ÚTIKRITIKA.HU / Koh Rung Sanloem


hirdetes

útikritikák


Koh Rung Sanloem

Koh Rung Sanloem-ről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Strandok| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

cs. t. fotója

.

Koh Rung Sanloem-ről dióhéjban

Koh Rung Sanloemegy sziget a kambodzsai szárazföld közelében, Sihanoukville-től egyórás hajóút távolságával.

Abban tér el Koh Rongtól, hogy egy patkó alakú belső öböl alakult ki és annak a partján vannak a szállások. A víz itt lassan mélyülő. Volt már 34 fokos is.

Előnyök:

A sziget nagyon szép homokos strandokkal és kristálytiszta vízzel rendelkezik, amelyek kiválóak a napozásra, úszásra és a tengeri sportokra.

A Koh Rong Sanloem sziget kisebb és csendesebb, mint a Koh Rong sziget, így azoknak ajánlott, akik egy nyugodtabb és visszafogottabb helyre vágynak.

A sziget dzsungeljében lehetőség van túrázni és felfedezni a helyi növény- és állatvilágot.

A sziget lakói barátságosak és vendégszeretők, így a látogatók gyakran találnak barátságos és segítőkész embereket a szigeten.

A szigeten található szállások és éttermek jó minőségűek és elérhető áron kínálják a szolgáltatásaikat.

Hátrányok:

A sziget nem rendelkezik nagyvárosokkal vagy modern létesítményekkel, így azoknak nem ajánlott, akik a városi kényelmi szolgáltatásokat keresik.

Az áram- és vízellátás nem mindig stabil, és az internetkapcsolatok lassúak lehetnek.

A szigeten található éjszakai élet korlátozott, és nincsenek nagyobb klubok vagy bárok.

A sziget eléréséhez hajóra van szükség, és az időjárás viszonyai befolyásolhatják a hajóközlekedést.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Kevésbé turistás (egyelőre), mint Koh Rong

Nem tetszett

1. Egy kaszinó épül, na akkor ez a sziget olyan lesz mint sok másik már túlfejlesztett

Vélemények

,, Koh Rong Samloem annyit tesz, hogy a messzebb lévő Rong sziget. Sihanoukville-től igazából nincs olyan messze, bő egy óra alatt oda lehet érni hajóval, de mégis, mintha a civilizációs rohanásból kikanyarítottak volna egy szeletet, és ezen terül el ez a kambodzsai kis sziget. Koh Rong Samloem mára jócskán ott van a radaron, de jobb pillanataiban még mindig tudja azt a fajta nyugalmat és megnyugvást hozni, ami miatt jó pár éve elkezdett népszerű lenni." (2020) forrás


,, Koh Rong Sanloem a többi szigethez képest szinte még érintetlen, kevésbé ismert, nincs tele turistával, ez viszont hamarosan biztosan megváltozik, mivel a világ egyik legszebb szigetéről beszélünk." (kcsb, 2019)


,, A kambodzsai paradicsom! Más szóval Koh Rong Samloem. Amikor mi voltunk, relatíve kevés turista volt, de egyre több wanna-be-hippy helyet láttunk. Építkezések, betelepülő nomádok, pizzériák.
Gyönyörű hely, a nyugalom szigete, de majdnem biztos vagyok benne, hogy pár év múlva nem ilyen lesz :(

Sok mindent egyébként nem csináltunk. Sétáltunk, pihentünk a tengerparton, sznorkeleztünk. Kicsit hűsöltünk a szakadó esőben, amiben beázott a szobánk is.

A szigeten úgynevezett sandfly-ok csíptek/haraptak össze minket. A strandon mintha kis csipkedéseket éreztem volna, de nem tulajdonítottam komolyabb ügyet neki. Egész éjjel vakaróztam, és néhány csípésnyom még hónapok után is látszódott. Úgyhogy csak óvatosan." (Lilkaland.hu, 2020)

Odajutás

A sziget 25 kilométerre van Sihanoukville kikötőjétől. A kompozás oda-vissza kb. 20 amerikai dollárnak megfelelő helyi pénzbe kerül. 40-50 perces az út. A komp odafelé először Koh Rong szigetén áll meg.

Cs. T. fotója

Szállás

A szálláshelyek többsége a Saracen-öbölnél és a Mpei-öbölnél található.

Ajánlott szálláshelyek:

The One Resort

Helyi közlekedés

A szigeten a helyi közlekedési lehetőségek limitáltak, de így is több lehetőség áll rendelkezésre az utazáshoz.

A sziget fő kikötője a Saracen Bay, és az innen induló hajók a sziget többi részére, valamint a környező szigetekre is eljuttatják az utasokat. A hajók általában reggel 8 és délután 4 óra között közlekednek.

A sziget legnépszerűbb közlekedési módja a gyaloglás, mivel a sziget viszonylag kicsi, és könnyen bejárható gyalog. A sziget belseje többnyire dzsungel, így az erdőben való séták és túrák is nagyon népszerűek.

A szigeten a bringázás is elérhető lehetőség, és bérelhetőek kerékpárok is. Ez egy nagyon jó módja annak, hogy körbejárjuk a szigetet, és felfedezzük a környező területeket. A kerékpárkölcsönzők a főkikötőben találhatóak.

A Koh Rong Sanloem szigetén nem találhatóak autók, és a motoros járművek használata is korlátozott, így a turisták általában a gyaloglást, a biciklit és a hajót használják a sziget körüli utazásra.

Étkezés

A szigeten számos étkezési lehetőség áll rendelkezésre, amelyek között megtalálhatóak az olcsóbb utcai árusok, a közepes árkategóriájú kávézók és éttermek, valamint a luxus kategóriájú szállodák és üdülőhelyek.

A szigeten számos helyen lehet ételt és italt vásárolni, és a kínálat általában változatos. A helyi ételek közé tartozik a tengeri ételek, mint például a friss hal és a rákok, valamint a kambodzsai ételek, mint például a curry és a levesek. Emellett a szigeteken számos nemzetközi étterem és kávézó is található, amelyek kínálják a nyugati ételeket, mint például a pizzákat, a hamburgereket és a salátákat.

A szigeten találhatóak utcai árusok is, akik egész nap friss gyümölcsöket, sütiket és édességeket árulnak. A szigetnek nincsenek nagyobb bevásárlóközpontjai, de a turisták számára számos élelmiszerbolt áll rendelkezésre, ahol megvásárolhatják a napi élelmiszereiket és más szükségleteiket.

Az éttermek sajnos nekünk drágák voltak itt, de észrevettünk egy táblát, amin az állt, hogy a sziget legjobb curryja meg egy befelé mutató nyíl. Gondoltuk, hogyha ez nem a parton van, hanem jóval beljebb, akkor hátha olcsóbb is, és igazunk lett. 1,5-3 USD/ főétel áron kicsi adagot, de legalább helyi viszonylatban tényleg egész finomat kaptunk. (2019) forrás

Vásárlás

Koh Rong Sanloem szigetén sok lehetőség áll rendelkezésre a turisták számára. A sziget fő turisztikai övezeteiben több számos élelmiszerbolt, ajándéküzlet, és szuvenírbolt található. A boltok általában változatos kínálatot biztosítanak a turistáknak, többek között ruházati cikkeket, tengerparti kiegészítőket, édességeket és más ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. Az utcai árusok is számos portékát kínálnak, mint például szuveníreket, édességeket, gyümölcsöket és más apróbb tárgyakat.

Egyéb hasznos információk

1. A Koh Rong Sanloem szigeten elérhető az internet és a wifi, de azonban a kapcsolat minősége nem mindig stabil és gyors. A sziget településeiben és a szálláshelyeken általában van wifi, de az sebessége és stabilitása változó lehet, és az esős évszakban, valamint a turisták nagyobb számban való jelenlétekor a kapcsolat általában gyengébb lehet. Az internetkapcsolat a szigeten tehát nem olyan megbízható, mint a nagyobb városokban vagy a fővárosokban, de általában elegendő ahhoz, hogy elvégezzék a szükséges online teendőket, például e-mailek küldését, közösségi média böngészést vagy egyszerűbb internetes kereséseket.

2. A Koh Rong Sanloem szigeten nincs gyógyszertár, de van egy egészségügyi központ, ahol kisebb egészségügyi problémákat lehet kezelni, például sebeket vagy apróbb sérüléseket.

Strandok

A tengervíz jellemzően lassan mélyül.

A Koh Rong Sanloem szigetén található strandok az egyik legvonzóbb jellemzője a szigetnek. A sziget számos gyönyörű, homokos stranddal rendelkezik, melyek többnyire kis öblökben és öblökben találhatóak. A Saracen Bay strand a sziget legnépszerűbb strandja, mely kiváló lehetőséget nyújt a napozásra, úszásra és a tengeri sportok űzésére. A M'Pai Bay és a Sunset Beach is népszerű strandok a szigeten, melyek mindkettője remek lehetőséget kínál a pihenésre és a vízi sportokra. A sziget északi részén található Lazy Beach és a Clearwater Bay strandok is különleges élményt nyújtanak a látogatóknak. Összességében, a Koh Rong Sanloem szigetén található strandok kristálytiszta vizükkel, pálmafákkal és homokos partjaikkal varázslatos környezetet biztosítanak a pihenésre és a nyaralásra vágyóknak.

Ferry Beach

A Koh Rong Sanloem szigetén található Ferry Beach a sziget déli részén található és közvetlenül kapcsolódik a Saracen Bay strandhoz. A Ferry Beach homokos partja kisebb, mint a Saracen Bay strandé, de ugyanolyan gyönyörű és tiszta. A strand védett öbölben található, így a tengerparton nyugodt és csendes hangulat uralkodik. A parton található egy kis bár, amely italokat és könnyű ételeket kínál, így a látogatók élvezhetik a pihenést és a strandolást egész nap. A Ferry Beach egy kellemes és csendes hely a Koh Rong Sanloem szigeten, és remek lehetőséget nyújt a pihenésre és a lazításra a látogatóknak.

Sunset Beach

Kb fél órát dzsungelen keresztül kell menni az odajutáshoz. Picit kalandos, de nem veszélyes a nyers természeten átsétálni.

Sanloem másik híres partjához, a Sunset Beach-hez kirándultunk. Ide hosszabb az út, kb. egy óra és szükséges a túracipő, mert néhol gyökereken vagy nagy köveken kell föllépkedni vagy lefelé ereszkedni. Ez a part még jobban tetszett nekünk és tudtunk hosszasan sznorkelezni is. Nagyon szép színes halak voltak, papagájhalak is és szép érdekes korallok, tengeri rózsák. Végül azért nem maradtam még tovább a vízben, mert egy szikla eléggé lehorzsolta a térdemet és nem akartam cápákat vonzani a vérző térdemmel. A Decathlonban vásárolt egész arcos maszkomat itt próbáltam ki és nagyon bevált. Kész felüdülés ezzel a sznorkelezés. Igazából most tudtam életemben először normálisan sznorkelezni, mert eddig egy búvárszemüveg sem passzolt az arcomra, hiába próbáltam fel szakszerűen a boltban, ott jó szorosan rácuppant, de élesben mindig belefolyt a víz. Az arcmaszkba rögzíthető dioptriás lencse is egy szuper találmány, így nem kell kontaktlencsével, napszemüveg nélkül (mert a napszemüvegem dioptriás) vesződnöm egész nap a sznorkelezés miatt. forrás

Lazy Beach

A Ferry Beach-től 40-50 perces sétával lehet oda eljutni, ugyancsak a dzsungel ösvényen keresztül. 

A Lazy Beach-hez kirándultunk, ami a sziget másik oldalán lévő, állítólag jó sznorkelezési lehetőséget nyújtó part. Az esőerdőn keresztül vezet az út, nagyon hangulatos séta. Útközben majmokkal is találkoztunk, meg sajnos egy csomó szúnyoggal.

A part szép, kellemes, alig volt egy-két ember rajtunk kívül. Sajnos a sziklás részen nagyok voltak a hullámok, így nem kockáztattuk meg a sznorkelezést, de simán fürödni is nagyon jó volt. forrás

Programlehetőségek

Búvárkodás: A sziget körüli vizekben rengeteg élőlény és korallfajta található, így a búvárkodás egy nagyszerű lehetőség a látogatóknak, hogy felfedezzék a tenger alatti világot.

Snorkelling: A snorkelling szintén kiváló lehetőség a tengeri élet megismerésére és az élővilág élvezetére, miközben a tenger felszínén úszik.

Kajakozás: A kajakozás egy nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a sziget környékét és kicsit távolabbra merészkedjünk, mint ahol gyalogosan eljuthatunk.

Horgászat: A sziget környéki vizekben kiváló halakat lehet fogni, így a horgászat azoknak ajánlott, akik szeretnének kipróbálni valami újat.

Dzsungeltúrák: A sziget közepén elterülő dzsungelben lehetőség van túrázni, hogy felfedezzük a helyi növény- és állatvilágot.

Naplemente hajókirándulás: A Koh Rong Sanloem sziget körüli vizekben lehetőség van hajókirándulásra, hogy élvezhessük a csodálatos naplementéket és a tengerre nyíló látványt.

Masszázs és wellness: A szigeten több wellness központ és masszázs szalon található, ahol a látogatók kipróbálhatják a tradicionális kambodzsai masszázsokat és egyéb kezeléseket, hogy kényeztessék magukat és relaxáljanak a nyaralás alatt.

Olvasmányos linkek

,, A Mpay Bay az egyik a számos öböl közül, amire azt mondják a helyiek, hogy a legszebb Koh Rong Samloem szigetén. Ha helyi vagy, neked mindig az a legszebb, ahol vagy, ha meg nem vagy helyi, akkor a legegyszerűbb, ha végigjárod az összeset, hogy megbizonyosodj. Az Old Souls teraszán Stepan, a tulajdonos annyit mondott, szerinte a Clear Water öböl a legszebb, ami alig egy órányi járásra van a dzsungelen keresztül. Amire szükség van, az csupán a flip-flop helyett szandál, és legalább egy nagy üveg víz, mert a harminc fok a párás dzsungelben kitikkasztja az embert rendesen. (2020)" forrás

Fotóegyveleg

Cs. T. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon