ÚTIKRITIKA.HU / Tulum


hirdetes

útikritikák


Tulum

Tulumról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk|Maja romváros| Strandok| Egyéb látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Piros Ákos fotója

.


Tulumról dióhéjban

Tulum a Yucatan-félsziget egyik turisztikai attrakciója, elsősorban a part menti maja romok miatt. Tulum valójában három részből áll: a maja romok műemléki területéből (Ruinas), a településből (Pueblo) és az egyre felkapottabbá váló nyaraló-strandolós övezetből (Playa és Zona Hotelera)

Hangsúlyozzuk, hogy a Tulum-i maja romok nem annyira látványosak, mint Chichén Itza vagy Uxmal, ám a fekvése – ez az egyetlen tenger mellé épült maja-tolték város – egyedülállóvá teszi. Az un. kastély (El Castillo) szép állapotban megmaradt épületrom mellett isteni strand található, mely a fölé magasodó rommal a világ egyik legszebb strandocskája.

Tulumba fürdőruhát vinni ajánlatos, és ha már rajtunk van, az El Castillo-t mindenképpen sétáljuk körbe, az egyébként sekély vízből is nézzük meg! A pazar élmény garantált! Kár, hogy a lenti kicsi strandszakasz nem a legtisztább, tehát nem a fürdés a fő cél, hanem a romok látványának élvezete egy jó szögből. Előfordul néha, hogy lezárják a strandot, azaz nem lehet ott bemenni a tengerbe. Érdemes vagy reggel nyolckor már ott lenni, vagy délután 4 óra utánra időzíteni a látogatást, mert késő délelőtt és kora délután mindig nagy a turistatömeg. Max. három, három és fél órás program a romok között mászkálás (többek szerint elég egy óra is). Ehhez jöhet még a bazár, a kukoricasörrel.

A romváros területére a belépődíj 80 peso (és nem lehet más valutában fizetni! És kártyával sem és nagy címlettel sem!).

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Tulumtól délre a Playa Paraiso az tényleg képeslap minőségű, pálmafás strand

2. A Tulum Beach maga

3. A romok között sétálni kb. olyan, mint egy nyaralóváros romjai között. Nagyon jó séta.

4. Néhány valóban nagyon jó étterem.

5. Heverészni egy beach bárban , fürödni, enni, inni, hajózni esetleg.

6. Rengeteg jó arcú utazó, hipszter a városban

7. A romok este, amikor a látogatók hazamentek

Nem tetszett

1. A romoknál a parkolásért a turisták lehúzása

2. A strandokon az alga (moszat) hulladékok, ha éppen nem takarítják el 

3. A turisták agrisszív lehúzása mindenhol

4. A jóarcú ifjak nagyon hangosak estefelé

5. Cuki butikhotelektól több kilolméterre van a strand, gyalog fájdalmas a melegben

6. Cuki beach baroktól több kilométerre van bolt, a patika, bármi.

Vélemények

,, Mexikó egész Karib-tengeri rész nagyon szép, sőt gyönyörű, mégis Tulum itt a Riviera Maján az egyik legmenőbb helynek számít, ahova az igazán gazdagok, filmsztárok, modellek járnak nyaralni. ‘Eco-chic’ jelzővel szeretik illetni, ami valami olyasmit jelent, hogy minden kissé hippisen néz ott ki, de a névvel ellentétben pont, hogy nem egy olcsó hely. Hanem inkább minden tökéletesen megkomponált, hogy ezt a hippis ‘éljünk együtt a természettel’ benyomást keltse, de drágán el lehessen adni. Másrészt ha Tulum, akkor az organikus, bio, ‘green’ jelzők jutnak még eszembe. (2018)" forrás,, Tulum & Coba:  Egykor mindkét város a majáké volt – míg Tulum azért különleges, mert gyönyörű fehérhomokos tengerparton fekszik, addig Coba azért, mert a dzsungel közepén található. A kirándulást Tulumban kezdtük, körbesétáltunk a romterületen, majd elindultunk a tengerpart felé, ahol megláthattuk a híres tulumi panorámát: tengerpart, pálmafák és a maják épületeinek romjai…nálam toplistás. (2018)" forrás


Az egyetlen maja város, ami tengerpartra épült. Hatalmas, 3-4 órát itt is simán el lehet tölteni a különböző romok közötti sétálgatással, a part felkeresésével. Parkolás: 50 peso, Belépő: 85 peso fejenként. Már az első bejáratnál leintik az autót, hogy 2 csomag közül választhatsz: az első a basic csomag 85 pesoért, de többet kell sétálni és a teknősöket sem láthatod a vízben. Ezzel szemben a drágább csomag megvásárlásával közelebb állhatsz meg és még a teknősöket is megnézheted. Ennek az árát sajnos nem tudom, mert mi a basic csomagot választottuk. Parkolás után viszonylag sokat kell gyalogolni (majdnem végig árnyékban szerencsére), míg eljutsz a kasszához. 11-kor már nagyon hosszú volt a sor és csak 1 kassza üzemelt, persze mily’ meglepő: ha fizetsz, a sor elejére kerülhetsz…Itt is érdemes készpénzzel készülni, sőt, ki volt írva, hogy mindenki pontosan fizessen, mert nem tudnak visszaadni. A belépőjegy megvásárlása után egy rövidebb sétálós szakasz következett a rommezőhöz. A tengerpartot sem érdemes kihagyni, ez egy kicsit hosszabb sétát jelent megint, de nagyon jó a nagy melegben sétálni egy kicsit a parton. (2022)


A tengerparti rész gyönyörű, pálmafák, tiszta víz, köcsög Beach Klubbok. Egy nagy napozó ágy kb 2x2m vagy picit nagyobb bérlése kb 110€ , vagy ingyen volt asztal és szék, de fogyasszál. A parton a parkolás 150-200 peso / alkalom. Az árak botrányosak, egy koktél 300 peso (17€) , egy feles szintén, a 0,33 sör 100 peso (5,5€), 0,33 üdítő 60 peso (3,3€). A kaják szintén drágák, pizza 20-25€. Elképesztő az új építésű részétől a városnak kb 100 méterre a nyomornegyed, kóbor kutyák tömkelegével, szegény emberekkel, eléggé lehangoló látvány volt. A melosok az építkezéseken a félkész házakban alszanak függőágyakon, sátorban. Eléggé megdöbbentő volt számunkra, ilyen nyomort még nem nagyon láttunk. A Tulumi lomok, akarom írni romok nem nagyon nyerte el a tetszésünket. Belépő 90 peso , hoppá de hogy be tudjál sétálni kell egy másik belépő is még 60 pesoert. Összesen 150 peso/fő + 110 peso volt a parkolás. (2023)

Odajutás

Cancúntól 143 kilométerre, autóval közel 3 óra. Playa del Carmentől 80 kilométerre, autóval 1 óra 40 perc. Lehet szervezett túrával menni, esetleg hajós túrával. Vagy tömegközlekedéssel, távolsági buszok üzemelnek jó árért.

A romokhoz az autópályáról balra kell meredeken lefordulni, érdemes figyelni a google mapsre, mert kiírás mindösszesen egy van. Amint az ember odaért, rögtön millióan fognak "segíteni" a parkolásban. Ami megúszhatatlan és drága lesz, felesleges vitatkozni. Azonnal kb.húsz önjelölt idegenvezető akaszkodik minden turista nyakába, néha fájdalmasan nehéz lepattintani őket. Harcedzettek se álljanak szóba velük, nagy az időveszteség, amit okoznak.

Szállás

Ajánlott szállodák:

3 csillagos: 

4 csillagos: 

5 csillagos: 

Tulum-i hotelek választéka - hotelscombined.com magyarul

A természetvédelmi terület mellett hotelsoron nagyon jó lakni. De ott alig vannak független éttermek, boltok. A városban bőséges a hotelválaszték, de messze a strand.

,, Tulum valójában egy kis városka a Karib-tengernél, de igazából nem is teljesen a tenger partján. Ami a tengerparton van azok a híres Tulumi romok. Az egyedüli maja romok, amik tengerpartra épültek.

Az ‘Igazi’ nyaralóhely Tulumként egy ‘hotel zóna’ nevű rész ismeretes, amit a várost elhagyva egy 10-15 km hosszú tengerparti szakaszt jelent. Az úton egymást érik a luxusnál luxusabb hotelek, resortok. A kialakítás viszont olyan zseniális, hogy szinte beleolvadnak a természetbe, sokszor sok kis külön dzsungelházakból áll egy hotel. Itt mindenki próbál nagyon ‘eco friendly’ lenni. (természettudatos). (2018)" forrás


Bent a városban 400€, 4 főre 4 éjszaka, ( https://www.booking.com/Share-h7qoRL )fasza volt, nem hotel Zónában de új építésű részen. Ár-Érték arányban verhetetlen. Bár a jacuzzi az nem jacuzzi hanem pár légbefúvó a medencében aminek a vize lehetne melegebb...(2023)

Közlekedés

Tömegközlekedés, bicajozás vagy autózás. Taxizás, uber nincs. Robogót lehet - érdemes - bérelni.

,, Nem érdemes sétálgatni, mert a távolságok nagyok, még ha a térképen nem is tűnnek annak. Az utak pedig nem logikusak. Sokszor nem párhuzamosan futnak, a legkönnyebb megoldást választva, hanem időnként srégen visznek a dzsungelben km-eken keresztül, hogy teljesen szükségtelenül extra km-eket tegyünk a cipőnkbe. Valaki anno vicces hangulatában lehetett, amikor kitalálta, hogy a dzsungelben így vágják ki az utakat. Szóval 1. következtetés, az hogy Tulumban (a városban) leszálltunk a buszról nem jelenti azt, hogy közel a tenger, simán lesétálunk. 2. 10 km séta helyett jöhet a biciklibérlés vagy tömegközlekedés.

Tömegközlekedést megint csak ilyen mexikóiasan sikerült megoldanunk. Három kötőjel hat ember megkérdezése után el is igazítottak minket a városon belül helyi kollektívó (minibusz) megállójába. Ami természetesen abszolút nem logikus helyen volt. Turistaként esélytelen megtalálni, ugyanis a főúttal párhuzamosan fut, de kettővel lejjebb, valami kis mellékúton. Annak is egy pontja van kinevezve végállomásnak. Nem tudom miért az, de nem is firtatom. Mindenesetre kiírás semmi, csak mikor messziről már látni véltük a transporter alakú pirossal felfestett minibuszokat, akkor már sejtettük, hogy jó helyen járunk. " forrás

Étkezés

Sok a turista, nagy a választék. A városban az egyik legkedveltebb hipszteres , eléggé autentikus hely a Taquería Honorio.

Vásárlás

,, Tulumban imádják az organikus jelzővel illetett dolgokat, a yógát, masszázst, tengerparti edzőtermeket. Ilyen és hasonló stílusos hobbiknak hódolnak. Persze semmit nem adnak ingyen. Kíváncsiak voltunk, így kicsit körbekérdeztünk: Masszázs a tengerparton 40 USD (11000 Ft), Yoga óra 250 MXN (3500 Ft) , ‘jungle gym’ azaz tengerparti edzőterem azoknak, akik a homokban szeretnének izzadni 400 MXN (5400 Ft) napi ár stb.

Megálltunk tegnap egy random butiknál. A dzsungel közepén. Úgy nézett ki, mint ami épp szétesik. Ránéztem az első ruhára, amit a fogason volt. 320 USD…be már nem is mentünk. Hello Tulum. (2018)" forrás

Szórakozás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Tulumnak jó a közbiztonsága, jobb mint Cancun-é. Még este, éjszaka a városban (pueblo) sem kell aggódni a biztonságunkért. A hotel zónában meg teljesen tuti a közbiztonság, főleg a turista rendőrség jelenlétének köszönhetően.   

Egyéb hasznos információk

Tulum - ATM - K-K. Anna fotója

Maja romváros

Nagy területen fekszik, sokat lehet benne csavargni. Korán reggel jó bemenni, részben kisebb a tömeg, részben, nagy részben pedig kevésbé tűz a nap. Mindenki vigyen napvédő krémet és vizet. Annak, aki alaposan szeretné bejárni a romokat, gyaloglós lábbeli erősen ajánlott. 

A belépő 80 peso 2021 januárjában, ebben semmi sincs benne. A romvárosban belül wc sincs, tömeg viszont van.

Strandok

Minden strand közstrand, de több hotelnek van olyan zónája, ahol a vedégei ingyen használhatják a napozóágyakat és a napernyőket. De sehol nincs olyan privátstrand, ahol a víz mentén ne gyalogolhatna bárki, vagy tengerrész, ahol nem fürödhetünk.  Kijutni az útra lehet macerás.


Playa Paraiso

A legismertebb a strandok között, gyakorlatilag hibátlan.

Playa Chiringuito

Egy a hotelzona strandjai közül, hibátlan homokkal, kristálytiszta vízzel.

Ahau

,, Túl sok időt nem töltöttünk még el Tulumban, de eddig ezt a helyet találtuk, ami szintén beach bar-club szerűség, de itt lazák és nem kérnek belepőt, sem fogyasztást (viszont így a napozóágyat sem használhatjuk). Az Ahau hotel bejárata mellett van egy kiépített ösvény, ami a tengerpartra visz le. Itt van a bár, étterem is, sőt egy hangulatos dzsungel kávézó is a fák között. Nincs semmi kötelező fogyasztás, viszont a kávézónál van mosdó és zuhanyzó is." forrás

Egyéb látnivalók

Programlehetőségek

Playa del Carmen - egynapos kirándulás. Cenoték meglátogatása. Akulmal, úszni a teknőcökkel. Puerto Aventuras, itt a delfinekkel lehet úszláni.

Olvasmányos linkek

,, Csupán egy kétsávos szűk úton lehet csak közlekedni, ami le sincs kövezve sőt járda sincs. Esti kivilágítás is csak a hotelekből jön, mert utcai lámpák nincsenek. Mindez a dzsungel közepén. Kicsit abszurd és vicces tehát látni, amikor a több száz dolláros ruhákba és magassarkúkba öltözött lányok parfümfelhőbe csomagolva sétálnak esténként a földút szélén, hogy étterembe/szórakozni/vásárolni/taxit fogni menjenek. (2018)" forrás


"Tulumban forróság fogadott, már kora délelőtt 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. A romváros gyönyörű helyen található, a hihetetlenül türkizkék óceán partján magasló fehér sziklákon. Ez az egyetlen maja romváros, amely nem a félsziget belsejében, hanem az óceánparton fekszik. Mivel a felkapott nyaralóhelyekhez közel található, tömve volt turistákkal, főleg amerikaiakkal. A legtöbb épületet műemlékvédelmi okokból nem lehet meglátogatni. Kordonnal volt körbevéve az El Castillo (a kastély), a freskók temploma, és a többi híres építmény, de az, hogy rengeteg napozó iguánát láttunk a romokon, valamint röpködő kolibrit a virágokkal teli fák ágai között, kárpótolt a zsúfoltság érzéséért. A romoktól leereszkedtünk az óceánpartra fürdeni, hogy lentről is megcsodáljuk a fölöttünk magasló romokat. (2014)" forrás


,, Tulum az egyik legnépszerűbb maja régészeti lelőhely és az egyik legkönnyebben megközelíthető turistalátványosság. I.sz után 1100 és a spanyol hódítás között (1511 ig) Tulum kereskedelmi központként szolgált és feltehetőleg vagyonos maja réteg irányítása alatt állt. 1511-ben a meredek sziklafal közelében spanyol felfedezők hajótörést szenvedtek, akik mesés, színes épületeket találtak itt. A két spanyol tengerész itt maradt és megbarátkozott az indiánokkal, egyikük feleségül vett egy maja nőt és az ő gyermekük lett a félszigeten az első mesztic ( indián és spanyol keverék) 1517-ben segített a majáknak visszaverni a spanyolokat azonban még ugyanebben az évben a mesebeli város elesett és szellemvárossá változott. Azóta a romváros restaurálások során esett át és a mai formában lehet körbe járni a hatalmas, különleges környezetben elterülő parkot és a benne található közel 60 épületet. A belépő ára: 80 peso / fő. Nem lehet találni rá ép szavakat, lenyűgöző! (2016)" forrás


,, Y tu, quien sabe por donde andaras
A dalt először egy mexikói távolsági buszon hallottam, Mexikóban bevett szokás, hogy zenészek szállnak fel a buszokra és pár megálló erejéig szórakoztatják az utasokat. A dalt sokáig kerestem, majd a káprázatosan kék Karib-tenger partján, Tulum városkája egyik vendéglőjében, a legnagyobb elképedésemre váratlanul rázendített a zenekar. Tulum azóta is az egyik kedvenc mexikói városom, a régi maja neve Zama, azaz Napkelte. A dal címe pedig: La Perfídia. Egy boleró, és miközben írok, ezt hallgatom. Leginkább a Los Panchos feldolgozásában szeretem. Tulum különlegessége, hogy a rendszerint a dzsungelekben épült maja városokkal ellentétben, a tengerparton található, az ötven kilométerre lévő Coba, hajdanvolt maja központ kikötőjeként szolgált. forrás

Fotóegyveleg

j . cs. fotója

                                                     Tulum - Kaan Luum lagúna - hinta-palinta - K-K. Anna fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon