ÚTIKRITIKA.HU / Egyiptom


hirdetes


útikritikák


Egyiptom

Egészség | Étkezés | Közlekedés | Vásárlás | Alkudozás | Pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

.

Egészség

Az egyiptomi állami egészségügy színvonala alacsony, a gazdasági nehézségek miatt képtelen kiszolgálni a gyorsan növekvő számú népességet. Magyar állampolgárok jogosultság hiányában, valamint nyelvi és egyéb nehézségek miatt nem is tudják igénybe venni az egyiptomi közegészségügyi szolgáltatásokat, csak költségtérítéses szolgáltatásokat nyújtó intézményekhez fordulhatnak. Minden egyiptomi út indulása előtt győződjön meg arról, az utazási csomag tartalmaz-e betegbiztosítást. Amennyiben nem, ezen a linken köthető kedvezményes utasbiztosítás.

Tömeges bilharziás megbetegedés jellemzi a lakosság jelentős részér, főként vidéken. A folyókban és csatornákban a fürdés – a bilharzia vagy schistosomiasis kórokozó jelenléte miatt – komoly veszélyforrás!

Hepatitis B és Hepatitis C megbetegedések számaránya a lakosság körében magas. HIV / AIDS megbetegedésekről nincs hivatalos adatközlés.

Hasmenésről fontos:

 • Széntablettát/Imodiumot csak nagyon szükséges esetben (kiszáradás ellen) vegyünk be, mert a fertőző széklet bent tartása súlyosbítja a fertőzést/ betegséget!
 • Súlyos hasmenés esetén - és általában is - mindig gondoskodjunk a bőséges folyadékbevitelről a kiszáradás elkerülése miatt!
 • Óvjuk magunkat az erős napsugárzástól, mert így elkerülhető egy napszúrás, ami az esetleges hányás miatt súlyos folyadékvesztést okozhat a hasmenéses időszakban!

Mielőtt elutazunk, milyen gyógyszereket érdemes beszerezni:

 • Normaflore: A Sanofi-aventis Normaflore nevű készítménye hatékonyan, mégis szelíden, mellékhatások nélkül állítja vissza a bélflóra egyensúlyát. Helyreállítja az emésztést, szabályozza a bél baktériumflóráját, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét. A Normaflore kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Problémamentesen alkalmazható csecsemők és kisgyermekek kezelésére is. Már egyetlen 5-7 napos kúra is elég flóra egészségének helyreállításához.
 • Sulfaguanidin vagy széntabletta - hasmenés és gyomorfertőzés miatt
 • Lopedium - egyéb okok miatt - izgalom, fűszeres étel, alkohol - kialakult hasmenés ellen

Antinal - a csodaszer vírusos hasmenés ellen Egyiptomban

"Sokat hallottam róla, de senki nem tudta a nevét. Van egy kellemesnek nem mondható egyiptomi baj, amit az ottani víztől illetve az abban található baktériumtól kap a kényes gyomrú magyar. Nem fontos csapból innunk ennek beszerzéséhez, az italokba rakott jeget és a fagyit is csapvízből csinálják általában, a gyümölcsöket is abban mossák, és még sorolhatom. Szóval simán belefuthat az ember akár a szállodai svédasztalos zabálásakor is, mondjuk a januári zimankó idején csábítóan ránk kacsintgató hatalmas, piros eper majszolása közben. Az eredmény, igen durva hasmenés, hányás, sokszor egy időben - az ember nem tudja eldönteni a WC-hez fejjel, vagy fenékkel közeledjen először.

Semmi nem marad meg az emberben, még a víz sem, sokszor lázzal jár. Várható a kiszáradás, ami aztán durvulhat. Magyarországon azt mondják, Imodium-ot kell bevenni, csakhogy az a gyógyszer egy dologra jó. Megállít minden kimenetet, ajtók bezárva, pont. De nem gyógyít! Az Antinal viszont pont arra van kifejlesztve, hogy ezt a dögöt kiírtsa az emberből. Természetes, nem kavar meg semmit a szervezetben, még a salmonella baktériumra is jó. Ha már ott a baj, akkor Imodiummal állítsuk meg a kiszáradást, majd Antinal, és az amőbának ami a bajt okozza, annyi. Alapgyógyszer, ára kb. 4-5LE (200Ft). Napi 4x1 kapszula az adag."


"Van egy remek egyiptomi gyógyszer, az Antinal, aminek a beszerzését már az első szembejövő gyógyszertárnál érdemes beszerezni. Jobb félni, mint megijedni alapon! Ha a szálloda recepcióján rendeljük meg, akkor sokszor plusz költséget számítanak fel és dupla vagy tripla annyiba is kerülhet, mint rendes áron. A megadott mennyiséget mindenképp tartsuk szem előtt, kúraszerűen kell alkalmazni, amíg teljesen fertőtleníti a bélrendszert és ki nem tisztul a baktérium a szervezetünkből." (L. Orsi, 2014)


Vízből csak üvegeset, fogmosáshoz is ajánlott, illetve indulás előtt pár nappal egy kis probiotikum kúra sem árt állítólag, na meg az se ha van nálunk egy kis fertőtlenítő pálinka, nekünk nem volt semmi gondunk, általában olyan egyszerű helyeken ettünk, ahol sok helyi is. (2023)

Imodium komplett - hasmenés ellen (nem előnyös, mert csak hasfogó)

A hasmenés megállítására szolgál, 90%-os biztonsággal megfogja, semmi output, de nem gyógyítja a betegséget, tehát mellette még kell más, ami az OKOT megszünteti. Egyiptomban ez az Antinal. Szedéséről (mármint az Imodium) a doboz hátulján található információ, először 2 tabletta, utána 1-1 tabletta gond esetén.

Amit még ajánlanak:

 • ENTOCID-H tabletta (hasmenés ellen)

"El-shatafa/Közel-keleti bidé: Képzeld el, hogy mit sem sejtve besétálsz egy illemhelyiségbe, legyen az egy étterem mosdója vagy az egyiptomi házigazda fürdőszobája. Becsukod magad mögött az ajtót, majd felnyitva a WC csésze fedelét, ijedtedben hátrahőkölsz. De nem azért mert valaki elfelejtette maga után használni a WC kefét, vagy mert valami ízeltlábú, esetleg egy szőrös állatka úszik a vízben (bár Egyiptomban ez sem kizárt.) A látvány, ami sokkolhat az nem más, mint a WC csésze belső falából kiálló rövid kis kampó, melynek csúcsos vége az ég (és bizonyos testrészek) felé mered. Nem, ez se nem dekoráció, se nem a WC tisztítására szolgál; ez MAGAD tisztítására szolgál.

Az eszköz neve shatafa, vagy más néven a Közel-keleti bidé (egyik fajtája), és bár szerintem a bidé használata WC papírral kombinálva a higiénia csúcsa, ( és nem mellesleg alapvető tisztálkodási eszköz az orvosok szerint gyulladás, aranyér és egyéb „altáji panaszok” megelőzésére), erre a változatra inkább a „döbbenetes, félelmetes, és irtó gusztustalan” jelzők ugranak be. Ám a shatafának ennél kevésbé sokkoló változata is létezik. Rokona, a WC-vel összecsatlakoztatott cső vagy mini tus, ami a WC mellett közvetlenül, elérhető távolságban lóg a falon, vagy pl. a bevásárlóközpontokban és elegáns éttermekben található megoldás, amikor a WC tartály egyik oldalán lévő kis kart eltekerve az ülőke alatti rejtett lyukból víz spriccel elő.

Egy jó tanács a satafával kapcsolatban: mivel akadnak olyan emberek, akik WC papír vagy egyéb törlő helyett használják a shatafát és nem gondolnak arra, hogy esetleg másoknak szükségük lenne papírra is, ha vendégségbe mész, mindig legyen nálad kellő mennyiségű zsebkendő vagy törlőkendő, a meglepetések elkerülése végett. A Közel-Keleten a shatafa használatának jótékony egészségügy okai mellett vallási alapja is van, ugyanis az iszlám vallásban nagyon fontos a tisztaság (bármennyire is nem ez jön le arab országban járva). Egy muszlim embernek (aki nem feltétlen, sőt, az esetek többségében nem arab ugye, mint tudjuk), személyes igénye mellett vallási kötelessége is lenne mindig, minden tekintetben ápoltnak lennie (kellemes testszag, tiszta ruha, tiszta környezet,...stb.), amire nem csak a Korán, Isten utolsó kinyilatkoztatása a muszlimok hite szerint, de Mohamed próféta, Isten legutolsó prófétájának, tanításai is ösztönöznek. (2015)" forrás,, A szállodákban, hotelekben a szervezett turizmus számára hozott rendelkezések elegendők, a higiénés szabályok megtartásával klórozzák a vizet. Sokkal inkább oka lehet a bajoknak, hogy a reggel kitett étel lefedés nélkül várja a vendéget, időközben a legyek, vagy a levegőben terjedt kórokozók rátelepednek az ételre. A legtöbb fertőzést a nem szervezett turistaúton kaphatják el a vendégek azzal, hogy például a víz közel van a szennyvízcsatornához, vagy a gyümölcsök több napja állnak a kínálótálban.(2018)" forrás


Étkezés

Az éttermi kínálatban bőséges a vega választék. Az előételek kavalkádját jelenti a mezze, aminek elfogyasztásához kis tányérkákat raknak ki az asztalra az éttermekben. A főételekben az ürühús, a bárány, a szárnyasok és a marha lehet szereplő, többnyire grillezett kivitelben.

Közlekedés

"Haláli itt a közlekedés. A fő érdekesség, hogy nincsenek kátyúk, mint odahaza, érdemes lenne tanulni az araboktól. Kocsi kocsi hátán. Itt a legelső, ha beül egy arab a kocsijába a dudát nyomja. Muris az állandó dudálás. Semmiféle szabály nincs, mi is száguldoztunk a busszal. A vezetők 70 %-ának nincs is jogsija. Kötelező műszaki vizsga nincs." forrás: egyiptomban.blogspot.hu)


,, Egyiptomban sok taxisofőr éjjel sem használ világítást, mert szerintük így többet fogyaszt az autó. Próbáltam győzködni néhányat közülük, hogy inkább az ablakokat tekerjék fel éjjel, mert az tényleg növeli a fogyasztást, de nem igazán hittek nekem." forrás

Közlekedés Minjában - Varga Gábor fotója 

A főúton előfordul, hogy homokbucka terem előtted, vagy éppen elfogy a bitumen és sóderen kell tovább haladni minden jelzés nélkül, ezért érdemes folyamatosan figyelni. Az ottaniak még sötétben sem szívesen használnák lámpát a kocsin, így az éjszaka utak izgalmasak voltak. Sávok nem igazán vannak, előznek jobbról balról. A városokban az utak kaotikusak. Szamár, gyalogos, tuktuk, motor, minden megy mindenhogy, figyelni kell nagyon, de pozitív, hogy balesetet nem is látni szinte. Nagyon sok a fekvőrendőr, amivel csak egy baj van, hogy sokszor nem jelzi tábla és az utolsó pillanatban veszi észre az ember.  (2022)

Vásárlás

Borravaló:

Hotelben a londinernek 3-5 egyiptomi font/börönd. A taxisok rövid távú fuvarnál nem várnak el borravalót. Étteremben 10 százalékot határozottan elvárnak.

Alkudozás

"Azt, hogy az áru ténylegesen tetszik, ne mutassuk, alku közben, akármennyire is dicséri a portékáját az eladó, nézegessük, vizsgálgassuk elégedetlen arckifejezéssel, és lehetőleg többször tegyük is le. Ha leteszi az ember, szinte azonnal visszaadják a kezébe, némi árcsökkentés mellett. Amennyiben valamire kifejezett szükségünk van, azt végképp ne mutassuk. Ha pl. lehűlt az idő, és fázik az ember, szeretne valami ruhaneműt, véletlenül se fogat vacogtatva próbáljon alkudni, mert azért a bazárosok sem hülyék, ha tudják, hogy mindenképp megveszed az árut, akkor fikarcnyit sem, vagy csak alig engednek majd az árból." forrás


,, Nem tudom, ti mennyire szoktatok alkudozni, de az arab országokban ez néha (oké, mindig) kötelező. Nincs ez másként Egyiptomban sem, bár ők nem vallják magukat arabnak. Mi alapvetően azt az ökölszabályt vezettük be: az első ár fele éppen jó lesz nekünk. Úgy tapasztaltunk, nagyon magasan kezdik az alkudozást a helyiek. Például a Nagy Piramisnál a tevegelést 400-ról indították, de ahogy egyre többen jelentek meg 200 LE lett, és a végén 100-ért mentünk 2 tevével fél órát! Alapvetően nem kell szégyenkezni, ha nem éri meg nekik, nem adják el. Azt tapasztaltuk, hogy a feléért mindent odaadtak.

Azt is tudnotok kell, hogy majdnem mindenhol két ár van: a helyi és a turista (ugyanígy kétfajta étlap van), ezt ők nem átverésnek hívják, hanem ez a normális. Mindig azt szoktuk csinálni, hogy ránézünk valamire és eldöntjük, nekünk mennyit ér. Ha összejön, akkor ok, ha nem, akkor hagyjuk. Abban biztosak lehettek, bármit is vettetek, biztosan meg lehet venni olcsóbban, úgyhogy inkább ne ellenőrizzétek az árakat. (2021) forrás

Pénzváltás

Válasszunk megbízható és hivatalos váltóhelyet: Keressünk olyan hivatalos váltóhelyet, amelynek megfelelő engedélyei és jogosultságai vannak a pénzváltásra. Az ilyen helyeken valószínűleg jobb átváltási arányt kínálnak, és biztonságosabbak is.

Ellenőrizzük a jelenlegi átváltási arányokat: Ellenőrizzük a jelenlegi átváltási arányokat az online pénzváltó oldalakon, hogy tisztában legyünk az aktuális árfolyamokkal, és ne hagyjuk magunkat megtéveszteni.

Ellenőrizzük a kapott pénzt: Azonnal ellenőrizzük az átváltott pénzt, és győződjünk meg arról, hogy a megfelelő összeget kaptuk meg.

Ne váltsunk túl sok pénzt: Csak annyi pénzt váltsunk át, amennyire ténylegesen szükségünk van, mivel az esetleges maradékot nehéz lehet visszaváltani a saját valutánkra.

Kerüljük az utcai pénzváltókat: Kerüljük az utcai pénzváltókat és azokat a helyeket, amelyekben nem bízunk meg teljesen, mert könnyen átverhetnek bennünket.

Tároljuk biztonságosan az átváltott pénzt: Tároljuk biztonságosan az átváltott pénzt, és ne mutassuk meg senkinek, kivéve a megbízható személyeket, mint például az utazási partnerünk vagy a szálláshelyünk személyzete.

Használjuk a bankkártyánkat: Az egyik legjobb módja a pénzváltásnak, hogy egyszerűen használjuk a bankkártyánkat, amely általában jó árfolyamot és biztonságosabb fizetési módokat kínál, mint a készpénz. Azonban ellenőrizzük a bankunk díjszabását és az esetleges külföldi tranzakciós díjakat, mielőtt használnánk a kártyánkat.

Közbiztonság

 • A külügyminisztérium továbbra sem javasolja, hogy magyar állampolgárok látogassanak a Sínai-félsziget északi és középső területeire, még szervezett keretek között sem.
 • Az utazási irodák által szervezett utak Sarm el-Sejk és Dahab városokba biztonságosnak tekinthetők, de az esetleges fakultatív programok, pl. sivatagi kirándulások során kellő elővigyázatosság javasolt.
 • A Nílus völgyének Kairótól délre fekvő és Luxor északi határa közé eső területére csak szükséges esetben utazzanak magyar állampolgárok, mivel itt előfordulhatnak szórványos biztonsági fenyegetések.
 • Kairó és Alexandria alapvetően biztonságos, s így biztonságos az átszállás a kairói nemzetközi repülőtéren is. A közelmúltban több terrortámadást hajtottak végre főleg karhatalmi szervek központjai és egységei ellen, így fokozott körültekintés javasolt. Gízában az általános biztonsági helyzet jó, ugyanakkor a piramisok, mint kiemelt turisztikai látványosság potenciális támadási célpont lehet szélsőségesek számára.
 • Felső-Egyiptomban Luxor, Asszuán és Abu Szimbel látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, beleértve a szervezett nílusi hajóutakat is Luxor és Asszuán közt. Szintén biztonságosak a vörös-tengeri üdülőhelyek, úgymint pl. Hurghada, Marsza Alam, Sarm al-Sejk, Taba, Dahab, stb., de a Sínai-félszigeten lévő üdülőhelyek esetében (Taba, Dahab, Shamr al-Sejk) fokozott elővigyázatosság javasolt a város elhagyásával járó programok során.
 • A Nílus völgyétől nyugatra elterülő sivatagi oázisok közül a Szíva-oázis látogatása szervezett túrák keretei között biztonságos. A Nyugati-Sivatag többi oázisa ugyanakkor rejt magában biztonsági kockázatot. A líbiai polgárháború miatt előfordulhat, hogy fegyveresek szivárognak át a határon.
 • A 2016-ban kialakult gazdasági nehézségek komoly terheket ró a lakosságra, ezért az emberek gyakorta feszültek, elégedetlenek. Gyakori jelenséggé vált egyes alapvető élelmiszerek hiánya, áremelések. Kérjük, kerüljék az esetleges nagyobb csoportosulásokat, megmozdulásokat és tüntetéseket.

A turista nők bizony ki vannak téve Egyiptomban zaklatásoknak, különösen ha férfi kísérő nélkül utaznak. Kerülni kell a kihívó öltözködést, az arc túl hangsúlyos kifestését. Legyen a turista nőknél mindig készenlétben mobil telefon, és mindenképpen kerülni kell olyan helyzeteket, ahol férfi tömegek gyűrűjébe kerülhetnek.

"A rendőrség a forradalom óta nem áll a helyzet magaslatán, bár azelőtt sem a nép, hanem a rendszer védelmére voltak kiképezve. Most azonban tényleg semmire nem jók. Számtalanszor előfordul, hogy ha bűnesethez hívják őket, azt mondják, nem kellett volna tüntetni a biztonságot adó rendszer ellen. Most már védje meg magát mindenki, ahogy tudja. " forrás

Magyar külképviselet

Nagykövetségünk Kairóban:

 • Cím: 29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, Cairo Egypt 11211
 • Előhívó: (+20-2) Telefon: (+20-2) 2735-6478, 2735-8659, 2735-8634, 2737-0019
 • Ügyelet - munkaidőn kívül, vészhelyzetben: külföldről: +20-122-6575-198, Egyiptomból: 0122-6575-198 - Fax: +20-2-2735-8648
 • E-mail: mission.cai@mfa.gov.hu - Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kovács András Imre
 • További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Csád, Dél-Szudán, Eritrea, Szudáni Köztársaság

Konzuli Hivatal, Kairó:

 • Cím: 29, Mohamed Mazhar St., Zamalek, Cairo, Egypt 11211
 • Előhívó: (+20-2) Telefon: (+20-2) 2735 6478, 2735 8659, 2735 8634, 2737 0019
 • Ügyelet - munkaidőn kívül, vészhelyzetben: külföldről: +20-122-6575-198, Egyiptomból: 0122-6575-198 - Fax: 2735-8648
 • E-mail: mission.cai@mfa.gov.hu - Vezető konzul: Pereszlényi Eszter
 • Konzuli kerület: Egyiptom, Eritrea, Szudáni Köztársaság, Dél-Szudán és Csád egész területe

Tiszteletbeli konzul, Alexandria:

 • Tiszteletbeli konzul: Dr. Ahmed Saad Ragab, Ph.D
 • Cím: 47, Al Soltan Hussein Street, Al Khartoum Sq., Al Azarita, Alexandria, Egypt
 • Előhívó: 00-20-3 (külföldről); 03 (Egyiptomból) - Telefon és fax: 484-14-50 - E-mail: asragab@wormsalx.com

Egyéb hasznos információk

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

zobold, 2022. 01. 06. 14:21
"A fő érdekesség, hogy nincsenek kátyúk, mint odahaza, érdemes lenne tanulni az araboktól"

Azért mert nincsenek kemény fagyok, jég ami szétrepeszi az aszfaltot.


Horváth péter, 2021. 08. 20. 08:17
Hajdu Zoltán- én most itt vagyok, alig van WC ahol nincs mocsok, az emberek az ocák hepe-hupáin a mocsokban ülnek, szemét mindenhol. Fakiuvágás? Szelektív gyűjtés sincs Ja és foguk se nagyon..


Hajdu Zoltán, 2020. 08. 26. 00:21
Hát furcsa, hogy ennyire le írja a cik szerzője az egyiptomi népet és higiéniáját. Ha ők egyiptomba WC-n ürítenek nem papirt használnak seg törlésre. Ök mossák és egy papir törlővel törlik szárazra a vizes területet. Nagyobb a higiéniás óvatosság mint az egész vilagon. Mi még erdőket és növényeket írtunk ki a rengeteg wc
Papir elő álításához. Az hogy ott elkapja a vékony fosás. Könnyebb azt bacira kenik egyeseknek. Az lehet, hogy saját higiéniás elmaradottsága. Nem pedig a jégkocka, ívóvíz gyümölcsök fogyasztása okoza. Kimondottan emberi mulasztás az okozója.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon