ÚTIKRITIKA.HU / Holbox


hirdetes

útikritikák


Holbox

Holbox dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállásválasztás | Helyi közlekedés | Szolgáltatások | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

g.s. fotója

Holbox dióhéjban

Holbox egy sziget a karibi-tenger és a Mexikói-öböl találkozásánál,  Cancúntól északnyugatra, 61 kilométer távolságban. Mindössze 2 ezres a helyi lakosság. Holbox része a 154 ezer négyzetkilométer nagyságú Yum Balam természetvédelmi területnek, ami elsősorban a cetcápáiról híres. 

Holbox kicsike sziget (42 km hosszú és másfél km széles) és nincsenek aszfaltozott útja, csupán homokos ösvényei.

Nem egy hátizsákosoknak való sziget. Ide többnyire csomagtúrás turisták jönnek azután, hogy megunták Cancún vagy Playa del Carmen túlzott nyűzsgését.

Spanyol kiejtés: olbosz (nem holbox!)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Az Édenkert érzés a nekünk csalódást okozó Cancúnhoz képest

2. A Playa Coco-n érdemes leheveredni, mert romantikusabb, mint a strandhotelek előtti partszakaszokon.

3. A Yucatan-i nyaralásnak a végére érdemes rakni Holboxot, mert Cancúnhoz, Playa del Carmenhez és Tulumhoz képest azért ez mégis pihentetőbb.

4. Jó döntés volt golfautó helyett bicajt bérelni, mert így több helyre lehet eljutni.

5. Autómentes a sziget, lényegében nincsnek aszfaltozozz utak, csak golfautók közlekednek

Nem tetszett

1. Baromi sok a szúnyog

2. Vannak strandszakaszok, ahol nem takarítják el rendesen a talpnak kellemetlen, ráadásul rossz szagú tengeri fűveket.

3. drágaság (már a 10 km szakaszt megtévő kompozás 10 eurós ára is túlzás)

4. Az éttermi árak jóval magasabbak, mint Tulumban vagy Playa del Carmenen, ráadásul az ár-érték arány sem stimmel.

5. A központban az utcák egy része piszkos.

6. Csak annak olyan szenzációs a sziget, aki a világ különböző részeinek fantasztikus strandjain még nem járt.

7. A flamingókkal teli, fotogén Playa Mosquito gyakorlatilag le van zárva a látogatások elől.

8. Az utak tele vannak golfautókkal, robogókkal, quadokkal, és ez erősen ront a remélt idilli környezeten.

Vélemények

,, Tiszta, hófehér homokos strandok. Holbox még nincs teljesen elrontva a tömegturizmus által. Azért van sok strand bár és tengerparti hotel. Szerintünk azért az igazsághoz tartozik, hogy a kubai Cayo szigetek vagy a dominikai Bavaro strandjai szebbek. Cancun után Holboxra menni azért kellemes érzés volt, a nyugi miatt. " (aji, 2021) 


,, Reggelit követően, kb. 9:00-kor indultunk Holboxra. 11:00-re értünk Chiquila kikötőjébe, és parkolás után elértük az éppen induló speedboat-ot amivel laza 20 perc alatt értünk át a szigetre. Érkezés után elkészültek a kötelező képeink a Holbox felirat előtt. (ez egyébként különösen tetszett Mexikóban, hogy minden fő helyszínen ki van téve egy helyiségnév színes felirata. )Rövid séta után golfautót béreltünk és keresztül-kasul bejártuk vele a hangulatos kis sziget utcácskáit, ill. kerestünk egy nyugisabb partszakaszt, ahol letáboroztunk. Ezután lehűtöttük magunkat, az elmaradhatatlan coco de agua-val, de megállapítottuk, hogy a 100 peso ellenére elég mini kókuszokat kaptunk.:(
Ez volt az egyik legszebb strand, amit életemben láttam és még elkerülte az isla Mujeres-en később tapasztalt tömegturizmus-jelleg.
Igazi érintetlen, paradicsomi környezet és kevés turista: számomra maga a tökély. Tengerifű alig akadt, hófehér homok és 100 árnyalatű, kristálytiszta óceánban viszont nem volt hiány. Strandolás mellett készült pár kép az ikonikus Holbox feliratú cölöpökre fellógatott függőágyakban is. Úgy éreztem, hogy napokig ellenék ebben fekve és csak hallgatnám az óceán morajlását.
Teljes relaxáló program. Hamarosan megérkezett egy golfautónyi 50-60-as éveikben járó, helyiekből álló női csoport, akik max hangerőre állítva üvöltették a helyi muzsikát és énekeltek-táncoltak a parton. Én is szeretnék itt nyugdíjas lenni
Legnagyobb sajnálatomra a Carolinda bár előtti kis vízi hintát nem találtam meg és igazi, jellegzetes holboxi hűtőmágnest sem tudtam beszerezni. Sebaj, visszajövök még, mert a cetcápákkal mindenképpen szeretnék merülni egyet.
16:00-os komppal mentünk vissza Chiquilába és 2,5 óra múlva értünk vissza a hotelbe."" (P. S., 2018)


,, Az egész sziget nagyon hangulatos. Hamisístatlan trópusi, karibi hely. Pici hely: 1,5 km széles és 40 km hosszú. Nagy része ma is lakatlan,dzsungeles, amit nem is lehet bejárni. Az egész szigeten egy falu van csak. Az északi “hosszú” részt kis folyó választja le, amiben krokodilok élvezik az életet. Viszont a méret ellenére is van egy kis reptere, ahova charterjáratok jöhetnek. A sziget most kezd igazán felkapott üdülőhely lenni (a cetcápák itteni vonulása miatt, amiből turistaprogramot csináltak).

Mindenki golfkocsival közlekedik, KRESZ nincs igazán, a STOP tábla is fából készült (ezt nem lopják el tutira). Az utcán gyalogolva az ember kicsit úgy érzi, mint aki visszautazott az időben és hippi földre került. Az emberek mezítláb sétálnak az utcán, a házakat pálmalevéllel fedik, szól a reggae zene, gyerekek játszanak a ház előtt az úton, ami igazából egy nagy homokozó, időnként elhajt mellettünk egy citromsárgára festett golfkocsi taxi. A sok reggae zene pedig elég jamaicai hangulatot varázsolt. (2016)" forrás

Megközelítés

A Yucatan-félszigetről Chiquilá kikötőből közlekednek Holboxra a kompok.

Szállásválasztás

Jön!

,, Most először láttam igazi trópusi kempinget. Nekem nagyon tetszett. Sok kis pálmafalevéllel fedett házikó az óriási pálmafák között és rengeteg függőágy volt kitéve. A kempingben volt több opció alvásra: bungaló bérlés, sátrazás vagy a ,,legpénztárcabarátabb" a függőágyban alvás. Ezen meglepődtem. Én ilyet még nem láttam. Viccesen nézett ki a szúnyoghálóval letakart sok függőágy. Az emberek kvázi majdnem a szabad ég alatt aludtak. Kedvet kaptunk hozzá, hogy egyszer mi is majd kipróbáljuk. De erre a hétvégére egyelőre maradtunk a sátornál, hisz nekem még az is új volt. 🙂 (2016)" forrás

Helyi közlekedés

,, A faluban lehetett biciklit bérelni olcsón (20 peso/óra ~320Ft) és bejárni a szigetet. A második nap tehát kerítettünk négy, kissé rozzant, nyikorgó bicajt és elindultunk. A hepehupas földutakon keresztül hamar magunk mögött hagytuk a pár utcából álló falucskát (a szigeten az egyetlent). Majd sokszor a gyönyörű zöldeskék tenger mellett tekertünk. Máskor meg olyan volt, mintha otthon a gyümölcsösben vagy szőlőben lettünk volna, ahogy a kietlen földutakon néha elhaladtunk egy-egy ház mellett. De jórészt inkább csak fák és bokrok voltak a társaink. (2016)" forrás

Golfautók - k.p. fotója

Szolgáltatások

Jön!

Strandok

Holbox fő és egyben legismertebb strandjai: a Playa Holbox Oeste und Playa Holbox Este. Ez a két szép éshomokos strand a sziget északi partvonalának egészén osztoznak, egy kb. nyolc kilométer hosszú szakaszon. 

A strandoknál a víz lassan mélyül.

Playa Holbox Oeste (nyugati)

Playa Holbox Este (keleti)

Playa Punta Cocos

Programlehetőségek

Jön!

Olvasmányos linkek

,, Ha valaki Mexikóban a Yucatánon jár csak ajánlani tudom. Mikor megérkeztünk még nem is sejtettük, hogy a természet lágy ölére jövünk. Ez az a hely, ahol a kaját el kell pakolni, mert a mosómedve a konyhában (és sátradban) kajára vadászik, reggel kolibrik szálldosnak, a tengerben pedig a ráják melletted suhannak el.
Meglepően sok a német turista és csúcsszezonhoz képest elhagyatottnak tűnt a tengerpart (talán, mert kevés a szálláshely a szigeten?!) és igazi trópusi hangulat uralkodik.

Eszméletlen nyugalom van. Csodás óceánba lemenő naplementék. Itt még nagyon áthat mindent a természet. Közvilágítás este nincs is, csak a csillagok. Na és persze a sok utcai tacos árus és a házakból kiszűrődő fények. Nyugodtan sétálhattunk az út közepén, mert a madár sem járt arra. Éjszaka azért hallottunk mindenféle érdekes éjjeli állat hangokat a sátorból és inkább nem néztünk ki mi az. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

k.p. fotói

s.h. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon