ÚTIKRITIKA.HU / London


hirdetes


útikritikák


London

Repülőjegy | Érkezés | Szállás és ajánlott hotelek | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

Földgömb a Portugal street-en - K.-T. Gyuri fotója

Repülőjegy és repülés

Budapestről Londonba a British Airways menetrend szerinti járatával tudunk utazni. Az átlagos menetidő 2 óra 15 perc. A fapados Wizz Air légitársaság járatával napi több alkalommal juthatunk el a brit fővárosba. A legtöbb légitársaság 24 órával indulás előtt lehetőséget biztosít a saját honlapján az utasfelvételre (online chek-in). Ehhez csak a vezetéknevet és az elektronikus jegy jobb oldalán lévő oszlop tetején szereplő airline reference numbert vagy az alján lévő jegyszámot kell megadni. Ez után lehet ülőhelyet választani és kinyomtatni a beszállókártyát. Amennyiben a rendszer nem teszi lehetővé, úgy a repülőtéren, 2 órával indulás előtt van lehetőség az utasfelvételre. Kérem, vegye figyelembe, hogy a biztonsági ellenőrzés is hosszú időt vehet igénybe és vannak légitársaságok, melyek egy órával indulás előtt már zárják a kapukat és utána nem engedik fel az utasokat a gépre. A légitársaságok honlapján pontos információ található a feladható- és a kézipoggyászok súly- és méretkorlátozásairól. Ezeket nagyon szigorúan veszik és a többletsúlyt minden esetben kifizettetik. Érdemes az indulás előtti napon ellenőrizni, hogy nem változott-e a menetrend, illetve az indulás napján tájékozódni a késések, esetleges sztrájkok miatt.

K. R. fotója

Hasznos tanácsok az utazáshoz:

 • A repülőjegy ára a foglalás időpontjától, és a foglalás telítettségétől függ.
 • Ha időben foglalunk, akkor igen kedvezményes áron tudunk repülőjegyet vásárolni.
 • A repülőjegyen a név és az útvonal a foglalás után már nem módosítható!
 • A Vista irodáiban lehetőség van reptéri transzfer és reptéri parkolóhely foglalására is.
 • Számolni kell az időeltolódással is. A repülőjegyen mindig a helyi idő szerepel.
 • Érdemes útlemondási biztosítást is kötni, melyre csak a repülőjegy kiállításának-, illetve az utazás befizetésének napján van lehetőség.
 • Amennyiben betegség miatt hiúsul meg az utazás, úgy a biztosító a részvételi díj 80%-át visszatéríti annak, aki rendelkezik biztosítási kötvénnyel.

7 ok, amiért NE repülj Wizzairrel Londonba!

Gazdaságos alternatívája a repülésnek a buszozás vagy a vonat. Érdemes tájékozódni.

Érkezés

Érkezés komppal vagy a "Csalagúton" keresztül

Érkezés Londonba komppal

A kompút kb. 1,5 óra, mely során lehet pihenni, az éttermekben egy jót enni, vagy a vámmentes boltban vásárolgatni. (A parfümöknél és az alkoholos részlegen általában kihagyhatatlan akciók vannak.) Amikor közeledik a komp az angol partokhoz, mindenképpen menjünk ki a fedélzet menetirány szerinti jobb oldalára, mert onnan csodálhatjuk meg teljes pompájukban a doveri fehér sziklákat.

Érkezés Londonba Csalagúton keresztül

Európán belül nagyon praktikus és jól szervezett a vonatközlekedés. Nem ciki Párizsból például vonnatal menni Londonba.

Érkezés Londonba repülőgéppel - repülőtérről való bejutási lehetőségek

Londonnak 5 reptere van:

Heathrow

 • Távolsága Londontól: 32-km-re, nyugatra a városközponttól.
 • Bejutási idő: kb. 50 perc.

Ez a világ egyik legforgalmasabb repülőtere. Ide érkeznek a British Airways közvetlen Budapest-London járatai. Innen a legegyszerűbb a városba való bejutás, mert bármely terminálról fel lehet szállni a Piccadilly vonalon közlekedő metróra. Aki nem szeret a föld alatt utazni az választhat két vonat a Heathrow Express, a Heathrow Connect, valamint a National Express buszai közül. Az első kettőnél bizonyos terminálok esetében át is kell szállni. Csak a metróra érvényes a Travel Card!

Gatwick

 • Távolság: 48 km, déli irányban.
 • Bejutási idő: kb. 30 perc.

A Gatwick Express-el juthatunk be a városba, mely negyedóránkként közlekedik a központi Victoria Pályaudvarig.

Luton

Vonat a First Capital Connect, East Midlan Trains a St. Pancras állomásig. Busszal a Green Line és az Easy Bus a Victoriáig. Egyébként ide érkeznek a Wizz Air közvetlen Budapest-London járatai.

"Rövid poroszkálás után sikerült megtalálni a 10-es bus stopot, ahol nem egy szép sárga EasyBus várt minket, ahogyan azt mi elképzeltünk, hanem az alvállalkozó Green Line, ki nem találnátok, de zöld busza. A Sofőr mellett még volt két-három másik tipikus ingléze figura, akik azért voltak, hogy pakolják a busz aljába a csomagokat, és tereljék a népet el a busztól. Miután úgy gondolták, hogy most már tele lesz utasokkal, és épp, mikor már az én táskámat is rakták volna be. El lettem terelve. Hál’ isten, ez nagyon nem tántorított el attól, sőt motivált rá, hogy kezdjem lobogtatni e figurák felé a kinyomtatott booking-ot, azaz a foglalást igazoló lapot, és bizony belátták embereink, hogy igazunk van, és Violával bérelt helyünk van ezen a buszon befelé London szívébe." forrás

Stansted

 • Stansted távolsága Londontól: 56 km, északi irányban.
 • Bejutási idő: min. 45 perc.

A Stansted Express-el a Liverpool Street station-ig vagy busszal a National Express és Terravision Express Shuttle a Victoriáig, Easy Bus a Beaker Streetig.

City Airport

 • A város keleti részén helyezkedik el.
 • A központba 20-25 perc alatt lehet bejutni.

Docklands Light Railway-el a legegyszerűbb.

Szállás és ajánlott hotelek

A külföldi és a magyar bankok közötti kommunikáció sokszor nagyon lassú, így előfordul, hogy a szállásokon, autóbérlésnél kaucióként zárolt összeg csak hetek vagy hónapok múlva szabadul fel a számlán. Ezzel mindig számolni kell!

Early check-in, late check-out: a szállodai szobákat az esetek többségében délután 2-kor lehet elfoglalni és délelőtt 10-kor kell elhagyni. Amennyiben jóval korábban érkeznek vagy később távoznak, érdemes érdeklődni a korai bejelentkezés/késői távozás lehetősége felől, mely általában felár ellenében megoldható.

"A szállásokkal kapcsolatban, sajnos elég sok silány minőségű szálloda van, aki nem akar sokat költeni a szállásra, annak jobb megbarátkozni a gondolattal, hogy semmi extra dologra ne számítson. Érdemes olyan szállást keresni, ami közel van a metrómegállóhoz ezzel sok időt spórolhatunk és ha lehet az 1-2 zónában. Itt is lehet olcsó szállásokat találni, de nem kell olyan sokat utazni ahhoz, hogy elérjük a látnivalókat." (Krisztina, 2012)


,, A Kensington városrészt tudom ajánlani, sok kis butik hotel van, ahol nagyon jó az ár-érték arány. A mi hotelünk kb. 5 perc sétára volt 2 metrómegálló között, ahonnan nem volt messze a központ (fél óra, ami Londonhoz képest egész jó). Az utcák nyugodtak voltak, és a fehér házak a klasszikus lépcsőkkel és fekete ajtókkal nagyon hangulatosak. Eltöltöttünk 2 éjszakát a Hammersmith városrészben is, ez már picit zajosabb környék, tömött utcákkal, rengeteg étteremmel és pubbal, de a közlekedés itt is remek. Mivel London hatalmas város, ezért ha csak kevés napra utaztok mindenféleképpen ajánlom a központi elhelyezkedésű szállásokat, hiszen így is, hogy mi forgalmas metró megállók közelében laktunk, a legtöbb helyre fél óra – 40 perc előtt nem értünk oda. (2018)" forrás

Ajánlott hotelek

Úti okmányok

"Magyar állampolgárok érvényes magyar útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal vízummentesen utazhatnak az Egyesült Királyságba. Ugyanakkor a zökkenőmentes határátkelés érdekében a Külügyminisztérium továbbra is javasolja az útlevél használatát. A brit hatóságok külön is felhívták a figyelmet arra, hogy a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánlják. Ennek kapcsán arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a személyazonossági igazolvánnyal történő utazásra, beleértve az átutazást is, az EGT-n kívüli harmadik államokba csak abban az esetben van mód, ha azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. A magyar állampolgárok egyesült királyságbeli tartózkodásához nincs szükség tartózkodási engedélyre." forrás

Indulás előtt mindenképpen ellenőrizze az útlevél/személyi igazolvány érvényességét, illetve, hogy az utazási dokumentumokon feltüntetett név pontosan megegyezik-e az igazolványaiban szereplővel! Ellenkező esetben, ha repülővel utazik, akkor a légitársaság megtagadhatja a beszállítást. A bevándorlási hivatal munkatársai a mai napig megállítják az országba belépőket és szúrópróba szerűen kérdéseket is tehetnek fel (pl. milyen céllal érkeztünk az országba, meddig maradunk, hol fogunk lakni, stb.). Erre érdemes felkészülni, de nem kell aggódni, mert már nem olyan szigorúak, mint a múltban, amikor számos embert visszafordítottak a határról, aki nem a megfelelő választ adta a kérdésekre vagy nem volt előre lefoglalt szállása. Az általunk esetleg túlzottnak vélt óvatosság nem véletlen: annyi bevándorló és feketemunkás él, dolgozik a szigeten, hogy ha mindenkit beengednének, akkor előbb-utóbb elsüllyedne! Amit tilos az országba bevinni bevinni: gázspray-t, kést/bicskát csak a bőröndben. Brexit ügyben kérjük, tájékozódnon a napi sajtóból.  

Fotóegyveleg

 

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 09. 08. 10:59
Éva!

Nem kell.


Molnár Éva, 2018. 09. 06. 07:57
Erkölcsi bizonyítvány kell e, ha Londonba utaznánk?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon