ÚTIKRITIKA.HU / Luxor

Luxor

Luxor dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Kirándulás Luxorba Hurghadából |Helyi közlekedés| Étkezés |Vásárlás| Közbiztonság | Egyéb hasznos információk |Karnak|Théba| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

k.i. fotója (a kezemet direkt komponáltam bele a képbe...)

Luxor dióhéjban

Luxor Egyiptom déli részén, azaz Felső-Egyiptomban a fő turisztikai célpont. A Nilus partján fekvő, (2022-es adat szerint) kb. 488 ezres lakosságú város 721 kilométerre van Kairótól, 208 kilométerre Asszuántól, 210 kilométerre Hurghadától és 286 kilométerre Sharm el-Sheikhtől. A város a Nílus két partján fekszik. A keleti parton van a város, a Luxor-múzeum, a nyugati parton a Királyok völgye és a Királynők völgye. Luxor keleti partján, a város északi részének peremén található Karnak falu, a világhíres ókori templomos romterületével. Luxor az ókori Egyiptomban a Közép- és az Újbirodalom idején birodalmi főváros és vallási központ volt.

Luxor időjárása

Fő látnivalók:

 • Karnaki-i templomegyüttes
 • Luxor Múzeum
 • Királyok völgye
 • Nílus
 • Luxori templom
 • Corniche, a sétány
 • Théba és a halottak városa az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Karnak-i templomkomplexum tényleg életre szóló élmény, kétszer látogatva: napközben és este
 2. A Királyok völgye, az évezredek alatt megmaradt színek és rajzok
 3. A Luxor Múzeum, igaz sokkal kisebb, mint a kairói múzeum
 4. A hajókázás a Níluson

Nem tetszett

 1. A szuvenírárusok szokványos gyenge dumája, aminek a lényege, hogy minden "original"... sok szuvenír nagyon gagyi minőség, éberség!
 2. A nagyobb címletekből való visszaadásnál a simlis bepróbálkozások
 3. Az idegenvezetőnek magukat kínáló emberkék lerázásának erőfeszítései
 4. A turista pénztárcájának lecsapolására irányuló igyekezetek túl nagy száma és "választéka"
 5. A nagy hőségben kibírni a Királyok völgyében
 6. A negyedik sírba való lemenetel már nem volt annyira izgalmas
 7. A Nílus látványa csalódás, mert a víz nem szép (szemetes, csúnya a színe)

Vélemények

"Luxorban a látnivalók csodálatosak, de a nyári hőség csaknem kibírhatatlan. 40 fokos hőségben nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy a nevezetességeket lelkiismeretesen végignézzük. A hőség mellett van más is, ami csaknem kibírhatatlan. Folyamatosan zaklattak minket a zugárusok, a taxisok és a lovas hintósok. Minél kevesebb turista tartózkodik éppen Luxorban, annál agresszívebbek, tolakodóbbak a helyiek. Azt a taktikát választottuk, hogy nem tudunk semmilyen idegen nyelvet (amúgy tudunk), és kvázi hülyének tettettük magunkat (ez mondjuk nem volt nehéz szerepkör). Egyébként Luxorban biztonságban éreztük magunkat. Az idegenvezetőnk azt mondta, hogy tolvajoktól, rablóktól nem kell félnünk, csak a csalóktól, akik megpróbálják mindenféle trükkel rávenni a turistát, hogy valamire pénzt, avagy több adjon ki. Egy ismerős a párjával elment lovas hintózni (caleche) és az arab az elején megegyezett összeg dupláját követelte a végén, azzal a dumával, hogy két főnek kétszer annyit kell fizetni. Dühös vita alakult ki - mondták." (B. A., 2016)

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek (2022-ben):

3 csillagos: Emilio Hotel Luxor ,

4 csillagos: Jolie Ville Kings Island Luxor ,

5 csillagos: Steigenberger Hotel Nile Palace ,

Kirándulás Luxorba Hurghadából

"Fantasztikus látvány látni Egyiptomnak ezt a híres, történelmi városát, építményeit, ókori maradványait és persze a Nílust is. Mindenképpen ajánlom, hogy mindenki legalább egyszer látogasson el Luxorba, mert itt bele lehet látni az igazi ókori és újkori, mai egyiptomi életbe is. Rengeteg turista vesz részt nap, mint nap ezen a programon. Nagyon meleg van Luxorban, itt már nem fúj a szél, mint Hurghadán, szóval minden utas naptejjel, kalappal, sapkával és vízzel készüljön erre a napra. Hajnali 4-5 körül van indulás a szállodákból, és kb. 4 órás az út Luxorig (Hurghadától 350 km), közben van egy megálló egy kisebb étteremnél. Itt rögtön letámadják az utasokat a helyi árusok, ill. az állatsimogatós gyerekek.

Első megálló a Karnaki Templom, ahol kb. 1,5 óra alatt megmutogatja a magyarul beszélő egyiptomi idegenvezető a híres, nevezetes építménynek a különböző pontjait. Megcsodálhatjuk itt többek között Ámon-Ré szobrát, templomát, vagy éppen III. Ramszesz templomát is. Nagyszerű élmény, hogy élőben megnézhetjük azokat a hatalmas oszlopokat, obeliszkeket, kisebb szfinxeket, amelyeket anno iskolás korunkban a történelemkönyvek rejtettek. A karnaki Templom után egy igazi papirusz boltba vezet az utunk, ahol megnézhetjük, hogyan készülnek a papiruszok és természetesen vásárlásra is van lehetőség. Ezután lehet választani, hogy egy hídon, busszal szeretnénk átkelni a Níluson, vagy pedig egy kb. 15-20 fős motorcsónakkal (ez még plusz 4 EUR/fő vagy 5 USD/fő).

A Nílus túlsó partján már az ebéd fogad minket egy hangulatos parti étteremben, ahol svédasztalos választék van, gyümölcsökkel, süteményekkel együtt (az ebéd árában a víz, üdítő, kávé nincs benne és sajnos elég magas áron számolják ezeket). Egy fotószünet erejéig megáll a csoport a Memnon-kolosszusoknál, mely III. Amenhotep fáraó két hatalmas ülőszobra (vásárlási lehetőség itt van helyi, utcai árusoktól). Innen továbbmegyünk egy alabástrom üzletbe, ahol szintén van lehetőség vásárlásra (vagy a papirusz boltnál áll meg a csoport vásárolni, vagy pedig az alabástromműhelyben).

A Királyok Völgye előtti utolsó megálló a Hatsepszut-templom, mely egy sziklafal tövében található, lépcsős építmény. A templom falain jól megmaradtak a fáraónő életének és uralkodásának fontos eseményei. A főbejáratnál egy kisebb bazár van, ahol akár hűtőmágneseket, kendőket, kalapokat és hideg üdítőt is lehet vásárolni. A főbejárattól a templom bejáratáig elektromos kis vonattal viszik el az utasokat, hogy a nagy melegben ne kelljen annyit gyalogolni a tűző napon.

Várva várt utolsó megálló a program során a Királyok Völgye, ahol szintén bazárral és kis vonatozással kezdődik a túra. A belépővel 3 db királysírt lehet megnézni, ahol szigorúan tilos fényképezni – az a legjobb megoldás, ha a buszban hagyjuk a telefonunkat, fényképezőgépünket, mert különben elveszik. Ezek a sírok általában hosszú folyosóval rendelkeznek, a végében van egy terem és közben akár elágazhatnak is. A folyosón végig színes falfestmények, vallási szövegek találhatóak - csodálatosak. Tutanhamon fáraó sírját 1922-ben találták meg, jelenleg ez az utolsó, amit feltártak. Ez a sírkamra külön fizetős még pluszban 100 EGP (egyiptomi font) kerül. Fárasztó fakultatív program ez, hiszen este 9 körül várható az érkezés Hurghadába a hotelekbe, de megéri nagyon, hiszen felejthetetlen élményt nyújtanak ezek az ókori művek, emlékek." (Emese, 2015)

Helyi közlekedés

V. J. fotója 

Étkezés

Luxorban, főleg persze a keleti parton, minden árszinten találhatók éttermek.

Vásárlás

Alkohol van - v.j. fotója

Közbiztonság

Az 1997-es és 2004/2005-ös terrorista merényletek óta a főbb turista látnivalóknál erőteljes rendőri és katonai biztonsági felállások láthatók útlezárásokkal, torlaszokkal, miegyébbel. 2013-ban voltak Luxorban véres tömegmegmozdulások.
Felső-Egyiptomban Luxor, Asszuán és Abu Szimbel látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, beleértve a szervezett nílusi hajóutakat is Luxor és Asszuán közt. (Külügym. 2016)

Egyéb hasznos információk

 1. Luxorban három turista információs iroda is található: egy a repülőtéren, egy a pályaudvaron, és egy a fő sétányon, a Corniche-on.

Karnak

V. J. fotója

Théba

V. J. fotói

Olvasmányos linkek

"Nagy nehezen megérkeztünk végre Luxorba, elsőként a karnaki templom romjaihoz. Bár a templom már romos állapotban van, amibe több földrengés is belejátszott, de még így is rengeteg minden épen maradt, és ámulatba ejti a látogatót. Látni lehet, mely részek álltak anno vízben, megmaradtak a hatalmas falak, a bejáratot őrző szfinx-szerű szobrok, II. Ramszesz hatalmas szobra, óriási oszlopok, amiket talán csak 6 ember tudna átérni.

A falakon és az oszlopokon kiváló állapotban megmaradtak a hieroglifák. Sőt, az olyan vízszintes tetőrészek alján, amelyet nem ért az eső és erózió, még a színek is látszottak. Fantasztikus élmény volt sétálni az oszlopok között, a nagy szobrok árnyékában, sikerült egy kicsit magam elé idézni, milyen lehetett fénykorában, amikor teljes színeikben pompáztak a falrajzok, és ahogy a félhomályban jártak-keltek az ókori papok és a szolgák. Érdemes kicsit megállni ezekben az oszlopcsarnokokban, és egy kicsit szabadjára engedni a fantáziánkat.

További látványosságot szolgáltattak a hatalmas obeliszkek, amelyből három volt itt látható. Kettő a maga valójában, a harmadik, legnagyobbnak csak a csúcsa volt meg, és az is elfektetve. A lenyűgöző méretek itt is elismerésre késztetik az embert. A többi obeliszk már nem Egyiptom területén található meg, azokat széthordták az európai hódítók. Ők a bejáratnál is ott hagyták a keze nyomukat, mert még most is láthatók azok a vésetek, amelyeket a falakra felmászva a francia, angol, stb. katonák karcoltak bele.

Szintén fontos látnivaló még itt a Szkarabeusz szobor, amely többször megkerülve szerencsében részesít a monda szerint. Van jelentősége, merre és hányszor kerüli meg az ember, de erről az idegenvezetőnktől nem tudtunk meg semmit, szerinte tök mindegy. Amúgy is hajtott már a következő úti célhoz. Szívesen elnézelődtem volna még a Karnaki templomban, az Amon-Ré kultusz központjában, de sajnos mennünk kellett tovább. A Nílus túlpartjára, az egykori Thébába hajóval lehetett átmenni, így hát Kairó után ismét hajókáztunk egyet a Níluson (eközben a busznak kb. 50 km-es (!) kitérőt kellett tennie, hogy egy hidat találjon). Ez a hajózás most kicsit látványosabb volt, többet lehetett látni a városból, a kikötőkben meglehetősen nagy hajók is álltak, a parton fürdőző gyerekek ugyancsak örömmel integettek nekünk.

k.i. fotója

A túloldalra megérkezve ismét buszra ültünk, és a Királyok völgye felé vettük az irányt. Ebben a völgyben tárták fel a legtöbb fáraósírt, itt találtak meg drága kincseket (már amik nem kerültek az ókori sírrablók markába), a sírok lejáratának csodás díszítése ugyancsak megmaradt. Sajnos itt nem lehetett fényképezni. Az is bosszantó volt, hogy a legtöbb sír nincs megnyitva a nyilvánosság számára, mi pedig csak háromba nézhettünk be. II. és III. Ramszesz és XI. Ramszesz (?) sírjába. Nem tudom, hogy a többi eleve le volt-e zárva, vagy megint csak a hajtás miatt fért ennyi az időbe. A leghíresebbnek számító Tutankhamon sírra külön belépőt szednek, de azt nem érdemes kifizetni, mert csak az üres szarkofág van bent, semmi más. Minden ami érdekes, a kairói múzeumban tekinthető meg. (2012)" forrás

"Luxor a történelemkönyvekből Théba néven ismert Nílus-parti városka, ahol talán még a századfordulón megállt az élet. Az utcákon konflisok, vagy régi, nagy, hátsó ülésükön lefüggönyözött taxik járnak. Patinás épületek, árnyas sétányok, korabeli kikötők. A komp, melyen átutazhattuk a Nyugati-partra, egy ingatag rozoga alkotmány, rajta több száz helyi férfi, apró fekete, mezítlábas gyerek, kosaraikat a fejükön cipelő asszony, egyszóval az "igazi turisták" által messzire kerülendő úszóalkalmatosság. Nekem azonban tetszett, ahogy tetszett az az illategyveleg is, ami a másik parton fogadott: sült banán, különleges halak, rákok, és még ki tudja mit sütöttek a szabadban a környék lakói. Valahányszor átértünk, tisztán és mélyen éreztem: igen, ez "a" valódi közel-keleti varázs, varázslatos Közel-Kelet, amitől én örökre megfertőződtem." forrás

Fotóegyveleg

v.j.

V. J. fotói 

m.a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Anita, 2018. 05. 01. 09:25
Hű, hogy sikerült fotózni a sírban? Nekünk nem volt szabad :) Ami kimaradt még: Deir el-Medina. Kicsi, de gyönyörű sírok nézhetőek meg, és bepillanthatsz az átlagnép életébe is, akik a Királyok völgye sírjain dolgoztak.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon