ÚTIKRITIKA.HU / Svédország


Svédország

Általános tanácsok | Stockholm | Uppsala | Sigtuna | Malmö | Göteborg | Lund | Visby | Fotóegyveleg

.

.

Általános tanácsok Svédország felfedezéséhez

Az UNESCO kulturális és természeti világörökségének részei Svédországban:

Stockholmmal külön aloldal foglalkozik, itt

Uppsala

  • Svédesen kiejtve: üpszállá vagy üpszálá
  • Uppsalában kb. 141 ezren élnek.

"Uppsala Stockholmtól északra fekszik mintegy 70 kilométerre. Sajnos ide már nem érvényes a fővárosi bérlet, kiegészítő jegyet kell venni oda-vissza 150 koronáért. Az első, ami eszünk juthat erről a városról, az az egyetem. 1477-ben alapították, jelenleg több mint 20 ezren tanulnak itt mindenféle szakirányon: műszaki, orvosi, jogi, természettudományok, különböző művészeti irányok - szóval szinte bármit lehet itt tanulni. Természetesen városszerte több campus-a is van, a képen csak az egyik (nem 15. századbeli) épülete szerepel. A város szerkezete teljesen más, mint Stockholmé. Ennek oka, hogy Uppsala nem a tenger partján fekszik, így sokkal egységesebb, mint a szigetekre épült főváros. A vár egy kis magaslaton található, nem mondanám, hogy egy építészeti remekmű." forrás

Sigtuna

  • Ejtsd: szigtünna
  • Sigtunában kb. 8 és fél ezren élnek.

Az Arlanda repülőtérhez közel fekvő hely, Stockholmból pedig, kitűnő egynapos program. Érdemes a város felfedezését a Mälaren-tó partján sétálással elkezdeni. Aztán jöjjön a város legrégebbi utcája, a Stora Gatan.A ciku, színes faházakban már nem lakik senki. Mindegyikben valamilyen szuvenír, vagy egyéb a turisták pénztárcáját megcélzó boltocska működik. A Stora Gatan és a vízpart közötti pici közök nagyon hangulatosak. A faházak többnyire a 17. században épültek. A Stora Gatan-on van egy várostörténeti múzeum. 

Malmö

Malmöben több, mint 300 ezren élnek. Az itt élők egyharmada nem Svédországban született. Malmö lakosságána kb. 20 százaléka mozlim.

"Malmö elvarázsolt, azonnal, első látásra: a szép rendezett utcák, a kocogó svédek, a régi és új épületek harmóniája, a kardamonos péksütik, a babakocsit tologató apukák, az óriási parkok és persze a tenger. Malmöt egyszerűen – lehetőleg nyáron – látnotok kell!" forrás

"Egy útikönyvben azt olvastam, a svédek túlságosan dánszerűnek (dánnak?) tartják Malmőt. A történelmet ismerve ez nem meglepő, hisz Malmö a 17. századig Dániához tartozott, ma viszont Svédország harmadik legnagyobb városa. Koppenhágához fél órányi vonatútra van csupán, így adta magát a lehetőség, hogy átugorjunk egy hétvégére és megnézzük magunknak a másik északi országot, Svédországot is. A vonatút nagyon tetszett, a két várost (és a két országot) Európa egyik leghíresebb hídja, az Öresund-híd köti össze, amely 16 km hosszú. Hideg volt a hétvégén. Végig esett az eső, úgyhogy a városnézést lecsökkentettük a főbb látnivalókra szombat délután. Megnéztük a város főterét a Városházával, Malmöhust, ami korábban erődítmény volt, ma múzeumként funkcionál, a Szt. Péter templomban épp esküvőre készültek, így elcsíptünk egy kórust gyakorlás közben. Maga a város sokkal szimpatikusabb volt, mint Koppenhága, annyira azonban mégsem nyűgözött le. Sok jó üzletet láttam, látnivaló is akadt elég, de nem az a tipikus turistáknak való hely. Rengeteg park van sok virággal és fákkal, a tavak miatt sok kacsa sétált még az utcákon is, szóval főleg ezek az apróságok ragadtak magukkal." forrás


. Mindenképpen keressük fel a Lilla torgot, a szép, régi házakkal szegélyezett, hangulatos terecskét. Különösen az esti órákban érdemes idelátogatni a kis éttermekbe, vendéglőkbe.

A Fő téren (Stortorget) találunk egy lenyűgöző városházát és X. Károly Gusztáv lovas szobrát. A szökőkútnál pedig akár szomjunkat is olthatjuk.

Ha szép képeket, szobrokat és bútorokat, valamint művészeti alkotásokat szeretnénk megcsodálni, keressük fel Skandinávia legrégebbi reneszánsz kastélyát. Viszont jól osszuk be az időnket, mert a Malmöhaus már délután négykor bezár!

Bár a világhírű különleges toronyépület belsejébe nem juthatunk be (lakások, apartmanok vannak benne), mindenképpen vessünk egy pillantást a Turning Torso furcsán csavart építményére. A 190 méter magas és 54 szintes tornyot, Santiago Calavatra spanyol építész alkotását, 2005 augusztusában adták át, és a moszkvai Triumph Palace után Európa második legmagasabb épülete. Kilenc darab 5 emeletes kockát csavar el a tervező úgy, hogy a legalsó helyzetéhez képest a legfelsőé 90 fokos eltérést mutat. A lift rendkívül gyorsan, mindössze 38 másodperc alatt ér fel a legfelső szintre.

Sétáljunk egyet a tengerparton, ahonnan halványan látszik az Öresund, Európa leghosszabb hídja, mely 2000-ben készült el. A tengeren lévő kis szigetet is érinti, ahol a föld alá ereszkedik. A teljes hosszból (21 kilométer) a vonat 4 kilométert alagúton keresztül tesz meg. Négy autósáv is található a hídon, ezek használatáért fizetni kell. (2014)" forrás

,, Malmö óvárosa maga az élő történelem. A legtöbb ház a 16.-18. századból való, szépen felújított. Már Göteborgban feltűnt, hogy egyszerű eszközökkel festik át a frissen újonnan felújítottnak látszó falakat is. Azt hiszem ez is a skandináv kultúra része. Megőrizni, megtartani. Lerobbant házat szinte sehol nem látni.

Ráérősen sétálgattunk a városban, beleértve a parkokat is. Bár a sétálgatás a remek idő ellenére kissé fárasztó, mert nem csak a házaikat, de a középkori útjaikat is megőrzik. Mindenütt különböző nagyságú kövekből, kavicsokból rakott járdán kell közlekedni. Ráadásul a bicikliseké a nagyobb rész, és a jobb út. Sajnáltam a fiatalokat a félméteres sarkak miatt, bár itt napközben inkább tornacipő dívik a biciklikhez. És sokkal kevesebb flancos autót látni, mint akár nálunk. A legtöbb egyszerű középkategóriás autó. Azt hiszem, ők nem státusz szimbólumnak tartják az autójukat, és ebben a még mindig gazdag országban sokkal normálisabban, egyszerűbben, de semmi esetre sem pazarlóan élnek az emberek. Ahogy kibiciklizik a parkba, nemes egyszerűséggel leveti a ruháit, és a magával hozott pokrócon napozik, szinte eggyé válik a természettel. Aztán ha a magával hozott szendvicsét megette, megkeresi a legközelebbi szemetest, és abba dobja a szemetet. A kutyások, akik elég sokan vannak, mindenütt magukkal cipelik a kis nylonzacskót, és nem hagyják az utcán vagy a parkban a kutya maradékot. Több helyen van felszerelve kutyazacskó is. És időben ürítenek minden szemetest. Talán ettől is van errefelé más világ.
Ahogy kijöttünk a parkból, szembe velünk már egy új Malmő épül. Modern házak, lakások. Szinte mindenünnen látszik a tengerpart közelében felépült hatalmas csavart ház a Turning Torso. Meg kell hagyni, lenyűgöző épület a furcsa, csavart alkotás. (2015)" forrás


,, Malmö lakossága kb. 350.000 fô. Ebbôl közel 50% vagy talán már több is a világ minden tájáról való jött-ment! Rengeteg néger, afgán, pakisztáni, török, arab,stb. Ez jellemzô Svédország egészére,kisebb-nagyobb eltéréssel.

Èn ha kilépek otthonunk kapuján,akkor már abban a pillanatban nem látok mást, csak ezeket az embereket (akár “hálóingben” is) fejkendôs,hosszúruhás vagy esetleg teljes burkás nôket. (többnyire)

Kosz, piszok, szemét eldobálva mindenfelé, a svéd parkfenntartó és utcákat tisztántartó munkások véget nem érô munkája ellenére. Mintha nem is Svédországban lennénk,,hanem Bagdadban, Kabulban vagy valamilyen afrikai városban! Mindenhol ôket látni! A busz (ritkán használom) az üzletek, orvosi rendelôk, kórházak, kávézok, éttermek, minden tele van velük! Az iskolák nagy részében csupán csak ezekbôl álló osztályok mûködnek, szinte csak néhány “vendégként” ott levô svéd vagy egyéb fehér gyerekkel!.

A körülöttünk levô emeletes házakban (lakótelep) és a belváros nagy részében is csupán csak ezek laknak egy-két kivétellel, sôt most már a villanegyedekbe is kezdenek behúzodni! A svédeknek és az évtizedek óta itt lakó európaiak gyerekeinek 10-15 évet kell várniuk egy lakássorban, hogy bérlakáshoz jussanak,ezek azonnal kapnak lakásokat.

A lopások, a nemierôszak az egekbe szállt. Nincs olyan hét, hogy ne legyen fegyveres (géppuska,pisztoly,kés,gránát) vagy egyéb módszeres gyilkosság, akár több is a város különbözô pontján! Az utcákon felgyújtott autók tömegérôl nem is beszélve. Na és természetesen ott vannak a “gettók” ahová még a rendôrök sem mernek bemenni,vagy csak félve!

A legtragikusabb azonban az,hogy a hivatalos Svédország elhallgatja, letagadja, kicsavarja, hazugságokkal elfedi és tömi a népet az aktuális médiumokon keresztül! A sok évtizedes szocialista uralom kitünően mûködik, az agymosás tökéletes! (Ott élő magyar véleménye, 2017)" forrás


,, Malmö hiába Svédország 3. legnagyobb városa, egy kisváros benyomását kelti. Tele van szép zöld parkokkal, nagyon nyugodt és élhető város benyomását keltette. A kis óváros és a vár a fő látnivalók, emellett rossz időben kiváló választás lehet a Technology and Maritime Museum. Mi kíváncsiságból elsétáltunk Rosengard-ba is, ez az úgynevezett malmöi "no-go zóna". (r.l., 2020)


,, Voltunk a Design Centerben, ami hozza a svédeknél megtapasztalt kettősséget: az épület rusztikus és meghitt, a tartalom high tech, friss és távolságtartó. A helyi egyetem művészeti tanszékének kiállítóhelye most éppen.
Jártunk a Modern Művészetek Múzeumában, ami egykor villamos-erőmű volt, s ahol épp az extrém Andy Warhol emléke tanyázott, kortárs iparművészeti alkotások mellett.
Megnéztük a Szent Péter templomot, ami skandinávabb már nem is lehetne. Minden pompa és grandiózum megvan benne, ami egy katolikus templomtól elvárható, az emelkedettség mellett viszont ott a svéd nyitottság, a fiatalos hangulat, a lendület, és még az Ikea is. Az Olajfák hegyét Jézussal, meg egy komplett Jeruzsálemmel például helyes kis figurákból rakták ki a kereszthajóban segítve ezzel a legkisebbek hitéleti elmélyülését.
Bementünk a svédek legrégebbi megmaradt reneszánsz kastélyába, ahol az összes létező kiàllítást megtekintettük: itt kapott helyet a városi és a művészeti múzeum, a tropicánium és a nagy természettudományi gyűjtemény. Szegény Álmos.
Belestünk a malmöi operába, s véletlenül majdnem bent is ragadtunk a Mathilda című musical bemutatóján, de nem akartunk bliccelni, így kijöttünk. Az opera háza is vidám, közönségbarát, szerethető hely.
Nehéz felsorolni, mi minden Malmö, a szeletnyi Svédország. Dán gyarmat volt és a XIII. századtól tartják számon. Százhetven különböző nemzet képviselteti magát itt, ahol épp a svédek vannak kisebbségben. Mindenki beszél is angolul, s a moziban az számít különlegesnek, ha egy filmet szinkronizálnak vagy feliratoznak svéd nyelvre.
Nem mondok újat: Svédország nekünk borzasztóan drága hely. De Dánia még drágább. Ott egy kávé - átszámolva - két-háromezer forint." (szusi, 2019)

Göteborg

Kiejtése svédesen: jötebórj (második szótagon a hangsúly)

A Ryanair 2021. május 1-től hetente kétszer repülül Budapestés Göteborg között. A repülési idő kb. két óra.

Kb. 572 ezer lakója van (2021-es becslés).

,, Kellemes városka, a hollandok építették királyi megbízásra 1621-ben, szóval rendezett és szép minden, szőke fejbúbból is sokkal több van mint burkából. Mármint a belvárosban. A főváros Stockholmhoz hasonlóan itt is a franciáknál megismert módszert alkalmazzák: a bevándorlók külvárosokban, gettósodva élnek. (2015)" (Mandiner)

,, Az elektronikus jegyrendszer a város által üzemeltetett buszokon villamosokon és hajókon érvényes. Nincs első ajtós felszállás, az utas dolga, hogy jegyét érvényesítse. A villamos-hálózaton egy-két földalatti állomás található, ezekhez vannak beléptetőkapuk, de ezen kívül minden megálló szabadon megközelíthető." forrás


,, Hol és mit hallhattunk Göteborgról azon kívül, hogy „második”, és emellett a legnagyobb, legfontosabb kikötő Svédországban?! Elsőként valószínűleg a sporthírekben, a helyi futballcsapat nemzetközi szereplései kapcsán – de a nekik hazai pályát jelentő Ullevi-stadion mint koncerthelyszín is elég nagy hírű. Igaz, a teltházat itt nem az olyan helyi illetőségű zenekarok szokták elérni, mint az In Flames és a Dark Tranquillity, amelyek származásuk mellett munkásságukkal is kivívták, hogy a dallamos death metal egyik markáns alfaját a „göteborgi” jelzővel illessék világszerte. A legnagyobb világhírre viszont szintén egy „szubkulturális” dolog tett szert a városból: a Volvo-gyár és annak járművei, amelyeknek természetesen saját múzeuma is van (s azt, hogy az autózás gördülékenyen menjen, azt is egy itteni világcég, az SKF csapágygyár garantálja). (2015)" forrás


,, Mit kell mindenképpen megnézni Goteborgban:

Liseberg – egy csodálatos vidámpark, ami egyszerűen minden képzeletet felülmúl. Alapból a belépésért is fizetni kell.  Érdemes egész napos karszalagot venni, ami az attrakciók korlátlan használatára érvényes. A vidámpark egészen október közepéig nyitva van.

Archipelago – a svéd szigetvilág egyszerűen gyönyörű. A nyugati szigetvilághoz nagyon egyszerűen ki lehet jutni villamossal és egy komppal ingyen, ha van Vasttrafic bérleted. Az összesen 7 szigetből álló szigetvilág minden szigete kicsit különböző. Én majdnem mindegyiket végigjártam, és közös elemük, hogy elvarázsoló hatása van a természetnek.

Fürdeni a Stora Delsjön vagy Harlanda Tjarn tavak egyikében - Már szeptemberben is hideg lesz a víz, ez nem is kétség, de ez az a program, amit nem szabad kihagyni.

Jávorszarvast, pingvint, fókát, pávát, lovakat és számos más állatot látni a Slottskogen parkban – a város által fenntartott park hatalmas, nagyon jól kialakított, és ingyenes „állatkert” van benne. Sokszor kijártam egy sétára, vagy csak nézni az állatokat. Ahhoz, hogy az ember jávorszarvast is lásson, elég nagy szerencse kell, de el lehet csípni őket.

Botanikus kert – hatalmas, szintén ingyenes botanikus kerttel rendelkezik a város, ahova szintén érdemes még szeptemberben-októberben elmenni.

Pálmaház és Tradgardnföreningen – a központi pályaudvar mellett található kis park, és benne a pálmaház különös élményt nyújt. A pálmaház egész évben nyitva van, olykor különleges programok is vannak bent.

Eriskberg, Henriksberg, avagy a folyó másik oldala

Operaház, Lisptick, kikötő

A legnyugatibb pont, és a hatalmas híd felette

Feskekörke, a helyi Haltemplom, ami egy halpiac " forrás

Lund

Kiejtés: lünd (az ü félig u hang)

A város kb. 90 ezer lakosának közel fele egyetemista.Tipikus egyetemi város rengeteg olyan vendéglátóhellyel, ahol kizárólag diákok időznek. Rengeteg a külföldi diák, a világ minden tájáról. Szinte mindenki bicajjal közlekedik. Noná, hogy sok a kerékpárút. Ér5deme sétálgatni az egyetem épületei között, mert nagyon szépek. A felső fotón pépládul az egyetemi könyvtár épülete látható.

Visby

Svédesen kiejtve: vízbi

Nyáron tele van fővárosi kirándulókkal, nyaralókkal, az év többi részében szinte kihalt. A városközpontot középkori várfal veszi körül. Az óváros épületei nagyon hangulatosak.

Fotóegyveleg

Fotó by V. F.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon