ÚTIKRITIKA.HU / Kairó


hirdetes

útikritikák


Kairó

Kairó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Kairói bazár | Óváros (kopt Kairó) | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

2023. október 30-tól a Wizzair hetente három járatot indít Budapestről Kairóba. A repülési idő tartama kb. 3 óra 15 perc lesz.

2023. november elsején jöttünk haza, két gyerkőccel csavarogtunk két napot Kairóban.
Most maximális a biztonság. De ez bármelyik pillanatban megváltozhat.
Most minden sarkon látványos, megnyugtató katonai jelenlét van, minden szállodában, boltban beléptetö kapu, csomagröntgen van. Ami furcsa volt az utcákon és a forgalmasabb helyeken is, hogy nem volt sehol rajtunk kívül csellengő túrista. Mindenki más szervezetten. buszokkall túristáskodott, de nekúnk ez csak külön kaland volt.

Kairó dióhéjban

(arabul: al-qahirah)

Lakosság (2023-ban): 9,6 millió, de a vonzáskörzetével együtt 21,7 millió!

 • A gigaváros Egyiptom északi részén (amit azonban Alsó-Egyiptomak neveznek) fekszik a Nílusnál.
 • Kairónak mérsékelt mediterrán a klímája, de a Földközi-tenger partjaihoz képest a nappali és éjszakai hőmérsékletek között nagyobb a különbség és kevesebb a csapadék. Július és augusztus a legmelegebb 35 fok körüli nappali hőmérséklettel. Januárban és februárban éjszaka 8 fokra is lehűlhet, de nappal 20 fokhoz közeli jellemzően a hőmérséklet. Kairóban ritkán esik az eső, április és október között szinte soha.
 • Kairó alapvetően biztonságos
 • Kairó az egyetlen afrikai város, ahol metró működik. A nyolcvanas, kilencvenes években építették. Három vonala van (2022-ben), összesen 70 kilométer hosszúsággal. Építik a negyedik vonalat.
 • Átlagos nettó havi fizetés (2023-ban): 60 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

V. Jancsi fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hogy a gyerekeim az iskolában tanult piramisokat láthatták (én már láttam korábban kétszer is)
 2. Hogy nem éreztünk semmi veszélyhelyzetet
 3. Az óváros (kopt negyed) hangulatos utcái és a sok látnivaló, a sikátorok

Nem tetszett

 1. A turistás éttermekben a középszerű turista menük
 2. Sok helyen a por, a szemét, a rendetlenség

Viktor reality fotója

Vélemények

"Ha utazásszervező lennék, lenne pár érdekes, szép hely Kairóban, amit bevennék a programba:

 • Kezdeném a kopt negyeddel

 • Templom, kopt múzeum egy helyen

 • S pár lépésre, egy igen szép kort megért mecset

 • A Citadel of Salah al Din, azaz Muhamad Ali mecset

 • A Moqattam hegyi templom együttes

 • A bazár, Khan el Khalili

 • Al Azhar mecset

Persze ezek csak tippek, időigényes, és lehet fárasztó is, de evvel lenne teljes egy városnézés. Egyiptom arab ország, előnyeivel, hibáival kell elfogadni. Soha nem lesznek környezetvédők, s hogy koszos, el kell fogadni. Közbiztonság... Jobb, mint Budapesten a 4-6 villamoson - éjjel is élhető. Kairóról beszélek, hiszen ott élek - télen - 8. éve töltöm kint a teleket, lenne mit mesélni." (AnaMi, 2015)

M. Zsuzsi fotója

Kairó maga egy kultúrsokk de sajnos nem a "párizsi" értelemben, ugyanakkor európaiként engem lenyűgözött a kaotikussága. Egyes kereszteződésekben komplett Indiana Jones részeket lehetett látni. A múzeum csodás volt, az jobban tetszett, mint a Louvre, azért a helyszín miatt is autentikusabb. (k.s., 2023)


Hát nem tudom akik áradoznak Egyiptomról azok mind utazási irodával voltak-e (mi önállóan utaztunk giza-kairo-sharm), de az egyiptomi emberek a legkevésbé sem kedvesek maximum addig amíg érdekük fűződik hozzá utána legjobb esetben semlegesek rosszabb esetben kimondottan rosszindulatúak.

Ott vernek át és húznak le ahol tudnak, az arcodba hazudnak, és ha lebuknak többször az arcunkba nevettek. Tiszteletet csak akkor mutattak pl. a szállásokon mikor valamit tényleg nagyon elmismásoltak, és érezték hogy nagyon le lesznek értékelve, de azt se feltétlenül éreztük valósnak.

Az adott szavuk semmit sem ér, a taxis eltéved, máshova visz, más pénznemet ért, félreért, nem ad vissza ha előre fizetsz és nem kérdezed meg hogy tud-e visszaadni (de nem azért mert nem tudna).
Úgyhogy mentálisan fárasztó egész úton azon töprengeni mi lesz a következő "trükk" vagy inkább átverés, még nagyobb üzletben (carrefour) is le akartak húzni 300 egp-vel (150 helyett 470 lett) egy naptej kapcsán, és ha nem számoljuk össze körülbelül mennyi a végösszeg, be is nyaljuk, persze miután szóltunk jött a menedzser és korrigálta, de az ötödik egyiptomi nap után mérget vennék rá hogy nem véletlen bakiról volt szó

A kairói szálláson miután megbeszéltük a reggelit hogy jár, másnap reggel közölték hogy nem, pedig nagy betűkkel látszott a bookingon hogy included Dollárral jöjjön mindenki mert a pénzváltókban sosincs eladó dollár csak az ajtóban álló feketepiaci árustól, akik rosszabb árfolyamon váltanak persze a szállások pofátlanul lehúznak 15-20%-kal ha nem USD-ben hanem EGP-ben akar az ember fizetni, de kártyával is van plusz díj, és persze este 10-kor már senki se fogja azt mondani hogy plusz 20%-ert nem kell, persze miután lehúzott felajánlja, hogy olcsón vált neked dollárt (István, 2023)Azt mindenki tudja mit kell megnézni: piramisok( Gíza, Szakkara, Dashur, +Memphis), városban: Muzeum, Citadella, Kopt negyed, Egyiptom népe sétány + itt hajózás, Kairo torony, bazár - kb. ennyi.

A Sphinx reptér annyira új, hogy teljesen üres, ne számoljatok büfékkel, bár van két kezdetleges, ha csipszet vagy vizet akarsz venni horrorisztikus áron, és még egy hűtőmágnes sincs, semmi bolt még. Nagyon kevés járat indul/érkezik, tömeg nincs, de egy-egy ember dolgozik az ellenőrzéseken, amiből van sok.
Kezdő uberes napjainkon az út szélén állva próbáltunk autót rendelni és gyakran megállnak az önkéntes fuvarosok. Nyugodtan elmehetsz velük is, de előre alkudva az árat. Itt mindenki taxis, ha taxi kell neked. Én megnéztem mennyi lenne uberrel, bemondtam azt az árat vagy kicsit kevesebbet és elvitt gond nélkül. Előfordult, hogy a végén kitalál ezt azt miért kellene még fizetned bármit is, hagyd ott simán, nem kell belemenni a vitába, el fog menni.


Szerintem az ideális megoldás, ha két éjszakára mész. Első nap megcsinálod a piramisos körutat, amit akár szervezetten, akár önállóan meg lehet bőven egy nap alatt és még jut időd délután másra is, bár erőd nem biztos. A második nap is egész nap a wizzairrel, az pont elég a városban a múzeumra, citadellán a mecsetre, az Egyiptom népe sétányon kis nílusparti élményekre és este haza. A bazár... hát... ízlés dolga, bemész-e oda.
veszélyben nem vagy sehol, pántos rövid ruhában voltam két napot, semmi attrocitás, beszólás, semmi nem ért, a városban már hosszabb szoknya és ujjatlan felsőben, de semmi. Illetve, hogy a helyiek próbáltak velem fotózkodni, ha megálltam valakinek, akkor jött a sorban állás 🙂 🙂 szőke kék szemű fehér bőrű magas vékony nő.... próbáltak beszélgetni, de mindez egy cseppet sem zavaró stílusban.

Készülj, mert azért itt mindenkinek van valami eladója, amiért pénzt akar kérni. Vagy taxis, vagy idegenvezető, vagy fotós, vagy informátor.... bármivé válnak az emberek, amiért fizetsz. Ha valaki ezt nem tudja jól kezelni vagy elviselni, az ne menjen ide 🙂

A nap végére csupa kosz leszel, mindegy, hogy a piramisokhoz mész vagy a városba, jóól fog esni a zuhany. Szép ruha felesleges! 🙂


A múzeumban már csomagolnak, sok kiNcs már az új múzeumban van, de még van látnivaló. Én már csak akkor mennék, ha megnyit majd az új múzeum és ott lesz egyrakáson minden. Közel a piramisokhoz épül, csodás maga az épület is. De senki sem tudja mikor nyit ki, illetve azt mondják, hogy ha kész lesz a metró....

Mindenféle internet jól működött, a telekomos itthon megrendelt is és a helyi kártya is. A hotelünkben extra jó volt a wifi.

A telefonodat ne add oda senki helyinek, hogy fotózzon le, bár profi fotókat csinál, nagyon tudja hova állj, hogy pózolj, tényleg jó lesz a fotó, de visz visz, hogy még itt egy még ott egy, no mani, mert ő szervező.... de a végén csak elvisz egy tevéshez és kell a mani... pofátlan összegekkel dobálóznak, ha akarod ezt a fotósorozatot, akkor kell a mani, de adj neki egy keveset és húzz el szó nélkül.

Ha jártál már szép városokban, helyeken, nem fogsz semmi újat látni a múzeumi kincseken kívül, ami szép és új. Jó, szép a mecset, de aki látott már szép mecsetet, annak nem annyira. Komoly kőkemény afrikai nyomort fogsz látni mindenhol. Próbáltuk meglátni a szépet... jó fotókat készíteni, de nagyítóval kellett keresni.

A múzeumban volt egy magyar nyelvű idegenvezetőnk, itt nagyon hasznos, sok jó sztorit mesél és belátható időn belül kijuttat, mert tudja mi a lényeg, ha mindent megnézel, egy napig leszel bent. Nekünk bő két óra elég is volt, mert nincs légkondi, nincs levegő, tömeg annál inkább. De a csoda ott van bent.

Menjetek, nézzétek meg a piramisokat, a kincseket, és spuri haza, nekem ez a javaslatom 🙂

Magánszervezésben rengeteg pénz spórolható, kis költségvetéssel is menni fog, tökéletesen megoldható, de aki félősebb, az menjen szervezetten, de annak ára van. Minden hotel azonnal szervezi neked a dolgokat, ha előre nem foglalsz semmit, éjjel érkezel, reggelre kész a programod és indulhatsz. Ha magyar nyelvű idegenvezetőt szeretnél pl a múzeumra vagy máshova, nagyon időbe kell foglalni, sokan vannak, de mégsem elegen. A legtöbb ugye Hurghadából vagy Sharmból jön át, ne azokat keressétek, hanem helyieket, Kairóban. Mariann száma ez, bátran ajánlom, tele van jó sztorikkal: +201275616908 WhatsApp-on keresheted. Napi díja 100$, mindegy, hogy ketten vagy öten vagytok.

Egy kulturált papirusz muzeumot is ajanlanék, az Egypt Papirus Muzeum, közel a piramisokhoz. Itt is bemutatják csak neked külön asztalnál, hogyan készül, maga az épület is nagyon szép, új, nagy, rengeteg a választék, persze a bemutató után vásároltatnak, de nem muszáj. Brutál árakkal dobálóznak, de nem kell megilyedni. Ami 200 dollárért van kiírva, arra 20-at ajánlottam és 30-ert el is hoztam, és így is biztosan jól járt ő is, de mi is vettünk egy szép nagyobbacska darabot. Lepecsételt, leragasztott kartonhengerben kapod. Van mellette másik ilyen bolt is, de azok rondábbak. Ez "állítólag" állami kontrollalatt áll. Van egy különterme is, ahol lekapcsolja a villanyt és világítós képek jönnek elő teljesen más mintával, mint amit látsz fénynél.

Nagyon tetszett ez a hely a gyerekemnek is.  Ez volt a huszadik ország, sokadik város, ahol voltam a fiammal, (nekem többedik), láttunk már ezt-azt, de az egyetlen út volt, amiről szívesen jöttünk haza, és örülni tudtunk Magyarországnak. Baromi érdekes, különleges, egyedi, egyszer látni kell, de brutálisan más, és nem a szó jó értelmében, szóval többször nem fogunk oda menni.

Az étkezésről csak annyit tudok írni: isteni a mangó-narancs-eper kombo juice! Mi sok minden ok miatt vittünk magunkkal kajákat, de jól is jött 🙂 🙂 🙂

A hatalmas plázákban csillivilli boltok, mint Europában, ugyanazok az árak is, ami nem helyi, az drága.

Összefoglalva: semmi nem olyan, mint amit az internetes fotók alapján elképzelsz!!!! (2023)


Kairóban kifejezetten kedvesek voltak velünk, már-már zavaróan. Mintha európaiként valami furcsa előjogunk lenne. Átadták a liftet, hogy menjünk inkább mi, ő megvárja a következőt… illetve meglepődött egy bácsi, hogy megtartottam neki az ajtót, hogy ő is ki tudjon jönni… és még sorolhatnám…

A mecsetben készségesen segítettek nekünk, hogy be tudjuk tartani a szabályokat, így ima alatt is bemehettünk, amire eddig nem volt példa. Egyébként pedig úton-útfélen üdvözöltek minket, érdeklődtek, hogy vagyunk, honnan jöttünk, és már mentek is tovább.
Tudom, most azt gondolod, mert biztosan pénzt akartak… DE NEM!Öltönyös úr, aki munkába sietett, kedves lány, aki csak sétált, vagy épp a parkban takarító hölgy, aki ment a dolgára, csak meglátta, hogy épp sétálgatunk. Számtalanszor kiabáltak oda kislányok cukin vagy akár oda is jöttek hozzánk.

 Fotózkodni is rendszeresen akartak velünk, de ha egy gyereknek igent mondasz, hirtelen előkerül a semmiből 20 másik.  Egyszer pedig épp a mosdóra vártam egy étteremben, amikor a sorban álló fiatal lány szeretett volna egy közös képet… a mellékhelyiség mellett… hát nem mondom, hogy a legimponzánsabb háttér…

 Kairóban egyébként csupa olyan helyen jártunk, ahol turistával nem, vagy csak elvétve találkoztunk, ezért rendszeresen azt hitték, hogy eltévedtünk és segíteni akartak. Mondván, hogy biztos csak a bazárt keressük…
Mivel a többség vagy szervezett utazással látogatja meg Kairót, vagy helyben talál egy utazási irodát, illetve sofőrt, aki a tipikus turistahelyekre viszi el az utasait, illetve a haver éttermébe, ezért ott nem lepődnek meg a külföldiek érkezésén.
Ezzel szemben, ha magad választod meg, hogy hol eszel, és túl látsz a tipikus turistalátványosságokon is, akkor ne lepődj meg, hogy meglepődnek azon, hogy ott jársz.

Mi meglátogattunk:
👉 helyi éttermeket, ahol fillérekből ettük degeszre magunkat (max. 2-3000 Ft-ból ketten jól laktunk),
👉 metróztunk, ahol egyébként van külön női vagon is,
👉 sétáltunk este az Egyiptom népe sétányon, ami egy nyugat-európai szintű rész,
👉 majd felültünk egy helyi bulihajóra is, ahol mi voltunk egyedül nem helyiek… Mondjuk az egész sétányon is… és a többi felsorolt helyen is… 😂
⛵ A hajón egyébként először nem mertek énekelni és tapsolni, no meg mellénk ülni... Egyszerűen nem értették, hogy mit keresünk ott… de szép lassan feloldódtak, így egy elképesztően jó élményben volt részünk!
💰 Ez a nílusi hajókázás mindössze 600 Ft-ba került fejenként… Szemben a reggeli hajózásunkkal, de azt is sikeresen lealkudtuk összesen 400 lóerőre, azaz kb. 4800 Ft-ra.
🌴 Elmentünk Kairó oázisába is, az Al-Azhar Parkba, ahol szökőkutak, pálmafák és még mandarin fa is volt.
📍 Természetesen a piramisokat sem hagytuk ki Gízában, de átugrottunk még:
👉 Dahshurba: Tört falú (brutál piramis túra) és Vörös piramis (büdös túra), a kettő egyébként autós távolságra van egymástól
👉 Megnéztük a Memphisben található II. Ramszesz Kolosszust és a (Kis) Szphinxet
👉 Saqqarah-ban pedig Dzsószer fáraó lépcsős piramisát (kívülről jobb!), illetve Téti piramisát és Kagemni masztabáját, amik már díszítettek és extra belépő nélkül látogathatóak!
🚗 Ha szeretnéd Gízát elhagyni, akkor mindenképpen szerezz egész napra sofőrt, mert az Uber amellett, hogy eltéved odaúton, esélyes, hogy nem jön érted senki Dahshurig…
❗ Ha pedig mégis az Ubert választod, mint mi, akkor tudd, hogy az Über alkalmazása pocsék… Rendszeresen rossz útra vitte a sofőrünket, mivel egy katonai területen akart keresztül vinni minket, ami természetesen le volt zárva. Belső közlekedésre tökéletes, de távolabbi pontoknál adódhatnak gondok.
🤗 Szerencsénkre találkoztunk 2 jó fej utazóval, akik megmentettek minket attól, hogy örökre a Vörös piramis lakóivá váljunk… 😉
Egy szó, mint száz, ha szereted a jó ízeket, bírod a kihívásokat, nem akadsz fenn semmin, sőt még élvezed is, hogy teljesen másként működnek a dolgok, mint ahogyan megszoktad, akkor Kairó neked való önálló utazóként is! (2023)

Ata fotója

Szállás

Alapvetően a városközpont és a piramisokhoz közeli hotelek kelentik a 2 fő opciót. Ha hétköznapi nyüzsgést akarunk látni, akkor persze egy eblvárosi hotelt érdemes választani. A piramisok térsége kieső helyen van, igaz a belvárosi szálláshelyről pedig, taxizni kell a piramisokhoz.

A városban én az Egyiptom népe sétány melletti hoteleket ajánlom, az ott egy kultúráltabb rész, ott lehet este kimenni oda sétálni, tiszta, hangulatos, hajókázós, szép bárokkal.... szerintem az egyetlen környék, ami kicsit is normálisnak mondható.

Szállás ügyben nagy a választék. Brutál olcsótól a top nemzetközi hotelekig. A piramis melletti hoteleknél érdemesebb egy drágábbat keresni, nagyon putri a környék is és a hotelek is. Találsz 4 éj 20.000 Ft-ért is, de a 80$/éj a miénk már nagyon kulturált hotel. A legtöbbnek van tetőterasza kilátással a piramisokra. Ha a szobád a piramisra néz, brutál zajos és büdös lesz, mert általában azok a szobák az utcákra néznek. Mi udvarra néző szobát kértünk, ez legalább nyugis volt, de a bűz ott van mindenhol, a modern hoteleknél is., ez alap. Ez nem egy sétálgatós környék, nincs miért sétálni, tényleg nyomortelep az egész. (2023)

Ajánlott szállodák:

2 csillagos: Hotel Vienna

3 csillagos:

4 csillagos: 

5 csillagos: 

Közlekedés

Érkezés

Welcome to Egypt 🙂
A vízum egy 25 dolláros levonó, Nefertiti arcképe fogad az érkezési formanyomtatványon!
Szellemrepülőtér a sivatag közepén a semmiben. Óriási terminálépület, kong az ürességtől. Három induló és érkező járat az esti csúcsban 🙂
Majd jön 40km Überezés potom 2500 Ft-ért a belvárosba. Se taxi, se reptéri busz, se parkoló azért a mecset már megépült a terminál elé. Nem hiába, a szellemi táplálék induláskor és érkezéskor is a legfontosabb ! (Ata, 2023)

Taxi&UBER

Uberrel akartunk Kairóba visszamenni, rendeltünk is egy fuvart, vártunk-vártunk, de nem történt semmi, nem érkezett meg az autó. A Szfinx bejárat nem a legnyugisabb környék Gizában, egy idő után meguntuk a por és a füst nyelését a szemétkupacok között ácsorogva, és a folyamatosan ajánlkozó taxisokat, visszamenekültünk a hotelbe. Ott egy fiatal srác segített végül az Uber rendelésben, és kisvártatva meg is érkezett a fuvarunk. (2024) forrás

Tömegközlekedés

A totális káosz enyhe kifejezés a közlekedésre, az egész életre ott, de ezt még fokozza az, hogy hatalmas építkezések folynak a piramisok körül, metró épül, az új nagy múzeum épül brutális nagy teruleten, oda is metró épül, hatalmas utak épülnek a hatalmas utak felett.... mi a piramis bejáratánál laktunk a Jasmine Pyramids Hotelben (kulturalt, europai közepes szint szép szoba, ultra kedves személyzet). Uberrel terveztük, hogy utazunk mindenhova, ketten voltunk saját szervezésben a kisfiammal (12). Először használtuk az Uber aplikációt, nem nehéz, viszonylag jól működött. Beirod honnan hova, keresi a kocsikat... ha kiadja a lehetőségeket, lesz közte legolcsóbb (saver vagy X jelöléssel), comfort, taxi...stb. A legolcsobbal kezdtünk. Hamar rájöttünk, hogy jellemzően ütöttkopott autók, ablak nélkül vagy felhúzhatatlan ablakkal, szóval helyreteszi a hajadat a célig, es hallgathatod a radioban a korant, javaslom az alig drágább comfort verzio valasztasat, ezek érezhetően kulturaltabb autok felhuzott ablakkal, légkondival, normalis zenével. Az olcso fuvaros volt, hogy nem állt meg nekunk, vagy nem jott be az epitkezos utcaba, olyankor keres automatikusan uj fuvart a rendszer, csak telik az idő. A comfort mindig jött. Lehet üzenni a sofőrnek, nyugodtan magyarul, automatikusan forditja a rendszer nekik és neked is az övét, ha megnyomod az üzenet alatti forditas feliratot. A Sphinx reptérre este nehézkes volt ubert hivni, tobbszor ujrakereste az autot es sokat kellett várni rá, hisz messze van a varostol. Ott sok taxis vár, akik 30$ tarifat mondanak. Mikor mar elegünk lett az uberre varakozasbol, egy taxissal nekiálltam alkudozni, elvitt a piramisokhoz 15$-ert. Az ubert lemondtuk, egy pici lemondási díjat felszámol, kb 100-200 Ft-ot vont le a kártyaról. Ha az Uberrel sikeres a fuvarod, akkor a kártyádról automatikusan levonja a pénzt, nem kell alkudozni, egyszerű a folyamat. A végén adhatsz borravalót, felajánlja a rendszer 5,10,20 font, de nem kötelező. Sok hotel ingyen transzfert is biztosít a reptérre, csak kérni kell, van, hogy csak 3 éjszaka után. Minket is kivittek a reptérre ingyen, csak előre kellett szólni, hogy foglalni tudjon időre taxit.
A csütörtöki közlekedés extrém dugós, mert ott a péntek a vasárnap és akik a városban dolgoznak, csütörtökön mennek ki a városból, őrült dugók és káosz. De így pénteken nagyon jól haladósan lehet menni az utakon.
Az ubert is lehet időre hívni, ha nem akarsz várakozni, ez már haladó szint 🙂(2023)


A közlekedés egy igazi túlélő show, mivel az 5-8 sávos út túloldalára úgy kell átjutnod, hogy folyamatosan jönnek az autók, motorok, tuktukok. A körforgalomban simán tolatnak vagy szembemennek a forgalommal, de emellett még a gyalogosok is keresztül-kasul cikáznak!
Bevallom, én nagyon élveztem ezt a káoszt, és a tuktukos őrült száguldás is számomra varázslatos élmény volt! Dani ezzel már vitatkozna... (2023)


16.30 van hétköznap Kairóban. Éppen naplemente az egyiptomi főváros Champs Elyseeje a Kasr al Nile horizontján.Ideje gyalogolni mert olyan dugó lesz mostantól este 8-ig hogy autóban, buszon ülve nem jut sehová az ember. Megkezdődik a végét nem érő dudálási szezon.
Mivel az óvároson belül csak a Tuktuk jár, és az iszlám negyedből haza a Tahrirra nem jár metro ezért feltérképeztem a buszjáratokat, s így öt nap után egész jól kiismerem magam.
Szóval nem tudom arab nyelvtudás nélkül elolvasni hová mennek a buszok de számuk és színük alapján jól megy. Imádom a zöld buszokat, ez a Luxus Superior 🙂 erre a legdrágább a jegy 12 Font azaz 120 Ft - de légkondicionált és csak annyi utast szállít amennyi le tud ülni. Viszont ebből kevés van még. A legtöbb a kék vagy sárga busz, a jegy feleannyi 6 Font. Első ajtós felszállás van és hátul a kalauznál kell jegyet venni és a hátsó ajtón leszállni. Délelőtt ez is remek viszont a csúcsidőben- nem hazudok - van hogy egy buszon 150-200-an is utaznak. Pár napja alig tudtam leszállni mert csak a lépcsőn hat nő ült körülbelül tizenöt pulyával.
Szóval mára egész jegykollekcióm lett. Kairóban nem egyszerű a köznéppel együttutazni 🙂(Ata, 2023)


"Kairóban a városi közlekedés egy európai ember számára maga a legteljesebb káosz, jóformán semmilyen közlekedési szabályt nem tartanak be. Állandóan tülkölnek, kezükkel jelzik az irányváltást és a legváratlanabb manővereket végzik, ha éppen valahová be akarnak fordulni. A városból kijutni még egy őslakosnak is komoly problémát jelent. Éppen egy, a Nílust átszelő hídon araszoltunk, amikor rádöbbentünk: szembe megyünk a forgalommal. Ám a kocsisor egy idő után szinte kettévált előttünk, és mi minden baj nélkül, simán rágördülhettünk a Holtak Városa mellett vezető széles autósztrádára." forrás


,, A sáv, lámpa, zebra szavak ismeretlenek az egyiptomiak számára, és már az első taxizásom közben feltűnt, hogy mekkora káosz van Kairóban az utakon, ugyanis mindenki csak megy előre, előzgetnek össze-vissza, és gyakorlatilag folyamatosan dudálnak ész nélkül. A belváros gyakorlatilag állandóan be van állva, jellemző a hatalmas dugó. A másik kedvencem, az a gyalogos közlekedés. Ugyebár se zebra, se lámpa, néhol még járda sem akad, így kénytelen az ember az autók között átsétálni az úton a másik oldalra. Először ijesztő volt és nehéz, sosem tudtam, mikor indulhatok, az autók általában nem lassítanak, sőt, így nagyon kell szlalomozni és trükközni, hogy el ne üssenek. A belvárosban könnyebb, hisz ott jóval lassabbak az autók, mint itt a külvárosban, ahol azért van egy bizonyos sebesség, de pár nap gyakorlás után mert nem volt szükségem a helyiek segítségére az átjutásnál. Kb. olyan, mint egy extrém sport, bár életre szóló traumát okozhat, ha egy 10 méter széles út közepén negyvenen dudálnak rád.

A tömegközlekedés pedig egy külön kategória, a buszozás annyit takar, hogy jön egy csotrogány mikrobusz, aminek az ajtajából egy ember lóg ki, aki üvölti, hogy merre tart a jármű, aki akar, az felszállhat, szépen megmondod, hova akarsz eljutni, majd kifizeted azt az 1 vagy 2 fontot.

Érdemesebb taxizni, hihetetlenül olcsó, én gyakorlatilag mindenhova taxizom, vagy UBER kocsit rendelek (ez is szintén olcsó). Nem minden taxis beszél angolul, így néha kézzel-lábbal kell mutogatni a célállomást, és még beszállás előtt meg kell egyezni egy árban, mivel nem minden taxiban van díjszámláló, és ha van is, akkor is esélyes, hogy gyorsabban pörög, mint kéne. Ja, és alkudozni ér. Csak szemléltetésképp, milyen árakról beszélünk: hétvégén kitaxiztunk a Mall of Arabia-hoz, ami egy 30 km-re lévő hatalmas pláza, és amikor azt mondom, hogy hatalmas, akkor nem Aréna Pláza méretre gondolok, hanem TÉNYLEG óriási, középen szabad tér, tele éttermekkel, szökőkutakkal, van vagy 30 beléptető kapu, mindegyiknél átvilágítanak. Szóval ezért a röpke 30 km-es taxizásért mindössze 50 EGP-t (kb.1900 forint) kellett fizetnünk összesen. Hajnali 1-ig vízipipáztunk és teáztunk a pláza közepén egyébként, egyedül ilyenkor viselhető el az időjárás. (2015)" forrás

Metró

Habár az Über is hihetetlenül olcsó de az óriási dugók miatt napközben a metro a nyerő:)
Nincs bérlet, napijegy, gyűjtőjegy csak egyszerű árazás...
Sárga jegy - kilenc állomásig utazás 5 font azaz 50 Ft
Zöld jegy - 10-15 állomás 7 font azaz 70 Ft
Pink jegy - 16 állomáson felül azaz a világ végére Kairóban az is csak 100 Ft
Hatalmas M tábla jelöli a felszínen a metró lejárókat. Kulturált, tiszta állomások, légkondicionált modern kocsikkal. A három vonalon szinte mindenhova el lehet jutni az Attaba a központi átszálló állomás érintésével.
A kocsik és a beengedő rendszer arra emlékeztet mintha Párizsban lennék. Nem lennék meglepve ha valami francia beruházó cég építette volna ki a rendszert.
Van külön csak női szerelvény a metro közepén de a nők a férfiakkal is utazhatnak, fordítva ez nem igaz 🙂
Gyerünk a föld alá a csodás csempézetű állomásokon át az óvárosba a Sadatról vagyis a Tahrir térről:) (Ata, 2023)

Ata fotói


Rettenetesen zsúfoltak a metrószerelvények a hétköznapi csúcsidőszakokban.

Csúcsidőszakban - h.m. fotója

Zsebtolvajokra ügyelni kell.

"Afrikában Kairó volt az első város, ahol metró épült. Az első, 44 kilométeres vonal 1987-ben nyílt meg. Ma három vonal működik, összesen 68 kilométeren. Naponta négy millióan utaznak rajta, ami az agglomerációval együtt 17 milliós egyiptomi fővárosban is jelentős tétel. A szerelvényen külön nőknek fenntartott vagonok is vannak, azoknak, akik tartanak férfi utastársaiktól. Aki nem, az utazhat a vegyes vagonokban is. A rendkívül tömött szerelvények meglehetősen ritkán járnak, de többségükön megbízhatóan működik a légkondicionáló. A legnyomasztóbb dolog a vagonok bejáratánál történik. Az ajtók kinyitása után az ezernyi utas egyszerre kezdi meg a ki- és beszállást, ami így sokkal tovább tart, mint ha várnának pár másodpercet a peronon állók, mielőtt a vagonba préselik magukat a kifelé igyekvőkkel együtt." forrás
Étkezés

2023. Főétel egy szerényebb étteremben kb. 1800 HUF, két főnek egy középkategóriás étteremben háromfogásos étkezés kb. 8100 HUF

A belvárosban lehet a legjobban olcsón enni, viszont minőségi éttermek inkább a gazdagabb negyedekben van, mint amilyen pl. a Zamalek, Mohandiseen stb.


Fosás vagy nem fosás - ez itt a kérdés?! 🙂
Már az első napon feszegetem a határaim, annyira hívogat az utcai falatozás a helyiekkel.
Halas szendvics, vagy a fűszeres húsos arab pizza isteni helyi szószokkal
Fő az elő fertőtlenítés apám házi paleszével albán lapos üvegből, csak olyan helyen együnk ahol sokan vannak, forog gyorsan az étel és jól átsütik. És persze kézzel én nem eszem, egy műanyag evőeszköz szett mindig kéznél:) (Ata, 2023)


A szállásunktól kb. 50 méterre volt a gizai Pizza Hut, és mivel nem nagyon mertük megkockáztatni, hogy valahol valami fosatóst eszünk, így ott kötöttünk ki. Pont jókor mentünk: a tetőteraszon épp volt egy szabad asztal, és 8-kor kezdődött a piramisoknál a fény- és hangjáték, amit a Pizza Hut tetőteraszáról ingyen meg tudtunk nézni. Amúgy nem volt nagy szám, különféle fényekkel világították meg a piramisokat, közben egy fura hang mindenféle sztorit mesélt az ókori Egyiptomról.

Egy idő után két kóbor macska ellopta a showt. Két kínai turiszt annyira fényképezte a fényjátékot, hogy észre sem vették, amíg a macsekok szép módszeresen, egyesével kihalászták a rántott csirkecombokat a dobozból. Aztán amikor az egyik oda sem nézve, csak emlékezetből akart kivenni egy combikát, meglepve konstatálta, hogy hűlt helye a kajának. L. nevetve szólt oda nekik, hogy „a macskák köszönik a vacsorát”. Minden vendég dőlt a nevetéstől.

Miután a macskák degeszre zabálták magukat, nyomtak még egy kis homoerotikus-performance-ot, végképp elterelve minden figyelmet a fényjátékról. Magyarországon ezért a szemérmetlen viselkedésért már minimum lefóliázták volna őket.

Nem is vártuk meg a fényjáték végét, mert hiába voltunk kabátban, elkezdtünk fázni, így inkább hazaballagtunk. (2024) forrás


Vásárlás és pénzváltás

A kairói múzeumoknál, a piramisoknál csak egyiptomi fonttal lehet fizetni. Szuvenírboltok és turistás éttermek elfogadnak eurót, dollárt, de jobban jár a turista ha helyi pézben fizet. 

Borravalózáshoz (baksis) jól jönnek az 50 egyiptomi fontos bankjegyek.

Kerüljük a pénzváltást a nemzetközi repülőterek pénzváltóinál, sőt a pénzautomatáiból is.


A Guava csodás illata lengi be Kairó utcáit. Ez az utam most minden bizonnyal erről lesz emlékezetes.
Tudtad? November eleje van, épp a gyümölcs szezonja, minden sarkon árulják az érett arany sárgás guavát 15 fontért. Egyiptom a gyümölcs egyik legnagyobb világtermelője a délkelet ázsiai országok után.
Első látásra körtének látszik, de az illata, íze és magháza teljesen más.
Szerencsés vagyok, mert főleg ízletes gyümölcslé készül belőle, csak ilyenkor kóstolható a nyers Guava  (Ata)


Remek érzés amikor ingyen kap az ember 23 GB-ot.
Sajnos a halandó látogató szinte meg van lőve helyi SIM nélkül. Roaming horror áron, helyi szolgáltató 23 GB-ot ad és hozzá 90 perc beszélgetést Egyiptomon belül.
Hogy hogy ingyen mégis? Az amerikai dollár hivatalos árfolyama 31 egyiptomi font. Viszont az egyiptomiak pénze nem konvertibilis azaz nem sétálhat be a helyi állampolgár egy váltóirodába és válthatja át a pénzét dollárra/euróra.
Viszont a menő éttermek, kávézók, hotelek csak kemény valutát fogadnak el. Szóval besétál az ember egy helyi utazási irodába ahol akár 35 fontot is adnak a dollárjáért. Az Euro szinte nem létező fogalom Egyiptomban..
Szóval 4Ft többlet 50 USD-t váltva máris 2000 Ft haszon azaz a SIM kártya és egy hónap korlátlan internet ára.
We - We together megoldjuk Kelet-európai módszerre. (Ata, 2023)


Közbiztonság

Kairót nem neveznénk kiemelkedően veszélyes helynek a turista szempontjából. Terrorveszély annyi más helyen is van a világon, s e tekintetben Kairó csaknem átlagos helynek mondható. 

Vigyázni kell az utak rossz álllapotára, a zsebtolvajokra és a turisták becsapására szakosodott emberekre. Legyen eleve gyanús, ha valaki szóba áll velünk. A végén többnyire kiderül, hogy valamire rá akar minket venni, vagy szedni. Persze előfordulhat, hogy gyerekek azért akarnak csak velünk szelfizni, hogy utána dicsekedhessenek a fehér ,,barátaikkal".

Gízában egyébként éreztük a nyomulást: Vedd meg, ez kell neked, csak 1 dollár… Ezzel szemben Kairóban könnyedén megértették a nemet, és egyszer sem éreztük a fojtogató venned kell, mert bejöttél a boltomba érzést.
🥊 Szerencsére semmiféle atrocitás nem ért minket, de az is tény, hogy minél több szabály betartására ügyeltünk. Hosszú nadrágban, pólóban voltunk, ahol kellett, a hajamat elfedve sétáltam.. (2023)

Fehér egyenruhás rendőrök a bazárban - m.m. fotója

Ata fotója

v.j. fotója

Kairó látnivalóiról külön oldalon írunk, itt: https://utikritika.hu/egyiptom/kairo_latnivaloi


v.j. fotója


Kairói bazár

(Khan el-Khalili bazár)

,, A piac meglepően kicsi, főleg az isztambuli Nagy Bazárhoz képest. Csalódást okozhat a tompa hangulata és a gagyiságok miatt is. Ha férfi turista nő társsal megy be a bazárba, akkor a férfinek jószerével azzal kell foglakoznia, hogy a női társát ne érje szexuális zaklatás, lett légyen az egész enyhe műfajú is. Ha nincs zaklatás, akkor azzt kell elviselni, ahogy a kereskedők egyfajta prédaként bámulnak a turistákra. Jó esetben csupán bunkón, tiszteletlenül viselkednek. A bazár meglehetősen piszkos is. Kár, mert a bazár belül itt-ott egész látványosan néz ki. A részletekkel van a gond. (aji, 2022)


"A bazárban üvöltöznek, erőszakoskodnak minden árus nekünk támad, kiabál, mutogat. Na, ez engem sokk hatásként ért. Itthon sem nagyon járok piacra, nem bírom a tömeget. De ami ott volt, az minden képzeletet felülmúlt nálam. Állandóan a kezembe akarták nyomni az árujukat, hogy szuvenír. De a vezetőnk előre figyelmeztetett nehogy bármit is elfogadjunk, mert akkor utána követelni fogják, hogy adjunk pénzt nekik. Az összegre nem emlékszem már, de tudom, hogy azonnal a felét mondtam az árusnak. Erre elkezdett üvölteni, mint a sakál, körbe szaladta az üzletet vagy ötször, tépte a haját, mutogatott veszettül. Én meg csak a vállam vonogattam. Ez ment vagy 10 percig, egyszer már fel is álltunk, hogy na ebből elegünk van, de visszaültetett. Egyszer csak üvöltve legyintett és odaadta, az általam mondott árért. Igaz, hogy kifele lökött akkorát rajtam, hogy úgy estem ki az üzletből. Ezt sosem fogom elfelejteni."

t. sz. fotója

"A múzeum után kaptunk egy órát, hogy bemenjünk a Kairói bazárba. Nem mertünk nagyon bemenni féltünk, hogy eltévedünk. A bazárba üvöltöznek, erőszakoskodnak minden árus nekünk támad, kiabál, mutogat. Na, ez engem sokkhatásként ért. Itthon sem nagyon járok piacra, nem bírom a tömeget. De ami ott volt, az minden képzeletet felülmúlt nálam. Állandóan a kezembe akarták nyomni az árujukat, hogy szuvenír. De a vezetőnk előre figyelmeztetett nehogy bármit is elfogadjunk, mert akkor utána követelni fogják, hogy adjunk pénzt nekik. Az egyik annyira erőszakos volt, hát bementünk az üzletébe. Rögtön székeket tuszkolt alánk, ami olyan koszos volt, azt hittem hozzá ragadok. Elkezdődött az alkudozás.

Én olyan vagyok, ha azt mondom adok érte 100 Ft-t, akkor nekem hiába mondja az eladó, hogy 110, nem veszem meg, ha nem adja oda. Nem a 10 Ft, hanem az elv, hogy amit kimondtam, abból nem engedek, inkább akkor nem kell az áru. Az összegre nem emlékszem már, de tudom, hogy azonnal a felét mondtam az árusnak. Erre elkezdett üvölteni, mint a sakál, körbe szaladta az üzletet vagy ötször, tépte a haját, mutogatott veszettül. Én meg csak a vállam vonogattam. Ez ment vagy 10 percig, egyszer már fel is álltunk, hogy na ebből elegünk van, de visszaültetett. Egyszer csak üvöltve legyintett és odaadta, az általam mondott árért. Igaz, hogy kifele lökött akkorát rajtam, hogy úgy estem ki az üzletből. Ezt sosem fogom elfelejteni.

Óváros (Kopt Kairó)

Sok mindent szépen restauráltak, a negyed érdekes a régi épületekkel, templomokkal, és bár tisztább, mint sok más kairói környék, azért is itt elég sok a szemét. Kairói viszonylatban nyugis negyed, itt nem rohanják le a turistákat az árusok.

Kopt keresztény pap - m.m. fotója

Egyéb látnivalók

Citadella

A falak vonulata a szép, maga a citadella belül nem nagy durranás. A mecsetek az érdekesebbek, már amennyiben be tudunk jutni. (aji, 2022)

v.j. fotója

Kairói tévétorony

A Zamalek-szigeten található, a város központjában. Magassága 187 méter, így 43 méterrel magasabb, mint a gízai Kheopsz piramis, amely a toronytól 15 km-re délnyugatra található.

s. e. fotója

Al-Azhar mecset és park


Ohotin Viktor fotója


Olvasmányos linkek

,, Kairó építészetileg szerfelett sokszínű, egymást váltják az ókeresztény, a bizánci, a kolonista, a funkcionalista és a posztmodern egyházi és világi épületek. A városképre mindazonáltal leginkább a minaretek ezreinek „erdeje” jellemző, amely sziluettet csodálva – főként szürkület idején – megkérdőjelezhetetlenül felelevenednek az embernek az Ezeregyéjszaka meséinek sejtelmes, varázslatos hangulatai.

Építészetileg komplex képet mutat az egyiptomi ókeresztény építészet remekeinek helyet biztosító Ó-Kairó, amely a város középkori ragyogásának szimbóluma. A városrészben homokkőből épült ősi templomok, kazamaták, szűk utcák váltják egymást. Ettől nem messze található a főváros talán legegységesebb városrésze, a bizánci építészet remekeit felsorakoztató Fatimida-Kairó.

A negyed egykori főutcája a Kaszaba, ahol egymást követik (pontosabban követték) az ezüst-, arany- és rézműves műhelyek, a fűszerboltok, a vízipipákat, kávékuriózumokat és selyemkelméket árusító üzletet, karavánszerájok, sebiljek (ivókút), kuttabok (alapfokú iskolák). (Manapság – sajnos – az egykori bazár hangulata megváltozott és a kínált portékák növekvő hányada nem a helyi mesteremberek terméke, hanem nyugati vagy távol-keleti importból származik.) A bazárként is funkcionáló utcát hatalmas kapuk zárják le.

Egykoron Kairót körülölelő monstrum falrendszeren belülre 60 kapun keresztül lehetett bejutni, ezekből mára csak három, az ikerminaretjeiről híres közel 900 éves Bab-az Zuvejla, a Bab-al Futuh és a Bab-al Nasr, tehát a győzelem és hódítás kapui állnak. (2015)" forrás

A középosztály lakóházai - m.m. fotója

Viszonylag tipikus mellékutca - g.k. fotója

Fotóegyveleg

Ata fotói

Szent György kopt templom - Ohotin Viktor fotója 

Arany trón az Egyiptomi Múzeumban - Viktor fotója

A Nagy Piramis - m.m. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 05. 01. 14:43
Itt is hangsúlyozzuk, hogy a zöld betűkkel írt tartalmaknak nem mi vagyunk a szerzői. Azokat csak véleményként feltesszük, anélkül, hogy minden mondatával azonosulnánk. Ez nyilvánvalóbban vonatkozik a kommentekre. Anita esetében mi pl. inkább így fogalmaztunk volna: Ez nem elvi kérdés. Te az ottani alkudozási illemet nem tartottad be.


Anita, 2018. 05. 01. 09:06
"A nagy piramisok (Kheopsz, Khefren, Mukerinosz) közül csak a Kheopsz fáraó piramisába lehet bemenni."

Mind a háromba be lehet, de adott napon mindig csak kettő van nyitva (a Kheopsz mindig, a másik kettő felváltva).

"Fényképezni nem lehet. Szigorúan veszik! Jobb egyáltalán nem is vinni fényképezőgépet a múzeumba."

2016 végén már lehetett fényképezni a múzeumban. Külön fotójegyet kellett hozzá venni, anélkül bevinni se engedik a gépet.

"Én olyan vagyok, ha azt mondom adok érte 100 Ft-t, akkor nekem hiába mondja az eladó, hogy 110, nem veszem meg, ha nem adja oda."

Ez nem elvi kérdés, simán paraszt voltál. Az alkudozás során ő egyre lejjebb megy az árral, neked meg illik egyre többet ajánlani, és valahol félúton találkoztok. Ha nem a helyi illemszabályok szerint csinálod, akkor bele se kezdj, mert így udvariatlanságnak számít.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon