ÚTIKRITIKA.HU / Sihanoukville


hirdetes

útikritikák


Sihanoukville

Sihanoukville dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odautazás | Szállás | Ajánlott hotelek | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Strandok | Látnivalók és programlehetőségek | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Sihanoukville - Utazás és nyaralás

.

Sihanoukville dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 101 ezer

 • Előre leszögezzük, strandolás szempontjából Sihanoukville nem versenyezhet a legtöbb thai tengerparttal (na jó a Pattaya-inál sokkal jobb).
 • Sihanoukville kiejtése: szianukvil
 • Phnom Penhből Sihanoukville közúton legszerencsésebb esetben 4 óra, de sanszosabb az 5-6 óra. Főleg azért tart ilyen sokáig a mindössze 250 kilométeres távolság megtétele, mert a főváros központjából a peremkerületeken való túljutás a szinte állandó  borzasztó dugók miatt önmagában jelenthet 1-1,5 órát! Éjszaka nincs ekkora gond kijutni a fővárosból, vagy oda bejutni.
 • Az utóbbi években a város totálisan megváltozott. Toronyházak, modernség, szép közutak, rendezett parkos környezetek. Sihanoukville már nem egy lepukkant, ,,dzsumbujos" hely, de már nem is egy hangulatos, egzotikus világ. Szerintünk a kínai turisták ízlésvilágához igazított minden. Kínai befektetők egy valamiféle második Makaót akarnak itt létrehozni, sok kaszinóval. A hotelek, szolgáltatóhelyek, vendéglátóhelyek kb. 80 százaléka kínaiak kezében vannak. Sihanoukville-nem már kevés köze van Kambodzsához. Az itt élő, szolgáltató, nyaraló kínaiak messze nem annyira kedvesek, mint a kambodzsaiak.
 • Hátizsákos európai utazóknak Sihanoukville már nem lesz igazán érdekes, sőt már most sem az. Arra azért, jó lehet, hogy egy kulturális turisztikai körút végén, levezetőként legyen az ember egy konszolidált, szabványos üdülővárosban, pár napot. Ennek az is lehet az ára, hogy rengeteg ellenszenves kínai nyaralót kell elviselni. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kirándulni a Bamboo Island-re sznorkeles programmal kiegészítve, a víz kristálytiszta
 2. Kiélvezni a tiszta, szép tengervizű Otres Beach-en, hogy nem zaklatják a strandolót annyit a zugárusok, mint a Ocheuteal Beach-en, plusz a szuper kávé ott a Papa Pippo Bar-ban
 3. A Koh Rong sziget, ahol a strandolás kellemesebb, szebb, mint bárhol Sihanoukville-ben (kár, hogy irányonként 2-3 órányi távolságra van)
 4. Sok jó kis étterem, meglepően sokféle
 5. A sok bulizási lehetőség a Serendipity Beach-en is
 6. A Ream nemzeti park nyugalmassága
 7. A Sokha Beach, ahol nincsenek a strandon árusok és koldusok, na és ez tiszta strand (igaz privát a strand)
 8. A Serendipity Beach mögötti utcák éttermei között vannak sok szuper
 9. Annyira jó tuktukozni, és a viteldíj kialkudozása sem komplikált
 10. A Victoria Hill éttermes utcája

Nem tetszett

 1. MIndenhol építkeznek, por és zaj.
 2. A gondozatlan, szemetes strandok (szerencsére nem mindegyik), speciel a turisták szemetelnek a legtöbbet
 3. A túlzsúfolt Serendipity Beach, és annak folytatása az Ochheteal Beach-en, a Sihan Beach is dzsuvás
 4. A város egész karaktere ellenszenves. Régen a lepukkantságában is volt valami élvezhető jelleg.
 5. Sihanoukville hotelekkel túl van építve, zaj van és közlekedési káosz. 
 6. A kínaiak fürdőruhában még kevésbé vonzóak. Na meg, folyton cigiznek, köpködnek, krákognak. (Nem vagyok a kínai nép gyülölője. Tajvanon és Hongkongban például szimpik.)
 7. A tuktuk sofőrök folytonos nyomulása
 8. A strandokon a nyomulós zugárusok (nem vészesebb, mint Balin)
 9. Nincs semmi turistás nevezetesség, minden csak a strandolásról és a bulizásról szólhat (mondjuk ez se kevés)

Vélemények

Sihanoukville az utóbbi 7 évben teljesen átalakult. A várost földig rombolták Szó szerint. Semmi nem maradt, ami régi. Ma az átlag épületmagasság 30 emelet. Teljesen új városkép, utcák, vannak plázák. (sz.l., 2022)


,, Nagyon hangsúlyozom, hogy Sihanoukville már abszolút nem egy backpacker kompatibilis hely! Mindenhol építkezés, kaszinók, megdrágult, és a sok kínai miatt nem jófejek a helyiek. Sihanoukville-t baromira nem ajánlom. (24 éves, hátizsákos K. Andris, 2019)


,, Este bementünk a híres Sihanoukville-be. Számítani kell rá, hogy büdös, szemetes és látványra sem szép. A kínaiak megvetették a lábukat és az egész területen építkeznek. Egyedül az Otres Beach az, ahova még nem ért el. Siralmas látvány volt nekem. Elvileg a 2 magyar srác a lángosos bódéjukkal a kikötő közelében vannak, de mi nem találtuk. Érdemes nyitott szemmel járni." (eszter, 2019)


,, Sihanoukville egy az egyben egy nagy építkezés az egész város és az összes tengerpart. Azt kell hogy mondjam hogy az emberek úgymond menekülnek innen, mert semmit nem lehet csinálni a hotelen kívül. Szerencsére a mi hotelünk szuper és amúgy is kis időre ugrottunk át ide. Az árak nagyon magasak. (bbv, 2020)

Odautazás

Phnom Penhből a tengerpartra

"Leszállunk, süt a nap, és az esküvőm óta először izzadok, mint a ló. Egy helyi őrmester terel minket a helyes sorba, nem viccel, ordít, sípol, csak az ostor hiányzik a kezéből. 25 dollárért megkapjuk a kambodzsai vízumot, és irány a sziget, ahol az első 6 napunkat töltjük. Szerzünk egy taxit, vagyis a taxis barátját, aki mint utóbb kiderül, semmit sem tud angolul. Beülünk az egyébként teljesen oké kocsiba és halálfélelmem van, felveszem a repülőn kapott szemellenzőt és egy angyalkát szorongatok. Csak éljük túl! Bakker, nem halhatok meg a saját nászutamon! Az úton nincs közvilágítás, buszok helyett platós kocsikon nyomorognak az emberek. Az utcán olajoshordóban sütik a csirkét, mondjuk az biztos már ebben a percben, hogy azt kipróbálom. Háromórás út után érkezünk meg a szállásunkhoz, Sihanoukville-be. (2013)" forrás

Szálláslehetőségek

 • Aki nyugalomra vágyik az válasszon az Otres Beach részen lévő hotelt.
 • Aki könnyen haza akar tántorogni a bulis helyekről az válasszon szálláshelyet a Serendipity vagy az Ochheuteal Beach-nél.

Ajánlott hotelek:

2 csilllagos: Guesthouse Zana Beach ,

3 csillagos: Tamu Hotel ,

4 csillagos: Hotel Sokha Beach Resort (nagy kedvencünk, a legjobb beach itt van) ,

Szigeten

"Senki szigete, és az új lakótársak: 2 órát hajózunk a szigetre, az első után nincs térerő. A hajó (na jó, ladik) szállítja a szigeten lakó turistákat és a kaját is, tojással, hússal és zöldségekkel utazunk együtt. A sziget elképesztő, 17 bungaló van rajta és egy bár, ennyi. A lakosztályunk szerény. Tartályból folyik a víz, és egy nagy hordóból mersz vizet a WC öblítéséhez. Meg lehet szokni. A teraszon két hintaágy, és ennyi, nincs túlgondolva a dolog. Valahogy az az érzésed, hogy ezek a srácok még Madonna kedvéért sem csinálnának márványbudit, és ez valami elképesztően jó érzés. Az egyetlen leküzdendő akadály, hogy éjszaka, a bungalóban legalább négy gekkó tanyázik, akik éjjel élnek... Bar iszonyú cukik, de este rettegsz az összestől. Jó megoldásnak tűnik, ha beiszol, de attól meg pisilned kell... Áram meg kb. éjféltől nincs. Az éjszakák - nincs mit szépíteni - nem egyszerűek. Füldugó nélkül soha nem jönnék többet. (A mi dolgunkat nehezíti, hogy az első este egerek zabálják meg a C-vitaminunkat, és a nedves törlőkendőt is lelkesen fogyasztják, ezután persze minden neszt az egereknek tudok be, és csak az utolsó éjszakán derült ki, hogy valójában a gekkók szaladgálnak a nádtetőben.)"

Tanulj meg pihenni!

A tenger sekély és meleg, a part homokos, és kb. 1 km hosszan, maximum tíz ember strandol. Hullámzik, de pont annyira, amennyire kell. Imádom! 6 éjszakát töltünk a szigeten, és szigorú napirendhez kötjük magunkat, ez pedig a következő: napi min. 2 liter folyadék és 3 étkezés, ha valami kimarad, rögtön szédülünk, vagy fáj a fejünk... Szabi az első két napon képtelen kikapcsolni, mindig csinálnia kell valamit, de a teendők egy kb. lakatlan szigeten hamar elfogynak, főleg ha nem tervezünk pálmafából iskolát építeni. Ezért program gyanánt a dzsungelen át, átmegyünk a szigeten. Húsz perc alatt átérünk, fehér a homok, és türkiz a víz! Nagyjából ez az egyetlen túra, amit megejtünk, a hét többi részében egyszerűen csak pihenünk.

"Éjjel zaklatottan alszunk, reggel eszünk, aztán olvasunk, úszunk és napozunk. Csak a mértékek miatt írom, hogy két nap alatt szenvedtem végig a Szürke 50 árnyalatát, és az utolsó napon a 900 oldalas Anna Karenina felénél járok... (2013)" forrás

Ajánlott hotelek

 • 5 csillagos:

,, A legjobb hostel, igaz nem a legkellemesebb helyen: Onederz Hostel. Olcsó, nagyon tiszta, van medence, korrekt áron korrekt kaja, viszont a beachre motorozni kell." (k.a., 2019)

Helyi közlekedés


Étkezés

Aki majdnem hazai, de legalábbis közép-európai kajákra vágyik ott, az kreresse az Otres Beach-en. az Adam's Family cseh éttermet. Van gulyásleves, lencseleves, rántotthús, sertéspökölt, sült kolbász, rántott sajt tartárral stb. 

                                               Sok Sabay Restaurant azon egyike a kevesek közül, ahol jó a net és kedves a staff.Vásárlás

Az Otres piac kellemes hely vásárolgatáshoz. Árulnak kézműves cuccokat, ékszereket, ruhákat. lehet enni ázsiai és nyugati kajákat egyqarán, a bárok előtt le lehet heveredni a szőnyegekre, este gyertyafény, élőzene. Mindazonáltal azt ajánljuk, hogy kora déelőtt is nézzeünk el oda, mert akkor van igazi piacos, bensőséges légköre. Később túlságosan nagy a tömeg.

Phsar Leu Market: 

Ide azért érdemes elmenni, mert valamit láthatunk a hitelesebb, nem turistás kambodzsából is. Ugyanis kevés a turista, a többség helyi lakos. A ruhák, és ellektromos cuccok minőségée eléggé silány. Alkudozni kell. Teljesen megszokott amerikai dollárral fizetni. Nagy cimleteket (50, 100) nem szeretik, mert félnek, hogy hamis. Sok kajálda van, nyugodtan lehet enni, nem halunk bele.

Samudera szupermarket: Ez Sihanoukville-ben a legnépszerűbb szupermarket, de bizony nem a legolcsóbb. Helyi viszonylatban szuper a választék.

Prince Mall - v. r. fotója

Szórakozás

Bulis övezetek:

 • Serenpidity Beach
 • Ochheuteal Beach (a legsűrűbb)
 • Victory Hill

A bulizás epicentruma tán a Golden Lion Plaza az Occheteal Beach-en, mivel ott egy utcában van vagy tucatnyi hangulatos bár.

Közismert beach bulihelyek:

 • Monkey Republic
 • Big Easy
 • Utopia
 • Dolphin Shack

Hátizsákos turistáknak kiemelten javasolt hely a Serendipity Beach Road-on a Monkey Republic, ami idén egyszer lángok martalékává vált, de most újraépítették és régi fényében csilloghat.

 • A Sihanoukville Square is tele van bulihelyekkel.
 • A belvárosban (downtown) sokáig nyitva tart a G'Day mate és a Charlie Harper's.
 • Egy két Sihanoukville-i hotelen belül van kaszinó is.

Van egy állítólag menő titkos buli minden szerdán, Otrestől 15 percre.  (k.a., 2019)

Közbiztonság és kellemetlenségek

 • A motorozó turistáknak vigyázniuk kell a válltáskáikra, mert előfordul, hogy motoros rablók lerángatják a cuccot, vagy levágják valahogyan. Nem is annyira a tömeges helyeken történnek ilyesmik, hanem inkább ott, ahol nincs nyüzsgés, és nincsenek szemtanúk.
 • Általános tanács: kerüljük éjszaka az üres mellékutcákat, sikátorokat és ne mozogjunk a városon belül olyan helyeken, ahol alig van ember.
 • Strandolásnál, búvárkodásnál ne hagyjuk teljesen őrizetlenül a cuccainkat, mert a helyi kis csibészek gyorsan kifigyelik a lehetőségeket. Lehetőleg egyáltalán ne vigyünk értékeket a partra. Érdemes más külföldit megkérni, hogy vigyázzon a holminkra míg bemegyünk a vízbe. Állítólag az Ochheuteal Beachen a legaktívabbak a tolvajok, többnyire csibész gyerekek.
 • A strandbárok közelében amúgy nagyobb a biztonság, mint az elhagyatottabb partszakaszokon. Állítólag a helyi rendőrség jól ismeri a tolvaj gyerkőcöket, tehát még az is előfordulhat, hogy a hatóság - némi motiváló sikerdíj ellenében - visszaszerzi a fontosabb értékeket, ha eltűnnének.
 • Az olcsóbb hotelekben jellemzően nem vállalnak felelősséget a szobákban lévő holmijaink, értékeink biztonságáért. Széfbe minden értéket, úti okmányt!

Ez itt szintén kellemetlenség...

Strandok

Hétközben a strandokon nincs zsúfoltság, legfeljebb a csúcsszezonokban. Hétvégén és ünnepnapokon viszont a belföldi turisták áradatára kell számítani.

Serendipity Beach

Nagyon jóok a strand adotságai, viszont van egy nagy hátránya, ami miatt nem igazán javasoljuk. A strand és a strand mögötti vendéglők, kifőzdék egyensen ott vezetik be a szennyvizüket a tengerbe! Pedig már jó ideje elrendelte a helyi kormányzó, hogy ez tilos, De hát kambodzsa és benne Sihannoukville nem egy jól szervezett ország. A rendteremtés nehezen megy.

Ochheuteal Beach

Itt van a mozgalmasság, a bárok, az éttermek, de itt van a homokfövenyen a legtöbb szemét és a tengervíz sem kellően tiszta. Pedig amúgy egész szép strand lehetne. A bárok, éttermek túl közel vannak a vízhez, ami kellemes a vendégeknek, de nem annyira kellemes a strandolóknak. Néhány bár ingyen ad napozóágyat, ha a vendég hajlandó valami italt, ételt rendelni tőlük. A strand kifőzdéi, büféi elég silány kajákat kínálnak és a higiéniai állapotok rosszak. A helyi hatóságok 2015 őszén sok mozgóárust kitiltottak e strandról, mert ,,rondították a partszakasz esztétikai szépségét". Valójában arról van szzó, hogy a sok mozgóárustól a strandolók alig férnek el a keskeny partszakaszon.

Otres Beach

Ez Kambodzsa egyik legszebb közstrandja. Szép tiszta a víz. Kicsit kieső helyen van, autóval, mopeddel 5-10  percre a központtól. lSokkal tisztább és kellemesebb, mint az Ochheuteal Beach. Motorral a kettő között a távolság kb. 15 perc. Az Otres Beach-en is van jó néhány étterem és bár. Régebben ez egy gyéren látogatott beach volt, s ezért lett népszerű. Mivel népszerű lett, már nem gyéren látogatott. Ez a szokásos folyamat a turizmusban.

Az Otres Beachnél a tengervíz legalább olyan szép és tiszta, mint a Sokha Beachnél, csak sokkal nagyobb a tömeg. Ha fiatal vagy és nyűzsgés keresel, akkor ide érdemes jönni. (k.a., 2019)

t. o. fotója

Victory Beach

Hátránya, hogy kereskedelmi kikötő közelsége nem éppen romantikus látvány. Amúgy elfogadható strand, akár kisgyerekekkel is. Közepes árfekvésű kajáldák kínálkoznak.

Independence Beach

Nagyon szép strad és a tengervíz tiszta. Ami nem tetszetős, az a túl sok büfé, kifőzde és a napozóágyak túl sűrű, kissé kaotikus tömege. A strand legszebb része az Independence Hotel előtti szakasz, de ott drága enni és drága a napozóágy bérlése (7 dollár egy napozóágy, egy napra!). 

Sokha Beach

A legszebb strand, de csak azok élvezheti, akik a Sokha Beach Resort-ban laknak.

Látnivalók és programlehetőségek

Jó program az éjszakai piac (night market) az Ekareach Streetb végén, a Golden Lions közúti csomópont közelében. Lehet olcsón jót enni és vásárolgatni.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Varga Gábor fotója

Olvasmányos linkek

"Vannak gondosan kiépített, kényelmes szállodákkal, jó éttermekkel, infrastruktúrával rendelkező tengerparti részei, akadnak hátizsákosoknak, fiataloknak való nyüzsgőbb tengerparti szakaszok, és szerencsére még mindig találhatóak viszonylag érintetlen területek is. Sihanoukville elsőszámú attrakciója a tenger és a finom homokos partok, az egyes strandszakaszoknak külön neve és saját profilja van. Az Otres Beach a legdélebbi strand, rögtön megtetszett, a víz tiszta volt, a homok tökéletes, és ahogy haladtam délnek a partot szegélyező fenyőfák alatt, egyre csendesebb lett a vidék.  Az Otres Beachtől északra lévő Occheuteal Beach négy kilométer hosszan nyúlik el, ez a legnagyobb és a legnépszerűbb strand, itt van a legtöbb bár, étterem, kölcsönző, árus, koldus.

Utána a Serendipity Beach következik, köves partja miatt itt kevesebb a fürdőző, a parttól felfelé lévő kis dombocskák fái közt lévő bungalók pedig ideálisak családoknak, pároknak. A Serendipity Beachtől északra a Sokha Beach már szinte fehér homokja és kitűnő éttermei miatt bír nagy vonzerővel, az újabb strand, az Independence Beach a legújabb fejlesztések és szállodák központja. Az utolsó nagyobb északi strand a Victory Beach, ideérkeztek az első hátizsákosok a hatvanas években, ezen a részen van a vasútállomás, a kikötő, a kaszinó, a legrégibb házak, épületek.

A kambodzsai tengerparton áruló gyerekek komoly üzletemberek, nem lehet nekik csak úgy felelőtlenül bármit mondani, olyat például semmiképp, hogy köszönöm, nem veszek semmit, talán majd holnap. A gyerek ezt előszerződésnek tekinti, és másnap már a biztos üzlet tudatában jön oda, hiszen te tegnap azt mondtad, venni fogsz. Az európai elhárító udvariassági formulát itt nem értik. Azt is tudják, a gyerekektől jobban vásárolnak a nyugati turisták, ezért ők a családok meghatározó keresői, a szülők a strand mögött készítik, sütik, főzik, szeletelik, tálalják, díszítik a később majd a gyerekek tálcáira kerülő egzotikus gyümölcsöket, halakat, rákokat, minden földi jót.

A gyerekek nem csupán a strandokon árulnak, ott vannak a boltokban is, és ha egyszer csak egy palack ásványvizet is vásároltál, onnantól kezdve haver vagy. Nem tudsz több arra sétálni anélkül, hogy rád ne szóljanak: „Hello Sir, Can I Help You?” A kambodzsai gyerekek nagy része árusítással, kéregetéssel járul hozzá a világ egyik legszegényebb országában élő családjuk mindennapi betevőjének megteremtéséhez. Sokan játéknak fogják fel, sokan egymás közti versenynek. Azt is tudják, ha kell egy kicsit, mórikálják magukat a turistáknak, a fényképért ugyanis mindenki fizet, vagy ha vesz valamit, akkor bőséges borravalót ad.  (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Egy boldog magyar

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon