ÚTIKRITIKA.HU / Oaxaca


hirdetes

útikritikák


Oaxaca

Oaxaca, Mexico

Oaxaca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Közlekedés | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

-

Kriszta fotója

Oaxaca dióhéjban

 • Ez a fantasztikus város a hatalmas Mexikó délnyugati óceánpartjához eső, azonos nevű szövetségi állam központi városa. Kb. 260 ezer lakosa van.
 • Oaxaca gazdag történelmi múltú város. Fénykora a 16. és 17. században volt és ez érződik a régi épületeken. Gyakorlatilag nincsenek magas házak, van viszont rengeteg egy-kétemeletes hotellé, étteremmé alakított régi ház, fantasztikus tetőteraszokkal.
 • A turista szempontjából az óváros a lényeg. Ez kb. a Zócaló nevű főtér körüli, kb. egy kilométeres sugarú övezet.
 • A legkellemesebb hónapok Oaxaca meglátogatására: október, december, január. A legkevésbé kellemes hónap Oaxaca meglátogatására: május. Egyébként Oaxaca egy völgyben helyezkedik el, hegyek ölelésében és egész évben alapvetően kellemes, enyhe az idő, azaz nincs soha túl hideg, vagy túl meleg. Szóval szuper kellemes a klímája. Áprilisban és májusban azért a nap közepe táján lehet valamennyire forróság. Július, augusztus és szeptember eléggé esős hónapok arrafelé.
 • Így kell kiejteni: Váháká

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Oaxaca óvárosa és a közeli Monte Albán hegy régészeti lelőhelyei az UNESCO kulturális világörökségeinek a részei.
 • Santo Domingo de Guzman barokk templom (16. század)
 • Az oaxacai kulturális múzeum
 • Oaxaca környékén a hegyi falvakba túrázás és a Jardín Etnobotánico de Oaxaca

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az esti utcai élet forgataga, órákon át csak bámulni a sok érdekes embert, pl. a sétányon, a Zócalo-n, a Santo Domingo előtti téren a dumáló népség
 2. A rengeteg csalogató vendéglő és a helyi kézművesek boltjai
 3. A Santo Domingo de Guzman katedrális belsője, különös tekintettel a színes festett üvegablakokra, az arany színű dekorációkra és a freskókra, csúcsélmény ha az időzítés a vasárnapi misére esik
 4. A helyi nagy kézművespiac, a Mercado de Benito Juarez (de inkább a hangulata, emberforgataga, mint az áruk miatt), a sok érdekes indián parasztarc
 5. A pompás, hangulatos vacsora a Como Agua Pa' Chocolate nevű vendéglőben (flambírozott étkek), a katedrális látványával
 6. A kilátás a több mint 3 ezer méter magas hegyről (Monte Albán), ahol indián romok (sírok, piramisok) láthatóak
 7. Az óváros este a hangulatosan kivilágított házakkal, utcákkal
 8. Az óváros nappal, a színes , vidám házakkal.
 9. Barrio Jaliatlaco
 10. Andador turístico, avagy Calle Macedinio Alcalá

Nem tetszett

 1. A Benito Juarez piacon a kézműves áruk nagy része sajnos gagyi tömegtermék
 2. Amikor elfelejtettünk tökfedőt vinni és égette a kobakunkat a rohadt erős nap
 3. Nappal egyáltalán nem mozog a levegő, könnyű kifáradni
 4. Lehúzós taxisok
 5. Drága éttermek
 6. Árusok fokozott zaklató megnyilvánulásai
 7. Kéregető gyerekek

Vélemények

"Oaxaca-ban csak két napot akartunk tölteni, de négy nap lett belőle. Egyáltalán nem azért hosszabbítottunk, mert a kötelező nevezetességek listájához több idő kellett. Egyszerűen nem tudtunk elszakadni az óvárosi lazulástól. Hihetetlenül kellemes hely és főleg, ok más mexikói városhoz képest itt teljes biztonságban éreztük magunkat. No meg egy plusz nap kellett ahhoz, hogy egy túra keretében mountainbike-al bejárjuk az Oaxaca-völgyet. a túra folyamán nem láttunk semmi konkrét nevezetességet, de derekas teljesítménynek tartottuk, hogy végigcsináltuk. Útközben láttunk nagyon szép tájakat és panorámákat. Megnéztünk egy titokzatos, elhagyott kolostort is.

Nagy élmény volt egy másik nap a hegyekben meglátogatni a zaptec indiánok néhány falvát (pueblos mancomunados). A Monte Albán nagyon tetszett, mert ott fent kétezer méter magasságban minden olyan szép zöld, kellemesen hűvös és nyugalmas. Az azonban nem kérdéses, hogy a Monte Albán piramisai nem olyan látványosak, mint Mexikó híresebb piramisai. Nem szervezett, keretek között, busszal mentünk fel a hegyre. 25 perces volt mindössze az út." (K. J.)

Kriszta fotója

.

,, Oaxaca város és környéke nekünk azért is tetszett, mert szerettük volna Mexikó kevésbé turistás részét is felfedezni, a mexikói vidéket, a hegyeket, a mezcal palenqéket (főzde) és egyéb természeti csodákat (pl. vízesések). Ráadásul nyitottak voltunk egy kis gasztronómiai kalandra is, amiben aztán nem is csalódtunk.

Nagyon tetszett a város hangulata. A Karib-térségtől eltérően itt szinte minden régi, rengeteg a hagyományos Mexikóra jellemző színes ház, szép utcák, magas-régi templomok szinte minden sarkon.
Oaxaca város főtere belopta magát a szívünkbe spanyolos stílusával. Körben kis kávézók, kiülős éttermek vannak, ami nagyon európai hangulatot ad a városnak. Ezek az éttermek ugyan kicsit turistásak, az áraik is azok, viszont jó érzés köztük sétálni (aztán máshol enni és próbálni ki az igazi mexikói ízeket). Az egyetlen tényező, ami rontotta kissé az összképet a templom előtt 2 sátrat vert hajléktalan, akik egyszerűen kinevezték a járdát lakóhelyüknek és úgy tűnik ez senkit nem zavart.

Esténként még jobban tetszett a főtér, mint nappal. Az éttermek tele emberekkel, a templomok körbe kivilágíŧva, de ami a legjobb, hogy az utcán szól a zene (élőzenekar) és szép, főként piros ruhába öltözött emberek táncolnak a járdákon ezzel szórakoztatva a járókelőket (és ahogy láttuk időnként fel is kérve őket). Profi táncosoknak tűntek, de az is lehet, hogy csak lelkes helyiek, akik már ennyire jók, mert minden este ott ropják. (2018)" forrás


,, Oaxaca nagyon hasonlít Pueblához, de kicsit lepukkantabb. Itt is becserkésztük a Zocalot és kerestünk egy kellemes éttermet.

Közben hallgattunk marimba és gitár zenét is, elhessegettünk egy csomó árust, akik bejönnek a vacsorázó vendégek közé és próbálják eladni az áruikat. Ez lehet a nyalókától kezdve a nyakláncon át a blúzig bármi. Szerencsére nem erőszakosak, ha intesz, hogy nem kell, akkor továbbállnak. Az oaxacai főtér érdekessége, hogy egyben piac is. Így vacsora után még körbesétáltuk, vadásztunk sört és hazatértünk aludni. (2018)" forrás

Megközelítés

Belső repülőjárattal vagy távolsági busszal szoktak ide eljutni a turisták. Fapadosok Mexikóvárosból szinte óránként járnak.

A reptérről a városba (20perc) remekül működik a taxis maffia. Egy kocsi 2021 februárjában 370.- pesoért hajlandó két utast bevinni a szállására a belvárosba. Ugyanez colectivo-val, ami egy minibuszba bezsúfolt 6-8 embert és út közben felkeresett szállodát jelent, fejenként 95.- peso. Alku nincs.

Szállás

Főszezoni időszakokban (októbertől márciusig, és július végétől augusztus végéig) ) jelentősen magasabbak a hotelárak, sőt az is előfordul, hogy igen nehéz szabad szobát találni. Ugyanez a helyzet vallási és állami ünnepek idején (pl. november elején). A legolcsóbb hostelekben kb. 15 USD az ár egy éjszakára. Érdemes aibnb-t nézni, közel a központhoz nagyon szép választékot találhatunk.

Közlekedés

A turisták számára érdekes városrész nem nagy, azaz gyalog könnyen bejárható. Figyelem: a városban (miként más mexikói városokban is) sok az azonos nevű utca, és gyakoriak a utcanév változások. A terek nevét sokszor nem tüntetik fel, találd ki.

A közeli látnivalókat vagy tömött turistabuszokkal vagy egyénileg bérlet autóval/taxival lehet megközelíteni. A turistás kirándulásoknál simán árkartell működik, de azért érdemes kérdezősködni. Készpénzes fizetésre sokszor jár árengedmény. Az utak sokszor rosszak, hinni kell a Google-nek, amikor a közlekedésre szánt időt kiszámoljuk. 

Monte Albán és Hierve el Agua legyen az a két hely, amit felkeresünk.

Étkezés

 • Érdemes kipróbálni a mennyei forró csokoládét a Mayordomo nevű kávézóban a Santo Domingo katedrálistól egy háztömbnyire.
 • Jókat lehet falatozni a Benito Juarez piac standjainál. Csodás a hangulata. Akár reggelizni és érdemes odamenni. Proteinben gazdag rovarokat is meg lehet kóstolni. De mindenki csak a saját felelősségére.
 • Kedvenc óvárosi kávézók: Los Culles és a Brújula. Lehet kísérletezni, de nehéz lesz jó presszókávét találni. Nagyon erős az amerikai befolyás ezen a téren.
 • Francia pékség teljesen eldugva, még ki sincs írva. Boulenc a neve, a Calle Porfirio Diazon van, a baguette remek, a sütik is.
 • Mezcal és tequila kostólás szinte kötelező. Vigyázat, nagy melegben súlyos kombináció lehet. A mezcal is egy tequila, bár ettől a helyiek nagyon megsértődnek. Tequilát minden agavé kaktuszból lehet párolni, de mezcalt csak bizonyos fajtából. Lelkük rajta.
 • Házhoz szállításban hasít az Uber eats és a Didi. Furcsa módon, még a piacról is lehet házhoz szállíttatni, de ez lehet, csak a covid hatása.
 • Legjobb, de nem a legolcsóbb olasz pizza: Mexita

,, Innen jön a híres Oaxaca-i sajt, amit a quesadillában is használnak országszerte. A mole, ami mindenféle ízben kapható tipikus mexikói szósz. Egyik legérdekesebb a csokis mole, amit aztán a húsokra öntenek. Olyan finomságokat is kipróbáltunk, mint például a chicharron-os, carnitas-os vagy sajtos gordita. Valami isteni volt, amikor beleharaptunk a chicharon-al töltött olajban sült tésztaszerű valamibe. Mintha paprikás tepertőt ettünk volna. A carnitas pedig leginkább a csülök pékné módra húsára emlékeztet. Ezenkívül mindenfelé rengeteg gyümölcs és zöldséghegyek vannak, amit fillérekért árulnak. Most épp eperszezon volt, így 20 MXN (kb 270 Ft )-ért legalább 1 kg eperrel tömtük tele magunkat." forrás

Vásárlás

Kedvenc piacunk zöldség és gyümölcs vásárlására: Mercado Sanchez Pascuas - Kriszta fotója

Egészség

Aktualizált street art - Kriszta fotója (2021. március)

Látnivalók

Santo Domingo katedrális

Ez a templom is bizonyítja, hogy a koloniális barokk sokkal izgalmasabb, mint pl. a közép-európai. A főbejárat feletti stukkók és az oltár nagyon látványos. Nincs mindig nyitva, pl. hétfőn zárva van. Szerencsések esküvőt is láthatnak a hét végén.

Zócalo

A főtér, minden turistának ide vezet az első útja. Teljesen tipikus spanyol főtér a Katedrális mellett. Óriási élettel, millió árussal, minden létező szolgáltatással az ide látogató turisták számára. remek teraszokat találunk itt, bár az igazán jó étkekért kicsit még gyalogolni kell. Fel kell készülnünk arra, hogy az árusok folyamatosan zaklatják a turisták. Ebből élnek, ez a munkájuk, nem érdemes felkapni a vizet.

Templo de Santo Domngo de Guzmán

A Katedrális méltó párja. Méretben, szépségben, mindenben. 

Kulturális múzeum (Museo de las Culturas de Oaxaca)

Elképesztően nagy, terebélyes múzeum prekolumbiánus indián és gyarmatosítói spanyol időkből. Könnyen el lehet itt tölteni akár egy fél napot is. Pontosan a Templo de Santo Domingo de Guzmán mellett van.

Ethnobotanical Garden

Azoknak is érdekes ez a botanikus kert, akik nem érdeklődnek mélyebben a növényvilág iránt. Persze egy vezetett túra komoly előny az ottani tájékozódásban. (Hetente kétszer van angolul vezetett túra.) Amúgy ez nem csupán botanikus kert, mert a helyi történelem és kultúra érdekességeibe is bevezet. A kertet Cassiano Conzetti, egy kivándorolt olasz fejlesztette fel azzá, ami ma. Conzetti emlékére a város megalapította a nevét viselő Jardín Conzetti-t, ami a botanikus kerttől két saroknyira található remek kis terecske.

Basilica de Nuestra Senora de Soledad

A körülötte elhelyezkedő piacos, zsibárus hangulat miatt érdemes felkeresni. A templom maga nem akkora durranás, de nagyon festői a környezete.

Templo y Convento Carmen Alto

Kriszta fotója

Calle del Manuel García Vigil

Egyáltalán nem szerepel a könyvekben, viszont nagyon tetszett. Érdemes a központtól felfelé sétálni a Templo del Carmen Alto-ig, nagyon szép kis utcát láthaunk, tele szépen rendbehozott koloniális épülettel. Virágzó fák, idill. A teplomtól még felfelé érdemes folytatni a sétát, majd egy szelíd balkanyarral megkeresni a Mercad Sánchez Pascuas-t. Ott inni egy frissen facsart narancslét, majd legyalogolni a Jardín Canzettire és pihenni cseppet.

Kriszta fotója

Barrio Jaliatlaco

A bulisabb negyed. Street artok és virágok mindenfelé, cuki kis templom- San Matías Jalatlaco - és néhány alternatív bar. Avendida 5 de Mayo, az Avenida de la República után szinte azonnal kezdődik. Az Avenida República Oaxaca kevés kacskaringós utja közé tartozik, minden kanyarban picike terecskékkel és egy-egy helyi fontos ember szobrával.

Kriszta fotói

A nagy piac (Mercado de Benito Juarez)

Nem csupán turista látványosság, mert a helyi népek is itt vásárolgatnak. Lehet finom kenyeret és édességeket is venni. Általában hatalmas a tömeg.

,, Oaxaca city környékén szerintem az egyik legszebb és legkiesőbb hely a Hierve el Agua valahol az isten háta mögött, ahova már az eljutás is kalandos volt. A Hierve el Agua alapvetően egy kiszáradt vízesés, ahol némi víz medenceszerűen még a mai napig megmaradt. Itt csakúgy mexikóiasan minden biztonsági intézkedést félretéve (korlát és hasonló korlátozás nélkül) meg lehet mártózni és ha nincs tériszonyunk, akkor akár a magasban a peremen állva állati fotókat lehet készíteni. A helyről a kilátás pedig egy megkövesedett vízesésre nyílik." forrás

Olvasmányos linkek

"Oaxaca Mexikó legeredetibb állapotban fennmaradt, és legszebb gyarmatkori városainak egyike. A Plaza de Armas a város központja, ahol indiánok a maguk készítette kézműves termékeket árulják. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint pl. Görögországban a turistáknak árult gagyikat, hanem elképesztően szép dolgok vannak (maguk készítette babák, rengeteg ékszer, kerámiák, szőttesek, függőágyak). Mexikóban mindenütt az adott régióra (városra) jellemző dolgokat árulják, így az első kirándulásunk alkalmával látott gyönyörű szobrokat, azóta sem láttunk, sajnos úgy tűnik mégsem volt átvágás és azokat a szobrokat, tényleg ott készítették, azóta is bánjuk, hogy nem vettünk legalább egyet. Oaxaca belvárosa és a környező utcák olyanok, mintha valami mediterrán városkában mászkálna az ember, nagyon hangulatos. (2010)" forrás


"Oaxaca de Juárez egyes területei igazán illatosak, mely a bazárokból áradó csokoládé és egyéb finomságok illatának, a fűszerpiacok csípős aromájának, mint például a fahéj, a csili vagy az aszalt gyümölcsök és a növényekkel tűzdelt sétányok bódító virágillatának köszönhető. A kellemes aromákkal keveredett levegőben hangulatos sétákat tehetünk, gyönyörködhetünk a meseszép parkokban és a pompás épületekben élvezhetjük az utcai muzsikusok dallamos énekét vagy az egy-egy rögtönzött táncos mulatságot, mikor néhány helyi lakos táncra perdül a zenészek által elhúzott nótára. Oaxacában járva érdemes szétnézni néhány helyi tehetséges művész bódéjánál, itt ugyanis sok érdekes kincsre tehetünk szert, melyek szuvenírként is jól szuperálnak és garantáltan örülni fog neki bármely családtagunk vagy barátunk. A varázslatos városban nem történik igazi varázslat, mégis találó szó az, hogy mágikus. Olyan magával ragadó, békés és gyönyörű a település, hogy bárki könnyedén az otthonának érezheti. Nem egy fehér homokos tengerpartnak vagy a pazar luxusnak köszönhetően olyan csodás a város, hanem a helyiek és a helység olyan egyedi értékeinek köszönhetően, mely csak kevés helyen található meg a világon. " forrás


"Ez a város amúgy Mexikó Szentendréje, nagyon tradicionális és a legkevésbé veszélyes. Olyan igazi filmekből átjövő Mexikó-feelingünk volt. Emberek kicsit dagik, esznek mindenhol, házak színesek, kis utcák, teraszok, nagyon hangulatos. Ezután elmentünk a Monte Alban nevű helyre, ami 6 km-re található Oaxaca városától. Igazándiból romok, de kötelező megnézni dolog. Itt körbesétáltunk, jó pár órát eltöltöttünk. " forrás

Street art - Kriszta fotója

,, Az emberek nem beszélnek angolul, szóval az, hogy meg tudtunk szólalni spanyolul nemcsak könnyebbé tette a dolgokat (főleg a piacon alkudozásban), de egy új világot is nyitott meg számunkra. De egyébként az sem bánták a helyiek, ha néha acitiviztünk velük és elmutogattuk mit akarunk. Visszahúzódóak voltak alapvetően, de segítőkészek.

Érdekes módon nem nagyon reklámozzák ezt a részt sehol (hacsak nem az állam tengerpartjait), mégis csodálkoztunk, amikor már a debrecen nagyságú reptéren is azt láttuk, hogy a fél gép, amivel jöttünk amerikai (és egyéb) turistával volt tele. A legtöbb hátizsákos utazó és turista ugyan a híres tengerparti részre, Puerto Escondido-ba tart és nem sok időt töltenek el a városban. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon