ÚTIKRITIKA.HU / Mérida

Mérida

Mérida, Mexico

Merida dióhéjban | Vélemények | Szállás | Étkezés | Közbiztonság | Látnivalók | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Mérida dióhéjban

 • Ha az utazó mexikói programjában csak a Yucatán-félsziget szerepel, akkor feltétlenül meg kell néznie Méridát, mert a tengerparti nyaralós városokhoz képest ez igazi, hiteles mexikói város, mégpedig a kellemes, vonzó fajtából. A város tele van szebbnél szebb terekkel, templomokkal, piacokkal, bárokkal, éttermekkel. Két nap elegendő Mérida feldolgozásához, és érdemes is ezért egy éjszakára itt megszállni.
 • Mérida Yucatán legnagyobb városa, amely praktikus kiindulópont a térség maja romvárosainak meglátogatásához. Az 1,2 milliós lakosságú várost az elegáns épületei miatt a helyiek szeretik túlzóan „második Párizsnak” nevezni. Sok más mexikói városból költöznek ide tehetősebb nyugdíjasok, mert itt jó a közbiztonság.
 • A város templomai és kolostorai bizonyítják, hogy a rendkívül befolyásos egyházi rendek milyen fényűző épületek emelését engedhették meg maguknak. Másrészt a város a 19. században virágkorát élte a kötélgyártásnál használatos agávérost termelésének köszönhetően. A gazdag kereskedők üzleti kapcsolatban álltak Franciaországgal is és párizsi mintákra építettek Méridában elegáns házakat.
 • Este válik Mérida igazán romantikus hellyé. A koloniális épületeket szépen megvilágítják, és andalgó párokkal telnek meg az utcák. Nagyon finomakat lehet enni Méridában és végre nem csak turistákkal teli éttermekben. Vannak vendéglők, ahol kreatív módon fuzionálják a mexikói, a maja és az európai konyhát.
 • A városban megfelelő választék van szállodákból és szórakozóhelyekből is.
 • Az egyik legjobb program a méridai piac meglátogatása. Nagy választékban kaphatók szuvenírek, meg minden egyéb. Rengetegféle függőágyat árulnak. Alkudozni kell, mert a külföldinek akár tízszer akkora árat mondanak elsőre, mint amennyiért azt a helyieknek kínálják. Ha valaki kinézetre elmegy amerikainak, akkor eleve könnyen átverhető balekként tekintenek az emberre.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • a városalapító Montejo palotája
 • a 16. századi katedrális
 • a városháza
 • a kormányzói palota
 • a Centenario park
 • a város igazi központja, a Plaza de Independencia (vagy Zócalo)

Vélemények

,, Tetszett:

1. Vasárnap az autómentes, piacosított főtér, a Plaza Grande

Nem tetszett:

(aji, 2016)

Szállás

Ezen a linken érdemes körülnézni. A közlekedés nehézkessége okán javasolt városközpotban vagy attól gyalogos távolságban lakni.

Ajánlott hotelek

2 csillagos: Hotel Holiday Inn Express Merida

3 csillagos: Gran Hotel de Merida

4 csillagos: Hotel Holiday Inn Merida

5 csillagos: Casa Italia Yucatan

Étkezés

Közbiztonság

Mérida mexikói viszonylatban jó közbiztonsgású város. Azért legyünk óvatosak azokon a helyeken, ahol sok ember tömörül egymás mellé. A zsebtolvajoknak ez a kedvelt terepe. A hátizsákokból ügyesen próbálnak ,,vételezni".

Látnivalók

Plaza Grande

Paseo de Montejo

Katedrális

Kormányzói Palota (Palacio del Gubernador)

Gran Museo del Mundo Maya

A kortárs művészetek yucatani múzeuma

Egyéb hasznos információk

Olvasmányos linkek

"A főtéren teljesen nyilvánvalóvá vált a helyi közvetítők stratégiája: leszólítani a turistát (ismertetőjegye: 170 centinél magasabb), megtippelni honnan jött (nekem főleg "Hollanda!"), mondani néhány városnevet az országból, aztán már csábítani is a kuncsaftot a sisalból készült Panama-kalapokat árusító üzletek felé. Feltűnt, hogy a mexikói nepperek előszeretettel használnak Macska-jaj aranyfogakat és más egyéb, fémes hatású fogpótlókat. Az üzletek kínálata is meglehetősen vegyes, patikában ugyanúgy lehet kapni élelmiszert, mint híradástechnikai szaküzletben motorkerékpárt." forrás


"A város a maga 800 ezres lakosságával az eddigi legnépesebb mexikói településnek számított, és újra felmerült bennünk az aggasztó gondolat, hogyan találjuk meg szállodánkat. Korábbi utazásaink során az égiek mindig mellettünk álltak, mert a legképtelenebb helyeken, milliós városokban is valamilyen ösztöntől vagy sugallattól vezérelve mindig jó irányba mentünk és mindent megtaláltunk. Most is volt nálunk egy Google maps-ről kinyomtatott várostérkép, de nem sokra mentünk vele, mivel nem tudtuk merre van észak vagy dél, az utcaneveket nem tudtuk elolvasni, ugyanakkor hatalmas forgalom volt az utcákon. Mindezek ellenére fél óra múlva már le is parkoltunk a belvárosban levő Dolores Alba szálloda zárt parkolójába.

A gyarmati kor hangulatát felidéző Méridát, mint "fehér várost" emlegetik, árkádos, fehér mediterrán házai és az utcák tisztasága és rendezettsége miatt. A várost 1500-ban alapította a Montajo család, egy maja város, Tihó helyén. A város felfedezésére volt időnk, de én mindenek előtt a piacot, mint a mexikói városok legszínesebb látnivalóját szerettem volna látni, amely egy utcányira volt szálláshelyünkről. Valahol azt olvastam, hogy ha valaki idegen országba utazik, két helyet mindenképpen látnia kell, a piacot és a temetőt. A piacot azért, mert amit az ember megeszik, maga is azzá válik, a temetőt meg azért, mert aki jól bánik a halottaival, az az élőkkel is jól bánik. Temetőben már jártunk, és hogy még többet megtudjunk a helybeliekről, a piac volt a soros. Minden mexikói város lelke, ugyanakkor legkaotikusabb helye a piac, mert a keleti országokhoz hasonlóan az emberek nem csak vásárolni járnak ide, hanem azért is, mert itt élnek társadalmi életet, itt ebédelnek és beszélgetnek.

A piac területére belépve nem győztük kapkodni a fejünket. Soha ennyi színes zöldséget és gyümölcsöt egy helyen még nem láttunk. Már a bejáratnál hatalmas volt a nyüzsgés, főtt kukoricát, hámozott, zacskókba csomagolt ismeretlen gyümölcsöket árultak földön vagy zsámolyon ülő asszonyok és gyermekek, kedvesen noszogatva minket a vásárlásra. A gyümölcsök standján olyanokat is felfedeztem, amiket addig csak konzervdobozok címkéin vagy képeken láttam. A maracujával, mangóval és papayával napi szinten találkoztam, hiszen sok esetben azt ebédeltünk kilószámra, de az összes többi ismeretlen volt. A zöldségeket árusító pultoknál szembesültünk azzal, hogy mennyi színű, formájú és különböző csípősségű csilipaprika létezik a világon. Nagy gyakorlat kell a mexikói háziasszonyok részéről, hogy kiigazodjanak közöttük. Egy kicsit elidőztünk a szárított árukat kínáló pultoknál, ahol a virágok és magok mellett felfedeztük a szárított halak és rákok között az olajban sült szöcskéket, amit előszeretettel rágcsálnak a helybeliek és a merészebb turisták. De nem a szárított szöcske az, ami bizarrnak tűnt számunkra, hanem az a huitlacoche elnevezésű étel, amely nem más, mint a kukoricacsövet megtámadó gombafertőzés, amelyet a helybeliek akkor kezdenek el enni, amikor az már úgy néz ki, mintha a kukorica teljesen elrohadt volna. Mivel nem kóstoltam, nem tudom hogy milyen lehet az íze, de később megtudtam, hogy Mexikóban az éttermekben a huitlacochet előszeretettel teszik takóba vagy quesadillába. Eszerint lehet, hogy tudtomon kívül mégis ettem valahol belőle.

A piacon állatokat, virágokat, valamint kegytárgyakat is árusítottak. Ez nem egy kirakatpiac volt turisták részére, mivel csak helybeliekkel találkoztunk. Az ételeket árusító részen csak átfutottunk, jól megfontolt szándékkal, mert az olykor gyomorforgató bűz miatt nem lett volna kedvünk vacsorázni. Mérida valóban szép város: főterén állt valamikor a tihói nagy piramis, a helyén most kellemes park van, nyírott sövényekkel, kockára nyírt indiai babérokkal, virágokkal és szökőkúttal. A padokra leülve figyeltük a helybeliek életét, a cipőtisztítót munka közben, a sorban álló, turistákra váró konflisokat, a siető üzletembereket. A tér mindegyik oldala tele volt látnivalóval, a hatalmas katedrálissal, a püspöki palotával, a Városházával, és a számunkra legszebbnek tűnő épülettel, az el Mozo család érdekes, vörösre színezett palotájával.  " forrás

Fotóegyveleg

Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon