ÚTIKRITIKA.HU / Yucatán


hirdetes


útikritikák


Yucatán

yucatan, Márida, cancún, Playa del Carmen

Yucatán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Yucatán - A tengerparti nyaralás | Milyen a nyaralás Yucatán-on? | Pro és Kontra | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Tulum - M. Dávid fotója

------------------

2021.  : Nemrég bevezették Quintana Roo tartományban a Visitor tax-ot, ami lényegében egy kilépési illeték. Ezek erről az alapinformációink:

- formanyomtatványon keresztül webes felületen lehet kitölteni és befizetni, de a repülőtéren lévő quiosk-nál is segítenek
- max 10 főig engedi, 4 éves kor felett kötelezően fizetendő
- Paypal-lal vagy CC-vel lehet fizetni
- e-mailen küldik a QR kódot (max 12 órán belül), ezt kell bemutatni a hatóságoknak, a CXN repülőtéren ellenőrzik hazautazáskor
- egyszeri díj 24,90 USD per fő "(including government tax - 224 MXN per person and service)"


Quintana Roo-hoz tartozik: Cancún, Playa del Carmen, Riviera Maya, Bacalar, Tulum, Holbox, Puerto Morelos, Grand Costa Maya, Isla Mujeres

Bővebb infó: https://quintanarootax.com/


!!! Ettől függetlenül számítani kell helyszínen fizetendő idegenforgalmi adóra, amit a szállodák szednek be: hotele válogatja milyen illetéket és díjat szabnak meg helyszínen fizetendő idegenforgalmi adó néven, de mindenhol különböző néven: sanitation fee, resort fee, stb.

Yucatán dióhéjban

Szerencsések azok, akik két hétnél hosszabb utazásokra tudnak vállalkozni, hiszen szűk időkeretben országokat felfedezni keserves kompromisszumokkal, szelektálással jár. Például a hatalmas és fantasztikusan érdekes Mexikónak akár a felületes megismeréséhez is minimum három hétre van szükség. Az úti kritikák mindenfajta utazóknak szólnak, de reálisan tudomásul vesszük, hogy a Mexikóba utazó magyar turisták egy részének csak kisebb "merítésre" futja az utazásra szánt időből. Jóllehet Mexikóról teljesebb úti kritikát is tervezünk, most egyelőre a magyar utazók által leggyakrabban választott Yucatán-félsziget elbírálására vállalkozunk, hozzávetőleg 7-12 napos tartózkodást, valamint a nyaralás és a turistáskodás kombinálását modellezzük.

,, Mexikónak ez a része (a Riviera Maya) nagyon amerikanizált. A legtöbb nyaraló errefelé amerikai, ezért nem csoda, hogy sok dolog az ő ízlésük és szokásaik szerint alakult. Pl. borravaló
E miatt a turista részeken legtöbben beszélnek is angolul alapszinten. Viszont, ha kijjebb jövünk a központból, akkor épp az ellenkezőjével találkozunk, senki nem beszél angolul. (2018)" forrás

Maya riviéra - j. cs. fotója

Lantos Anikó alapvető tanácsai a 2022. januári mexikói körutazása alapján:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Playa del Carmen 5. sugárútja esténként

2. Elsőnek lenni egy piramisnál reggel és rögtön a tetejére felmászni, onnan szemlélődni egy órát.

3. Mérida, aranyos, régi és nem túl nagy

4. Xelha

5. A Playa Norte (strand)

6. Cenoték

Nem tetszett

1. A Cozumelnél az átvágós sznorkel-túra (nincs igazán érdekes víz alatti terep)

2. Néha megterhelően sok a turista

3. Agresszívek az árusok, bármit bevetnek azért, hogy beszélgess velük és vásárolj

4. Fekvőrendőrők tömege, nagyon idegesítő

Yucatán - A tengerparti nyaralás

Tengerparti nyaralásra elsősorban Cancún, Playa del Carmen jön szóba, de az úti kritikus az elemzésekben nem fogja titkolni, hogy rokonszenv alapon Playa del Carmen irányába részrehajló. Sok érv szól amellett, hogy Yucatán felfedezéséhez a nyaraláshoz választott hotel legyen az állandó támaszpont. A legfontosabb néznivalók egynapos kirándulásokkal megoldhatók, és nem kell beiktatni folytonos költözködéseket. Ráadásul minden egyes kirándulást követhet egy-két nap, strandolós lazítás.

Nagyon sok utazó vágyik arra, hogy szuper egzotikus helyen nyaralhasson úgy, hogy a kulturális turizmus iránti erős igényét is kielégíthesse. Ebből a szempontból a Mexicói-i utazás egyértelműen többet tud nyújtani, mint például Mauritius, Seychelles, vagy akár a Dominikai Köztársaság. Nem szólva arról, hogy a közelség miatt Yucatán egy utazásban kombinálható egy 2-3 éjszakás havannai látogatással. Mondjuk Playa del Carmen, plusz maja romvárosok, és Havanna együtt, szuper utazást jelent!

A kötelező látnivalók szokványos, amúgy indokolt listája:

 • A félszigeten lévő maja romvárosok, Chichen Itza, Tulm & Coba, és talán még Uxmal
 • A koloniális Mérida
 • Az olyan szép szigetek, mint Cozumel, Isla Mujeres és Holbox

Figyelem!

A Yucatánról szóló úti kritikában a gyakorlatiasabb dolgokra, meg a szubjektív véleményekre helyezzük a hangsúlyt, a látnivalók részleteinek megismeréséhez pedig feltüntetjük a hasznos linkeket. Intézze nálunk online vagy offline repülőjegy foglalását, szállását, utazási biztosítását! Segítünk megszervezni a körutazásokat, magyar nyelvű programokat, a szállásválasztásnál pedig segítünk tárgyilagos, őszinte hotel-értékeléseinkkel. Az utikritika@utikritika.hu e-mailen lehet érdeklődni, kérdezni, véleményezni, és minket is lehet kritizálni!

Milyen a nyaralás Yucatán-on?

A hófehér, korallhomokos strandok a türkizkék tengervízzel gyönyörűek, príma lehetőségek vannak sznorkelezésre (itt van a világ második leghosszabb korallgátja), pálmafák minden mennyiségben, világhíres maja romvárosok, izgalmas mexikói mentalitás, mozgalmas, ritmusos életképek, szuper kaják és italok. Ha tájékozottabbak lennének a magyarok utazási ügyekben, akkor az egzotikus utazások kategóriájában, Yucatánnak a kívánságlistán dobogós helyet adnának (Thaiföldet azért nem megelőzve).

A Yucatán 150 kilométer hosszú partszakasza, Cancun és Tulum között az egész karib térségben a legszebb és legtartalmasabb úti cél. Mindazonáltal az úti kritikus kötelességének érzi leírni a hátulütőket, a hátrányokat, a kellemetlen vonatkozásokat is. Az úgynevezett mexikói Maya Riviéra bájosságát, hangulatát romantikusságát rontja a tömegturistás jelleg. Cancun nagyon kommersz, és már jó ideje nem igazán mexikói, hanem inkább amerikai jellegű. Playa del Camen is nagyüzemi, de legalább van olyan jópofa hangulata, ami miatt preferálják az európai és a dél-amerikai turisták, távol tartva magukat a sok ellenszenves, piás amcsi yuppie-től. Észnél kell lenni, mert a turisták lenyúlására rengeteg helyi simlis alak nyomul ezerrel. Még rosszabb, hogy ebben az igyekezetben csatlakozik hozzájuk sok korrupt rendőr is. Azaz Yucatánon észnél kell lenni a turistának, hogy ne kerüljön bajba. A tömegturizmusnak azért van előnye, mégpedig az, hogy a közbiztonság sokkal, de sokkal jobb, mint Mexikó más részein, hiszen az államnak is, és sok befolyásos üzletembernek érdeke óvni az aranytojást tojó tyúk, a turizmus békés körülményeit.

Időjárás

Mexikó időjárása

"Lehet, hogy ez a hivatalos álláspont, de két hete vagyunk a Yucatánon, masszívan 32 fok van minden nap vagy kicsit több. Februárban. Kriszta"

Pro és Kontra

 • +Pozitív:
  • Mexikóban minden típusú turista, utazó megtalálhatja a számításait korosztálytól függetlenül
  • Jól kiépített az idegenforgalmi infrastruktúra
  • A mexikói konyha szerelmesei itt igazán tobzódhatnak, mert a választék bővül a csak a Yucatánra jellemző, ősi maja receptekből alakult ételválasztékkal
 • -Negatív:
  • Hurrikán időszak (júniustól november végéig)
  • Főszezonban rengeteg a turista Mexikóban

"Mexikóban nőként, egyedül utazva, mindenképpen számítani kell a férfiak már-már kellemetlen viselkedésére, tolakodó magatartásukra, ilyen szempontból Mérida volt a legkellemetlenebb." (Zsóka)

Vélemények

Maya romok:
- a Yucatani “hype” romok elképesztő drágák lettek: Uxmal, Chitchen Itza és Ek Balam mind kb 450 Peso körül mozog, szerintem pofátlan de ez van. Ezeken a helyeken külön kell az adót és a belépőt fizetni, mi ezt nem tudtuk és nem is értettük az elején, hogy mi is van pontosan . (2022)


"A maja és tolték kultúrából hatalmas dózis. Időutazás, infó áramlat. Lépten-nyomon a maják leszármazottaival találkozhatunk, egy-egy velünk szembe sétáló arcban felfedezhetjük a maja romvárosokban látott arcábrázolások vonásait (képírásban, sztéléken, falfestményeken, edényeken, stukkókon, szobrok, stb. Pl.: Chichén Itzában a Jaguár templom melléképületének belsejét díszítő harci témájú dombormű harcos ábrázolása.).

Az 5 legjobb dolog:

 • Tulum–El Castillo: az egykori maja-tolték birodalom meredek sziklaormon magasodó pazar épülete a türkizkék Karib-tengerből szemlélve.

 • Chichén Itza: Chac az esőisten, valamint Kukulkán a tollas kígyóisten kultuszával és a cenoték (természetes víznyelő aknák, hatalmas földalatti barlangok, melyek, mivel nincsenek folyók a Yucatán-félszigeten, ezek biztosították az éltető friss vizet, valamint fontos és hátborzongató vallási szerepük is volt).

 • Uxmal: a varázsló piramisa, a galambok háza a diadém alakú tetőormaival.

 • Maja kultúra és Mérida.

 • Függőágyban heverészni a Maya Riviéra valamelyik végtelen hosszúnak tűnő, csendesebb, klasszikus karibi strandján: hófehér homok, pálmafák, lágy szellő és a kék valamennyi árnyalatában tündöklő tenger.

Gyönyörű strandok, ha az igazi karibi színekre vágyunk, akkor itt 100%, hogy ez fogad bennünket. A Maya Riviéra partszakasz mentén a Karib-tenger a lehető legszebb színtónusait mutatja. Tájban többnyire száraz (ezért is volt jelentős az ősi maják Chac esőisten iránti rajongása), sík vidék, ha már táj és maja kultúra, akkor sokkal romantikusabb Mexikóból Chiapas tartomány, ahol számomra a legszebb romvárosok találhatóak, mint Palenque, Yaxchilán, Bonampak vagy Guatemalában Petén régió Tikal fantasztikus városával." (Zsóka)


Pro/kontra Yucatanról:

Kezdem a kontrával, folytatva az előző gondolatot: drága és még a turistás helyekhez mérten is lehúzós, amit nem is rejtenek véka alá.

Szúnyogok brutálisak voltak, hiába fújkáltuk magunkat, a dzsungelben és a romterületeken felhőkben szállak körülöttünk (és rajtunk), képtelenség volt megállni fotózni. Fejenként cirka 50 csípéssel jöttünk haza.

Pro: gyönyörű szép, változatos hely, egy napon úszhatsz cetcápával, mászhatsz meg egy maya piramist a dzsungelben és úszhatsz a több ezer cenote egyikében. Ámulatba ejtőek voltak a kevésbé turistás helyek, mint pl. Calakmul (bővebben később).
Az egyik szálláson a szállásadóink személyében viszont nagyon kedves, önzetlen, szív-lélek mexikóiakat ismertünk meg, felejthetetlen volt az ott töltött idő (Coba-nál).

Összességében sok csodás élményt adott, jó volt látni, azonban az emberek mentalitásával sokszor nem tudtunk mit kezdeni még úgy sem, hogy sokat utazunk. (t.j., 2022)


"A Maya Riviérán nagyon szép fehér homokos tengerpart, kristálytiszta víz, a szállodák elbújnak a trópusi növényzetben, a hatalmas kertekben. Nincs zsúfoltság érzet. A tengerpart a karibi elvárásoknak megfelelően varázslatos. Remek nyaralóhely, ahol sok kulturális látnivaló teszi kerekké az utazást. Legszebb partszakasz a tulumi homokos strand, érdemes a maja rom megtekintését összekapcsolni fürdőzéssel, lehetőleg a késő délutáni, kora esti órákban, amikor már a turistacsoportok elmennek."


"Playa de Carmen-i szállodánk gyalog 15 percre volt a belvárostól, ahová minden este besétáltunk. A sétálóutcát és a kis mellékutcáit egyszerűen imádtuk. Kiültünk valamelyik kávézó teraszára és hosszasan néztük a sokféle turistát. A hangulat fantasztikus, és rengeteg a jó étterem. Az egyik este szenzációs élményben volt részünk, néhány méterrel előttünk sétált bermudanadrágban, hosszú fehér térdzokniban, kis társasággal egy orbitális nagy celeb, hatalmas híresség: a kabarés Sas Józsi! Úgy döntöttünk, hogy az amúgy pompás nyaralásunk további feljavítása szempontjából nincs szükségünk a vele való megismerkedésre, azaz magyar csevegésünket halkabbra fogva: lapítottunk." (Aji, )


"Egy mexikói körutazás végén mindössze néhány napunk maradt a Yucatán-félszigetre. A cancúni repülőtéren béreltünk autót. Az utak jó minőségűek arrafelé, a forgalom nem volt nagy, igazán könnyű volt közlekedni. Tulumban béreltünk egy hangulatos kis bungalót, közvetlenül a tengerparton, saját terasszal, pálmafák közé feszített függőággyal. A tulumi partszakaszon szerencsére alig volt turista, viszont összehaverkodtunk néhány helyi halásszal. Sokfelé jártam már a világon, de ez az egyik legszebb tengerpart, amit valaha láttam. Bár a körutazás során jó néhány romvárost és piramist bejártunk és megmásztunk már, a tulumi maja romok a türkiz tengerrel a háttérben teljesen lenyűgöztek minket.

A másik nagy élményt a Xel-Ha öko vízi park jelentette, ahol napokig ellettünk volna. Sznorkeleztünk, bicajoztunk, kötelekről ugráltunk a vízbe, barlangokban úsztunk, és egy régi nagy álmom is teljesült, végre úsztam delfinekkel. Sajnos nem olcsó program, de ezen, szerintem, nem szabad spórolni. Cancúnban csak egy órát töltöttünk, nem az én világom. Ez a szállodasor bárhol lehetne, semmi mexikói nem volt benne. Playa del Carmenbe is benéztünk egy estére, pont jó volt arra, hogy megigyunk egy-két koktélt és vegyünk egy függőágyat. Mivel alapvetően a kisebb, csendesebb helyeket szeretjük, nekünk egyértelműen Tulum jött be, az itteni laza hangulat, a bungalós szállások, a helyi bárok. Mindenképpen szeretnénk egyszer hosszabb időre is visszamenni. Mindig igyekszünk helyiekkel ismerkedni és kerülni a nagyon turistás helyeket, amennyire csak lehet (a Yucatanon ez elég nehéz), így mindenképpen jól jött némi spanyol nyelvtudás. Az egyetlen negatívum volt, hogy valószínűleg a tulumi kisbolt előtt álló bank automatánál ellopták a bankkártya adataimat, és kb. 1 hónappal később, amikor már itthon voltam, egy kolumbiai pénzfelvételről kaptam sms-t. Ez sajnos az egész országban problémát jelent, érdemes inkább olyan automatát használni, ami egy bank belső terében van." (Tamara)


"Menjünk fel a piramisokra és föntről képzeljük el a maja világot és csodálkozzunk azon, hogy vajon miként készíthették mindezt ló, kerék és gépek nélkül. Az Uxmal piramist ne csak nappal nézzük meg, hanem este a hang- és fényjáték által is. Felejthetetlen élmény! Az Uxmal piramis nagyon magas, nehéz feljutni, lefelé még nehezebb, azaz megfelelő cipőre van szükségünk. A kőlépcsők nem csak magasak, de nagyon csúszósak is. Asszonyok szigete - islals de Mujeres, kirándulás hajóval Puerto Juarezből. 45 perc az út, a hajó akkor indul el, amikor már majdnem megtelt a hajó. A Karib-tengert igazán itt tudjuk élvezni, világoskék, zöld, türkiz és sötétkék színű hullámok váltakoznak. A halak a hajót rajokban követik. Érdemes erre a kirándulásra rászánni az időt és a pénzt. Amúgy nem is túl drága.

Mérida: a "Fehér város" egy napot megérdemel. Igazi koloniális város, mértanilag szerkesztett, az épületek nagy része a piramisok és a maya templomok köveiből készült. A Zocalo, a paloták, a régi templomok mind a spanyol gyarmati világot idézik. Tulum, ami maya nyelven erődítményt, falakat jelent. Régen Záma városnak is hívták. A Záma napfelkeltét jelent. Nos érdemes kora reggel kimenni a partra és figyelni a napfelkeltét. Így megértjük, hogy miért kapta ezt a nevet a város. Tulumtól 39 kilométerre található Coba város. A Coba fodrozó vizet jelent. A maya korban világváros volt, a szent utak csomópontja. érdemes megnézni a Tulum-i kirándulás után a piramistemplomait, a legrégebbi maya emlékeket." (Kati)


"Mi volt a legjobb? Ahogy ott feküdtem a karibi homokban Playa del Carmen-en, arccal a csillagok felé, miközben a telehold akkora udvarban ragyogott, hogy rajta keresztülnézve megborzongatott az űr mélysége. Ott feküdtem mozdulatlan, mégis éreztem, hogy rajtam keresztül tágul az univerzum és lassan atomként elsodor, összemos a homokszemekkel. És ezt az érzést nem csak a tequila és a sör keltette. Holbox-on lapátolni lehet a parton a kagylóhéjakat és egy hatalmas tengeri csigából csorog a víz a fejedre a zuhany alatt. Xcaretben delfinek, iguanák, földalatti folyó, teknősfarm. A kontraszt Cancún gazdagsága és az onnan 5 kilométerre lévő falu anyömöra között, a spanyol nyelv, a zene, a több ezer éves maja városok, Chichen Itza, a piramis, amire felmásztam és élve lejöttem, Tulum és a többi. Ezt tényleg látni kell!" (Zoli)


"Az ország gyönyörű, az emberek nagyon kedvesek. Mi elsősorban azért választottuk most Mexikót, mert a régióban jártunk már és nagyon tetszett a karibi hangulat korábban. Ugyanakkor itt nem csak a természet szép, hanem volt lehetőség több kirándulásra, történelmi helyek látogatására és nem utolsósorban a világ egyik legszebb búvárhelye. A búvárkodás szuper volt, a hotelnek volt saját búvárbázisa, ahol mindent megszerveztek, csak ajánlani tudom, aki szeretne igazán szép látni. A kiránduló helyek (maja piramisok, cenote, Cancún...stb.) nagyon érdekesek és a kalandvágyóbbaknak, illetve akik legalább angolul beszélnek mindenképpen inkább javasolnám, hogy maguk nézzenek körbe. Az autóbérlés simán ment a nemzetközi autókölcsönzőbe (Avis), teljes casco biztosítás volt az autón, nem problémáztak, nem vertek át. A benzin nagyon olcsó, így sokkal jobban kijöttünk, mintha csoportos kirándulásra mentünk volna.

A nagyobb turista helyeken vannak helyi idegenvezetők, akiket fel lehet bérelni és velük körbesétálni például Chichen Itzát, így az idegenvezetést is meg lehet oldani. Mi vittünk itthonról GPS-t, így eltévedni sem tudtunk, bár túl sok út amúgy sincs, ami közül választani lehet. Itthon mondták, hogy kell a nemzetközi jogosítvány, nos senki nem kérte, még az autókölcsönzős sem, csak a magyar kellett. Viszont arra érdemes odafigyelni, hogy csak hitelkártyával lehet autót bérelni, mármint kauciónak csak azt fogadták el, készpénzt nem. Minden tetszett, ami talán kicsit zavaró az a rengeteg amerikai turista, akiknek mások azért a nyaralási szokásaik. (iszonyú hangosak) Cancún nagyon amerikaias, inkább fiataloknak ajánlanám. Csodás utazás volt, legközelebb is szeretnénk visszatérni a régióba, bár ugyanoda nem szoktunk menni, mivel annyi szép hely van a világban. Talán megcélozzuk Kubát."


"Az opcionális kiránduló programok 100-150 USD között elérhetőek és igazán megérik az árukat. Általában az étkezések (jók!) is benne vannak az egész napos programokban. Érdemes 2-3 programot lekötni, mert úgy 20-30 %-kal olcsóbb a kedvezménnyel." (Vista-utazó) 

,, A Yucatan félsziget nem kevésbé biztonságos, mint elmenni Budapesten a Szigetre fesztiválozni, vagy leugrani a Balaton partra. Ha nem vagy drogkereskedő, vagy nem futtatsz lányokat, és nem keveredsz bajba, akkor nem kell aggódni. Ahol nappal a búvárkodást tukmálják, ott este mindent megkaphatsz: kábítószert, társaságot estére, stb. Mindenki tegyen belátása szerint, de az biztos, hogy az ilyen szituációk elkerülése megóvhat a nagyobb bajtól. Továbbá, mindenki a netes jó tanácsok ellenére hordja a márkás ruháit, óráit, és senkit nem rángatnak be miatta egy furgonba. Ez nem Brazília. Vannak rendőrök az utcán, de nem kellemetlenül sokan és többnyire csak esténként. A parton néha végiggurul egy-egy motoros járőr, de ennyi. Playa del Carmen tele van bulizókkal, és minden sarkon van ATM. Nagyobb összeget célszerű azonban nappal és rendes bankban felvenni, nehogy éjjel valaki egy nagyobb összeget vetessen le velünk, majd elszaladjon a napi limitünknek megfelelő összeggel boldogan. " forrás


,, 2 hét Yucatán-félszigeten, Mexikóban
Sziasztok! Mi január végén, február elején töltöttünk két hetet Mexikó délkeleti részén. A félsziget az egykori maja civilizáció központja volt, így a Cancun és Tulum között húzódó Maja Riviérán kívül jócskán van egyéb látnivaló. Mi Frankfurtból repültünk Cancunba közvetlen járattal, ahol leszállást követően autót béreltünk és az első 4 napot a félszigeten található piramisok, koloniális színes épületekkel díszített városok felfedezésével töltöttünk, amit 4-4 nap pihenés követett Tulumban és Cancunban. A négy napos nézelődés alatt megnéztük a rózsaszín tavakat Rió Lagartos közelében (Las Coloradas), Valladolidot (itt egy free walking touron is részt vettünk), a sárga épületeiről híres Izamalt, az uxmali piramisokat, Meridát és Chichén Itzát. Tulumban eredetileg beach clubokat szerettünk volna kipróbálni, de végül az ingyenes strandon voltunk végig. Meglepő, de az ingyenes strand (Playa Paraiso) sokkal szebb és hangulatosabb volt, mint bármelyik fizetős beach club. Több beach clubbot megnéztünk reggelente, de mind tourists trapnek tűnt nekünk, a szabad strandon sokkal szebb volt a víz, a homok, és szerencsénkre kora délutánig alig voltak emberek pedig száz ágra sütött a nap. Tulumban utolsó nap korán reggel a helyi maja romokat is megnéztük, amit nagyon ajánlok, gyönyörű strandja van (10-kor nyit csak), viszont nap közben nagyon zsúfolt, ezért érdemes korán érkezni. (Napközben még a parkolással is nagyon lehúzhatnak az ingyenes parkolóknál tébláboló „önjelölt parkolóőrök”) Tulum és Cancun közötti úton megálltunk Akumalban is teknősbékák miatt, sajnos egyet sem láttunk és nem is tűnt olyan helynek, ahol random járkálni szoktak. Cancunban a hotel strandján töltöttük az egész időt, ami annyira jó volt, hogy az Isla Mujeresre tervezett kirándulást is töröltük. Cancunban végig a Hotel Zonán belül voltunk, ott próbáltunk ki minden este jobbnál jobb amcsi es mexikói éttermeket.
Összességében szuper 2 hét volt. A gyönyörű strandok mellett rengeteg különféle látnivaló van a félszigeten, a természet és az épített környezet is mind rengeteg élményt nyújtott. Nekem annyira sokszínűnek és izgalmasnak tűnt Yucatán, hogy szerintem csak a félszigeten el lehetne tölteni több hetet a színes városok, maja romok és strandok felfedezésével. Ahogy fent írtam, mi végig béreltünk autót, kb. 1300 km-t mentünk, a vezetéssel, utakkal nem volt semmi probléma. Egyetlen negatív benyomás ért a mexikói emberek részéről. Nagyon sok helyen, étteremben, hotelban, bárokban próbáltak átverni és lehúzni, így itt sokkal jobban oda kellett figyelmünk, mint bárhol máshol ahol eddig jártunk, hogy mennyit és miért fizetünk." (p.gy., 2020)


Ami tetszett:
Gyönyörű helyek, mint az Utazási irodák katalógusaiban, az emberek mosolygósak és barátságosak. (amennyi pénzt legomboltak rólunk, én is mosolyognék egész nap...) Tisztaság annak ellenére, hogy a szemeteseket "nyomozni kellett", még a nyomor negyedekben is a sarkon összegyűjtve a szemét. Nagyon finom ételek, bár sok helyen fűszerezhetnének bátrabban, mert vagy íztelen, vagy csípős...
Ami NEM tetszett, és sajnos ez lesz a több:
Lehúzos egy banda, minden a turisták lehúzásáról szól... Minden 10 méteren rád akarnak tukmálni valamit, és pofátlanok (menyasszonyom kezét megfogta egy pókembernek öltözött csávó, elrángatta, hogy csináljon képet... csináltunk 2 képet, aztán közölte hogy vmi jatt... Adtunk 100 Pesot (5-6€) majd közölte hogy az Ő ára 500 peso vagyis 25-30€, azért a 3 percért (kinevettük és ott hagytuk). Ilyen órabérért én is szívesen beöltözök pókembernek 💸💸
Az éttermekben kihozzák a számlát és már rá van írva hogy ajánlott borravaló (a pincér írja rá), és hogy azt fizesd (15-20%) , volt olyan hely ahol 3 ajánlott is volt, regular, good és Excellent (15-20-25%). Jattolósak vagyunk, a legtöbb esetben a 10%-ot mindíg ott hagyjuk minimum, de ez kibaszta a biztosítékot.
Az ultravékony WC papír és zsebkendő... Kifujom az orrom és már első fujasnal a kezemben landol a 90% mert elszakad...
Ihatatlan szar vizes kávé... Talán 11 nap alatt kétszer sikerült jó kávét inni.
Ja, és az angol nyelv hiánya... Az angollal az esetek 80%-ban kitörölhettük a seggünket. (2023)

Olvasmányos linkek

"Tisztaság: Internetes fórumon írták, hogy Mexikó koszos ország. Nos, szerintem semmivel sem koszosabb, mint Magyarország! A nyilvános wc-k az ásatási területeknél tiszták és túlnyomórészt még szépek is voltak, áruházakban úgyszintén, és Pemex benzinkútnál is tisztább volt, mint egy magyar benzinkútnál lett volna. A szállodákban pedig le volt ragasztva a fedele papírszalaggal, amire rá volt írva, hogy sterilizálva.

Árak és üzletek: minden olcsó, de a Walmart nevű (amerikai) üzlet nagyon drága, nála sokkal olcsóbb a pelikánnal jelzett illetve Super Che nevű nagy bevásárlóközpont. Oxxo minden nagyobb településen van. Pici falvakban csak a helybéliek bódéi, ahol szinte csak konzervkaját árulnak. Minden élelmiszerüzletben a dolgozók hajhálót és papírmaszkot, gumikesztyűt viselnek, hajhálót a gyors-éttermekben is. Sok üzlet sokkal magasabb higiéniai szinten állt, mint Magyarországon. A nagy szupermarketekben mindent lehet kapni. Ami érdekes, hogy rengeteg nagy kiszerelésű árucsomag van, pl. 800 ml-es sampon, meg hasonlók, nagyon olcsón. Minden nagy szupermarketben van egy gyógyszertár is, amúgy meg egy utcában minimum 5 gyógyszertár van egymás mellett. Nagyon sok helyen lehet piszkosul olcsón sokat és jót enni, pl. 80 pesoért Palenqueben...

Szállás: A szállodák mind tiszták voltak és a személyzet mindig kedves volt. Általában minden ember kedves és segítőkész volt, ami helybéliek szerint azonban nem mondható el egész Mexikóról, csak a Yucatanra jellemző. Sajnos télen korán jön az este, 17 h-kor kezd sötétedni és 17:30-kor már este van.

Telefon: A dominó kártyás mobilomra egyszer sem jött térerő. A hazatelefonálás szinte lehetetlen. Az Cancunban vásárolt „world phone card” csak Cancunból használható, a többi városból nem. Megkértünk hotelrecepciókat, hogy telefonálhassunk a pultjuktól. A német számmal nem volt gond, a magyart sosem fogadta el. Megpróbáltuk M. német mobiljáról is, ugyanez lett, német számot felhívott, a magyart nem. A német telefonról nem ment el az sms sem Magyarországra, az enyém meg ugye halott volt. Szóval egyszerűbb az e-mail írás az otthoniaknak, mint a telefonnal bajlódni.

Szúnyogok ás egyéb állatok: Szúnyogok mindenütt voltak, hol többen, hol kevesebben, hol minik, hol lovak, hol vadabbak, hol nem. Rengeteg Authan kell a nyaralásra (ezt a mexikói boltokban sokkal olcsóbban és több verzióban is – pl- krém, nedves törlőkendő – lehet kapni). Az Authan hatása kb. egy óra múlva alábbhagy, mindig utána kell spriccelni, ezért ne feledjük el a romterületekre is magunkkal vinni! Tulum romterülete a legdurvább szúnyogok tekintetében. Több száz csípést okoztak a mini, muslica méretű szúnyogok.

A Yucatan egy hatalmas madárrezervátum. Rengeteg mocsaras terület van. Állandóan láttunk pelikánokat, íbiszeket, fehér- és szürke kócsagokat az utak mentén, sok szara szerű fütyülő madarat is láttunk, kormoránt, kanalas gémet, flamingókat is csak úgy az autóút mentén. Az iguanák a romterületek kövein szeretnek sütkérezni. Skorpió is jócskán van, mi csak egyet láttunk a reggeliző helyiségben. Kígyót többször láttunk, hogy mérgeset vagy nem, az nem derült ki." forrás


"Féltem egy kicsit Yucatántól. Igaz ugyan, hogy ez Mexikó leginkább prospektusba való része - vakítóan fehér, türkizkék, azúrkék, satöbbi – de egyben a legdrágább is. Cancún szállodamonstrumait és a környék turisztikai attrakcióit nem a backpackerekre tervezték, hanem más célcsoportokra. A springbreakerek például kábé ötezer különböző diszkóba mehetnek habpartira és tequilaivó versenyre, a kőgazdag amerikaiak pedig delfinshow-ra vagy földalatti csónakázásra fizethetik be a gyereket Xcaretben és a többi hasonló élményparkban. Az adrenalinfüggők búvárkodhatnak cápák között, vagy elmehetnek többnapos gyalogtúrára a dzsungelbe, ahol machetével kell vágni az utat."forrás


Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA