ÚTIKRITIKA.HU / London


hirdetes


útikritikák


London

Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egészség | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | FotóegyvelegAji fotója

Közlekedés

Régen, még mi magyarok is, ahogy mindenki más, a baloldalon róttuk az utakat. Ez azért alakult ki így, mert a kevésbé békés időkben az embereknek meg kellett védeniük magukat egy esetleges támadás estén és mivel jobb kézzel rántottak kardot az ellenséges szándékkal feléjük közeledőre, a kocsikkal inkább balra tartottak, hogy a másik oldal legyen szabad. Napóleon volt az, aki később változtatott ezen a renden, mivel ő maga balkezes volt. A jobb kormányos autókat minden nagyobb autógyár elkészíti. Egyetlen márka van, aminek ez a változata Londonban más nevet kapott, ez pedig az Opel, amit Angliában Vauxhallnak hívnak. Aki autóval érkezik Angliába, annak kezdetben biztosan furcsa lesz az átállás, de hamar meg lehet szokni. Talán könnyebben, mint azt, hogy a zebráról lelépve először jobbra nézünk, nem pedig balra! Utóbbira sok helyen felíratok is emlékeztetnek, hogy el ne felejtsük.

Ami szokatlan, hogy a forgalomban a gyalogosokat nem igazán érdekli, hogy épp piros a lámpa, viszont ahogy néztem erre az autósok is figyelnek, sőt, a rendőrt sem nagyon érdekli. (2024)


A metrótérképük olyan népszerű, hogy még pólókra és szuvenírekre is rányomtatják. A "tube" a városnak szinte a teljes Temzétől északra eső részét behálózza, csak a peremkerületekbe nem lehet eljutni vele. Dél-Londonban jóval ritkább a rendszer. Ezeket a területeket vonattal vagy busszal lehet elérni. A metró nagyon gyors, ám csúcsidőben rendkívül zsúfolt és gyakran nagyok a távolságok az aluljárókban, amíg átszállunk egyik vonalról a másikra.

10 érdekesség a londoni metróról

 • Az 1860-as években, amikor az első metrószerelvények készültek, az emberek átlagmagassága kisebb volt. Részben ezért olyan kényelmetlen ma az utazás sokaknak.

 • Legnagyobb valószínűséggel Waterloon vagy Oxford Circus állomásán találkozhatunk a síneken futkosó egerekkel.

 • Bank állomásán található a legtöbb mozgólépcső, összesen 15 db, plusz 2 mozgójárda.

 • Nyugat-Európa leghosszabb mozgólépcsője Angel állomáson található és 318 lépcsőfokot számlál.

 • West Ham megállóból rendszeresen utaznak galambok metróval a belvárosba, hogy több élelmet szerezzenek be.

 • A legrövidebb távolság két állomás között Leicester Square és Covent Garden között van, mindössze 257 méter. Ugyanezen szakasz a legnépszerűbb a turisták körében. Gyorsabban megtehetjük az utat gyalog, mint metróval.

 • A felszín alá beköltözött szúnyogok mára teljesen külön fajt alkotnak a felszíni társaikkal szemben.

 • A Jubilee vonal meghosszabbítása volt minden idők legdrágább vasúti építkezése. 330 millió dollárba került egy kilométernyi szakasz.

 • Egy "Madeleine" nevű illatot vezettek be St James Park, Euston és Piccadilly Circus állomásokon 2001. március 23-án, hogy illatosabbá varázsolják az aluljárókat. Másnapra ki is vonták a forgalomból, mert sokan lettek rosszul

forrás


"Van olyan hely, ahol vagy 5 metró találkozik, és talán több kilométer hosszú az aluljárók száma. De ez nem baj, hiszen minden kanyarban más-más stílusban hallhatjuk kedvenc dalainkat az utca előadóművészeitől. Ez itt már nem is kéregetés, hanem szolgáltatás. Pay if You like it... Tényleg egészen más mint otthon. De itt még a csövesek is mások. Először is profibb hálózsákjuk van, mint nekem, és nem büdösek, nem bűzlenek a piától, és a mosdatlanságtól, próbálnak szerencsétlen, és szomorú képet vágni, miközben halkan change-et, azaz aprót kérnek tőled, és te hiába nem adsz, ők megköszönik: thank you!" forrás

Annak, aki nem siet, - pláne városnézéshez - az emeletes buszokat ajánlom Londonban, mert fentről mindent jól láthatunk. A híres, hátul nyitott double deckerek már olyan régiek, hogy ki akarták vonni őket a forgalomból, de a város lakossága annyira ragaszkodott hozzájuk, hogy néhányat mégis megtartottak a turisták által sokat használt vonalakon, hiszen ők is szeretnék kipróbálni ezeket az ikonikus járműveket. A 13-as és 15-ös vonalon még elcsíphetjük őket. A sima buszokra csak az első ajtón lehet felszállni, a hátsón pedig le. Régen - amíg nem volt ennyi bevándorló, akik nem mindig követeik a brit hagyományokat - gyakran lehetett látni, hogy a megállóban szabályos sorban állnak az emberek, hogy ne tolakodva, hanem érkezési sorrendben tudjanak felszállni a megérkező járműre. A buszos hálózat térképe a metróéhoz hasonlóan jól átlátható, színes, regiszteres és minden megállóban ki van függesztve.

p.e.

London szerkezetét úgy kell elképzelnünk, mint egy félbevágott fatörzsön az évgyűrűket. E szerint osztják zónákra ezt a hatalmas területet. A belső kör, a központ, az 1-es zóna. Ahogy nő a kör sugara, úgy nőnek a számok is. A jegyeket itt nem vonalakra váltjuk, mint Magyarországon, hanem zónákra érvényesek és a metrónál ezen belül az átszállás is lehetséges. Minél több zónát szelünk át az utazás során, annál drágább a jegy is, melyet az állomásokon, illetve a buszmegállókban, felszállás előtt kell megvásárolni. (A megállókban automaták vannak.) Hasznos az érkezés napján kiváltani a Travel Cardot, melynek több változata is van (napi, heti, havi, éves) és korlátlan közlekedésre jogosít, busszal, metróval és a külvárosokba tartó vonatokkal.

London Pass

Igazán minden benne van, ait az egyszeri utazó elsőre meg akar nézni Londonban. Hop on hop off, kedvezményes belépők, stb.

Travelcard

 • A kártya érvényességének kezdete a rápecsételt dátum (ezért ezt mindig ellenőrizzük, különösen, ha úgy rendeljük meg a Travelcard-ot)!
 • Az érvényesség ideje alatt korlátlanul használható a helyi tömegközlekedési eszközökön (Underground, Buses, Trams, Docklands Light Rail, Over-ground Trains and National Rail Services) az 1-6 zónákon belül/között. Fontos, hogy ezekbe csak 2 repülőtér tartozik: Heathrow (összes terminál) és a London City Airport!
 • 4-féle Travelcard létezik: 1-, 2-, 3- és 6 napos.
 • Az 1 naposat hétfőtől péntekig csak 9:30 után lehet használni, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon egész nap, a következő reggel, 4:30-ig.
 • A 2- és 3 naposra szintén a fenti a szabályok érvényesek és csak az egymást követő napokon használhatóak fel.
 • A 6 napos az érvényesség teljes ideje alatt egész nap használható, a lejárat napját követő hajnali 4:30-ig.
 • A 11 év alatti gyermekek egyes tömegközlekedési eszközökön (pl. metro, busz) ingyenesen utazhatnak, ha van velük egy felnőtt, aki érvényes Travelcarddal rendelkezik.
 • A kártya használata: a buszokon csak fel kell mutatni, míg a metrónál a kapu melletti jegykezelő automatába kell bedugni, mintha sima jeggyel utaznánk.

Másik lehetőség az Oyster Card, egy chipes plasztik kártya, mely különböző értékben vásárolható és később újra feltölthető. A használata nem csak gyors és praktikus, de pénzt is spórol nekünk. Míg pl. egy buszjegy készpénzben fizetve 2.30 GBP-be kerül, addig Oyster Card-dal csak 1.35-be. A metrójegy az 1-es zónára 4.30, a kártyáról fizetve viszont csak 2 GBP.

"Érdemes megkérdezni a Vistát, hogy az Oyster Card visitor változatát (ami sokkal olcsóbb, mint a napi jegyek) nem tudják-e beszerezni. Jóval az indulás előtt kell igényelni online és - értelmezésem szerint - kell hozzá az utazási iroda, mert Budapesten még nincs kirendeltsége a londoni közlekedési vállalatnak." (Vista-utazó, 2014)

A londoni tömegközlekedés talált tárgyak hivatala 1933 óta működik. Az átlagos talált tárgy állomány 200 ezer darab körüli. Ezeket taxikban, buszon, metrón hagyták. A legfurcsább talált tárgyak között voltak ilyesmik: mell implantátum, emberi koponya, ágy, két urna. A buszokon kívül a fekete taxik is a város jelképeivé váltak. Kb. 500 darab rója az utakat. A londoni taxisofőrök a legértelmesebb emberek közé tartoznak, hiszen nem elég, hogy meg kell jegyezniük a számtalan utca nevét és az útvonalakat ebben a megapolisban, de még egy komoly teszten, az úgynevezett "The Knowledge"-on is át kell jussanak, mielőtt megkapják az engedélyt. A vezetőt az utasoktól egy biztonsági üvegfal választja el. A hátsó ülésekkel szemben van egy lehajtható pad is, hogy többen beférjenek. A kocsik rendelhetők, de le is inthetőek.

p.e.

Autóbérlés esetén: Autóbérléshez a vezető nevére szóló, dombornyomott bankkártya elengedhetetlen! Ezen fogják zárolni a kaució összegét (általában több száz euró).

"A közlekedés nagyon jó, a metróhálózat nagyon jól kiépített, metróval szinte bármi elérhető. És ami nagyon jó, hogy a megállók a látnivalók közelében vannak. A legfőbb látnivalók az 1-2 zónában vannak. Aki több napra megy érdemes bérletet venni, ennek különféle verziói vannak, zónákra bontva. Régen létezett gyűjtőjegy, ez 2010-ben megszűnt helyette Travel Card-ot vagy Oyster Card-ot lehet vásárolni. Az Oyster Card tulajdonképpen egy feltölthető kártya, ezzel lehet a legolcsóbb jegyárakat elérni. Szinte minden metróállomáson megváltható, de a nagyobbakon biztosan. A maximális napi összeg, amit levonnak a kártyáról, 8,40 Font. Akkor is ha jóval többet utazik az ember. A lényeg, hogy felszálláskor és amikor elhagyjuk a metró területét akkor is érvényesíteni kell a kártyát, mert különben a maximális díjjal terhelik a kártyánkat. Ha elfogyott a feltöltött összeg, akkor újra tölthetjük a kártyát. Ha sokat töltöttünk rá, akkor sincs semmi gond, mert hazautazásunk előtt visszaválthatjuk a kártyát és így visszakapjuk a fel nem használt összeget illetve a kártya 5 Fontos díját is. Az Oyster Card buszos utazásra is használható.

A Travel Card metróra, buszra, villamosra és vasútra érvényes. Napi, heti, havi és éves létezik belőle, amit külön zónákra vehetünk. Napi vásárolható önmagában, a többit viszont csak az Oyster Cardra lehet feltölteni. Létezik egy ún. Off-Peak Travelcard is, amit akkor érdemes megvenni, ha hétköznap 9:30 után akarunk utazni, egyébként hétvégén és ünnepnapon is érvényes és egész nap használható. Természetesen olcsóbb, mint a sima Travel Card. Egyértelműen a metró a leggyorsabb közlekedési eszköz, ennek ellenére azért érdemes felülni egy kétemeletes buszra és menni egy kört a belvárosban. A metrónak az egyetlen hátránya, hogy semmit nem lát az ember a városból, és a külvárosi részekből." (Krisztina, 2012)

fotó by V. F.

"Ha nagyon akarnám, a jobb oldali közlekedést- szaknyelven: a rossz oldalon közlekedést- nevezhetném kaotikusnak, de csak egy vagy két napot vesz szerintem igénybe, hogy az agy ráálljon erre a rendszerre és aztán megy minden magától. Álomszerűnek nevezhetném azt a tényt, hogy a buszok folyamatosan jönnek, nem kell félórákat ácsorogni, bár azt is érdemes tudni, hogy csinálhat olyat a sofőr, hogy leszállít egy olyan megállóban, amit nem jelez végállomásnak a térkép. Velünk megtörtént, bepánikoltunk és elindultunk gyalog. Mint később kiderült, nem kellett volna, hiszen a következő busz továbbvitt volna...jaaa, és persze megspóroltunk volna 2 óra gyaloglást. Érdekes volt látni, hogy az autósok itt sem ismerik a sávokat, és mégis halad mindenki a saját tempójában.

Az első és legfontosabb szabály: mindig minden körülmények között először jobbra kell nézni! Ha ebbe hiba csúszik, sajnos nem lesz túl hosszú a városlátogatás, mert hamar autó elé lehet máskülönben "ugrani". Bár a városban talán a legutolsó kereszteződésben is fel van festve a left és right szócska, a gyengébbek kedvéért nyíllal kiegészítve, mégis az ember lányának igencsak jól meg kell gondolni, lemerészkedik e a járdáról. Ugyanis az udvariasság nemzete nem éppen arról híres, hogy megvárná, míg a száját tátó turista átandalog a túloldalra. Aztán szerintem elengedhetetlen egy térkép a belvárosról, illetve egy olyan útitárs, aki tud is térképet olvasni. Az 1-2-es zónába szóló buszbérlet nélkül meg nagyjából mozdulni sem lehet, viszont ezzel minden bejárható és teljesen felesleges a metróbérlet." (Emese, 2012)


"London: a közlekedés egyáltalán nem szuper: iszonyat drága, a metró nemcsak túlzsúfolt, de a "tube" szerelvények sokszor büdösek is (elektronikai okok miatt), és sok az elakadás, olykor napokra leáll egy vonal (beázás, jelzőhiba, stb.). A buszok lassúak, átlag 150 méterenként megálló, ahol lassú az utas-csere. Buszsáv kevés van, mivel a londoni utcák többnyire egysávosak (irányonként), így nem lehet előre haladni. Ami van buszsáv, az is csak reggel 7-10 és délután 4-7 között az, a többi időben vagy parkolni szabad, vagy bárki haladhat ott. Amint beértél a belvárosba sétálj, az sokkal gyorsabb!!! Különben is, ha turista vagy mit buszozol és főleg minek mész a föld alá???" (Dani, 2012)


"Szeretek Londonban buszozni, feltéve, ha nem sietek és az emeleten ülhetek mert állni ugye nem megengedett. Az emeleten általában 41 ülőhely van. Fejmagasság kb. 185 cm, ami pár embernek kínos, de a többség állva elfér a ülések közötti “folyosón”. A “földszinten” kb. 24 ülőhely és csak 26 állóhely van. A buszokat a buszmegállókban le kell inteni. Igen. Ha nem intesz, akkor nem garantált, hogy megáll. Sőt! Ha intesz és mondjuk tele van a busz, a sofőr dönthet úgy, hogy nem áll meg… Láttam persze olyat is, hogy hiába intett valaki, hiába volt hely a buszon, a sofőr nem állt meg. Azért többnyire természetesen megállnak. Ami ezekben a buszokban a legjobb, az szerintem a kilátás a felső emelet első sorából. A mai napig szívesen ülök az első sorba, hogy élvezzem a londoni panorámát. Onnan mindent jól látni! Kiváló program egy ilyen panorámás buszozás, ha Londonba látogatsz. Sokkal jobb mint a metró, mert a metrón nem sokat látsz.

Amit viszont nem szeretek ezekben a buszokban, hogy néha rettenetesen hangosak. Hol kívül, hol belül. Kívülről néha a motorhűtésük hasonlít valami tornádóhoz, néha pedig az utastérben az elszívó ad iszonyatos hangot. Ami pedig nem a busz hibája, az az, hogy néha a sofőrök úgy vezetnek mint egy barom… és a legidegesítőbb, amikor ok nélkül úgy fékeznek, mintha nekiütköznénk valaminek. Nagyon kell vigyázni amikor a lépcsőn közlekedünk, mert akár felfelé, akár lefelé megyünk bármikor hirtelen megindulhat, fékezhet, vagy kanyarodhat a busz és ha nem kapaszkodunk, akkor pofára lehet esni. Szóval kapaszkodj! Egyszer láttunk egy ipsét, ahogy lezúgott a lépcsőn! Azóta kétszer jobban kapaszkodok. Ha az emeleten épp állsz és a busz kanyarodik, akkor olyan érzésed van, mint ha a busz felborulna. Ez azért is van, mert a teteje jobban kileng a busznak, plusz még állva is vagy. Nyilván akkor állsz, amikor elindulsz a leszálláshoz lefelé, vagy épp az ülőhelyed felé tartasz felszállás után. A felboruláshoz még annyit, hogy olyat még nem láttam, ahogy egy emeletes busz felborult volna, sőt még nem is olvastam róla. Egy busznak esetenként 40 de akár 50 megállója is lehet. Itt a megállók sokkal közelebb vannak egymáshoz mint otthon. Általában az egyik megállóból látni lehet a következőt. Felszálláshoz az első ajtót kell használni, leszálláshoz a hátsót (vagy inkább a középsőnek is hívhatjuk). Csak azért írom ezt le, mert ez nekem nem volt egyértelmű eleinte. Azt hittem, hogy akinek bérlete van, annak nem kell lecsippantani az oystert, ezért akár hátul is felszállhat… de nem nem." forrás


"Travelcardból van 1, 3, és 7 napos is, valamint Weekend Card, ami alatt péntek-szombat-vasárnapot értünk. Lehet venni 1-2 zónásat, ez csak a belvárosra érvényes, de mint már írtam, ez elég is egy turistának. Persze van olyan is, ami a külső zónákra is kóser, ez persze többe kerül. A metrókba kapuk vannak, első bemenetelkor csekkolsz, és mikor végleg kijöttél a tube-ból, akár 3 átszállás után, akkor csekkolsz ki. Travelcardot be kell dugni, hogy aztán kiköpje a gép, és elvehesd és hogy a kapu kinyíljon. Oyster Cardot elég odatartani. Buszon csak felszálláskor kell ezt végrehajtani, leszálláskor nem. Illetve annyi még a különbség, hogy a Travel Cardot elég felmutatni a sofőrnek. Ja, és persze hogy csak az első ajtón lehet felszállni. Magyarul, lógás nincs, se buszon, se metrón. Mi kell ehhez? Kis kultúra, és milliónyi ellenőr helyett biztonságiak minden állomásra. Ami ugye amúgy is jól jön a csövesek miatt. Miért nem lehet ilyet Budapesten?!" forrás

Figyelem - Akit érvényes jegy vagy Oyster-bérlet nélküli utazáson rajtakapunk, annak megmondjuk, hogy mi történik a Csillagok háborúja új részének a végén (na meg kifizettetjük a büntetést is) 

,, Hiába hálózzák be Londont a metróvonalak (amelyeket még véletlenül sem hívnának metrónak, mert itt tube a neve), ezek teljességgel megbízhatatlanok tudnak lenni, és a reggeli rohanásban, valamint az este hazafelé tartó tömegek miatt rendszeresen összeomlik a rendszer, vagy elképesztő késések adódnak. A piros, emeletes buszok pedig lehetnek aranyosak, de mivel minden fánál megállnak, nem érdemes használni ezeket, ha sietős a dolgod." forrás


,, A metróban a pay-pass kártya kiválóan használható, nem kell az Oyster kártya, nem kell a visszaváltással bajlódni. Minden rendben meg volt, amit itthon lekötöttünk. A hopp on hopp off buszos városnézéshez jár az 1 órás hajóút. Ez ott derült ki." (Vista-utazó, 2016),, Az állomáson belül nehéz eltévedni, minden ki van írva. Minden kanyarnál ott a jel, hogy biztosan jó irányba mész. A metróvonal térképe kint virít már rögtön a kapuk előtt, majd a kapukon belül, elágazásoknál, a platformokon és a metrókban is. Digitális táblákkal itt sem fukarkodtak. Nagyobb táblákon mutatják az egymást követő szerelvényeket. Plusz segítség, hogy minden vonalnak megvan a maga színe – Circle line + sárga, Central line + piros stb., és ezekkel a színekkel többnyire a metrószerelvényekben is találkozhatsz: pl. a vonal színének megfelelő a szerelvényen belüli fogódzkodók színe is –, így ha azt hinnéd rossz irányba tartasz, elég a falra pillantanod és ha mást nem is, de egy színes csíkot biztosan látni fogsz. A mozgólépcsőkön jobb oldalt a ráérősek haladnak, vagyis állnak, bal oldalon meg akár futni is lehet, ha úgy tetszik. Ha valaki nem tartja be ezt a szabályt, biztos lehetsz benne, hogy még csak most érkezett a városba. A peronokon sárga jelzés hívja fel a figyelmed a veszélyzónára, de ha ez nem elég, akkor minden szerelvény érkezésekor és távozásakor hallhatod a mostanra már szállóigévé lett felszólítást: „Mind the Gap“." forrás


,, Szerintem a londoni metróhálózat eléggé rendben van – már amikor működik vagy amikor nincs sztrájk. A signal failure-ök és társaik persze simán az ember agyára mennek egy ideig, aztán beletörődik, hogy ez van. Ellenben amikor megy a metró, akkor szerintem elég jól és gyorsan lehet vele közlekedni (a dolog kulturáltsága, a már említett szemét, egerek, stb. az most más kérdés).

Sztrájk idején viszont full horror az egész, főleg ha az ember valamelyik külső zónában lakik, mert onnan bevergődni a belvárosba – na, ahhoz kell idegrendszer és kitartás.

És mit minden nagyvárosban, csúcsidőben azért kemény tud lenni a tömeg, de ez aligha elkerülhető. De az is igaz, hogy itt volt életem legdurvább ilyen élménye, amikor szabályszerűen képtelenség volt megmozdulni és csak sodort magával a tömeg. " forrás


,, Összesen 4 napot töltöttünk el ott, és 2 városrészben is laktunk. A tömegközlekedési hálózat nagyon fejlett, mindenhova könnyen el lehet jutni metróval, csak sok idő. Az Oyster card használatát tudom ajánlani mindenkinek, könnyű rá a pénzfeltöltés és mindig mutatja az egyenleget, hogy mennyit utazhatsz még. Ha kifogysz a pénzből, akkor is még egy útra lehet használni, hogy hazajuss vele. Sőt, amikor egy nap többet utaztunk, egy bizonyos összes után nem is volt már le pénzt a kártyáról. A metrók jól ki vannak táblázva de mindig érdemes odafigyelni, hogy hova tartanak, mert egy line-nak lehet egy irányba több végállomása is, és nem nehéz pont a rosszat kifogni. A metrókon, buszokon bliccelni nem lehet, és nagyon jól működik a rendszer, érdemes lehet ezt Budapesten is bevezetni. (2018)" forrás
25 dolog, amit eddig nem tudtál a londoni metróról

Étkezés

Ellentétben a közvéleménnyel a brit ételek igenis finomak! Több száz utasom bizonyíthatja ezt, akikkel idegenvezetőként végigkóstoltattam mindent, amit csak lehetett. Vallom, hogy érdemes mindenhol kipróbálni a helyi specialitásokat, mert ez is hozzátartozik a kultúrához, ami alapján képet kaphatunk egy adott országról, nemzetről. De mit is esznek a britek, milyen a gasztronómiájuk, amit mi állítólag annyira nem szeretünk!?

Reggeli

A londoniak napot mindig egy kiadós reggelivel kezdik. A sietős hétköznapokon ez általában egy tányér gabonapehelyből áll, esetleg gyümölcsökkel dúsítva, illetve vajas-dzsemmes pirítósból. A legnépszerűbb náluk a marmalade, a híres narancslekvár, de az üzletek polcain megtalálhatjuk a legkülönfélébb gyümölcsökből készült ízeket is (citrom, banán, ananász, kiwi, stb). A ráérősebb reggeleken, vagy ha házon kívül esznek, kerül asztalra a full english breakfast (vagy all day breakfast), azaz a teljes angol reggeli, amely méltán rászolgált a nevére. Ehhez sütnek egy pár sausage-ot (amit én úgy szoktam jellemezni, hogy virsli és kolbász közti átmenet, talán a Debrecenihez hasonlítható), 1-2 szelet bacont (húsos angol szalonna), tükörtojást vagy rántottát tesznek mellé, majd kerül még a tányérra egy adag beaked bean (sült paradicsomos bab), sült paradicsom, néha sült gomba és dukál még hozzá 1-2 szelet vajas pirítós is. Mindezt narancslével és teával vagy kávéval öblítik le. Ez vacsoráig kitart. Sok étteremben egész nap lehet kapni, mert annyira laktató, hogy ebédre is kiváló.

,, Oké, egyszer az életben persze ki kell próbálni egy tipikus angol reggelit, sült babbal, tojással, a hírhedt “sült vérrel”, mindennel. De azért ennél sokkal többet tud felmutatni a város reggelizőhelyek terén! Aktuális kedvenceim a No. 11 Pimlico Road Victoria környékén, a Nama Foods Notting Hillben és ha valami őrületesen királyra vágysz, akkor a Dishoom indiai villásreggelijét is ajánlom, ami már több helyen is megtalálható városszerte." forrás

Tea

Az angol tea méltán világhírű, viszont vigyázni kell vele, mert nagyon erős! Egy jól kiáztatott filternél akár 3-4 presszókávénak is megfelelhet a benne lévő koffein dózis. Nem véletlenül isszák a britek tejjel, ugyanis az közömbösíti a koffein és a csersav egy részét. Ajánlott óvatosan kóstolgatni, mert komoly migrént okozhat. Amennyiben mi tesszük bele a filtert, amint szép színt kap, vegyük is ki, ám ha készen kapjuk, akkor inkább öntsünk bele tejet vagy tejszínt. Első látásra nem túl bizalomgerjesztő, ám nagyon finom! Különösen délután egy szelet süteményhez esik jól, amikor a barátok, családtagok egy kis desszert vagy pár falat szendvics mellett megbeszélik, hogy kinek milyen napja volt.

Kávé

A kávé talán az egyetlen, amire Angliával kapcsolatban határozottan kijelenthetjük, hogy nem jó! Olyan németes „lötyi” kávé. Mivel ők inkább teások, a kávét nem kifejezetten az élvezeti értékéért, inkább a koffeintartalmáért fogyasztják. Nem csoda, hogy a különböző amerikai kávézóláncok üzletei minden sarkon megtalálhatóak és óriási népszerűségnek örvendenek. Még az angolok is ezeket részesítik előnyben!

Ebéd

Mivel a reggeli kiadós, ezért Londonban az ebédből nem csinálnak nagy ügyet. Az élelmiszerüzletekben, rögtön a bejárat után, rengeteg finomságot lehet kapni, 1 adagban, becsomagolva; szendvicseket, friss salátákat, kis dobozba zárt gyümölcsöket, chipseket. Általában ezekből választanak valamit.

,, Wild Food Café. A belváros közepén található a Neal’s Yard névre hallgató, különleges hangulatú kis belső udvar, csodás színes házikókkal, legegyszerűbb talán a Covent Garden metrómegállótól sétálva megközelíteni. Itt számos kávézó és hangulatos kis hely van, melyek közül a Wild Food Café az abszolút kedvencem, szuper egészséges és szuper finom kajákkal várnak, ebédre az egyik toptoptoplistás ajánlatom!" forrás

Vacsora

Sajnos egyre többen a boltban készen kapható, mikrohullámú sütőben felmelegíthető ételeket részesítik előnyben. Szinte minden kapható fagyasztott vagy dobozos változatban. Ha mégis nekiállnak főzőcskézni, akkor általában, hús vagy hal kerül az asztalra zöld körettel és krumplival, finom pecsenyeszósszal (gravy) leöntve. Jellemzően szétfőzik a zöldségeket, és kevés fűszert használnak, így ezek a fogások a mi ízlésünkhöz képest picit talán íztelenek. Nagyon kedvelik az indiai konyhát, így sok curry-s ételt fogyasztanak.

"Ami engem kicsit zavart, hogy a gasztronómia nem az erősségük, aki nem szereti az újdonságokat kipróbálni az jobban jár ha az itthon is jól megszokott gyors-éttermeket választja. Pár napig ki lehet bírni. Sajnos ezek sem olcsóak, de legalább a csalódás elkerülhető. Ha hangulatos helyen szeretnénk vacsorázni, érdemes megkeresni a London Bridge környéki éttermeket. Mi teljesen véletlen találtunk rá (rossz állomáson szálltunk le J), de egy nagyon barátságos, kellemes helybe botlottunk. Igaz eldugott helyen van, elindultunk a Temze partján, hogy eljussunk a Towerig és akkor találtunk rá. Kis sikátorszerű részek vannak kialakítva, és ott vannak éttermek különböző nemzetek konyháit felvonultatva, kiülős bárok, teraszok. Volt, ahol egy régi fahajó volt és abból csináltak éttermet, szóval tényleg hangulatos hely és persze sok étteremből csodás kilátás volt a Temzére. Valószínűnek tartom, hogy a környező irodaházakból ide menekülnek a dolgozók, ha egy nyugodt, kellemes ebédre vagy vacsorára vágynak. Elég sok volt a kosztümös hölgy és az öltönyös úriember. Ha már itt járunk érdemes továbbmenni Canary Warf városrészbe, de ezt csak akkor nézzük meg, ha már besötétedett. Csodásak a felhőkarcolók este kivilágítva." (Krisztina, 2012)

"És akkor még az egyik legjobb buli utáni éjszakai kaját, a sült hagymával kínált hot dogot még nem is említettem. És persze ott van még a fish&chips, aminek szeretem a hagyományos változatát is, de most egy egészen különlegesen modern és játékos formában is megkóstolhattam az Electrolux pop-up éttermében, a Cube-ban egy fiatal bristoli – szintén csillagos – séftestvérpár jóvoltából. (Ez is egy külön sztori lesz, nagyon izgalmas volt az egész vacsora.) A brit konyha tehát köszöni nagyon jól van, csak éppen egy kicsit tágabb értelmezést követel magának teljes joggal. És az azért nem árthat, ha van a zsebünkben egy kis só, csak a biztonság kedvéért, néha életet menthet..." forrás


"A kocsmák (nevezzük kocsmának, de hát ‘public house’ mindegyik) különös hangsúlyt fektetnek a hamburger és a fish’n’chips menükre. A steak night, a curry night és a bangers and mash ebédmenü mellett a hamburger menü az, ami bármelyik pub menüjéről elérhető. Megszámlálhatatlanul sok hamburgerest kereshetünk fel Londonban. Ezek között vannak kizárólag hamburgerre specializálódott speckó helyek, mint e BYRON vagy a GBK (Gourmet Burger Kitchen), de ha jó hamburgert akarunk enni Londonban, akkor a fesztiválokra, hétvégi piacokra megyünk!" forrás


A jó fish and chipsben három klassz dolog konvergál az igazi street food élmény irányába:

 1. Nagyon friss tőkehal. Üde, tengerillatú, gyakorlatilag szálkamentes filé, ami hófehérré és omlóssá válik 4-5 perc sütés után. Aki nem szereti a halat (én pl. amúgy nem vagyok nagyon oda érte), az is megtalálja benne az örömét.

 2. Tökéletesen elkészített sült burgonya. Sokan azt hiszik, hogy a sült krumplit csak be kell dobni az olajba és megsütni. Ez igaz is, csak éppen kétszer kell egymás után. Vagy háromszor. Na de erről mindjárt beszélünk még.

 3. Tökéletes bunda. Könnyű, roppanós, aranybarna és nem szív magába olajat.

forrás


"A legjobb kolbászt a Portobello Road-on szoktuk enni, remek chorizzo kapható. Az én kedvencem a Joe and the Juice, jó szendvicsek remek gyümölcslevek. Jamie éttermei közül voltunk a Fifteenben és a Barbecoaban. A Barbecoa ajánlott, remek húsok, és még a kilátás is pazar." forrás


"A kinti McDödiben is van 99 pennys csóró sajtburger és mini csirkés szendó (chicken mayo) és a dupla sajtburger is csak 1,49-et kóstál, ebből kettőt betolva pedig még egy átlag férfiember is képes jóllakni. A város meg amúgy is tele van diszkont szupermarketekkel, ahol közel itthoni áron lehet ételhez és italhoz jutni. (2014)" forrás


,, Ha nem lenne Londonban külföldi – kelet-európai, arab vagy ázsiai – diaszpóra, lehetetlen lenne ehető ételt találnod a városban. A néhány évvel ezelőtti skóciai tartózkodásom óta bizony nem lett jobb a brit konyha, és ha finomakat akarsz enni, akkor továbbra is a kínai, perzsa, indiai vagy éppen magyar éttermeket kell felkeresned!" forrás


,, A kicsit elhanyagolt Bermondsey-ben, közel a Tower Bridge-hez, a vasúti híd alatt található a Ropewalk. Pár éve nyílt, amikor még javában tombolt a hipszterláz. Ma már kevesebb a hipszter, és a turista is, így nyugodtan elvegyülhetünk és igazi londoniként kóstolhatunk mindenféle furcsa és finom ételeket ezen a piacon. A Maltby Street Market ugyan csak egy kis utca, de annál több mindent találhatunk itt: beef jerkey, süti jégkrém, gin bloody mary, sós karamellás brownie, német kolbászos hot dog, brazil sülthúsok, osztriga pezsgővel és mindezt egy helyen. Személyes kedvencem a Little Bird Gin, aminek különös ismertetőjele Miss Ginger, a pin up girl különös ismertetőjele. Híres a saját készítésű ginjéről, amiből fantasztikus koktélokat készítenek. Életem legjobb Bloody Maryjét ittam itt, igazi reszelt tormával és zellerrel, de a pink grapefruitos gin gyönyörű kristálypohárban is ugyanolyan jó. Ha éppen nincs szabad ülőhely - ami azért gyakran előfordul itt - , akár elvitelre is kérhetjük az italokat, cuki, csíkos pohárban, csíkos szívószállal.

A Maltby Street Marketre délelőtt érdemes elindulni, szombaton 9-16-ig, vasárnap 11-16-ig tart nyitva." forrás,, A hagyományos brit konyhát hagyjuk (bár azért vannak ehető pillanatai, igaz, nem sok), de aki Londonban nem talál az ízlésének (és pénztárcájának) megfelelő lehetőséget, az valamit nagyon rosszul csinál. Rengeteg autentikus étterem (gyors és lassú) között lehet válogatni, nyilván az ember nem mindig engedheti meg magának, de azok között is van nagyon jó, amit azért megengedhet. " forrásHol ehetek egy jót Londonban? Hát a Borough Marketen! Nagyon laza.

Vásárlás

Mi az ország fizetőeszköze?

 • A Font Sterling. (GBP. Angolul: Pound vagy quid) Váltópénze a penny (angolul: pence vagy p (ejtsd: pí)).
 • Eurót sehol sem fogadnak el, így célszerű már itthon pénzt váltani!!!
 • Fémpénzek: 1, 2, 5, 10, 20, 50 pennys, 1, 2 fontos érme
 • Papírpénzek: 5, 10, 20, 50 font. Mindegyiken Erzsébet királynő képmása látható.
 • A régi papírpénzeket (ha valakinek maradt egy előző utazásról), a kinti Nemzeti Bankok beváltják.
 • Hazaindulás előtt érdemes az aprót elkölteni vagy papírpénzre cserélni, mert azt itthon csak kevés helyen váltják vissza forintra. (A skót papírpénz másként néz ki, de az értéke azonos.)

Elfogadják-e a bankkártyát?

Bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak (fagyizókban, jegypénztáraknál, éttermekben), így érdemes azt használni. Az automatákból történő pénzfelvétnek külföldön igen magas a tranzakciós díja és a pénzváltással sem járunk mindig jól, így a legkedvezőbb megoldás, ha kártyával fizetünk. Londonban remekül lehet vásárolni! Míg a belépők, a közlekedés és a szórakozás igen költséges, addig az élelmiszerek és a ruházkodás nem kerülnek sokba, csak tudni kell, hova érdemes betérni. Gyakran vannak leárazások (sale), amikor az emberek már nyitás előtt hosszú sorokban várakoznak az üzletek előtt. Jellemzően nyár elején/végén, illetve karácsony után lehet ezekbe belefutni.

Aki más időszakban látogat Londonba, az Oxford Streeten sétálgatva ő is biztosan fog találni kedvére való üzletet. A Hyde Park felőli végén található a többszintes Primark, ahol potom pénzért lehet ruhákat, kiegészítőket, lakberendezési kellékeket vásárolni. A Sports World üzleteiben márkás pólókat, nadrágokat, cipőket vehetünk remek árakon. Legnagyobb boltjuk a Piccadilly Circuson álló Lillywhites. Aki teát szeretne haza hozni, annak hasznos információ, hogy a Whittard of Chelsea boltjaiban a hagyományos fajtákon kívül az ízesített, gyönyörű dobozokba csomagolt instant teákon át, a teázási kellékekig minden megtalálható. Kedves kis épülete van a Palace of Justice-szel szemben lévő Twinings tea boltnak is (216 Strand), melynek érdekessége, hogy a legrégebbi családi vállalkozás Londonban, mely a mai napig működik.


"A fő látnivalókon kívül érdemes elmenni Camden Town-ba, amit általában nem említenek az útikönyvek. Ez tulajdonképpen egy hippi negyed, aminek híres piaca vagy "bevásárló utcája” a Camden Market. Nem csak a vásárlás miatt érdemes idejönni, hanem a színes forgatagban való elmerülés miatt, vagy csak egy séta a Regents csatorna mellett nagy élményt nyújthat. Ez mellett pedig, eszméletlen micsoda boltok, ruhák, szerelések vannak… néha úgy érzi magát az ember mintha egy másik bolygóra csöppent volna. Vásárlás szempontjából kihagyhatatlan a Harrods, ha csak valami apróságot vagy nem is veszünk semmit, akkor is meg kell nézni. Csúcs választék, minőség és hát maga az áruház…nem semmi. Nem véletlenül emlegetik annyit a filmekben. Rengeteg bevásárló központ van, de szerintem hangulatosabb a belvárosban, Piccadilly és Oxford Street környékén vásárolgatni. London nem az olcsó városok közé tartozik, de meglepő módon lehet találni olcsóbb boltokat ezen a környéken és tényleg jó dolgokat "fillérekért” vásárolni." (Krisztina, 2012)


"Csajos Program: a sokat jó áron-ra fogékonyaknak kötelező program a Soho-ban a Primark! Itt aztán minden megtalálható, ami egy valamire való ruhát halmozó női egyednek szükséges lehet és ami a legcsábítóbb benne, hogy fillérekért... mert ugye atlétából halvány-barack rózsaszín és cián-zöld még nincs, és a nyarat sem lehet csak minimum tízféle papuccsal végigcsinálni. Az idegenvezetős sárga esernyőknek itt van a legnagyobb szerepe: olyan tömeg hömpölyög a boltban, hogy akár örökre is elveszíthetik egymást a kedves vásárlók a ruhatenger vadregényes dzsungelében. FIGYELEM! Érdemes úgy pakolni a bőröndöt, hogy a súlyfeleslegre gondosan odafigyeljünk, mert a Primarkos jó fogások után igen sok pénzt bukhatunk a reptéren hazafelé az extra kilókon!!!" (Emese, 2012)

Portobello Market - bolhapiac

,, Maltby Street Market: A kicsit elhanyagolt Bermondsey-ben, közel a Tower Bridge-hez, a vasúti híd alatt található a Ropewalk. Pár éve nyílt, amikor még javában tombolt a hipszterláz. Ma már kevesebb a hipszter, és a turista is, így nyugodtan elvegyülhetünk és igazi londoniként kóstolhatunk mindenféle furcsa és finom ételeket ezen a piacon. A Maltby Street Market ugyan csak egy kis utca, de annál több mindent találhatunk itt: beef jerkey, süti jégkrém, gin bloody mary, sós karamellás brownie, német kolbászos hot dog, brazil sülthúsok, osztriga pezsgővel és mindezt egy helyen. Személyes kedvencem a Little Bird Gin, aminek különös ismertetőjele Miss Ginger, a pin up girl. Híres a saját készítésű ginjéről, amiből fantasztikus koktélokat készítenek. Életem legjobb Bloody Maryjét ittam itt, igazi reszelt tormával és zellerrel, de a pink grapefruitos gin gyönyörű kristálypohárban is ugyanolyan jó. Ha éppen nincs szabad ülőhely - ami azért gyakran előfordul itt - , akár elvitelre is kérhetjük az italokat, cuki, csíkos pohárban, csíkos szívószállal.

A Maltby Street Marketre délelőtt érdemes elindulni, szombaton 9-16-ig, vasárnap 11-16-ig tart nyitva. (2016)" forrás


,, Leadenhall Market – Valamiért ez a piac nem olyan híres a turisták körében, mint a szuperfelkapott Camden Market és Borough Market és társaik, ami számomra döbbenetes, mert a hely már önmagában egy vizuális orgazmus, pusztán az épületet el tudnám nézegetni órákon keresztül, annyira szép és különleges! Továbbá Harry Potteres vonatkozása is van, itt volt a Foltozott üst bejárata a filmekben 🙂" forrás


Borough Market

,, London több mint ezer éves piaca. A jelenleg látható épület az 1860-as évekre lett kész, majd a 20. század elején is hozzáépítettek és art deco stílusban lehet megcsodálni. Ha valakinek így nem ugrik be, Budapest egyik legszebb példája erre a Madách téri épületegyüttes. A piac nem csak a hétköznapi vásárlókat, hanem a nagykereskedelmet is kiszolgálja. Valahogy mindig elbűvölnek engem a piacok kínálata, itt leginkább a tömérdek gomba halmok, pékáruk és sütemények friss illata, valamint a ki tudja milyen töltelékű pie-ok széles választéka nyűgözött le. Őrületes különben, hogy a környéket hogy beépítették, az épület fölött több vasúti pálya is elhalad." forrás


,, Hétvégenként annyi piac van, hogy az ember győzze elkerülni őket, és nem csak a híresebbek, de egy csomó templomkertben, a Temze partján – jóformán bárhol belebotolhatunk egybe. Nem is feltétlenül kell vásárolni (bár nehéz lesz megállni), egyszerűen csak a hangulat miatt is érdemes elácsorogni kicsit.

Ha egyet kellene ajánlom, akkor az legyen a Borough Market, ami nagyon régóta az egyik legfontosabb élelmiszerpiac Londonban, a választékról nagyjából azt lehet mondani, hogy amit ott nem lehet kapni, az valószínűleg nem is létezik.

Maga a környék egy csomó filmben szerepelt, például a Bridget Jones naplója, valamelyik Harry Potter-film és a Guy Ritchie-féle A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső jeleneteit is forgatták itt. " forrás


,, Brexit, font gyengülés ide vagy oda, London nagyon drága hely. Sosem volt olcsó, de most kifejezetten az volt az érzésem, hogy a levegővétel is 2 fontba kerül. Az utóbbi időben volt alkalmam jópár drágának számító országban megfordulni, de London túltesz Svájc, Costa Rica és Panama árszintjén is. Ha az ember nem kifejezetten csak az ingyenes múzeumokba és parkokba akar benézni, – amikből szerencsére akad jópár, és ezekkel is el lehet tölteni pár szép napot – akkor rendesen gurulnak a fontok, a fizetős programok esetében a gyerekeket sem kényeztetik nagy kedvezménnyel.

Egy presszókávé 1,8 Font körül, 4 fős családnak a belépők 40-80 Font között. (átváltási veszteségekkel kb 1 Font=380 Ft) Egy laza 40 perces London Eye a családnak kb 30ezer Ft-ba kerül. Ha több közkedvelt londoni attrakcióra megyünk érdemes kombinált jegyeket vagy London Passt venni, de a legtöbbet érdemes előre, online foglalni (pl ITT) a sorbanállás elkerülése és a biztosra menés érdekében. Londonban ugyanis a csillagászati árak ellenére irdatlan tömeg van.

4 főre egy átlagos éttermi étkezés 67 fonttól 125-ig történt. Az árrobbanást nemcsak én éreztem így, a helyiek is panaszkodtak. (2017)" forrás


,, Szerintem kihagyhatatlan londoni élmény valamelyik szuper piac felkeresése. Régen Camden volt a nagy kedvencem és Brick Lane (amit a mai napig imádok), de emellett a Borough Market, a Portobello Road Market, a Spitalfields Market, a Columbia Road Flower Market szintén mind óriásiak, és csodás és különleges élményt jelentenek szerintem, turistának és helyieknek egyaránt. Nincs két ugyanolyan nap, mindig egy kicsit más a kínálat, mindig annyi minden történik, annyi embert látsz, ezernyi új impulzus ér. Az összes piac felkeresése ingyenes, aztán persze rajtad múlik, hogy mit veszel, de maga az életérzés nem kerül semmibe, én néha csak a hangulatért megyek és max. valami kis nasit veszek, vagy csak kóstolózom a kis standoknál a kajapiacokon:) (2017)" forrás


,, SZUPERMARKETEK – Ez nem egy önmagában álló program, csak annak érzékeltetésére szeretném bemutatni, hogy a kajának sem kell feltétlen rengetegbe kerülnie Londonban. Ha épp spórolni szeretnék, sokszor van, hogy szupermarketben veszek magamnak olcsó ebédet, amit egyáltalán nem élek meg úgy, hogy jajdeszar, mivel az angol szupermarketekben (főleg a Marks & Spencerben és a Sainsbury’s-ben, de az olcsóbb Morrison’s-ban és a Tescoban is) igazából szuper minőségű kaják kaphatók, a mártogatós koktél rákoktól a gyönyörűen tálalt salátákon át az isteni smoothiekig, na meg ott vannak a klasszik háromszög alakú kis szendvicsek, stb. Jó időben kisebb piknikeket is szoktam csapni, a szupermarketben vásárolt kajákkal az előbb említett parkok valamelyikében például, ami már önmagában is szuper program." forrás

Szórakozás

"Kihagyhatatlan szombat este elmerülni a belváros forgatagában. Mikor a fiatalok neki indulnak a szombat esti bulizásnak. Ők aztán tényleg nem ismernek határt, nem zavartatják magukat. Képesek áprilisban abszolút farsangi hangulatot idéző szerelésben neki indulni az éjszakának. Csak ámul rajtuk a turista. Turistáknak egyébként a bulizás kicsit nyűgös lehet, főleg annak aki nem elég kitartó. Rengeteg szórakozóhely van, de mindegyik fullon tele van. Már az ajtó előtt ácsorgó soroktól elmegy az ember kedve..." (Krisztina, 2012)


"Tuti bulihelyek: a Bankben jókat lehet pörögni, ez a Tower Bridge mellett található, vagy Camden-ben van a Cuban nevű hely ahol latinos zenét játszanak és a hangulat is ehhez igazodik." (Emese, 2012)


"Londoni sétáink során egyik este egy elképesztő helyen jártunk, mely egyszerre működik étteremként, bárként és zártkörű klubként, sőt kulturális események helyszíneként is. Ez a hely a Sketch, mely a londoni elit találkozóhelye. Termeit, éttermeit és a bárokat is ki is lehet bérelni bármilyen rendezvényhez, legyen az fogadás, baráti találkozó vagy esküvői parti, itt minden lehetséges, csak elég pénz kell hozzá. Étterme Michelin- csillagos, és időben kell asztalt foglalni, ha itt szeretnénk ebédelni, vacsorázni, vagy akár csak inni valamit. De érdemes betérni csak azért is, hogy körülnézzünk, mert a hely elképesztő, és semmihez sem hasonlítható. A Sketch hármas egységként definiálja saját magát „Food, Art and Music” azaz étel, művészet és zene." forrás


"A pubok gyakorlatilag az első számú központi helyek a szociális élet éléséhez, gyakran több időt töltenek angolok pubban, mint saját otthonukban. Ennek és a történelmi hagyományoknak megfelelően a hagyományos pubok kialakítása is olyan, mintha akár egy szép nappaliban lennénk. Szőnyegpadló, fabútorok, régi képek a falakon, kellemes belső tér, ami büszkeséget, nyugodtságot, méltóságot áraszt magában. Angliában a közösségi életet el sem lehetne képzelni pubok nélkül. Gyakran nem is annyira az alkohol miatt mennek be, inkább a társaság kedvéért. Rendszerint minden pub rogyásig tele van hétvégente, illetve közeledve a hétvégéhez. Mivel a pubokban nem lehet dohányozni ezért a fele társaság a pub előtt, a másik fele meg a sört várja bent. A nagyvárosokban manapság pedig az ipari méreteket öltő piálás a megszokott, azaz totális lerészegedés.

A pubok nem hülyék, tudják, mi a jó nekik, ezért vannak a délutáni órákban (4-tól, 6-ig, 7-ig) a Happy Hour akciók, amikor féláron lehet venni alkoholt, vagy hármat kettőért, vagy nőknek ingyenes fogyasztás van, és lehetne még sorolni. Nem véletlen az időpont választás, hiszen munkából ki - pubba be a menő. Itt persze éhgyomorra piálás azonnali alkohol felszívódást eredményez, ezért tipikus kép nap mint nap naplementében részegen hazabotorkáló üzletemberek és hölgyek látványa a városban. Az italfogyasztás szorosan összekapcsolódik az étkezéssel, rendszerint a pubok kiváló konyhával rendelkeznek, legalábbis az ízesítés nélküli tipikus angol kaják megfőzéséhez. Hétvégente pedig igazi pénznyelőkké válnak az "elviteles" kis büfék, mindenhol a tipikusan halvány sárgás termo-dobozba pakolják a burgert, sült krumplit, stb...

A pubokban általában rengeteg fajta csapolt sör van, és szintén komoly választéka a rövideknek. Ezért is van többek között másabb kultúrája az italfogyasztásnak, hiszen rengeteg fajta és féle ízeket lehet beszerezni egy italos éjszakán. Oké hogy igyunk egy sört, de világos-barna, házi, kevert, ciderből szintén almás, körtés, epres, long drinkeknek pedig a felsorolhatatlanul hosszú választéka, és akkor még ott vannak a borok. Angliában is komoly probléma az alkoholfogyasztás, ezért minden üvegen fel van tüntetve, hogy mennyi belőle a napi ajánlott adag. Például a Teacher's Whiskey-ből 3-4 egységnyi az állam által ajánlott ésszerű határ. Egy egység pedig egy felest jelent, ami Angliában 25 ml! Tehát a mi felesünk fele :)

Ahhoz pedig hogy ne tévedjünk el egy pubban, pár angol kifejezés, szó:

 • Can I have ... - Kérhetnék ... (ken áj hev)

 • Can I get ... - Kaphatnék ... (ken áj get)

 • JDCoke - Jack Daniels kólával (dzsídíkók)

 • Gin T - Gin Tonic (Dzsintí)

 • Shot - rövid ital (sat)

 • Soft drink - üditő (szoft drink)

 • Bottle of Magners - Üveges Magnerst (az egyik legfinomabb Cider) (bátl of Megnörz)

 • Pint of Guinness - Egy pint Guiness-t (pájnt of ginisz)

 • Cheers - Köszi, vagy Egészségedre (csííírz)

 • Cheers mate - Köszi haver (csííírz méit)

 • Good Health - Egészségedre (régi angol) (gúd helsz)

 • Gents, ladies, toilet, restroom, loo, washroom - WC (sose hallottam még, vagy láttam volna kiírva a WC-t) (dzsentsz, lédíz, tojlet, resztrúm, lú, vasrúm)

 • I'm fine - ha kérdezik, hogy kérsz-e valamit, vagy milyen a pia, étel (ájm fájn)

 • I am being served - már rendeltem (ájm bíing szővd)

 • Go easy on the booze - óvatosan a piával (gó ízí an dö búúz)

forrás

Egészség

Londonban az alapvető orvosi ellátás az Európai Egészségbiztosítási Kártya felmutatásával a külföldiek számára is ingyenes, de minden esetben érdemes még itthon, egy mindenre kiterjedő betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást kötni! A brit egészségügy színvonala nagyon változó, de azért jónak mondható. Az orvosi ellátás nagyon drága és a bankkártyás biztosítás, illetve az európai betegbiztosítási kártya nem nyújt mindenre fedezetet! Mivel Londonban rengeteg ember él, ezért a várótermek is mindig zsúfoltak, így mindenhol, de elsősorban az ügyleteken akár több órás várakozási idővel kell számolni. Amennyiben van biztosításunk, baj esetén – természetesen, ha a körülmények engedik – mindig hívjuk fel a biztosítót. Ők segítenek abban, hogy hol van a legközelebbi kórház, rendelő, ahova fordulhatunk vagy küldenek segítséget.

Helyi segítséget a következő elérhetőségeken kaphatunk:

 • NHS (The National Health Service): 0845 4647
 • Mentők: 999
 • Segélyhívó: 112

A gyógyszerekhez sokkal könnyebb hozzájutni, mint Magyarországon. A nagyobb élelmiszer áruházakban (pl. Tesco, Sainsbury’s) és a drogáriákban (pl. Boots) is vak külön gyógyszeres részleg, ahol recept nélkül kaphatóak a pirulák. Nagyon jó fájdalomcsillapítóik vannak, érdemes a pultnál segítséget kérni.

Közbiztonság

A brit titkosszolgálat, az MI6 a legjobbak közé tartozik az egész világon. Óramű pontosságú tervekkel rendelkeznek esetleges vészhelyzetek esetére és beépülvén a különböző szervezetekbe szinte minden támadást, veszélyt sikerül nekik még az akció előtt elhárítaniuk. Londonban a terrorfenyegetettség 4-es szintű, ami azt jelenti, hogy picivel magasabb, mint a többi európai országban, ezért utazáskor számítsunk arra, hogy a biztonsági ellenőrzések az átlagosnál több időt vehetnek igénybe. Nagyon hasznos információ! Ne vigyünk magunkkal bicskát, zsebkést, gázspray-t az útra, mert Nagy-Britanniában szigorúan büntetik, ha valaki az utcán ezeket magánál tartja. A spray-t már a határnál kiszűrhetik, a kést ugyan beengedik az országba, de - ha már mindenképpen ragaszkodunk hozzá, akkor - érdemes azt a szálláshelyen hagyni.

Jó tudni, hogy Londonban a legtöbb nevezetesség bejáratánál átvilágítják a táskákat és – hasonlóan – a repülőtérhez - semmilyen szúrós, hegyes, mások testi épségét veszélyeztető eszközt nem engednek át a kapukon (bicska, olló, éles körömreszelő, stb.). Ezeket ilyenkor elveszik, majd a kijáratnál visszaadják. Időt spórolunk vele és felesleges izgalmaktól kíméljük meg magunkat, ha eleve nem hordunk ilyesmit a táskánkban, amíg a szigetországban tartózkodunk. Sok helyre folyadékot sem lehet bevinni. Kerüljük a hátizsákokat is, mert nem szeretik őket! Van ahol csak levetetik, de pl. a Harrod’s áruházba be se engednek vele.

A körültekintő megelőzésnek és az állandó rendőri jelenlétnek köszönhetően London biztonságos városnak mondható, különösen a turisták számára. Hasznos, ha kerüljük a külső negyedeket (főleg Dél-Londonban) és az elhagyatottabb utcákat, aluljárókat, főleg sötétedés után. Vigyázzunk a táskánkra, fényképezőnkre, különösen a metrón és a központi részeken, ahol csak úgy hömpölyög a tömeg. Ezeken a helyeken érdemes a hátizsákot előre venni, a válltáskák cipzáras részét befelé fordítani, hogy ne tudjanak észrevétlenül belenyúlni, de nem kell nagyobb veszélytől tartani, mint Budapesten. Sőt!

8 éves idegenvezetői pályafutásom során számtalan csoportot vittem Londonba, de - egyetlen, kisebb értékű lopást leszámítva - nem volt semmilyen kellemetlen atrocitásban része egyetlen utasomnak sem és én is mindig teljes biztonságban éreztem magam a városban. Sokat számít, hogy minden be van kamerázva! Nem csak az utcák és az épületek, de még a tömegközlekedési eszközök 75%-a is fel van szerelve biztonsági kamerákkal.

Vigyázat . Tolvajok működnek ezzen a területen - Aji fotója

"Közbiztonság: én rosszat nem tudok mondani, a zsebtolvajokra azért nem árt odafigyelni. Illetve este a külvárosi részeken azért nem érzi magát az ember teljes biztonságban. Valószínű, hogy az is fokozza ezt a negatív érzetet, hogy elég sok náció él az országban." (Krisztina)


"Az egy hét alatt nem éreztük magunkat veszélyben, pedig volt, hogy éjszakai buszoztunk. Persze gyanús alakok akadtak, de olyanba bárhol bele lehet futni." (Emese)


"Közbiztonság: érdekes kérdés, de amikor turistaként voltam ott egy hétig, én sem láttam semmi visszataszítót, de a fél év alatt mialatt ott éltem 4 gyilkossági helyszínelést láttam a lakóhelyem 500 méteres körzetében, meg még kettőt kicsit távolabb. Ez azért nem semmi…" (Dani)


Magyar külképviselet

Londoni magyar nagykövetség

 • Cím: 35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
 • Telefon: (00 44) (20) 7201-3440, fax: (00 44) (20) 7823-1348
 • E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu

Konzuli Hivatal

Egyéb hasznos tanácsok

Kell-e a konnektorba átalakító?

Igen! Az elektromos hálózat 240 Voltos és a konnektorok eltérnek az általunk megszokottól. 3-ágú a hálózati csatlakozó, így mindenhez, amit itthonról viszünk átalakító kell! Ezeket Magyarországon nagyobb műszaki/barkácsáruházakban, benzinkutakon, reptéren lehet beszerezni (elég drágán) vagy kint a Sports Direct/Sports World (Piccadilly Circuson Lillywhites) nevű üzlethálózat pénztáránál minimális összegért.

Szokás-e borravalót adni?

Igen. A szokásos mértéke, az itthonival megegyezően 10%.

Működni fog-e a mobiltelefon?

A magyar mobiltelefonok kint roaminggal használhatóak, de arról, hogy az adott előfizetéssel milyen feltételekkel/tarifákkal működnek, a mobilszolgáltatóknál kell érdeklődni. Van, hogy még itthon, külön aktiváltatni kell a roamingot!

 • Az Egyesült Királyság előhívója: +44
 • London körzetszáma: 20 (ezt követi a 8 jegyű telefonszám).
 • Magyar mobilról vagy itthonról a következőképpen tárcsázzuk: 004420 12345678

Mennyi az időeltolódás?

1 óra! Érdekesség, hogy az egész világ a londoni Greenwich-hez igazítja az óráját, mivel itt van a kiindulási időzóna, melyhez képest meghatározzák a többit. A téli időszámítás alatt a londoni idő megegyezik a greenwichi középidővel (GMT=Greenwich Mean Time), nyáron viszont egy órával több (GMT +1 óra). Így Magyarországon télen GMT -1 óra van, míg a nyári időszámítás szerint GMT – 2.

Mértékegységek

Nagy-Britanniában az álatalunk megszokottól eltérő mértékegységeket használnak. A fontosabbak átváltása:

 • 1 mérföld = 1,6 km
 • 1 font = 454 gr
 • 1 pint = 0.6 l
 • 1 galon = 4,6 l

Ünnepnapok

A nagyobb üzletek üzletek és a turista attrakciók Londonban szinte állandóan nyitva vannak csak Karácsonykor zárnak be. Ennek ellenére érdemes korlátozott nyitva tartással, útlezárásokkal, fesztiválokkal, megmozdulásokkal és a szokásosnál is nagyobb tömeggel számolni ezeken a napokon.

Fotóegyveleg

Londoni metró - szolgálati közlemény: A Nap idézete

,, Nem tudom innen hová megyek, de igérem magamnak, hogy nem lesz unalmas" David Bowie - 1947-2016

Vissza az elejére


Kommentek

Úti Kritikus, 2015. 11. 23. 09:49
Kedves Szofia!
Természetesen érdemes kiváltani egy Oyster card-ot vagy egy 24 órás jegyet. Az Oyster akár már 10 fonttól kapható és csak annyit költ vele, amennyit utazik - akár vissza is igényelhető a fennmaradt egyenleg. Persze a 24 órás jegy már 12 fontért megvásárolható. Londonpass-t szerintünk fölösleges venni ilyenkor.


Szofia, 2015. 11. 22. 23:15
Erdeklodnek, ha cssk egy napra megyek, erdemed váltani londonpasst-t vagy tra vel cardot vagy gyalog is megoldhato ha igen melyiket ajánlják...transferbus- szal megyunk a belvarosba tenyleg van a 2 in1 utazas? Koszonom


Samoczi Attila, 2015. 05. 18. 23:20
erdeklodnek a londoni magyar nagykovetseg korul van e valamilyen parkolasi lehetoseg??
valaszokat elore is koszonom


Úti kritikus, 2015. 01. 10. 15:12
Kedves Horváth Attiláné!
A London Pass most már két változatban váltható, az egyik csak a Pass, a másik pedig a London Pass with Travel Card. Ez utóbbi a belépőket is tartalmazza, valamint az összes zónára használható Travel Cardot is, amivel igénybe vehető minden tömegközlekedési eszköz!

A London Pass 1,2,3 és 6 napra váltható, valamint van egy 10 napos is, amihez a feltöltős Oyster card is jár.

Ha Önök 3 napig maradnak, akkor értelemszerűen a 3 napos London Pass with Travel Card-ot javasoljuk. Ennek ára 100 font/fő vagy gyermekek részére 61,40 font/fő.


Horváth Attiláné, 2015. 01. 10. 14:17
Helló! Mi a lányommal két hét mulva megyünk Londonba.A Stansted reptérre érkezünk, a szállásunk Holiday Inn Express Newbury Park 713 Eastern Avenue IG2 7RH. Milyen Pass-t vegyünk, amivel a metrót, a látnivalók belépőit is tartalmazza. 3 napot leszünk. Nem tudum a zónákat sem, hogy melyik legyen. Köszönettel!


Robi Bitter, 2014. 01. 23. 19:51
Hello. En ket het mulva utazok Londonba es vasaroltam magamnak London Pass with Travel card-ot.Csak azt szeretnem megtudni,hogy pontasan hogyan kell hasznalni a travelt vagy,hogy hol kell ervenyesiteni? Koszi a valaszt


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon