ÚTIKRITIKA.HU / Lettország


Lettország

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

sült sonkás buci

Egészség

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás otthoni megkötése javasolt. Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú. A rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a Lettországban állandó tartózkodással nem rendelkező személyektől emelt díjas költségtérítést kérnek. Az egészségügyi ellátás után térítendő díjat a helyszínen kell megfizetni. Lettországban a csapvíz iható, de a hálózat eléggé elöregedett, ezért talán mégis jobb palackos vizet fogyasztani.

Lett vonat vécé

Közlekedés

Taxizás

Javasoljuk, hogy csak olyan taxiba szálljon be, amely megfelelő azonosítókkal rendelkezik (céglogó, szín stb.), magyarul kerüljük a taxis hiénákat.

Autóval

 • 0,5 ezrelékig tolerálják az autósoknál az alkoholos befolyásoltságot.
 • A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak. A külföldi gépjárművek esetén rendszeresen ellenőrzik a sebességkorlátok betartását.
 • Lettország az utak állapota átlagosnak mondható. Az utakat folyamatosan újítják, sok helyen útfelbontással lehet találkozni, így csak egy sávon közlekedhetnek az autók, mely jelentősen megnövelheti az utazási időt.
 • December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett.
 • A lakott területen a gépkocsivezetők jellemzően előzékenyek a gyalogosokkal, előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. "telezöld" szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is.
 • Autót könnyedén ezen a linken bérelhetünk.

Távolsági busz

A Lettországba irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint és elterjedt a balti országokban. Egyéni utazásoknál ajánlott közlekedési forma, mert megbízható, olcsó.

Étkezés

Az éttermekben, szórakozóhelyeken a rendelés előtt mindig alaposan nézzük meg az árakat és csak olyasmit rendeljünk, amelynek az árával teljesen tisztában vagyunk. A vendéglátóhelyeken tanácsos mindjárt a felszolgálást követően rendezni a fizetést.

,, Ne mulasszunk el pelmenyit és büdös (de finom) heringet enni, és némi autentikus lett (azaz Riga Balzsam), vagy éppen orosz (azaz vodka) itallal koccintatni arra, hogy ismét felfedeztük Európa egy szerethető szegletét. Az előbbivel mindenesetre érdemes óvatosan bánni, mert a legenda szerint Napóleon harc- és italedzett katonáit is a helyiek gyakori Riga Balzsam-kínálásban megnyilvánuló vendégszeretete tartóztatta fel, aminek következtében csúfos kudarcot vallottak a Baltikum meghódításával. Úgyhogy amikor a pincér szeme felcsillan, és visszakérdez, hogy biztosan a local poison-ból kérünk-e, legyünk elővigyázatosak, nehogy a Grande Armée sorsára jutva ne vágyjunk vissza a Baltikumba. (2019)" forrás

Közbiztonság

A nagyvárosokban, főleg Rigában a turista legyen óvatos azokkal az emberekkel, akik rámenősen ismerkedni akarnak vele, mert sokféle hátsó szándék húzódhat meg a nagy barátkozási gesztusok mögött. Kerülni kell az ismeretlenekkel való gyanús ügyleteket. A városokban a közbiztonság nem rossz, de Riga, a főváros turisták által látogatott részein gyakoriak a zsebtolvajlások. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után nem ajánlatos magányosan látogatni. Kerüljük a gyengén kivilágított utcákat.

Magyar külképviselet

Rigai magyar nagykövetség

Rigai magyar konzulátus

Tiszteletbeli konzulunk: Ariana Zupika

 • Címe: LV-1050 Riga, Aldaru iela 7.
 • Telefonja: +371 2942-6311
 • Ügyelet: 9-426-311 (mobil)
 • Fax: 216-266
 • E-mail: ariana@lanet.lv

Egyéb hasznos információk

2014. január elseje óta euró van náluk. Na, ezek is előttünk járnak már.

FotóegyvelegEz kenyér lett

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon