ÚTIKRITIKA.HU / Mexikóváros / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Mexikóváros / Látnivalók

Mexikóváros, CDMX, látnivalók

Általános tanácsok Mexikóváros felfedezéséhez | Antropológiai Múzem | Zócalo | Catedral Metropolitana | Centro Historico | Palacio Nacional | Palacio de Bellas Artes | Frida Kahlo múzeum | Diego Rivera Studió | Plaza Garibaldi | Coyoacán | Chapultepec park és kastély | Xochimilco | Paseo de la Reforma | Avenida Insurgentes | Roma negyed | La Condesa negyed | Polanco negyed | Santa Fe negyed | Napoles negyed | San Angel negyed | Zona Rosa negyed | Egyetemi város | Turibus | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

fotó by V. J.


Általános tanácsok Mexikóváros felfedezéséhez

Nagyon kényelmes tornacipő, hátizsák, ivóvíz nélkül senki se kezdjen bele. Érdemes előre részletesen megtervezni a napi programot, hatalmasak a távolságok. Nagyon jó a metróhálózat, kaotikusak a buszok. Felejtős az autózás, csak a taxi és az uber az opciók.

,, A legtöbb látogató a Centro, a Polanco, a Zona Rosa, a Coyoacán, a Condesa és Roma negyedeket keresi fel. Itt van a legnagyobb élet, az éttermek, szállodák és a látnivalók nagy része itt található. (2019)" forrás


,, Mivel a város hatalmas, ezért javaslom az 1 napos jegy megvásárlását a városnéző hop on hop off buszra. Egy teljes nap alatt körbejárható az egész város, a következő napon már csak az előző nap kiszemelt nevezetességekhez kell visszatérni.

Mexikóvároshoz közeli nevezetességekhez (Techotihuacan, Taxco, Guadalupe) érdemes a helyi irodáknál befizetni. Megbízhatóak és megfizethetőek. (2019)" forrás

A mexikóvárosi múzeumokkal külön aloldalon foglalkozunk - itt

Antropológiai Múzeum (Museo Nacional de Antropología)

E. Karesz fotója

Zócalo

(szókálo)

A világ második legnagyobb főtere. 240 X 240 Méteres. Hivatalos nevén a Plaza de la Constitución, az Alkotmány Tere, de , ha ezt  mondjuk egy helyinek, esélyes, hogy nem fogja tudni, miről is van szó. Át kell párszor gyalogolni rajta/körbe ahhoz, hogy érezzük a dimenzióit. Elkerülhetetlen a megtekintése. Sokszor helyi nagygyűlések és tüntetések színhelye, amiket inkább kerüljön mindenki.

Karácsonyi időszakban vásárt tartanak, aminek a fénypontja a jégpálya. 

Kriszta fotója

Érdemes megismerkedni a tér múltjával, az aztékoktól a függetlenségig és megnézni a Katedrálist. Óriási koncertek színhelye is a tér, könnyen belátható, micsoda hangulatot tudott itt teremteni pl. Shakira.

A 2015-ös James Bond film, a Spectre kezdő jelenete itt zajlik a Día de los Muertos (A halottak napja) ünnepséget megjelenítve.

,, A város főtere, ami anno az aztékok fő ünnepi helye volt. Több, mint 100 ezer ember fér itt el. A főtéren található a Katedrális és a Nemzeti Palota is. Az ország zászlóját minden nap ünnepélyes keretek között húzzák fel.

Az olimpián innen indult a maratonfutás. Több sztár lépett már fel a téren: Shakira koncertjén 210 ezer, Paul McCartney-n 250 ezer, Justin Bieber koncertjén 300 ezer fő vett volt. (2019)" forrás

Decemberi korcsolyapálya - Kriszta fotója

A Nemzeti Palota (Palacio Nacional) az óriás lobogóval - R. Gyuri fotója

Catedral Metropolitana

Egy azték templomra (Templo Mayor) épült fel szinte rögtön a spanyol hódítás után. Pontosan azzal a céllal, hogy az új hittel helyettesítse a bennszülöttek hitét, ezzel remek alattvalókat megnyerve. Tenochtitlan nagytemplomának lerombolásával kezdték, majd annak a köveiből építették meg a katedrálist kb. kétszáz év alatt. Mindenképpen be kell menni, a nagy része látogatható. Érdemes megismételni este a látogatást, hihetetlenül hangulatos a kivilágított Zócalo a Catedral Metropilitanával.

Kriszta fotója

Fontos tudni, hogy a katedrális, a főtér és a város egy része folyamatosan süllyed, mivel egy tó medrébe épült eredetileg. Ahogy a vizet az alsóbb régióból kiszivattyúzzák - hiszen szüksége van rá a városnak -  úgy süllyed tovább. Szabad szemmel is jól látható a szintkülönbség.

kr

,, Nem voltam lenyűgözve. Jó nagy, de hát barokk, aminek nem vagyok szerelmese. Meg annyi szebb katedrális van a világon. Bocsi. '" (aji, 2019)

Kriszta fotói

Templo Mayor

Kb. egy kibelezett piramis. Ugyanakkor nagyon érdekes sétálni benne, hiszen máshol általában csak megmászni lehet őket. 75.- peso a belépőjegy, simán megéri az árát.

Centro Historico

(szentro isztoriko)

Kriszta fotói

Legmagasabb pontja a Torre Lationoamericana kilátója (Mirador). Maga az épület 1956-tól 1972-ig volt Latin Amerika legmagasabb épülete. A kilátó a 44. emeleten található, szép időben kötelező program a meglátogatása. Az épület a nevét, arról a biztosítótársaságról (La Latinoamericana) kapta, amelyik építtette. A kilátó minden nap nyitva van, a belépőjegy 110.- mx, gyerekeknek adnak kedvezményt. Reggel 9-től este 10-ig van nyitva minden nap. A belépőjegyet sajnos kétszer meg kell vennie annak, aki nap közben és este is szeretne felmenni. Az északi oldalon, Bellas Artes a balsarokban, onnan jobbra a Plaza Garibaldi és a Basílica de Guadalupe látható. A keleti oldalon van a legjobb rálátás a Zócalóra és a Katedrálisra, jó időben állítólag Teotihuacán is látszik. A déli oldalon az Estadio Aztécától a WTC-ig látható minden, míg a nyugati oldalon a felhőkarcolós modern város látható.  

Két múzeum is található az épületben, az egyik az épület 50. évfordulójára nyílt (Museo del Bicentenario) , a másik a város és a torony történetét bemutató kiállítás.

Kriszta fotói

A szomszéd templom kertjében aranyos modern szoborkiállítás látható.

Kriszta fotója

Itt található még a Museo Franz Mayer, Avenida Hidalgo 45. Érdemes elidőzni benne, nagyon szép és eredeti az épület. A kiállítás benne bejárható egy óra alatt, inkább a koloniális Mexikó része az érdekes.

Érdekes megtekinteni az EL MIDE kiállítását azoknak, akiket érdekel a a gazdaság és a múzeum egyszerre. Museo Interactívo De Economía. A mexikói központi ban által alapított múzeum inkább tanít jellegű, nagyon érdekes kísérlet. Csak spanyolul beszélőknek ajánlott.

Calle Madero

A Zócalótól a Torre Latinoamericana-ig tartó sétálóutca. A Cento Histórico központja, klasszikus sétálóutca boltokkal, éttermekkel. 

Calle Madero - Kriszta fotói

Calle Tacuba

Hétvégén nagyon érdemes sodrodni a tömegben ebben az egyszerűségében is roppant hangulatos, mozgalmas, hosszú utcában. Érdemes megcsodálni a 20-as évekből itt felejtett eredetii kirakatokat, feliratokat, boltokat.

Plaza Santo Domingo

Kriszta fotói

Az inkvizíció kínzásainak múzeuma - Kriszta fotója

Palacio Nacional

(pálászió nászionál)

A Zócalon található, így könnyű az odajutás. A mai Mexikóban a végrehajtó hatalom központi épülete. Hernán Cortés, a spanyol hódító második rezidenciájaként kezték építeni még 1522-ben. Folyamatosan, évszázadok alatt épült fel.  Mindenképpen be kell menni megnézni, megéri a rászánt időt. Legfontosabb lánivalói között vannak Diego Rivera falfestményei (murales), a Kongresszus termei vagy a főlépcsőház, az udvar.  A látogatás ingyenes, a biztonságiak ritkán beszélnek angolul. Vinni kell egy fényképes igazolványt, letétbe veszik a beengedéskor.  

,, Belül Diego Rivera hatalmas falfestményei láthatóak. Frida Kahlo férje Mexikó történelmét festette a falakra egészen érdekes aspektusból. Az ősi időktől a munkásmozgalmakig mutatja be az országot, nem kímélve a spanyolok véres cselekedeteit. Egy tucat falfestményen rengeteg érdekes részletet lehet felidézni. Érdemes idegenvezetővel menni, aki tudja, hogy mit és hol kell nézni, vagy vegyünk előtte egy könyvet, amiben részletesen leírják a munkákat. (2019)" forrás

E. Karesz fotója

Palacio de Bellas Artes

(pálászio de bejjász ártesz)

fotó by V. J.

Frida Kahlo múzeum

A múzeum bejárata - Karesz fotója

Diego Rivera studió

Karesz fotója

Plaza Garibaldi

A mariachi est igenis erősen javasolt. Részint ezért, mert nagyon hangulatos és hagyományos is Mexikóban. Igen, vonzza a turistákat.  Másrészt persze Antonio Banderas miatt is, aki a Desperadoban mutatta meg először a tágabb világnak, hogy nem csupán egy spanyol szépfiú. A film egyébként a Mariachi trilogia második darabja.

,, Tavaly egy drogkartelles eset volt itt, amikor a merénylő zenésznek öltözve lövöldözött. Most érezhető a rendőrök aktívabb jelenléte, így maradjatok a téren, a környék utcáit nem kell önállóan felfedezni! (2019)" forrás


,,Nekünk nem jött be annyira a tér, igaz este hétkor értünk oda és nyolc előtt nem indul be az igazi mariachi kavalkád. Valahogy olyan erőltetett az egész, nincs igazán felszabadító hangulata. Kötelező program, és ezért teljesítettük, na de vannak sokkal kellemesebb negyedek a városban, pl. a Roma vagy a Polanco. Egyikünket leginkább a hely prolisága zavarta. Ő nemes egyszerűséggel pöcegödörnek nevezte. A helyi kajáldák nagyon lehúzóak, rossz az ár-érték arány. (aji, 2019)

Coyoacán

(kojoákán)

Nagyon hangulatos, kisvárosias negyede Mexikóvárosnak, itt találhatóak a Frida Kahlo - Diego Rivera - Trockij múzeumok. Mindhárom megtekintésével már egész napos program.

Kriszta fotója

Kellemes terecskék, aranyos utcácskák, legjobban sétálgatva lehet megismerni őket. Eredetileg független kisváros volt, saját központtal, Mexikóváros a 19. század végén csatolta magához.

,, A város egyik leghangulatosabb negyede. Gyarmati kisváros a megapoliszban, ahol hangulatos épületek és nyüzsgő plazak fogadnak. Jelen esetben a plaza nem bevásárlóközpont, hanem tér.

A prérifarkasról kapta a nevét a környék, itt található Cortes háza is. A helyi mercadon rengeteg árus van, ahol a tostadakat, vagyis a mexikói szendvicseket érdemes kipróbálni. Egy kukoricalepényen zöldségek és hal vagy hús pihen. Semmi extra, de pont azért remek. Utána jöhet a mexikói fánk, a churros, amit forró csokiba mártanak. (2019)" forrás

Kriszta fotója

,, Coyoacán negyed Mexikóvárosnak az elegánsabbnak tartott környéke. Nem mondom, láttunk néhány impozáns villát (kőfalak és szögesdrót tekercsek mögött), de az összkép alapján nem jött meg a kedvem, hogy oda költözzek. Általában a fővárosról elmondható, hogy nagyon szegényes. Bár az utcákat rendszeresen felsöprik és a szemetet is elhordják, mégis olyan piszok érzése van az embernek. Mocskosak az épületek ablakai, koszosak és lepukkadtak az autók, az emberek porlepte lábbelijei viseltesek, és még életükben nem láttak cipőkrémet. Minderre rátesz egy lapáttal a villanyvezeték erdő és az eget gyakran elhomályosító szmog. Bár ez utóbbi azért nem tűnt olyan vészesnek, mint ahogy a híradások kommunikálják.

Kaptunk egy óra szabadidőt, és amíg mások a közeli piacot kutatták át újabb kincsek után, mi kiültünk egy étterem teraszára, hogy kulináris örömökhöz juttassuk kiéhezett gyomrunkat. Miután rögtön egy galambszar landolt a vállamon, áthelyezést kértünk a fedett részre. Csakhogy a bájos pincérlányka nehezen értette mit akarok, mert híján volt az angol nyelv ismeretének, és az én spanyol tudásommal csak a galambot tudtam volna lefordítani az ürüléket már nem. Végül megoldódott a helyzet, mert amíg beszélgettünk, a felettünk terebélyesedő lombkoronából újabb fehér folt pottyant az asztalra, egyértelművé téve a problémát. De, hogy a lényegről is szó essék: végül ettünk egy levest, két tányér finom és bőséges ételt, aminek máig nem tudom a nevét, és ittunk mellé két sört. Ezért fizettünk nagyjából ezer pesót, ami egy otthoni erős-közepes ár lenne, de itt ennyiért már a környék legmenőbb csehójában falatozhattunk. (2021)" forrás

Kriszta fotói

Chapultepec park és kastély

(csápultepek)

a park - kriszta fotója

Európai szemmel nézve a kastély kevésbé érdekes, inkább a park, amelynek egy szikláján emelkedik. Természetesen ezt is az aztékok egyik szent helye fölé emelték, mintegy véletlenül. A spanyol gyarmatok egyetlen királyi kastélya, eredetileg a spanyol alkirályok számára épült. Később különböző célokra használták, ma a Történeti Múzeum van benne. Ami miatt különleges, az az elhelyezkedés és emiatt az ablakaiból nyíló panoráma.   Vasárnap a belépés ingyenes, ami tömeget generál, de attól még feltétlenül ajánlott a meglátogatása. 

Xochimilco

(kiejtés: szocsimilko)

A csatornái és a tó miatt feltétlenül érdemes meglátogatni. Lehetőleg a hét végén, mert akkor a mexikói családok is kijönnek pihenni, szórakozni. Tiszta giccs, de közben nagyon aranyos és főleg kellemes. Nativitad kikötője a legkellemesebb, egy csónaktúra nem kerülhet 500.- mxnél többe.

,, A folyókon több száz színes kis hajó megy fel-le, amiket ki lehet bérelni. Egyfajta bulinegyede ez a városnak. Jönnek az italt áruló hajók, beúszik melléd a kukoricás vagy éppen a játékboltos. Néha összekoccansz a szomszéd hajóval, majd zenét hallasz, hiszen a szomszédos ladikon, amit valószínűleg Lupitának hívnak, egy mariachi trió szórakoztatja a vendégeket. Az UNESCO világörökség része kicsit hektikus, de pont ezért kihagyhatatlan élmény. A hajóállomás mellett Voladores bemutató volt. Négy ember lóg köteleken egy magas oszlopról, akik az ősi naptár szerint repülnek körbe. (2019)" forrás

Tajinerók munkában - Elter Karesz fotói

Paseo de la Reforma

Mexikóváros talán legfontosabb, emblematikus sugárútja. A jelentősége az Andrássy úthoz hasonló, itt találhatóak a legjobb múzeumok, a közelben az állatkert, a Chapultepec kastély, az Antropológiai és a Modern Művésztek Múzeuma (Tamayo). Ha valakinek  csak egy napja van Mexikóvárosra, itt is kell sétálnia, persze a Zócalo után.

Museo Tamayo - a modern művészetek legnagyobb kiállítása helyben. A helyiek szerint az avantgárd temploma. Elég sok kritikát kap a külföldi, főleg aurópai látogatóktól. Szerintük a kiállítások nem elég színvonalasak, a mzeum épülete pedig omladozik.

Vasárnaponként lezárják a bicajosok javára - Kriszta fotója

Sajnos a Függetlenség angyala emlékművet nem tudtuk álványok nélkül lefényképezni  - Kriszta fotója

Avenida Insurgentes

(ávenidá inszurhentesz) 28.8 kilóméteres hosszúságával mindenképpen említésre méltó. Mexikóváros több kerületén is átmegy, sétásáre persze mindenhol alakalmas. Legérdekesebb részei persze a központban vannak.

Roma negyed

A leghipszterebb negyed manapság. Eredetileg a huszadik század elején épült, döntően európai befolyás alatt. Hamar hanyatlásnak indult, de az emúlt évtizedekben újra divatossá vált, ingatlanjait felújították, a lakhatás folyamatosan drágul erre. Központja a Plaza Rio de Janeiro, leánykori nevén Plaza Roma. Ott érdemes a sétát elkezdeni. A tér legérdekesebb épülete az Edificio Rio de Janeiro, népi nevén a Casa de las Brujas, azaz a Boszorkányok Háza. Mexikóváros kevés art deco épülteinek egyike. Roma Norte-ban van a város legnagyobb zsidónegyede. Kedvenc múzeuma a Museo de Cera. Magyarul viaszmúzeum lenne, valójában a helyi Madame Toussaud.

"A legjobb negyed, komolyan. Aranyos kicsi házak, max 3 szintesek, széles utcák, rengeteg fa, rengeteg kiülős kajálda, nagyon kellemes az egész. És bájos. Kb a huszadik század 20-30-as éveiben épülhetett, cuki villák, díszes, de roppantul kopott homlokzatok, remek hangulat. Jó kaja és nagyon változatos. Kriszta 2019 december"

Roma Norte

Érdemes elmenni a Plaza Rio de Janeiro-ra, ott megkeresni az Edificio Rio de Janeirot, kicsit üldögélni a parkban.

Plaza Rio de Janeiro -Kriszta fotói

Roma Sur

Kriszta fotói

La Condesa negyed

Nagyon jó kis negyed , tele kávézókkal, éttermekkel. Kiemelkedően biztonságos, állandóan látható a rendőri jelenlét. Aktív az éjszakai élet, de nem romkocsma, inkább felsőbb osztálybeli stílusban. A Parque de Mexico környékén érdemes sétálni, ha az utazó art deco épületeket szeretne látni.

" Minden egy köpésre van, persze helyi változatban. A szállásunktól kb 20 perc séta a Reformán az Ángel de la Independencia, vagy a Roma negyed is. Maga a Condes nagyon kellemes, széles utcák teke hatalmas fákkal, jó közlekedés, még a troli is jár erre. Rengeteg étterem, bár, de vannak jó élelmiszerboltok is. Kicsit érezhető az amerikai hatás abban, hogy kimondottan jók a szolgáltatások. Kriszta"

Kriszta fotói

Polanco negyed

,, Mexikóváros Beverly Hillse". Rengeteg felhőkarcoló, széles, tiszta utak, kellemes felső- vagy felsőközép osztály hangulat. A kilencvenes évek óta a város legmenőbb bevásárló központjai, éttermei, szórakozó helyei taláhatóak itt csakúgy, mint a legmeghtározóbb nemzetközi cégek irodái . Egyik oldalról a Chapultepec park határolja, közelben vannak a város legfontosabb nevezetességei is.

,, Szinte a szomszédban található a Museo Jumex, ahol főleg kortárs műveket láthatunk. Építészetileg ez is érdekes, de a Soumaya szerintünk szebb." (Kati 2017)


,, Polanco negyed brutálisan demonstrálja a legfelső oldalról, hogy Mexikó társadalmában milyen végletes különbségek vannak. Érdemes megnézni, bár abban az értelemben nem egyedi, hogy bárhol lehetne az  első világban" (aji, 2019)

Kriszta fotói

Santa Fe negyed

Az üzleti negyed. Nagyon szép, szabályos, talán kevésbé hangulatos.

Napoles negyed

Nagyon kellemes lakónegyed, de semmi különös. Kihagyható. Két fő látnivalója a World Trade Center és a Polyforum Cultural Siquieros nevű kultúrközpont. A calle Dakotán kell végig sétálni.

Kriszta fotói

San Angel negyed

A Plaza del Cármen tér környékére érdemes érkezni, tele van koloniális házakkal, utcácskákkal. Jókat lehet erre sétálni. A másik helyi központ a Plaza San Jacinto, szombatonként aranyos kis vásárral.  

Kriszta fotói

Zona Rosa negyed

Leginkább szórakozó negyed napjainkban. A huszadik század nagyobbik felében ez a negyed volt a legfelkapottabb bevásárlónegyed, de ezt a címet a Polanco elhódította tőle. Szerencsés módon a pénzügyi- és bevásárlóközpont újjászületett szórakoztató központként, itt van Mexikóváros legnagyobb meleg közössége és rengeteg művész is ide költözött. Igazán napnyugta után érdemes erre jönni. A legfelkapottabb éttermes utca a Calle Genova, érdemes erre időt szánni. Remek választás lakást bérelni a negyedben.

A vendéglőkkel teli Calle Genova - Kriszta fotói 

Egyetemi város

UNAM. Coyoacan negyedben található a mexikói egyetemi város. Az ötvenes években épült, 2007 óta a az Uneso világörökségi védelmét élvezi. Építésekor olyan fejlődést szimbolizált, ami az aztékok óta nem volt Mexikóban. Mivel egy nagy park közepén terül el, érdemes vasárnap kilátogatni ide, amikor tele van pihenő családokkal.

Sajnos a mexikói egyetemi várost könnyen lekörözik az amerikai campusok. Amiért mégis érdemes ide ellátogatni, az a Központi Könyvár és a Rektori épületek falfestményei (David Alfaro Siquieros méltán vlághírű művei ) és az Universum nevű tudománytörténeti múzeum meglátogatása (Museo de las Ciencias de la UNAM). A múzeum különösen interaktív programjai révén válhat vonzóvá a gyerekes családok számára.

Itt található még az 1968-as olimpiára épült Stadion, mozi, koncertterem, összességében egy jól átgondolt kultúrális központ.

Turibus

A helyi hop on hop off busz. Elvisz mindenhová, minden fontosabb látnivalóhoz. Rengeteg időt lehet vele spórolni. Három útvonalon közlekedik, ha valakinek valóban csak egy napja van, korai indulással mindhármat bejárhatja. Ha nem esik az eső, érdemes az emeleten utazni. Vagy a valódi Hop-on-hop-off, ami pont úgy is néz ki, mint a társai a világban. Azoknak ajánlott, akik sokat szeretnének látni, de erre viszonylag kevés idejük van Mexikóvárosban.

Egyéb látnivalók

Teotihuacán meglátogatása. Bármilyen közhelyesen hangzik is, oda bizony el kell menni. Megoldható szervezett túrával vagy saját szervezésben. Azoknak, akik  szervezetten mennek, mentesülnek a menetrend nézegetése alól, cserébe viszont biztosan beterlik őket egy-két ajándékboltba.  Azok, akik inkább maguk szervezik meg a kirándulást, keljenek jó korán! A belépőjegy 75 peso/fő.

Kalandvágyóknak: hőlégballonozás a piramosok felett. Egyszer az életben típusú élmény.

Basilica de Guadalupe

Modern, talán kevéssé szép, de mindenképpen érdekes. A La Villa-Basilica metróállomásnál kell kell kiszállni, onna sétálva 5 perc alatt elérhető. A probléma csak az vele, hogy az oda-vissza közlekedéssel simán elmegy másfél-két óra, a templom pedig modern és hatalmas ugyan, csak kevésbé érdekes.

Plaza de Toros de Mexico

Megközelíthető az Insurgentesen járó metrobussal vagy metróval a San Antonio állomásig utazva és onnan sétálva.  Drága és nem annyira szép, mint a spanyolországi arénák. Annak, aki szereti ezt a műfajt, jó program. Érdemes megnézni a napi műsort, mert sokszor tartanak itt szabadtéri koncerteket is, az mégicsak állatbarátabb megmozdulás.

Plaza de la República

Egy ekkora nagyvárosnak kell egy-két olyan tér, ahol simán lehet politikai gyűléseket tartani. Az egyik ilyen a Plaza de la República. Egy letérkövezett hatalmas tér, fa alig, közepén ez az építmény. Előnye egyedül az, hogy a reformához közel van, a centrumban, nem kell miatta kitérőt tenni.

Plaza de la República - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

,, CASA DE LOS AZULEJOS, azaz A csempék háza kívülről könnyen felismerhető a fehér-kék csempéi miatt a Condesa utcán. Belül egy áruház, a Sanborns és annak éttermei vannak. Hangulatos hely, óriási belmagassággal. A környéken rengeteg üzlet és díszes épület van, köztük a Postapalota. Érdemes kicsit elveszni errefelé.(2019)" forrás

Fotóegyveleg

Voladorok - Karesz fotója

Főposta a régi negyedben. Csodaszép

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon