ÚTIKRITIKA.HU / Kambodzsa


hirdetes

útikritikák


Kambodzsa

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés

Elutazás:

Mindent lemérnek, kézit is, szigorúan fizettetik a túlsúlyt, kérik az országot elhagyó repjegyet. A vaskapunál sorakoznak az elvett e-cigik. Nem engedik tovább. (sz.l., 2023)

  • A Kambodzsába utazók a fővárosba, Phnom Pehn-be, vagy Siem Reap-be repülnek.
  • Több légitársaság közül lehet válogatni kedvünknek és pénztárcánknak megfelelően, akár Budapestről, akár Bécsből indulunk.
  • Budapestről jelenleg csakis 2 átszállás után juthatunk el Phnom Pehn-be, míg Bécsből már egy bangkoki átszállás után a végcélunkhoz érünk mintegy nettó 11 órás repüléssel.

Az árak 220. 000 Ft-tól kezdődnek, ha valakinek szerencséje van, de általánosságban inkább 240. 000 – 260. 000 Ft-os árakkal kell számolni. Persze ha valaki közeli indulási dátumra vesz jegyet, akkor 300. 000 Ft-os jegyár is simán elképzelhető. (2015. április)

Ez itt az igazán mérvadó: https://repulojegy.vista.hu/repulojegy/phnom-penh-repulojegy-arak-es-foglalasi-tippek

Phnom Penh nemzetközi  repülőtere kicsi már a megnövekedett forgalom kezelésére, állítólag új repülőtér építését kezdték meg. A trevezett megnyitó négy év múlva eseékes, addig is zsúfoltságra kell számítani. 

A városba 2018 áprilisától állítólag már kötöttpályán is be lehet majd jutni, a Khmer Újvre tervezik a repülőtéri  motorvonat indítását. Áprilisig marad a taxi.

"Na végre, ennek már ideje volt! Bangkok – Siem Reap járatot indít 2013 október elsejétől az AirAsia. A térség egyik legnépszerűbb látványossága Angkor, szezonban turisták tömegei indulnak Bangkokból nap mint nap. Eddig a többségük szárazföldön, busszal ment, mert a légi út körülményes és/vagy drága volt. A fapados AirAsiának eddig ugyanis csak Bangkok-Phom Penh járata volt Kambodzsa irányába. Direktben repült ugyan Bangkok és Siem Reap között a Bangkok Air és a Cambodia Angkor Air, de hát ezek nem fapados cégek, egy retúr repülőjegy ára pedig simán 10-11.000 baht felett volt. Az AirAsia nyitási akciót is hirdetett, július 14-25 között lehet foglalni a 2013 október és 2014. augusztus 5 közötti időszakra, a képen látható csábító ár 79 baht, ez illetékekkel együtt valójában 999 bahtos induló árat jelent. Irányonként természetesen. A Thai AirAsia napi egy gépet tervezett be az útvonalra, nagy variáció amúgy nincs, mert 180 üléses Airbus A320-akat használ a fapados cég. Minden nap fognak repülni, Bangkok Don Muangról 10.30-kor indul a járat, Siem Reapbe 11.30-kor érkezik. Visszafele 12.15-kor startolnak és 13.15-kor landolnak Thaiföldön. Mindenképpen értelmes időbeosztásnak tűnik, se nem túl későn, se nem túl korán. (2013)" forrás

Szállás

Kambodzsában egy hoteléjszaka ára az 5 dollártól a 200-ig terjedhet. A guest house jellegű helyeken 5-15 USD között mozognak az árak. A hotelek zömében 50 USD alatt vannak. Ennél drágább hotelek inkább csak a fővárosban vannak és Siem Reap-ban. Sihanoukville-ben csupán egyetlen 5 csillagos hotel található. Sihanoukville-ben, a tengerparton a 4 csillagos hotelek 100-200 USD körül mozognak/éjszaka. A kambodzsai hotelekben a fürdőszobák, vécék európai szabványoknak megfelelnek, többé-kevésbé. A kambodzsai újév időszakában Siem Reap-ban, Sihanoukville-ben és Kep-ben nem könnyű szállást találni improvizálva. Általában nem nehéz szállást találni Kambodzsában. Inkább azért érdemes itthon előre foglalni, mert biztonságosabb, megalapozottabb döntést lehet hozni több éjszakás tartózkodások esetére. A Vista itthoni irodáiban az utazási tanácsadók tárgyilagos, kritikus, elemző jellegű hotelértékeléseket adnak a hozzájuk forduló utazóknak.

Vízum és vám

Kambodzsába viszonylag egyszerű vízumintézéssel lehet bejutni a magyar állampolgárnak. A beutazáshoz szükséges vízumot vagy előzetesen valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reap-i nemzetközi reptereken és egyes, a turisták által gyakran használt szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen lehet beszerezni. A vízumnyomtatvány kitöltéséhez 2 db fénykép szükséges. Nagyon fontos! Az úti okmány érvényessége az elutazás tervezett időpontját legalább 6 hónappal haladja meg.

A kambodzsai hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják Ez jelenleg napi USD 5,- + az elmulasztott vízumhosszabbítás költsége. A Kambodzsai Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium a közelmúltban elektronikus vízum (e-visa) szolgáltatást vezetett be, amelyet turizmus céljából lehet igénybe venni. Az e-vízum díja 20 USD + 5 USD kezelési díj. 2007 óta létezik egy Kambodzsa és Thaiföld vízum-megállapodás a mindkét országba történő belépésre jogosító vízum kiállításáról.

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

"Nagyon sok irányból lehet repülővel Siem Reap-ot megközelíteni (Vietnam, Thaiföld, Malajzia, Szingapúr). A legolcsóbb, eddigi tapasztalataink alapján, Egypt Air-rel Kuala Lumpur felől. Két fapados száll le mifelénk a Jetstar és az AirAsia. Ha Bangkok felől jönnétek, akkor érdemes tudni, h onnan egyetlen egy légitársaság szállít csak utasokat, ez a Bangkok Airways, helyzetéből fakadóan borsos áron." forrás


Thaiföld vagy Vietnám felől szárazföldön

Bangkok felől sokan inkább busszal közelítik meg Siem Reap-ot. Ezt a verzót mi még csak egyszer próbáltuk és akkor a Morchit nevezetű buszállomásról fejenként kb. 4 dolcsis jeggyel jutottunk el a határra (Aranyaprathet/Poipet), onnan pedig ketten 30 dolcsiért taxival (csökken az ár, ha más turistákkal is hajlandók vagy megosztani az autót) a végállomásunkra. PoiPet-ből van buszjárat is. Bangkokban lehet olyan buszjegyeket is venni, utazási irodákban, amivel előre megváltod a szállításod a határra, majd onnan SR-ba, de azt nem tudod elkerülni, h végigvigyenek. Mindig le kell szállni a thai határon, átmászni a két ország között a határon, majd felszállni a kambodzsai oldalon a másik buszra, ami végigvisz. Az egész út a határig kb. 4-5 óra (bangkoki forgalomtól függően), majd onnan még 2,5-3 SR. A határátkelés ideje embermennyiségtől függ.

Vietnám felől, Saigonból indulnak buszok a fővárosba, Phnom Penh-be, kb. 10-12 dolcsiért, az út, ha minden jól megy, 6 óra. Itt nincs szükség buszcserére, mint a thai határon. Laosz felől már nehezebb dolga van minden turistának. Nincs egyenes buszjárat Siem Reap-ba, több átszálláson keresztül lehet csak ide eljutni (Stung Treng/Kratie - Kampong Cham – SR). Vigyázat, átverés-veszély előfordulhat a határon.

"Megjegyzés: Kambodzsát elhagyva a repülőtereken 25 dolláros reptéri illetéket kell fizetni." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon