ÚTIKRITIKA.HU / Moldova


hirdetes

útikritikák


Moldova

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Kisinyov központi piacán nagy halomban a szilva (270 forint a kilója, azaz nem sokkal olcsóbb mint nálunk a szezonjában)- Ata fotója 

Egészség

Járványügyi szempontból Moldova nem számít kifejezetten veszélyes területnek, de a helyi közegészségügyi viszonyokból adódóan vannak kockázati tényezők. Utazás előtt javasolt a Hepatitis A illetve Hepatitis B vírusok elleni oltás. Nyári hónapokban szalmonellás – kisebb mértékben, különösen vidéken, lépfenés – megbetegedések előfordulnak. Az őszi-téli időszakban az influenzás és egyéb vírusos-bakteriális légúti megbetegedések vannak nagy számban jelen – így a H1N1 is. A TBC népbetegség, szélesebb körben is emeltebb kockázatot jelent. Érdemes tehát komolyabb figyelmet fordítani a megelőzésre, így például szerencsés gyakrabban, kézfertőtlenítővel kezet mosni.

Az állami kórházi-sürgősségi ellátás szükséghelyzetben elérhető, és még éppen elfogadható. A mentők telefonszáma 903. Nemzetközi utasbiztosítás birtokában vagy költségtérítéses formában általában mindenhol biztosítják az ellátást. A sajátos állapotokra való tekintettel ugyanakkor – megfelelő utas-, beteg- és balesetbiztosítás megléte esetén (!) – a fővárosban rendelkezésre állnak külföldi magánklinikák is, megfelelő szakembergárdával és eszközparkkal. Tapasztalataink alapján szükséghelyzetben elsősorban ez utóbbiak igénybevételét javasoljuk – sürgős szükséghelyzetben a +37368681109 ügyeleti mobiltelefonszámon kérésre részletesebb információval is rendelkezésre állunk. Gyógyszertár nagy számban van, néhányuk éjjel-nappal nyitva tart ügyeleti jelleggel. A Magyarországon kapható gyógyszerek nagy része Moldovában is beszerezhető, de hatóanyag alapján szinte biztosan beazonosítható és elérhető azonos készítmény.

Moldovában a csapvíz fogyasztása és a szabad vizekben történő fürdőzés kifejezetten nem ajánlott, azok szennyezettsége miatt. A boltokban tisztított ivó- és ásványvizek nagyon széles választéka áll rendelkezésre, a hálózati víz pedig tisztálkodáshoz általában éppen megfelelő.

Élelmiszert célszerű nagyobb élelmiszerboltokban vásárolni. Mindig ellenőrizzük azonban azok lejárati idejét és minőségét, az eltérő igények és feldolgozási technológiák miatt ugyanis egyes élelmiszerek eltarthatósága a megszokottnál rövidebb, vagy esetenként a lejárt áru még pulton marad. Nyers zöldség és gyümölcs csak megfelelő, nagyon alapos tisztítás után fogyasztható. Érdemes az utcai élelmiszerárusokat, kifőzdéket stb. teljesen elkerülni. A nagyobb éttermek általában – de nem minden esetben – biztonságosak; azonban jó, ha az utazó előzetes szemrevételezéssel alaposan meggyőződik az aktuális állapotokról – főleg vidéken.

Közlekedés

A Moldovai Köztársaság területén korlátozás és további feltételek nélkül elfogadják a magyar és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt, amelynek – minden más személyi okmánnyal együtt – a belépéskor még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie. Beutazáskor igazolni kell a gépjármű használati jogát; amennyiben a forgalmi engedély nem saját névre szól, ajánlott, hogy a beutazónál legyen egy közjegyző által hitelesített, angol (vagy román vagy orosz) nyelvű használati engedély. Szükséges még a nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítás (ún. zöldkártya).

Az útdíjfizetésre a határon, valamint egy online felületen is van lehetőség: https://evinieta.gov.md

A közlekedési morál a hazánkban tapasztalttól eltérő, ezért fokozott odafigyelést javaslunk. A rendőrség folyamatosan méri a közlekedők sebességét, lakott területen kívül és belül egyaránt, mozgó gépjárműből is. A belső tömegközlekedési hálózat fejletlen.

Moldovában a taxizás könnyen megy. Gyorsan lehet taálniszabad taxit és a taxisok zömében megbízhatóak. Vidéken minden irányba közlekednek iránytaxi jellegű minibuszok.

Nincs Uber vagy hozzá hasonló Moldovában.

A külföldit gyakran leszólítják fekete fuvarosok. A fővárosban rengeteg regisztrált taxi működik szóval nincs sok értelme  illegális fuvarral közlekedni.

Fővárosi vasútállomás - N. E. fotója

,, Kisinyovban a tömegközlekedés gerincét egy jól szervezett trolibuszhálózat alkotja, ezt egészíti ki a marsrutkák és buszok hada. A trolibusz 2 leibe, a busz és a marsrutka 3-5 leibe kerül (1 lei kb. 17Ft). A városi közlekedésnél érdemes résen lenni, mert a legtöbb vonal nem a nálunk megszokott este 11-ig közlekedik, ha nagyon későig kimaradunk, főleg a külvárosokban, könnyen hoppon maradhatunk! A fő szabály az, hogy minden fontosabb útvonalon van egy főjárat, ez az, amelyik a Stefan cel Mare központi részét érinti, pl a Ciocana lakótelep esetében ez a járat a 24-es. Ezek a járatok járnak a legtovább, a belvárosból kifele még este 11-körül is van egy-egy indulás, viszont a város széléről az utolsó kocsik inkább 9-10 óra között mennek el. Mi egyszer egy külvárosi étteremben vacsoráztunk, és 9:20-kor már az utolsó előtti 24-esre szálltunk fel, még 15 percet maradtunk volna, és már nem tudtunk volna visszajutni a belvárosba. A fenti, ciocanai példánál maradva, ugyanezen az útvonalon 3 másik járat is közlekedik, a 13,23,26. Ezek között lehet olyan,ami kifejezetten csak munkanapon csúcsidőben közlekedik, és olyan is, ami ugyan minden nap közlekedik, de az utolsó járat már 6-7 óra fele elmegy.A buszoknál hasonló a helyzet, viszont a marsrutkák éjjel-nappal járnak, azonban menetrendjük, és útvonaluk sokkal kiszámíthatatlanabb a várost nem ismerőknek, ezért ha lehetőségünk van rá, akkor inkább a város által biztosított busz és trolibuszok közül válasszunk. Ezekre érdemes tehát odafigyelni, ha a városban jövünk-megyünk. A belváros gyalog is bejárható, itt nincs szükség tömegközlekedés igénybevételére. A város külsőbb részeihez (pl. a Botanica városrészben található Portile Orasului, állatkert, botanikuskert hármas) azonban elég fárasztó lenne elgyalogolni, ilyen helyekre érdemes igénybe venni a városi tömegközlekedést. (2014)" forrás

buszmegállóban - N.L. fotója

Troli - Ata fotója

,, Az igazi katyvasz buszállomás fronton van a városban. Mivel a legfőbb közlekedési eszköz országon belül, és nemzetközi viszonylatban is a busz, így rengeteg járat indul a városból. Ezek, mivel egy helyen nem férnének el, több buszállomás között oszlanak meg. Fontos infó, hogy amikor a cikk további részében azt írom, hogy “busz”, akkor nem feltétlenül a Magyarországon megszokott buszra kell gondolni, ami nagy, 40-50 férőhelyes. Moldovában a belföldi buszok túlnyomó többsége, de a nemzetközi járatok számottevő része is, olyan kisbuszokkal üzemel, amelyekbe 12-20 ember fér el. Jellemzően Mercedes Sprinterek és Ford Transitok szolgálnak buszként Moldovában. Másik ismert orosz neve ezeknek a buszoknak a marsrutka. Persze előfordulnak normál nagy buszok is, de nem jellemző. A lenti cikkben a két féle busz-szolgáltatást nem különböztetem meg egymástól. (2017)" forrás

Go Taxi - Ata fotója

Étkezés

Jókat lehet enni Moldovában, bár vannak olyan turisták, akiknek az étkek túl fűszeresek. nyári utazás esetén mindenképpen érdemes sok friss zöldséget és gyümölcsöt enni, mert náluk ezek nincsenek agyon vegyszerezve. Igazi, természetes ízek. Kinézetre nem mindig csilivili, de az a lényeg, hogy mit éreznek az ízlelőbimbóink.

Moldova hagyományos ételei a gazdag és ízletes vidéki konyhából származnak. Az ételek jellegzetességei közé tartozik a sok friss zöldség, gyümölcs, sajt, kolbász és a bőséges mennyiségű hús. Itt van néhány olyan étel, amit érdemes kipróbálni, ha Moldovában jár:

Mititei: Ezek a húsgombócok a legnépszerűbb és legismertebb moldovai ételek közé tartoznak. Általában borssal, fokhagymával és paprikával ízesített marhahúsból, borssal és szódavízzel készítik őket, majd grillen sütik.

Mamaliga: Ez egy nagyon népszerű kukoricakása, amelyet általában sajttal vagy tejszínnel tálalnak. Jellemzően mellé húsételek kíséretében fogyasztják.

Placinta: Ez egy hagyományos moldovai töltött palacsinta, amelynek tölteléke lehet sajt, káposzta vagy hús.

Sarmale: Ez egy húsos töltött káposzta, amely káposztalevelekbe tekert rizst és húst tartalmaz. Általában savanyú káposztával és tejföllel tálalják.

Zeama: Ez egy savanykás húsleves, amelyet citrommal, tojással és savanyú tejszínnel készítenek. Általában kenyérrel tálalják.

Vinete: Ez egy főtt padlizsánkrém, amelyet általában pirítóssal vagy kenyérrel tálalnak.

Desszertek: Moldova nagyszerű süteményekkel és desszertekkel büszkélkedhet. A legismertebb az édes és gazdag sütemény, a pasztéta, amely dióból, mazsolából, kókusztejből és kakaóból készül.

Étkezésnél is bőséges választék áll rendelkezésünkre. A piacokon olcsón, mindössze pár leiért lehet pirogot venni, ez talán a legolcsóbb lehetőség. Ha valaki erre vágyik, akkor az országban található összesen 4 darab McDonald’s is, mind a 4 Kisinyovban található. Aki teheti, annak ajánlom az Andy’s pizza pizzéria-hálózat valamelyik éttermének meglátogatását,ebből csak Kisinyovban 28 egység található, ami szerintem egy hétszázezres városban igen szép szám. Emiatt gyakorlatilag minden utcasarkon egy Andy’s Pizzába botolhatunk, és az étterem nem véletlenül igen népszerű. Árai nem filléresek, de a magyar árszínvonalnál még mindig picit olcsóbbak, ételeik viszont kiváló minőségűek. (2014)" forrás

Zeama, egy hagyományos csirkehúsos leves - C.Z. fotója

Ez meg tárkonyos raguleves - Ata fotója

Vásárlás és pénzváltás

  • Moldova hivatalos pénzneme a moldovai lej (MDL).
  • Forintot nem javasolt Moldovába vinni, mert ott nem váltják át, vagy baromi rossz árfolyamon. Szóval érdemesebb eurót vinni, esetleg dollárt. A román lejt mindenhol átváltják.
  • Kisinyovban sok helyen (a nagyobb vidéki városokban kevés helyen) lehet fizetni bankkártyával, illetve ATM-ből lehet felvenni helyi pénzt.

2023: Moldovában a moldáv lej a fizetőeszköz. Egy moldáv lej jelenleg 19,96, azaz majdnem 20 Ft-ot ér. Sajnos Moldova sok esetben erősen készpénzalapú, a kártyás fizetést nem fogadják el olyan sok helyen, mint Magyarországon. Emiatt érdemes készpénzt beszerezni. Én a Curve kártyámról vettem fel készpénz egy Moldindconbank automatánál: 1500 MDL-re 30 MDL volt a díj. (És amikor ott voltam, akkor főleg 18-19 Ft között mozgott a MDL). Ez a bank tűnt a legolcsóbb opciónak, más bankoknál vagy drágább lett volna a készpénzfelvételi díj (előtte többet is teszteltem), vagy nem fogadott el külföldi kártyát. Ez az 1500 MDL még éppen elegendő volt úgy, hogy szállást és vonatjegyet is kellett készpénzzel fizetnem, összesen 20-30 MDL-em maradt meg 🙂. Egyébként Kisinyovban piacon a legtöbb kereskedő csak készpénzt fogad el, 1-2 olyan pékség van, ahol kártyát is elfogadnak. Az Andy’s, La Plăcinte éttermekben, és a sima szupermarketekben (Nr 1, Linella), és a Wine.md borszaküzletben működik a kártyás fizetés. Általában a Revolut vagy a Curve kártyámat használtam. Jó tudni, hogy mindig a vásárláskor adott árfolyamon fizetsz, előre nem lehet Revoluton MDL-t váltani. 2022 augusztusa óta Moldovában is működik a Google Wallet (régebbi nevén Google Pay) is, így NFC-s Androidos telefonnal is lehet már fizetni.

Moa Lisa butik - Elter Karcsi fotója

Szórakozás

Bulihelyek főleg a nagyvárosokban vannak, és a mozgalmasság a hétvégékre konventrálódik. Hétköznap sok szórakozóhely zárva is tart.

jellemző, hogy a férfi vendégekkel belépődíjat fizettetnek, vagy valami kötelező italfogyasztást követelnek meg.A diszkókban ott sem kezdődik éjfél előtt a buli, sőt inkább csak éjjel egytől indul be az örület.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Az ország területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok okán indokolt a fokozott elővigyázatosság, különösen a hazánkban tapasztaltaktól jelentősen eltérő közlekedési morál miatt. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel - főleg tömegesen látogatott helyszíneken - vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás). Rendelkezésre álló információink szerint nincs terrorveszély.

Moldovában a turistákat általában nem fenyegetik nagy átverések, de mint minden országban, itt is előfordulhatnak kisebb trükkök, amelyekkel a turistákat megpróbálják átverni. Néhány példa:

Hamis pénz: Vigyázzon az árusokkal, akik nagy címletekben akarnak fizetni, mert előfordulhat, hogy hamis pénzt adnak. Mindig ellenőrizze a pénzt, mielőtt fizetne.

Túlárazott árak: Néhány turistalátványosságon vagy piacán túlárazzák az árakat, különösen, ha úgy látják, hogy a turista nem ismeri az árakat. Mindig tájékozódjon előre az árakról és alkudozzon, ha szükséges.

Hamis rendőrségi ellenőrzések: Előfordulhat, hogy hamis rendőrök állítanak meg a forgalomban, hogy ellenőrizzék az iratait, és aztán pénzt követelnek Öntől. Ha kételkedik a rendőri ellenőrzés valódiságában, kérje az igazolványukat, és ha szükséges, hívja fel a valódi rendőrséget.

Taxik: A taxikban gyakran nem használják a taxiórát, és túlárazzák az árakat. Vagy követelni kell a taxióra bekapcsolását, vagy előre egyeztetni kell az árról.

Moldovában a közbiztonság alapvetően nem rossz. persze a világon bárhol érvényes elővigyázatosság szükséges, főleg vidéken és a nagyvárosok külterületein. Sötétedés után és a szorakozóhelyeken tanácsos óvatosnak lenni. Drága órát, mobiltelefont, ékszert ne virítsunk.A tömegközlekedési eszközökön a tömegben vigyázzunk, hogy a zsebtolvaj ne szemeljen ki minket. Kockázatos utcán feketén pénzt váltani. Becsaphatnak, elszedhetik a pénzünket.

Sajnos a romló gazdasági helyzet és a növekvő munkanélküliség miatt a közbiztonság valamennyire romlott az utóbbi években.

A kevés turista által elszenvedett büntények között ezek szerepelnek: zsebtolvajlás, könnyű testi sértés, rablás, autófeltörés. A magyar külképviselet azonban nem tud magyar turistákat ért bűnesetekről. 


2023: Egyáltalán nem éreztem magam veszélyben, még este, sötétedés után se. Az ukrajnai háborúból szerencsére szinte semmit nem lehet érzékelni (leszámítva 1-2 graffitit 😀). Az utcán gyakran láttam járőröző katonákat. Az éjszakai vonatokon és a közös hálótermes szállásokon sem volt semmi gond, az utastársaim, lakótársaim kedvesek voltak.

Moldovában terrorveszély nincs.

Magyar külképviselet

Van Moldovában, Kisinyovban magyar nagykövetség. Konzuli hivatala:

Cím:Bulevardul Stefan Cel Mare 131.2004 Chisinau

E-mail cím: mission.kiv@mfa.gov.hu
Telefonszám: +37322227714 vagy +37322200078
Konzul: Baár Gábor

Ügyeleti mobiltelefon él a magyar állampolgárok részére, moldovai tartózkodásuk során elszenvedett krízishelyzetben, segítségnyújtás a nap 24 órájában.

Egyéb hasznos információk

1. Hasznos moldovai telefonszámok: mentők: 903, rendőrség: 902, tűzoltók: 901

2. Moldovában a román a hivatalos nyelv, de a szovjet uralom miatt sokan beszélnek oroszul is. Az angol van ahol megy (éttermek, szállás, Moldcell bolt, Zimbru jegyiroda, cricovai borászat), van ahol nem (múzeum, piac, utcai árusok, vasútállomás). Értelemszerűen mivel a Szovjetunió alatt nem volt annyira elterjedt az angol oktatás, ezért inkább a fiatalabbak tudnak angolul). Ahol az angol nem működött, ott maradt a Google Fordítózás (angolról románra / oroszra és vissza, a magyar esetében elég pontatlan) és a mutogatás, telefon számológépével kommunikáció (pl hogy mennyibe kerül egy pohár kvász a piacon 🙂). Később, az utazás után tudtam meg, hogy a DeepL az jobb, mint a Google Fordító, pontosabb fordításokat ad.

3. SIM kártya, telefonálás: mivel Moldova nem tagja az EU-nak, a magyar kártyával történő telefonálás, netezés nagyon drága lenne. Ezért vettem egy Moldcell kártyát, azért azt, mert annak a legjobb a lefedettsége. 40 GB, egy hónapig felhasználható mobilnet 80 MDL-be került. A Stefan cel Mare sugárút 126-nál lévő üzletben tudtak angolul, ők ajánlották az említett csomagot. Nekem a másfél hét moldovai tartózkodásra bőven elegendő mennyiségnek bizonyult ez.
Alapból Messengeren hang- és videóhívásokkal telefonáltam haza. De mivel a nagyszüleim egyáltalán nem neteznek, ezért őket Viber Outs-szal hívtam: ezzel a szolgáltatással €0.023 / perc (akkor még €0.02 / perc) összegért lehet magyar vezetékes (!) számokat hívni, a mobilok hívása ennél drágább. Találtam egy CheapVoip nevű szolgáltatást is, ami ennél is olcsóbb, de annak kapcsán nincs semmiféle tapasztalatom.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes