ÚTIKRITIKA.HU / Acapulco


hirdetes

útikritikák


Acapulco

Acapulco

Acapulco dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Strandok | Közlekedés | Étkezés, vásárlás és szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

s.k. fotója

.

Acapulcónak rossz a híre, és - sajnos - nem alaptalanul.

111 gyilkosság 100 ezer lakosra vetítve

Az elmúlt években Acapulcóban volt a legtöbb holttest, ami Mexikót illeti. Nem véletlen az ország egyik legveszélyesebb városa 2022-ben. Az elmúlt hat évben a városban a gyilkosságok aránya 100 ezer lakosra vetítve nem is nagyon változott.

Azt azért hozzá kell tennünk, hogy a gyilkosságok áldozatai nem a nyaralók, a turisták, hanem rivális bandák tagjai.

(Ha a nyugati part jön csak szóba, akkor százszor inkább Puerto Vallarta.)

Acapulco dióhéjban

 • Acapulco Mexikóvárostól délnyugatra, kb. 400 kilométer távolságban található a Csendes-óceán partján. Az ötvenes-hatvanas-hetvenes években élte fénykorát, manapság már csak árnyéka önmagának, nem fejlődik, mint a Yucatán-i nyaralóövezetek. A hanyatlás egyik világos jele, hogy az USA-ból már nincsenek direkt járatok ide, holott korábban amerikaiak ezrei áradtak ide az iskolai szünetekbe, főleg az USA nyugati feléből.
 • Acapulcoban nem igazán jó a közbiztonság a drogkereskedő bandák közötti háborúskodások miatt, amik akár utcai lövöldözésekbe is torkollhatnak. Jóllehet a turisták nem célpontok a fegyveres konfliktusokban, de ártatlanul áldozatokká válhatnak, ha rossz helyen járkálnak. A turizmus emiatt hanyatlik. Ami jó, hogy az utcai rablásoknak ritkán áldozatai a turisták.
 • Hangsúlyozni kell azonban, hogy a szállodai övezetek és a strandok nem veszélyesek, ezekre a helyekre ritkán jönnek a bandák. De: 2013 februárjában egy fegyveres banda egy hotel területére betört és megerőszakoltak 6 spanyol turistalányt!
 • A szállodákon kívüli szórakozási aktivitás, kínálat Acapulco-ban tán nagyobb, mint Cancúnban, Acapulco jobban ráállt a bulizásra, mint Cancún, azaz a bulizós fiatalok, haveri társaságok számára Acapulco jobb, mint Cancún. Igaz Cancun hotel övezetében rengeteget fejlődött az éjszakai élet, és az Acapulcoval szembeni hátránya e tekintetben is csökkenőben van.
 • Karibi part, az ottani strandok egyértelműen szebbek, mint az Acapulco-i strandok, Cancún-nál a homok vakítóan fehér, a Csendes-óceáni oldalon, Acapulco-nál nem igazán. Cancún-nak (és általában a karibi oldalnak) tropikusabb a jellege, mint Acapulco-nak. Ez nem jelenti azt, hogy Acapulco-nál csúnya a tengerpart, de erősebbek a hullámok, több helyen szennyezett a víz. Tény viszont, hogy a nyugati parton a strandokon nincs akkora tömeg, mint a karibi oldalon.
 • Európából repülés esetén Acapulco plusz két óra repülést jelent.
 • Acapulco olcsóbb, mint Cancún, mert Cancún-ban az árszintet jobban igazították az amerikai nyaralók pénztárcához. nem véletlen, hogy a mexikóiak maguk inkább Acapulco-ba mennek nyaralni (főleg decemberben és januárban), és így vannak ezzel novembertől kezdve az amerikai és kanadai nyugdíjasok. A mexikóiak többsége Acapulco-t javasolná Cancún helyett, mert az előbbivel jobban rokonszenveznek. Bár a nyugati parton határozottan inkább Puerto Vallarta-t ajánlanánk, mint Acapulco-t.
 • Acapulco-nak van hiteles mexikói jellege, Cancún túlságosan amerikanizálódott, igaz a karibi oldalon ott van Playa del Carmen, ami kevésbé jenkis, és ezért népszerűbb is az európaiak és a dél-amerikaiak körében.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csodás klíma (folyton süt a nap), szuper homokos strandok (pl. Barra Vieja Beach vagy a Bahia de Puerto Marques)
 2. Jól kialakult a turizmus infrastruktúrája (szállás, étkezés, szórakozás, áruházak)
 3. Sok jó resort
 4. Nagyon jókat lehet enni, nincs vészes drágaság
 5. Fiataloknak príma bulis város, nagy éjszakai élet (Disco Beach, Baby-O, El Alebrije, Palladium stb.), muris hely, csodás koktélok
 6. Álomszép naplementék
 7. Jó fejek a helyiek, de a turisták közül sok a belföldi is, nem annyira amerikanizált, mint Cancún
 8. Érdekes látnivalók, mint a La Quebrada látványos sziklái a vakmerő leugró srácokkal, az El Fuertede San Diego spanyol erődítmény
 9. A főtér, a Zocalo hétvégi estéken
 10. Piac parádés hangulata, színei, illatai, a szagok

Nem tetszett

 1. Vannak strandok, ahol a föveny és a víz is koszos, szennyezett, gyakran vadak a hullámok
 2. A nyári főszezonban irtózatos nagy a turistatömeg a strandokon, a központi utcákon
 3. Túl sok zugárus az utcákon és a strandokon, igaz ez Cancúnban is így van
 4. Egyes negyedek lepukkantak, és piszkosak
 5. Az európaiaknak jobban tetszik Puerto Escondido, ha már elutaznak Mexikó túlsó partjaihoz
 6. A menő diszkókba nagyon drága a belépőjegy (kb. 45 USD)
 7. Nagyon vigyázni kell az evésnél, ivásnál, hogy ne legyen a turistának gyomorrontása, hasmenése
 8. A rossz közbiztonság miatt csak telefonon rendelt taxiba lehet nyugodtan beszállni és nem szabad semmi értékeset villogtatni, előfordul, hogy lopnak a hotelszobákból is, a strandokon pedig az őrizetlen értékek, tárgyak könnyen eltűnhetnek
 9. Az utakon a mexikóiak elképesztően vadul és felelőtlenül vezetnek
 10. A tengeri fürdéskor nagyon veszélyesen a vadul hasító szörfösök

Vélemények

"Egy 25 emeletes, tengerparti lakóházban vettünk ki apartmant, az erkély a tengerre nézett, és ahhoz képest, hogy Acapulco nevéhez micsoda glamour tapad, egyáltalán nem volt drága. Az utóbbi években a turisták létszáma drasztikusan lecsökkent, ugyanis a városban elharapózott az erőszak – azon a hétvégén például, amikor ott voltunk, kb. húsz ember vált gyilkosság áldozatává. Annak ellenére, hogy az erőszakos bűncselekmények a szegénynegyedekben történnek, és turistákból ritkán lesz célpont, volt olyan eset is már, hogy bekattant maffiózók a tengerparti sétányon álltak neki lemészárolni egymást. A környéken ér partot a Dél-Amerikából származó kokain nagy része, hogy a szárazföldön folytassa az útját az Egyesült Államok felé, így Acapulco térségében a szokásosnál is aktívabb a drogmaffia. Ebből persze mi semmit sem láttunk, Acapulco épp olyan, mint Torremolinos vagy Lloret de Mar – rengeteg magas épület, pláza és diszkó váltogatja egymást a homokos tengerpart mentén húzódó soksávos út mellett. " forrás

,, A város egy hatalmas öböl partjain nyúlik el tíz-tizenkét kilométer hosszan, és a hatsávos autóút mellett fekvő tengerparti sétányon (La Costera) sohasem áll meg az élet.

Itt minden van, ami csak elképzelhető: elegáns szállodák, gazdagok társasházai, bevásárlóközpontok, üzletek, kisboltok, bárok, diszkók, éjjel-nappalik, parkok, utcai árusok, szegényebb részek, olcsó panziók, büfék, halásztelepek. (A gettó, a bűnbarlangok a szárazföld belsőbb részein vannak.)

Acapulcó strandja az egyik legjobb, amit valaha ismertem, a homok és a víz minősége, a hullámok nagysága, ereje tökéletes.  Ezrek élvezik délutánonként a víz erejét.

Nem csupán egy strandról beszélünk, hiszen a több mint tíz kilométer hosszan elnyúló acapulcói öbölben több tucatnyi található, akad, amelyik zajosabb, más családosok számára ideális, a harmadik a jó éttermek kedvelőit várja, a negyedik a sportosabbakat, és akad olyan, ahonnét a naplemente kihagyhatatlan.

Acapulco a világ egyik legjobb helye és az egyik legveszélyesebb mexikói város, vagyis a világ egyik legveszélyesebb városa.

Oda kell figyelni, hogy mikor, merre megy az ember, valamint igen ajánlatos betartani a szabályokat, a határokat. De a város páratlan, a csodálatos, 12 kilométeres tengerparti sétányával, a La Costerával, az osztriga halászaival, a fehér homokos strandjaival, a szikláról ugró akrobatáival. Acapulco olyan, mint New York, csak egy van belőle. (2018)" forrás

Szállásválasztás

Válogasson a különböző árú és szolgáltatásokat kínáló acapulcói szállások között ezen a linken.

Ajánlott hotelek

Strandok

A Csendes-óceán hullámai - p.m. fotója

Pie de la Cuesta strand - p.m. fotója

Közlekedés

Bogárhátú taxik - p.m. fotója

Étkezés, vásárlás és szórakozás

Étkezés


Vásárlás

Szórakozás


Közbiztonság

Acapulco Mexikó egyik legrosszabb közbiztonságú városa. Rosszabb a közbiztonság, mint Mexikóvárosban. Naponta hárman válnak erőszakos cselekmény halálos áldozatává.

,, Acapulcóban a halál mindenütt megtalálható manapság. 2016 januárjában megöltek egy ruhát áruló mozgóárust a tengerparton, a gyilkos jetskin menekült el. Egy másik férfit sörivás közben lőttek le egy tengerparti étteremben. A városban lévő nyomornegyedben megtalálták egy 15 éves lány takaróba csavart, feldarabolt holttestét egy kézzel írott levéllel, egy drogbanda aláírásával. (forrás, )

Egyéb hasznos információk

Látnivalók

,, Acapulcónak néhány olyan szeglete is, ami biztos, hogy nem lehetne máshol. Az egyik ilyen a híres szikla, a La Quebrada, ahonnan helyi fiatalok ugranak akrobatikus mozdulatok kíséretében a tengerbe. A part itt különösen sziklás, a hullámverés elég ijesztő, a víz pedig negyven méterrel a szikla alatt örvénylik. A tizenéves srácok az ugrás előtt a turistákkal fotózkodnak (pénzért), aztán beszedik tőlük a belépőt a szemközti teraszra, ahonnan jól lehet látni az ugrást, végül megcsókolják a Guadalupei Szűzmária szobrát és levetik magukat a mélybe. Már nem emlékszem, pontosan mennyi pénzt akartak legombolni rólunk, hogy bemehessünk a teraszra, de elég drága volt, úgyhogy egy távolabbi kilátóból néztük végig az eseményt. Volt valami profán abban, hogy sört iszunk a korlátnak támaszkodva és nevetgélünk, miközben fiatal srácok kockára teszik az életüket, de annyira professzionális és menetrendszerű volt az egész show, hogy fel se merült senkiben, hogy esetleg meg is halhat valamelyik. Mindenki túl is élte, volt nagy tapsolás, mi meg befejeztük a sört és elmentünk diszkóba. " forrás


,, Coyuca-lagúna: az Acapulcótól néhány kilométerre fekvő, zárt tengeröböl mintha fényévnyire lenne a zajos, kommersz üdülővárostól. Béreltünk egy kishajót, megnéztük a lagúna közepén, egy szigeten fészkelő pelikánokat, aztán kikötöttünk a Montosa-szigeten, ahol semmi más nem volt, csak egy bár, ahol vicces nevű koktélokat (pl. mamada) lehetett kapni. Álltunk Césarral a lagúna sáros, langyos vizében, kezünkben koktéllal, és néztük a túlpart pálmafáit, meg a felhőbe burkolózó hegyeket. " forrás

E

Olvasmányos linkek

,, Acapulco Ciudad Juárez után a második legveszélyesebb mexikói város. A mexikói helyzetet nagyjából mindenki ismeri, a mexikói állam a felbomlás jeleit mutatja évek óta, anarchia, káosz, drogbandák, korrupt államigazgatás, katonaság, rendőrség, nem tudni ki, milyen szerepet vállal a drogkereskedelemben, melyik oldalon áll. A terület szintén Sinaloa és Zeta „érdekeltség” (az erőviszonyok folyamatosan változnak); sok elborzasztó, újságokból, bűnügyi tudósításokból kiollózott dolgot lehetne leírni róluk, de minek? Ebben a körben nincs saját kútfő, én bizony nem kötöttem velük közelebbi ismeretséget, és nem is érdekelt a társaságuk, egy magyar újságíró annyit számított volna nekik, mint egy közép-amerikai macskanyérc, vagy pókmajom.

Újabb paradoxon: ez a „gyilkos” város a világ egyik legjobb helye. Olyan, mint Párizs, olyan, mint Bangkok, aki egyszer tiszteletét tette itt, mindig visszavágyik. Pedig túl van a fénykorán, az ötvenes-hatvanas években még az észak-amerikaiak első számú üdülőhelye volt, idejárt Elvis Presley, Frank Sinatra, itt töltötte nászútját John F. Kennedy és felesége. (A hetvenes években kezdték el a Yucatán-félszigeten fejleszteni Cancúnt és környékét, azóta ide tevődött át a súlypont, évi négymillió turistával.) A (relatív) mélypontra 2007-re jutottak el, amikor egy szálloda halljában zárta le két rivális banda filozófiai nézeteltérését, két, a tűzvonalba bekerült kanadai turista halt meg. Ekkor Felipe Calderón elnök hétezer katonát vezényelt a városba, valamelyest javult a helyzet, de miként a híradásokból, vagy akár e cikk tárgyát képező listából kiderül, mindez átmeneti volt.

Nem akarom ugyanazt elmondani, mint San Pedro Sula esetében, de Acapulcóban sem volt semmi veszélyérzetem. (Pár mondat múlva azért jön egy csattanó.) A város egy hatalmas öböl partjain nyúlik el tíz-tizenkét kilométer hosszan, és a hatsávos autóút mellett fekvő tengerparti sétányon (La Costera) sohasem áll meg az élet. Itt minden van, ami csak elképzelhető: elegáns szállodák, gazdagok társasházai, bevásárlóközpontok, üzletek, kisboltok, bárok, diszkók, éjjel-nappalik, parkok, utcai árusok, szegényebb részek, olcsó panziók, büfék, halásztelepek. (A gettó, a bűnbarlangok a szárazföld belsőbb részein vannak.) A tengerpart homokja kitűnő, a hullámok mérete pedig optimális, ezrek élvezik délutánonként a víz erejét ( Dr. Drávucz Péter blogja)" forrás

Fotóegyveleg

m.z. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon