ÚTIKRITIKA.HU / Mexikóváros / Múzeumok


hirdetes


útikritikák


Mexikóváros / Múzeumok

Mexikóváros, CDMX, múzeumok

Antropológiai múzeum|Templo Mayor| Szépművészetek palotája|Frida Kahlo múzeum|Trockij múzeum| Soumaya múzeum|Nemzeti történeti múzeum|Népművészeti múzeum|Antik játékszerek múzeuma|Az emlékezet és tolerancia múzeuma|Luis Barragan háza múzeum|A tárgyak céljának múzeuma|Kortárs művészetek egyetemi múzeuma|Diego Riviera falfestményei egy oktatási intézményben|Katedrális| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Antropológiai múzeum

(Museo Nacional de Antropología - kiejtés: muszeo nászionál de ántropolóhíjá)

Mexikóváros kihagyhatatlan, legcsodásabb múzeuma a prekolumbiánus időkről. Hatalmas, hihetetlenül részletes, nagyon érdekes, jól szervezett. Simán egy egész napot érdemes rászánni, különösen azoknak, akiket érdekel a maja és az azték kultúra. A fényképezés is megengedett, de vaku nélkül. Két metróvonal is közel visz hozzá, az egyes és a hetes. Mással nem érdemes közlekedni, a parkolása 20 mx óránként, míg a belépőjegy 75 mx/fő (13 év alatti gyerekeknek ingyenes). Vasárnaponként nagy a tömeg, helyieknek az az ingyenes nap. Hétfőnként zárva van. Nyíitva tartás: kedd-vasárnap 9-19-ig.

Kriszta fotója

Kétemeletes a múzeum. A földszinti termek a lényegesek, ezekben a hangsúly a hitéleti relikviákon van. A belső udvar lenyűgöző. Az átlag látogató nem tölt ott 2-3 óránál kevesebbet. A földszinten 12 terem található. A megtekintés a bejárattól jobbra és körben logikus. A termek közül kettő - az azték és a maya - a legfontosabb, de az olmék és a tolték kultúra is ugyanolyan érdekes. Van egy óriási főterem. Az első termek általánosságban, bevezető jelleggel foglalkoznak az antropológiával.

Kriszta fotója

Akik nem akarnak 2 óránál többet a múzeumban tölteni, egyenesen kezdhetik  az úgynevezett Teotihuacan teremmel, a folytatás a Los Toltecas négy hatalmas harci oszloppal. A következő teremben, az aztékok a téma. Itt látható a híres Napkő, amit a a Zócalo alatt találtak meg.

Kriszta fotója

A maya részben a leglátványosabb a Pakal kirány sírjának életnagyságú replikája.

A második emeleten az őshonos népek hétköznapi életével kapcsolatos tárgyakat mutatják be. Ezek azért nem olyan látványosak mint a földszinti látnivalók.

                                                              Az udvaron ez egy hatalmas szökőkútas oszlop - Kriszta fotója

A múzeumban a kiírások spanyolul és angolul olvashatók.

Kriszta fotója

A múzeumon belül étterem árai túl magasak. Büfé nincs. Érdemes jóllakottan nekiindulni a múzeumlátogatásnak.

A múzeuma Chapultepec parknál van. A múzeum előtt 30 percenként az őshonos Totonac emberek látványos ,, repülős" rituálét adnak elő egy 20 méter magas rúdon. Némi borravalót adni ildomos.

Kriszta fotói

Templo Mayor (El Templo Mayor)

(Centro u Ombligo de Tenochtitlan)

Idegenvezetés nélkül kissé unalmas lehet, mert a lényeg a történeti háttér érdekes részletei. Belépődíj 75 peso, és bankkártyával nem lehet fizetni. Nincs vészesen hosszú sorban állás.

Kriszta fotói

Szépművészetek palotája

(Museo del Palacio de Bellas Artes)

(muszeó de bejjász ártesz)

Kriszta fotója

Nem csupán egy múzeum , inkább művészeti, kulturális centrum múzeumokkal. Gyönyörű kívül és belül. Általában sokan vannak, de vasárnaponként, amikor ingyenes a helyieknek, kifejezetten nagy a tömeg. Talán úgy nyújtja a legnagyobb élményt, ha jegyet váltunk egy előadásra és úgy nézünk körül. A szolgáltatások nem mindig a legjobbak, sokan panaszkodnak az előadásokra is.

Nem messze tőle megtekintető a Museo Memoria y Tolerancia. Elég kemény tartalommal, nagyonis előre mutató üzenettel. Gyakorlatilag az emberiség elleni bűntettek múzeuma, pont ezért kisgyerekes családoknak kevésbé ajánlott.

,, A Szépművészeti palota épülete akár Budapesten is lehetne, A színház art nouvo és art deco stílusokban épült. Belül Diego Rivera falfestményei vannak, a tetején az üvegtető nagyon impozáns.

A színpadon van egy üvegfüggöny, ami egy különleges tűzvédelmi eszköz. A 24 tonnás alkotás eredeti terveit Maróti Géza készítette és hajóval érkezett Mexikóvárosba. Marótiról a helyi könyvtár egyik épületét is elnevezték. (2019)" forrás

R. Gyuri fotói

Frida Kahlo múzeum

(Museo Frida Kahlo)

Frida és Diego ebben a házban élt - Kriszta fotója

Legfontosabb!: 2-3 héttel a tervezett látogatás előtt interneten foglalni kell, mert egyébként nem lehet bejutni, vagy 1-2 órás sorban állással. Kis múzeum és rengeteg az érdeklődő.

Baromi drága a belépőjegy, 250 peso/fő. De megéri. Annak, aki fotózni szeretne, külön fotós jegyet is kell vennie 30 további pesóért. Audioguideot kapunk a jegy mellé, de enélkül is prímán megtekinthető a kiállítás. 

Kriszta fotója

A házat Juan O'Gorman tervezte, ez volt az egyik első funkcionalista épület Latin Amerikában. Két, egymáshoz szorosan kapcsolódó épületet adtak át 1932-ben, az egyikben nyílt meg a Frida Kahlo Múzeum. A házak legnagyobb érdekessége, hogy lakás, ház, műterem komplexumként működött az alkotók életében. Diego Rivera Frida halála után nyitotta meg az első múzeumot. Meglepően nagy az érdeklődés, sorban állásra kell számítani. A teljességre törekvőknek kötelező a szomszédos Diego Rivera Múzeum és az Trockij Múzeum megtekintése is.

Kriszta fotója

Frida Kahlo talán a legismertebb mexikói festőnő nem mindennapi külseje és viszontagságokkal teli sorsa miatt is. Az utazás előtt – ráhangolódásképp – újra megnéztük az életéről szóló filmet, így, amikor a ma múzeumként funkcionáló házuk elé értünk, nem csodálkoztam, hogy a látogatók sora az utcán kígyózott. Hiába volt pontos időre foglalt belépőjegyünk, így is fél órát kellett várni, míg sikerült bejutni. A bejáratnál a szokásos lázmérés és kötelező kézfertőtlenítés várt, de egy meglepetéssel is szolgáltak a tulajdonosok. Ha fotózni is akarsz, fizess még harminc pesót, és ragassz ki egy matricát magadra, hogy az éber csőszök lássák, lecsengetted az extra sarcot. Bent aztán megy a totyogás és a másfél méteres követési távolság szigorú ellenőrzése. A leghíresebb képei többnyire a világ neves képtáraiban tekinthetők meg, de itt is lógott szép számmal a szürrealista alkotásokból. Ahogy férjének, Diego Riverának (az ötvenes évek legfelkapottabb mexikói festője) a munkáiból is lehet találni néhányat. Szép nagy ház, biztonságos belsőudvarral, nem csoda, hogy sokáig sikeresen tudták bújtatni kommunista elvbarátjukat Trockijt. Néhány szobát berendeztek eredeti bútorokkal és Frida sokat mondó tárgyaival, majd a végén az elmaradhatatlan shop, ahol emléktárgyakat vásárolhatnak a művésznő rajongói.(2021)" forrás

Kriszta fotója

A mexikói látogatás előtt érdemes megnézni a 2002-ben készült Frida Kahlo filmet Salma Hayek főszereplésével.

"A La Casa Azult, a Kék házat Diego Rivera a mexikói államnak adományozta. 1958 –ban itt nyílott meg a Frida Kahlo Múzeum. A festőnő igazán elismert csak az 1977 –ben, Mexikóváros Szépművészeti Palotájában megrendezett nagyszabású kiállítása után lett, mely körbeutazta Amerikát. Sikeréhez a feminista mozgalmak elterjedése is hozzájárult. 2002 –ben Salma Hayek főszereplésével készült film életéből." forrás

A kedvencem ez lett (Kriszta)

Kriszta fotói

Trockij múzeum

Trockij Múzeum - spanyolosan Museo Leon Trotsky, az orosz politikus száműzetésbeli háza. Szintén a Coyoacán negyedben van, gyalogos távolságra a Frida Kahlo Múzeumtól. Az igazi értékét a történelmi jelentősége adja. Hétfőnként zárva van. Jóval kevesebben látogatják mint a Firda Kahlo-házat. A belépőjegy 40 peso. Nagyon érdekes múzeum, különösen a történet személyes része miatt is. Ahogy a forradalom felfalja a gyermekeit, itt egyenesben megtekinthető.

Itt van a feleségével együtt a sírja is a kertben, vörös zászlóval, sarlóval, kalapáccsal, ahogy azt kell. 

Kriszta fotói

Soumaya múzeum

(Museo Soumaya)

Ingyenes!

A negyed legfontosab látványossága talán a Museo Soumaya (Plaza Carso). Maga a múzeum két különböző épületben van, de a kettő közül biztosan ez az épület az, amelyik tutira lenyűgöz mindenkit. A múzeumot Carlos Slim, a világ egyik leggazdagabb embere alapította és nevezte el a feleségéről. Maga az épület 2011-ben készült el, azóta is csodájára járnak a modern építészet kedvelői. A leggazdagabb Rodin kiállítással dicsekszik a múzeum. Az épület miatt mindenképpen érdemes felkeresni, a kiállítás alapvetően ingyenes, foglalás előre nem szükséges hozzá. Érdemes lifttel felmenni a legfelső szintig, onnan lefelé haladva megtekinteni mindent.

,, Kívülről sokkal érdekesebb. Bent van Rodin, Siquieros, mégsem egy nagy durranás." (k.k., 2019)

Kriszta fotói

Nemzeti történeti múzeum

(Museo Nacional de Historia)

Népművészeti múzeum

(Museo de Arte Popular)

R. Gyuri fotói

Antik játékszerek múzeuma

(Museo del Juguete Antiguo México)

Az Antik játékszerek múzeuma (Museo del Juguete Antiguo México) Mexikóvárosban található múzeum, amely a régi és antik játékokat gyűjti össze és mutatja be a látogatóknak. A múzeum nagyjából 40 000 játékot tartalmaz, amelyeket a múzeum tulajdonosa és alapítója, Roberto Shimizu, gyűjtött össze az elmúlt évtizedekben.

A múzeum kiállítása nagyon változatos, és mindenki számára valami érdekeset kínál. A játékok között megtalálhatók a régi és antik babák, a fa játékok, az autók és motorok, a vonatok, a sakk és társasjátékok, valamint a játékpisztolyok és fegyverek. A múzeumban a látogatók visszarepülhetnek az időben, és megismerhetik a játékok történetét és evolúcióját a múlt századoktól napjainkig.

A múzeum belső tere is nagyon érdekes és izgalmas, ahol a játékokat különleges megvilágításban mutatják be. A múzeum számos interaktív tevékenységet kínál, beleértve a játékokkal való játékot és a játékok készítésének bemutatását.

Az emlékezet és tolerancia múzeuma

(Museo Memoria y Tolerancia)

Az emlékezet és tolerancia múzeuma (Museo Memoria y Tolerancia) Mexikóvárosban található múzeum, amelynek célja a látogatók figyelmének felhívása az emberi jogok tiszteletére és a tolerancia fontosságára a világban. A múzeum kiállítása összpontosít a múlt tragédiáira és az emberi jogok megsértéseire, és arra ösztönzi a látogatókat, hogy gondolkozzanak azon, hogyan lehet megelőzni az ilyen atrocitásokat a jövőben.

A múzeum számos interaktív kiállítást tartalmaz, amelyek közül a legjelentősebb a holokausztot bemutató rész, amelynek célja az emlékezés és az emlékezés fontosságának hangsúlyozása. A múzeum emellett más tragikus eseményekre is emlékezik, például az 1994-es ruandai népirtásra és az amerikai rabszolgaságra.

A múzeum bemutatja a tolerancia kialakulását és a jogok védelmének fontosságát is. A látogatók megismerhetik az ENSZ Emberi Jogi Nyilatkozatának történetét, valamint az emberi jogok érvényesítésének jelentőségét a világ különböző részein.

Az emlékezet és tolerancia múzeuma egy nagyon fontos és érdekes múzeum, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy gondolkozzanak azon, hogyan lehetne elkerülni a jövő tragédiáit. A múzeum emlékezteti az embereket arra, hogy az emberi jogok tisztelete és a tolerancia minden egyes ember számára fontos, és hogy ezen értékek megőrzése kulcsfontosságú a béke és a harmónia megteremtéséhez a világban.

kr

Luis Barragan háza múzeum

(Museo Casa Luis Barragan)

Latin Amerika egyetlen olyan lakhely épülete, ami az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne!

A Luis Barragan háza múzeum (Museo Casa Luis Barragan) Mexikóváros egyik legjelentősebb múzeuma, amely a híres mexikói építész, Luis Barragan otthonát mutatja be. Az épületet Barragan tervezte és építette az 1940-es években, és azóta a modern mexikói építészet egyik legjelentősebb alkotásává vált.

A múzeum bemutatja Barragan munkásságát, valamint életmódját és személyes életét. A házat eredeti állapotában helyreállították, és az eredeti bútorokkal és díszítéssel van berendezve. A múzeum bemutatja a ház különböző szobáit és területeit, például a nappalit, a hálószobát, az irodát, az udvart és a kertet.

A múzeum kiállítása Barragan művészetének fontosságára összpontosít, és arra kéri a látogatókat, hogy vizsgálják meg az épületet és gondolkozzanak azon, hogyan értékeli és inspirálja őket. A múzeum számos információt kínál Barragan munkásságáról és azokról az elvekről, amelyek az építészeti stílusára jellemzőek.

A Luis Barragan háza múzeum egy nagyon érdekes és inspiráló múzeum, amely azt mutatja be, hogy az építészet és a tervezés milyen hatással lehet az emberekre. A múzeum egy nagyszerű hely arra, hogy megismerjük Barragan munkásságát, és megértsük, hogy hogyan lett a mexikói építészet egyik legnagyobb hatású alkotója.

A tárgyak céljának múzeuma

(Museo del Objeto del Objeto)

Ez a múzeum a hipszter Roma negyedben található.

A tárgyak céljának múzeuma (Museo del Objeto del Objeto) Mexikóvárosban található múzeum, amelynek gyűjteménye több mint 40 000 tárgyat tartalmaz, amelyek a 20. században használt eszközök és tárgyak. Az 1990-es években nyílt múzeum a tárgyak kulturális és szociális történetére összpontosít, és bemutatja a tárgyak használatának változásait az évek során.

A múzeum kiállítása rendkívül változatos, és számos különböző tárgyat tartalmaz, például műszaki eszközöket, divatkiegészítőket, élelmiszer-csomagolást, járműveket és még sok mást. A múzeum bemutatja ezeknek a tárgyaknak a történetét, és azt, hogyan használták őket az emberek az évek során.

A múzeum kiállítása interaktív és informatív is egyben. A látogatók megtudhatják, hogyan változtak az emberek életében használt tárgyak az idő múlásával, és hogyan járultak hozzá a kultúra és az életmód változásához. A múzeum többféle interaktív tevékenységet is kínál, beleértve az interaktív játékokat, a tárgyak használatának bemutatását és a múzeum tárgyainak közelebbről való megismerését.

A tárgyak céljának múzeuma egy nagyon izgalmas és érdekes múzeum, amely bemutatja az emberi élet számos aspektusát, és megmutatja, hogy hogyan határozzák meg a tárgyak az emberi életet és kultúrát. A múzeum egy nagyszerű hely arra, hogy jobban megismerjük az emberi élet történetét és változásait, és hogy jobban megértsük a kultúrát és a társadalmat, amelyben élünk.

Kortárs művészetek egyetemi múzeuma

(Museo Universitario de Arte Contemporáneo)

A Kortárs művészetek egyetemi múzeuma (Museo Universitario de Arte Contemporáneo vagy MUAC) Mexikóvárosban található, az egyik legnagyobb kortárs művészeti múzeum Latin-Amerikában. A múzeumot az Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) nyitotta meg 2008-ban, hogy egy olyan helyet hozzon létre, ahol a kortárs művészetek és az interdiszciplináris művészetek előmozdítása érdekében különböző programokat és kiállításokat szerveznek.

A MUAC állandó gyűjteménye számos műalkotást tartalmaz, amelyek a kortárs művészetek számos aspektusát képviselik, beleértve a festményt, a szobrászatot, a videóművészetet, az installációkat és még sok mást. A múzeum kiállításai nem csak művészeti művekből állnak, hanem interdiszciplináris művészeti programokból is, például előadásokból, zenei koncertekből, filmvetítésekből és számos más rendezvényből.

A MUAC a kortárs művészetek és az interdiszciplináris művészetek előmozdítása érdekében számos programot és kezdeményezést szervez, beleértve művészeti kurzusokat, művészeti workshopokat és művészeti programokat diákok számára. A múzeum számos közösségi kezdeményezést is támogat, beleértve a városi művészeti programokat és a fiatal művészek támogatását.

A Kortárs művészetek egyetemi múzeuma egy nagyon fontos múzeum Mexikóvárosban, amely nagyban hozzájárul a kortárs művészetek és az interdiszciplináris művészetek előmozdításához. A múzeum egy nagyszerű hely arra, hogy megismerjük a kortárs művészetek számos aspektusát, és megértsük, hogyan befolyásolják a művészetet és a kultúrát, amelyben élünk.

Diego Riviera falfestményei egy oktatási intézményben

(Murales de la Secretaría de Educación Pública)

Valójában ez nem egy múzeum, de mi itt annak vesszük, mert múzeumi jellegű élményt nyújt. Mexikóvárosban hétfőnként zárva tartanak a múzeumok, és jó ötlet olyankor a történelmi központban megkeresni ezt az oktatási épületet. Legalább száz Diego Rivera falfestmény látható. Ingyen. Kell viszont vinni valamilyen féyképes igazolványt, mi jogsit vittünk. Elég egy.

Cím: Avenida Republica de Argentina 28 (kb. gyalog 5-7 percre a Zocalotól).

Kriszta fotói

Katedrális

Catedral Metropolitana

A Catedral Metropolitana Mexikóvárosban az egyik legnagyobb és legszebb katedrális a világon. Az építése több mint 250 évet vett igénybe, és több építészeti stílusban készült el, így a reneszánsz, a barokk és a neoklasszikus stílus jegyeit is magán viseli. A katedrális Mexikóváros főterén, a Zócalón található, és több mint 100 méter hosszú és 60 méter széles.

A katedrális impozáns homlokzata egyedülálló a világon, és különleges részletességgel készült el. Az épület belső terei is lenyűgözőek, magas mennyezetekkel, gyönyörű festményekkel és szobrokkal. A katedrálisban számos szentély, kápolna és oltár található, amelyek mindegyike különleges műalkotásokat rejt.

A Catedral Metropolitana Mexikóvárosban fontos helyszín a keresztény vallás számára, és az egyik legnépszerűbb látványosság a városban. A látogatók megcsodálhatják az épület lenyűgöző belső tereit és külső homlokzatát, és tanulmányozhatják a mexikói kereszténység történelmét. A katedrális minden évben több millió látogatót vonz a világ minden tájáról.

R. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

Antropológiai múzeum - Kriszta fotói

A modern művészetek múzeum - Kriszta fotója

Frida Kahlo kultusz - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon