ÚTIKRITIKA.HU / Lettország


Lettország

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A lettek | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

.

t.k. fotója

Földrajz

Lettország szomszédai: Észtország, Litvánia, Oroszország, Belarusz. Lettország kisebb, mint Litvánia, és kb. ugyanakkora, mint Észtország.

Az ország hivatalos nyelve a lett, de nagyon sokan beszélnek oroszul, hiszen az ország lakosságának egyharmada orosz (részben a szovjet idők tudatos betelepítési politikájának eredményeképpen). Rigában az utcán szinte többet hallani az oroszt, mint a lettet. Riga a legnépesebb város (kb. 900 ezer lakos) a balti államok térségében.

Lettországban több a nő, mint a férfi.

Időjárás és éghajlat

Lettországban nyáron hűvösebb időjárás az itthoninál, de tenger és a tavak azért alkalmasak fürdőzésre. A tél hideg és hosszú ideig tart. A nyarak elég melegek (magas a páratartalom), az ősz többnyire szeles és esős, a tavasz jellemzően napsugaras. Az év átlag 180 napján vagy eső van, vagy hó.

Lettország időjárása

Nagyon hideg tél volt...

Történelem

1918 előtt Lettországnak sokféle neve volt. A középkorban a területet a teuton lovagok köréhez tartozó Livóniai Rend gyarmatosította.

A 16. század második felében az oroszok szállták meg, majd a 1629-től csaknem száz éven keresztül a svédek. Azután újra elfoglalták az oroszok és 1918-ig birtokolták területét.1918-tól 1940-ig független országként élhetett, de Sztálin Szovjetuniója 1940-ben elfoglalta. 1941 és 1941 között a náci Németország szállta meg Lettországot. A németek veresége után újra Szovjetunió vette vissza az ország feletti uralmat.

Lettország kényszerből a Szovjetunió része volt (szövetségi köztársaságként) egészen a függetlenné válásáig, ami 1991-ben történt meg. 1989-ben a lettek litvánok és észtek millióival együtt élőláncot alkottak és így demonstrálták azt a vágyukat, követelésüket, hogy függetlenné válhassanak a Szovjetuniótól. Az utolsó szovjet (azaz már orosz) csapatok csak 1994-ben hagyták el Lettország területét.

1991-es barrikád emlékmű - Elter Karcsi fotója

Hosszú évekig Lettország rendkívül kiszolgáltatott volt Oroszországtól gazdaságilag, nyersanyagok tekintetében, leginkább az áramszolgáltatás vonatkozásában. Lettország 2004-ben lett az Európai Unió tagja. A 2008-as pénzügyi világválságot megelőző években Lettország Európa egyik leggyorsabban fejlődő országa volt.

Manapság

Lettországot egy felmérés alapján a világ második leginkább környezet-tudatos országának tartják (környezetvédelmi teljesítmény index). Lettország fő exporttermékei: a fa, feldolgozott fatermékek, hal, haltermékek, fémek, élelmiszerek, gépek.

"Lettország tökéletes példája a makrogazdasági egyensúlytalanság sikeres korrekciójára. Lettország 2012-ben az EU országai közül a leggyorsabb gazdasági növekedést jegyezhette, az ország GDP-je 5,1%-kal növekedett, 2013-ban ez a szám 4,1% volt. Dombrovskis és Lettország az európai, gazdasági értelemben vett jobboldal hős figurája lett, minden létező fórumra meghívták, ahol mantraszerűen ismételte a lett csoda titkát: amennyiben eljön a megszorítás ideje, muszáj gyorsan és kompromisszumok nélkül cselekedni, világos, mindenki által megismerhető menetrend alapján." forrás

"Lettország ma a gazdasági mutatók alapján az EU élcsoportjához tartozik. Számos sikeres tagállam álmodni sem mer olyan ötszázalékos gazdasági növekedésről, amilyet a lettek tavaly produkáltak. A tervezett költségvetési deficit, amelynek felső határát az EU három százalékban szabta meg, egy egész két tized. Egyszázalékos inflációjuknál Európában csupán a svédeké alacsonyabb. Csak a kilencszázalékos munkanélküliség túl magas, bár tavaly óta az is hat százalékkal csökkent." forrás

A lettek

 • A lettek többsége protestáns vallású, egyedül a Latgalia nevű délkeleti régióban vannak többségben a római katolikusok. Állítólag a lakosságnak csupán kb. 7 százaléka jár rendszeresen templomba.
 • A lettek körében a jéghoki és a kosárlabda a legnépszerűbb sport.
 • Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint a világon a lett nők átlagosan a legmagasabbak. Ez az átlagmagasság nem is olyan nagy: 170 cm. 
 • A lettek nagyon büszkék a népdalaikra, amelyekből rengeteg van (becslések szerint 30 ezer). Nagyon sokszor rendeznek népdalfesztiválokat és rengeteg kórus létezik. Énekelnek, dalra fakadnak, amikor csak lehet.

c.a. fotója

Szeretlek lettül: Es Tevi Milu

Laza, nem teljesen komolyan vehető, de elterjedt általánosítások (sztereotípiák) a lettekről:

 • A lettek nem kötődnek túl szorosan az országukhoz, nagyon sokan közülük könnyed szívvel vándorolnak el más országokba. Ennek a sztereotípiának szögesen ellentmond egy másik, ami szerint a lettek túlságosan is nacionalisták.
 • A lett nők szépek, a lett férfiak az európai átlaghoz képest magasabbak és sok a jóképű pasi. Ennek tükrében fura, hogy a litvánok a letteket kutyafejűeknek nevezik. Az észtek szerint a letteknek lábanként hat lábujjuk van. Az oroszok szerint a lettek túl zárkózottak, és dühöngőek, a turisták tapasztalata viszont az, hogy a lettek vendégszeretők és elég nyitottak.A szomszédországokban lakók gyakran állítják, hogy a lettek hiszékenyek, együgyűek, ugyanakkor ennek ellentmondóan azt is, hogy ravaszak és megbízhatatlanok.
 • A lettek szeretik a természetet, sokan járnak gombászni. A letteknek jó a humorérzékük, annyira, hogy képesek az öniróniára is.
 • Sok lett beszél legalább 3 nyelven (lett, orosz, angol). Állítólag a lettek 40 százaléka tud oroszul.

Sokan állítják, hogy a lettek utálják az oroszokat, de ez a mindennapokban nem mindig bizonyul igaznak. A lettek viszont sérelmezik, hogy az oroszok és más külföldiek lenácizzák őket, mert sokan nem tekintik a második világháborús Szovjetuniót felszabadítónak. Az viszont tény, a letteknek nagyon nem tetszik, hogy az ott élő oroszok nem akarnak rendesen megtanulni lettül, ami mégiscsak az ország hivatalos nyelve. Amúgy az orosz anyanyelvűeknek tudniuk kell lettül, ha állami szolgálatban akarnak dolgozni, pl. rendőrként. Egyébként a lett kereskedők készségesen kiszolgálják a hozzájuk oroszul beszélő lett állampolgárságú oroszokat, hiszen az üzleti érdek felülírja számukra az érzéseket. Egyébként a lett hétköznapi nyelvbe sok orosz szó szivárog be, még manapság is.

A lettek törvénytisztelők, fegyelmezettek, dolgosak. A lettek az egymás közötti kommunikációban nagyon törekednek az aprólékos, gondos információadásra. A lettek roppant tisztelik a magántulajdont, és a városlakók misztifikálják a vidéki élet, a természeti környezet vonzerejét. Nagyon sokan állítják, hogy a lettek roppant komolyan veszik a rendet és a tisztaságot! Például a közlekedési szabályokat pontosan betartják és megvetik azokat, akik nem ezt teszik.

Turista etikett

 1. Lettországban tilos a dohányzás nyilvános helyeken!
 2. Rigában tilos közterületen (utcán, parkokban), nyitott üvegben, palackban alkoholtartalmú italt fogyasztani. A tilalom megszegőit 100 lat pénzbüntetéssel sújthatják. Az erősen lerészegedett egyéneket (akár turista is lehet, bár a helyiekre jellemző) a rendőrök igazoltatják, megbüntethetik, akár őrizetbe is vehetik.
 3. Tilos a kábítószerek beszerzése és birtoklása.
 4. A Lettországban tartózkodó külföldi állampolgárok a törvényszegések vonatkozásában azonos elbírálás alá esnek a lettekkel. A törvények ismeretének hiánya nem mentesít a személyes felelősség alól.

Gasztronómia

"Konyhaművészetüket is a sokféleség befolyásolta: északon észt, nyugaton német, keleten litván és belorusz hatás érvényesül. A hidegkonyhai ételek, a savanyú tejes készítmények és a házi sajtok jelentik a lett konyha alapjait. Klasszikus második fogás az ún. putra, azaz zöldséges gabonakása szalonnával, füstölt hússal, hallal és savanyú tejes termékekkel. Régi ételük a putyelsz: a savanyú zabot és borsót áfonyalével, aludttejjel tovább savanyítják és zabsűrítménnyel tálalják. A céklasaláta, a húsos és halas előételek, a tojás, sajt, túró és aludttej mellett a hidegkonyha része a sózott és marinírozott hering, a füstölt hal. Sok hagymát és mustárt használnak. A folyékony meleg ételek, levesek hiányát rengeteg kávéval "pótolják" a lettek, akik szeretik hozzá a piskótát és az omlós sütit is." forrás

Orosz a saláta

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon