ÚTIKRITIKA.HU / Guadalajara

Guadalajara

Guadalajara, Mexico

Guadalajaráról dióhéjban Tetszett&Nem tetszett Vélemények Odajutás Szállás Helyi közlekedés Étkezés Vásárlás Szórakozás Egészség Közbiztonság Egyéb hasznos információk Óváros Katedrális Nagy terek Belváros Köztéri szobrok Templomok Középületek Múzeumok Muráliák Tlaquepaque Zapopan Egyéb érdekes városrészek, negyedek Földrajz Éghajlat Történelem Manapság A helyiekről  Turista etikett Gasztronómia Olvasmányos linkek Fotóegyveleg

Guadalajaráról dióhéjban

Aki szeretne igazi mexikói nagyvárost látni, feltétlenül látogasson el Gudalajarába. Olyan, mint CDMX, csak nyolcmilliós kiadásban. Valójában több egymásba érő városka, külső szemlélőnek kaotikus közlekedéssel, hatalmas különbségekkel és meglehetősen nagy tömeggel. Guadalajarában jól el lehet tölteni 3-4 napot, de ez könnyedés kibővíthető egy hétre.

Guadalajara ma Mexikó második legnagyobb városa. Ezt Monterrey persze vitatja erősen. Összesen kb. nyolcmilió ember lakja, egyetemi város is, ráadásul az itteni Szilikonvölgy is Guadalajarában van. Az életszínvonal a vrosban eléggé magas, noha ezt az utazó kevésbé látja. Guadalajarát tekintik a tequila (város is) és a mariachi zene szülőhelyének. Guadalajárában nem hangsúlyos annyira a turizmus, sokkal jobban megismerhető egy valódi mexikói nagyváros élete is. Annak viszont, akit a műemlékek, múzeumok vonzanak, bőven kínál látivalókat. 

Guadalajara egyetemi város, egész Dél-Amerikából jönnek ide tanulni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Murales a Hospicio Cabanasban, ami nem mellesleg az Unesco világörökség része

2. Az árak és a szolgáltatások

3. Autómentes vasárnapok

4. Templo Expiatorio

5 Az állatkert persze gyerekekkel

Nem tetszett

1. Rengeteg szemét az utcákon

2. Simlis uber sofőrök

3. Kevés nemzetközire hangolt étterem

Vélemények

"Coviddal sújtott Guadalajarát láttunk, rajtunk kívül alig volt turista. Kb hat ember a négy nap alatt. Ez azzal járt, hogy nagyon alacsonyak voltak az árak, de nagyon sok látnivaló és kiszolgáló egység zárva volt. Európa kompatibilis reggeliző helyet a Chapultepecen például elég nehéz volt találni. Cserébe príma airbnb-ben laktunk hatvan dollárért, medencével, portással a város kellős közepén.Kriszta 2021"   

Odajutás

Döntően repülővel, de a távolsági buszok is nagyon komfortosak. Például Puerto Vallartából. Érdemes némi felár ellenében első osztályú buszjegyet venni, nagyon kényelmesek és viszonylag gyorsak. Éjszaka buszozás simán elképzelhető.  Békeidőben rengeteg fapados repül ide, néha egészen elképesztően olcsón. Hét végéken sok a belföldi látogató kocsival. Vigyázat, Guadalajarának két nagy központi buszpályaudvara van, a kettő között simán el lehet autózni egy órát. Előre kell tervezni a városon belüli útvonalat.

A repülőtér kb.17 km-re van a várostól, a bejutás önnyű és komfortos taxival vagy uberrel. Aki busszal megy be a városba, tisztázza előre, hová megy az a busz pontosan. 

Szállás

Belváros, belváros, belváros. Név szerint a Chapultepec környéke vagy a Colonia Americana. Mert minden itt van. Mert ott minden van. Guadalajarában nagy a hotelek választéka, hosteltől a hatcsillagosig minden megtalálható. Családoknak, együtt utazóknak nagyon jó opció az airbnb, hatalmas választékkal szintén. 

Helyi közlekedés

Taxi

Sárga-fehér és néha kikerülhetetlen. Döntően drágább, mint az uber. Taxiórás kocsit találni lehetetlen, előre ki kell alkudni a viteldíjat. Ha portás, hoteles hívja, tutira a duplája lesz, mint amikor magának intézi az ember.

Uber

Jól működik, olcsó, kellemes.

" Covid alatt voltunk, sokat ubereztünk. Egyszer kaptam egy levelet az ubertől, hogy a sofőr fejelentett minket, mondván, nem hordtunk maszkot a kocsiban. Hordtunk. Tiltakoztam, nyilván nem értem el semmit. Á, nem fontos, szegény , biztosan összekevert valakivel. Mikor másodszorra előfordult, már nagyon berágtam, kérdeztem a következő sofőrt, ugyan, mi ez? Egyszerű, 30 pesoval tud lehúzni, mert erre való hivatkozással lemondja a fuvart és őt kártalanítják. Tehát leüti a fuvart, odamegy, a sarkon lemondja , még mielőtt odaérne és jelenti, hogy azért, mert ez az utas nem hord maszkot. Majd megy a kasszához. Édesanyjáról ejtettem néhány keresetlen szót..

Update: nem hagytam annyiban. Felnyomtam a sofőrt az uber összes felületén. Végül kicsikartam belőlük egy "mindentmegteszünkazérthogyeztöbbetneforduljonelő" jellegű üzenetet. Hát, ennyit erről. Kriszta 2021"  

Gyalogos közlekedés

Nagyok a távolságok, vacakok a járdák, ezzel együtt sokat lehet látni gyaloglás közben. Nyilván a Centrót gyalog kell megnézni, de mondjuk Zapopánba elgyalogolni felesleges marhaság. Tornacipő a megfelelő viselet.

A Centron kívül, pontosabban a sétálóutcákon kívül mindenhol igaz, hogy mindenki közlekedjen nagyon körültekintően.  A gyalogos nem tényező, a zebránál az autósok többségét nem is háborgatja a gondolat, hogy lelassítson. Az, hogy átengedje a gyalogost, nem jellemző egyáltalán. Gyalogos lámpák sincsenek, szóval mindenki közlekedjen nagyon körültekintően, vigyázzon magára.

Autós közlekedés

Turistának felejtős. Kirándulni jó, de városi közlekedésre nem való. A közlekedés eléggé kaotikus, a szabályokat nyomokban ismerik, nem ajánlott.

Busz

Rengeteg van, 8-10 peso között, elvisz mindenhová. Tiszának nem nagyon mondanánk. A megállóban állni kevés, le is kell inteni, csak akkor áll meg.

Troli

Piros, mint a pesti. Felszállásnál jobb előre tisztázni, megáll-e ott, ahol mi le szeretnénk szállni.

Metró

SITEUR névre hallgat, kicsit nehéz megtalálni, de jól működik. Jelenleg 3 vonallal operál, a negyedik épülget, majd egyszer lesz. Nyomokban megtalálható már, leginkább útépítésnek látszik. Három, olyan megállója van, ami a turistáknak fontos: Refugio, Plaza Universidad és San Juan de Dios.

Vigyázat, a SITREN egy busz, ami a metrohoz viszi az utasokat.

Kerékpár

Van közbringa, sokan tekerik is. A nagyobb avenidákon van külön biciklis sáv, pont a járda mellett, szépen kiépítve, jól használható. Mindenhol máshol azonban igaz az, ami a gyalogosra is. A bicajos nem ember az átlagos autós szemében. Vigyázzon magára, mert az autós csak akkor vigyáz rá, ha van kedve.

Étkezés

Éttermi étkezés

Szerencsére Guadalajara egyetemi város, így a diáknegyed tele van kellemes kocsmákkal és bisztrókkal. Ott a legjobb az étel. A chapultepec a másik lelőhely, de ott erősen az amerikai ízlés dominál.

Street food

Bárhol, bármikor. A kockázat egy jó kis gyomorrontás. Érdemes a látványra és a hely előtt álló sorra hagyatkozni. Torta ahogada a kedvencük, sima húsos szendvicsnek álcázza magát, de vigyázat, nagyon csípős.

Ki kell próbálni a tejuinot, Guadalajara tipikus szeszes italát. Erjesztett kukoricából van, lime, só és chilipaprika kell az autentikus fogyasztásához.

Vásárlás

A sétálóutca egy nagy bazár, mindenki mindent megtalálhat itt. Annak, aki normál bevásárlóközpontos, márkás cuccokra vágyik, ajánlott erősen az Andares bevásárlóközpont. De arra fel kell készülni, hogy az Andaresben jó 20 %-kal magasabbak az árak.

Mercado de San Juan de Díos - Latin Amerika legnagyobb fedett piaca. Három szinten cca 3000 árus kínálhatja a portékáját egyszerre. Nem igazán szép, de elképesztően nagy piac.

Szórakozás

Guadalajara egyetemi város is, az egyetemisták pedig buliznak rendesen. A Chapultepec és a Katedrális közötti zónában érdemes sétálgatni, kicsi kocsmákat nézegetni. Ha szerencsénk van és eppen valamilyen kültéri fesztivál zajlik a városban, megütöttük a főnyereményt.

Egészség

A csapvíz nem iható, bármit is mondjanak a helyiek. Garrafón a nagy 20 literes vizesbödön neve, amit a szolgáltató házhoz hoz vagy érdemes hazacipelni az 5-10 literes agua purát. H mégis beütött a baj, patikákban, rendelőintézetekben, kórházakban bővelkedik a város. 

Közbiztonság

Mint minden nagyvárosban. Éjjel nem sétálgatunk egyedül, ha a drogos, csontsovány fiú behajol és a kését mutatja, gondolkodás nélkül kell neki valamennyi pénzt adni.  Senki se hősködjön, nem ér annyit az egész. Nyilván a vastag aranyláncnak az otthoni széfben a helye, a drága telefonokkal/fényképezőkkel sem érdemes villogni nagyon. Mindez a Centróra kevésbé igaz, ott jól látható, hatalmas rendőrségi készültség van. És zsebtolvajok a tömegben.

A közbiztonság fényesítésre szorul. - Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

Hop on,  hop off buszok nagyon alaposan bejárják a várost. Fájós lábúak, kisgerekesek kedvence.

Óváros

A legjobb része, kb az egész: az a Hospicio Cabanas és a Templo Expiatorio között van. Erre érdemes rászánni egy napot, bemenni mindenhová, nagyon szép és teljes élmény. Lehet sétálgatni a városba csak úgy, sőt érdemes is. Könnyű felfűzni az egészet két-három párhuzamos utcára.

Katedrális

Az abszlut városi központ. És körülötte a négy híres tér. A katedrális tornyai és képe Guadalajara egyes számú jelképei. Érdekessége, hogy a két harangtornyot az eredetiek helyére nagy földrengések után már gótikus stílusban emelték.

Nagy terek

A katedrális körüli négy tér kötelező program. Plaza de Armas, Plaza de la Liberación, Rotonda de los Jalisciences Ilustres és a Plaza Guadalajara. Ami széppé teszi a látogatást az részben az, hoyg a Google maps-on ezek a térnevek vagy fent vannak vagy nem. Kiírva viszont biztosan nincsenek. Csak az utcanevek, amik határolják. A Plaza Guadalajara a nagy tér pont szemben a Katedrálissal, közepén szép nagy szökőkúttal. A Plaza de la Liberación a Katedrális mögött van, jó nagy, a másik végén a Teatro Degallado szintén fontos látnivaló. 2021-ben itt található a Guadalajara felirat, rendkívül fotogén helyen, érdemes kipróbálni. A Plaza de Armas a legkisebb talán, egy csinos gazeboval a közepén. A legmonumentálisabb a Rotunda, csak sajnos kissé beszorult a környező utcák közé. Érdekessége a Rotundának, hogy Jalisco nagyjai közé már a múlt században sikerült több nőnek is bejutnia.

Belváros

Centro. A legjobb része a Chapultepek és környéke, ott van a legtöbb bár, étterem, boltok, élet. Nem annyira monumentális, mint a mexikóvárosi Chapultepec, de akkor is központ. Szombat esténként szabadtéri koncerteket tartanak, el kell jönni, meg kell nézni.

Köztéri szobrok

Nagyon jó érzékkel állítanak közterületre monumentális modern köztéri szobrokat. Érdemes mazsolázni. Kedvencek: Reminscencia, nem a központban van.

Templomok

A legszebb gótikus: Templo Expiatorio del Santísimo Sacramento, annak, aki misére szeretne menni, ezt ajánljuk. Gyönyörű és elképesztően hangulatos.

Ami kötelező: Katedrális

Középületek

Palacio Municipal de Guadalajara, szinte a Katedrálissal szemben van. Ha sikerül bejutni, a murales-eket kell megnézni. 

Teatro Degollado, itt szintén muraleseket lehet látni.

Múzeumok

Legszebb: Hospicio Cabanas. Nem olcsó, 80.- mex/fő, persze külföldieknek. Cserébe az egyik legmegdöbbentőbb falikép együttest rejti egy kolostor. Nagyon szép az épület is, nagyon jók a muralesek és érdemes a többi képzőművészeti kiállításra is bekukkantani.

Muráliák

Az Hospicio Cabanason kívül a Teatro Degollado és a Palacio Municipal a leggyorsabban elérhető falfestmény lelőhely. José Clemento Orozco volt a gaudalajarai muralesek legfontosabb, legismertebb festője. Másik lelőhelyük a Biblioteca Iberoamericana.

A Colonia Americana felől sétálva a Belváros felé könnyen lehet olyan utcákon gyalogolni, amik telis tele vannak házak falára festett modern mualoesekkel. A műfaj ugyanaz, közben eltelt úgy 80 év és most street art a gyűjtő fogalom, ami alá besorolták. 

Los Arcos de Guadalajara

Az Avenida Vallarta-n található, egy saroknyira a Glorieta de la Minervától.

Tlaquepaque

Jó negyven percnyire van a Centrotól, busszal inkább egy órányira. Nagyon ajánlott kirándulás, legalább fél napot rá kell szánni. Remek kisváros, rengeteg boltocska, jó kis éttermek. Kötelező bemenni az El Parianba, a környék egyik legrégebben működő bárjába. Itt minden, az árak is turistákra van szabva. Nem fogunk rosszat enni, csak kicsit drágábban. Érdemes rácsodálkozni a szabadtérre kitett modern szobrokra, amik testvéreit persze árulja egy helyi galéria. Ilyennek képzeli az ember az igazi tradicionális mexikói falucskákat.

Zapopan

Egy különálló nagyváros kb 40 percnyi autózásra a központtól. Éerdemes elmenni az Arcos de Zapopanhoz, ott kicsit vásározni a helyiekkel. Majd elmenni a Basilica de Zapopanhoz, végigmenni az Andador 20 de Noviembrén. Beülni egy barba és inni egy mezcalt. A látogatás megszervezésekor egyedül azt kell kizárni, hogy ne legyen éppen zarándoklat, ugyanis Zapopan Mexikó legfontosabb zarándokhelye. Októberben van a legnagyobb zarándoklat, volt olyan év, hogy 3-4 millió zarándok jött ide.

Egyéb érdekes városrészek, negyedek

Santa Tere, Providencia, Mexicaltzingo, Chapalita, Tonala - egy aranyos koloniális kisváros- és a kihagyhatatlan Állatkert. Guadalajarának van természetesen amerikaias, felhőkarcolós része, világkiállítása és filmfesztiválja is.

Zoológico Guadalajara és a Selva Mágica nevű szórakoztató park. Corredor López Cotilla, itt a legkönnyebb éttermeket találni. Kellemes a parkok meglátogatása, legjobb erre a Parque de Los Colomos, az itteni Central Park. Parque Azul a másik sokat látogatott park, könnyen összeköthető a Paleontológiai Múzeum meglátogatásával.

Ha éppen van, nagyon jó élmény egy focimeccsre elmenni, eképesztő hangulatot csinálnak a mexikói szurkolók. És az Estadio Jalisco sem egy másodrangú aréna.

Bikaviadalokat is tartanak, ennek nagy hagyománya van errefelé. 

Chapala - Pueblo mágico, Mexikó legnagyobb édesvizi tava mellett található. Egynapos kirándulás.

Tequila - egy olyan hely, ahol minden a tequiláról szól. Egy egész napot el lehet itt tölteni szervezett kirándulás keretében. A Casa Sauzában megmutatnak mindent, amit a tequila lepárlásáról tudni érdemes, utána persze kóstoló is van. Annak, aki nem szervezetten szeretné a környéket felfedezni saját autót kell bérelnie és bejárni az egész Valle de la Tequilát.

Földrajz

Éghajlat

A látogatás megtervezésénél figyelembe kell venni, hogy Guadalajarában gyakorlatilag júniustól októberig esik az eső. 

Történelem

Manapság

A helyiekről

Az életszínvonal magas, az egyetemistáknak köszönhetően a cégek könnyen találnak jól képzett munkaerőt, a helyi Szilikonvölgy  érzés erős.

Turista etikett

Gasztronómia

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon