ÚTIKRITIKA.HU / Riga / Látnivalók


hirdetes
Lettország

szállásokRiga / Látnivalók

Óváros (Vecrīga)| Városház tér| Feketefejűek háza| Szecessziós épületegyüttesek| Skanzen| Szent Péter templom| Dóm| Szabadság emlékmű|Kalnciema negyed | Spīķeri negyed|Miera ielaMúzeumok|Sztálin tortája| Fotóegyveleg

.

.

Ata fotója

,, Rigában a legjobb kilátás szerintem a Szent Péter templom tetejéről van, lifttel fel lehet menni egészen a tetejéig, nem kell lépcsőzni." sz.o., 2019)

Óváros

z.m. fotója

Lőportorony - k.k. fotója

Városház tér

cs. i. fotója

Feketefejűek háza


Ata fotói

,, A Városháza téren pompázó épület a Feketefejűek háza, amely egykor a nőtlen kereskedők egyesületének a székháza volt, az épület eredete egészen 1334-ig nyúlik vissza. Többszöri átalakítás után, reneszánsz sziluettjét 1616-1622 között kapta, s a 28 méteres oromzatát díszítő elemei között görög istenektől (a tenger istenétől a kereskedeleméig), kiemelt Hanza városok címerein (Riga, Bréma, Novgorod, London) át, védőszentjei ábrázolásai, illetve egyéb jelképek mellett a különleges, napokat és hónapokat is mutató óra hivatott a céh gazdasági erejét kifejezni.

A nevét védőszentjüknek, Szent Mauriciusznak (Mór) a kapun megjelenő ábrázolása után, fekete bőrszíne alapján kapta. (A 2. századi császári légió thébai katonájaként, megtagadva a keresztények legyilkolását, lelt vértanú halált.)" forrás

Szecessziós épületegyüttesek

a 19-20. századfordulón épült szecessziós épületegyüttesek az Alberta ielán.

Ata fotói

Skanzen

A Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) a világ legegységesebb szabadtéri múzeuma, amely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmokat és gazdasági épületeket mutat be.

Szent Péter templom

A feljegyzések a 13. század elején említik először.

r. g. fotója

Dóm

A Rigai Dóm (A Szűzanyának szentelt templom). Építését 1211-ben kezdték. Jelenleg a Lett Lutheránus egyház püspöki szék temploma. Rendkívüli értéke az 1601-ben készített orgonája Ez 7000 síppal a világ egyik legnagyobb mechanikus templomi orgonája.

v. v. fotója

Szabadság emlékmű


A Szabadság emlékmű. 1935 novemberében leplezték le. A Lett szabadság emlékműve egy női szobor, aki a feje felett egy három csillagból álló ívet tart. A három arany csillag Lettország három tájegységét Kurzeme-t, Vidzeme-t és Latgale-t szimbolizálja.

r. a. fotója

Kalnciema negyed

A Kalnciema egy kulturális és művészeti negyed, amelyben a város hagyományos építészeti stílusai és modern designelemei találkoznak. A negyedben található épületek a 19. században és a 20. század elején épültek, és fontos szerepet játszottak a város életében.

A negyed ma egy virágzó közösségi tér, amelynek középpontjában az emberi kapcsolatok és a művészeti kifejezések állnak. Az utcán számos kisbolt, kézműves üzlet és kávézó található, amelyek nagyon kellemes atmoszférát teremtenek. A negyedben gyakran rendeznek kulturális eseményeket, koncerteket és kiállításokat is.

Az épületek közül a legnagyobb és legimpozánsabb a Kalnciema kvartāls épülete, amely egykor egy dohánygyár volt. Az épületet teljesen felújították és kibővítették, hogy új funkciót szolgáljon, és a negyed központi részévé vált. Az épületben található irodák, üzletek, éttermek, kávézók és a város legnagyobb belső udvara is.

A Kalnciema negyed csodálatos példája annak, hogy hogyan lehet régi épületeket újjáéleszteni és új funkcióval ruházni, miközben megőrzi a város hagyományos és történelmi stílusait. A negyed ideális hely a művészetek és kultúrák szerelmeseinek, valamint a városi élet iránt érdeklődőknek.

Spīķeri kulturális negyed

Spīķeri kulturális negyed Rigában található, az óváros és a Daugava folyó között. Ez a régió a város egyik legújabb kulturális negyede, amely a régi ipari területekből és raktárépületekből áll. Az épületeket teljesen felújították, és új funkciókat kaptak, például művészeti galériákat, kulturális intézményeket, üzleteket, kávézókat és éttermeket.

Az épületek között van egy régi raktárból átalakított múzeum, ahol a látogatók megismerhetik Rigában az ipari forradalom és a textilgyártás történetét. Az egykori készítőraktárakban most művészeti galériák, kézműves boltok és vintage üzletek találhatók, amelyek a látogatók számára különleges és egyedi vásárlási lehetőségeket kínálnak.

A Spīķeri kulturális negyed központi területe a Spīķeri koncert- és izgalmas események színtere, ahol koncertek, előadások, kiállítások, filmvetítések és sok más kulturális program található.

Az épületek, a terek és a kulturális programok színpompás és különleges élményt nyújtanak a látogatóknak, és bemutatják Riga kreatív oldalát. A Spīķeri kulturális negyed így azok számára is ideális hely, akik érdeklődnek a modern művészetek, kultúrák és design iránt.

Miera iela

Miera iela Rigában a város egyik legismertebb sétálóutcája. Az utca az irodalomról, a művészetről és a kultúráról ismert, és az egyik legnépszerűbb hely a helyiek és a turisták körében egyaránt.

Az utca környezetbarát koncepciójáról híres, és sok olyan boltot, kávézót és éttermet találhatunk, amelyek az ökológiai tudatosságot és a fenntartható fejlődést képviselik. Az utca üzletei között találhatóak művészeti galériák, antik boltok, design üzletek és kézműves boltok.

A Miera iela a kulturális programok színtere is, és az egész év során számos fesztivált, kiállítást, koncertet és más eseményt szerveznek. Az egyik legnépszerűbb rendezvény a Miera ielas svētki (Miera iela fesztivál), amely évente egyszer kerül megrendezésre, és ahol a látogatók számos kulturális, művészeti és zenei programban vehetnek részt.

Az utca nagyon sokszínű és barátságos, és sok lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és az élvezetre. A Miera iela tehát azok számára is ideális hely, akik érdeklődnek a kulturális és művészeti élet iránt, valamint azok számára, akik egyszerűen csak szeretnének egy kellemes sétát tenni a városban.

Múzeumok

Lettország megszállásának múzeuma

A Lettország megszállásának múzeuma (Mūsu okupācijas muzejs) bemutatja Lettország megszállását a náci Németország és a szovjetek által, valamint az ország szabadságáért folytatott harcot.

A múzeum rengeteg történelmi anyagot és dokumentumot tartalmaz Lettország népe szenvedéséről a megszállás idején. Az állandó kiállítás bemutatja az ország történelmét a 20. században, a megszállás által okozott szenvedéseket, az ellenállás mozgalom küzdelmét, valamint a felszabadulást és a függetlenséget.

A múzeumban számos történelmi tárgy található, például fegyverek, egyenruhák, dokumentumok, fényképek és videók, amelyek élethűen mutatják be az akkori időket. A kiállítás interaktív és sokoldalú, és a látogatók számára lehetőséget nyújt arra, hogy közelebbről megismerjék Lettország történelmét.

A múzeum nem csak a Lettországban élő emberek számára fontos, hanem azok számára is, akik érdeklődnek a második világháború történelme és az emberek szabadságra való jogának harca iránt. A Lettország megszállásának múzeuma tehát azok számára is érdekes és fontos hely, akik szeretnék jobban megérteni az európai történelemet és kultúrát.

Lett háborús múzeum

Lettországban több háborús múzeum is található, de az egyik legfontosabb és legismertebb a Riga központjában található Latvijas Kara muzejs, vagyis a Lett Háborús Múzeum.

A múzeum célja, hogy bemutassa Lettország történelmét a hadászat és a katonai konfliktusok tekintetében. A múzeumban bemutatják a Lettországban és a világban zajlott háborúkat, a katonai eszközöket, a fegyvereket és az egyenruhákat, valamint a hadműveletek során alkalmazott taktikákat és stratégiákat.

Az állandó kiállítás három részből áll: az első rész bemutatja a lettek részvételét az első és a második világháborúban, a második rész bemutatja a hidegháborút, míg a harmadik rész a 20. századi terrorizmus és katonai konfliktusok témáját dolgozza fel.

A múzeumban interaktív bemutatók is vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a látogatók jobban megértsék a hadiipar működését és a hadműveletek kivitelezését. A múzeum rendszeresen szervez előadásokat, kiállításokat, koncerteket és más eseményeket is.

A Lett Háborús Múzeum nem csak a hadtörténet iránt érdeklődők számára ajánlott, hanem mindenki számára, aki szeretné jobban megérteni Lettország történelmét, és azokat a kihívásokat, amelyekkel a város szembesült a különböző hadászati időszakokban.

Történeti és Tengerészeti múzeum

A Történeti és Tengerészeti Múzeum Rigában az egyik leglátogatottabb múzeum, amelynek gyűjteménye kiterjed a történelem és a tengerészet számos területére. A múzeum fő épülete a 18. századi Riga történelmi központjában található, ahol a látogatók megtekinthetik a város fejlődését, a tengerészeti hagyományokat és a Balti-tenger környékének kultúráját bemutató kiállításokat.

A múzeumban különféle interaktív kiállítások találhatók, amelyek bemutatják a hajóépítés, a navigáció, a tengeri kereskedelem, a halászat, a tengeri hadviselés és a bálnavadászat történetét. A látogatók megtekinthetik a múzeum hatalmas gyűjteményét, amelynek részei közé tartoznak régi hajók, hajómodellek, navigációs eszközök, tengerészeti felszerelések, térképek és más tengerészeti műalkotások.

Nemzeti Művészeti múzeum

A Nemzeti Művészeti Múzeum Rigában a középkortól a 20. századig terjedő művészeti alkotásokat mutat be. A múzeum gazdag gyűjteménye kiterjed a festményekre, grafikákra, szobrokra, textilre és díszítőművészeti tárgyakra. A kiállítások a helyi művészek alkotásaitól kezdve a nemzetközi hírnévnek örvendő művészek munkáin át mutatják be a művészeti fejlődést.

A múzeum egyik legjelentősebb gyűjteménye a Baltikum egyik legnagyobb aranykincse, amelynek darabjai a 17. században készültek. Ezen kívül a múzeumban található egy olyan kiállítás is, amely a 20. század avantgárd művészetének alkotásait mutatja be.

A Nemzeti Művészeti Múzeum Rigában egy fontos és érdekes helyszín azok számára, akik szeretnének betekintést nyerni a régi és kortárs művészetbe, és megismerni a balti régió kulturális örökségét.

Illuziók múzeuma

Az óvárosban egy gyönyörű hely van - az Illusiju Muzejs (Illúziók Múzeuma). Általában politikailag helytelen kötődésem van: az a helyi vágy, hogy minden ismert szóhoz hozzáadjam a végén a "c" betűt - "színházak", "múzeumok", "központok" stb. Nagyon szórakoztató volt. lásd a híres színész - Denzels Washingtonis - nevével ellátott filmek plakátjait. Sokáig lógtunk az Illúziók Múzeumában, különös tekintettel arra, hogy mi voltunk az egyetlen látogatói, és a recepción a csinos lány mindent megtett, hogy mindent megmutasson nekünk. (2020) forrás

Sztálin tortája

Riga építészeti arculatából nem hagyható ki a szovjet időkre emlékeztető felhőkarcoló sem, amit a rigaiak egyszerűen csak Sztálin tortájának hívnak, s jelenleg a tudományos akadémia otthona. Az épület ma már harmonikusan illeszkedik a varázslatos rigai skyline-ba, amely a Daugava folyót átszelő Vanšu tilts nevű modern kábelhídról figyelhető meg legjobban. forrás

t.s. fotója

Egyéb látnivalók

Mentzendorff-ház

 Mentzendorff-ház Riga óvárosának közepén található és egy műemléki épület, amelyet az 18. században építettek. A Mentzendorff család otthonaként funkcionált, majd később kereskedelmi és kulturális célokra használták.

Ma a Mentzendorff-ház az Egyesült Államok nagykövetségeként működik, és a látogatók számára csak korlátozottan látogatható. Az épület szépsége és történelmi jelentősége azonban még mindig megtekinthető a kívülről.

Az épület külső megjelenése lenyűgöző, barokk stílusban épült és a korabeli építészeti stílusjegyeket tükrözi. A homlokzat díszítése a korabeli klasszikus motívumokkal rendelkezik, például az ion oszlopokkal, a timpanonokkal és a stukkó díszítésekkel.

A Mentzendorff-ház jelentősége Riga történelmében az, hogy a város egyik legjelentősebb kulturális és kereskedelmi központja volt a 19. században

Szent Jakab templom

Szent Jakab templom Rigában egy gyönyörű barokk épület, amelynek építése az 17. században kezdődött, majd a következő évszázadokban tovább építették és bővítették.

Az épület belső terei lenyűgözőek, a mennyezetet és a falakat gyönyörű freskók és stukkó díszítések borítják. Az oltár szintén impozáns, és számos szép domborművet és szobrot tartalmaz. Az orgona a templom egyik legkülönlegesebb eleme, és számos koncertet rendeznek itt a templom látogatói számára.

A templom tornyai 60 méter magasra emelkednek, és gyönyörű kilátást nyújtanak Riga óvárosára. Az egyik toronyban található egy óra, amely több mint 300 éves, és az egyik legnagyobb órák közé tartozik a világon.

A Szent Jakab templom Riga történelmi óvárosának közepén található, így könnyen elérhető gyalogosan.

Elter fotója

Holocaust múzeum

Rigában található a Holokauszt Múzeum, amely a II. világháború alatt a német megszállás alatt történt eseményekre emlékeztet, és bemutatja a Lettországban élő zsidó közösség tragikus sorsát. A múzeum a Rumbulai emlékhelyen található, ahol a nácik több mint 25 000 zsidót öltek meg 1941-ben és 1942-ben.

A múzeum megőrzi és bemutatja a német megszállás alatt élő lettek és zsidók életét, valamint az üldöztetés és az erőszak korszakát. A kiállítások az emlékhelyen található barakkokban találhatók, amelyeket a helyi erdőkben a németek építettek a munkatáborokban élők számára.

A múzeumban láthatók a helyszínen talált személyes tárgyak, dokumentumok, fotók és videofelvételek, amelyek bemutatják a német megszállás idejét. A kiállítások megmutatják, hogy milyen körülmények között éltek és szenvedtek a lettek és a zsidók, valamint azt, hogy hogyan próbáltak túlélni a nehéz időkben.

p.s. fotója

Fotóegyveleg

pb

pb

Elter fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon