ÚTIKRITIKA.HU / Cozumel sziget


hirdetes

útikritikák


Cozumel sziget

Cozumelről dióhéjban|Tetszett&nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Strandok| Búvárkodás| Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

b.e. fotója

Cozumelről dióhéjban

(kiejtés: koszúmel)

Cozumel egy sziget a Yucatán-félszigeten, a Karib-tengerben. Mexikó legnagyobb szigetéről van szó. Yucatán keleti partja 20 kilométerre van a szigettől.

Cozumel híres a sziget körüli vizek szuper buvárkodási és sznorkelezési terepeiről. Itt található a világ második legnagyobb korallszirtes területe.

A sziget kb. 16 kilométer széles és 45 kilométer hosszú. Központja, és a sziget kvázi fővárosa San Miguel de Cozumel. Itt lakik szinte minden állandó szigetlakó (kb. 75 ezren vannak).

Szinte minden sarkon van egy búvárközpont.

Jacques Cousteau 1961-ben járt itt először és ez is lökést adott a sziget búváros imidzsének. A Palancar korallterepet 1972-ben természetvédelni területté nyilvánították.

A búvárosok számára külön nagy attrakció egy repülőgéproncs, ami San Miguel (a Hotels La Ceiba magasságában) a strandtól kb. 100 méterre fekszik a tenger fenekén. Érdekes, hogy a hajóroncsot egy fim forgatásához helyezték le a víz fenekére.  

A kezdő búvárok a Chankanaab-lagúnában vagy a San Francisco nevű öbölben merülnek le. Itt a korallszirtek primán alkalmasak vízalatti fotózásokra.

Aki nem tud búvárkodni, csak sznorkelezni, az is jól jár a szigeten, hiszen vannak egyszerűen megközelíthető korallszirtes terepek számukra.

A téli hónapokban sok óceánjáró köt ki és hoz egy napra látogatókat, akik zömében a sziget kis fővárosában, San Miguelben járkálnak.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Csodásan átlátszó a tengervíz gazdag, tarka halvilággal

2. A keleti parton és a sziget déli csücske tájékán vannak a szép strandok, kivétel a csodás  Playa Palancar, ami a nyugati part déli részén található. A keleti parton akár üres strandokra is lehet rátalálni.

3. Nem annyira nagyvilági, amerikais hely mint Cancún, szóval nyugisabb és több esély van arra, hogy csaknem néptelen strandszakaszra találjunk. 

4. Az éjszakára is a szigeten maradó vendégek számára szuper élmény, az, hogy kora este már nincsenek óceánjárós és más egynapos turisták s lehet élvezni Cozumel autentikus légkörét.

Nem tetszett

1. Az óceánjárokról özönlő tömegek  (azokat zavarja nyilván, akik nem onnan jönnek...)

2. A sziget taxisai visszaélnek azzal, hogy nincs tömegközlekedés: magasak az áraik, amiket önkényesen alakítgatnak annak alapján, hogy mennyire nézik jól vagy jobban átvághatónak a beszálló turistát.

3. A sziget egyetlen városának (nyugati part középső része)  a strandjai mind fizetősek, mert vagy egy hotelhez vagy egy bárhoz tartoznak. Ráadásul nem is szépek ezek a strandok!

Vélemények

p.o. fotója

Odajutás

Cozumelnek van egy kisebb forgamú repülőtere, a sziget fővárosától északra. Cancúnból naponta négy járattal repül ide a Mayair. Egy út kb. 75 USD.

A látogatók, turisták többsége azonban kompon jön részben Cancúnl, részben Playa del Carmen kikötőjéből.

A Playe del Carmen.i komp reggel hattól este 10-ig óránként közlekedik. A hajózás 30-60 perces. Oda-vissza a jegy ára 200 peso (közel 10 USD). A komp a sziget nyugati partjának északi részére jön.

Időjárás

Szállás

A szállodák többsége erősen a szörfös vendégek fogadására van berendezkedve.

Helyi közlekedés

A szigeten nincs menetrend szerint közlekedő buszhálózat. A turisták vagy taxiznak vagy bérelt robogóval, kerékpárral közlekednek.

,, Körülbelül 1 óra 30 percet vesz igénybe végigvezetni a sziget egyetlen igazi közútján. Ha szeretnéd ténylegesen és élvezetesen megismerni Cozumelt, akkor vagy egy autóra vagy egy robogóra van szükséged.

Az biztos, hogy kerékpáron is működik – ha sportos vagy. A tényleges utazási idő ekkor körülbelül 3 óra 20 perc. Gyalog nem próbálnám ki: majdnem 13 órán keresztül bandukolnál."

.

o.i. fotója

riksa - v.s. fotója

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

A szigeten a nem egynapos vendégek többsége számára nem a diszkóklub az igény, hanem a búvártanfolyam.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

1. Nagyon fontos: Cancúnból vagy Playa del Carmenből komppal történő egynapos szigetlátogatást semmiképpen se időzítsük szombatra vagy vasárnapra!!! Tömegiszony a belföldiek miatt.

Strandok

Playa Palancar

c.l. fotója

Playa Chen Rio

cs. m. fotója

Playa El Cielo

v.f. fotója

Búvárkodás

Marik Péter honfitársunk itt búvároktató és egy hostelt is menedzsel.

Egyéb programlehetőségek

San Gervasio

Punta Sur (ökopark)

Chankaanab

Víz alatti oxigénbár

Ez a világ első víz alatti oxigénbárja. A Clear Lounge nevű bár a Carnival Puerta Maya kikötőjénél látogatható. Ez egy 50 ezer literes, szabadon álló akvárium, amiben a vendégek dúsított oxigént kapnak, és különböző játékokat játszhatnak a víz alatt. A speciálisan tervezett sisakokon keresztül aromaterápiát is lehet választani.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

k.a. fotója

b.e. fotója

bébé fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon