ÚTIKRITIKA.HU / Moldova


hirdetes

útikritikák


Moldova

Kisinyov | Bortúrák | Tiraspol | Bender | Rezina |Raut-völy|Olvasmanyos linkek| Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

Kisinyov

A fővárosról külön aloldalon írunk - itt

Puskin háza Kisinyovban - v.g. fotója

Bortúrák

Cricova egy borpince, ami kilométerekre nyúlik a város alatt. Európai színvonalú túravezetésben volt részünk kóstolóval, történelmi videónézéssel és hordószemléléssel. Ez Mileştii Mici után a második legnagyobb borpince Moldovában.

Ja, hogy nem hallottatok Mileştii Mici-ről, a világ legnagyobb borpincéjéről? Pedig még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült! Oda még sajnos nem volt alkalmam eljutni, de rajta van a listámon. Annyit tudok, hogy a belépő nem két fillér, és autót is kell bérelni az 55 kilométer hosszú szakasz bejárásához. (2019)" forrás


2023: Cricovába a borászat hivatalos weboldalán, a https://cricova.md/en/ oldalon keresztül foglaltam le a túrát, lehet angol, román vagy orosz nyelvűre menni. Hétvégén és délután 4 után van egy 100 MDL felár. Többféle csomag is elérhető, az enyém a hétvégi felár miatt 700 MDL volt, de online fizetés €-ban történik, €35.56-ba került. Ha valaki a helyszíni fizetést választja, az MDL-ben lehetséges, készpénzzel vagy kártyával. Szerintem ez a túra az “arany középút” a kostoló nélküli és az ennél drágább túrák között, mindegyik borból ad egy kis ízelítőt. Fontos tudni, hogy a pincelátogatás helyszíne a Strada Chisinaului 124, nem a másik Cricova borászat helyszín, az a gyár. A legközelebbi buszmegálló az “or. Cricova, str. 31 August 1989”.

a cricovai borászat. Időben elmentem a Strada Vasile Alecsandri és a Strada Alexandru cel Bun kereszteződésénél található buszmegállóhoz, ahonnan a 2-es busz megy Cricovába. Egy megállóval túlmentem, így sétálnom kellett egy kicsit pluszban mire megérkeztem a borászathoz, de szerencsére így is időben voltam. A pincelátogatási lehetőségekről és jegyárakról lentebb, a praktikus tudnivalók résznél írok. Az angol nyelvű, kóstolást is magában foglaló csoportos látogatáson vettem részt. A pincékben nyitott minibuszokkal utaztunk. A minket vezető nő sok érdekességet elmondott a borászatról, a bor és pezsgőkészítésről, stb. Láttuk továbbá néhányat a híresebb borok közül, a pincészet kápolnáját és a híres látogatókat bemutató térképet is megnéztük. Én megkérdeztem, hogy vannak-e magyar borok itt, de ezt nem tudta megmondani. Egy vetítésen is részt vettünk, egy pohár pezsgőt is kaptunk a borászat történetét bemutató kisfilm mellé.
A pince bejárását követően jött a várva várt kóstolás (lehet csak pincetúrát tartalmazó jegyet is venni, akik csak azt választották, azoknak értelemszerűen ott ért véget a látogatás). Háromféle bort kaptunk, egy fehéret, egy rosét és egy vöröset, és még egy pezsgőt is. E mellé járt egy kis nasi: dió, sós rudak, aprósütemények. (Szerintem adhattak volna kicsit többet, mivel ezt a mennyiséget kellett 4 adag italhoz beosztani😀). Ki volt rakva egy vödör azok kedvéért, akik csak megkóstolták a borokat, akiknek nem kellett egy egész adag. De én megittam mindet, teljesen vállalható, átlagos mennyiség járt.

Ascony borászat - fogadó bizottság - bor, kenyér, só - N.E. fotója

Következett a cricovai borászat. Időben elmentem a Strada Vasile Alecsandri és a Strada Alexandru cel Bun kereszteződésénél található buszmegállóhoz, ahonnan a 2-es busz megy Cricovába. Egy megállóval túlmentem, így sétálnom kellett egy kicsit pluszban mire megérkeztem a borászathoz, de szerencsére így is időben voltam. A pincelátogatási lehetőségekről és jegyárakról lentebb, a praktikus tudnivalók résznél írok. Az angol nyelvű, kóstolást is magában foglaló csoportos látogatáson vettem részt. A pincékben nyitott minibuszokkal utaztunk. A minket vezető nő sok érdekességet elmondott a borászatról, a bor és pezsgőkészítésről, stb. Láttuk továbbá néhányat a híresebb borok közül, a pincészet kápolnáját és a híres látogatókat bemutató térképet is megnéztük. Én megkérdeztem, hogy vannak-e magyar borok itt, de ezt nem tudta megmondani. Egy vetítésen is részt vettünk, egy pohár pezsgőt is kaptunk a borászat történetét bemutató kisfilm mellé.
A pince bejárását követően jött a várva várt kóstolás (lehet csak pincetúrát tartalmazó jegyet is venni, akik csak azt választották, azoknak értelemszerűen ott ért véget a látogatás). Háromféle bort kaptunk, egy fehéret, egy rosét és egy vöröset, és még egy pezsgőt is. E mellé járt egy kis nasi: dió, sós rudak, aprósütemények. (Szerintem adhattak volna kicsit többet, mivel ezt a mennyiséget kellett 4 adag italhoz beosztani😀). Ki volt rakva egy vödör azok kedvéért, akik csak megkóstolták a borokat, akiknek nem kellett egy egész adag. De én megittam mindet, teljesen vállalható, átlagos mennyiség járt. (2023)

Tiraspol

Bender

,, Bender a Moldova keleti részén található szakadár, Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság ( egyéb nevei: Transznisztria, Pridnyesztrovje, PMR, a cikkben a továbbiakban PMR-ként fogok hivatkozni rá) második legnagyobb városa. Aránylag kevesen ismerik, de ez ugye egész Moldovára igaz 🙂 . Viszont a legtöbb ember, aki elutazik Moldovába az a PMR-be is ellátogat, Kisinyovból a PMR fővárosa, Tiraszpol felé pedig pont útba esik Bender. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is érdemes pár órára megállni a kb. Szolnok méretű városban.

A PMR-be a legtöbben az egykori Szovjetunió hangulata miatt utaznak, sokak szerint az egész ország nem más, mint félmillió ember, akik szovjetuniósat játszanak. Ebben aztán a turisztikával foglalkozók is meglátták a piaci rést, és igyekeznek úgy eladni az “országot”, hogy itt aztán 30 évet visszarepülhet a látogató az időben, és belecsöppenhet a szovjet mindennapokba. Nos ez ma már azért elég messze áll a valóságtól, vannak persze olyan dolgok, amik nem változtak az elmúlt 30 évben ( a sarló-kalapácsos címer és zászló, a parlament előtti Lenin-szobor stb.).

Viszont a mindennapi élet azért már itt is inkább a poszt-szovjet, kelet-európai vadkapitalizmus jegyében zajlik. A boltok tele vannak áruval, rengeteg márka elérhető, az emberek okostelefonokat nyomkodnak az utcán, a legtöbb autó ma már nyugati márkájú, a határon a határőr egész jól beszél angolul és Tiraszpolban nem kell túl sokat keresni, ha pl. pizzát szeretnénk enni. Aki tehát a 80-as évek Szovjetuniójára kíváncsi, az legfeljebb az akkori kor árnyékát láthatja ma a PMR-ben, valódi időutazásra senki se számítson. (2018)" forrás

v.g. fotója

Rezina

82 kilométerre fekszik a fővárostól.

Raut-völgy

,, Moldova egyik legszebb természeti képződménye a Raut-kanyon Kisinyovtól kb. 30km-re északra. Bár a címben hangzatosan a Grand-Canyon-hoz hasonlítom, azért kis országhoz az amerikainál kisebb völgy dukál. A Raut-folyó egészen Orheitől a végéig szép völgyben kanyarog, de a legszebb rész a Butuceni falu környékén lévő pár kilométeres folyószakasz, ezt nevezik Raut-kanyonnak is.

Általában Magyarországon az emberek, ha egyáltalán el tudják helyezni a térképen, Moldovát egy sík, egyhangú országnak képzelik. Ehhez képest megdöbbentő elsőre, hogy egy ilyen ország (melynek legmagasabb pontja egy 430m-es szőlődomb) ilyen drámai tájakkal kápráztatja el az utazókat. Nem csak a Raut-kanyon az egyetlen,  de az ország középső részén végig húzódó Codru (másnéven Közép-Moldovai Hegység, bár itt a “hegység” megnevezést pontosabb lenne dombságra cserélni) egésze tele van lankás dombokkal, és akár egészen meredek emelkedőkkel, mély völgyekkel is.A Raut-kanyon felé közelítve egészen az utolsó pillanatig nem látszik semmi különös, aztán egyszer csak az út széli bokrok mögött felbukkan a lélegzet-elállító völgy. A busz Butuceni falu határában teszi le az utasokat, eddig tart az aszfaltozott út is, beljebb már csak földút van. A völgy, és benne a folyó itt a falu szélén egy éles kanyart vesz, és szinte teljesen visszafordul. A kanyar belső oldalán kezdődik a falu, külső oldalán a közel 100m magas sziklafal meredezik. A sziklafal tövében egy kis sík részen kiválóan lehet sátrazni.

Reggel ezt, a faluval átellenes oldalt akartuk kicsit felfedezni, így elindultunk egy kis ösvényen. Itt megfigyelhettük, hogy a Raut-folyón a mai napig él a rekesztéses halászat Magyarországról már kiveszett hagyománya.  (2019)"forrás

Kolostorok

Capriana kolostor - H.G. fotója

Curchi kolostor - C.A. fotója

Tipova kolostor - B.C. fotója

Rudi kolostor - p.n. fotója

Olvasmányos linkek

,, Churchi kolostor: Moldova egyik legszebb kolostora aránylag jól megközelíthető. A fővárosból napi több alkalommal induló marsrutkákkal, félnapos kiruccanásba kényelmesen belefér.

A nagy templomot az 1866-72 közöt építették. A Szűzanyának ajánlották fel, és bár a moldáv templomok többsége Szűz Mária halálának (Успение Пресвятой Богородицы) állít emléket, ezт kivételesen a születésének (Рождество Богородицы) szentelték. Talán az alapító lelki újászületése okán. A klasszikus orosz formákat idéző ötkupolás épület Kijevben is megállná a helyét, moldovában kimondottan jelentős épületnek számít.

A XX. század második fele itt is a hanyatlás korszaka volt. 1958-ban a szovjet kormány bezáratta, számos felbecsülhetetlen értékű ikont és mintegy 4000 kötetnyi ősnyomtatványt, kéziratot megsemmisítettek. Az épületeket egy darabig raktárnak használták, majd mezőgazdasági technikumot rendeztek be falai között végül pszichiátriai kórház lett belőle. Az egyház a rendszerváltást követően kapta vissza, 1999. augusztus 27-én szentelték újra. Ma ismét régi fényében látható Moldova egyik legszebb, legjelentősebb kolostora. (2017)" forrás


A múzeumokba, ha van, érdemes diákigazolványt vinni, kb. olyan 5-10 MDL-t lehet azzal spórolni. A három diákigazolványom közül (ISIC (nemzetközi diákigazolvány amit pl az OTP Travel utazási irodákban lehet kiváltani), magyar ELTE-s és ír UL-es (Limericki Egyetem) a tavaszi Erasmusomról) az ISIC-t mutattam meg, elfogadták a STUDENT felirat láttán. (Legközelebb letesztelem a másik kettőt is 🙂) Én fotójegyet is mindig vettem, már csak azért is, hogy a kiírásokat lefotózzam és betegyem a Google Fordítóba. (2023)

Fotóegyveleg

Kisinyov - v.g. fotója

horgászati és vadászati bolt - N.L. fotója

Vissza az elejéreKommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes