ÚTIKRITIKA.HU / Sian Kaan


hirdetes

útikritikák


Sian Kaan

Sian Ka'an Bioszféra-rezervátumról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Praktikus információk|Maja romok|Csónakos túra| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Aji


Sian Ka'an Bioszféra-rezervátumról dióhéjban 

A rezervátum az UNESCO természeti világörökségének a része.Tulum közelében található.

Sian Ka'an maja nyelvű kifejezés és annyit jelent, hogy ,,ahol az ég született". 

Cancunban, Playa del Carmenen és máshol a Yucatan-i tengerparton számos utazási iroda kínál túrát ide.

Ez egy természeti látnivaló, nem kulturális, eltekintve a maja romoktól. Azért az nem véletlen, hogy az UNESCO természeti világörökségének lett megnevezve, nem kulturálisnak.

Nem szervezett keretek között, önállóan csak akkor érdemes odalátogatni, ha kellően fel tudunk készülni arra, hogy mit nézünk meg, mit nem, mire mennyi időt szánunk, mik a körülmények. Az ide látogatók nagy többsége sok pénzért szervezett formában, csoporttal látogatja meg a rezervátumot. 

Két, egymástól eltérő élmény kínálkozik. Ha Punta Allen felöl közelítjük meg a rezervátumot, akkor az élmény középpontjában az óceáni lagunák, a strandok, a delfinek, a halak, a tengeri teknősök állnak. Ez egy tartalmas, de nagyon komplikálrtan összeálló program. 

Muyil felöl lépünk be a rezervátumba, ha nem a tengeri élményt keressük, hanem a száraztföld mélyén lévő dzsungelt, a maja romokat, a mangrove erdőket, mocsárvidéket, friss vizi lagunákat, természetes csatornákat.

A két program közül saját szervezésben egyértelműen a Muyil-bejáratos program a könnyebben és rövidebb idő alatt, és főleg olcsóbban kivitelezhető. Fél nap alatt lenyomható. Nagyon egymásnak ellentmondóan ítélik meg turisták a rezervátum élményértékét. Vannak, akik lekicsinylik, mások totál lelkesen dicsérik, igaz elsősorban a növény- és állatvilág gazdagságát.

Azt tudni kell, hogy a rezervátumnak a maja romos rész nem a fő látványossága. Vannak, akik olyan túrákra fizetnek be, amikben a romokat nem is érintik.  

 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Gyönyörű, megéri a fáradtságot - Nem egy olyan ,,öko vidámpark, mint a Xcaret vagy a Xel-Ha, ez valódi természet, igazi nemzeti park, öblök, kis szigetek, mangrove erdők 

2. A maja romoknál nincs olyan illuzió rombolóan sok turista, mint a Tulum-i romoknál, s így némiképpen jobban érezzük magunkat 

3. Nem szenzációs, de érdekes, szórakoztató a 2 órás motorcsónak túra a mangrove által szegélyezett vizi úton  - van száguldós, szinte a víz felett lebegő rész is (nem veszélyes, de izgi)  

4. A rezervátum felé vezető úton találtunk csodás néptelen strandokat  

Nem tetszett

1. A maja romok és a sétaút&kilátótorony nem egy szenzációs program, igaz baromi olcsó - a Tulum-i romok látványosabbak (nem beszélve a híresebb maja látványosságokról ) 

2. A Castillo nevű rom romos lépcsőjén lefelé jönni - máshol ilyen romoknál is beszari vagyok s nem merek lefelé nézni 

3. A programunk autózásos részében a sok rázkódás a rengeteg kátyú miatt - sokan dzsipet bérelnek erre az útra

4. A rezervátum eléggé elhanyagoltnak tűnik - a belépőjegyekből feltehetően kevés pénzt forgatnak vissza az állag javításra 

5. Ahol fürödni lehet, ott a part piszkos, szemetes  

6. Tengeri programos műfajban Holbox, az Isla Mujeres , Mahahual és Xpu-ha sokkal szebb, igaz ott nincsenek óriás teknősök és krokodilok 

Vélemények

Nem hajóval, hanem autóval végigmentünk Punta Allenig és vissza, gyönyörű út volt, sok helyen olyan útszakasszal, hogy két oldalról a tenger határolta. Láttunk krokodilt, hüllőket és rengeteg kék óriási tarisznyarákot, millió madarat. Óvatosan és lassan kellett vezetni, mert szó szerint hegyekben álltak a különféle állatok az út közepén. (t.j., 2022)

Odajutás

A rezervátum hatalmas területű, kb. 5200 négyzetkilométerről beszélünk. Mivel ilyen nagy, ezért több belépési pontja is van. A csoportok által használt két legmegszokottabb bejárat Tulum felöl: Punta Allen és Muyil. Nem mindegy, hogy hol megyünk be, mert két különböző természeti környezet kerül a látogatásunk középpontjába, mint arra a bevezetőben utaltunk. 

Ha saját szervezésben megyünk és a Muyil-hoz kapcsolódó alternatívát választjuk akkor az odajutásról ezeket kell tudni:

A 307-es országúton dél felé közelítjük meg a Muyil-i maja romokat. Könnyű lesz észrevenni a romokat az út balo oldalán, éppen a 205-ös kilométer jelzés előtt. Durván 15-50 percet kell vezetnünk Tulum várostól déli irányba. 22,5 kilométer ez a távolság.

Ha elsősorban a maja romokra vagyunk kíváncsiak, akkor az autó leparkolását követően egy gyalogösvényen sétáljunk el egy dzsungeles mocsaras terepig, ott felmászhatunk egy kilátótoronyra, majd folytatjuk a gyalogúton a csónakok dokkjához. Az eddig leírt szakasz megtételéhez egy vagy két óra szükséges annak a függvényében, hogy mennyire siketünk.

Praktikus információk

A romok és a sétautas terep önálló meglátogatásához a belépőjegy fejenként 88 peso (kb. 1250 HUF). Ebből az összegből 38 pesoba kerül a romok meglátogatása, és 50 peso a sétaút és a kilátótorony. 

A Castillo mögött van egy tábla, amin az áll hogy Sacbe. Ez egy maja szó, ami a maják által épített ösvény elnevezése. Ezen az ösvényen 5 percet megyünk előre és eljutunk a Sian Ka'an Reserve táblához. Itt található a jegyszedő kunyhó, ahol az 50 pesot perkáljuk le a sétaút további, már a rezervátumon belüli részének használatáért. 

Minek menjünk a romok uitán tovább erre az ösvényre? Mert a fa pallón dús növényzetű dzsungeles környezetben (teljes biztonságban) sétálhatunk. 10-15 perces az út, és hát fejenként a 700 forintnak megfelelő helyi peták, igazán nem egy nagy költség. Ha már ott vagyunk. Pláne, hogy a 10-15 perces szakasz után eljutunk egy fából készült kilátóhoz és annak a tetejéről pompás körültekinteni.  

A kilátótorony után, ahol végetér a fa pallós örvény, elénk tárul egy szép lagúna. Itt állnak a kiárnduló csónakok, amik bevisznek a rezervátum lényegét jelentő, mangróvés bioszféra terepre. Ha erre nem vagyunk kíváncsiak, vagy erre már nem akarunk költeni, akkor visszafordulhatunk. Ha meg akarjuk nézni, hogy mitől UNESCO természeti világörökség a rezervátum, akkor csónakba szállunk, persze extra költség fejében. Itt van lehetőség vízbe merülni, vagy csak a hajóból bámulni a magróvés, ingoványos tájat. A csónakos kirándulás egységára (alkudozni nem lehet és nem érdemes!!!) fejenként 600 peso (kb. 8500 forint). A csónakba persze többen beférnek, mint két személy, de ha éppen másokkal együtt mennénk, attól még nem kerülhet kevesebb be a program. Ne erőlködjünk ez ügyben, mert semmi esély.     

Maja romok

Nagyobb a romok körüli terület, mint azt feltételeznénk. A romok nem nagyon nyűgöznek le minket, de azért érdekes. A romoknál a fő látványosság a legnagyobb piramis, a Castillio (vár).  

Csónakos túra

A 2 órás, 600 pesos motoros csónak túrán nem látunk (!) krokodilokat, delfineket, izgalmas állatvilágot. Az a hosszabb, drágább kirándulásokban van benne. 

Érdekességek

jön

Olvasmányos linkek

jön

Fotóegyveleg

Aji fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon