ÚTIKRITIKA.HU / Mexikóváros


hirdetes


útikritikák


Mexikóváros

CDMX, Mexikóváros

Mexikóváros dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.

Mexikóváros dióhéjban

 • Mexikóvárosnak (2023-as becslés szerint) hozzávetőleg 12,3 millió lakosa van, de közvetlen vonzáskörzetével együtt közel 22 milliós a lakosság! (Tokió után a világ legnépesebb városa.)
 • Mexikóváros 10 355 kilométerre van Budapesttől. Mexikóvárosban az időeltolódás Magyarországhoz képest: - 7 óra.
 • A világ városai közül Mexikóvárosban van (London után) a legtöbb múzeum, több, mint 160. Vasárnap mindegyikbe ingyenesen lehet bemenni.
 • Régebben a várost a DF (Distrito Federal) betűkkel különböztették meg az országtól, ma ez CDMX (Ciudad de México)
 • Júniustól októberig Mexikóvárosban és környékén esős évszak van. Ilyenkor ott turistáskodni emiatt nem kellemes.
 • Mexikóvárosnak nincs jó híre a közbiztonság vonatkozásában. Azonban balgaság túlságosan megijedni, mert alapos tájékozottság és az elemi biztonsági szabályok ismeretében és betartásában a turista nagy mértékben tudja csökkenteni a rá leselkedő veszélyeket.
 • A város főtere, a Zocalo a világ második legnagyobb tere (a pekingi Tienanmen az első) a maga 46 800 négyzetméterével.
 • A Chapultepec park Latin Amerika legnagyobb parkja. Kétszer akkora, mint a New York-i Central Park.
 • Mexikóvárosban kétszer volt foci világbajnokság (1970 és 1986) és egyszer olimpia (1968).
 • Mexikóváros rendkívül népszerű turisztikai célpont: évente csaknem 13 millióan látogatnak ide, ebből 2,4 millió külföldi.
 • Mexikóváros 2250 méterrel van a tenger szintje felett. Az ide érkezőnek a jatleg mellett ezzel is meg kell küzdenie az első napokban.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 253 ezer forintnak megfelelő helyi peso.
 • Mexikóvárosban a fogyasztói árak átlagban 21 százalékkal olcsóbbak, mint Budapesten. A taxizás háromszor olcsóbb Mexikóvárosban, mint Budapesten! (Igaz, az üzemanyag 40 százalékkal olcsóbb náluk.)

Mexikóváros - mariachi zenészek 2. - V. Jancsi fotója

Az UNESCO kulturális világörökségének a részei:

 • Mexikóváros óvárosa
 • Xochimilco
 • Zócalo, a hatalmas főtér
 • Az UNAM gigaegyetem (a világ legnagyobb egyeteme) és Luis Barragan híres mexikói építész háza és stúdiója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

 1. Életem legmeghatóbb múzeumélménye (kétszer is): a Museo Nacional de Antropologia
 2. A Paseo de la Reforma sugárút eleganciája, méltóságteljessége és a vasárnapi gyalogos népünnepély
 3. Coyoacan negyed a koloniális palotákkal, villákkal; művésznegyed hagyományosan alternatív kulturális gazdagsággal, a rendkívüli Frida Kahlo múzeummal!!!!
 4. A San Angel negyed macskaköves utcái
 5. A Zocalo, a világ egyik legnagyobb köztere késő délután
 6. Társadalmi tarkasága mögött ugyan sok igazságtalanság húzódik meg, de a turistának ez a hatalmas város mégis izgalmasan sokszínű látvány
 7.  A Condesa negyed, ahol laktunk - telitalálatos választás
 8. A Calle Tacuba az Óvárosban
 9. A Roma Sur és a Roma Norte negyedek aranyossága
 10. A Zona Rosa este

Nem tetszett

 1. Az óváros (Centro Historico) a Zocalotól és a katedrálistól eltekintve, mint negyed nem olyan hangulatos, mint a San Angel, Polanco vagy több más városnegyed
 2. Hétvégéken és ünnepnapokon a járdákon a tömeg már zavaróan sűrű és kényelmetlen
 3. A közbiztonsági veszélyekről szóló információk miatti bizonytalansági érzés a várost járkálva, pedig végül nem ért minket semmi baj
 4. Az utcai standokon vásárolt kaják néha gyomorrontást okoztak, ja és csapvizet semmiképpen!
 5. Lehet az ég színén érzékelni, hogy Mexikóváros levegője mennyire szennyezett
 6. Xochimilco a Velencére hajazó csatornáival és mesterséges szigeteivel érdekes turista látványosság, de azért elég giccses, "műanyagos" az egész az én ízlésvilágomnak (biztos sokaknak más a véleménye)
 7. A metró ugyan nagyon praktikus a hatalmas városon belüli közlekedéshez, de - voltunk olyan hülyék - péntek késő délután (is) többnyire rettenetesen túlzsúfolt volt
 8. A Plaza Garibaldi némi csalódás volt a mariachi nagyüzemi túltengéssel
 9. A Napoles negyed semmi különös, pedig sok helyen azt írták, hogy érdekes
 10. A járdák olyan vacak álllapotban vannak, hogy folyton a lábunk elé kellett nézni

Vélemények

,, Nagy a kontraszt a városon belül – a régi történelmi épületeket elhagyva hirtelen óriási felhőkarcolókat látni mindenhol. De ez a kontraszt nemcsak a centrumban, hanem az egész városban megfigyelhető. Gazdag, tiszta, rendezett és szegényebb, rendetlenebb negyedek váltják egymást. (2019)" forrás


,, Hogy mit láttam és tapasztaltam? Az Isztambulban edződött, igen magas ingerküszöbömet is átlépő a zaj és embertömeget. A történelmi belvárosban sötétedés után az üres utcákon szédelgő drogosokat, prostituáltakat és kétes alakokat. Azt, ahogyan az ott élő mexikói ismerősöm, aki visszakísért a hostelbe keresztet vetett, amikor kiléptünk a metróból este 11-kor az utcára. Kisvárosi vursli hangulatot, nyugalmat, sörözgető fiatalokat és játszadozó gyerekeket Coyoacán városrész főterén. Vasárnap reggel ragyogó napsütésben kávézók teraszán üldögélő vagy múzeumba igyekvő (vasárnap ingyenes a mexikóiaknak) családokat. Drága éttermek árnyékában pihenő hajléktalanokat. A lezárt utakon bicajozó, görkorizó embereket. Laza, hipszter hangulatot, klassz éttermeket és egy magyar cukrászdát (!) Condesa városrészben. Érdekes kiállításokat, felszabadultan, mosolyogva, kézen fogva sétáló hetero és homoszexuális párokat. Fokozott rendőri jelenlétet, gyerekek cuki kérdéseit, akik azt kapták angol órán házi feladatnak, hogy külföldiekkel készítsenek interjút. Mosolygós sétát, visszamosolygó embereket. (2018)" forrás

Mexikóvárosi utcakép - fotó by V. J.

Kriszta fotója

kr

Repülés és repülőjegy

Sokan választják Budapestről Mexikóvárosba a KLM és az Air France (egy céget alkotnak) járatait Párizson és Amszterdamon keresztül. A Lufthansának van közvetlen járata Frankfurtból Mexikóvárosba. Érdemes előre érdeklődni, általában indulás előtt több hónappal a legkedvezőbb a repülőjegyek ára Mexikóvárosba.

A repülőtér monumentális, a bejutás megoldható metróval, a Terminal Aérea az ötös vonalon, busszal vagy metrobusszal. Ezek az olcsó, de időigényes lehetőségek. Sokkal drágább a taxi (200 pesótól 400-ig. attól függően, hogy hová magyünk) és meglepő módon az uber is. Sokszor ugyanannyiért az uberre fél órát kell várni. Van wifi a reptéren, lehet az opciókat hasonlítgatni. Csúcsforgalomban egyértelműen nyerő a taxi.

Szállás

Bizony a Mexikóvárosi szállás legnagyobb buktatója az, melyik negyedhez van közel a kiszemelt szálloda? Általánosságban itt is érvényes az örök szállás válsztási jótanács, hogy tömegközlekedéshez közeli szállodába kell menni, renegeteg időt lehet, főleg egy ekkora hatalmas városban, közlekedéssel eltölteni. Alapvetően tehát a metró közeli szállodákat/apartmanokat/airbnbket javasoljuk.

Mexikóvárosban számos olyan negyed található, amelyek hangulatosak, biztonságosak és csendesek, és ideálisak lehetnek a szállást keresők számára. Íme néhány javaslat:

Condesa: Ez egy elegáns, zöldövezeti negyed, amely tele van kávézókkal, éttermekkel és üzletekkel. A környék számos szép parkkal és épülettel rendelkezik, és ideális lehet azok számára, akik egy csendes és kellemes környéken szeretnének megszállni.

Roma Norte: Ez egy másik zöldövezeti negyed, amely tele van kávézókkal, éttermekkel és művészeti galériákkal. A Roma Norte a Condesával szomszédos, és szintén egy nagyon biztonságos és kellemes környék.

Polanco: Ez a luxus negyed Mexikóvárosban található, és tele van drága üzletekkel, éttermekkel és szállodákkal. A környék számos parkkal és zöldterülettel rendelkezik, és ideális lehet azok számára, akik luxusszállást keresnek.

Coyoacán: Ez egy történelmi és kulturális jelentőségű negyed, amely tele van szép épületekkel, parkokkal és múzeumokkal. A környék számos kávézót, éttermet és bárt kínál, és ideális lehet azok számára, akik egy csendes és kulturális élményekkel teli környéken szeretnének megszállni.

5 csillagos, kitűnő Barceló Reforma - Kriszta fotója

Közlekedés

Fel kell készülni a rengeteg gyaloglásra. A kosz miatt a tornacipő ajánlott nagyon. A járdák a mögöttük lévő lakóházakhoz tartoznak, így sokfélék, zűrösek, könnyű elbotlani. Már megindult a Pestről ismerős térkövezési divat, a fél város építkezik 2019 végén. Ez majd az összképben nagy előrelépést fog hozni, de ma még mindenki nézzen a lába alá. Is.

Metrózás

Mexikóváros metrórendszerében 12 vonal van, 226 kilométer hosszban. 195 metróállomás van. Naponta 7 millióan metróznak! 1969-ben nyílt meg az első vonal, azóta a többi. Valójában az STC kombinációra kell keresni, mivel a buszok és a mertobuszok közlekedését is összehangolták a föld alatti közlekedéssel.  A leghosszabb vonal a 12-es, 24.5 km hosszú.

Több állomáson és vonalon is van "Mujeres y ninos" beszállás, ahol csak a nők és a 12 év alattiak szállhatnak be az első vagonba. Érdemes figyelni erre, extrém nagy forgalmat jelez a megléte. És használni is jó persze.  Nagyon jól meg lehet állapítani a peronon gyülekezők számából, mennyire lesz zsúfolt a kocsi. Főleg csúcsidőben.

Érdemes bolyongani a Polanco állomáson és lépcsőzni a zongorás lépcsőn.

"Metro bebé" - aranyos kicsi kocsikkal szállítja a személyzetet, időnként felbukkan, utasokat persze nem szállít.

Saját múzeumuk van a Mixcoac állomáson (Mueso del Metro).

,, A fővárost behálózza a metró. Szuper gyors, modern, 12 vonalát naponta 7 millió ember használja. A reptér mellet van a Terminal Area megálló (5. vonal). Figyelni kell, mert nincs túl jól kitáblázva, de csak pár peso a jegy. Egyébként minden fontos nevezetességhez el lehet vele jutni. A metró olcsó, de csúcsidőben nagyon zsúfolt. Mindenkinek ajánlom! (2019)" forrás

De fontos, hogy főként a Főtér (Zocalo) metróállomás és környékén fokozottan figyeljenek, mert rengeteg a zsebes!!! A trükkjük, hogy betolakodnak a zsúfolt szerelvénybe, kiszemelik az áldozatot, és amikor megáll a metró és elindul kifelé a tömeg, akkor ők is elindulnak, tülekednek kifelé és közben kizsebelnek. Ez sajnos velünk is megtörtént, csak a gyors reakciónknak köszönhető, hogy a zsebesünk inkább ledobta a már megszerzett tárcánkat és már ugrott is vissza a szerelvénybe, egy sikeresebb akció reményében.

A jegy ára egy útra 5 peso, nem nevezhető drágának.

Buszos közlekedés

Rengeteg busz közlekedik Mexikóváros utcáin, csak ki kell választani a megfelelőt. Ebben a google maps is a segítség, de az offline térképen nem működik a gyalogos és a tömegközlekedős tervező. Az árak 4-6 peso/ út között mozognak, kivéve a reptéri buszt, az drágább.  A leggyorsabb a metrobus, külön sávon közlekedik a legnagyobb sugárutakon. Hatalmas , piros csuklós buszok , könnyű őket felismerni. Akadálymentes. Fix útvonalon , az ára 6 peso. Csúcsforgalomban tényleg sokkal gyorsabb. Jelenleg 7 vonalon üzemel. 2006-ban indult az első, óriási siker volt. Állítólag az Insurgentesen 50%-kal csökkent a menetidő.

Troli

Budapestieknek vicces, de itt pár vonalon troli jár. Condesában megtekinthető.

metrobus - kr

troli -kr

Peseros

Minibuszok. Zöld -fehér színűek. Azért pesero a nevük, mert eredetileg egy pesoba került egy út. Ma már drágább. Általában magánkézben vannak, de fix útvonalon közlekednek. A metroállomásoktól indulva mennek olyan negyedek felé, ahová más tömegközlekedés nem jár. Az ára 4-6 peso között mozog a megtett távolság függvényében.

Autózás

Semmiképpen sem tanácsoljuk, hogy bérautóval a turista Mexikóvárosban maga vezessen. A közlekedési viszonyok durvák, folyton dugók vannak. Csúcsforgalom idején három órát kell autózni egy akkora szakaszon, ahol éjszaka 15-25 perc is elegendő. A parkolás fizetős szinte mindenhol vagy szigorúan tilos. A sávok időnkét logikátlanul kanyarognak, egy-egy "fordulj balra" után simán kiderülhet, hogy a szomszéd, szintél balra kanyarodó sávra gondolt a gép, mert ez utána egészen máshova vezet majd. Rengeteg az egyirányú utca, a zsákutca. Több helyen megfigyelhető, hogy egy adott utcában az autósoknak egyirányú két sáv áll renelkezésükre, de a fizikailag is elkülönített harmadik sávban közlekedő tömegközlekedés az ellenkező irányba tart. És egy balkanyrnál akkor kinek is lesz elsőbbsége?

A parkoló nem parking vagy aparcamiento, hanem estacionamiento. Nagy E betű és mellette a feltételek. Mexikóváros központjában napi 80 peso és 500 között bármi.

,, Nagyon sok nagy, nemzetközi autókölcsönző cégnek van irodája Mexikóvárosban. Szerintem leginkább a reptéren érdemes bérelni, de nem rögtön a megérkezéskor történő felvétellel, hiszen fölösleges jó sok pénzért a szálloda előtt parkoltatni a kocsit. Arról nem is beszélve, hogy Mexikóváros közlekedése finoman szólva is kaotikus. Sok töprengés után mi nem a megbízható nemzetközi kölcsönzőktől, hanem egy olcsóbb helyi kis kölcsönzőtől (Fox-mex) béreltünk autót. Neten lehetett intézni, minden korrektnek tűnt, egészen 2 nappal az indulásig. Akkor találtam rögtön 2 netes véleményt is arról, hogy a cég átverte a kuncsaftokat, plusz költségeket akartak felszámolni a kocsi leadásakor, és amikor rendőrt hívtak, akkor ő persze a kölcsönzőnek adott igazat. De ekkor már nem volt mit tenni. És láss csodát, nekünk semmi gondunk nem volt se a céggel, se az autóval. (2019)" forrás


,, Hogy mennyire nagy város ez a Mexico City, csak most éreztem igazán. Órákig tartott, míg elhagytuk a lakott települést. Az utak állapota hagy némi kívánnivalót maga után, de a járművezetők előtt le a sombreróval! Én még ilyen déli országot nem láttam, ahol nem nyomják izomból a dudát, és nem akarja minden autós maga mögé utasítani a közlekedés többi résztvevőjét. Urambocsá’ még a zebra előtt is megállnak, ha gyalogos készül átmenni. Ha több lett volna a Volvo, már azt hittem volna, Svédországban vagyunk. A gyalogosok is fegyelmezettek, szinte mindenki visel maszkot, pedig szabadtérben nem lenne kötelező. Kerékpárost elvétve látni, de még a motorosok száma is elenyésző a város méretéhez képest. (2021)" forrás

Parkoló spanyolul= estacionamiento - kr

Uber

Él és virul, ajánlott. Lényegesen olcsóbb, mint az USÁban, meglepően hosszú autózások nem kerülnek 8-10 dollárnál többe.

Biciklizés, rollerezés

Van bérbringa, használják is sokan. A rollert is. De csak a jó negyedekben. Az óvárosban senki, a Polancóban sokan. Itt nagyon látszanak a társadalmi különbségek.

Annak, aki biciklivel szeretne közlekedni, várost nézni, fel kell készülnie a magasságra, ami nagyon megterheli a szervezetet. Első naponsemmiképpen sem szabad bevállalni.

kr

Taxizás

Vannak a zöld taxik , fehér- rózsaszín taxik és a hoteltaxik. A fehér taxi kétszer annyiba kerül, mint a zöld, a hoteltaxi négyszer annyiba.

Kriszta fotója

"Tudni kell, hogy itt nem elég, ha bemondod az utca nevét és a házszámot, na meg a negyedet, de érdemes azt is tudnod, hogy melyik két utca között helyezkedik el az úti cél. Ha ezek után a taxis még azt is megkérdezi, hogy "que ruta prefieres", azaz melyik úton szeretnél menni, akkor már felmerülhet az egészséges gyanakvásod, hogy fogalma sincs, hogy merre kell mennie. Gondolom többetekben felötlik, hogy nagy dolog, majd megnézi GPS-en, de itt a taxisok 90%-nak nincs GPS-e. Mitöbb most még az sem jöhet számításba, hogy hát nagy ez a Mexikóváros, nem ismerhetnek minden címet. Ezt is aláírom, de múltkor a tőlünk kb. 10 percre lévő sport komplexumot sem tudta a sofőr, hogy hol van. És ez nem egyedi eset!! " forrás


,, Rengeteg a taxi a városban, de itt is igaz a mondás, hogy csak taxiórával ellátott taxiba érdemes beszállni és kapcsoltassuk is be az órát. Mivel rengeteg a „fekete” taxis, ha mégis őket választanád, akkor még indulás előtt le kell tisztázni az árat. Sok szálloda ajánl reptéri transzfert is, ami nagyon kényelmes, de az ára többszöröse a normál taxi árnak. (2019)" forrás

cocotaxi - Kriszta fotója

Turibus - városnéző - Kriszta fotója

Troli - kr

Étkezés

Mexikóvárosban szuper dolgokat ehet a turista a legkülönbözőbb árszinteken. Rengeteg az utcai egyszerű standos evőhely, népszerűek a fondak, azaz a családi üzemeltetésű kis kávézók, a taqueriák, a kantinok (cantinas) és a puestos. Fontos tudni, hogy a mexikóvárosiak számára az ebédelés rangja magasabb, mint a vacsorázásé. Déltől kora délután zsúfoltak a kajáldák, viszont este nagyon sok vendéglátóhely meglepő módon bezár, már akár 7 órától is.

kr

,, Csapvizet ne igyunk, csak palackozott vizet! Csak ott kérjünk jeget az italunkba, ahol szűrt vízből készül a jég. Az italunkat, ételünket ne hagyjuk egyedül a bárpultnál.

Utcai ételárusnál lehet enni, de olyat érdemes, ami meg van sütve. A hosszú sor jó jel arra, hogy ott biztonságos (és finom) az étel. (2019)" forrás

Hagyományos kávéház - b.e. fotója

Vásárlás

A város fő bevásárló negyede a trendi, kozmopolita Polanco negyed. Ennek ellenére az utazónak sokszor támad az az érzése, hogy az egész város egy hatalmas, végtelenített piac. Ami azért fárasztó tud lenni. Globalizált világban élünk, minden kapható.

Piros Ákos fotója

Kriszta fotója

,, Az itteni élelmiszerárak amúgy hasonlítanak az otthonira, de ezt leginkább csak a kólán és a csipszen tudjuk összehasonlítani, mert a disznósajtot, és a túrórúdit hiába keressük a polcokon. A legelterjedtebb bolti hálózat az Oxxo is csak italokat, kávét és nasit árul. Minden nagyvárosban vannak hipermarketek, ott nyilván nagyobb a választék, de a kínálat annyira amerikai, hogy gyakran éri csalódás az európai utazót. Amiben nagyon erősek, az a zöldség kínálat (a gyümölcsválasztéktól nem voltunk elájulva) és a péksütemény. A legtöbb üzletben az a rendszer, hogy egy alumínium tálcát markolunk fel a bejáratnál, és mint ahogy az önkiszolgáló étteremben, felpakoljuk rá, amit meg szeretnénk venni, majd azzal megyünk a pénztárhoz. (2021)" forrás

Szórakozás

Sokszínű és minden pénztárcához található megoldás.

Kedvencünk a Ciclotón. A hónap utolsó vasárnapján lezárnak egy részt a Refomán, az Angyal közelében és mindenki kitódul bicajozni, görkorizni, gyereket sétáltatni. Jó mulatság, kár, hogy csak 8-12-ig tart.

Sábados de Danzón. Táncos szombatok. Minden szombaton délután 3-5-ig az Alameda Centralnál.

Szabadtéri fotóliállítások például a Chapultepec Parknál. Sok van belőlük és általában színvonalasak.

Piros Ákos fotója

Közbiztonság

Sötétedés után Mexikóváros meghatározott övezeteiben nem ajánlatos az utcán sétálgatni. Biztonságosabb taxiba ülni. De semmiképpen sem szabad engedély nélkül működő taxiba beülni, mert rablás áldozatává válhatunk, vagy jobb esetben jól becsapnak minket. Előfordult már, hogy a repülőtér felé menet taxizva a turistáktól elrabolták az összes holmijukat. (Ilyenkor minden érték a turistánál van.) Olcsón lehet ezt azt vásárolni a Tepito nevű piacközpontban, de a hely még nappal is veszélyes helyi ismerős, barát kísérete nélkül. Ha mégis kíséret nélkül megyünk oda, akkor inkább délelőtt és értékek nélkül. A nagyobb piacok általában veszélyesek a késői órákban. Ez bizony vonatkozik a turisták által amúgy erősen frekventált Merced gigapiacra is. Mexikóvárosban kerüljük a néptelenebb mellékutcákat, és inkább a nagyobb utakon, főutcákon járjunk. Nem kell előre megijedni, hiszen vannak Mexikóvárosban azért jócskán olyan negyedek, körzetek, ahol éjszaka is biztonságos az utcán járkálni. A Zona Rosa a Zocalo és a Condessa pl. olyan térség, ahol éjszaka nyugodtan lehet sétálni. Gyanakodva viszonyuljunk azokhoz az emberekhez, akik mindenféle segítség és tanács ígéretével az utcán leszólítanak. Azoktól kérjünk segítséget, akit mi szólítunk le szimpátiaérzet alapján. A spanyol nyelv némi ismerete nagyobb biztonságot szavatol. Metróval ne utazzunk elő- és külvárosokba.

Kriszta fotója

"Mexikóvárosi konzuli szolgálatunk fokozott óvatosságra inti a fővárosba látogató magyar turistákat, mivel 2013 nyarától megnőtt az uniós tagországok állampolgárai ellen irányuló fegyveres rablótámadások száma. Több ilyen támadás fordult elő a Theotihuacánban látható azték piramisok és régészeti központ irányába induló menetrendszerű távolsági buszok járatain is. Javasoljuk állampolgárainknak, hogy lehetőleg ne egyénileg, hanem szervezett programok keretében látogassák meg a jelzett nevezetességeket a fővároson kívül." (ottani magyar nagykövetség)


,, A hírekben hallani Mexikóban történő veszélyes eseményekről, amelyek nagy része a drogkartelekhez köthető. Ezek a fővárostól távolabb vannak. Mexikóvárosnak vannak kevésbé barátságos részei, így maradjunk a központi kerületekben.

Este inkább taxival közlekedjünk, amit taxi droszton fogunk vagy kérjük meg a szállodát, hogy hívjon nekünk autót. Bár ott is előfordulhat, hogy túlpörög a taxióra, így érdemes az UBER applikációt használni, ahol minden visszakövethető.

Készpénzfelvételnél és pénzváltásnál figyeljünk, főleg este. Nem kell, hogy az összes pénz nálunk legyen a zsebünkben. Az útlevelet inkább a szállodai széfben vagy bőröndben hagyjuk és a személyi igazolvány elegendő lesz, ha velünk van. (2019)" forrás


,, A fővárosban igen erős a katonai és rendőri jelenlét. A főtéri hostelünk tetőteraszáról folyamatosan figyelemmel kísérhettük, amint szirénázva befutott 3-4 nyitott teherautó megpakolva rohamrendőrrel vagy katonával. Rohammal leugráltak a gépkocsikról, felsorakoztak a plexi pajzsukkal, majd pihenj parancsra letámasztották a pajzsukat és belefeledkeztek okos telefonjaikba. A városban nyugodtan sétálhattunk akár éjjel, akár nappal, semmiféle inzultus nem ért.

Fontos, hogy főként a Főtér (Zocalo) metróállomás és környékén fokozottan figyeljenek, mert rengeteg a zsebes!!! A trükkjük, hogy betolakodnak a zsúfolt szerelvénybe, kiszemelik az áldozatot, és amikor megáll a metró és elindul kifelé a tömeg, akkor ők is elindulnak, tülekednek kifelé és közben kizsebelnek. Ez sajnos velünk is megtörtént, csak a gyors reakciónknak köszönhető, hogy a zsebesünk inkább ledobta a már megszerzett tárcánkat és már ugrott is vissza a szerelvénybe, egy sikeresebb akció reményében. (2019)" forrás

Magyar külképviselet

A mexikóvárosi nagykövetségünk konzuli részlege

 • Címe: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo, México. D.F. 11000
 • Telefon: (előhívó: 00-52-55) 5596-18-22, 5596-05-23 - Ügyelet: 00-521-55–54-55-50-68
 • Konzul: Dr. Nagy Balázs - Web: www.mfa.gov.hu/emb/mexicocity - Ügyfélfogadás: K,CS: 9:00-13:00

Egyéb hasznos információk

1. A fővárosi nemzetközi repülőtér mindkét termináljában (belül és kívül is) - fokozott ellenőrzés van a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, illetve a szervezett bűnözők kiszűrése céljából. Az érkező utasokat egyrészt már a repülőgépből történő kilépéskor, illetve poggyász átvételekor is szúrópróbaszerűen, néha kábítószert kutató kutyák kíséretében ellenőrizhetik. A kézi poggyászokat fokozott, átvilágításos ellenőrzés alá vonták. Az érkezéskor ellenőrzéseket végző biztonsági emberek spanyol és/vagy angol nyelven kérdéseket tesznek fel a beutazások céljára, időtartamára és a tervezett tartózkodási helyre vonatkozóan. Elutazáskor a poggyászokat szigorú, tételes vizsgálatnak vetik alá. A kézi csomagok tartalmát, különösen a gyógyszereket és krémeket, az egészségügyi felszereléseket vegyi vizsgálattal is ellenőrizhetik, szintén szúrópróbaszerűen. Ennek megfelelően, javasolt az ország nemzetközi repterein az indulás előtt legalább három órával hamarabb történő megjelenés.

2. Mexikóváros hivatalos rövidítése egy ideje ez: CDMX (Ciudad de Mexico). Korábban a Mexico DF (Districto Federal) volt használatos. 

3. A város igyekszik a turisták kedvére tenni, 13000 wi-fi pontot üzemeltek be, ahol bárki ingyen fel tud csatlakozni bármikor a netre. Gratis CDMX -et kell kiválasztani a listából, elfogadni a feltételeket és hajrá. Nyilván nem intézünk bankügyeket stb rajta, hiszen nyílt. De levelezni, keresgélni, olvasgati nagyon jó.

kr

Látnivalók

Tartalom ide kattintva

kr

Olvasmányos linkek

"A mexikóiak mindig is tudták, hogyan kell bulizni, és a főváros ennek a legnagyobb mestere lett. Akit a hagyományos zene érdekel, este menjen el a Plaza Garibaldira az óváros szívébe, ahol csak leül egy padra, és hallgathatja az ott gyülekező és sétáló mariachik játékát. A nagy, élő koncertekre vágyóknak azonban a Zocalón, a város főterén van a helyük ilyenkor. Az óriási területen hemzsegnek az emberek, és itt található Mexikóváros néhány legimpozánsabb épülete is, a palota és a katedrális. A Zocalo közepén lengedező zászlót minden este ünnepélyesen leengedik. A tér nyugati felén álló Hotel Majestic tetőtéri bárjából meg lehet csodálni a rendezvényeket és a naplementét. Ha az ember szerencsés, akkor tűzijátékot is láthat a téren.

Az európaibb szórakozásra vágyók a Condesa negyedbe látogassanak el, ami tele van hangulatos éttermekkel és bárokkal. Mexikó a világ egyik legősibb civilizációjának a hazája, valamint a művészet és a népművészet hagyományának a fellegvára. A várostól 50 kilométerre, északkeletre fekvő Teotihuacánt, az azték birodalom egykori fővárosát mindenképpen érdemes meglátogatni. Az itt található Nap piramisa a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű építménye. A 248 romos lépcsőt is érdemes megmászni, mert a piramis tetejéről elénk táruló látvány egyszerűen lélegzetelállító.

Azoknak, akik többet szeretnének megtudni az aztékokról és az ország egyéb, a spanyol hódítás előtti civilizációiról, kötelező ellátogatni a régészeti múzeumba, amely a Bosque de Chapultepecben, a város legnagyobb parkjában áll. Az időben közelebb álló dolgokat kedvelők, pedig megnézhetik a közelben található modern művészeti múzeumot. És ha már a múzeumoknál tartunk, Diego Rivera falfestményeit érdemes megnézni a Diego Rivera múzeumban – ő egyébként Frida Kahlo, a manapság legkedveltebb mexikói festőművész férje volt.

Frida Kahlo a gyönyörű Casa Azulban (Kék Ház) élt és dolgozott, amely a belvárostól 10 kilométerre, délre fekvő Coyoacan nevű külvárosban található, és amelyet múzeummá alakítottak. A házban megnézhetjük a festőnő személyes tárgyait, valamint csodálatos mexikói antikvitásokat és népművészeti tárgyakat. A közelben található a Leon Trockij Múzeum – Frida Kahlo és az orosz forradalmár szeretők lettek, miután a férfi 1937-ben Mexikóba menekült hazájából, ahonnan elűzték. 1940-ben ölték meg ebben a házban – ez volt a második kísérlet a meggyilkolására." forrás


,, Mexikóvárosban lenni leírhatatlan élmény. Mivel itt két és félszer annyi ember lakik, mint Magyarországon összesen, a város határait lehetetlen bárhonnan is belátni. Mivel a hegyek által körülvett településrengeteg 2200 és 3900 méter közötti magasságban fekszik, és mivel tél volt, az addig megszokott 30-hoz képest itt kb. 15 fok fogadott. Az év összes többi szakában amúgy szinte elviselhetetlen a hőség, ezért nincs is fűtés egy átlagos lakásban, ami miatt viszont ez a hőmérséklet eléggé fogvacogtató volt." forrás


,, Maga a város az agglomerációval 23-24 millió lakosú, ma már szinte teljesen ellepi a környező hegyek oldalait az egyhangú, szürke, kicsi, lehangolóan zsúfolt lapos tetős házakkal. A világ leggazdagabb embere mexikói, de azokat a lakókörnyékeket hermetikusan elzárják, saját hadseregek védik. Ezek láttán meg is értem. A nagy ellentmondások országa." forrás

Fotóegyveleg

fotó by V. J.

Piros Ákos fotója

Carlos Slim, a világ egyik leggazdagabb emberének egyik kávéháza - Elter fotója


Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2022. 03. 09. 13:55
Útélmények az objektivitás mellőzésével:
https://fikatours.blogspot.com/2022/03/mexiko.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon