ÚTIKRITIKA.HU / Riga / Látnivalók


Riga / Látnivalók

Óváros (Vecrīga)| Városház tér| Feketefejűek háza| Szecessziós épületegyüttesek| Skanzen| Szent Péter templom| Dóm| Szabadság emlékmű|Kalnciema negyed | Spīķeri negyed|Miera ielaMúzeumok|Sztálin tortája| Fotóegyveleg

.

.

Ata fotója

,, Rigában a legjobb kilátás szerintem a Szent Péter templom tetejéről van, lifttel fel lehet menni egészen a tetejéig, nem kell lépcsőzni." sz.o., 2019)

Óváros

z.m. fotója

Lőportorony - k.k. fotója

Városház tér

Feketefejűek háza


Ata fotói

,, A Városháza téren pompázó épület a Feketefejűek háza, amely egykor a nőtlen kereskedők egyesületének a székháza volt, az épület eredete egészen 1334-ig nyúlik vissza. Többszöri átalakítás után, reneszánsz sziluettjét 1616-1622 között kapta, s a 28 méteres oromzatát díszítő elemei között görög istenektől (a tenger istenétől a kereskedeleméig), kiemelt Hanza városok címerein (Riga, Bréma, Novgorod, London) át, védőszentjei ábrázolásai, illetve egyéb jelképek mellett a különleges, napokat és hónapokat is mutató óra hivatott a céh gazdasági erejét kifejezni.

A nevét védőszentjüknek, Szent Mauriciusznak (Mór) a kapun megjelenő ábrázolása után, fekete bőrszíne alapján kapta. (A 2. századi császári légió thébai katonájaként, megtagadva a keresztények legyilkolását, lelt vértanú halált.)" forrás

Szecessziós épületegyüttesek

a 19-20. századfordulón épült szecessziós épületegyüttesek az Alberta ielán.

Ata fotói

Skanzen

A Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) a világ legegységesebb szabadtéri múzeuma, amely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmokat és gazdasági épületeket mutat be.

Szent Péter templom

A feljegyzések a 13. század elején említik először.

Dóm

A Rigai Dóm (A Szűzanyának szentelt templom). Építését 1211-ben kezdték. Jelenleg a Lett Lutheránus egyház püspöki szék temploma. Rendkívüli értéke az 1601-ben készített orgonája Ez 7000 síppal a világ egyik legnagyobb mechanikus templomi orgonája.

Szabadság emlékmű


A Szabadság emlékmű. 1935 novemberében leplezték le. A Lett szabadság emlékműve egy női szobor, aki a feje felett egy három csillagból álló ívet tart. A három arany csillag Lettország három tájegységét Kurzeme-t, Vidzeme-t és Latgale-t szimbolizálja.

Kalnciema negyed

Spīķeri kulturális negyed

Miera iela

Múzeumok

Lettország megszállásának múzeuma

Lett háborús múzeum

Történeti és Tengerészeti múzeum

Nemzeti Szépművészeti múzeum

Sztálin tortája

Riga építészeti arculatából nem hagyható ki a szovjet időkre emlékeztető felhőkarcoló sem, amit a rigaiak egyszerűen csak Sztálin tortájának hívnak, s jelenleg a tudományos akadémia otthona. Az épület ma már harmonikusan illeszkedik a varázslatos rigai skyline-ba, amely a Daugava folyót átszelő Vanšu tilts nevű modern kábelhídról figyelhető meg legjobban. forrás

t.s. fotója

Egyéb látnivalók

Mentzendorff-ház

Szent Jakab templom

Elter fotója

Holocaust múzeum

p.s. fotója

Fotóegyveleg

pb

pb

Elter fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon