ÚTIKRITIKA.HU / Kisinyov


hirdetes

útikritikák


Kisinyov

Kisinyovról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés|Pénzváltás Vásárlás|Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk |Krisztus Születése székesegyház |Stefan cel Mare Central Park|Lépcsősor|Más látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

A félreértés elkerülése végett, a harckocsi nem lövi  éppen a templomot. - v. g. fotója

Tartalom épülőben

Kisinyovról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 487,000

Moldáv nyelven: Chișinău, amit így ejtenek ki: kisináu

A főváros az ország közepén, a Bîc folyó partján fekszik. 

Egy 1940-es földrengés, valamint a 2. világháborús harcok következtében Kisinyov épületeinek hozzávetőleg 70 százaléka rommá vált. Az újjáépítés a szocialista klasszicizmus (,sztálin barokk") stílusát erőltette. Ez határozza meg ma is a főváros képét, bár a függetlenség óta már más, normális modern stílusban építkeznek.

Nettó havi átlagfizetés (2023-ban): 173,000-nak megfelelő moldáv lej

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A belvárosban található központi piacon (Piaţa Centrală) bámulni a zöldség- és gyümölcskínálatot

2. Annyira gyér a turizmus, hogy nincsenek a turistákat megcélzú bugyuta, fantáziátlan árukkal teli szuvenírboltok. Éljen!

3. Ez:

K.-T. Gyuri fotója

Nem tetszett

1. Sok helyi vág mogorva arcot, sok a keserű tekintet, kevés a mosoly (tán orosz hatás a szovjet időkből?)

2. Sok a rossz állapotú járda (nézzél a lábad elé)

3. Furcsa volt, hogy az utcán járöröző rendőrök cigarettát próbáltak lejmolni tőlem (nem sikerült, mert nem cigizek).

4. Gyakran válik bozasztó kaotikussá az autós forgalom.

Vélemények

Első délutánomon a belvárost fedeztem fel: megnéztem a diadalívet, ami a város török alóli felszabadulásának emlékére épült, az info ott oroszul van bevésve a falba, tehát Google Fordítóztam. A katedrálist akkor kívülről láttam, a körülötte lévő parkban is sétáltam. A parlament előtti téren volt felállítva egy kiállítás: a Moldovából gulág táborokba hurcolt rabok emlékére két vagont rendeztek be emlékiratokkal, tárgyakkal. A legtöbb szöveg románul volt, az archív szovjet korabeli dokumentumok értelemszerűen oroszul, így nagyrészt fordítóznom kellett (csak egy-két rövidebb bekezdést fordítottak le angolra). Sok minden hasonlított a középiskolai tanulmányaim során tanult málenkij robothoz, koncepciós perekhez, stb. (2023)


Ismerős - K.-T. Gyuri fotója

,, Kisinyov (moldáv nevén Chisinau, de én a magyarban jobban meghonosodott orosz alakját fogom használni), Moldova fővárosa.

Kisinyov fő tengelye a Stefan cel Mare sugárút, a legtöbb látnivaló itt, vagy ezen út közvetlen közelében található. Kisinyov lakossága hétszázezer közelében van, így bár nagyvárosról van szó, a belváros gyalog is felfedezhető. A Stefan cel Mare sugárúton mindenképpen érdemes egyszer végigsétálni, de az út kellemes hangulata miatt ez jó kikapcsolódás akár több alkalommal is. Az út a várost dél-kelet – észak-nyugat irányban szeli ketté. dél-keleti végétől nem messze van a vasútállomás, és ide jutunk akkor is, ha repülőtérről érkezünk a városba.

A városban persze nem csak a Stefan cel Mare sugárúton vannak látnivalók. Kisinyovnak két igazán érdekes múzeuma van, az egyik a Moldáv Történeti Múzeum illetve a Moldáv Néprajzi és Természettudományi Múzeum. Ez utóbbinak az épülete is elég érdekes, az építész közép-Ázsiában tanult, ezért az épülethez ottani motívumokat használt fel. Mindkét múzeum a Kormányépület mögötti területen található.

A belváros egyik leghíresebb látnivalója a Puskin ház, mely az óvárosban az Anton Pann és a Ion Pruncul utcák kereszteződésében áll. Puskin itt töltötte 3 éves száműzetése nagyobb részét, és itt kezdte el írni híres művét az Anyegint.

A Puskin-háztól függetlenül is érdemes egy rövid séta erejéig ellátogatni az óvárosba, melynek neve nem annyira a régi épületekre utal, hanem arra, hogy a nagy városrendezések ezt a részt elkerülték, így a terület megőrizte régies úthálózatát. Az óvárosnak ironikus módon már-már falusias jellege van, girbe-gurba földutak, kertes házak alig egy karnyújtásnyira a 2X2 sávos, nyüzsgő Stefan cel Mare sugárúttól.

A város külső részei már nem bővelkednek ennyire látnivalókban, ám egy-egy érdekes épület a városhatár közelében is előfordulhat, csak nyitott szemmel kell járni. A városkapunál (Portile Orasului, lásd fentebb), a Botanica városrészben található a városi állatkert, illetve itt található az egész kerület névadója a botanikus kert is. Az egész város nagyon zöld, rengeteg park, erdő található Kisinyov területén, emiatt ez Európa egyik legzöldebb fővárosa. A sok zöld igen barátságossá, és kellemessé teszi a környezetet.

Kisinyovba Budapestről sajnos nem egyszerű az eljutás. Kocsival 2 napot rá kell szánni, valahol Erdély keleti részén esetleg Moldvában egy éjszakát be kell iktatni. A moldáv útviszonyok bizony nem a legjobbak, ezért ha saját kocsival megyünk, készüljünk erre fel. Kisinyov és környékének úthálózata nagyjából rendben van, de vidéken még a főutak között is van olyan, ami nincs leaszfaltozva. (2014)" forrás


 ,, Chișinău-ban nincsenek nagy távolságok. Az esetek többségében mindenhova gyalog megyek. Nem mintha egyébként sokba kerülne a közlekedés: minden trolibuszjegy 2 lei (kb. 32 forint) a minibusz 3 lei (ami inkább azoknak ajánlott, akik pontosan tudják, hova mennek, mert a fel- és leszállást is jelezni kell a sofőrnek). Van ezeken kívül még rendes csuklós busz is, viszonylag ritkán jár, 5 lei arra a jegy.

Chișinău neve magyar fordításban Kisjenő. A helyiek nem igazán értenek egyet ennek a névnek az eredetével, miszerint a „jenő” törzs után kapta 896-ban. A többség úgy tudja, hogy a chișla (jelentése: vízforrás) és nouă (jelentése: új) szavak összetételéből született a - kezdetben még csak - falu neve, amely a Bîc folyó mentén terül el.

Általános iskolás koromban úgy tanultam, „Kisinyovnak” kell ejteni; így hívták a Szovjetunió idején (Кишинёв). A helyiek nincsenek elragadtatva tőle, így azt javaslom, maradjunk a „Kisinau”, „Kisinou” verzióknál. (2019)" forrás


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ország fővárosa kiesik nem csak az átlagos, de még a nem átlagos turisták érdeklődési köréből is. Ami viszont jó hír, hogy Kisinyov elég olcsó hely, így ár-érték arányban egész jó szolgáltatást kaphat, aki ide látogat, és unatkozni pedig, nem fog, az is biztos.

Kisinyov fő tengelye a Stefan cel Mare sugárút, a legtöbb látnivaló itt, vagy ezen út közvetlen közelében található. (2021) forrás


Chisinau arca meglehetősen vegyes képet mutat, már ha az épületeket nézzük, amelyeken jól tetten érhetőek a különböző történelmi időszakok lenyomatai. A város 1812-től az első világháború végéig (1918) az Orosz Birodalomhoz tartozott. A cári jelleg eklektikus és reneszánsz voltát a városháza mellett, a diadalív, a katedrális és a National Museum of Art épülete szépen őrzi.

A két háború közötti időszakban Románia részeként lakóházak sokasága nőtt ki a városban és pezsgő kulturális fejlődésnek indult Chisinau. Ezt követte a szovjet modernizmus 1955-1991 között, amikor gomba módra megszaporodtak a szocializmusra jellemző épületek (pl.: kórház, színház) illetve a panelházak.
Teleradio Moldova épülete.

Moldova a függetlenségét 1991-ben nyerte el, ezt követően kezdődött el Chisinau mai korszaka és új élete. Ma a fővárosban számos parkot, múzeumot, tavat és emlékművet találunk, amelyek bejárása (1-2 nap) a moldáv utazásunk központi programja lehet egy-egy kiváló étteremmel megspékelve. forrás


Kisinyov főbb látnivalói: Diadalív, templom, parkok. Kóstoltunk moldáv borokat, kvintet. Voltunk Besszarábia történetét bemutató múzeumban is. Kisinyovbból busszal indultunk hazafelé..első állomásunk Jászvásár volt. Megdöbbentő módon 5 óra volt a menetidő. A határon mindenkit szétszedtek, kivéve minket. Ilyenkor megéri fiatal fehér nőnek lenni. Alig vártuk, hogy végre visszatérjünk az EU-ba és legyen mobilnet (hát igen..ma már a Maslowi-piramis alján van a gyors net) 😃 Gyönyörű szép a történelmi városrész. Majd éjjel innen átrepültünk Bukarestbe, a reptéren aludtunk és hajnalban vissza Magyarországra.. Ja és ha valaki szereti a szójátékokat, akkor Kisinyovban a shopping center neve: Malldova és nagyon sok Ikaruszt látni még..(k. k. 2023)

Odajutás

Bécsből az Austrian osztrák légitársaság repül Kisinyovba. Repülési idő: kb.1 óra 35 perc. Brutálisak az árak. (2023)

A Wizzair Budapestről egyelőre nem jár oda.

Reptér - érkezés - K.-T.- Gy. fotója

Szállás

Hotel Cosmos (előtte egy Grigorij Kotovszkij nevű, moldovai születésű, orosz polgárháborús szovjet katonai vezető lovaszobra) - K.-T. Gyuri fotója

Helyi közlekedés

A két legfőbb közlekedési eszköz a trolibusz és a busz. Ezekre egy jegy jelenleg 6 MDL. Elméletileg lehet bérletet venni, de az turistáknak nem igazán éri meg. Jegyet minden esetben a kalauztól kell venni, aki felszállás után fel-alá járkál a buszon, nem lehet megúszni a jegyvásárlást. Ha tele van a busz, a kalauz akkor is átfurja magát az embertömegen, lehetetlen megúszni a jegyvásárlást. 🙂 A járatok túlnyomó többségén sajnos csak készpénzzel lehet fizetni, de néhány járaton (többek között a cricovai 2-es buszon) már elfogadnak kártyás fizetést is. Ilyenkor általában vagy a kalauznál lévő terminálon lehet fizetni, néhány járaton van külön felszerelt terminál. Azonban egyszer volt, hogy a terminál nem fogadta el a kártyámat (egyszer talán a Curve esetében volt ilyen), illetve volt hogy egy olyan vonalon ahol elméletileg minden busz kártyás, csak készpénzzel lehetett fizetni. Egyszer pedig nem vonta le az összeget, de kaptam jegyet. 🙂 Ahol készpénzzel kell fizetni, ott nyugodtan lehet akár 50-es bankjeggyel is, mert általában egy köteg pénz van a kalauzoknál, mindig vissza tudnak adni. 🙂
A járatok nagy része a Google Térképbe bele van integrálva, azzal lehet útvonalat tervezni. Viszont pl a 2-es cricovai busz nincs benne. A Google Térkép mellett ajánlom a Tranzy alkalmazást, amiben lehet útvonalat, menetrendet, járatokat tervezni stb, és abban benne van az összes helyi busz és troli. Kb. olyan, mint a BudapestGO, csak jegyvásárlási funkció nélkül. Vannak még az RTEC-től (“kisinyovi BKK”) független mikrobuszok (az orosz matruska néven is emlegetik ezeket) is, de azokat nem tudom hogy járnak. (2023)


Kisinyovban a tömegközlekedés gerincét egy jól szervezett trolibuszhálózat alkotja, ezt egészíti ki a marsrutkák és buszok hada. A trolibusz 2 leibe, a busz és a marsrutka 3-5 leibe kerül (1 lei kb. 17Ft). A városi közlekedésnél érdemes résen lenni, mert a legtöbb vonal nem a nálunk megszokott este 11-ig közlekedik, ha nagyon későig kimaradunk, főleg a külvárosokban, könnyen hoppon maradhatunk! A fő szabály az, hogy minden fontosabb útvonalon van egy főjárat, ez az, amelyik a Stefan cel Mare központi részét érinti, pl a Ciocana lakótelep esetében ez a járat a 24-es. Ezek a járatok járnak a legtovább, a belvárosból kifele még este 11-körül is van egy-egy indulás, viszont a város széléről az utolsó kocsik inkább 9-10 óra között mennek el. Mi egyszer egy külvárosi étteremben vacsoráztunk, és 9:20-kor már az utolsó előtti 24-esre szálltunk fel, még 15 percet maradtunk volna, és már nem tudtunk volna visszajutni a belvárosba. A fenti, ciocanai példánál maradva, ugyanezen az útvonalon 3 másik járat is közlekedik, a 13,23,26. Ezek között lehet olyan,ami kifejezetten csak munkanapon csúcsidőben közlekedik, és olyan is, ami ugyan minden nap közlekedik, de az utolsó járat már 6-7 óra fele elmegy. forrás

K.-T. Gyuri fotói


Marsrutka

Népzerű mikrobuszos iránytaxi, ahol az útért a sofőrnek kell fizetni és jegyet nem adnak érte. 

Taxi

Legalább negyven taxis cég működik a városban.

Ezeken a tefonszámokon lehet taxit rendelni: 14222, 14333, 14444, 14747, 14448 vagy más 14xxx számok. A 14700-as taxiszolgálatnál gyakran van angolul beszélő személy, bár ez nem garantált. Azok az utazók, akik nem beszélnek románul vagy oroszul, egy szállodában vagy étteremben kérjenek meg egy helyi személyt, hogy hívjon taxit, mert kevés taxisofőr beszél angolul.

A taxisok nem fogadnak el bankkártyás fizetést. Kis pénjegy cimletekkel tanácsos rendelkezni, mert a taxisok ritkán tudnak (akarnak) visszaadni 50 lejesnél nagyobb pénzjegyből.

Az árak vállalatonként és taxisonként változnak, és az árak egymáshoz képest meglehetősen ellentmondásosak. Rövidebb utak esetén 30 lejtől 60 lejig, hosszabb utazások esetén 50 lejtől 150 lejig kell számolni.

V. V. fotója

Étkezés

Kisinyovban számos étkezési lehetőség áll a látogatók rendelkezésére. Ha keres egy színvonalas éttermet, ajánlom a "La Placinte" éttermet, amely híres a moldvai és román ételekről. A helyi specialitások közé tartozik a mămăligă (kukoricakása), a sarmale (káposztába göngyölt töltött hús), a mititei (csípős marhahúsgolyók) és a placinta (rétes). Ha kedve van kipróbálni a helyi konyhát, mindenképpen érdemes ellátogatni a La Placinte-ba.

Gyakran ettem különféle piaci vagy utcai péksüteményeket, azok átlagosan 15 - 20 MDL-be kerülnek. Népszerűek a pirogok és a placinda vagy placinta, azaz lapos töltött batyu is. Ezekbe általában meggy, hús, máj, juhtúró, zöldfűszer, stb. kerül. Ha emlékeim nem csalnak, a legolcsóbb péksütemény amit láttam, az a májas pirog volt 8 MDL-ért. A zöldség-gyümölcsfélék olcsóbbnak tűntek a magyar áraknál, pl a sárgabarack olyan 25 MDL / kg körül volt. A túrók, juhtúrók is kicsit olcsóbbak a magyarországi áraknál, de azokból nem vettem, hűtés nélkül megromlanak a nyári melegben. Boltokban a Chisinau sör 20 - 22 MDL / 0,5 l, a kvászból az olcsóbb olyan 10 - 12 MDL egy 1,5 literes flakonnal, az egyik képen látható jégkrém kb. 20 MDL, a túró rudi 5 MDL volt. A piacon 12 MDL volt egy pohárnyi, de friss kvász (kb. olyan a különbség a bolti és a friss piaci kvász között, mint a dobozos és a csapolt sörök között).
Az éttermi árak is viszonylag barátiak, olyan 1500-2000 Ft-nyi MDL-ből egész jókat lehet enni. A menük megtalálhatóak az Andy’s és a La Plăcinte weboldalain. (Az okroska valószínűleg csak nyáron volt elérhető, az őszi, szezonális La Plăcinte menüben nincs ott.) (2023)


A Stefan cel Mare sugárút 64-nél található Andy’s Pizza étterembe mentem. Természetesen nem csak pizza, hanem sok más, moldáv étel is kapható ott. Egy zamea levest, azaz moldáv húslevest ettem egy helyi Chișinău sörrel. Az étteremben dolgoznak diákok is, nekem is egy olyan lány hozta a rendelésemet, és ő tudott angolul, kedves, segítőkész volt. Gyorsan megkaptam a szép nagy adag zameát, mely csirkehúsból készül, illetve sok zöldfűszer is van benne. A leves 60 MDL, a sör 38 MDL volt, a kártyás fizetés működik. (2023)

Kávézós-cukrászdás kioszk - K.-T. Gyuri fotója

Pénzváltás

Ajánlott, hogy csak hivatalos helyeken válts pénzt, és kerüld az utcai pénzváltókat, mert nem biztonságosak és nem garantált, hogy jó árfolyamon változnak. Az országban az ATM-ek száma korlátozott, különösen a kisebb településeken, ezért érdemes előre gondoskodni a készpénzről.

Az amerikai dollárért éppen többet adnak, mint az euróért - K.-T. Gyuri fotója (2022. szeptember)

Magyar jelenlét - K.-T. Gyuri fotója

Vásárlás

Ha friss gyümölcsöket és zöldségeket akarunk vásárolni, akkor a szabadtéri piacokat érdemes megcélozni. A „Piata Centrala” („Központi piac”) a város központjában található, és meglepően nagy kiterjedésű.

A Központi Piacra (Piața Centrală) mentem reggel, hogy vegyek valami péksüteményt. Mivel nagyon látványos volt, ezért sokáig ott maradtam, bejártam az egészet. Végül sós túróval töltött batyukat vettem. Ezek kb 15-20 MDL-be kerültek. (2023)

A piacra mentem (szokás szerint 🙂), elsősorban halváért (olyan 100 MDL / kg volt). A Wine.md boros üzletben vettem két Cricova és két KaraGani bort (utóbbi drágább volt, 155 MDL, míg a cricovai fehér- és borok olyan 1000 - 1500 Ft körüliek voltak). Illetve főként ajándékba barátaimnak vettem Chișinău és Livivske söröket és Roshen ukrán csokikat, Nr 1 és Linella üzletekben. A Roshen “tehenes csoki” ára 138.1 MDL / kg (lefotóztam). (2023)

Piaci hús - K.-T. Gyuri fotója

Járdaszéli butik - K.-T. Gyuri fotója

Új kollekció - K.-T. Gyuri fotója

Kereskedelmi központ göröngyös előtérrel  - V. jancsi fotója

Szórakozás

Kisinyovban több mint 40 szórakozóhey közül lehet választani. Az éjszakai élet vibráló, élénk.

K.-T. Gyuri fotója

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Kisinyovban viszonylag alacsony sznintű a bűnözés, mindazonáltal a turista jobban teszi, ha betartja az értékeinek megőrzéséhez szükséges alapvető óvatossági szabályokat.

A lakóépületeknél gyakori, hogy az éjszakai bemenetelkor megvilágítatlan folyosón, vagy közön kell átmenni, s emiatt tanácsos magunknál tattani elemlámpát. Némi közbiztonsági rosszérzetet kelt, hogy sok utca gyengén kivilágított.  

Az éjszakai életben óvatosnak kell lenni, mert sok a lehúzás, becsapás. A partnerközvetítő applikációk rossz útrais vezethetik a turistát.

Ritkán, de előfordul, hogy a rendőrök korrupt módon viselkednek a külföldi turistákkal. Volt rá eset, hogy nevetséges vétségekért a turistát őrizetbe vették, hogy így megfélemítve valami pénzt csikarjanak ki az idegentől. 

A rendőrök többsége nem tud angolul, s ehelyett románul vagy oroszul nyomják a sódert. Mindig legyen nálunk az útlevélről egy jó állapotú másolat. 

Hangsúlyozzuk, hogy ilyen jellegű korrupció tényleg ritkán fordul elő, s többnyire akkor, amikor a turista valóban elkövet valami illegálisat.

A gyalogosoknak nagyon figyelmesen kell az úttesten átmenni, mert sok helyi autóvezető rosszul tud vezetni, és/vagy nem törödnek az alapvető közlekedési szabályokkal sem. Gyakoriak is a közlekedési balesetek. 

A kóbor kutyák az utóbbi 10 évben növekvő problémát jelentenek a városban. Legyünk óvatosak a közelségükben, nehogy nekünk rontsanak.

Egyéb hasznos információk

1. Az éttermekben, nagyob piacokon többen tudnak angolul. A taxisok közül is többenbeszélnek törve angolul. nagyobb az esély, hogy a fiatalabbakkal szót értünk angolul, mint az idősebbekkel. Kisinyovban szinte mindenki tud oroszul is a román mellett.

Krisztus Születése székesegyház

A Krisztus Születése székesegyház (Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului) Kisinyovban a város főtere, a Piața Marii Adunări Naționale közepén található. Az épület neobizánci stílusban épült 1830 és 1836 között, és a Moldovai Ortodox Egyház legnagyobb székesegyháza Moldovában. Az épületet két oldalt két tornya és öt kupola díszíti, belső kialakítása a hagyományos ortodox stílust követi, freskókkal és ikonokkal díszítve. A székesegyházat turistaként is lehet látogatni, azonban fontos megjegyezni, hogy az egyházi szertartások miatt előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban zárva van.

v. g. fotója

             A székesegyház előtti harangtorony nem az eredeti.

             1962-ben, éppen a karácsony előtt, a szovjet hatóságok  utasítára vallásellenességből felrobbantották. - v. g. fotója

Stefan cel Mare Central Park

(régebbi nevén a Puskin Park)

Stefan cel Mare Central Park Kisinyov város központjában található és a város egyik legnagyobb parkja. A parkban sétálni, piknikezni, sportolni és kikapcsolódni lehet a város zajától. A parkban található egy szökőkút, egy kis tó és több játszótér is a gyerekek számára. Emellett a parkban található Stefan cel Mare szobor, amely az ország egyik legismertebb történelmi alakját, Stefan cel Mare moldvai fejedelmet ábrázolja.

Stefan cel Mare (a népnyelvben "Stefan a Nagy") a 15. század közepétől a moldvai fejedelemség uralkodója volt. Rendkívül tehetséges hadvezérként ismerték, és többször megállította a török inváziókat Moldvában. Emellett az ország gazdasági és kulturális fejlődését is elősegítette. A moldvai nép körében nagy tiszteletnek örvendett, és ma is számos emlékmű és szobor őrzi emlékét Moldvában és Romániában

Lépcsősor

A belvárosból fut le a hosszú lépcsősor a város tavához. Itt van Kisinyov legnagyobb parkja. Aaki csak él itt sétál mozog... Tele kávézókkal, szabadtéri kiállításokkal, és itt van a szerelmes pár Doina és Ion szobra is.

Ata fotói

Puskin múzeum

A katedrálist követően a Puskin Múzeumhoz (Casa de Pușkin) sétáltam el. A jegy pontos árára nem emlékszem, mert csak készpénzzel lehetett fizetni, diákjegyet vettem. A jegyszedő néni nem tudott angolul, Google Fordítóztam. 🙂 A kiállítás érdekes volt, sok újdonságot megtudtam Puskinról, pl. nem tudtam, hogy festett is. Természetesen az Anyegin miatt ismertem Puskint, még a középiskolai tanulmányaimról. Az információs szövegek nem voltak lefordítva angolra, románul és / vagy oroszul voltak ott, így azokat is Google Fordítóznom kellett. Láttam még a Puskin személyes szobáját, a kert hátsó részében található szobrot, és egy iskolai rajzpályázatot is. 🙂 A múzeum egyik épületrésze sajnos felújítás alatt állt. (2023)

Más látnivalók

Diadalív

(Arcul de Triumf)

Az Arcul de Triumf (Diadalív) Kisinyovban Moldova egyik legismertebb látványossága. Az épület az 1806-1812 között zajló orosz-török háború emlékére épült, és azóta számos felújításon és bővítésen esett át. Az épület nagysága és díszítése rendkívül impozáns, a belső térben múzeum működik. A Diadalív a Kisinyovi városközpontban található, és könnyen megközelíthető a város többi részéről.

K.-T. Gyuri fotója

Sihlai Szent Teodóra templom

Egyfajta arab stílusban épült, oroszos elemekkel keveredve. A szovjet időkben a tudományos ateizmus múzeuma volt. A 20. század vége felé újra felszentelték, azaz újra templom lett belőle.

Parlament

Kisinyovban a parlament épülete a Moldovai Köztársaság Házát (Casa Republicii) nevezik, és a városközpontban található. Az épületet a 1980-as években építették, és a moldovai parlament üléseit tartják itt. Az épület impozáns homlokzata, magas oszlopai és díszes díszítése az építészeti stílus jegyeit viseli, és vonzó látnivalót jelent a városban.

v. g. fotója

Közeli látnivalók

Capriana kolostor: Ez a középkori kolostor a Nistru folyó mentén, körülbelül egy órányi autóútra található Kisinyovtól. Az ortodox kolostorban több mint 200 éves freskókat találhatunk.

Saharna vízesés: Ez a vízesés a moldovai hegyekben található, körülbelül 2 órányi autóútra Kisinyovtól. Az egyik legmagasabb vízesés Moldovában, és körülötte gyönyörű természeti környezet található.

Cricova borospincék: Ez a hatalmas borospincék rendszere körülbelül 15 km-re található Kisinyovtól. Az egyik legnagyobb pincéről van szó, ahol a látogatók bejárhatják a hatalmas barlangokat és megkóstolhatják a borokat.

Orheiul Vechi: Ez a régészeti terület körülbelül 50 km-re található Kisinyovtól. A területen több mint 2000 éves maradványokat találhatunk, beleértve a középkori erődítményeket, ortodox kolostorokat és barlanglakásokat is.

Padurea Domneasca Nemzeti Park: Ez a park a moldovai erdők egyik legnagyobb védett területe, körülbelül egy órányi autóútra Kisinyovtól. A területen számos túraútvonal található, ahol a látogatók felfedezhetik a természetet, köztük a 400 éves tölgyfákat, a vízeséseket és a barlangokat.

Olvasmányos linkek

Első délutánomon a belvárost fedeztem fel: megnéztem a diadalívet, ami a város török alóli felszabadulásának emlékére épült, az info ott oroszul van bevésve a falba, tehát Google Fordítóztam. A katedrálist akkor kívülről láttam, a körülötte lévő parkban is sétáltam. A parlament előtti téren volt felállítva egy kiállítás: a Moldovából gulág táborokba hurcolt rabok emlékére két vagont rendeztek be emlékiratokkal, tárgyakkal. A legtöbb szöveg románul volt, az archív szovjet korabeli dokumentumok értelemszerűen oroszul, így nagyrészt fordítóznom kellett (csak egy-két rövidebb bekezdést fordítottak le angolra). Sok minden hasonlított a középiskolai tanulmányaim során tanult málenkij robothoz, koncepciós perekhez, stb. (2023)

Fotóegyveleg

Utcai butik - K.-T. Gyuri fotója

Felszabadulási emlékmű (1944-ben a szovjetek szabadították fel maguknak Moldovát...) - K.-T. Gyuri fotója

K.-T. Gyuri fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes