ÚTIKRITIKA.HU / Progreso


hirdetes

útikritikák


Progreso

Progreso, Yucatán

Progresoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Étkezés|Szórakozás| Strand |Malecón|Központ| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Progresoról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 42,200

Autóval 35 perc Progreso Meridából, nagyon kényelmesen fél óra alatt oda lehet érni a Perifericotól.

Progreso strandja nagyon népszerű a Merida-i lakosok körében, hiszen közel van, szép és nem túl hullámos a víze. Amúgy a várostól nyugatra még szebb strandok sorakoznak: Chuburna, Yucalpeten, Playa X-Tul.

A város a halfeldolgozó ipar és a konténertárolás terén központi szerepet tölt be a Yucatánon. Konkrétan a mexikói kormány különlegeen fontos gazdasági szereplőnek nyilvánította Progresot a kikötő miatt. A Yucatán egyes számú kikötője. A kétszer négysávos út, ami Méridából ide vezet is a kikötőt szolgálja ki első sorban, de a látogatóknak is roppant kényelmes. És Progreso ennek ellenére nagyon kellemes hely. Gyönyörű homokos strandja és szépen kiépített Maleconja várja a tömegeket. Kb.4-5 utcából áll a centro, ezt kiegészíti a kb 20 utcányi hosszú, de csak 3 utcányi széles turista zóna. A többi felejtős.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nem számítottunk arra, hogy ilyen izgalmas, népszerű hely a strandja.

2. A szépen kialakított Maleconon a nagy nyüzsgés

3. Szép fehér és puha a strand homokfövenye

4. A tenger gyümölcsei műfajban az itteni kifőzdék frenetikusak.

5. Lenyűgöző látvány a Mexikói-öbölbe mélyen benyúló, 6 kilométer hosszú kikötőgát (molónak kevés lenne nevezni, behajtani nem lehet rá, de első blikkre a sztráda vagy a nagy híd elnevezést tartjuk megfelelőnek)

Háttérben a kikötőgát/út, elöl a város alapítója - Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A városnak a tengertől 4-5 utcával beljebb eső része már dzsuvás, ronda, érdektelen.

2. Azért a tenger itt sem olyan szép, mint a Maya Riviérán

3. Parkolási problémák és árak (20.- peso/óra)

4. 5 peso a pisilés és a körülmények nagyon gázosak

Vélemények

"Kellemes meglepetés volt, nagyon hangulatos hely, rengeteg turistával. Szép a világítótorony, hangulatosak a vendéglők, jó a kaja. Nagyon finom a fehér homok, széles, jól kitalált a Malecón és a strand is. Vannak szolgáltatások, wc, zuhany, komfortos. De az, ami lenyűgöző, az a móló. Tudni kell, hogy Progreso (Haladás, Fejlődés) falut eleve a halászat és a tengeri kereskedelem fellendítésének céljával alapították. Itt egy fikarcnyi maya romot sem találunk. 1912-ben építették az első kikötő mólót, még fából. A cél már akkor is az volt, hogy a tengeri kereskedelem ide érkezzen. 1937-41 között már 2 km-es kikötő mólót építettek ide, de utána is folyton növelték. 1999-ben álltak neki a tengeri kikötő kikötő utolsó bővítésének, eléggé jól sikerült. A fenék mélységét 12 méteresre növelték meg, így minden tengeri szállító hajó ki tud kötni itt. 6.5 kilométer hosszan nyúlik a Mexikói öbölbe, a szélessége 10 m , ezzel a mexikóiak szerint a leghosszabb a világon. Egy szabvány autóút, be a vízbe. Persze mesterséges sziget van a végén, épületekkel. Lenyűgöző és nem is ronda, nem rontja el a Malecónt  és a strandot. Ide jönnek kikötni az amrikai cruise-ok vagy Cancúnba. Kriszta 2022"

Étkezés

Klasszikus tengerparti halas és egyéb mexikói. Van persze szupermarket is, ill rengeteg utcai árus.

Kriszta fotói

Szórakozás

Buli van a parton. Minden nap.

Strand

Több kilométeres széles, fehér homokos , kellemes. Méridánál kb mindig 3 fokkal hűvösebb van, szinte állandóan fúj a szél. Vannak gyönyörűbbek, de városi strandok közül ez egy nagyon kis strand.

Kriszta fotói

Malecón

Az eredeti Malecón 1928-29-ben épült. Nem strandnak, tengerparti sétánynak, árnyékolókkal és pálmafákkal. 1971-ben kicsit megnövelték, szélesítgették. Azonban az 1988-as hurricán után kénytelenek voltak újjáépíteni az egészet. Akkor már nagyobbra nőtt egy kilóméternél is. Azóta is folyamatosan javítgatják, újabb és újabb design elemekkel bővítik, karban is tartják szépen. Ma rengeteg árus, bár, étterem található itt,  esténként óriási élettel töltve meg a Malecónt. Az önkormányzat is nagyon aktívan gondoskodik mindenféle kültéri programokról, reméljük, a covid után ezeket a kezdeményezéseket újra el fogják kezdeni.

Kriszta fotói

Központ

Viszonylag nagy területen van, de ennek csak a belső magját érdemes megnézni. A legszebb a világítótorony és a hozzá futó sétány, de néhány igazás aranyos XIX századi házacska , néhány hangulatos park, templom is található pár utcányi távolságon belül. Kb. egy óra alatt simán bejárható. Érdemes a randa házakra került szép festményeket is megcsodálni. Utána strandolás, frdés, napozás majd egy nagy kajálás, meg is van a "tökéletes kirándulás Méridából" receptje.

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Mint köztudott, így van maya nyelven a szerelem szó - Kriszta fotója

Kriszta fotói- ez pont a parkolóban volt


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon