ÚTIKRITIKA.HU / Isla Mujeres


hirdetes

útikritikák


Isla Mujeres

Isla Mujeresről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett | VéleményekOdajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Búvárkodás | Tengeralatti múzeum | Egyéb programlehetőségek |Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.


Isla Mujeresről dióhéjban

(kiejtés: iszlá muheresz)

Cancuntól közel 13 kilométerre fekvő kis sziget. Kb. 8 kilométer hosszú és a legnagyobb szélessége csupán 800 méter.

Isla Mujeres, annyit jelent, hogy Nők sziget. A hagyomány szerint a 16. században ideérkező spanyol felfedezők azért nevezték el így a szigetet, mert ott istennőket ábrázoló kultikus képeket találtak.

A sziget sík területű, azzaz jó terep a bicajiozáshoz. A partvonalakon bőven van homokhordalék.

Vannak olyan turisták, akik először csak egy napra jöttek át a szigetre Cancunból és aztán annyira megtetszett nekik az isla Mujeres, hogy szinte minden nap átkompoztak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Hihetetlenül nagy az étteremválaszték ahhoz képest, hogy ennyire kicsi a sziget - ráadásul nagyon finomakat lehet enni, a piacon (mercado)  olcsón is

2. Nagyon jó a közbiztonság, és ezáltal a biztonságérzetünk

3. A Playa Centro, ami tágasabb és kevésbé zsúfolt, mint a Playa Norte

4. Playa Norte a csúcsstrand, általában igen sokat próbálják ki egy időben

5. Elektromos autót bérelni jó móka

6. Búvárkodni a kijelölt strandokon, isteni

7. Beach bárok

Nem tetszett

1. Playa Norte nagyon zsúfolt, mellette a Playa Centro sokkal kellemesebb

2. Nincs mosdó, öltöző, zuhany a playákon

3. A szigetet körbejárván döbbenetesen sok az eldobált szemét mindenhol

4. Minden, de minden a látogatók lehúzásáról szól

Vélemények

,, Ez a sziget Cancunnal szemben található, ahová katamaránnal mentünk el, ez már önmagában élmény volt, igazi karibi hangulatot varázsoltak. Mielőtt kikötöttünk a szigetre, sznorkeleztünk a Vízi Nemzeti Parkban, ahol nemcsak gyönyörű korallokat, de életnagyságú szobrokat is láthattunk, ez az egyik legnagyobb mesterséges víz alatti látványosság a világon.

Ezután kikötöttünk a szigeten, ahol körülbelül két órát tölthettünk szabadon, így mi felkerestük a sziget legszebb tengerpartját, Playa Norte-t. Fehér homok, kristálytiszta víz és hangulatos beach bárok vártak ide érkezve. (2018)" forrás


2022: Fejenként 500 peso (kb. 8500 forint) hajóval átjutni Cancún kikötőjéből Isla Mujeres szigetére. Az ár tartalmazza a belépőt a Cancún Scenic Tower-be, amit szerintem nem érdemes kihagyni, hihetetlen látvány fentről Cancún! A legtöbben Isla Mujeresen golfkocsit bérelnek. Ez 1 órára 400 peso (kb. 6800 forint), 2 órára 700 peso (kb. 11 900 forint), egész napra pedig 900 peso (kb 15 300 forint). Az egész szigeten kényelmesen nagyjából 1 óra alatt lehet körbe menni golfkocsival. A sziget egyik végén van egy világítótorony, egy jól kiépített rész, ahol lehet sétálgatni a parton. Belépő ide 30 peso/fő (kb. 500 forint). Isla Mujeres egyébként rendkívül felkapott és zsúfolt, az árusok és a turisták is elképesztően sokan vannak. A szigeten vannak szép helyek, viszont senki ne úgy képzelje el, hogy a vízparton, a pálmafák és a fehér homok mellett autózik, mert ez távol áll a valóságtól. (k.a., 2022)

Odajutás

Jóllehet van a szigeten egy leszállópálya, de nincs ide menetrendszerinti légiforgalom. A szigetre eljutás egyetlen módja a komp vagy egyéb hajó vagy a szervezett túra. Kompok rendszeresen közlekednek ide a félszigetről. Az egyik kompkikötő a Cancun belvárosától nem messze lévő Puerto Juarez pici városkánál található, a másik Cancun hotel övezetében. A kompozás viteldíja egy útra 5,50 és 11 USD között mozog.

Puerto Juarezból indul a nagy sárga komp, Ultramar Ferry. Nem érdemes egyutas jegyet venni, csak akkor, ha valóban ott maradunk Isla Mujeresen. Az oda-vissza ár 380.- peso / fő, kedvezményes jegy turistáknak nincs. A jegyvételhez és a kártyás fizetéshez arcképes igazolványt kérnek, de meg szoktak elégedni az igazolvány fotójával. Szoktak akciósan kínálni jegyeket Isla Mujeres/ Cozumel útvonalra is. A komp maga nagy és biztonságot sugall.

"Minden a legnagyobb rendben volt a kompozással oda- és vissza is. Kivéve a kompon tevékenykedő zenészt és a produkció minőségét. 18 hosszú percig tartott a műsor, de részünkről a jattolás elmaradt, ennek nem örült. Egy nagy classic Magnummal később már nem is jutott többet eszembe. Kriszta 2021 január"

Van még egy kompjárat azoknak, akik autót akarnak átvinni a szigetre. (Turistának ne jusson ilyen az eszébe.).  

kr

Szállás

Kb két nagy szálloda, több kicsi hostel, butikhotel és sok bérlehető ház/nyaraló a választék.

Közlekedés

A szigeten a fő járművek: a mopedek, a kerékpárok és a golfautók. Vannak azért autók is, sőt taxik is. A turisták többsége inkább a golfautókkal szeret közlekedni normál autók helyett. Nem ritka golfautós turisták látni konvojban közlekedve.

A golfautó bérlehető egy-két órára (300-500 peso) vagy egész napra (800 peso). A nagyobbak hat- a kicsik négyszemélyesek. Nagyon jó móka vezetni őket. Érdemes nem a kikötővel szemben lévő első kölcsönzőnél bérelni, kicsit arrébb jobb állapotú autókat találhatunk. Az árak azonosan, alkudozni nem nagyon lehet. A bérléshez zálogba ott tartják a fényképes igazolványt (jogsit pl), vagy kp-t kérnek.

Egy óra alatt körbe lehet rohanni a szigetet, de akkor megállás nélkül. Két óra elég arra, hogy 4-5 megállóval, fényképezéssel, egy koktéllal is végezzünk. Annak, aki 8 órára bérel, csak akkor érdemes, ha megáll a strandoknál és kipróbál párat. Vigyázat, sok helyen a parkolás fizetős. Abszurd, de így van.

Étkezés

Rengeteg étterem, nagy választékkal, eléggé elszállt árakkal. Annak, aki önellátásra szeretne berendezkedni , például egy nyaralót kibérelve, a sziget egyetlen szupermarketét kell felkeresnie vagy a piacot.

kriszta

Vásárlás

Mindenféle mexikói vagy álmexikói kacatot árulnak minden mennyiségben, nehéz közötte aranyat lelni. Viszont jópofa program válogatni , majd kislattyogni az egyik strandra.

Playa Norte- Kriszta fotói

Egyéb hasznos inforrmációk

1. A szigeten az éjszakai élet az Avenida Juarez főutcára összpontosul. Ez a parti úttal párhuzamos. Ahhoz képest, hogyí milyen kicsi a sziget, egész nagy választék van kocsmákból, bárokból és vendéglőkból.

A mi homokunk nem hamutartó Playa Centro - Kriszta fotója

Strandok

kr

Playa Norte

Isla Mujeres legtöbbet dícsért strandja. Ha csak ezt szeretnénk megnézni, golfautó és taxi sem kell, a kompkikötő gyalogos távolságra van. Gyakorlatilag mindkét strand városi strand. Kb 10 perces sétával elérhető. sem öltöző, sem zuhany, sem wc sincs ingyen. Persze beülve egy bárba, könnyen megoldható.

"Szerintem túlértékelt. Konkrétan mindenért pénzt kérnek, nem szállnak le rólad a masszőrök, nagyon erőszakosak az árusok. Szépnek szép, de nem kellemes. Kriszta 2021"

Kriszta fotói

Playa Centro

Kb. 5 perces sétával elérhető a komptól. Nincs sem öltöző, sem wc, sem zuhany. Mármint ingyen.

" Nagyobb, kellemesebb, kevésbé szép a kilátás innen. Viszont fürödni isteni, a víz lassabban mélyül, türkizkék és nagyon finom. Mi ezt sokkal jobban szerettük. Kriszta 2021"

kr

Búvárkodás

Tengeralatti múzeum (Musa Museo Subacuatico de Arte)

Nagyon egyedi élmény, még gyakorlott búvárosk számára is. Nem sznorkelezős hely, mert a szobrok fentről nem annyira látványosak.  Vannak akik csalódottan távoznak, mert nincs sok szobor, lényegében mindegyik ugyanúgy néz ki (hátborzongatóan), és az egész eléggé mesterkélt turista-csapda. 8-10 méter mélybe történik a lemerülés és aztán némi körözés a szobrok és egyéb tárgyak körül. csak a csoporttal lehet mozogni, azaz egyénileg nem lehet mélyebbre menni és eltávolódni a csordától. Elég szűk a terep, szóval a sok résztvevő miatt nincs igazi feeling. Sokaknak viszont éppenséggel tetszik ez a show, merthogy nem halakat néz az ember, hanem elsüllyedtnek mímelt ,,műemlékeket". Tényleg érezhetjük az egészet kalandosnak, mert ügyesen van az egész tálalva. A mexikói turisták teljesen oda vannak ezért az élményért. A sznorkeles hellyel az a baj, hogy a korallszirtek már meglehetősen lestrapálódtak, megcsappant az élővilág. Pedig a mintegy száz szobrot éppen azért helyezték a víz alá, hogy korallos élővilág telepedjen rá. Hát ez csak részben sikerült.

Cancunban és a térség programirodáiban árulnak olyan kirándulásokat, amikben van egy sznorkeles terep és ez a múzeum, plusz némi innivaló és dinnye. A programban szereplő korallszirtes terep azonban eléggé átlagos. 40 USD-t nem biztos, hogy megér.  

Egyéb programlehetőségek

1. Nyaranta cetcápák (whale sharks) migrálnak a sziget közelében lévő meleg vizekbe. A cetcápák egyáltalán nem veszélyesek az emberre, s ezért nyugodtan lehet odaúszni a közelükbe. Fantasztikus élmény. A nyári hónapokban a turistáknak túrákat szerveznek, hogy együtt úszhassanak a cetcápákkal, azok természetes környezetében.

2. Van egy kis maja templom a sziget déli csücskén. (Isla Mujeres-re valójában nem telepedtek le lakókként a maják. A sziget inkább egy  szentély volt, amit Ixchelnek ajánlottak. Ixchel volt a szerelem és a termékenység istennője. A 10-12. században a sziget a maják számára egyfajta hitéleti központ, zarándokhely volt)

kr

3. A sziget egyik legnépszerűbb látványossága egy privátház, aminek az alakja olyan, mint egy hatalmas kagyló. Nem lehet bemenni a házba, mert magánlak, de a turisták lelkesen fotózzák kívülről.

Olvasmányos linkek

Tequila kóstoló is lett volna a programba de azt már nem kívánta a szervezetünk. Innen tovább hajóztunk a sziget egy másik partszakászára, ahol szinten tengerparti bárok, és strandok várták a látogatókat , sőt még egy barátságos iguanával is lehetett fotózkodni. Ez a rész már eléggé zsúfolt volt, a bárpultnál vártuk ki a hajó indulását , ami egyébként jó poén volt, mert hintákba lehetett ülni a bárnál. A túrának ezen a pontján már nagyon sokan szó szerint kifeküdtek a korlátlan alkoholfogyasztástól, én eddig azt hittem, hogy a magyarok tudnak inni, de megállapítottam, hogy a mexikóiakhoz és a brazilokhoz képest sehol nem vagyunk:) mondjuk mi visszafogtuk magunkat, mert vártuk a snorkelezést, amit persze a túra végére hagytak. (2021) forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon