ÚTIKRITIKA.HU / Mexikóváros / Múzeumok


Mexikóváros / Múzeumok

Mexikóváros, CDMX, múzeumok

Antropológiai múzeum|Templo Mayor| Szépművészetek palotája|Frida Kahlo múzeum|Trockij múzeum| Soumaya múzeum|Nemzeti történeti múzeum|Népművészeti múzeum|Antik játékszerek múzeuma|Az emlékezet és tolerancia múzeuma|Luis Barragan háza múzeum|A tárgyak céljának múzeuma|Kortárs művészetek egyetemi múzeuma|Diego Riviera falfestményei egy oktatási intézményben|Katedrális| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Antropológiai múzeum

(Museo Nacional de Antropología - kiejtés: muszeo nászionál de ántropolóhíjá)

Mexikóváros kihagyhatatlan, legcsodásabb múzeuma a prekolumbiánus időkről. Hatalmas, hihetetlenül részletes, nagyon érdekes, jól szervezett. Simán egy egész napot érdemes rászánni, különösen azoknak, akiket érdekel a maja és az azték kultúra. A fényképezés is megengedett, de vaku nélkül. Két metróvonal is közel visz hozzá, az egyes és a hetes. Mással nem érdemes közlekedni, a parkolása 20 mx óránként, míg a belépőjegy 75 mx/fő (13 év alatti gyerekeknek ingyenes). Vasárnaponként nagy a tömeg, helyieknek az az ingyenes nap. Hétfőnként zárva van. Nyíitva tartás: kedd-vasárnap 9-19-ig.

Kriszta fotója

Kétemeletes a múzeum. A földszinti termek a lényegesek, ezekben a hangsúly a hitéleti relikviákon van. A belső udvar lenyűgöző. Az átlag látogató nem tölt ott 2-3 óránál kevesebbet. A földszinten 12 terem található. A megtekintés a bejárattól jobbra és körben logikus. A termek közül kettő - az azték és a maya - a legfontosabb, de az olmék és a tolték kultúra is ugyanolyan érdekes. Van egy óriási főterem. Az első termek általánosságban, bevezető jelleggel foglalkoznak az antropológiával.

Kriszta fotója

Akik nem akarnak 2 óránál többet a múzeumban tölteni, egyenesen kezdhetik  az úgynevezett Teotihuacan teremmel, a folytatás a Los Toltecas négy hatalmas harci oszloppal. A következő teremben, az aztékok a téma. Itt látható a híres Napkő, amit a a Zócalo alatt találtak meg.

Kriszta fotója

A maya részben a leglátványosabb a Pakal kirány sírjának életnagyságú replikája.

A második emeleten az őshonos népek hétköznapi életével kapcsolatos tárgyakat mutatják be. Ezek azért nem olyan látványosak mint a földszinti látnivalók.

                                                              Az udvaron ez egy hatalmas szökőkútas oszlop - Kriszta fotója

A múzeumban a kiírások spanyolul és angolul olvashatók.

Kriszta fotója

A múzeumon belül étterem árai túl magasak. Büfé nincs. Érdemes jóllakottan nekiindulni a múzeumlátogatásnak.

A múzeuma Chapultepec parknál van. A múzeum előtt 30 percenként az őshonos Totonac emberek látványos ,, repülős" rituálét adnak elő egy 20 méter magas rúdon. Némi borravalót adni ildomos.

Kriszta fotói

Templo Mayor (El Templo Mayor)

(Centro u Ombligo de Tenochtitlan)

Idegenvezetés nélkül kissé unalmas lehet, mert a lényeg a történeti háttér érdekes részletei. Belépődíj 75 peso, és bankkártyával nem lehet fizetni. Nincs vészesen hosszú sorban állás.

Kriszta fotói

Szépművészetek palotája

(Museo del Palacio de Bellas Artes)

(muszeó de bejjász ártesz)

Kriszta fotója

Nem csupán egy múzeum , inkább művészeti, kulturális centrum múzeumokkal. Gyönyörű kívül és belül. Általában sokan vannak, de vasárnaponként, amikor ingyenes a helyieknek, kifejezetten nagy a tömeg. Talán úgy nyújtja a legnagyobb élményt, ha jegyet váltunk egy előadásra és úgy nézünk körül. A szolgáltatások nem mindig a legjobbak, sokan panaszkodnak az előadásokra is.

Nem messze tőle megtekintető a Museo Memoria y Tolerancia. Elég kemény tartalommal, nagyonis előre mutató üzenettel. Gyakorlatilag az emberiség elleni bűntettek múzeuma, pont ezért kisgyerekes családoknak kevésbé ajánlott.

,, A Szépművészeti palota épülete akár Budapesten is lehetne, A színház art nouvo és art deco stílusokban épült. Belül Diego Rivera falfestményei vannak, a tetején az üvegtető nagyon impozáns.

A színpadon van egy üvegfüggöny, ami egy különleges tűzvédelmi eszköz. A 24 tonnás alkotás eredeti terveit Maróti Géza készítette és hajóval érkezett Mexikóvárosba. Marótiról a helyi könyvtár egyik épületét is elnevezték. (2019)" forrás

R. Gyuri fotói

Frida Kahlo múzeum

(Museo Frida Kahlo)

Frida és Diego ebben a házban élt - Kriszta fotója

Legfontosabb!: 2-3 héttel a tervezett látogatás előtt interneten foglalni kell, mert egyébként nem lehet bejutni, vagy 1-2 órás sorban állással. Kis múzeum és rengeteg az érdeklődő.

Baromi drága a belépőjegy, 250 peso/fő. De megéri. Annak, aki fotózni szeretne, külön fotós jegyet is kell vennie 30 további pesóért. Audioguideot kapunk a jegy mellé, de enélkül is prímán megtekinthető a kiállítás. 

Kriszta fotója

A házat Juan O'Gorman tervezte, ez volt az egyik első funkcionalista épület Latin Amerikában. Két, egymáshoz szorosan kapcsolódó épületet adtak át 1932-ben, az egyikben nyílt meg a Frida Kahlo Múzeum. A házak legnagyobb érdekessége, hogy lakás, ház, műterem komplexumként működött az alkotók életében. Diego Rivera Frida halála után nyitotta meg az első múzeumot. Meglepően nagy az érdeklődés, sorban állásra kell számítani. A teljességre törekvőknek kötelező a szomszédos Diego Rivera Múzeum és az Trockij Múzeum megtekintése is.

Kriszta fotója

Frida Kahlo talán a legismertebb mexikói festőnő nem mindennapi külseje és viszontagságokkal teli sorsa miatt is. Az utazás előtt – ráhangolódásképp – újra megnéztük az életéről szóló filmet, így, amikor a ma múzeumként funkcionáló házuk elé értünk, nem csodálkoztam, hogy a látogatók sora az utcán kígyózott. Hiába volt pontos időre foglalt belépőjegyünk, így is fél órát kellett várni, míg sikerült bejutni. A bejáratnál a szokásos lázmérés és kötelező kézfertőtlenítés várt, de egy meglepetéssel is szolgáltak a tulajdonosok. Ha fotózni is akarsz, fizess még harminc pesót, és ragassz ki egy matricát magadra, hogy az éber csőszök lássák, lecsengetted az extra sarcot. Bent aztán megy a totyogás és a másfél méteres követési távolság szigorú ellenőrzése. A leghíresebb képei többnyire a világ neves képtáraiban tekinthetők meg, de itt is lógott szép számmal a szürrealista alkotásokból. Ahogy férjének, Diego Riverának (az ötvenes évek legfelkapottabb mexikói festője) a munkáiból is lehet találni néhányat. Szép nagy ház, biztonságos belsőudvarral, nem csoda, hogy sokáig sikeresen tudták bújtatni kommunista elvbarátjukat Trockijt. Néhány szobát berendeztek eredeti bútorokkal és Frida sokat mondó tárgyaival, majd a végén az elmaradhatatlan shop, ahol emléktárgyakat vásárolhatnak a művésznő rajongói.(2021)" forrás

Kriszta fotója

A mexikói látogatás előtt érdemes megnézni a 2002-ben készült Frida Kahlo filmet Salma Hayek főszereplésével.

"A La Casa Azult, a Kék házat Diego Rivera a mexikói államnak adományozta. 1958 –ban itt nyílott meg a Frida Kahlo Múzeum. A festőnő igazán elismert csak az 1977 –ben, Mexikóváros Szépművészeti Palotájában megrendezett nagyszabású kiállítása után lett, mely körbeutazta Amerikát. Sikeréhez a feminista mozgalmak elterjedése is hozzájárult. 2002 –ben Salma Hayek főszereplésével készült film életéből." forrás

A kedvencem ez lett (Kriszta)

Kriszta fotói

Trockij múzeum

Trockij Múzeum - spanyolosan Museo Leon Trotsky, az orosz politikus száműzetésbeli háza. Szintén a Coyoacán negyedben van, gyalogos távolságra a Frida Kahlo Múzeumtól. Az igazi értékét a történelmi jelentősége adja. Hétfőnként zárva van. Jóval kevesebben látogatják mint a Firda Kahlo-házat. A belépőjegy 40 peso. Nagyon érdekes múzeum, különösen a történet személyes része miatt is. Ahogy a forradalom felfalja a gyermekeit, itt egyenesben megtekinthető.

Itt van a feleségével együtt a sírja is a kertben, vörös zászlóval, sarlóval, kalapáccsal, ahogy azt kell. 

Kriszta fotói

Soumaya múzeum

(Museo Soumaya)

Ingyenes!

A negyed legfontosab látványossága talán a Museo Soumaya (Plaza Carso). Maga a múzeum két különböző épületben van, de a kettő közül biztosan ez az épület az, amelyik tutira lenyűgöz mindenkit. A múzeumot Carlos Slim, a világ egyik leggazdagabb embere alapította és nevezte el a feleségéről. Maga az épület 2011-ben készült el, azóta is csodájára járnak a modern építészet kedvelői. A leggazdagabb Rodin kiállítással dicsekszik a múzeum. Az épület miatt mindenképpen érdemes felkeresni, a kiállítás alapvetően ingyenes, foglalás előre nem szükséges hozzá. Érdemes lifttel felmenni a legfelső szintig, onnan lefelé haladva megtekinteni mindent.

,, Kívülről sokkal érdekesebb. Bent van Rodin, Siquieros, mégsem egy nagy durranás." (k.k., 2019)

Kriszta fotói

Nemzeti történeti múzeum

(Museo Nacional de Historia)

Népművészeti múzeum

(Museo de Arte Popular)

R. Gyuri fotói

Antik játékszerek múzeuma

(Museo del Juguete Antiguo México)

Az emlékezet és tolerancia múzeuma

(Museo Memoria y Tolerancia)

kr

Luis Barragan háza múzeum

(Museo Casa Luis Barragan)

Latin Amerika egyetlen olyan lakhely épülete, ami az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne!

A tárgyak céljának múzeuma

(Museo del Objeto del Objeto)

Ez a múzeum a hipszter Roma negyedben található.

Kortárs művészetek egyetemi múzeuma

(Museo Universitario de Arte Contemporáneo)

Diego Riviera falfestményei egy oktatási intézményben

(Murales de la Secretaría de Educación Pública)

Valójában ez nem egy múzeum, de mi itt annak vesszük, mert múzeumi jellegű élményt nyújt. Mexikóvárosban hétfőnként zárva tartanak a múzeumok, és jó ötlet olyankor a történelmi központban megkeresni ezt az oktatási épületet. Legalább száz Diego Rivera falfestmény látható. Ingyen. Kell viszont vinni valamilyen féyképes igazolványt, mi jogsit vittünk. Elég egy.

Cím: Avenida Republica de Argentina 28 (kb. gyalog 5-7 percre a Zocalotól).

Kriszta fotói

Katedrális

Catedral Metropolitana

R. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

Antropológiai múzeum - Kriszta fotói

A modern művészetek múzeum - Kriszta fotója

Frida Kahlo kultusz - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon