ÚTIKRITIKA.HU / Skye-sziget


hirdetes

útikritikák


Skye-sziget

Skye-szigetről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás|Szórakozás| Egyéb hasznos információk|Az Old Man of Storr sziklái| Portree|Dunvegan kastély| Más látnivalók |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

A tartalom feltöltése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Skye-szigetről dióhéjban

Angolul: Isle of Skye (ájl of szkáj)

Lakosság (2022-ben): 13,200

Skóciához tartozik és annak nyugati partvidékével szembeni sziget. Hebridákhoz tartozik, a Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A varázslatos zöld színek

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Skye gyönyörű, iszonyatosan szép! Az út mellett sok vízesés van.

Mi először a Fairytale poolshoz mentünk, ami minden tájékoztató szerint kb 40 perces séta, de a valóságban inkább 1,5-2 óra. Kisebb nagyobb vízesések mellett vezet az út, az elején át is kell menni a vízen, szóval aki nem szereti a NAGYON hideg vizet es nem akar tiszta víz lenni, nem ajánlom, de egyébkent gyönyörű!

Nyáron és jó időben szokás a vízesések előtti kis tavakban megmártózni, amikor mi voltunk a levegő olyan 10 fok korul volt, a víz 8 fokos volt, de úgy voltunk vele, hogy ki tudja, mikor térünk ide vissza, szóval ketten fürödtünk. Ilyen hideg vízben való mártózás után az ember úgy érzi teljesen újjászületett. (2021) forrás


Talán sosem tudtam volna meg, hogy létezik ez a Skye nevű sziget, ha nem kerül a kezembe a könyv, amit úgy hívnak, Levelek Skye szigetéről. Bár aztán a franc se gondolta volna a könyvet olvasva, hogy ez a sziget Skócia túloldalán ekkora gyönyörűség, jó, hát nyilván zöld meg ott a tenger plusz biztos hegyek is vannak, de ez nagyjából az egész Felföldre jellemző, nem? Pedig Skye egy rendkívüli hely, egy kb. 100 km hosszú földdarab, ahol mindössze 12 ezren élnek, ahol a dombok között tündérek játszanak, és ahol egy alig szeles napon is lefújja az embert a szikláról egy fuvallat.

Egy bruttó kilencnapos utazásból töltöttünk el Skye-on 3 éjszakát. Az egész különben Nessie-től indult, szóval Loch Ness köré szerveztük az egész utat, más kérdés, hogy ez lett talán a leggyengébb pontja a kilenc napnak. Dél-Angliában is megálltunk 2-3 napra, majd felrepültünk Invernessbe, és onnan közelítettük meg Skye-t. forrás

Időjárás

Július - V. Jancsi fotói

Odajutás

A szigetre odafele komppal mentünk (nem volt drága, £22 4 emberre + 1 autó), Mallaig – Ardvasar a két kikötő.

Szállásválasztás

Helyi közlekedés

,, A jobbkormányos vezetés adott, azzal délebbre se tudsz mit kezdeni, meg kell szokni, kész. Skye-t a mazsoláknak semmiképpen sem javaslom gyakorlásra, egyrészt mert vannak olyan útvonalak, ahol nagyon észnél kell lenni, másrészt nem a legsimább terep semmilyen szempontból.

Ha lehet választani, béreljetek SUV méretű autót. Mi egy kicsit terveztünk elvinni, de kaptunk nagyon jó upgrade ajánlatot SUV-ra, nem is bántuk meg. A szigeten amúgy a Fiat500 és a Mini nagyon megy, ezek ilyen mérgezett egér stílusban rohangásznak a dombokon.

Isle of Skye-t a ‘bejárattól’ Kyle-ban a legtávolabbi pontig cca másfél óra alatt lehet autóval bejárni, célszerû a szigeten foglalni szállást. Mi Dornie mellett laktunk egy cuki párházas ‘faluban’, onnan azért menni kellett minden nap, de a helyszín miatt megérte.

Az utak nagyobbik része nagyon jó minőségű, de vannak szakaszok, ahol sok a göröngy és a kátyú is (főleg az egysávos szakaszokon jellemző, de csak egy-egy szakaszon). Ha lehet, ne nagyon bámulásszatok körbe (nagyon nehéz, tudom, mert csoda a környék), de az ilyenekbôl könnyen lehet csúnya koccanás.

Az egysávos közlekedés külön megszoknivaló, mi előtte Loch Ness környékén gyakoroltunk rá, a Felföldön kb 50%-a ilyen az utaknak. Ez úgy néz ki gyakorlatban, hogy a kétsávos út bármikor beszűkülhet, és onnantól azt játsszuk, hogy ‘na ki ér hamarabb egy passing place-hez?’. A passing place-ek kisebb sávbővítések jobbára a kanyaroknál, hogy oda lehúzódva a szemből jövőt elengedhessétek. Külön szabályok mentén működik, plusz kicsit logika és illemtan is, hogy azt, aki éppen küzdi fel magát a hepehupás domboldalakon, te meg a tetőn állsz éppen, célszerû elengedni (és megköszönni is, ha utat adnak). Iszonyú macerás kijutni ezekből, ha csak mentek, mint a tank. Mi próbáltunk lemaradni az elôttünk autózóktól legalább egy passing place-re, 2-nél több autónál már macerás a félreállás, mert nincs hely. Amúgy mókás tud lenni az első pár parás mérföld után, és érdemes megszokni, mert a legtöbb természeti csodához ilyen utak visznek fel. Parkolni nem szabad rajtuk, kivéve ha akkorák, hogy nem zavarja a forgalmat, ha leálltok, és max rövid ideig álltok meg pl fotózni (meg fogtok állni, ez 100%, hihetetlen a táj). Sajnos ezt sokan letojják, és leparkolnak, ami miatt a manőverezés külön macera tud lenni.

Az utak mentén (fôleg kétsávosoknál) vannak layby-ok parkoló/leálló gyanánt, sok viewpointnál van ilyen, ott nyugodtan le lehet tenni az autót és kicsit mászkálni-fotózni. Kiépített wc nem nagyon van, marad a természet lágy öle. A kullancsokra figyeljetek nagyon oda, mert ilyenkor könnyen felmásznak. Mi sok szúnyoggal nem találkoztunk, de ez idôjárástól függ elsôsorban.

Ami nehezíti a passing place-eket is, azok a lakóautók és az utazós kisfurgonok. Ez a környék tele van velük, és készüljetek fel, hogy nektek meg a hócipőtök lesz tele. Minden utolsó kis fisfos helyre bemennek, ahova sima autóval is csak óvatosan lehet, és aztán nem lehet haladni, és mindenki elakad. Nagyon sokan helyben bérelnek, és hamar kiszúrni, ha tapasztalatlan bal oldali vezetéshez, kisebb autóhoz szokott sofőr vezeti. Nem tudják felmérni a távolságokat sávon belül, kész a baj. Előttünk több koccanás is volt, tényleg érdemes lemaradni.

A sziget élővilága (bocik, bárányok, kecskék) szabadon barangol, az út szélén sok helyen kóricálnak a jószágok, nem szabad meglepôdni. Ki van írva a legtöbb helyen, ha cattle környékére értek (cattle grid vezet be a területükre), de néha úgy beállnak az út közepére, hogy várni kell pár percet.

Esti autózásnál jóval kisebb a forgalom. Így nyáron csak este 10-11-re lesz teljesen sötét, ennek megfelelôen lehet látni a szembejövőket is, bár sajnos a távolsági fényszórók el tudnak vakítani, sokan nem kapcsolják le. Esténként arra is fel kell készülni, hogy a motorhome-ok minden parkolót elfoglalnak, szóval akkor már nehezebb megállni a layby-okban.

Tankolni lehet a szigeten is, de kutanként változnak az árak. Broadfordban olcsóbb volt, mint a sziget előtti utolsó kúton Kyle-ban, de amúgy nincs túl sok kút, legyetek felkészülve.

Alapvetően egy masszívabb autóval és egy magabiztos sofőrrel nem lehet gond. Minden egyes perc, amit Skye-on töltöttünk, megérte, hihetetlenül csodálatos. (m. zs., 2022)

V. Jancsi fotója

Étkezés

A szigeten kicsit pipák voltunk már, mivel nagyon éhesek voltunk, és a szállásadó ajánlott egy éttermet (egyébként megéri kipróbálni, ha ott jártok, The Isle Inn a neve) és tömve volt emberekkel, hiába vártunk nem szolgáltak már ki, persze ez volt 8 órakor és 9-kor zár a konyhájuk, szóval nem is csodálkoztunk. Persze nem is evvel volt problémánk, hanem hogy volt vagy 15 étterem és sehol nem volt szabad hely. Végül vettünk felvágottat és megvacsiztunk a szálláshelyen.(2024)

Vásárlás

A nagyobb falvak többségében van valamilyen kis bolt, de ne számítsunk széles választékra vagy szupermarket árakra. Portree-ban van  a legnagyobb vásárlási választék, köztük két Co-op szupermarkettel. Broadfordban van néhány üzlet, köztük egy kis Co-op.

A gyapjútermékek a sziget neves termékei. Keresse azokat az Armadale Castle Donald Clan Center ajándékboltjában vagy Portree-ben.

Szórakozás

Portreeba tartottunk, ez a sziget legnagyobb települése a maga két és félezres népességével, arra gondoltam, hogy este fél kilenckor már kihalt lesz az egész város és csak a bagoly huhogását halljuk majd, de az a helyzet, hogy Portree tele van élettel!

A szállásadónk felkészített minket arra, hogy vasárnap este kilenckor már elképzelhető, hogy nem sok minden lesz nyitva, úgyhogy vegyünk magunkhoz némi ételt Invernessben, mielőtt felszállnánk a buszra. Ezzel szemben még bőven dübörgött a partiélet a főtéri kocsmákban, tömve voltak az éttermek, minden este találtunk új helyet, ahol isteni vacsorát kaptunk, meg már az első napon megtaláltuk a kedvenc pubunkat, ahol már a második esténken úgy éreztem magam, mintha hazamennék. forrás

Egyéb hasznos információk

1. Csuklyás télikabát és bakancs fel, aztán el Portree északnyugati végéhez, ahonnan a Scorrybreac körtúra indul. Nem árt hozzá kényelmes és főleg vízálló cipő, mert így, száraz időben is sok helyen elég vizes volt a talaj, tele van az út kisebb, néhány centi széles “patakkal”, illetve a fűvel vastagon benőtt föld alatt sosem lehet tudni, hogy épp mekkora pocsolyába lép az ember. forrás

Az Old Man of Storr sziklái

Elmentünk megnézni a híres Old man of Storrt, óriási mázlink volt az idővel, végig napos és tiszta idő volt, amikor elkezdtünk lefele menni, akkor jött egy nagy felhő, szóval mire leértünk csuromvíz volt mindenük. A túra kb 2,5 óra oda-vissza összesen. (2021) forrás

V. Jancsi fotói

Portree

Portree a sziget legnagyobb települése a maga két és félezres népességével. Arra gondoltam, hogy este fél kilenckor már kihalt lesz az egész város és csak a bagoly huhogását halljuk majd, de az a helyzet, hogy Portree tele van élettel!

A szállásadónk felkészített minket arra, hogy vasárnap este kilenckor már elképzelhető, hogy nem sok minden lesz nyitva, úgyhogy vegyünk magunkhoz némi ételt Invernessben, mielőtt felszállnánk a buszra. Ezzel szemben még bőven dübörgött a partiélet a főtéri kocsmákban, tömve voltak az éttermek, minden este találtunk új helyet, ahol isteni vacsorát kaptunk, meg már az első napon megtaláltuk a kedvenc pubunkat, ahol már a második esténken úgy éreztem magam, mintha hazamennék. (2016) forrás

V. Jancsi fotója

Dunvegan kastély

A Dunvegan kastély egy magas bazaltsziklán áll a Loch Dunvegan partján. A kastély 800 éven át volt a Macleod klán családi otthona.
A kastélyban a MacLeod klánhoz kötödő emlékek láthatók.

Sz. Gyuszi fotója

Más látnivalók

Quirang fennsík

Olvasmányos linkek

Skye szigete: börtön, tündérzászló és fóka

"Skye szigetén, a Belső Hebridák legnagyobbikán az embert biztosan elfogja az időtlenség érzése. Ezen a szigeten minden megtalálható, ami Skócia esszenciája. A MacLeod klán ősi fészke a Dunvegan kastély, melynek három érdekessége van: a börtön, a tündérzászló és a fókák. Ez utóbbiakat motorcsónakról közelebbről is megnézhetjük, de a börtönt nem érdemes kipróbálni. A várúr ugyanis egy 4 méter mély szűk, levegőtlen, sötét lyukba dobatta az ellenségeit. A szerencsétlenek törött végtagokkal, étlen-szomjan fetrengtek az odúban, melynek szellőző járata a kastély nagy szalonjába vezetett, ahonnan ínycsiklandó sültek illata és vidám csevej kínozta a haldoklókat. A tündérzászló a MacLeod-ok ősi öröksége, mely – ha kibontják – háromszor segíti meg a klánt: varázsereje elűzi az ellenséget, az éhséget és gyermekáldást hoz. (Már kétszer kibontották, most egy üveglap alatt várja további sorsát.)" forrás


"Romantikus mesék elbűvölő kis helyszíne a Belső-Hebridák szigetcsoport legnagyobbja, Skye szigete (angolul Isle of Skye; skótul An t-Eilean Sgitheanach). A középső kőkor óta lakott terület, története során állt viking fennhatóság alatt, majd a MacLeod és a MacDonald klánok birtokolták. A lakosság egyharmadának anyanyelve gael. Jelentős részük mezőgazdaságból, halászatból és whiskylepárlásból él, de fontos bevételi forrás a turizmus is. Ez Nagy-Britannia egyik legszélsőségesebb, ám egyben legszebb vidéke. Félelmetes hegyei, erődjei és vallásos közösségei gyönyörű, elvarázsolt hellyé teszik. A kis sziget meredek hegyvonulataival, hirtelen a tengerbe ereszkedő szirtjeivel és mélyen a szárazföldbe nyúló öbleivel csodálatos természeti szépségekben bővelkedik. Az egyetlen nagyobb város s egyben a sziget mini-fővárosa Portree, aranyos, színpompás házakkal díszített csodás kis kikötővel. A szárazföldtől csupán egy kőhajításnyira található szigetet autóval – kompon kívül - a Kyle of Lochalsht Kylekinnel összekötő hídon át lehet megközelíteni. Ezen a szigeten, - és útban Skye felé - is sok vár és kastély található, kitűnő, vagy éppen romos állapotban. Sokuk még ma is lakott, vagy helytörténeti kiállításoknak adnak otthont." forrás


,, Skócia északnyugati partjainál fekvő sziget a Hebridákhoz tartozik, a Belső-Hebridák legnagyobb és legészakibb tagja. Úti célként az utóbbi időben vált rendkívül népszerűvé, köszönhetően annak, hogy remek filmeknek nyújtott hátteret.

Skye szigetének neve az ősi sky-a szóból alakult ki, mely annyit jelent “felhő sziget”. A viking korabeli elnevezés azért ragadt rá a helyre, mert egyik legimpozánsabb hegycsúcsa, a Cuillin Hills nagyon sokszor sűrű ködfelhőkbe burkolózik. Isle of Skye a skót szigetek második legnagyobb földdarabja, területén bársonyos legelők, csipkézett hegyek, csillogó vizű tavak és magasan az égbe emelkedő sziklaperemek váltják egymást.

Mint ahogy a legjobb fajta maláta whisky, úgy Skye szigete is maga az esszencia; itt minden egy helyen van, mely a Skót felföldet oly ellenállhatatlanná teszi. A természeti szépségek mellett lépten-nyomon történelmi mementókra, tündérmesék és mitikus lények nyomaira bukkanhatunk. De ennél földhözragadtabb érdekességek is várnak ránk: például jó éttermek, valamint hangulatos öreg vagy éppen rendkívül trendi bárok és kávézók.

Bár néha úgy tűnik a sziget egy magának való senki földje, ahol a természet az úr, az előbb felsorolt remek helyek és szépséges látnivalók rengeteg utazót vonzanak. De ha szeretnénk az elképzelt végtelen és magányos táj képét fenntartani, arra is van lehetőség. Ebben az esetben felejtsük el a helyi közlekedést és béreljünk autót vagy motort, a sportolás szerelmesei pedig biciklivel is felfedezhetik a szigetet. Mivel jó az úthálózat ezért egy-két napra teljesen lemehetünk a térképről. forrás

V. Jancsi fotója

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

R. Kata fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon