ÚTIKRITIKA.HU / Skócia


hirdetes


útikritikák


Skócia

Skócia praktikus

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Helló. Én a 65111-es számú (vasúti) kocsi vagyok, és szeretek mindig jól kinézni. Ha valami töröttet vagy nem eléggé megfelelőt látsz, tudassad velünk. - Kriszta fotója  (skót HÉV)

Egészség

 • Nincs szükség külön semmilyen védőoltásra Skóciába történő beutazáshoz.
 • Skóciában a sörözőkben (pub) és az egyéb vendéglátóhelyeken általában tilos a dohányzás.
 • A Skóciát nyáron meglátogató turistának számítani kell egy jellegzetes kellemetlenségre: a szúnyogokhoz hasonló midge-ekre.Ezeknek az egy-két milliméteres méretű rovaroknak a csípése viszketéssel járó kiütéseket okoz. Nagyon gyorsak, azaz nehéz őket lecsapni. Helyi túraboltokban lehet venni midge- ellenes kenőcsöt.
 • Nyomatékosan hangsúlyozzuk a baleset- és betegbiztosítás megkötésének szükségességét, hasznosságát.

"Végtelenül rokonszenves az, hogy több helyen is láttam a női wcben ingyenes tampon automatát. Vegyél belőle, amennyire szükséged van. És sehol nem volt egy lány, aki az egészet kipakolta volna. Kb. ez volt ráírva. Hát, irigykedtem.Kr 2024"

Közlekedés

Autóval

 • Ugyebár jobboldali a kormányzás.
 • Skóciában sok az egysávos közút. Ezeken a helyiek sokkal ritkábban erőltetnek előzést, mint nálunk.
 • Jóllehet Skóciában metrikus rendszer van, a sebességkorlátozás még mindig mérföld/órában van megadva, azaz erre nagyon oda kell figyelni.
 • Szombat délelőttől hétfő reggelig vidéken előfordulhat, hogy nehezen találunk nyitva tartó benzinkutat. Érdemes pénteken jól teletankolni. Egyébként több helyen tartanak dízelt, mint ólommentes benzint.

,, Azért az okozott egy kis nehézséget utunk során, hogy jobbára csak egy sávosak az utak és kb 500 méterenként van egy kiálló, ahol el lehet engedni a másik gépjárművet. Izgalmas volt így vezetni, s még a váratlanul felbukkanó birkákra is figyelni..:) " forrás


Ne féljetek másik oldalon való vezetéstől. Ha mennek előtted, akkor arra mész, amerre a többiek. Ha üres az út, akkor meg nem mkindegy. 

Komolyabbra fordítva a szót, lehetőleg európai autót bérelj, ne japánt, mert a japánok néha az indexet is tükrözik, az európaiak nem.

A  sebváltás nem lesz gond. Ami gond az hogy először nem érzed a kocsi bal oldalát, keskeny utcákban (azok vannak döivel) át kell magad szoktatni hogy a baloldalra figyelj ne tarold le a parkoló autok tükreit.
meg a körförgalom a másik irányba forog:)

--------------------

Nem olyan vészes a másik oldali közlekedés, a jobb kormányos kocsit kell egy kicsit szokni, de nekem annyi volt a nehézség, hogy nem éreztem az autó másik oldalát parkolásnál, és a váltást kellett megszokni. Autóval sokkal szabadabbak lesztek


Az Egyesült Királyságban az útadó tartalmazza az autópálya használati díját, vagyis nem kell külön fizetni érte. Vannak bizonyos útszakaszok, amik lehetne fizetősek Angliában (pl elkerülő út Birminghamnél), de Skóciában nincs ilyen. Annyi, hogy bevezették a Low Emission Zone-t Edinburghban és Glasgowban, így oda bizonyos autókkal nem lehet behajtani. Nem valószínű, hogy a kölcsönzött autók olyan régiek lennének, hogy ez gondot jelentene. (2024)


A sixt-nél béreltünk kocsit, nagyon ajánlom őket, semmi probléma nem volt, ha jól emlékszem a 4 napra 90e Ft a kocsi + 50e Ft a plusz biztosítás volt, plusz a kaució 50-60e Ft. (2024)

Biztonságos, praktikus autóbérlés nagy választékból itt.

Vonattal

A vonatok - a buszokkal ellentétben - pontosan közlekednek. A central belt régiójában a First ScotRail vasúti társaságnak jól kiépített útvonalhálózata van. A Magasföldön kevés vasúti vonal létezik, de ezeken nagy élmény utazni a csodás táj miatt.

Nagyon jó, hogy a skót vonatokon ingyen lehet kerékpárt szállítani. A városokban van kerékpárparkoló is szinte minden állomáson. Vonatjegyeket érdemes előre megvenni. Elterjedt a főszezonban a dinamikus árazás, nagyobb kereslet magasabb árakat generál. Tiszta, kellemes a vonatok nagy része. Kalauz szinte mindig jön, a beengedés is a megváltott jeggyel működik, lógni nehéz a vonatokon.

Itt nincs állami vasút, sem diákkedvezmény, így elég drágák a jegyek. Meg lehet vásárolni az úgyneezett Railcardot, ami 30% kedvezményt ad minden jegyre és 30 Fontba kerül, de még ezzel a kedvezménnyel együtt sem olcsó. Viszont a vagonok tiszták, a vonat gyors, és bár gyakran késik, összességében emberi időben sikerült megtenni az oda-és visszautat. Itt nem állami vasút van, hanem minden területen külön cég szolgáltatja a járatokat, illetve a jegyet is viszonteladóktól kell megvenni. A legtöbben a Trainline nevű appot használják, így én is azt töltöttem le, és eddig szuperül működött, egyszerű és egyértelmű. Illetve fontos, hogy érdemes minél előbb megvenni a jegyet, mert úgy olcsóbb. Ne menjünk utolsó vonattal, mert néha eltörölhetik. Busszal és repülővel is lehet menni helyekre, de ebben az esetben a vonat tűnt a leglogikusabbnak.(2022)  forrás

Busszal

Skóciában a távolsági tömegközlekedés legkedvezőbb formája a buszozás. Amúgy több viszonylatban nincs a buszozásnak vasúti alternatívája. Lényegében minden skót település elérhető menetrend szerint közlekedő távolsági busszal. A gond az, hogy több busztársaság is létezik, és így nehéz az összes járatlehetőség áttekintése. Főleg, hogy egyes busztársaságok menetrendjét önmagában nehéz megtalálni.Meglepő, de a buszok gyakran nem tartják be pontosan a menetrendet.

A városok közötti forgalomban két busztársaság a domináns: a Megabus és a Scottish Citylink. A buszok a főbb városok közötti viszonylatokban napközben óránként közlekednek. A Citylink hasznos lehet a magasföldi helyekre (pl. Fort Williams, Skye és Wick) való eljutásban.

A buszokon jellemzően a sofőrnél fizetjük ki a viteldíjat. Kártyával, simán. A Megabus némileg úgy működik, mint a fapados légitársaságok, azaz a legtöbben interneten veszik meg előre a jegyet, elég kedvező áron. A Megabus megállói nem a főpályaudvarok közelében vannak, hanem gyakran nagy parkolóterületeknél. A városoktól távolabb eső települések megközelítésére különböző regionális busztársaságok állnak rendelkezésre.

Buszra várva - a.j. fotója

,, Lehet beszarinak gondolni, de nem mertem bevállalni a jobbkormányos autózást. Helyette viszont sokat vonatoztam, földalattiztam, buszoztam, taxiztam. Hát… lenne mit tanulnunk…

Már az meglepő volt, hogy a vonatok nem voltak összefirkálva. Az ablakok tiszták voltak. Na és a vonat… tisztaság, csendes menet, kedves kalauz - nem fogatlan, hanem szépen felöltözött, kultúrált vasutasok. Ha a vonaton veszed a jegyet, akkor egy kis ketyerébe beüti a kalauz az adatokat, majd ott helyben ki is nyomtatja a mágneskártyát. Ez azért fontos, mert vannak olyan pályaudvarok, ahol kifelé is kell használni. Bedugni a kiengedőbe, és csak így tudsz kijutni. Magyarul, jegy nélkül nem lehet utazni.

A vonat ragyog a tisztaságtól, szemét sehol. Néha büfés tologatja a kiskocsit, és szendvicset, italt lehet nála venni – nem sokkal többért, mint amennyiért üzletben lehet kapni.

A vonat halk, a vasúti pálya melletti házaknál nincs zajvédőfal. A gyorsaság sem rossz, 120-130-cal „tekert” a vonat. És ez helyközi vonat, tehát nem nemzetközi. A WC tiszta volt, a csapból folyt a víz, volt papírtörlő és WC papír is.

Mondjuk nem olcsó mulatság, mert egy kb másfél órás vonat út 13 font közelében van (318 forint 1 font) De kényelmes, halk, lehet egymás hangját hallani. A legviccesebb az volt, amikor Dunkeld-ben vártam a vonatra, és bemondták, hogy z egy percet késik. Azt tudni kell, hogy ez egy kis megálló, itt még jegyet sem árultak, csak egy szép, felújított épület volt. Na és persze nagy parkoló az autóknak, kerékpártároló.

A glasgow-i pályaudvaron nem volt szemét, nem voltak kéregetők. A vasúti resti nálunk szerintem méregdrága étterem kategória lenne. Távolsági busz Itt előre az interneten kellett jegyet foglalni, a kapott kód alapján engedtek csak fel a buszra. Az ülések mellett szemetes. A busz kb olyan, mint nálunk a jobb utazási irodák buszai… Földalatti Glasgow-ban utaztam a földalattival is. Ott is, hasonlóan a vonathoz mágneskártya van. Belépésnél csak ezzel lehet bejutni a földalatti területére.

A taxik tipikus angol taxik. Hátul nagy, kényelmes, bőröndökkel is simán el lehetett férni. De hogy ne legyen azért minden rózsaszín, ilyen út is van - Glasgow-ban.

Kishazánkban nagy vita van arról, hogy most akkor legyenek-e kamerák a buszokon, vagy sem. Skóciában mindenhol volt. A pályaudvartól kezdve a távolsági buszig! A vonaton egy kocsiban kettő volt a plafonra szerelve. Mindenhol persze volt felhívás, hogy 24 órás kamera működik. És érdekes módon nem láttam egy felháborodott utast sem, hogy miért van kamera. Bár lehet, hogy az ottani ombudsman naponta ír feljelentéseket emiatt... " forrás

Skóciai barangolások 8 napos körutazás repülővel

Étkezés

A partmenti településeken különösen könnyű fish & chips boltokat találni. A skótok elég keveset esznek ebédre, többnyire valami szendvicset vagy valami jelentéktelenebb egytálételt. Ez a szokás természetesen rányomja bélyegét arra a választékra is, ami a turisták rendelkezésére áll. A vacsora viszont kiadósabb. A skótok általában hat (!) és fél kilenc között vacsoráznak. Étteremben ne foglaljunk el asztalt magunktól. Szeretik, ha a pincér kíséri a vendéget ahhoz az asztalhoz, amit a felszolgáló kiválaszt. A skót vendéglőkben a felszolgálók sokszor nagy mosollyal és elégedettséggel reagálnak arra, ha a turista a nemzeti eledelüket, a haggis-t rendeli meg. Szerencsére sok helyen kapható ebédmenü, 10-20 font/fő közötti áron. Általában 2 fogás, a kávé, innivaló extrában fizetendő. Jó opció még a nagyobb szupermarketek előre elkészített ételeiből venni, ár-érték arányban nagyon megéri és mégis meleg étel. Ami fájdalmasan hiányzik: alig van zöldséges. Sok a remek pékség, talán kicsit ellensúlyozza ezt. Annak, aki egészségesen szeretne táplálkozni, marad a szupermarket. Cukor- és egyéb mentes diétákra is a szupermarket a válasz.

Teljes skót reggeli - V. Jancsi fotója

"A skót szállodákban gazdag svédasztalos kínálat várja az utazót ébredés után. Megtalálhatók itt a klasszikus szigetországi reggeli étkek, a főtt vagy sült kolbász, a különféle vagdaltak, pástétomok, grillezett zöldségekkel és a hozzájuk illő mártásokkal. A mi fogalmaink szerinti kiflit vagy zsemlét nem ismerik, a különféle lapos, magvakkal sütött kenyerek mellett a croissant a leggyakoribb péksütemény. A skótok nagyon kedvelik a leveseket, legtöbbjüket krémleves formájában tálalják. Természetesen nemzeti eledelnek számít a marha- vagy báránysült is. Feltétlenül érdemes megkóstolni a haggist, ez nem más, mint birkagyomorba töltött, fűszerezett, darált belsőség zabliszttel keverve. Panírozott gombóc formában kisütve hasonlít a mi fasírtunkhoz, de annál lágyabb. Földrajzi elhelyezkedésükből adódóan rengeteg halat fogyasztanak: lazacot, heringet, tőkehalat – sózva vagy füstölve –, de nem maradhatnak el az étlapokról a tenger gyümölcsei sem. Akár előételként, akár a fogások lezárásaként szívesen kínálnak kecskesajtot. Nagyon szeretik a süteményeket, a kínálat ezekből is gazdag. Mindenképpen ki kell próbálni a legismertebb skót süteményt, a shortbread nevű vajas kekszet, nagyon finom és rendkívül laktató – uzsonna gyanánt vagy önálló fogásként is megállja a helyét." forrás


Irn Bru (nem kell szeretni, de meg kell kóstolni), fudge, shortbread, haggis (vegetáriánus is akár) neeps and tatties, macaroni pie, brown sauce (az angol reggelihez, vagy a breakfast rollhoz ajánlom, de lehet nem fog ízleni), plusz a fish&chips, potato scone. Most hirtelen ennyi jutott az eszembe. Ha esetleg nem esztek tejet, akkor bocsi... szupermarketekben van mentes polc, ott tuti találtok valami sütiváltozatot, amit megkóstolhattok.

fish (tőkehal)&chips zöldborsó pürével - a.l. fotója

"Hosszú keresgélés után nagy nehezen találtunk egy félreeső sarkot a The Beehive Inn nevű, barátságos kis kocsmában a Grassmarket Old Town-hoz közelebb eső részén. Na mármost. A kocsma itt egyáltalán NEM azt jelenti, amit nálunk. A kocsma itt fogalom. Az emberek ide járnak esténként egy jót enni (a színvonal szinte mindenhol nagyon magas) és inni, beszélgetni remek élőzene – főleg folk és country – mellett. Mindegyik vendéglátóhely egytől-egyik nagyon impozáns, a bejárat felett cégér csillog és virágözön borítja el a párkányt. Irodalmi kocsmatúrákat is szerveznek szerte a városban, melynek köszönhetően megismerkedhetünk Skócia irodalmi hőseivel és a helyiek kedvenc pubjaival. A menetrend a következő volt: a többiek nagy unszolására odamentem a pulthoz, tátottam egy darabig a számat, aztán a fess pultos fiú megkérdezte, mit kérek. Hát, valami tradicionális skót sört, mondom én, no meg utána majd öblítés gyanánt némi whisky-t is. Erre a srác rámutatott körülbelül 15-20 csapra. Tessék. Ez itt mind tradicionális skót sör, a whisky-ről már ne is beszéljünk, ugyanis abból – a fiú állítása szerint – pontosan 150 fajtát kínálnak. Erre elhebegtem, hogy akkor legyen olyan kedves és ajánljon valamit lányoknak, akik – valljuk csak be – igazán kezdő ivócimborák." Az étel rendelését is a csaposnál kell leadni, általában egyszerű, házias skót ételeket kínálnak igen jutányos áron. Mi heten voltunk, egy fárasztó, nehéz nap után, korgó gyomorral, úgyhogy elhatároztuk, hogy most aztán úgy istenigazából „kirúgunk a hámból”. Aberdeen-i marhaburgert, (Aberdeen egy felföldi kisváros, sokak szerint itt él a világ legízletesebb húsú marhája, az Angus fajtájú) füstölt lazacot vadvízi tormás tésztasalátával, nyúlpástétomot, karamellizált hagymás pitét, birkaragut és persze fish and chipset rendeltünk." forrás


,, Amit a világ összes pénzéért sem próbálnék ki? A haggist, ami olyan mint otthon a disznósajt, illetve a sült Mars szeletet (fried Mars bar). Igen, jól olvasod! A Mars szeletet palacsintatésztába forgatják és forró olajban kisütik. Jobb helyeken vanília fagyival, máshol anélkül kínálják. Igazi kalóriabomba, csajok, csak óvatosan!" forrás

Vásárlás

Skóciában font a fizetőeszköz és vannak külön skót papírpénzek is. Sőt van egy fontos papírpénz is, ami Angliában nincs forgalomban (ott egy fontos érme van). Természetesen lehet fizetni angol fonttal is. Fontos tudni, hogy Angliában nem lehet fizetni skót bankóval, tehát ezeket Angliába való átutazás előtt érdemes átcserélni angolra. Egyes internetes források szerint Angliában igenis lehet fizetni skót papírpénzzel, de legalábbis beváltják azt a bankokban. Itt-ott az interneten utazók azt állítják, hogy a skótok nem szívesen fogadják el az angol bankjegyeket fizetéskor a két nép közötti barátságtalan viszony miatt. Ilyen előfordulhat, de nem feltétlenül jellemző. Skóciában az üzletek nyitva tartási ideje nincs egységesen szabályozva. A legjellemzőbb a fél tíztől 17.30 ig való nyitva tartás. Az áruházak többnyire 9-től 18-ig, szombaton 11-től 17-18 óráig tartanak nyitva. A szupermarketek 8-9-től este nyolcig, hétvégén 10-től 18-ig üzemelnek. December 25-én és január elsején minden üzlet zárva van. Revolut, wise működik szépen. A készpénz felvétel feláras.

Közbiztonság

Skóciában kifejezetten jó a közbiztonság, még a nagyvárosokban is. Szinte elvétve sem olvasható a visszajelzésekben utalás arra, hogy valamely turistának közbiztonság szempontjából baja esett. Persze az éjszaka kellős közepén nem kell feltétlenül valami kivilágítatlan mellékutcában lófrálni készpénzzel teli hasitasi-val. A rablás, tolvajlás nem jellemző, inkább az történhet meg, hogy részeg alakok kötözködésének válunk kitettjévé. A kocsmákban kerüljük a konfliktusokat. Pubokba (különösen Glasgow-ban) inkább ne térjünk be valamely skót focicsapat kint vásárolt mezébe. Jobb a békesség. Tudni kell, hogy Skóciában tilos a közterületen történő alkoholfogyasztás.

a.v. fotója

Magyar külképviselet

Norman Irons Magyarország tiszteletbeli konzulja Skóciában. Feladata egyebek mellett a magyar állampolgároknak nyújtott konzuli tanácsadás.

A magyar konzulátus elérhetőségei:

Egyéb hasznos információk

1. Az elektromos konnektorok máshogy néznek ki, mint itthon. Itt is az idegesítő angol szabvály divatos, ahol a konnektoron még van egy picike ki-bekapcsoló is. Ha elfelejted felkapcsolni a konnektort, nem lesz sem tea, sem kávé, sem tiszta ruha. Skóciában ún. G típusú aljzatokat találunk, készüljünk átalakítóval, hogy tölteni ill. használni tudjuk az elektromos eszközeinket. Sok helyen a szállodákban már kétfajta usb-s töltőt tartalmazó konnektorok vannak, de csak erre ne hagyatkozzunk. Aki elfelejti a konvertert, vennie kell.

TIPP: Ha az elektromos átalakító mellé beteszünk a táskába egy kis 3-as vagy 5-ös hagyományos elosztót, akkor máris megtöbbszöröztük a használható dugaljak számát! 

Ünnepnapok

 • Január 25. Robert Burns (nemzeti költőjük) születésnapja
 • a Húsvét vasárnap előtti péntek: Nagypéntek
 • Május 1.
 • Május utolsó hétfője: Viktória királynő születésnapja
 • Augusztus első hétfője: helyi ünnep (Bank Holiday, csak Skóciában)
 • December 25. és 26: Karácsony

"Érdemes felkészülni arra, hogy skót földre érkezésünkkor (legkésőbb a szállodai szobánkban) érni fog minket egy-két apró meglepetés. A brit (és így a skót) hagyománytisztelet mellett talán egy kis tudatosság is van abban, hogy oly sok egyszerű, hétköznapi tárgy vagy tevékenység nem „kompatibilis” a kontinensen megszokottakkal. Ha mobiltelefon-töltőt vagy egyéb elektronikai eszközt szeretnénk a szobában használni, ne is kíséreljük meg azokat az ottani 110 voltos, háromágú falicsatlakozóba erőltetni. Szerencsés esetben a recepción tudunk bérelni vagy vásárolni átalakítót. Ha erre nincsen mód, be kell érnünk a fürdőszobával, ahol általában van egy 220 voltos csatlakozó a kontinensről érkező villanyborotvák részére. Itt a komputerünket is feltölthetjük – ha elfér a csap körül. A fürdőszobában komoly teljesítmények számít, ha valaki rögtön megfejti a titkát, miként lehet vizet csalogatni a zuhanyrózsába a falon található különféle karok, emeltyűk és kerekek segítségével. A kézmosókban sokszor két csap van – egy meleg és egy hideg vizes – ebben az esetben nem is olyan egyszerű langyos vizet folyatni." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Gabor, 2014. 05. 23. 08:53
Tisztelt Utikritika,


Skociai utazast tervezek, de meg nincs utlevelem.


Erdeklodnek, hogy szukseg van -e utevelle egyaltalan vagy szemelyi igazolvany megfelelo ?


Koszonom.


Gabor


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon