Riga

Riga dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Szállás| Közlekedés|Étkezés|Vásárlás| Szórakozás| Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Riga-Tallinn-Helsinki - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2022.04.30.-05.04.

Riga dióhéjban

Lettország fővárosa a Balti-tenger partjánál, a Daugava folyó torkolatánál fekszik. Riga lakossága kb. 625 ezer (2022-es becslés). A külföldre vándorlás miatt folyamatosan csökken a lakosság száma. 2000-ben még 760 ezres volt a város.

Óvárosa igazán hangulatos, az ún. Vecríga az UNESCO Világörökség része, tehát 1-2 napos városnézést mindenképp megér. Amerre nézünk, mindenhol fák, bokrok parkok még a centrumban is, nem csoda, hisz Lettország több, mint 50%-át erdő borítja. Tisztelik a természetet és nagy barátságban élnek vele.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Viszonylag olcsón lehet kajálni (pl. Lulu pizzát)

2. A friss (Balti-tengeri) halakból készült étkek

3. Nem nagy kiterjedésű város, szóval könnyen bejárható

4. A Szent Péter templom tornyából a kilátás

5. Aki szereti a szecessziós építészetet (mint jómagam) az itt sokat élvezkedhet (van vagy 750 ilyen épület)

6. A nagy piac okos elrendezése, felosztása

7. Az 1 órás városnéző hajókirándulás

8. A szép műemléképületeik a hatásos esti megvilágításban

9. Igazi szovjet kaja a fenomenális Lidoban

Nem tetszett

1. A simlis taxis, aki vonakodott bekapcsolni a taxiórát, és alkudozásra kényszerített

2. A bárok becsalógató emberei

3. A központban a turistás éttermekben az ár-érték arány vacak (oda kell menni, ahová a helyiek mennek)

4. Sokat esett az eső

Vélemények

,,  Az óváros a világörökség része, valóban nagyon szép, és rendben van tartva. Lepukkant épületet nem láttunk, illetve azért maradt még néhány, amit épp most újítanak föl.

A meglepő dolog Rigában a plázamánia. Nem kicsit, nagyon! A vasútállomás is egy plázából nyílik, de mellette van másik kettő, illetve az óváros szélén is volt egy egész háztömbnyi. Érdekesség kedvéért, vásárlók is voltak benne, nem csak nézelődők.

Mint kiderült, Rigában a vasárnap pont olyan nap, mint a hétfő, minden ugyanúgy nyitva, így bementünk az egyik plázába csak úgy megnézni milyen is. Persze pont olyan, mint máshol és centire ugyanazok a boltok vannak, mint bárhol máshol.

Riga szecessziós (Art Nouveau, Jugendstil) épületei vonzottak épp. Ehhez a villamost kellett becserkészni. Nem könnyű feladat mert annyira egyszerű a tömegközlekedés Rigában, hogy térkép is alig mondja meg.

Riga jó hely, az emberek beszélnek angolul, bár egyetlen mosolyt sem láttam míg ott voltunk. (2016)" forrás

,, A város nagyon rendezett, tiszta , az óváros pedig, meseszép. A közbiztonság is nagyon jó, sok rendőr van az utcákon . A rigai múzeumok ingyenesek és nagyon látványosak.
Mindezek mellett Riga az a legnagyobb előnye , hogy hihetetlenül olcsó , és kis mérete miatt gyalog is könnyen körbejárhatóak a kötelező látnivalók.
A bolti árak nagyjából a magyarhoz közel mozognak, még az óvárosban is. Igazán ajánlom mindenkinek, aki olcsó hosszú hétvégés programot tervez. Azt hiszem nyári hónapokban nagyon jó kikapcsolódás lehet bárkinek. (szá, 2019)"

Viktor fotója

,, Vilniusból Rigába (Lettországba) az Ecolines (egyéb opció LuxExpress) busztársasággal utaztam (4,5 óra az út). Ez az ország már teljesen elvarázsolt, és kevés is volt az ott töltött 2 nap! A fővároson kívül vonattal (fél órás út) elutaztam Jürmala-ba (olcsó a közlekedés, 1,4 €/út). Itt található a baltiak üdülője, a 22 km hosszú homokos, sekély vizű tengerpart. Az őszies, hideg, szeles idő ellenére többen sétáltak, bicikliztek, futottak itt, én pedig a naplementét csodáltam meg; elképesztő élmény volt! Az árak szintén magyarországi szinten vannak, többször a Lido nevű önkiszolgáló étteremlánc egy-egy éttermében ettem, 5-6 €-ért már jól lakik az ember.

A második nap reggelén részt vettem a helyiek által szervezett ingyenes városnéző túrák egyikén (https://www.rigafreetours.com), nagyon érdekes és jó volt, abszolút érthető volt minden! :) Minden országban ahol járok, felkeresem a helyi piacokat, nagyon szeretem ezeket a helyeket, így nem csoda, hogy itt is az egyik kedvencem volt a helyi központi piac. Ez Európa egyik legnagyobb piaca, amely több hangárból áll (mindegyikben más termékeket árulnak, egyik húsos, másik halas, harmadik tejtermékek és pékáruk, stb.; és közte is termelők árulják a portékáikat). Az épületeket a németek építettek az I. világháború idején a zeppelinek számára, ma pedig már az UNESCO Világörökség Listájára is felvették. (t.sz., 2019)

z.m. fotója

,, Az óváros meglepően picurka, tényleg egy nap alatt végigjárható gyalog. Csupa macskaköves utca, sikátorok, gyönyörű épületek, eklektika és történelem fúziója. Egészen hihetetlen, hogy némely ház a 14. században épült...
A House of Blackheads minden egész órakor egy kisebb harangjátékot játszik, érdemes egyszer megcsodálni, ahogy az épület aljában lévő szuvenírboltot is, ahol lett kézműves termékek kaphatóak a csokitól kezdve a mágnesen át a kötött zokniig.
Eltévedni szinte lehetetlen, mert akarva-akaratlanul egy csomóponton köt ki az ember, ahol fél nap bolyongás után már maps nélkül is tudja merre az arra.

A Lett Nemzeti Művészeti Múzeum minden várakozást felülmúló beltérrel rendelkezik. Mintha egy komoly színházba lépne az ember... A kiállított munkák igen érdekesek, számomra sok kérdőjelet hagyott, hogy vajon az északi mentalitás ennyire dark, vagy a mai szürrealizmusra tekintek éppen... Elgondolkodtató mindenképp.

Az egyik fő attrakció nekem a Holy Trinity church volt, egy ortodox templom Riga külső részén, ahol tilos fotózni bent és erre rendkívül figyelnek is. Vasárnap délelőtt pont az istentiszteletre toppantam be. Sosem volt részem még ilyenben és iszonyú különös élmény volt számomra a megszokott keresztény-katolikus miserendhez viszonyítva, ahogy visszaidézem a gyerekkori hittant. A töméntelen arany, húsz centinként szent képek, és maga az oltár egy egész falat beterítő "képkollázs". Aki nyitott ilyesmire, ne hagyja ki.

A The Corner House a lett KGB központi épülete volt a szovjet időkben. Irdatlan nyomasztó. Az épület felújítás nélkül, eredeti állapotába lép be a látogató. Napi kétszer idegenvezetés is van a föld alatti részre, ahol egy börtönrészleg és kihallgatótermek is találhatóak. " (sz.a., 2022)

Szállás

A 4 csillagos hotelek a fővárosban, tiszták, szépek ár-érték arányban jól szerepelnek. Az 5*-os szállodák különleges hangulatúak. Árszintjük kedvezőbb, mint a skandináv hoteleké, vagy a nyugat-európai hotelek árszintje.

Néhány ajánlott hotel:

3 csillagos:

Ibis Riga - Városi szálloda, kis fiatalos, és tiszta szobákkal, zegzugos étterem részleggel az alagsorban. Telt házas volt, amikor ott jártunk.

4 csillagos:

Radi un Raugi Hotel - Elhelyezkedése központi. Kellemes szobákkal rendelkezik, segítőkész személyzettel, gazdag ételkínálattal, mind a reggelik mind az ebédek terén. (Utcáról bejövő turistáknak 12 euróért kínálja a reggelit)
Astor hotel - Egészében jó benyomást keltett. Központi helyen van, tiszta szobák, kedves személyzet. A lakosztályok (suite) nem annyira szimpik.
Mercure Riga Center - Modern szálloda, szép szobákkal, hatalmas ingyenes parkolóval, pihenést, támogató wellness részleggel.

5 csillagos:

Bergs - atmoszférája, harmóniát adó eklektikája szuper. A szobái elegánsak, kényelmesek, konyhával felszereltek. Afrikai hangulat keveredik az északi letisztultsággal. A konyhájuk minden kulináris izgalmat kereső utazó álma.
Pullmann Riga Old Town - Csodalátosan szép szálloda. A régi épület elemei az új építészeti megoldásokkal keveredik. A bútorok és a design tekintetében a játékosság és a könnyedség jellemzi. Letisztult hangulatot árasztanak szobák. Egyedi wellness részleggel rendelkezik. Központi helyen levő épület, konferenciákra és incentive csoportoknak is kiváló ajánlat.

Más rigai szálláshelyek online foglalása - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

A reptérről a 22-es busszal könnyen be lehet jutni a városba (buszjegy: 1,15 €)

,, Rigában elektronikus jegyrendszer van. A jegyeket fantáziadúsan "E-talons" névvel illetik. Nincs beléptetőkapus állomás, a villamosok, trolik és buszok fedélzetén találhatóak az érvényesítő készülékek.

Érdekesség, hogy az idő alapú jegyeket (mint pl a napijegy) is minden felszállás után érvényesíteni kell. Ennek oka feltehetően az lehet, hogy így igyekeznek pontos statisztikát nyerni arról, hogy melyik járat mennyire kihasznált. Az egyetlen papíralapú jegy, ami megmaradt, az a vezetőnél váltható vonaljegy. Arra az esetre, ha nem lenne nálunk kártya, és a közelben sem lenne automata/pénztár meghagyták a lehetőséget, hogy a vezetőnél is vegyünk vonaljegyet. Azonban igyekeznek mindenkit elrettenteni ettől, a vezetőnél váltott jegy brutálisan drága, 2 euró, míg a sima, elektronikus vonaljegy 1,15, a napijegy pedig alig 5 euró. Érdekesség még, hogy van egy speciális, 0 eurós (vagyis ingyenes) átszállójegy. Ezt a vezető akkor adja ki a járművön tartózkodó utasoknak, hogy ha valamilyen üzemzavar miatt a jármű nem tudna végigmenni az útvonalán. Ezzel a jeggyel aztán egy órán keresztül szabadon lehet utazni a városban. (2015)" forrás

p.b.

Étkezés

,, Hova üljek be egy igazi rigai fogásra?

Kolonade: Ebben az étteremben képesek 72 órán főzni a marhahúst egyetlen fogás kedvéért, ott talán nagyot turistaként sem lehet csalódni. Romantikus énünk még ennél is jobban értékelte azt az egyetlen kisgombóc rebarbara szorbetet, amit ugyan tízszer akkora jégágyba tálaltak, de a séf a saját kertjéből szedett hozzá virágot, hogy díszítésként belefagyassza nekünk.

Valter's: Vidéki hangulat a belváros közepén, amely pont olyan fogásokat kínál, mintha hátsó udvarában egy saját mini gazdasága lenne tehénnel, szárnyasokkal és kecskével. Éléskamrája csak a közeli farmokról beszerzett zöldségekből, húsokból és tejtermékekből áll, mindössze a borsot, a kávét és a sót vásárolja külföldről. Ha házias ízekre és barátságos, vidéki vendéglátóhelyes légkörre vágynak, válasszák ezt az éttermet!

Le Dome: A rigai Dóm közelében található, a Balti-tengerből és a lett tavakból fogott lepényhaltól kezdve, a kecsegén és tőkehalon át a polip-falatokig bármilyen, korábbi életében úszó élőlényt felszolgálnak, amiket izgalmas ízvilágú szószokkal és friss zöldségekkel, fűszernövényekkel körítenek. Ha igazi halas fogásokra épülő éttermet keresnek, ezt mindenképp fontolják meg, hétvégente ráadásul zongorakíséret mellett költhetik el vacsorájukat. Bővebben itt.

Muusu: Fagerendákkal tagolt, téglás falborítás, lenvászonból készült függönyök és lámpabúrák – ez a mérsékelt színvilágú, de természetességet sugárzó skandináv hangulatú étterem fogadja vendégeit az óváros egyik XIX. századi épületében. Oldalukon azt hirdetik, hogy Riga egyik legjobb szakácsa a felszolgált ételek garanciája, és ebben tényleg nem lehet nagy túlzás. Menjenek ide, ha valami nagyon különlegeset, nagyon szépen tálalva szeretnének enni.  (2016)" forrás

diétás

,, A balti konyha nem különösebben fogott meg.
A Lido nevű étteremhálózat valamelyik tagintézményébe azért érdemes egyszer betérni. Modern önkiszolgáló kifőzdére hasonlít, amelyben néhány helyi fogást is megkóstolhatunk. Az éttermet sokan dicsérik, de mi nem voltunk oda érte. Már csak azért sem, mert az adagok nem a magyar gyomor méretéhez voltak igazítva. Ami feltűnt, hogy nagyon kedvelik a kaprot, egy csomó ételt ízesítenek vele. (2017)" forrás


,, Riga a turistát – jó házigazda módjára – a gyomránál fogja meg. A városban az elmúlt néhány évben valóságos éttermi boom történt, nem fogunk csalódni, bárhová is térjünk be néhány falatra.

Az Entresol például úgy definiálja magát, mint az első „knapas” étterem a városban. Tulajdonosát, Raimonds Zommerst az ország legtehetségesebb séfjei közt jegyzik, ő alkotta meg a szót, ami a spanyol tapas-hoz hasonló kis fogásokat jelenti, alapul véve a lett „knapi”-t (jelenétése: alig), melyet a tapas szóval gyúrt össze. De Raimonds nemcsak nyelvújításban jeleskedik, fogásai, főként a főétel előtti knapas-műremekek – mint például a rebarbarazselés nyúlpástétom fokhagymalekvárral – enyhe franciás beütésről árulkodnak, de az alapanyagokban mindig fellelhetjük a helyi specialitást.

A Restaurant 3 láthatóan a helyiek egyik kendvence. A modern, trendi milliőben a fogások látványvilága sem mellékes, valamint a szertartásos tálalás, némely fogásnál még a szárazjeges trükköt is bevetik a show kedvéért. De mindezt messze felülmúlja az étel minősége és különlegessége. Mintha egyenesen az erdőből vagy egy biogazdaságból érkeztek volna asztalunkhoz az ínycsiklandozó fogások.

A Le Dome – melynek tetőteraszáról a középkori dóm panorámája fogad – a halételek specialistája, tengeri és édes vízi halakat egyaránt kínál, mesterien ötvözve a lett tradicionális fogásokat a mediterrán konyha ízvilágával.

A városi parkban, a szabadság emlékmű és az opera szomszédságában fekvő Kolonade a szezonalitásra és a kiváló helyi termékekre alapozza menüsorát, még a desszerteket is meghintik az erdőben fellelhető összes bogyóval, kökénytől a berkenyéig. (2017)" forrás


Ajánlott éttermek, kávézók:
Double Coffee - nagyon finom forralt bor és forró koktélok
Milda - tradicionális balti konyha, nagyon finom ételek
Two More Beers - Riga egyik legjobb étterme, ha itt jártok ne hagyjátok ki a tradicionális lett 'Rye bread dessert'-et

Vásárlás

Vásárcsarnok

(Rīgas Centrāltirgus)

,, Ne hagyjuk ki programunkból Riga „gyomrát”, a vásárcsarnokot, ahol szó szerint egy teljes napot elidőzhetünk nézelődéssel, kóstolgatással, s az olyan tradicionális ételek és italok mellett, mint a kvasz és a fekete kenyér, eddig soha nem ízlelt ritkaságokra is bukkanhatunk. Riga legendás vásárcsarnokát levitézlett zeppelinhangárokból alakítottak ki

A csarnok – még az ínségesebb a szovjet időkben is – a jólétet, a gazdagságot szimbolizálta, mindent megtalálunk itt, ami egy jól felszerelt „éléskamrába” való: a legkülönfélébb édesvízi és tengeri halakat – élve, nyersen vagy füstölve, pácolva – ikrákat, a legdrágább kaviárt, vad- és háztáji állatok husát és belsőségeit, az elmaradhatatlan sajtválasztékot, főként helyi termelők gazdaságaiból, hatalmas sós és édes pékáru-felhozatalt, számtalan fűszert (a Lettországban nem honosakat is), gyógy- és fűszernövényt, mézet, magvakat, bogyókat, gombákat, gyümölcsöket és temérdek zöldségfélét, nyers vagy savanyított változatban. S a virágkavalkádot, ruhaneműket, háztartási és egyéb bolhapiaci termékeket, no meg a jó kis kifőzdéket most nem részletezném.

Számomra – kicsit émelyítő – újdonságként hatott a fekete teában pácolt és zselésített angolnaszerű hal (cepti negi), mely láthatóan népszerű étel, a helyiek vitték, mint a cukrot. De a kannabisz magjából készített lekvár is itt került először látószögembe, amit viszont a pesti piacokon is szívesen vennék, az eper és a málna nemesítéséből született savanykás gyümölcs , a szamócamálna. (2017)" forrás

Ikrák a halpiacon - n.e. fotója

,, Kevés autentikusabb helyet tudok elképzelni, ahol az ember igazán belesimulhat egy másik országimage-1.jpg mindennapjaiba, mint a piac, kihagyhatatlan program, akárhol is járunk. De különösen igaz ez Rigára, ahol a legnagyobb piac található Európában, ami szintén a Világörökség részét képezi. Maga az épület négy óriási, "újrahasznosított" Zeppelin hangárból áll, belül pedig elképesztő forgatag.

Rengeteg autentikus termékkel, isteni sajtok, vajak, joghurtok, rozskenyerek, lazac és kaviár, ameddig a szem ellát. A legkülönfélébb zöldségek, gyümölcsök, végeláthatatlan sorokban. Vörösáfonya, frissen, nem aszalva, és vörösáfonyalé, ettől azonban óva intek mindenkit, aki nem kellően elszánt, hogy magába öntsön 2 dl antioxidáns-koncentrátumot, mert egyébként valami elképesztően, rettenetesen savanyú. De ha már arra jár az ember, akkor egy próbát megér! (2019)" forrás

Szórakozás

,, Ahogy a legtöbb nagyvárosban, Rigában is van fancy szórakozóhely, ilyen például a Rock Café. Annak ellenére öltözik szinte mindenki Depeche Mode-tagnak (a ki nem mondott dress code a fekete-fehér), hogy a zenét a Nirvana–Metallica–Aerosmith hármasának metszetében keverik. A Rock Café a legbelebb belvárosban van, a lányok szépek, a fiúk kinyalják magukat, azaz a közönség teljesen elüt attól, amit közhelyesen a név mellé képzelnél. Azt mondják a helyiek, hogy ez amolyan randihelyszín, ezt megelőzően jellemzően a Tokyo Sushi franchise éttermébe mennek a Tinder online világából, ott dől el, hogy továbblépnek-e. A sushiért a lettek megvesznek, a hal annyira alapélelmiszer náluk, mint egy átlag magyarnál a parizer.

A Rock Cafénak megvan az ellentéte: a tehetősnek tűnő Baltikum-főváros lepattant kocsmával is el van eresztve, kétsarkonként szembejön egy koszos bár. A Cinema például ez a vonal, a wurlitzerből lett, tangóharmonikás metál bömböl, ami három percig szórakoztató, aztán nem, azaz egy fokkal jobb, mint a nemzeti italuk, a Balsam, ami egy ócska gyomorkeserű – pont három másodpercig szórakoztató, aztán nem.

A magyarokban (általában) él az a tévhit, hogy a romkocsmát mi találtuk ki / valósítottuk meg, és tőlünk tanulta a világ, de ez annyira igaz, mint hogy a magyar bor alapvetően világklasszis, vagy hogy az Újlipótváros tényező lehet Budapest gasztronómiai térképén.

A Kaņepes Kultūras Center Riga kedvelt helye, a pesti Fogasházra emlékeztet, csak szűkebb, keskenyebb, barátságosabb és emberközelibb. Vasárnap is olyan élet van, hogy őrület, abból kiindulva el sem tudjuk képzelni, micsoda muri lehet péntek este. A hét utolsó napján is telt ház volt, 18 éves diáktól a negyvenes családapáig volt itt minden. (2017)" forrás

Forralt bor - n.e. fotója

Rockabilly House - talán ez a hely volt az egyik fénypontja az utazásnak, semmiképp ne hagyjátok ki ha Rigában jártok! Hétvégén voltunk itt így élőzene volt, remek hangulatot teremtve. (2022)

Közbiztonság

Magányos férfi turisták figyelem! A bárokban, szórakozóhelyeken legyenek óvatosak, mert az orosz maffia által alkalmazott hölgyek a közös italozásokkal brutális számlát produkálhatnak. Leitatják az áldozatot és aztán elvesznek minden pénzt, lenullázzák a bankkártyát. Gyanakodni kell, ha túl gyors sikert érünk el helyi hölgyeményeknél....  

Kéretik elolvasni a Lettország főoldal fotóegyvelege alatti kommentár rovatban az ezzel kapcsolatos beírást.   

Látnivalók

  • Kitüntetett figyelmet érdemelnek a 19-20. századfordulón épült szecessziós épületegyüttesek az Alberta ielán.
  • A Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) a világ legegységesebb szabadtéri múzeuma, amely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmokat és gazdasági épületeket mutat be.
  • A Szent Péter templom, amelyet a feljegyzések 1209-ben említenek először.
  • A városház tér és a Feketefejűek háza, a nőtlen kereskedők céhének székháza.
  • A Rigai Dóm (A Szűzanyának szentelt templom). Építését 1211-ben kezdték. Jelenleg a Lett Lutheránus egyház püspöki szék temploma. Rendkívüli értéke az 1601-ben készített orgonája Ez 7000 síppal a világ egyik legnagyobb mechanikus templomi orgonája.
  • A Szabadság emlékmű. 1935 novemberében leplezték le. A Lett szabadság emlékműve egy női szobor, aki a feje felett egy három csillagból álló ívet tart. A három arany csillag Lettország három tájegységét Kurzeme-t, Vidzeme-t és Latgale-t szimbolizálja. forrás

Látnivalókról részletesebben - itt

Olvasmányos linkek és vélemények

"A 700 ezres Riga lakói közül állítólag egy kicsit több a lett, mint az orosz, nos ez az utcán egyáltalán nem jött le. A belvárosban jóval gyakoribb az orosz szó. Szállodánk a belvárosban a szecessziós negyed - mert ilyennel is dicsekedhet Riga - szélén várt ránk. A legfelső emeleten kaptunk egy koktélt, jó fej orosz srác nagyvonalú adagokból dobta össze, majd kimehettünk az este 10 órai ragyogó napsütésben fényképezgetni az igencsak megkapó panorámát.


Ezután tettünk egy kört a szecessziós házak között. Több százat tartanak nyilván, de a legszebbek itt összpontosulnak néhány utcában. Egyik szebb mint a másik, legtöbbjében követségek tanyáznak, az egyik legérdekesebben a magyar. Jóleső érzéssel rommá fényképeztük. Riga is német város volt, méghozzá dúsgazdag kereskedő város, innen az igény a szépre, a modernre és kissé hencegőre. Az építész tervezők között is van jó néhány német, a legismertebb azonban a még híresebb filmrendező Szergej Eisenstein apja Mihail Eisenstein. A bonyolult balti viszonyokat jól jellemzi, hogy Eisenstein apja német, zsidó és svéd ősöktől származott, míg édesanyja orosz volt. Hasonlóan bonyolultak és sokszínűek az épületek díszítései, és a sokféleség ellenére az összkép, az összhang is megvan. Látni Pesten, Bécsben, Párizsban és sok más európai városban szép szecessziós épületeket, de ilyen sűrűségben csak itt.


Másnap az óvárosban a Feketefejűek házánál kezdünk. Megtudom ez is replika, régi tervrajzok, archív fotók segítségével, a varsói óvároson pallérozott lengyel mesterek remeke az épület 1990-es évekből. Már korábban is fejtegettem, az itteni látogatásom csak megerősítette, nagyon egyetértek ezzel a bátor kísérettel: ne hagyjuk elveszni a múlt egy-egy pompás darabját, mert bármely okból megsemmisült, ha lehetőség van, alkossuk újra a múltat. Kora délután jelmezes idegenvezető kalauzolása mellett meggyőződhettünk arról, hogy az épület belső rekonstrukciója során a helyiségeket is korhűen díszítették és hibátlanul bútorozták." forrás


"A hatalmas Szabadság-emlékmű az első független Lettország idején készült, egy Nagy Péter szobor helyére. A nőalak által tartott három csillag az ország három ősi részét, Kurzemét, Vidzemét, és Latgalét jelenti. Innen szinte nyílegyenesen mehetünk a városházához. Nem is a városháza érdekes - bár szépen zenélő óra van rajta, hanem a Feketefejűek háza. Itt laktak azok a nőtlen céhtagok, akik a város védelmét látták el. 1344-ben épült, 1941-ben megsérült, mire a szovjetek utolsó szemig eltakarították a romokat. Mögötte magasodik a Szent Péter és Pál templom. Három templom szerint tájékozódtam a városban: Szt. Péter és Pál a legmagasabb, a Dóm a legszélesebb, a Szt. Jakab a kerek. A Szt. Péter és Pál templom tornyában fel lehet menni - szerencsére részben lifttel.

A legszebbnek a Szt. Jakab templom melletti "három nővér" házakat találtam. A Dóm tetején hatalmas kakas jelzi, hogy Rigában az evangélikus vallás a vezető. Itt bizony belépődíjat kellett fizetni. Igaz, így bemehettem a kerengőbe is, ahol a számtalan kőfaragvány mellett látható az eredeti rézkakas a toronyról. A dóm mögött aranyos szobor áll: a Brémai muzsikusok, a testvérváros Bréma ajándéka. A japán és orosz csoportok minden tagja külön-külön fényképeztette magát a szoborral, sokáig tartott kivárni, míg eltűnt körülötte a tömeg. A Brémai muzsikusokkal szemben nyílik a János udvar, egy kis átjáró a Kaleju ileába. Aranyos zeg-zugok, vízipipás teázó, parkoló autók (hotel is van itt), és állandó nagy gyalogosforgalom. (2011)" forrás

"Riga semmi olyat nem tudott mutatni, ami különleges lett volna. Szép város, de semmi extra. Találkoztam véletlenül egy magyar nővel. Ő viszont pozitívan csalódott Rigában, mert kevesebbet várt ettől a várostól. Azt hitte, hogy nagy még a volt szovjet befolyás. Szerinte Tallin egyébként szebb, mint Riga. " forrás


"Rigának, minden bája ellenére, kissé nyomott hangulata van. Ezt leginkább a búskomor emberek okozzák, nagyon sok a „rossz arcú” ember az utcákon. További bosszantó tényező a boltok látványos hiánya. Miközben majd minden sarkon van kaszinó (voltunk olyan téren, ahol három kaszinó működött), addig élelmiszert viszonylag kevés helyen tudtunk beszerezni. Ez oda vezet, hogy a kevés élelmiszerboltban állandóan óriási tömeg van. A szállásunkhoz legközelebb eső pályaudvari szupermarketben este fél 10-kor is 15 percet kellett sorban állni. Pedig a pénztáros iszonyatos sebességgel dolgozott, elpakolni sem volt időnk, már jött a következő vásárló holmija. Riga persze kihagyhatatlan, ha az ember a Baltikumba utazik, és összességében nem is rossz hely, de azért érdemes felkészülni a kisebb zavaró tényezőkre. (2015)" forrás


,, A várost nem nyomoztam teljesen le indulásunk előtt, így voltak meglepetések. Például, hogy kicsi, hiába a Baltikum legnagyobb városa. Rigának összesen 700 ezer lakosa van, 40%-a lett, 40%-a orosz, a maradék pedig a többi környező országból érkezett.

A reptéren becserkésztük a 22-es buszt, vettünk jegyet (feltöltős jegyük van) majd bementünk a városba. A busz a piacnál tett minket le, pont jókor, ugyanis kezdtünk éhen halni. A piacon mindent árulnak. Meg persze mint minden rendes piacon, vannak kifőzdék is. Ajánlom mindenki figyelmébe ezeket a kajáldákat mert egyrészt ott van az ember orra előtt a kaja, lehet választani, másrészt meg látja, mit esznek a helyiek, amit ugye egy turisták által frekventált étteremben nem biztos, hogy látunk. Hárman háromfélét ettünk, levessel, másodikkal, körettel, itallal együtt fizettünk 9 euró valamennyit.

Utána átpingvinkedtük magunkat az óvárosba. A zebrákat, jelzőlámpákat nem szeretik itt sem. Az óváros 1997-től a világörökség része, valóban nagyon szép, és rendben van tartva. Lepukkant épületet nem láttunk, illetve azért maradt még néhány, amit épp most újítanak föl.
A meglepő dolog Rigában a plázamánia. Nem kicsit, nagyon! A vasútállomás is egy plázából nyílik, de mellette van másik kettő, illetve az óváros szélén is volt egy egész háztömbnyi. Érdekesség kedvéért, vásárlók is voltak benne, nem csak nézelődők.

Rigában a vasárnap pont olyan nap, mint a hétfő, minden ugyanúgy nyitva, így bementünk az egyik plázába csak úgy megnézni milyen is. Persze pont olyan, mint máshol és centire ugyanazok a boltok vannak, mint bárhol máshol. Mily meglepő.

Reggeli után igyekeztünk odaérni délre a Szent Péter-templom elé, ahonnan az ingyenes túra indul, de előtte pont útba esett a Riga Balzam bolt, ahol ittunk egy isteni balzamos kávét és egy forró narancsleves, fahéjas italt, szintén balzammal megtámogatva. Mindkettő extra jó volt!

Riga szecessziós (Art Nouveau, Jugendsti) épületei vonzottak épp. Ehhez a villamost kellett becserkészni. Nem könnyű feladat mert annyira egyszerű a tömegközlekedés Rigában, hogy térkép is alig mondja meg. És valóban, a villamos odavitt minket, mi végigsétáltunk pár utcán, majd szétfagyva elindultunk a legközelebbi buszmegállóig. Kiderült, hogy a busz kétóránként jár, és mi láttuk elmenni az előzőt. De sebaj, pár saroknyira viszont egy egész busz és trolicsomópont volt, így pár perc várakozás után jött is egy fűtött troli :)

Riga jó hely, az emberek beszélnek angolul, és bár egyetlen mosolyt sem láttam míg ott voltunk. (2015)" forrás


,, Riga nem képzelhető el szecesszió nélkül. A belváros épületeinek harmada ebben a stílusban épült. A világon sehol máshol nincs ilyen nagy mennyiségű Art Noveau bérház ilyen kis koncentráltságú területen. És miért szecesszió? Mert a város ezen stílus terhoditasa alatt fejlődött a legnagyobbat...
Az egész negyed rövid idő alatt 1904 és 1914 között épült fel, az utolsó években úgy felgyorsult az építkezés hogy 1913-ban ötszáz csodás homlokzatú házzal bővült Riga.
A gyors építkezésre azért volt szükség mert mindössze tizenhét év (1897-1914) alatt a város lakossága majdnem duplájára növekedett. A cári Oroszország második legnagyobb kikötője lett az 1914-ben fél milliós Riga. Hideg teleken amikor Pétervárt a befagyott Finn-öblön keresztül nem lehetett megközelíteni az egykori jégmentes Hansa város lett az orosz ipari import és exportáruk egyetlen rakodókikötője. (Ata, 2021)

Fotóegyveleg

A modern építményeket ízlésesen integrálják a műemlékes környezetekbe. - Ata fotója

Kegyeletsértő disznólkodás - - n.e. fotója

Függetlenségi emlékmű - Elter fotója

Vansu-híd - Elter Karcsi fotója

Emelem korsómat - k.p. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon