ÚTIKRITIKA.HU / Moldova


Moldova

Kisinyov | Bortúrák | Tiraspol | Bender | Rezina |Raut-völy|Olvasmanyos linkek| Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

Kisinyov

Moldáv nyelven: Chișinău, amit így ejtenek ki: kisináu

Egy 1940-es földrengés, valamint a 2. világháborús harcok következtében Kisinyov épületeinek hozzávetőleg 70 százaléka rommá vált. Az újjáépítés a szocialista klasszicizmus (,sztálin barokk") stílusát erőltette. Ez határozza meg ma is a főváros képét, bár a függetlenség óta már más, normális modern stílusban építkeznek.

"Kisinyovban a tömegközlekedés gerincét egy jól szervezett trolibuszhálózat alkotja, ezt egészíti ki a marsrutkák és buszok hada. A trolibusz 2 leibe, a busz és a marsrutka 3-5 leibe kerül (1 lei kb. 17Ft). A városi közlekedésnél érdemes résen lenni, mert a legtöbb vonal nem a nálunk megszokott este 11-ig közlekedik, ha nagyon későig kimaradunk, főleg a külvárosokban, könnyen hoppon maradhatunk! A fő szabály az, hogy minden fontosabb útvonalon van egy főjárat, ez az, amelyik a Stefan cel Mare központi részét érinti, pl. a Ciocana lakótelep esetében ez a járat a 24-es. Ezek a járatok járnak a legtovább, a belvárosból kifele még este 11-körül is van egy-egy indulás, viszont a város széléről az utolsó kocsik inkább 9-10 óra között mennek el. Mi egyszer egy külvárosi étteremben vacsoráztunk, és 9:20-kor már az utolsó előtti 24-esre szálltunk fel, még 15 percet maradtunk volna, és már nem tudtunk volna visszajutni a belvárosba. A fenti, ciocanai példánál maradva, ugyanezen az útvonalon 3 másik járat is közlekedik, a 13,23,26. Ezek között lehet olyan,ami kifejezetten csak munkanapon csúcsidőben közlekedik, és olyan is, ami ugyan minden nap közlekedik, de az utolsó járat már 6-7 óra fele elmegy. (2014)" forrás

.

,, Kisinyov (moldáv nevén Chisinau, de én a magyarban jobban meghonosodott orosz alakját fogom használni), Moldova fővárosa.

Kisinyov fő tengelye a Stefan cel Mare sugárút, a legtöbb látnivaló itt, vagy ezen út közvetlen közelében található. Kisinyov lakossága hétszázezer közelében van, így bár nagyvárosról van szó, a belváros gyalog is felfedezhető. A Stefan cel Mare sugárúton mindenképpen érdemes egyszer végigsétálni, de az út kellemes hangulata miatt ez jó kikapcsolódás akár több alkalommal is. Az út a várost dél-kelet – észak-nyugat irányban szeli ketté. dél-keleti végétől nem messze van a vasútállomás, és ide jutunk akkor is, ha repülőtérről érkezünk a városba.

A városban persze nem csak a Stefan cel Mare sugárúton vannak látnivalók. Kisinyovnak két igazán érdekes múzeuma van, az egyik a Moldáv Történeti Múzeum illetve a Moldáv Néprajzi és Természettudományi Múzeum. Ez utóbbinak az épülete is elég érdekes, az építész közép-Ázsiában tanult, ezért az épülethez ottani motívumokat használt fel. Mindkét múzeum a Kormányépület mögötti területen található.

A belváros egyik leghíresebb látnivalója a Puskin ház, mely az óvárosban az Anton Pann és a Ion Pruncul utcák kereszteződésében áll. Puskin itt töltötte 3 éves száműzetése nagyobb részét, és itt kezdte el írni híres művét az Anyegint.

A Puskin-háztól függetlenül is érdemes egy rövid séta erejéig ellátogatni az óvárosba, melynek neve nem annyira a régi épületekre utal, hanem arra, hogy a nagy városrendezések ezt a részt elkerülték, így a terület megőrizte régies úthálózatát. Az óvárosnak ironikus módon már-már falusias jellege van, girbe-gurba földutak, kertes házak alig egy karnyújtásnyira a 2X2 sávos, nyüzsgő Stefan cel Mare sugárúttól.

A város külső részei már nem bővelkednek ennyire látnivalókban, ám egy-egy érdekes épület a városhatár közelében is előfordulhat, csak nyitott szemmel kell járni. A városkapunál (Portile Orasului, lásd fentebb), a Botanica városrészben található a városi állatkert, illetve itt található az egész kerület névadója a botanikus kert is. Az egész város nagyon zöld, rengeteg park, erdő található Kisinyov területén, emiatt ez Európa egyik legzöldebb fővárosa. A sok zöld igen barátságossá, és kellemessé teszi a környezetet.

Kisinyovba Budapestről sajnos nem egyszerű az eljutás. Kocsival 2 napot rá kell szánni, valahol Erdély keleti részén esetleg Moldvában egy éjszakát be kell iktatni. A moldáv útviszonyok bizony nem a legjobbak, ezért ha saját kocsival megyünk, készüljünk erre fel. Kisinyov és környékének úthálózata nagyjából rendben van, de vidéken még a főutak között is van olyan, ami nincs leaszfaltozva.  (2014)" forrás
Puskin háza Kisinyovban - v.g. fotója

,, Chișinău-ban nincsenek nagy távolságok. Az esetek többségében mindenhova gyalog megyek. Nem mintha egyébként sokba kerülne a közlekedés: minden trolibuszjegy 2 lei (kb. 32 forint) a minibusz 3 lei (ami inkább azoknak ajánlott, akik pontosan tudják, hova mennek, mert a fel- és leszállást is jelezni kell a sofőrnek). Van ezeken kívül még rendes csuklós busz is, viszonylag ritkán jár, 5 lei arra a jegy.

Chișinău neve magyar fordításban Kisjenő. A helyiek nem igazán értenek egyet ennek a névnek az eredetével, miszerint a „jenő” törzs után kapta 896-ban. A többség úgy tudja, hogy a chișla (jelentése: vízforrás) és nouă (jelentése: új) szavak összetételéből született a - kezdetben még csak - falu neve, amely a Bîc folyó mentén terül el.

Általános iskolás koromban úgy tanultam, „Kisinyovnak” kell ejteni; így hívták a Szovjetunió idején (Кишинёв). A helyiek nincsenek elragadtatva tőle, így azt javaslom, maradjunk a „Kisinau”, „Kisinou” verzióknál. (2019)" forrás

Bortúrák

Cricova egy borpince, ami kilométerekre nyúlik a város alatt. Európai színvonalú túravezetésben volt részünk kóstolóval, történelmi videónézéssel és hordószemléléssel. Ez Mileştii Mici után a második legnagyobb borpince Moldovában.

Ja, hogy nem hallottatok Mileştii Mici-ről, a világ legnagyobb borpincéjéről? Pedig még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült! Oda még sajnos nem volt alkalmam eljutni, de rajta van a listámon. Annyit tudok, hogy a belépő nem két fillér, és autót is kell bérelni az 55 kilométer hosszú szakasz bejárásához. (2019)" forrás

Ascony borászat - fogadó bizottság - bor, kenyér, só - N.E. fotója

Tiraspol

Bender

,, Bender a Moldova keleti részén található szakadár, Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság ( egyéb nevei: Transznisztria, Pridnyesztrovje, PMR, a cikkben a továbbiakban PMR-ként fogok hivatkozni rá) második legnagyobb városa. Aránylag kevesen ismerik, de ez ugye egész Moldovára igaz 🙂 . Viszont a legtöbb ember, aki elutazik Moldovába az a PMR-be is ellátogat, Kisinyovból a PMR fővárosa, Tiraszpol felé pedig pont útba esik Bender. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is érdemes pár órára megállni a kb. Szolnok méretű városban.

A PMR-be a legtöbben az egykori Szovjetunió hangulata miatt utaznak, sokak szerint az egész ország nem más, mint félmillió ember, akik szovjetuniósat játszanak. Ebben aztán a turisztikával foglalkozók is meglátták a piaci rést, és igyekeznek úgy eladni az “országot”, hogy itt aztán 30 évet visszarepülhet a látogató az időben, és belecsöppenhet a szovjet mindennapokba. Nos ez ma már azért elég messze áll a valóságtól, vannak persze olyan dolgok, amik nem változtak az elmúlt 30 évben ( a sarló-kalapácsos címer és zászló, a parlament előtti Lenin-szobor stb.).

Viszont a mindennapi élet azért már itt is inkább a poszt-szovjet, kelet-európai vadkapitalizmus jegyében zajlik. A boltok tele vannak áruval, rengeteg márka elérhető, az emberek okostelefonokat nyomkodnak az utcán, a legtöbb autó ma már nyugati márkájú, a határon a határőr egész jól beszél angolul és Tiraszpolban nem kell túl sokat keresni, ha pl. pizzát szeretnénk enni. Aki tehát a 80-as évek Szovjetuniójára kíváncsi, az legfeljebb az akkori kor árnyékát láthatja ma a PMR-ben, valódi időutazásra senki se számítson. (2018)" forrás

v.g. fotója

Rezina

82 kilométerre fekszik a fővárostól.

Raut-völgy

,, Moldova egyik legszebb természeti képződménye a Raut-kanyon Kisinyovtól kb. 30km-re északra. Bár a címben hangzatosan a Grand-Canyon-hoz hasonlítom, azért kis országhoz az amerikainál kisebb völgy dukál. A Raut-folyó egészen Orheitől a végéig szép völgyben kanyarog, de a legszebb rész a Butuceni falu környékén lévő pár kilométeres folyószakasz, ezt nevezik Raut-kanyonnak is.

Általában Magyarországon az emberek, ha egyáltalán el tudják helyezni a térképen, Moldovát egy sík, egyhangú országnak képzelik. Ehhez képest megdöbbentő elsőre, hogy egy ilyen ország (melynek legmagasabb pontja egy 430m-es szőlődomb) ilyen drámai tájakkal kápráztatja el az utazókat. Nem csak a Raut-kanyon az egyetlen,  de az ország középső részén végig húzódó Codru (másnéven Közép-Moldovai Hegység, bár itt a “hegység” megnevezést pontosabb lenne dombságra cserélni) egésze tele van lankás dombokkal, és akár egészen meredek emelkedőkkel, mély völgyekkel is.A Raut-kanyon felé közelítve egészen az utolsó pillanatig nem látszik semmi különös, aztán egyszer csak az út széli bokrok mögött felbukkan a lélegzet-elállító völgy. A busz Butuceni falu határában teszi le az utasokat, eddig tart az aszfaltozott út is, beljebb már csak földút van. A völgy, és benne a folyó itt a falu szélén egy éles kanyart vesz, és szinte teljesen visszafordul. A kanyar belső oldalán kezdődik a falu, külső oldalán a közel 100m magas sziklafal meredezik. A sziklafal tövében egy kis sík részen kiválóan lehet sátrazni.

Reggel ezt, a faluval átellenes oldalt akartuk kicsit felfedezni, így elindultunk egy kis ösvényen. Itt megfigyelhettük, hogy a Raut-folyón a mai napig él a rekesztéses halászat Magyarországról már kiveszett hagyománya.  (2019)"forrás

Kolostorok

Capriana kolostor - H.G. fotója

Curchi kolostor - C.A. fotója

Tipova kolostor - B.C. fotója

Rudi kolostor - p.n. fotója

Olvasmányos linkek

,, Churchi kolostor: Moldova egyik legszebb kolostora aránylag jól megközelíthető. A fővárosból napi több alkalommal induló marsrutkákkal, félnapos kiruccanásba kényelmesen belefér.

A nagy templomot az 1866-72 közöt építették. A Szűzanyának ajánlották fel, és bár a moldáv templomok többsége Szűz Mária halálának (Успение Пресвятой Богородицы) állít emléket, ezт kivételesen a születésének (Рождество Богородицы) szentelték. Talán az alapító lelki újászületése okán. A klasszikus orosz formákat idéző ötkupolás épület Kijevben is megállná a helyét, moldovában kimondottan jelentős épületnek számít.

A XX. század második fele itt is a hanyatlás korszaka volt. 1958-ban a szovjet kormány bezáratta, számos felbecsülhetetlen értékű ikont és mintegy 4000 kötetnyi ősnyomtatványt, kéziratot megsemmisítettek. Az épületeket egy darabig raktárnak használták, majd mezőgazdasági technikumot rendeztek be falai között végül pszichiátriai kórház lett belőle. Az egyház a rendszerváltást követően kapta vissza, 1999. augusztus 27-én szentelték újra. Ma ismét régi fényében látható Moldova egyik legszebb, legjelentősebb kolostora. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Kisinyov - v.g. fotója

horgászati és vadászati bolt - N.L. fotója

Vissza az elejéreKommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS