ÚTIKRITIKA.HU / Puerto Vallarta


hirdetes

útikritikák


Puerto Vallarta

Puerto Vallarta , Riviera Nayarit, Sayulita

Puerto Vallarta dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségekEgyéb hasznos információk | Strandolás | Látnivalók és programlehetőségek | Fotóegyveleg

.

.

Kriszta fotója

A Csendes-óceáni oldalon az egyik legjobb nyaralóhely. Acapulconál százszor jobb!

.

Puerto Vallarta dióhéjban

 • Puerto Vallarta Mexikó Csendes-óceáni partjának egy városa, egyben nagyon népszerű üdülő település, a Bahía de Banderas nevű öbölben. A helyi lakosság létszáma kb. 260 ezres.
 • Playas Nayarit néven is megtalálható a környék
 • Puerto Vallarta 10 600 kilométerre van Budapesttől.
 • Sokak szerint április és június között és tán októberben a legkellemesebb Puerto Vallarta-n nyaralni, mert ilyenkor kellemes az időjárás és a hotelárak még nincsenek a főszezoni magasságokban. Bálnanézés szempontjából viszont a január és március közötti időszak a legjobb. A július, augusztus és a szeptember a legcsapadékosabb arrafelé. Az év egyéb időszakai jóval kevésbé csapadékosak (február-április különösen száraz).
 • Január és március között van a főszezon, s ilyenkor a hotelárak nagyon magasak.
 • Nagyon nyüzsgő, élettel teli hely.
 • Riviera Nayarit néven érdemes keresgélni a neten a környező strandokat
 • Kiejtés: puerto vájjártá
 • Azért is nagyon kellemes hely, mert a Zona Hotelera nagy és szakadozott, de mellette van egy igazi városka is, valódi lakosokkal

Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A naplementék csodálatos látványa, a tenger és a hegyek kombinációja
 2. Nagyon sok kulturális látnivaló és programlehetőség, a "régi Mexikó érzésvilág"
 3. Az óváros, a zona romantica tele van élettel és nem annyira turistás
 4. A malecón (promenád) kulturált, gondozott, és ötletesek a köztéri szobrai
 5. A Flamingo Beach és néhány más, igazán szép strand (pl. Destiladeras Beach, Playa las Gemelas)
 6. Jó fejek a helyiek
 7. A jó kaják, az éttermek gigantikus választéka (pl. Olas Altas negyedben)
 8. Az éjszakai élet
 9. A kicsi teknőcök vonulása több helyen is megtekinthető esténként (nem spontán nyilván, de aranyos)

Nem tetszett

 1. Már nagyon elüzletesedett minden, dominál az amerikai tömegkultúra
 2. A spanyol nyelvtudás hiányában tájékozódni a nem központi helyeken
 3. A fárasztó time-share ügynökök és a strandokon a nyomulós mozgó árusok
 4. A sok piás, hangoskodó amerikai turista, az amerikai bárok
 5. Éjszaka egyes helyeken a járdákon a túl sok ember
 6. A Csendes-óceáni oldalon a tenger tán nem annyira átlátszó, mint a karib oldalon, a strandok egy része nem annyira szép, és szemetes
 7. A nagyon turistás helyeken a túlárazások
 8. A lakónegyedek egy része elég nyomorult
 9. A Playa los Muertos (srand) érdekes, de csúnya strand, a tengervíz egyáltalán nem szép, hét végén nagy a tömeg

Vélemények

"A mexikóiak nyaralni a legtöbben Puerto Vallartába járnak. Habár nincs sokkal délebbre, de talán az óceán közelsége miatt ott már nem ez a kellemes kontinentális éghajlat van. Először azt hittem, hogy valami nyári vihar előtti nyomott levegő lehet, de nem. A rettenetes páratartalom ezzel a kazánszerű meleggel arrafelé szériatartozék. És rengeteg pálmafa mindenfelé. Közvetlenül a parton könnyebb elviselni, a szél miatt. Az az igazság, hogy habár az óceánt nagyon élveztem egy tenger nélküli ország lakosaként, a beépített szállodás, turistafosztós, nyaralóövezetes Puerto Vallarta messze nem volt nekem annyira izgalmas, mint Tlaquepaque vagy Tequilla igazi mexikói világa. " forrás

Kriszta fotója

Repülés és repülőjegy

Mexikóvárosból Puerto Vallarta-ba a repülési idő átlagban 1 óra 30 perc. repülőjegyek oda és vissza: 80 és 130 USD között. A távolsági buszok kínálata is hatalmas. Ha már távolsági busz, érdemes kicsit többért a luxust választani, mert azon plegy éjszakát is el lehet tölteni. 

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Playa los Arcos, Posada de Roger

4 csillagos: Flamingo Vallarta&Marina, Fiesta Americana

5 csillagos: Mousai, Melia Puerto Vallarta

------------------------------------------------------------

Gran Venezia (VRBO) - Kriszta fotói 

Közlekedés

Kaotikus. Igen nagyon kaotikus, főleg az első napokban. Van eléggé jól szervezett tömegközlekedés, ami tökéletesn működik mindaddig, amíg az egyszeri utazó a playa és a város hosszában utazik. A hegyekre felfelé nehéz megtalálni a logikát.

Bérelt autóval a legkényelmesebb. Puerto Vallarta legforgalmasabb, legzsúfoltabb utcája a Tepic/Bulevard Francisco Medina Ascencio. Lényegében egy négy nagyobb és nyolc alsávra osztott sztráda, ami a város nagy részén végigmegy. Kettő- kettő északi és déli sávval, a belsők a gyorsítósávok, a külsők a fel- és lekanyaródóak. Ez így logikus is, gond akkor kezd lenni, amikor valaki balra szeretne például kanyarodni. A belső kétsávosból jobbra ki, ott a balodali sávba be és lámpára majd egyszer valahol lehet kanyarodni. A kanyarnál  viszont nagyon kell figyelni, mert akinek nincs piros, az a zöldre megindul. Minden irányból mindenfelé. Az egyszeri tapasztalatlan turista hajlamos emiatt kapkodni, idegeskedni. Hozzá kell szokni ehhez a ritmushoz, gyalogosként is. A négyrészes úton négy etapban kell átkelni, mindig külön megnézni, állnak-e az autók és zöld-e a lámpa? Ha mindkettő igen, akkor hajrá. 

Annak, aki nem kockáztat a vezetéssel, jöhet a taxi vagy az uber. Az uber ajánlottabb, kicsi az átvágás lehetősége. (Ez a coviddal megdőlt)

Mexikói alapigazság: mindenki vigyázzon magára, mert a helyi autós nem fog vigyázni a gyalogosra.

kr

városnéző vonatka a Malecónnál- kr

kr

Étkezés

Rengeteg a turistáknak szóló étterem, remek az összes tenger gyümölcsei jellegű étel. Húsevőknek nehezebb, csirkét kedvelőknek még nehezebb jó, ízletes ételt találni. Általában ami nem nagyon fűszeres , az ízetlen és sótlan. Viszont egészséges. Vegáknak nehéz találni jót, általában az étlapon egy grill zöldéség a vega választék. Érdemes etnikai éttermeket nézni, az olasz és az indiai  tutira befutók.  Vagy helyiekkel enni fűszereset, vállalván ennek minden következményét. Éhen senki sem fog halni, az tuti. Vannak nemzetközi gyorséttrem láncok, lehet meleg étket venni minden szupermarketben, pánikra nincs ok.   Működik az uber eats és a Didi. A helyi szupermarketekben mindig van grillcsirke és hasonlók, illetve a helyi plázák (Caracol) tele vannak kicsi sütödékkel, amiket érdemes próbálgatni.

Kriszta fotója

Tacón de Marlin - tenger gyümölcsei szendvics - isteni!

Vásárlás

Nagyobb és drágább plázákban (La Isla) nemzetközi láncok termékei teljesen elfogadható árakon kaphatóak. Kicsi, vacakabb plázákban aztán van minden.

népművészeti termékek - artesania

Szórakozás

A kalózos mindig nyerő, minden nyaraláson. Főleg gyerekes családoknak kínálják az egynapos hajós kalandokat teljes ellátással.

Másik kedvencünk az ejtőernyőzés a parton. Motorcsónakkal huzzák a vállalkozó kedvűeket a víz felett. Nagyon jó kis program bevállalósoknak. Előre kell egyeztetni, hogy a végén az ember a vízbe vagy a partra érkezik-e? Fontos, homokba leszállni sokkal nehezebb.

Szervezett kirándulásokon lehet eljutni eldugodtabb strandokra, delfinekkel úszni például. Persze erre is vonatkozik, hogy a delfinek nem járnak spontán arra, állatkerti produkciót látunk általában. A bálnales már valódibb élmény, bár néha gyanús, hogy garantálják a bálnákat.

Nagyobb családdal vagy társasággal sokkal jobb vitorlást bérelni legénységgel, kihajózni, gyönyörű a látvány mindenhonnan. Szerveznek hajós és repülős bálnaleseket is.

Közbiztonság és kellemetlenségek

A szállodák és a strandok biztonsági emberei ügyelnek arra, hogy távol tartsák a gyanús alakokat a turistáktól. A strandokon nem ajánlatos értékeket őrizetlenül hagyni. Tanácsos elkerülni bármiféle konfliktust a rendőrökkel, főleg hogy ilyenkor felmerülhet az elvárt megvesztegetés mértékének a fejfájós kitalálása, meg amúgy is kellemetlen szitu. Bizonyosan nem tanácsos a rendőrökkel agresszívan vitatkozni, mert nagyon nem csípik, ha lealázza őket egy pökhendi turista.

zsaruk segway-en

"Puerto Vallarta óvárosában egyszer sem jutott eszünkben aggódni a biztonságunk miatt. Ezt csak azért említem meg, mert itthon folyton azt kérdezték tőlünk, hogy veszélyes volt-e ott a nyaralás. Nos, az utcán nem tolvajoktól, rablóktól kellett tartanunk, hanem az üdülés megosztós lakásüzlet (time-share) rámenős ügynökeitől, a tequilát és mindenféle szuveníreket áruló zugkereskedőktől. Szóval azzal foglalkoztunk, hogy jól érezzük magunkat, hol koktélozzunk jutányos áron" (Luca és P., )

Egyéb hasznos információk

Fizetéshez ajánlott a Revolut, nagyon kevés hely van Puerto Vallartában, ahol nem foganak el kártyát. Pénzváltás a Maleconon vagy a nagyobb plázákban, általában nem a legjobb árfolyamon.

Strandolás

A várostól délre fekvő strandok és a Nuevo Vallartától északra lévők a kevésbé hullámos vízűek.

Kriszta fotója

Flamingo Beach

Destiladeras Beach - Nayarit

Minden szempontból a legjobb választás, közel van, gyönyörű és a homok is fehér. A parkolás fizetős, 100 peso/ nap, a pisilés 10.-/ db. Képek Sayulitánál.

Playa las Gemelas

Ez egy pici strand, túl rövid és keskeny. Előnye, hogy itt a víz nagyon szép, nincs tömeg, hátránya, hogy elég komplikált megközelíteni, a víz többnyire erősen hullámos, és nincsenek szolgáltatások. 

Playa Los Muertos/Puerto Vallarta

A legnépszerűbb strand, de nem szép a víz. Ha nem csak a fürdés érdekel minket, hanem az emberek nézése, akkor ide érdemes jönni. Bosszantóan sok a nyomulós mozgóárus. Hétvégéken és iskolai szünetek idején tömegnyomor van, a mexikóiak ezt a strandot kedvelik legjobban.

Kriszta fotói

Olas Altas

Playa Mismaloya

Hegyekkel körülvett kis öböl. Hátrány: rövid. Előny: sokak szerint ez az egyik legkevésbé hullámos strand a térségben (bár vannak, akik ennek ellentmondanak). 

Playa los Camarones

Mozgalmas strand, sok emberrel, főleg 11 óra után.  Hátrány: a déli része kavicsos.

Playa Yelapa

Playa Garza Blanca

Látnivalók és programlehetőségek

Óváros

Avagy Zona Romántica. Aranyos, igazi mexikói kisvárosias utcák, de sajnos folyamatos építkezésekkel. 

Érdemes megkeresni a Parque Lázaro Cardenast és ott elidőzni egy kicsit. Tele van helyi művészek szobraival és mozaikkal díszített padokkal. Csodásak a padok, érdemes tudni róluk, hogy mind helyi vállalkozások dekorálták ki, mindenki persze rátette a logóját, stb. Ezzel együtt nagyon jópofa látvány és a város igazán gazdagodott a mozaikok által.

Központi helye a helyiek életének a Parque Miguel Hidalgo, rengeteg közösségi megmozdulást szerveznek ide. 

Kriszta fotói

Centro

Kriszta fotói

Malecón

Avagy a tengerparti sétány. Meglepően jó érzékkel kiválasztott és nagyon jó érzékkel elhelyezett modern szobrokkal, érdemes végig sétálni nap közben és este is.

Kriszta fotói

Marina

Kriszta fotói

Krokodil veszély - tilos itt fürödni - Kriszta fotója

Nuevo Vallarta

Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

Parque Lázaro Cardenas - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

kr

kr

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon