ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Escondido


hirdetes

útikritikák


Puerto Escondido

Puerto Escondido, Zipolite, Mazunte

Puerto Escondido-ról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás |Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk |Strandok |Látnivalók |Mazunte| Zipolite |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A felejtetetlen Playa Cara - messze a legszebb strand arrafelé - Kriszta fotója

.

Puerto Escondido-ról dióhéjban

Az 1990-es évek második felében érezheti magát mindenki könnyedén, aki meglátogatja Puerto Escondidot. Két teljesen elkülönült közösség él egymás mellett, a hosszú időre ideköltöző külföldiek és a helyiek. A táj csodás, a Csendes óceán hullámos, a falu központja olyan mexikói. Óriási kereskedelmi nekibuzdulás és persze térdig érő por. Nincsenek régi negyedek, bár pár festői lépcsős utcácska azért előkerül, rengeteg a back packer, a szörfös és az amerikai nyugdíjas. A turista kb ezek között van félúton. Nincs még helyismerete, de ki kell próbálnia mindent és a fontos infokat sokszor nem találja meg a neten. Mert az sincs. Legtöbbször. Digitális nomádoknak ideális a hely, ha hajlandóak nagyobb összeget saját sim kártyákba ruházni. A zoom meetingek felejtősek, egy sima családi beszélgetés alatt is megszakad minimum kétszer a net. Hogy miért? Na ez a 10 pontos kérdés.

Ami viszont van és csodás: strandok minden mennyiségben, búvárok, szörfösök, kirándulók. Remek éttermek, parti bárok, giccses naplementék. Nagyon kellemes hely, közel több tengerparti városka, falucska. Maga Puerto Escondido egy harminchatezres kisváros, ahová akár félmillió belföldi és külfldi turista érkezhet évente.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Playa Carrizalillo a legszebb helyi strand. Ez Puerto Escondido ,,koronaékszere".

2. A Chedraui nevű szupermarket meglepően minőségi választéka (pl. csodás bagettek 9 óra után)

3. Sok mexikói a strandokon, különösen a gyerekekkel strandolók

4. Zipolite

Nem tetszett

1. A wifi-helyzet az egész városban gyalázatosan rossz. 

2. A banki pénzváltás bürokratikussága tragikomikus, sima pénzváltót meg nem találni.

3. Az a kevés ATM, ami van, sokszor ki van fosztva, fizetésnél pedig a legtöbb helyen készpénzt kérnek.

4. Nagyon sok a szemetes utca, senkit nem zavar a dolog.

Vélemények

"Csodás hely, de sok türelem kell hozzá. vagy le kell annyira lassulni, mint a helyiek a nagy melegben." (Kriszta 2021 március)

Odajutás

Az Oaxaca de Juárez és Puerto Escondido közötti autós utazás gyomorforgató élmény volt, amit konkrétabban két rókázás fémjelzett.   Hat és fél óra alatt lehet megtenni, mivel valóban 40-nel lehet csak  hajtani   a rengeteg kanyar miatt. Nagyon ajánlott a repülős megközelítés még akkor is, ha sokkal drágább. Busszal Oaxacából az út 10 és fél óra, mert északra kerül.

Az egész partot az 1980-as évekre elkészült 200-as számú út köti össze, tartja mozgásban. Pont ezért az első turisták is a 80-as években érkeztek idő, döntően az USÁ-ból. Az 1990-es évekre már nemzetközi hírre tettek szert, főeg az alternatív turisták körében. 

Szállás

Szobabérléstől a kellemesen háromcsillagos szállásokig rengeteg. Jó az airbnb választék. A meglévő választék mellé luxushoteleket nem tudtak felhúzni, ez a szegmens szegényes. 

Helyi közlekedés

Gyalog, taxival vagy bérelt motoron. A tömegközlekedés tényleg tömeges és a helyi munkaerő közlekedik vele csak.

Kriszta fotója

Helyi busz - Kriszta fotója

.

bérelhető squadok - Kriszta fotója

Étkezés

Érdemes tengerparton, kiülős helyen vacsorázni, nagyon hangulatos. Nem mindig a legszinvonalasabb, de feltétlenül a leghangulatosabb. Ajánlott a Dannys és a  Los Crotos. De a legjobb éttermek a Rinconada negyedben találhatóak a Benito Juarez Avenidán. Ami a központtól cca 20 perces sétával érhető el. Itt gyűlnek az európai, amerikai hátizsákos turisták, döntően itt vannak a hostelek is, de inkább a jobb minőségűek.  Itt nincs szoba 150.- pesoért, viszont van nagy társaság. Egyedül utazóknak ajánlott környék.

szénen sült csirke és krumpli - Kriszta fotója

A Rinconada legnagyobb erőssége mégis az, hogy itt vannak a legjobb éttermek/bárok/kávézók. A telesség igénye nélkül: El Cafecito, Turtle Bay, Almoraduz, Dulce Sierra. Az Almoraduz már egyenesen felső kategóriának tartja magát. Aki nem a Rinconadán eszik, annak ajánlott a Playa Zicatela valamelyik étterme.

"Többheti utazás után már pont arról beszélgettünk, hogy kellene egy kis hazai rántott csirke - palacsinta menü, amikor egyik délben elmentünk bevásárolni a Chedraui nevű szupermarketbe. A bejáratnál a saját bisztrójukban pedig rántott csirkét árultak, ráadásul rokonszenvesen kinézőt. Magyarosan darabolva és panírozva. Kipróbáltuk, megebédeltünk, remek volt.  100.- peso körül két főre. Utána pedig háromféle baguetteből választhattunk a vacsorához. " Kriszta 2021

Vásárlás

Minden kapható és semmiből sem kell igazán minőségire számítani. Rengeteg a típico, helyi mindenféle árucikk, alkudozni ér.

A gagyi portékák utcája - Kriszta fotója

Szórakozás

Minden este disco több helyen is a központban, az Avenida Perez Gasgán. Izgalmasnak nem mondanám.

Mazunte - Kissé kábult fiatalember komédiázik a poszthippi közönségnek - Kriszta fotója 

Közbiztonság

Hangsúlyozott rendőri jelenlét a tömegben, máshol semmi.

Egyéb hasznos információk

WiFi helyzet

Valamiért nem értik a szolgáltatók, hogy a jó internet mára gyakorlatilag pont annyira fontos, mint a folyóvíz. Legyen és kész. Na, ez Puerto Escondido legnagyobb hibája. Egyedül a saját internet és wifi hotspot az élhető, de még az is szakadozik néha. És eléggé gyorsan elfogy. A hotelek, szállások, hostelek stb. wifijei a napi sajtó elolvasására elegendőek, egy film megnézése már teljesítmégy, az online meeting pedig rizikós.

Strandok

Gyalog egy nap alatt bejárható mind az öt, de el lehet egy-egy napot is mindegyiken tölteni. A Csendes Óceánról tudjuk, hogy minden, csak nem csendes. Szörfösöknek viszont hibátlan a hely.

Playa Carrizalillo

A legszebb strand. Egy zárt öböl, elég jó minőségű homokkal és gyönyörű, karibi minőségű vízzel. Alig hullámzik, a szörfösök az öböl széleinél tunak csak szörfözni. Gyerekkel is látogatható strand. Egy meredek lépcsőn kell a Rinconada felől leereszkedni, ugyanezt nyilván felfelé is majd meg kell mászni. Minden kapható az öbölben lent, van sütögetős éttermecske, kifőzde. Nem árulnak naptejet. Nem romantikus éttermek ezek, csak arra valók, hogy az ember elüsse az éhségét. Egy napozóágy bérlete 300.- pesó egy napra és egy órára is. Nem kicsit pofátlan árszabás, de ez van. Zuhany nincs, wc van lent. Szörfözni lehet, szörfleckéket venni szintén.

Puerto Angelito

Centrotól kb 15 percnyire van gyalog. Csakúgy, mint a Playa Manzanillo. Egy utcáról nyílnak, praktikusan egyik jobbra, másik balra. Ha fentről jövünk lefelé ez a jobboldali. Rengeteg hajó jön/megy, kirándulni viszi az utasokat. Viszont az öbölben gyerekeknek is biztonságos a víz, erősen ajánlott.

Kriszta fotója

Playa Manzanillo

A baloldali öblöcske. Pontosan olyan, mint az Angelito, gyerek- és családbarát. 

Kriszta fotói

Bahía Principal

A legzsúfoltabb, ahol a legrosszabb fürödni. gyakorlatilag az eredeti halászfalu, ezért itt az öböl tele van hajókkal. Zsúfolt, de este például nagyon hangulatos. Beülni egy étterembe/bárba egy pohár borral és nézni a naplementét kiváló program. Strandolni talán inkább  nem itt kellene. Vagy egy pici, elkerített része, ahol biztonságos fürdeni. De a rengeteg halászhajó miatt inkább azok fürdenek, aki lusták átgyalogolni a Zicatelára.

hullámverés - Kriszta fotója

Playa Principal - naplemente - Kriszta fotója

Playa Zicatela

Az eredeti playa, ami Puerto Escondidot állítólag a térképre tette. Itt telepedtek le az első amerikai expatek. A Holtel Santa Fé volt az első, amelyiket egy amerikai alapított/épített, amelyik először fogadott szörfös turistákat. 1982-ben. Addig itt halászok és földművesek éltek. A Santa Fé manapság is az egyik legjobb helyi hotel. Pont vele szemben van a kilátó, ahonnan a legjobb panoráma nyílik mindkét strandra. Mirador Romance de Verano. Érdemes végig sétálni a strandon, kb 40 perces program. Remek éttermeket, csodás - de döntően szörfös - strandot találunk itt végig. Nagyon stílusos, szép épületeket váltakozva a teljesen elhanyagolt, lepukkant területekkel.

Kriszta fotója

A szörfözés közben halálos balesetet szenvedettekre emlékezve - Kriszta fotója

Látnivalók

Minden szinte a 200-as és a 175-ös utakra van felfűzve. Gyakorlatilag az autó és a busz a közlekedés formák.Városon belüli látnivalók a strandok.

Errefelé még nem találunk vizi vidámparkokat egymás hegyén-hátán, kicsit régimódibb szórakozási lehetőségeket kell keresnünk. A legfontosabbak a sportolási lehetőségek. A szörfösök minden öblöt külön-külön kipróbálnak például. Legjobb szörfös strandok: Agua Blanca és Roca Blanca.

Krokodil rezervárum- La Ventanilla , Santa María Tonameca, kb egyórányira Puerto Escondidotól. Pont Mazunte előtt van. Teljesen biztonságos, turistás programokkal. Előre kell foglalni, különösen azoknak, akik esetleg bébikrokodilt szeretnének etetni. Vannak egyébként közelebb is krokodilok, Playa Marineron és a Rio Colotepec deltájában is szoktak látni állítólag.  De az nem garantált krokodil nézés.

Barra de Colotepec - ahol a Colotepec folyó a Csendes Óceánba ömlik. Jó kis halas éttermekkel, természeti szépségekkel. Sok a madármegfigyelő. 

Madárlesésre még ennél is jobb hely a Laguna de Manialtepec. Valóban csak természetrajongóknak.

Mazunte

Az európai és az amerikai hippik mai gyülekezőhelye. Természetesen minden létező szolgáltatással ellátva, Mazunte ma egy aranyos tengerparti kisváros. A főutcáról egy saroknyira a tenger, hagyományosan hullámzó, de gyönyőrű a strand. Kevésbé drámai talán, mint Zipolite vagy akár Puerto Escondido strandja.Döntően a huszonévesek kedvenc helye.

baromi laza miliő - Kriszta fotója

A COVID miatt üres strand - Kriszta fotója 2021. márciusában

Mazunte főutcája - Kriszta fotója

Centro Mexicano de la Tortuga- Mazunte első számú turisztikai attrakciója, a kicsi tekik igazán nagyon helyesek. Másik, ennél nagyobb szabású programjuk a bálnales, amit igazán ajánlhatunk mindenkinek.

San Agustinillo

Mazunte burzsuj elővárosa. Az út két oldalán egysornyi ház, döntően kicsi hotelek, posadák. Mindkét oldalon éttermek, boltocskák, de az étterem terasza már az öbölre néz. Gyakorlatilag a fő attrakció, az öböl mindenhonnan látható. Valahogy itt a por is kevesebb, bár ez lehet, hogy a lekövezett utcának köszönhető. Maga az öböl, a strand simán gyönyörű. Ide jönnek lakni a harmincasok, akik azért a húszévesekkel szeretnek bulizni.

Kriszta fotója

Zipolite

A Zipolite jelentése magyarul kb. a Halottak strandja. Ehhez képest egy nagyon is élő, sőt virágzó településről van szó, kb. másfél órányi távolságra Puerto Esconditotól. Érdekessége, hogy itt van Mexikó egyetlen nudista strandja. Ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fürdőruhások és a teljesen pucér fazonok keverednek a strandon. Fotózásnál jobb erre figyelni. Van külön nudista hotel, nudista bár, de inkább marketingből. A mindennapi életben nagyon normálisan együtt létezik a két csoport. Az átlagos életkor itt azért magasabb, mint Mazuntéban, inkább negyventől felfelé. Sok a folyamatosan itt élő amerikai öreg hippi. 

Kriszta fotója

"1989/1990 telén jártunk erre. Zipolite akkoriban a hippi közösség egyik központja volt, rengeteg amerikai és európai fiatal töltött itt hosszabb-rövidebb időt. Egy dollár volt a függőágy bérlete egy éjszakára. A Zipolite Hilton, egy kicsi, minden komfortot nélkülöző kunyhó került három dollárba éjszakánként két főre természetesen. Étterem, szolgáltatások nagyon kezdetlegesek voltak, de a hely hangulata - és a fantasztikus elhelyezkedése - tömegeket vonzott. Harminc évvel később mentünk vissza, a strand ugyanolyan fantasztikus, mint volt, de közben felépült ide egy kisváros. Még mindig nagyon hangulatos, de az akkori élménynek megfelelőt ma már Mazuntéban kell keresni. (Kriszta,2021) "

Kriszta fotója

Zipolite strandja - Kriszta fotói

Kriszta fotója

Puerto Ángel

A legrégebbi település a környéken. 1850-ben maga Benito Juarez rendelte el a városfal építését, nagy és forgalmas kikötőt szándékozott ide telepíteni. Akkoriban Oaxaca tartomány nagyon elszigetelt volt Mexikón belül, ezt szerették volna megszüntetni. Nem sikerült metropoliszt építeni, de egy aranyos kis halászfalut igen. Zipolitéből tízperces autózással jutunk ide, ma már mindenféle szolgáltatás elérhető itt. Az egyetlen valódi település a partszakaszon, ezért kell meglátogatni.

Olvasmányos linkek

Az illegális  bevándorlás ellen küzdő Trumpnak üzenő T-shirt Mazuntéban: Az illegális bevándorlás 1492-ben kezdődött - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Rinconada, egy laza negyed - Kriszta fotója

Mazunte - Patyolat - Chelita és 12 unokája szeretettel mossa a ruhákat - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon