ÚTIKRITIKA.HU / Yucatán


hirdetes


útikritikák


Yucatán

Mit vigyünk? | Egészség|Étkezés | Pénz | Alkudozás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Mit vigyünk?

 • Mexikóban a száraz évszakban (októbertől áprilisig) este lehűlhet annyira a levegő, hogy pulóver, dzseki hasznos, ha van nálunk. Pulóverre azért is van szükség, mert az amerikaiak otthoni szokásaihoz igazodva baromi hidegre lehűtik a szupermarketeket, éttermeket, buszokat. Az esős időszakban (június és szeptember között) természetesen fontos az esőkabát bepakolása.
 • Hasznos információ, hogy a menőbb mexikói szállodákban elvárják, hogy vacsorára a férfiak hosszúnadrágban és lehetőleg hosszú ujjú ingben jelenjenek meg. Van olyan luxushotel, ahol még a nyakkendőt is kötelező! A templomok látogatásakor illik diszkrét ruházatot hordani mind a férfiaknak, mind a hölgyeknek.
 • Magas faktoros (30 vagy afelett) napkrémeket vigyünk, mert a karibi térségben a napsugár rendkívül erős, mégpedig az árnyékban is! Szúnyogirtóval is fegyverkezzünk fel.
 • Mit nem lehet kivinni Mexikóból? Nem ékszer jellegű aranyat, régészeti műdarabokat, antikvitást. Említik a kaktusz kivitelének is a tilalmát, és nyilván arra gondolnak, hogy egyesek a hazarepülés kényelmét óhajtják bebiztosítani az ülésen, a fenék alá helyezéssel.

Egészség

 • A mexikói félszigeten, a Maya Riviérán a higiéniai állapotok nagyon rendben vannak. A turistáknak nincs szüksége ottani okokból védőoldásokra. A leggyakoribb egészségi kockázatot a gyomorrontás és a bélbetegségek jelentik.
 • Hasznos információ: Mexikóban nem szabad csapvizet inni, sőt fogmosásra is palackos vizet tanácsos használni. Az utcai standok étekkínálatát érdemes kipróbálni, ám tudatában kell lenni annak, hogy lutris a dolog.
 • Hasznos még: inkább főtt, sütött, hámozott ennivalókat fogyasszunk.
 • A hepatitis A oltás megléte nem hátrány. Az  utasbiztosítás megléte alap.
 • Gyógyszertár (farmácia) szinte minden sarkon van Mexikóban. Elég olcsók a gyógyszerek és több minden recept nélkül kapható.
 • Hasznos Mexikóban a nagy hőség és magas páratartalom miatt a szokásoshoz képest több folyadékot magunkhoz venni, akár napi három litert is.

"A mexikói ételek fantasztikusak és nagyon különleges fűszerekkel készülnek, de: utcán ne együnk, bármilyen ínycsiklandó illatuk van. Még az előttünk készített tortillából se együnk az utcán. Nem csupán a csapvíztől kell tartózkodni, hanem jobb mellőzni a jégkockát is, bármennyire is győzködnek bennünket, hogy nem csapvízből készült.. Ha lehet, olyan gyümölcsöt válasszunk, amit meg tudunk hámozni és mosni. Sok később problémát elkerülhetünk, ha ezeket betartjuk!" (Mexikó-szakértő Kati, 2012)

Étkezés

Ettünk turistás helyeken, Subway-ben, benzinkúton, elegáns étteremben és út közben kis faluban local étteremben is. Nem olyan, mint itthon a Gringos-ban, egyhangúbb sokszor. Volt, ami ízlett, volt, ami nem, sok minden alapból is csíp, még ha nem a csípős verziót kéred, akkor is. Guacamole-t mindig és mindenhol ettünk, isteni volt. Kóstoltunk több féle tenger gyümölcsei ételt, meg a jellemző mexikói kajákat is. Ittunk Mescalt és skorpiós alkoholt is. Boltokban (Oxxo stb.) normális kaját nem igen kapni, csak chipset, kólát és édességeket, el is vannak hízva a nők többnyire. (t.j, 2022)

Pénz és pénzváltás

Mexikói pénz:

 • Mexikóban a helyi pénz a peso, aminek az aprópénze a centavo (1 peso egyenlő száz centávóval). Ezek a bankó címletek vannak: 20, 50, 100, 200, 500, 1000.
 • 2021 januárjában 1 mexikói peso 15 magyar forintot ért. A peso árfolyama az USD és az EUR viszonylatában nem hullámzik jelentős mértékben.
 • Nagyvárosban, üdülőhelyeken érdemes kártyát használni, a Revolut árfolyamai a legjobbak 2020-ban. Vidéken kp.

A mexikói- félszigeten több helyen tudunk dollárral fizetni, sőt rengeteg üzletben dollárban is feltüntetik az árakat. A százdolláros bankjegytől jó pár helyen ódzkodnak. Ha a turista az üzletben, étteremben dollárral vagy euróval fizet, akkor jellemzően pesoban adnak vissza, persze számunkra előnytelen számítással. Hasznos inkább a rengeteg pénzváltó közül választani, mert jobb az árfolyam és gyorsabb az ügyintézés, mint a bankban. A pénzváltók (casa de cambio, money exchange) 8.30 és 18 óra között vannak nyitva hétköznap, hétvégén pedig 8.30 és 14 óra között. A turistás epicentrumokban számos pénzváltó késő estig is nyitva tart. Mexikóban a bankok hétköznap általában 9-16 között, szombaton pedig, csak délelőtt vannak nyitva. A hosszú várakozási idők, sorok miatt sem érdemes pénz váltani bankban. A Visa és a Mastercard a legtöbb komolyabb helyen elfogadott, az Amex kártyát nem annyira szeretik. Gyakran 5-10 százalékkal többet kell fizetni hitelkártyával.

Pénzváltás: mivel nem volt a nagy vágyam tobb mint 3 hétre elég kp-t vinni, és folyamatosan magammal vinni, valamint Európában borzalom rossz árfolyammal váltják a pesot, ezért itthon semmit se váltottam.
- hiába szinte 1:1 az euró - USD árfolyam, az eurót sokkal jobban váltják, főleg a pénzváltó helyek
- MEX reptéren megéri kp-t váltani (€), Cancunban viszont már nem, sőt az egész félszigeten nem váltanék kp-t
- Pénzfelvétel: mi több bankot és automatát végigjártunk, olvastunk róla a neten mire a Citibanamex (Magyarországon egyébként a citi bank, majdnem ugyan olyan a logója, könnyű felismerni) mellett döntöttünk. Ez volt az egyetlen bank, aki nagyon kevés ATM használati díjat számolt fel (37 Peso, kb 1,5€) és nem akarta rám erőltetni, hogy az ő árfolyamában váltsak.
- Egyébként szinte mindenhol, néha meg az utcai kipakolós árusoknál is, lehet kártyával fizetni. Szerintem ez jobb, ugyanis középárfolyamon vált a legtöbb bank + nem tudnak átverni a visszajáróval, ami egyébként nem is olyan nehéz tekintve, hogy nem ismerjük a Pesot annyira nagyon. (2022)


"Nagyon sokat gondolkoztunk előre, végül vittünk dollárt és kezdetnek valamennyi pesot is. A tapasztalat az, hogy ha valaminek az ára ki van írva Pesoban és Dollárban is, akkor a Dollár a lehúzós, mert úgy számolják át, hogy Dollárban sokkal többet fizess, ezért ajánlatosabb a Pesoval való fizetés. Az Eurot beváltják, de nem szeretik. Mi a pénzünket több részre osztottuk. Ha kiszálltunk az autóból, mindenhova magunkkal vittük, ha a kocsiban hosszabb úton voltunk, kisebb pénzt hagytunk a kis táskában, ami elől volt és a többit borítékokban eldugtuk az autóban. Ezt azért, hogy ha útközben akarnak kirabolni, valószínűleg a szem előtt lévő táskát viszik el egészben és annyi. Ha rendőr akar büntetni, akkor is jobb, ha nem lát bele a pénztárcába, hogy ott még több lóvé is lapul. Háromszor vettünk ki nagyobb pénzt bank automatából, ezzel nem volt semmi gond, sőt sokkal jobb árfolyamon váltotta át a pénzt, mint az itthoni bank. (1 Euróért az automatából 19 Pesot kaptunk, itthon a bankban csak 15-ét!!) Kártyával sosem fizettünk sehol, ezt itthon is kerüljük. (2010)" forrás

Alkudozás

Hasznos tudni, hogy Mexikóban csak a szupermarketekben, a gyógyszertárakban, menőbb butikokban vannak fix árak, amúgy csaknem mindenhol máshol alkudozni szükséges, ami egyben kihívás is, és szórakozás is. Az árusok természetesen fejőstehénnek nézik a turistát, főleg azokat, akikről megérzik a balekságot. A mexikóiak imádják átvágni az amerikaiakat (gringókat), mert azok többnyire elég naivak. A magyartól elvárható, hogy éberebb legyen. Érdemes a magyarnak hangsúlyozni, hogy nem gringo, nem amerikai, mert az alkudozásnál előnyös, ha az árus rokonszenvezik a vevővel. Márpedig egy amerikainak ab ovo nehéz ezt elérni. Próbáljunk tehát barátságosnak, viccesnek mutatkozni a mexikóiakkal és akkor van esélyünk, hogy jobban jövünk ki az alkudozásból. Az alkudozást murinak, sportnak fogjuk fel, és nem szabad, nem érdemes feszültnek, izgatottnak lenni. Persze ha valami drágább terméket akarunk vásárolni, akkor több boltban is tájékozódjunk ahhoz, hogy alkudozásba fogjunk.

Alapszabály: Ha kimondtunk egy árat, akkor ahhoz képest görény dolog visszatáncolni!

Közlekedés

Olcsónak nem nevezhető Yucatánon a taxizás. Ha a méteróra beállítására nem számolhatunk, akkor ELŐRE állapodjunk meg a viteldíjról. Ha bekapcsolják a mérőórát, akkor arra figyeljünk, hogy nappal ne az éjszakai tarifát állítsa be a jóember. Legyen nálunk térkép, hogy azzal elbátortalanítsuk a taxist a kerülő utak beiktatásától. Ha csomag van a taxi csomagterében, akkor ügyeljünk arra, hogy a taxis ne tudjon elszáguldani a cuccunkkal. Bár a yucatáni taxisok ártatlan bárányok a mexikóvárosiakhoz képest, azért ők sem testesítik meg a tisztességesség ideálját.

 • A Cancún-i repülőtérről a taxi transzfer Cancún-i szállodába kb. 35 eurót kóstál, Playa del Carmen-be 65 eurót, Tulum-ba 105 eurót (2012-es állapot).
 • Busszal a repülőtéri transzfer persze sokkal kevesebből kihozható. Cancúni hotelbe 3 euró/fő (25 perc), Playa del Carmenbe 6 euró (kb. 1 óra). Többnyire félóránként közlekednek ezek a reptéri buszok (ADO busztársaság).

Hasznos itthon autót foglalni Mexikóba, mert így a számlázás, a baleseti, peres ügyekben stb. könnyebb utólagosan az intézkedés, és világosabban meg lehet tudni, hogy milyen biztosítási elemet tartalmaz, vagy nem tartalmaz az összeg. Ráadásul többnyire kedvezőbb áron tudunk autót bérelni Európából, mint helyben. Ezt Cancúnban élő európaiak is megerősítették. A helyben történő autóbérlés kizárólag bankkártyával intézhető. Mexikóban elfogadják a magyar jogosítványt. Az itthoni közlekedési szabályokhoz hasonlók az ottaniak, csak éppen egyáltalán nem tartják be őket. Az autók többsége meg sem áll a piros lámpáknál, a biztonsági övet, az indexet nem használják. Passzív vezetésre van szükség, azaz készüljünk fel arra, hogy a helyi autós szabálytalanul közlekedik. A hazai viszonyokhoz képest is vadabb a mexikói közlekedési szokásjog.

Sebességkorlátozások:

 • autópályán 110 vagy 100 km/h
 • országúton 80 km/h
 • településen belül 40 km/h

Hasznos információk a közlekedésről:

 • A rossz helyen parkoló autókról leveszik a rendszámot és a rendszám nélküli autók vezetőjét pedig jól megbüntetik.
 • A jelentősebb országúti szakaszokon átlagosan 50 kilométerenként van benzinkút. Jó hír: baromi olcsó a benzin, legalább fele annyi, mint nálunk!
 • A Cancún és Merida közötti autópálya fizetős, de a 13 euró/szakasz összegért csaknem üres autópályán lehet nyugodtan vezetni. Előfordulhat, hogy 50 kilométeren keresztül egyik irányba sem találkozik az ember másik autóval. Furcsa és jópofa is az egész.

Mexikóban az utak állapota összességében jónak mondható, ám több helyen ez éppenséggel nincs így, és számítani lehet jó mély kátyúkra. Figyelmesen vezessük a bérautót, hogy időben ki lehessen kerülni a kátyúkat. Ha lassan közlekedő mexikóit látunk, akkor az éppen azt jelezheti, hogy arrafelé sok a kátyú. Még gyakrabban jelentheti, hogy fekvőrendőrök (ottani nevük: topes) domborodnak az úton. Több helyen vannak ilyenek Mexikóban és gyakran nem jelzi tábla a létüket.

TANKOLÁS: Főleg a Quintana Roo-n, Cancun-Playa del Carmen-Tulum vonalon igaz, hogy sok kúton megpróbálják a kutasok atverni az embert. Mexikóban odamegy az ember a kuthoz majd elmondja hogy miből mennyit szeretne és az ottani munkás pedig megtankolja a kocsit. Na már most itt szoktak trükközni, ezekre kell figyelni: nem nullázzák le a számlálót, igy gyakorlatilag az előző ember tankolásat is mi fizetjük (egyébként minden kúton ki van írva, hogy a mi dolgunk ezt az egész procedúra elején ellenőrizni). Olvastam olyat is, hogy bevett szokás sok helyen, kicserélni a pénzt: fizetünk 500 Pesot, egy pillanatra nem figyelünk oda és kicserélik egy 50esre, majd azt mondják, hogy csak 50et adtunk. Mi ezt úgy kerültük ki, hogy tankolás előtt megkérdeztem, hogy lehet e kártyával fizetni (mindig lehetett, minket egyszer sem vertek át). Érdemes tankolás előtt pár Google reviewt olvasni a közeli kutakról. (2022)


Parkolás: mindenhol megpróbálnak lehúzni a parkolással, de értsd mindenhol. Több száz méterre vagy akar egy két kilométerre a hivatalos bejárattól és parkolótol kezdődik az egész agymenés: hivatalosnak tűnő ruhában, mindenféle nyakba akasztott kártyával, papírral, irattartóval, zászlóval és jegyzettömbbel rohamozzák meg a helyiek a közeledő autókat. Mind eközben sipolnak, fütyülnek és ingetetnek. A legtöbben megpróbálják a belépőt és a parkolót előre eladni, ez mindig egy távoli, nem hivatalos parkolóba vezet. Mások vezetett túrákat, skip the line es társait próbálják meg ránk tukmalni. Néhányan azt is közlik, hogy itt és most kell fizetni a behajtásert, na ez mindig kamu. A hivatalos parkolók, főleg a nagyobb helyeken mindig sorompósak. Ezeket az embereket egy “no no” vagy “no gracias”-al el kell hessegetni, egy idő után egyébként már nem áll meg az ember es egészen immunis is lesz rá. (2022)


"Az internetes fórumon azt írták, hogy annyi a tope (fekvőrendőr), hogy mindenfelé csak 30 km/h-val lehet haladni, meg hogy az autópálya közepén is ott van, meg hogy az utak szörnyű minőségűek. 4000 km-t mentünk autóval. Volt topes bőven, de mindig csak a lakott területek előtt, azokon belül és utánuk, csak úgy az út közepén ok nélkül nem. Ha váratlanul volt az autóúton ilyen, nem lakott területen, akkor ott volt egy házikó, vagy valami más, ami miatt ember mehetett volna át az úton, hamar rá lehetett jönni a rendszerére, mikor, hol várható. Egyáltalán nem lassítják le az utazás tempóját olyan mértékben, ahogy mondták mások. A 4000 km-nyi út 70%-a igen jó minőségű volt és olyan üres, hogy sokszor fél órán át senki sem jött velünk szemben. Rengeteg az ellenőrzés. A rendőrök nem akarnak semmit tőled, ha kellőképp óvatos vagy, nem kerülsz korrupt rendőr kezébe sem. A katonai ellenőrzések többsége egy vicc. Ha ki is pakoltatják a bőröndöd, közben beszélgetnek, oda sem figyelnek, az egész csak egy színjáték. Pénzt persze mindenki akar szedni, mindenért, ez ellen nem lehet mit tenni, fizetni kell. Benzinkútból rengeteg van (Pemex), a benzin fele árán van az itthoninak. A benzinkutas nagy úrnak képzeli magát. Már, amikor látja, hogy be akarsz hajtani, odatessékel ahhoz a kúthoz, ahova ő akarja, hogy menjél. Minden esetben ő tankol és nem fogad el borravalót (mindig visszautasították), viszont ha ablakot pucol, azért elvárja a borravalót, 5 Peso elegendő, ettől már vigyorog." forrás


"A mexikóiak elég vadul vezetnek. Mindenképpen kerüljük az éjszakai autózást Mexikó vidéki területein. Fontos, hasznos! Főleg a részeg gyalogosok okozhatnak veszélyt. Ha a sofőr elgázol egy ilyen részeg mexikói embert, akkor ki van téve annak a veszélynek, hogy a falusiak meglincselik, és a rendőrök e fölött szemet hunynak. Defekt esetén Yucatánon mindig találhatunk segítőkész embereket. Hosszabb autózás esetén azonban praktikusabb belépni a helyi autóklubba. Az autóbérlő céggel előre tisztázni kell, hogy mik a teendők defekt esetén. Miként az egész Mexikóban, úgy a Yucatánon is viszonylag jól kiépített távolsági buszhálózat van. Mivel az üléshelyek előre elkelnek, az utazás előtt egy-két nappal hasznos előre foglalni az ülést. On-line is van lehetőség foglalni (www.ticketbus.com.mx), és tájékozódni a menetrendről, és a viteldíjról."


"Kevés településen vezetett át az amúgy kitűnő minőségű út Bacalar felé, ennek ellenére nagyon hamar találkozhattunk az ország „specialitásával", a topével, ami nem más, mint a mexikói fekvőrendőr. De nem ám olyan kis diszkrét fekvőrendőr, mint amit itthon ismerünk! A mexikói fekvőrendőr vagy fél méter széles és 20-25 cm magas, vagy olyan, mint egy 30 cm átmérőjű beton cső, alattomos és veszélyes. Ha 50 km/óra sebességgel megy át az ember rajta, könnyen azt veszi észre, hogy szétesett alatta kocsi. Ha két-három kunyhó van az út mentén és sejteni lehet azt, hogy emberek laknak a környéken, rögtön megjelennek a topék az úttesten. Azt hiszem, Mexikóban a leggyakrabban használt kifejezésünk az utazás alatt a „vigyázz, topes!" felkiáltás volt. " forrás


"A hotelzónában és a városba remekül lehet közlekedni helyi buszokkal. Olcsó és gyors, és a buszok egy intésre leállnak megállókon kívül is, sőt hazafelé csak a hotel nevét mondjuk meg és a busz ott áll meg a szálloda előtt. Egy fő/utazás kevesebb mint 1 USD az út hosszától függetlenül. Referenciaként a Westin hotel és a város közötti távolság kb. 20 km, a hotelzóna kb. 12-15 km hosszú gyönyörű, pálmákkal szegélyezett úton, plázákkal, éttermekkel, exclusive shoppokkal stb. " ( 2014)


Autót kinti magyaroktól béreltünk nagyon korrekt áron (egy Dodge SUV-ot) reptéri felvétellel és leadással. Olyan autót kaptunk, amin nem látszott, hogy bérautó, így nekünk szerencsére nem volt részünk korrupt rendőrös sztorikban. Vezetés nem volt vészes, Cancun és Playa kivételével alig volt forgalom, és gyönyörű erdős, vadregényes tájakon át vezettek az utak kis elszórt falvakkal. A fekvőrendőrökre nagyon kell vigyázni, mindenhol előszeretettel használják (de leginkább településeken, előttük és utánuk), van 50 típus belőlük, a legaljasabb kirázza a beled (és a kocsiét is), ha 10-nél többel mész rá. (t.j., 2022)


Mex Rent a Car Cancun reptér. 10 vagy 11 napra Nissan Sentra Full Biztosítással 0% önrésszel volt 420€. (DEPOSIT és CREDIT CARD NEM KELL, ha átvételkor be tudod mutatni a haza repjegyed). Terminalrol kisbusz átvitt minket a kocsihoz, nem vártunk sokat, minden rendben volt, visszaadás ugyan ilyen sima, kisbusszal vissza Terminalhoz. Kb 2* 15-20p.
Tankolás, közlekedés:
Figyeljetek, hogy a számláló le legyen nullázva, nem gondoltuk hogy lehúznak a kis ge**k. Első tankolás 1500 peso, majd a második csak 900 és kb jobban üres volt a tank, mint elsőre. Laza kb 30-35€ lerántott rólunk elsőre, én hülye meg még jattot is adtam neki, mert kurva jófej vagyok...(mondjuk itt még nem tudtam, hogy lehúztak rendesen) 😂
A közlekedés kaotikus, az autóúton fut veled szembe, vagy biciklizik, rohangál keresztbe-kasul és a vészvillogó a Jolly-Joker, mert ha azt kibassza, akkor mehet jobbra is, balra is, vagy meg is állhat... A városokban este kilométerenként ellenőrzőpont, rengeteg a rendőr, nagyon figyelnek. Egyedül ne közlekedj bérautóval, én 1x mentem egyedül, semmit nem csináltam de megbaszott 100 pesora mert Speed Limit (ennyit beszélt angolul) amit szemmel megállapított, nem vitatkoztam, fizettem... Természetesen papírt nem kaptam, a pénzt zsebre rakta és elment. Gondolom vett egy burritot belőle 🤔😇 (2023)

Étkezés

,, Ami engem személy szerint még vonzott, az a mexikói konyha. Aznap egy svédasztalos étteremben ebédeltünk, ahol igazán mexikói jellegű ételek vártak. Rengeteg nachos, pikáns szószok, tacos, quesadilla, guacamole, burrito. Friss ananász, mangó … igazán nem csalódtam a mexikói gasztronómiában még a nyál is összefut a számban, hogy erről írok nektek.

Persze ha már kaja, akkor tegyünk említést a piáról is, és jöhet is a Tequila. Nem, nem, nincs benne kukac mint kiderült, az csak marketing húzás, és a Tequilába nem is tesznek. Amiben előfordul az a Mezcal. Ez utóbbiról én egészen mostanáig nem is hallottam. Minden Tequila Mezcal, de nem minden Mezcal Tequila … vagyis, mindkettő agaveből készül, de a Tequilának nevezett ital csak eg bizonyos fajta agaveből készülhet. A lényeg igazából csak az, hogy mindkettő finom, és szerintem teljesen másmilyen, mint amit itthon megszoktunk … nincs mese, el kell menni megkóstolni. (felvidéki csavargók, 2022)" forrás

Közbiztonság

Mexikóban általánosságban nem tekinthető jónak a közbiztonság, ám a magyar utazók zöme által jellemzően látogatott területeken az ottani átlaghoz képest jobb a helyzet. A Yucatán-félsziget pedig jóval biztonságosabb, mint Mexikó sok más régiója. Egyébként az utóbbi egy évben magyar állampolgárt nem támadtak meg szervezett bűnözők, nem ért terrortámadás. A Yucatánon, ha valaki az alapszabályokat betartja, a fontosabb tanácsokat követi, akkor nagy valószínűséggel baj nélkül nyaralhat. Semmi sem jelzi jobban Yucatán kivételesen jó biztonsági helyzetét, hogy sok mexikóvárosi idős ember ide vonul vissza öregkori éveire, mert itt nem fenyegetik veszélyek.

Hasznos tanácsok a biztonságos nyaraláshoz:

 • az úti okmányainkat, repülőjegyünket, pénzünk nagyobbik hányadát hagyjuk a szállodai széfben
 • városban történő sétáláshoz elegendő magunkkal vinni az útlevél másolatát. Hasznos még otthon beszkennelni az útlevelünk lényeges oldalait és elmenteni úgy, hogy hozzáférjünk az interneten keresztül.
 • Ne rakjuk egy helyre a pénzünket, legyen elosztva az útitársak között.
 • Ne mutatkozzunk utcán arany ékszerrel, drága karórával, márkás, feltűnő ruhaneművel.
 • Mexikóban tömegközlekedési eszközökön, mint pl. távolsági busz, holminkat ne tegyük az ülés alá, mert hátulról könnyedén kiveszik belőle a lényeget, ha a fenti „kalaptartó” részbe helyezzük, akkor minden megállónál tartsuk rajta a szemünket, nehogy valaki elvigye.
 • A turistás zónáktól eltekintve, Mexikóban jobb nem beülni utcán leintett taxiba. Bérelt kocsinál legyenek az ajtók zárva akkor is, amikor benne ülünk. A kocsi ülésén ne hagyjunk semmi értéket. Országúton ne álljunk meg segíteni, mert lehet, hogy csapdába akarnak minket csalni.

Bármilyen atrocitás adódna, szó, tiltakozás, ellenállás tanúsítása nélkül adjuk át, amit kérnek. A rablók Mexikóban sokszor drog hatása alatt cselekszenek, és mindig van náluk fegyver, amit egy fél percig se haboznak, hogy használják. Ha rablás történik, akkor a lehető leghamarabb el kell jutni egy rendőrőrsre, és ott vetessünk fel jegyzőkönyvet (számítsunk rá, hogy rettenetesen lomhán intézkednek). Okmányaink elrablása, elvesztése estén a nagykövetség konzuli szolgálatával fel kell venni a kapcsolatot. Pótoljuk az útlevelet, mert problémás a nélkül tartózkodni Mexikóban.

Cancúnban, Playa del Carmenben és Tulumban nem ritka az autólopás, úgyhogy ügyeljünk hová parkolunk. Bérelt autó esetében belülről is zárjuk be. Piros lámpánál kétes alakokat látunk ténferegni, akkor megállás helyett inkább hajtsunk tovább. Taxit lehetőleg szállodán keresztül hívjunk. Egész Mexikóban hallani taxisok és bandák összejátszásáról, pl.: belülről nem lehet bezárni az ajtót és bizonyos helyen már várnak a bandatagok, hogy kirabolják az utazót, vagy még szerencsétlenebb esetben maga a taxis viszi el az utast egy lehetetlen helyre, és ő maga rabolja ki.

Javasolt a repülőtéren az indulás előtt legalább két órával korábban megjelenni, mert elég alaposan átvizsgálják a poggyászokat.

Magyar külképviselet

Mexikóvárosi nagykövetségünk

 • Címe: Paseo de las Palmas 2005 Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo México D.F. 11000
 • Telefon: (00)-(52)-(55) 5596-18-22, 5596-05-23
 • Fax: (00)-(52)-(55) 5596-23-78
 • E-mail: mission.mex@mfa.gov.hu
 • Web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium
 • Nagykövet: Dehelánné Dörömbözi Teréz
 • Tanácsos, első beosztott, konzul: dr. Kun Tibor

Tiszteletbeli konzul Cancúnban: Roberto Díaz Abraham

 • Felügyelő képviselet: Mexikóváros
 • Cím: Aqua World Blvd. Kukulcán, km. 15.2 Zona Hotelera, 77500 Cancún, Quintana Roo
 • Előhívó: (52-998)
 • Telefon: 848-8312
 • Ügyelet: (998) 845-4637 (mobil)
 • Előhívó országon belül: (045)
 • Előhívő Magyarországról: (521)
 • Tiszteletbeli konzul:
 • Fax: 848-83-10
 • E-mail: consuladohungriacancun@prodigy.net.mx
 • Konzuli kerület: Yucatán, Quintana Roo

Egyéb hasznos információk

 • Nyitva tartások: Mexikóban az áruházak, szupermarketek jellemzően hétfőtől szombatig, 9-től 20 óráig vannak nyitva. A kisebb boltok 13 és 16 óra között szieszta miatt zárva vannak.
 • Mobil/internet: Mexikóban van mód az otthoni mobilkészülék használatára, ha a telefon 1900 MHz-es. A lefedettség nem teljes az ország összes területén, a fontosabb városokban a vétellel nincs gond. A nagyobb turistás helyeken sok internet kávézó kínálkozik.
 • Áram: 110 volt. Mexikóban gyakran vannak áramkihagyások, áramingadozások. A jobb hotelekben persze erre van megoldás.

.. Árak: számomra megdöbbentőek voltak. Látszik, hogy mivel ők nyitva voltak covid idején is, és utaztak is a turisták végig, nagyon megdrágult az ország. Étel mint itthon minimum, de inkább drágább (boltban is), benzin se olcsó. Két fizetős programunk volt, egy cetcápás túra és egy Underwater Museum motorcsónakozás. Alapból meglehetősen drágák voltak még Viatoron megvéve is (cetcápás 130 ezer Ft volt kettőnknek), de hogy program után elállják az utat, hogy „tip time”, és ezután még van pofájuk közölni, hogy a 2 perces GoPro/drón felvétel, amit csináltak rólunk, FIX 80 USD, akkor azért elküldtük volna őket melegebb éghajlatra. 😀

Egyik programon megvettük a GoPro felvételt (hogy minek, azt nem tudom, mert nálunk is volt GoPro), majd a srác a WhatsApp-on (úgy, hogy megbeszéltük, hogy feltölti Drive-ra) átküld egy minőségileg értékelhetetlen, pixeles felvételt, amin nem is mi vagyunk rajta. 😀 Majd közli, hogy egy kis dollár fejében szívesen előkeresi a rólunk szóló felvételt is – és már küldte is a számlaszámát. Hát pofátlanok, na. 😁

Így utólag vicces, de akkor meglehetősen idegesítő volt. Nem sajnálom nyaraláskor semmire és senkire a pénzt, de ezzel a hozzáállással bennem az ellenkezőjét generálták, mintsem azt, hogy szívesen adjak borravalót vagy bármit. Vagy mikor mész be egy romterületre (nem a turistás fajtára), és a helyek kifeszítenek az autó elé az útra egy kötelet, hogy önkényesen útdíjat szedjenek, és mire elérsz egy látnivalóhoz, ötször fizetsz ki tudja miért. Vagy Tulumnál, ahol a parkolásért próbálnak egy kisebb vagyont leakasztani önjelölt parkolóőrök, akiktől alig lehet szabadulni. (t.j., 2022)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon