ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia - időjárás hónapokra lebontva


hirdetes

útikritikák


Jordánia - időjárás hónapokra lebontva

Időjárás januárban| Időjárás februárban| Időjárás márciusban|Időjárás áprilisban|Időjárás májusban|Időjárás júniusban|Időjárás júliusban|Időjárás augusztusban Időjárás szeptemberben|Időjárás októberben|Időjárás novemberben| Időjárás decemberben|

.

Aji fotója

Időjárás januárban

Janurában az éghajlat városonként és régiónkéntegymástól  eléggé eltérő lehet.

Ammanban januárban a legmagasabb hómérséklet 14 fok körüli, éjjel 9 fok körül. Ritkán esik az eső.

Akabában 20 fok körül van a legmagasabb hőmérséklet, éjjel 12 fok körül. Eső nincs.

Petrában a maximum 14 fok, a minimum (éjjel) 7 fok. Nagyon ritkán esik az eső.

Időjárás februárban

Amman térségében februárban a nappali átlaghőmérséklet 12-14 fok körül mozog. Éjszaka kifejezetten hideg van, lehet csak 3-6 fok, de néha lehet 1-2 minusz fok is. 

Télen, azaz novembertől márciusig esős évszak van ott. Január után február a legcsapadékosabb hónap. Átlagosan a hónap 11 napján esik valamilyen mértékben az eső. Tippem szerint a körút folyamán két olyan napjuk lesz, amikor lesz valami eső. Ezek többnyire rövidebb záporok. 6 órányi napsütésre azért számíthatunk.

Petra térségében hasonló az időjárás, mint Ammanban, azzal a pozitív különbséggel, hogy nagyon csekély az eső valószínűsége.

A tengerparti Aqabában a hőmérséklet jóval kedvezőbb. Napközben február első felében 18-22 fok melegre van jó esély. Aqabában legfeljebb felhős lehet az idő, de esőre nem kell számítani. Jókat lehet napozni. A tenger hőmérséklete várhatóan 20-22 fok közötti. Türhető.

A Holt-tengernél csak picit van hűvösebb, mint Aqabában. Nem valószínű, hogy esni fog eső.

Időjárás márciusban

Jordániában márciusban az átlagos hőmérséklet maximum 19 fok, és minimum 9 fok (ez utóbbi éjszaka). Esthet az eső, de legfeljebb csak a hónap nyolc napján, és akkor sem sokat, hosszan, és jellemzően a késő délutáni órákban. Napi nyolc órányi napsütésre lehet számítani.

Az ország északi részein, beleértve Ammant, a fenti átlaghoz képest hűvösebb az időjárás. Maximum 17 fok, és éjszaka 6 fok körül.

Petra időjárása márciusban általában kellemes, enyhébb időjárásra lehet számítani. A nappali hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 5-10 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége már csökken, és kevesebb csapadékra lehet számítani, de még mindig előfordulhatnak esősebb napok.

Március az egyik legjobb időszak Petra látogatására, mivel az időjárás kellemesebb, nem olyan forró, mint a nyári hónapokban, és az ideális időjárás a sétákhoz és kirándulásokhoz az ókori városban. Érdemes azonban megfelelő ruházattal készülni a hűvösebb éjszakákra, és mindig ellenőrizni az aktuális időjárás-előrejelzéseket, mivel az időjárás változékony lehet.

Időjárás áprilisban

Jrdánia áprilisi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában enyhébb és szárazabb az északon található Ammannál, míg melegebb és szárazabb az Aqabához közel eső déli régióban.

Amman áprilisban enyhébb időjárással rendelkezik, a nappali hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet lehűlhet akár 10 Celsius fokra is. Az eső valószínűsége alacsony, de néha előfordulhatnak záporok.

Aqaba áprilisban már melegebb, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, és az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra időjárása áprilisban általában kellemes és melegebb időjárást jelent, mint márciusban. A nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 10-15 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége már nagyon alacsony, és kevés csapadékra lehet számítani.

Április továbbra is egy nagyon jó hónap Petra látogatására, mivel az időjárás kellemes és ideális az ókori városban való sétákhoz és kirándulásokhoz. Azonban mindig érdemes megfelelő ruházattal készülni a hűvösebb éjszakákra, és megfelelő védelemmel ellátni magunkat a napsugarak ellen a magas nappali hőmérséklet miatt.

                              Petrában a Kincsesházhoz vezető keskeny szurdok, a szik (siq) - Elter Karcsi fotója (április)

És megérkezés a Kincsesházhoz - Elter Karcsi fotója (április)

Időjárás májusban

Jordánia májusi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában melegebb és szárazabb az Aqaba közelében található déli régióban, míg az Ammannot körülvevő területeken enyhébb időjárás várható.

Amman májusban általában kellemes időjárású, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony.

Aqaba májusban már nagyon meleg, a nappali hőmérséklet általában 35-40 Celsius fok között mozog, és az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra időjárása májusban általában meleg és száraz időjárást jelent. A nappali hőmérséklet általában 30-35 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és kevés csapadékra lehet számítani.

Május továbbra is egy jó hónap Petra látogatására, de az időjárás már forróbb, mint áprilisban, és az éjszakai hőmérséklet is magasabb. Fontos megfelelő ruházattal és védelemmel ellátni magunkat a napsütés és a nagy hőség ellen. Azonban még mindig ideális az ókori városban való sétákhoz és kirándulásokhoz. Érdemes az aktuális időjárás-előrejelzéseket is ellenőrizni, hogy felkészüljünk a várható időjárásra.

Időjárás júniusban

Jordánia júniusi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában nagyon meleg és száraz az Aqaba közelében található déli régióban, míg az Ammannot körülvevő területeken is meleg időjárás várható.

Amman júniusban általában meleg időjárású, a nappali hőmérséklet általában 30-35 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony.

Aqaba júniusban nagyon forró, a nappali hőmérséklet általában 40 Celsius fok körül mozog, és az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra időjárása júniusban általában nagyon forró és száraz. A nappali hőmérséklet általában 35-40 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és kevés csapadékra lehet számítani.

Június az egyik legmelegebb hónap Jordániában, és az időjárás a kirándulásokat és sétákat nehezebbé teheti az ókori városban. Fontos megfelelő ruházattal és védelemmel ellátni magunkat a nagy hőség és a napsütés ellen. Ha lehetséges, érdemes a napi programokat az esti órákra vagy a korai reggeli órákra időzíteni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Azonban az időjárás továbbra is alkalmas kirándulásokra, és a látogatók élvezhetik a szép sziklaképződményeket és más nevezetességeket a városban. Érdemes az aktuális időjárás-előrejelzéseket is ellenőrizni, hogy felkészüljünk a várható időjárásra.

Időjárás júliusban

Jordánia júliusi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában nagyon forró és száraz az Aqaba közelében található déli régióban, míg az Ammannot körülvevő területeken is meleg, de árnyékos helyeken kellemesebb időjárás várható.

Amman júliusban általában meleg időjárású, a nappali hőmérséklet általában 35-40 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony.

Aqaba júliusban nagyon forró, a nappali hőmérséklet általában 40 Celsius fok fölött is lehet, és az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra időjárása júliusban általában nagyon forró és száraz. A nappali hőmérséklet általában 40 Celsius fok felett van, míg az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és kevés csapadékra lehet számítani.

Július az egyik legforróbb hónap Jordániában, és az időjárás a kirándulásokat és sétákat nehezebbé teheti az ókori városban. Fontos megfelelő ruházattal és védelemmel ellátni magunkat a nagy hőség és a napsütés ellen. Ha lehetséges, érdemes a napi programokat az esti órákra vagy a korai reggeli órákra időzíteni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb

Időjárás augusztusban

Jordánia augusztusi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában nagyon forró és száraz az Aqaba közelében található déli régióban, míg az Ammannot körülvevő területeken is meleg, de árnyékos helyeken kellemesebb időjárás várható.

Amman augusztusban általában meleg időjárású, a nappali hőmérséklet általában 35-40 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony.

Aqaba augusztusban nagyon forró, a nappali hőmérséklet általában 40 Celsius fok fölött is lehet, és az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra időjárása augusztusban általában nagyon forró és száraz. A nappali hőmérséklet általában 40 Celsius fok felett van, míg az éjszakai hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és kevés csapadékra lehet számítani.

Augusztus az egyik legforróbb hónap Jordániában, és az időjárás a kirándulásokat és sétákat nehezebbé teheti az ókori városban. Fontos megfelelő ruházattal és védelemmel ellátni magunkat a nagy hőség és a napsütés ellen. Ha lehetséges, érdemes a napi programokat az esti órákra vagy a korai reggeli órákra időzíteni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb.

Időjárás szeptemberben

Jordánia időjárása szeptemberben változó lehet az ország különböző területein, de általában kellemes és enyhébb időjárásra lehet számítani az Amman és a Petra környékén található területeken, míg az Aqaba közelében még mindig meleg időjárás várható.

Amman szeptemberben általában kellemesebb időjárású, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége növekszik, de általában csak rövid záporok várhatóak.

Aqaba szeptemberben még mindig meleg időjárást mutat, a nappali hőmérséklet általában 30-35 Celsius fok között mozog, és az éjszakai hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra szeptemberben általában kellemes időjárású, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége növekszik, de általában csak rövid záporok várhatóak.

Időjárás-öltözködés. Napközben 28-32 Co volt, ebben mászkálni, caplatni a helyszíneken elég meleg volt, de kibírható egy rövidnadrág-rövidujjú póló/blúz szandál/könnyű cipő szettben. Este lehűlt kellemes szintre (~20 fok), a csajok néha még hosszúujjút is felvettek, mert akkor már megtűrték magukon. A fő indok persze inkább az volt, hogy városi környezetben – Amman, Madaba főleg – eléggé megnézték őket, ott kihívónak minősült ez az öltözet. (A helyiek számára olyan, mintha itthon valaki bugyiban menne az utcára). Szólni nem szólt senki, de a férfiak kifejezték az „érdeklődésüket” (utánuk fordultak, akár füttyögtek is) az idősebb nők viszont a rosszallásukat. Szóval esetleg annak (lányoknak, persze), aki el akarja kerülni, jobb úgy válogatni a ruhatárat, hogy legalább térdig érő laza nadrág / szoknya és legalább rövidujjú felsők legyenek. Turistaközpontokban – főleg Petra – egyáltalán nem gond, ott senkit nem érdekel. A sivatagban pedig úgy is saját csapatotokkal vagytok, plusz a helyi (autó) vezetőtök. A helyi nők körében egyébként mindenféle megoldás volt, kevés nő volt teljesen „lefüggönyözve”, többen csak az arcot hagyták szabadon, de volt, akin „csak” kendő volt, ami a hajukat takarta, nagyon keveseken semmi extra, teljesen európai ruhában voltak, pedig nem voltak turisták. A pasiknak mindegy, rájuk nem figyel senki. (2022)

Időjárás októberben

Jordánia októberi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában enyhébb és kellemesebb az Amman és a Petrá környékén található területeken, míg az Aqaba közelében melegebb és szárazabb az időjárás.

Amman októberben általában kellemes időjárású, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége növekszik, de általában nem jelentős.

Aqaba októberben még meleg, a nappali hőmérséklet általában 30-35 Celsius fok között mozog, és az éjszakai hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra októberben általában kellemes időjárású, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége növekszik, de általában nem jelentős.

Időjárás novemberben

Jordánia novemberi időjárása változó lehet az ország különböző területein, de általában enyhébb és kellemesebb az Amman és a Petrá környékén található területeken, míg az Aqaba közelében is melegebb időjárás várható.

Amman novemberben általában hűvösebb időjárású, a nappali hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 10-15 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége növekszik, és előfordulhatnak záporok.

Aqaba novemberben már hűvösebb, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok között mozog, és az éjszakai hőmérséklet általában 15-20 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége rendkívül alacsony, és a napfényes napok száma magas.

Petra novemberben általában kellemes időjárású, a nappali hőmérséklet általában 20-25 Celsius fok között mozog, míg az éjszakai hőmérséklet általában 10-15 Celsius fok körül van. Az eső valószínűsége növekszik, de általában nem jelentős.

Időjárás decemberben

2022. december végén, napközben ez volt nekünk: Ammanban 13 fok, Petrában 13 fok, Akabában 22 fok.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon