ÚTIKRITIKA.HU / Petra


hirdetes

útikritikák


Petra

Petra dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

K-T.  Gy. fotója


A Petra dióhéjban

 • A jordániai Petra romváros az UNESCO kulturális világörökségének a része (1985 óta). Az ókorban a nabateusok királyságának itt volt a fővárosa.
 • Itt forgatták az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagot. Al khazneh-et kell keresni hozzá
 • Petra meglátogatásához minimum 4 óra kell, de akár egész napot is el lehet ott időzni. A Petra-i belépő fejenként 50JD, 15 év alatt pedig ingyenes. Két vagy több napot csak azoknak érdemes ott tölteni, akik természetkedvelőként a környéket is be akarják járni, pl. szamárháton.
 • Petra meglátogatásának kiinduló pontja a Wadi Musa. Itt vannak éttermek, cukrászdák és néhány szálloda (még olyan is ahol árusítanak piát).
 • Érdemes a látogatás végére időzíteni a Látogató Központban lévő múzeumot.
 • Nyáron kegyetlen a hőség. Kora délután lehet akár 50 fok is!
 • Az utóbbi években jellemző vált, hogy októberben és novemberben essen az eső. Márpedig ez sokat ronthat a romváros meglátogatásának élményén.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Egész Petra felejthetetlen élmény: gigantikus, lenyűgöző
 2. Eltávolodni a turistatömegtől, élvezni a nyugalmat, a hely hitelesebb hangulatát
 3. A vörös elképesztő színárnyalatai
 4. Jó a turista infrastruktúra (pl. étkezőhelyek, vécék)
 5. Jobb gyalogolni, mint ló- vagy szamárhátra ülni, kivéve a magaslatokra való feljutásoknál
 6. Kedvesek a beduinok

Nem tetszett

 1. Nem éreztem kellemesnek a tevegelést, a ringató mozgása valahogy szédített
 2. A kolduló gyerekeket felnőtt gazemberek zsákmányolják ki
 3. A romvároshoz közel eső éttermek drágák és ehhez képest a minőség nem jó (pl. a Cave nevű étterem)

Vélemények

Nyitáskor, hajnal 6-kor, még sötétben már Petra bejáratánál álltunk (a szállásunk tök közel volt, parkoló még üres), így nem kellett tömegekkel sodródnunk és nagyon nem mindegy, hogy ennek a 20 km-nek a javát, a 800 lépcsővel 25 vagy 35 fokban tesszük meg (felfelé) és úgy, hogy szinte üres még az egész hely.. Hajnali 6-tól szinte folyamatosan mentünk, így fél 11 körül indultunk el lefelé a Monostorból. Azt gondoltuk, hogy visszafelé már gyerekjáték lesz, de azért nem 🙂, nagyon nem.. Viszont tényleg minden perce egy csoda.. Életünk egyik legnagyobb élménye..(2022)


A kirándulás előtt megvásároltuk a Jordan passt, ami kb 90 euróba kerül, de tartalmazza a turista vízumot, Petrába és még egyéb múzeumokba, látvényosságokhoz a belépőt. Mindenképp megéri már csak a Petra végett is, mert külön Petra 60-70 euró. Egy egész napot voltunk itt annak ellenére, hogy sok helyen azt javasolják, hogy legalább két napra érdemes ideérkezni. Számunkra elég volt az egy nap, mert szinte mindent sikerült Meg néznünk egy kis segítséggel. Ahogy megérkeztünk Petrába egy bácsika elcsábított minket, hogy ha egy napra jöttünk van egy javaslata. 30 JOD-ért, kb 35 euroért elvitt minket a hátsó bajárathoz egy JEEPel és így csak visszefele utat kellett megtennünk gyalog és nem oda-vissza(így 4 óra, 9km volt a gyalogút vissza). Valóban ügyesnek kell lenni, ha egy napra érkeztek. Úgyhogy a Jeepezest mindenképp ajánlom azoknak, akik csak egy napra érkeznek Petrába. Ráadásul már csak az Jeep út végett megérte, mert nagy élmény volt lógni az ablakban:)  (2021)


"A sziklába zárt város – Petra: számítottam rá, hogy ez lesz, de ilyen közel állni a sivatag hajójához – ehhez a hatalmas állathoz – kizökkentett amúgy sem sziklaszilárd nyugalmamból, hiszen karnyújtásnyira voltunk Petra lenyűgöző városától. Hallottuk, hogy nem elég rá pár óra; nem is úgy terveztük. Kényelmesen elhelyezkedtünk a nyeregben, és abban a pillanatban úgy éreztük, mintha az Ezeregy éjszaka meséinek díszletei közé csöppentünk volna, pedig még el sem indultunk a híres Siq magas falú, szűk szurdokának árnyékában. A tevék puha, lassú léptekkel indultak meg a kanyon bejárata felé, ahol várnunk kellett egy kis ideig, mert a turistacsoportokat csak korlátozott számban engedik be. De jó is volt ez, így legalább csak a porba fulladtunk bele, nem a tömegbe. Persze Petra csodás városát más közlekedési eszközökkel is meg lehet közelíteni, például kis szekéren vagy szamáron, de a tevénél autentikusabbat nem találni, hiszen anno ily módon utaztak a napkeleti bölcsek és a sivatagi karavánok népei is.

Elméletben már ismertük a sírokat, szentélyeket, a sziklába vájt lakóházakat, de a valóság sokkal lenyűgözőbb volt, mint remélni mertük volna. Már maga az 1,2 kilométer hosszú, fölénk magasodó Siq is ráhangolt a csodákra, de amint feltűnt a Kincsesház, amint a napfényben fürdik – azt sem tudtuk hová legyünk a gyönyörűségtől. A sziklából kifaragott, hellenisztikus stílusú sírhomlokzatok, a színház vagy a városközpont egykori épületei, palotái annak a változásnak a bizonyítékai, amelyet a korabeli hódítók, ha erővel nem is, de kulturálisan sikerrel értek el. A rózsaszín, a vörös, a sárga százféle árnyalata, valamint itt-ott egy zöldes tónus játszott a homokkő falak felületén, amelyeken kacskaringók és hullámok, valamint a kőzetrétegek mintái bűvöltek el minket. Ha festményen láttam volna ezt a szín- és formaorgiát, azt mondanám, giccses, de a természet nem szokott ízléstelen dolgokat alkotni." (Fillinger G. Dóra, 2014)


,, Petra egészen lenyűgöző. Petra óriási. Legszívesebben minden kis odúját felfedezném, főleg, ha mindeközben nem kell a túlélésért küzdeni a 40 fokban. Fél karom odaadnám, ha láthatnám valahogyan fénykorában ezeket az épületeket, a templomokat, a lakásokat, az utakat és fenn az áldozati helyet, vagy a kolostor mindennapjait, ahol már közeledve a záráshoz egy csésze tea erejéig leülünk megpihenni és vagy fél óráig csak bámuljuk a romokat egy árnyékos peremről.

A jordániai utazásom egyik csúcspontja minden kétséget kizáróan Petra volt, a nabateusok romvárosa. Már önmagában a viola, vörös, rózsaszín, sárga krém lés barna minden árnyalatában ragyogó homokkő lenyűgöző látvány a mély szurdokokban és völgyekben.

Az ismerkedés Petrával a szűk szoros, a Sik bejáratánál indul, amely 100 méter magasra nyúló sziklafalak között kanyarog. A bejárat előtt jobbra három, szabadon álló sziklakocka várja a látogatókat, amelyek feltehetőleg tömbsírok az 1. századból. Rendeltetésük nem ismert, a beduinok „dzsin-tömböknek”, azaz szellemesíroknak nevezték el őket. Velük szemben található az obeliszksír, alatta klasszikus nabateus épülettel.

Az 1,2 km hosszú Sik eredetileg folyómeder lehetett, amelyet a nabaták utcának köveztek ki. A falakon vízvezeték maradványai és vízfolyások is megtalálhatók.

Szinte kanyarról-kanyarra áll meg az ember fotózni. Nem lehet betelni a színvilággal, mivel nincs két egyforma alakzatú és színű szikla.

Az egyetlen „veszély” a lovasfogatok, akik a gyaloglás helyet a lovashintón vitetik el magukat a Kincstár épületéhez. A lovakat sajnáltam a legjobban, mert a ma már lebetonozott úton kell naponta többször megtenniük az utat.

A turista fényképekről vagy plakátokról általában már mindenki ismeri, vagy találkozott a az épület látványával. Petrát lényegében a Kincstár épületével azonosítják, bár szerintem a nevét az épületnek kevesen tudják. A sziklasoros, a Sik végén emelkedő kincstár mindenkit lenyűgöz. Az egyre szűkebb szurdok homályából először csak egy része bukkan elő, és csak lassan bontakozik ki az épület teljes, 43 méter magas homlokzata. Ekkor már-már Indiana Jones-nak érezhetjük magunkat, mivel Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmben is megcsodálhattuk már a „Kincstárat”, mint a Szent Grál utolsó nyughelyét.

Petra meglátogatásával egy gyerekkori álmom vált valóra. Kevés olyan hely volt eddig, ahol jártam, ami annyira magával ragadó lett volna, mint Petra, ugyanis nincs még egy hely a Földön, ahol ennyire belesimulna a város a tájba, amelynek a nagy részét a sziklákba vájták. (2018)" forrás


,, Már Petra bejárata a kanyargó sziklafalak között megadta nekünk a különleges izgalmi érzést. A színek, a sziklaformák már itt is letaglózóak, káprázatosak. Naná, hogy felidéződött az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag film itt forgatott jelenete. (Utólag megnéztem a jelenetet és furcsálltam, hogy a szurdokok közt lován vágtató Harrison Fordra mi a fenének erőltettek a hőségben bőrdzsekit.) A szűk szurdokokban lépkedve fokozatosan tárult elénk Petra csúcsélménye, a Kincstár a jelképpé vált bűvöletes homlokzatával. Ott álltunk a csoda előtt sokadmagunkkal, meghatódva, könnybe lábadt szemekkel. Nem túlzás, hogy Petrát a ,,világ hetedik csodájának” nevezik.

A Kincstár után jelentősen kiszélesedik a mozgásterep, ahol épületmaradványok, síremlékek sorakoznak. További főszereplő a kőbevájt Színház, amit a nabateusok után a rómaiak bővítettek ki jó nagy befogadóképességre. Petrában a látványosságok egy része már a római megszállás idejében épült. Petra, a sziklába zárt város egész napos bejárását a nagy hőség dacára gyalog vállaltuk, idegenvezető nélkül. Persze sok a turistacsoport és a sietős látogatók többnyire lovas hintóra (szekérre) szálltak, vagy szamárhátra ültek. Már csak azért is inkább gyalogoltunk, mert jól látható, hogy mennyire kegyetlenül bánnak gazdáik a szamarakkal. Sokan tevegelnek, de ezzel be kell vállalni az ugyancsak kizsákmányolt tevék kicsit szédítően ringató mozgását." forrás


,, Petrára két nap kell

A csodálatos sivatagi várost nem lehet és nem érdemes kihagyni a jordániai utazásnál. Petra lélegzetelállító és hihetetlen, de egyben nagyon fárasztó kirándulás is. Nem véletlen, hogy általában két napra javasolják elosztani a látnivalókat. Ha mindent meg akarunk nézni, az nagyjából 20-22 kilométeres túrát jelent 1200 méter szintmászással, mert több kilátópont, építmény és látnivaló a sziklák között és azok tetején található. Ha nagyon jó karban vagyunk, persze ez letudható egy nap alatt is, a város reggel hatkor nyit, de jobban járunk, ha szétosztjuk két napra. (2019)" forrás


,, Fontos, hogy korán kelj fel. 6 órakor már legyél a bejáratnál, így lehetőséged lesz egyedül végigsétálni a Siq-en, ami egy több mint egy kilométer hosszú kanyonszerű folyosó a város bejáratáig. Ennek a végén található a Kincstár, majd innen jobbra kanyarodva végigjárhatod a Homlokzatok utcáját, ahol magasba épített sírok ezreit láthatod. A következő 10 kilométeren egy lépcsősor vezet végig egyenesen a híres Kolostorig, útközben pedig templomokat és emlékműveket fedezhetsz fel. Több beduinok által üzemeltetett teázó sátrat is találsz, ahol lehetőséged van enni-inni valamit,valamint beszélgetni a helyiekkel. Maga a túra nem annyira nehéz, de legyen nálad elegendő folyadék és gondoskodj a napvédelemről.

Csábítónak tűnhet ló-csacsi-vagy teveháton megtenni a távot, de kérlek ne tedd. Az ott lévő állatokat szemmel láthatóan rosszul tartják, többször bántalmazták őket a szemem előtt. Ha szeretnéd támogatni a helyi lakosokat, annak van más módja is. Vásárold meg az ajándéktárgyaikat, vedd segítségbe őket túravezetőként, de ne vegyél részt állatkínzásban a saját kényelmed miatt. (2019)" forrás


,, 4 éjszakát Petránál töltöttük, így volt 3 teljes napunk az ősi sziklavárosra és környékére. E 3 nap alatt A-tól Z-ig bejártuk Petra látnivalóit, több hegyi túraútvonalat abszolváltunk, és megnéztük a Petra by night nevű esti showműsort is. Barangoltunk autóval a környéken is, melynek során bejártuk a sziklaváros vonzáskörzetében található látnivalókat, beleértve Kis-Petrát, Al Beidha romjait és Shobak várát. Petra tényleg egy páratlan látnivaló, amelyre elég időt kell szánni, mert érdemes alaposan felfedezni. (i.m..r, 2020)


,, Egy nap elég rá úgy, hogy az ember korán nyitásra megy. 7-kor nyit a pénztár, ahol a Jordan Passt le kell pecsételtetni. Kényelmes cipővel kell készülni, mert kb 25 km-t gyalogol az ember, ha mindent látni akar és nem csak vízszintesen! Kényelmesen pihenőkkel 10 óra alatt bejárható. (l.l., 2020)


,, Petrában a lovaglás nagyon szuper élmény volt, elvittek Indiana Jones ,,nyomdokain", fel a hegyre, eszméletlen tájakat látni, 1,5 órás túra volt – főként a lónak. (30 JOD). Teve: 300 métert 5 JOD-ért vitt, lehúzós, és itt a völgyben mindenki mindent el akar adni, bár ez Akabában is jellemző volt. Van még olyan 6 személyes elektromos golfkocsi is, az is jár, de csak teli láttam. Maga Petra különleges hely, csodálatos alkotásokat és tájakat, színeket, köveket lehet látni." (2022)


,, Petra szállásunkról reggeli után besétáltunk a beléptető kapun, és az egész napot ott töltöttük. A kincstárat és a monostort is bejártuk gyalogosan. 18 km-t mentünk, de nem volt vészes, szívesen tettük meg.
Sok étterem, és bár van bent, mi ittunk isteni gránátalma levet. Sok az árus, teve és szamár hátat kínáló beduin, de mi mindig mondtuk hogy köszönjük sétálunk.
Rengeteg már a turista, érdemes korán menni. A kilátóba felmentünk, fejenként 5 dinár.( alkudtam 4 főre 12 dinárra) (2022)


,, Ami kicsit rontani tud az élményen az a mérhetetlen embertömeg, főleg a főtéren és környékén. Ha van rá erő és kapacitás érdemes legalább késő délutánig bent maradni. Teljesen más lesz az egész hangulata, amint a turisták elindulnak vissza (alkudni is könnyebb ilyenkor a helyi árusokkal). Aki nincs ilyen fizikai megterheléshez szokva annak ez egy erősebb nap lesz, estére nem érdemes semmit szervezni. Mi itt a szállodában vacsiztunk és ki is dőlt mindenki.

Több útvonal van, mindegyik baromi hosszú. A legkönnyebb főútvonal megtétele (kisebb kitérőkkel, fotózással, felfedezéssel együtt) 7 órát vett igénybe. Túracipő erősen ajánlott, bár láttunk olyan jordán hölgyet aki tűsarkúban nyomta végig. Innen is respect. (a.r., 2022)


Ne érkezzünk a reggeli nyitáskor, mert óriási a tömeg és körülbelül élvezhetetlen a látvány, másrészt pedig ne higgyünk az ingyenesnek mondott szolgáltatásoknak.

Ilyen például a “jegy ára tartalmazza” lovaglás vagy tevegelés a bejárattól a Kincstárig, ami valóban ingyenes, viszont legalább öt Jordán dínárt (ez kb. 7-8 euró) kell jattolni érte. Ugyanilyenek az ingyen ajánlkozó “felkísérlek a legszebb pontig” emberek, ami szintén hasonló árban van a végén. Szóval ha ilyen szolgáltatásokat vennél igénybe, akkor minden esetben érdemes a legelején megegyezni az árban, hogy ne a végén érjen egy kellemetlen meglepetés. (2022) forrás

Megközelítés

 • Amman és Petra között a távolság kb. 180 kilométer. Autóval 2,5-3 óra lehet ezt a távot megtenni.
 • A Holt-tengertől Petráig az út kb. két és fél óra.
 • Aqabából Petra 127 kilométer távolságban van. Autóval: kb. 1 óra 50 perc.
 • Ammanból vagy Aqabából idetaxizni nagyon drága (kb. 200 euró). Érdemes autót bérelni vagy befizetni  buszos túrára.
 • Ha az izraeli Eilatból akarunk idelátogatni, akkor kell vízum (2016. január elseje óta), és fizetni kell mind Izrael, mind Jordánia elhagyásakor.

Szállás

Ajánlott szállodák:

Hasznos információk

 1. Jó túracipő legyen rajtunk, ne strandpapucs vagy szandál.
 2. Ivóvíz, fejenként minimum fél liter. Annak, aki  gyerekkel megy, folyamatosan figyelnie kell arra, hogy a kicsik is igyanak eleget.
 3. Nap ellen kapa vagy sapka, kötelező naptej

ktgy

Látnivalók

Kincstár

A Kincstár (Treasury) a Petra-i romváros egyik legismertebb látványossága, egy 2000 éves, díszes homlokzatú kőépület. A Kincstár előtt a kanyon falába vájt sziklatáblákra faragott díszes oszlopok és a homlokzatán látható domborművek miatt a látogatók gyakran elcsodálkoznak a művészet és a kézművesség magas szintjén, melyet a nabateusok, az ősi arab kereskedő nép alkotott. A Kincstár nevével ellentétben valójában egy sírkamra, amelyben egy gazdag uralkodó vagy családtag maradványai pihenhetnek. A Kincstárban találtak már régészeti leleteket, így ékszereket, érméket, fegyvereket és kerámiákat is. A Kincstárat csak távolról lehet megtekinteni, mivel nem engedik a látogatókat belépni az épületbe, hogy megvédjék a homlokzatot az időjárás hatásaitól és a turisták esetleges rongálásától.

Petra kincstár

Királysírok

Petra romvárosában számos királysír található, amelyek a város gazdag történelmére és a helyi uralkodók hatalmára emlékeztetnek. A királysírok leginkább a középső területen találhatók, és legtöbbjük a 2. és a 1. században épült. Néhány jelentős példa a Petra-i királysírok közül:

Al-Khazneh ("kincstár"): Ez a hatalmas templom és mauzóleum a város egyik leghíresebb és leglátványosabb épülete. A kincstár megnevezése valószínűleg a középkorban terjedt el, amikor úgy hitték, hogy a falakban rejtett kincseket rejtegetnek.
Al-Deir ("kolostor"): A hegyoldalban található, és a legnagyobb királysír Petra romvárosában. A mauzóleumot valószínűleg a 1. században építették, és eredetileg egyedülálló pillérek és oszlopok díszítették.
Al-Madbah ("az asztal"): Ez a mauzóleum a város keleti részén található, és nagy méretű sziklákból faragták ki. A mauzóleum valószínűleg a nabateusok fő papjai és papságának temetkezési helye volt.
Al-Kubtha ("torony"): Ez a királysír egy magas sziklafalra épült, és egykor a város egyik legmagasabb pontján állt. A mauzóleumot valószínűleg a 1. században építették, és körülötte gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Petra - királysírok

Dzsin sziklák

A "Dzsin sziklák" kifejezés a Siq nevű sziklavölgyre utal, ami az egyik legismertebb látnivaló Petra romvárosában. A Siq a város főbejárata, egy több mint egy kilométer hosszú keskeny, sziklafalak között vezető kanyon, amely végén megpillantható a híres Khazneh, vagy más néven a kincstár épülete. A Siq a sziklafalakban látható számos szobor és faragás miatt is nevezetes, amelyeket az ősi nabateusok készítettek. A Dzsin sziklák a Siq bejáratától kezdődnek, és számos szikla alakja hasonlít különböző tündérekhez, szellemekhez és más mitikus lényekhez.

Dzsin sziklák

Kolostor

Petra romvárosában számos kolostor található, amelyek a hely történelmi és vallási hátterére utalnak. Az egyik legismertebb kolostor a "Deir" nevű épület, amelyet a 1. században faragtak ki a vörös homokkő sziklafalból. A kolostor felé vezető út egy hosszú és meredek lépcsősor, amely kb. 800 lépcsőfokból áll, és a kilátás lenyűgöző a csúcsra érve. A Deir kolostor maga is lenyűgöző látványt nyújt a homokkő sziklafalból faragott díszes homlokzattal és a kőfaragásokkal. Az épület belső része szintén megtekinthető, bár csak néhány helyiségből áll, és azok nagyon egyszerűek. Az egykori kolostor valószínűleg inkább egy templomként szolgált, és az ókori Petra városának egyik legfontosabb szent helye volt. A Deir mellett a helyszínen találhatók más kolostorok is, például a "Little Petra" nevű helyszínen található "Al-Beidha" kolostor vagy a "Khazneh" nevű romtemplom mögött található "Ad-Deir" kolostor, amely egy másik lenyűgöző sziklahomlokzattal rendelkezik.

Petra - Kolostor

A Homlokzatok utcája

Petra egyik legismertebb és leglátványosabb nevezetessége a "Homlokzatok utcája" (The Treasury), amely egy sziklafalba vájt, gazdagon díszített sziklahomlokzat. A Homlokzatok utcája a város központjában található, és az egyik legfontosabb szertartási és kereskedelmi helyszín volt az ókori időkben. A homlokzat 43 méter magas és különlegessége, hogy nincs kifaragva, hanem az élő sziklafalba vágva készült. A homlokzatot a Nabateusok építették a 1. században, és azóta az egyik legismertebb szimbólumává vált Jordániának és a Közel-Keletnek. A Homlokzatok utcája egyébként a Petra városának bejárata, és a város további részeit is könnyen elérhetővé teszi a turisták számára. A helyszín minden évben több tízezer látogatót vonz, és 1985 óta az UNESCO Világörökség része.

Színház

Petra színházat a nabateusok építették a 1. században, és egy több szinten elhelyezkedő, félig függőleges sziklafalba vájt épület. A színház hatalmas félkör alakú amfiteátruma gyönyörűen illeszkedik a sziklafalakhoz, és egy lenyűgöző látványt nyújt a környező területre.

Az amfiteátrumokat az emberek szórakoztatására használták, és a Petra színház is hasonló céllal épült. Azonban a színház sok más eseménynek is helyszíne volt, beleértve a vallási és politikai ünnepségeket is.

Ma a Petra színház az egyik legfontosabb turisztikai látványosság Petra városában, és évente számos látogatót vonz. Az érdeklődők megtekinthetik az épületet és felmászhatnak a színpadra, hogy közelebbről szemléljék a monumentális sziklafalakat és a lenyűgöző kilátást.

Obeliszkek

A színház mellett találhatóak az ókori obeliszkek is, amelyeket a Nabateusok állítottak a városukban. Az obeliszkek díszes faragványokkal vannak díszítve, és fontos szerepet játszanak a Petra történelmében.

Olvasmányos linkek

"A kanyon bejáratánál örömmel tapasztaltuk, hogy Petrába turistacsoportokat csak korlátozott számban engedik be, és ezért egy turistacsoport szomorúan várakozott a kanyon bejáratánál [míg mi, "egyéni turisták", ellibbentünk előttük]. A kanyonban rájöttünk, hogy Petra, Wadi Rum és Timna park (Izrael) sziklái ugyanabból a fajta kőzetből vannak, legalábbis a felületükre hasonló formák erodálódtak, bár Petra és a Timna park sziklái kissé vörösesebbek. Végigjártuk Petrát egész a Monastery-ig, sőt még azon is túl egy hegytetőig (igaz, hogy csak Tamás és Matusz) ahonnan gyönyörű volt a kilátás. Még a Negev sivatagot is lehetett látni, amire az útmutató táblák fel is hívták a kedves turisták figyelmét (persze az "Israel" szó mind a két táblán össze volt karcolva)." forrás


"A szellemvárosba irányuló turizmusnak hatalmas lökést adott az 1989-ben készült Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag. Ha úgy dönt, hogy ön is elutazik Petrába, lelkiekben azért készüljön fel arra, hogy a sziklatemplom belsejében nincs semmi különös, csak nagy üres terek." forrás


"Petrában, a fő útvonalak mellett rengeteg helyi ajánlgatja a szamarait vagy a tevéjét a turistáknak. Árképzésük meglehetősen rugalmas. És amennyire jól jön a szolgáltatásuk azoknak, akik saját erőből nem bírnának eljutni a távolabbi, vagy akár a közelebbi látványosságokhoz sem, annyira nem indokolt, hogy csak kényelemből felüljünk egy szamár hátára.

A patáik ugyanis sokkal jobban koptatják a homokköveket, mint a mi túrabakancsunk. És ezzel helyrehozhatatlan kárt tudnak tenni ebben a csodás világörökségben. Nem utolsó sorban pedig állatkínzásnak számít, ha igénybe vesszük őket. Erre a bejáratnál több nyelvű tábla figyelmeztet, még ha bent látszólag ez senkit nem is zavar. (2016)" forrás


,, Azt az infót kaptam hogy a legszebb hely ahonnan rá lehet látni a kincstárra az körülbelül 2 óra gyalog útra van. Útnak indultam hát mert tudtam hogy megéri. Persze hogy megérte a magasból szinte mindenre rá lehetett látni. Sokszor megálltam és csak bámultam a messzeségbe …Ahogy beértem a célba egy kis “büfét” találtam ahol frissen facsart gránátalma levet árusítottak a megpihenni vágyóknak. Hát igen a kilátás pazar. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

ktgy

ktgy

ktgy

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon