ÚTIKRITIKA.HU / Transznisztria


hirdetes

útikritikák


Transznisztria

Transznisztriáról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás|Helyi közlekedésTiraszpol||Bender|Fotóegyveleg

Itt Lenin nem ment ki a divatból. - K.-T. Gyuri fotója

Transznisztriáról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 470,000

Területe: 4 163 km² (kb. Győr-Moson-Sopron megye területével azonos)

Fővárosa: Tiraszpol

Ez egy kvázi ország Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság néven, Ukrajna és Moldova határtérségében. Nagyjából a Dnyeszter folyó és Ukrajna közötti területről van szó.

A terület törvénytelenül kivált Moldovából, de szakadárállamként senki nem ismeri el Oroszországon kívül. Moldova határozottan a saját állama részének tekinti a területet.

Tetszett&Nem tetszett

Vélemények

Nagy vágyam volt Transznisztriába eljutni és végre sikerült egy barátnőmet rávenni erre a kalandra. Hátizsákos, low-budget utazás volt. Az alábbi útvonalon mentünk: Budapest - Bukarest (repülő), Bukarest - Kisinyov/Kisjenő (éjszakai vonat), Kisinyov - Komrat (Gagauzia) (marshrutka), Kisinyov - Bender - Tiraspol (Transznisztria) (marshrutka). Visszafelé: Kisinyov - Iasi (Jászvásár) (busz), Jászvásár - Bukarest (repülő), Bukarest- Budapest (repülő). 

Kisinyovból marshrutkával mentünk Transznisztriába. A határon nem volt semmi gond. Kaptunk egy belépési papírt. Lényegében csak az érdekelte őket, h amerikaiak vagyunk-e. A határ után nem sokkal Bender következik, ahol van egy csinos erőd. De a fő cél Tiraspol volt. Ahol belógtunk az egyetemre, piknikeztünk a Dnyeszter partján, láttunk szárnyaló Lenin szobrot és Lenin büsztöt a tanácsháza előtt. A parkban elképesztően jó wifi volt, kicsit pihentünk is ott. Aztán az utolsó marshrutkával mentünk vissza Kisinyovba. (k.a., 2023)

Odajutás

Dnyeszter-melléki (szakadár) Moldáv Köztársaság: A terület önálló igazgatással bír, a Moldovai Köztársaság hatóságai nem rendelkeznek felette kompetenciákkal. A területre történő belépéshez magánútlevél szükséges, egyéb személyi okmány nem használható.

A szakadár, hivatalosan el nem ismert, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságba történő belépés Ukrajnából, vagy a Moldovai Köztársaságon belül, ún. ellenőrző-áteresztő pontokon történik.

A belső ellenőrző-áteresztő pontokon az útlevél felmutatása mellett be kell jelenteni a távozás tervezett időpontját. Ezt követően a szakadár terület „határőrsége” egy regisztrációs dokumentumot állít ki orosz és angol nyelven, amelyet a terület elhagyásáig mindenképpen meg kell őrizni. Amennyiben vasúton utazik, úgy a regisztrációra a tiraszpoli pályaudvaron lehet sort keríteni.

Személygépjárművel, kisbusszal, lakókocsival történő utazás esetén előfordulhat, hogy a „hatóságok” útdíjat számítanak fel (a szakadár területen nem fogadják el a moldovai matricákat). Az útdíj mértéke változó, tapasztalatunk szerint sokszor „ad hoc” jelleggel állapítják meg az összegét.

A Moldovai Köztársaságba a szakadár terület felől történő belépést alapvetően nem javasoljuk, mert az külön regisztrációs kötelezettséget keletkeztet az utazó számára. A regisztrációra egyrészt sor kerülhet a Kucsurgan-Pervomajszk (Kuchurgan-Pervomaisk) határátkelő ponton. Itt ajánlott külön kérni a belépés regisztrációját a határőröktől (a regisztráció után egy kb. egy oldal terjedelmű lapot adnak át, amelyet meg kell őrizni). Ha a regisztráció itt nem történt meg, akkor a vonatkozó rendelkezések szerint arra a belépést követő 72 órán belül kell sort keríteni a Migrációs és Menekültügyi Hivatal bármely irodájában. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a regisztráció elmaradása jelentős bírságot von maga után!

A szakadár területet elkerülő, ajánlott alternatív belépési pont a Palanca-Maiaki-Udobnoe (teherforgalom esetén Tudora) határátkelő.

Vasúti pályaudvar Tiraszpolban - Ata fotója

Kisinyov - Tiraszpol kisbusszal/marshrutkával kb.: 2 óra utazás, a jegy ára 64 moldáv lej/fő/1út. Jegyet a pénztárban és a sofőrnél is lehet venni, visszafelé is lejjel fizettem, de a városban több helyen lehet transznisztriai rubel váltani, én a Seriff szupermarketben váltottam, szinte 1:1 arányban. Országon belül csak a rubelt fogadják el fizetőeszközként, kártyával nem tudtam fizetni. A határon 1perc volt a migrációs kártya kiadása, a buszsofőr mindenkit megvárt, max. 10 perc és az összes utas letudva. Visszafelé is kb. 5 percet vártunk, a migráció kártyát meg kell őrizni, mert a vissza úton leellenőrzik történt-e időkorlát átlépés, amit egyébként nagyon komolyan büntetnek. (2022)

Helyi közlekedés

Troli Benderben - K.-T. Gyuri fotója

b.d. fotója

Vásárlás

A szakadár területen önálló bankrendszer működik, saját fizetőeszközzel.

A Seriff szupermarket - K.-T. Gyuri fotója

Az áruház büszkén hirdeti, hogy termékei Amerikából valók.  K.-T. Gyuri fotója

Egyéb hasznos információk

A Moldova-i magyar konzuli Hivatal az érintett szakadár terület de facto hatóságaival rendezett kapcsolatban áll, mindazonáltal sürgős szükséghelyzetben ott igényelt konzuli segítségnyújtás esetenként nehézségekbe ütközhet.

Tiraszpol

Lakosság (2022-ben): 149,000

Tiraspol a Transznisztriai Köztársaság fővárosa és legnagyobb városa, és ez az egyik legfontosabb központja a régió politikai, gazdasági és kulturális életének. Tiraspol egyedi hely a világon, mivel a Transznisztriai Köztársaság formálisan nemzetközi elismerés nélküli terület, amelyet Moldova hivatalosan területének tekint, míg a Transznisztriai Köztársaság függetlenséget hirdetett. Így a város és a régió sajátos politikai és jogi környezetben működik.

Tiraspol városa a Dnyeszter folyó bal partján fekszik, és gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik. Néhány érdekes jellemző és látnivaló a városról:

Lenin-szobor: Tiraspolban található Európa egyik legnagyobb Lenin-szobra. Ez az emlékmű az előző szovjet korszakot idézi meg.

Transznisztriai Állami Egyetem: A városban található egyetem a régió oktatási központja, és sok diák számára kínál oktatási lehetőségeket.

Szent Mihály Székesegyház: Tiraspolban megtalálható néhány ortodox keresztény templom, mint például a Szent Mihály Székesegyház, amely a vallási központja a városnak.

Középkori erődítmények: A várost körülvevő területeken középkori erődítmények és várak is találhatók, amelyek a régió gazdag történelmi múltját tükrözik.

Történelmi múzeumok: Tiraspolban több múzeum is működik, amelyek a Transznisztria történelmét és kultúráját mutatják be.

Fontos megjegyezni, hogy Tiraspolnak a politikai konfliktusok miatt korlátozott nemzetközi elismerése van, és a város és a régió nemzetközi elismerés alatt áll. Ennek következtében a politikai és gazdasági környezet is egyedi és komplex lehet. Amennyiben utazást tervez Tiraspolba vagy a Transznisztriába, érdemes előzetesen tájékozódni az aktuális helyzetről és helyi szokásokról, valamint figyelembe venni az esetleges utazási tanácsokat.

Városi kultúrház - Ata fotója

Tanácsház - Ata fotója

Szép lakóház - Ata fotója

A Gyermek Jézus Bemutatásának temploma - K.-T. Gyuri fotója

Lenin elvtárs köpönyegét lebegteti a szél Transznisztria parlamentjének épülete előtt - K.-T. Gyuri fotója

A Stefanul Gheorghe ortodox templom a Szuvorov téren - K.-T. Gyuri fotója

Bender

Lakosság (2022-ben): 92,000

Erődítmény

(Tighina Fortress)

Tighina (Transznisztriai Köztársaságban is ismert nevén Bender) egy város és erődítmény a Dnyeszter folyó partján, Moldova és a Transznisztriai Köztársaság között, a Dnyeszter bal partján található.

Az erődítményt, amely a város központjában található, eredetileg a törökök építették a 16. század végén. Később a terület a Moldvai Fejedelemség része lett. Az erődítmény a törökök és a moldvaiak közötti háborúk színtere volt, majd a 18. században az Orosz Birodalom uralma alá került.

Az erődítmény jelentőségét a történelem során különböző időszakokban és konfliktusok során megtartotta. A 20. század során a terület a Szovjetunió része lett, és az erődítmény a Szovjet Vörös Hadsereg bázisaként szolgált.

Ma a Tighina erődítmény múzeumként és történelmi helyszínként működik, amely a látogatók számára bemutatja a régió történelmét és az itt zajló eseményeket. Az erődítmény rendkívül fontos kulturális és történelmi jelentőségű, és egyike a kvázi Transznisztriai Köztársaság fontos nevezetességeinek.

K.-T. Gyuri fotója

Alekszandr Nyevszkij templom

Az Alekszandr Nyevszkij templom a Transznisztriában található egyik jelentős és ismert épület. Ez a templom az Alekszandr Nyevszkij nevét viseli, aki Oroszország egyik híres szentje és hadvezére volt. A templomot az orosz ortodox hagyományoknak megfelelően építették, és gyakran a vallási és kulturális események színtere a régióban.

A templom általában az ortodox keresztény vallás szertartásainak és istentiszteleteinek helyszínéül szolgál, és az ott élő emberek és turisták számára is nyitva áll. Az Alekszandr Nyevszkij templom gyakran szép freskókkal és ikonokkal van díszítve, ami az ortodox hagyományoknak megfelelően fontos szerepet játszik az istentiszteletek és vallási események során.

K.-T. Gyuri fotója

Fotóegyveleg

High-Tech cirill betűkkel - Ata fotója

Neoklassz - K.-T. Gyuri fotója

Együtt Oroszországgal (meg persze Putyinnal) - K.T. Gyuri fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes