ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia


hirdetesJordánia

Általános tanácsok | Petra | Amman | Holt-tenger | Aqaba és Vörös-tengeri nyaralás | Wadi Rum | Kanyon túrák | Jerash (Dzseras)| Fotóegyveleg

.

.

Wadi Rum - V. Jancsi fotója

Általános tanácsok

  • Amman és Aqaba közötti utazást meg lehet és érdemes is megszakítani a labirintusos Karak várának meglátogatásával.
  • A kanyontúrák terén Jordánia szuper hely. Nem kell félni az ilyen túráktól, mert ki lehet ügyesen választani a bevállalható nehézségi fokot. Vannak keményebbek és nagyon light-osak is. Nagyon jónak mondják a Wadi Mujib kanyontúrát.
  • Több utazó lelkesen számolt be az Azraqi és a Shawrami nemzeti parkokról. Az Azraqi vizes élőhely, a Shawrami a védettséget élvező onyx antilopokok miatt érdekes.

"Utólag azt szervezném másképp, hogy a Holt-tengernél egy pár órás kis megálló vagy fél napos kitérő elegendő lett volna szerintem, és aztán előbb mennék tovább Wadi Musa felé, hogy ott egy picit több időm legyen." forrás


,, JORDAN PASS: A Jordan Pass egy remekül átgondolt és megalkotott konstrukció, ami a turisták számára egy nagyszerű költséghatékony módszer a látnivalók bejárásához, az országnak pedig egy leleményes eszköz a kevésbé ismert látnivalók népszerűsítéséhez. A Jordan Pass egy kedvezményes csomag, ami tartalmazza a vízumot, és belépést biztosít közel 40 látnivalóhoz országszerte. Online lehet igényelni, és névre állítják ki. Fontos, hogy az útlevélben szereplő névvel megegyezően kell megadni a nevünket. A kártyás kifizetés után azonnal küldik e-mailben a dokumentumot, és kinyomtatva végig magunknál kell tartani. A kibocsátástól számított 1 évig érvényes, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy az első látnivalónál történő érvényesítés után 2 hetünk van használni, tehát ennyi idő alatt kell megnézni az összes betervezett látnivalót, utána már nem érvényes. Három különböző csomag közül lehet választani, a csomagok tartalma a vízumot és a látnivalók mennyiségét tekintve megegyezik, az egyetlen különbség a Petra-belépőben rejlik. A legkisebb csomag 1 napos, a középső 2 napos, a legnagyobb és legdrágább csomag pedig 3 napos Petra-belépőt tartalmaz. Mindenképp érdemes kiváltani a Jordan Pass csomagot, sokat lehet vele spórolni még akkor is, ha nem nézünk meg minden látnivalót a listáról, hiszen már csak a két legfontosabb tétel, a vízum és a Petra-belépő összege is eleve több lenne, ha külön-külön vesszük meg őket, mint amennyibe az egész Jordan Pass kerül. (imr, 2020)


Ha van Jordan Pass akkor nem kell Petrába belépő.... Mert magában foglalja... Wadi rumba sem. A vízumot is és még sok egyéb mást is. Mi most voltunk márciusban. Vagy vízumot veszel és pluszban a jegyeket, vagy ha minimum 3éjszakát ott alszol akkor jordan passal kiváltasz mindent egybe! (2022)


Csak rutinos sofőr üljön autóba

Jordánia nem járható be kényelmesen tömegközlekedési eszközökkel, kevés a buszjárat, és az se megy el mindenhova, ahová a turista menne. Autóba azonban csak az üljön ebben az országban, aki kellő rutinnal rendelkezik. Az, hogy a sofőrök nem használnak indexet, egész könnyen megszokható. Az már kevésbé, hogy nagyjából annak lesz így elsőbbsége, aki agresszívabb. Ehhez még hozzá kell adni, hogy bármikor jöhet szembe valaki a körforgalomban vagy akár a gyorsforgalmi úton. Az már csak hab a tortán, hogy a felújítás alatt álló sivatagi autópályán a táblák teljesen esetlegesen vannak kirakva, vagy kinn felejtették a régit, vagy még ki sem rakták az újakat. A káoszt enyhítendő mindenhol fekvőrendőrök vannak - a gyorsforgalmi úton is - amit vagy észreveszünk vagy nem. Nagyon sok a halálos közúti baleset, a gyalogosok pedig néha tényleg csak az életük kockáztatásával tudnak átkelni az úton - mert mondjuk az autópályán egyetlen felüljárót sem építettek, miközben az út falvakat vág ketté. forrás

Amman

Ammannal külön aloldalon foglalkozunk - itt


Holt-tenger

Fél napot el lehet itt tölteni, ha nem helyben van a szállás. A Holt-tengerben való fürdés azonban programként egy óra után már unalmas. A pihenéshez, strandoláshoz már fizetős strandra van szükség. Ilyen strand az Amman Beach, ahol 20 helyi pénz (gyerekeknek 10) a belépő (van öltöző, WC, zuhany). Van mellette egy másik hely, ahová a belépődíj drágább, viszont van medence és étterem. Az étteremben állítólag egy magyar pincér is dolgozik. Van egy szabadstrand is, amit főleg a jordániaiak szoktak használni, meg a nagyon takarékos külföldi turisták. Érdemes a Holt-tengeri kirándulást kombinálni a Nebo-hegy és a Madaba-i templomok meglátogatásával.

Holt-tengeri fürdés: Saber (a taxisunk) bevitt a Ramada hotel strandjára. 95 JOD (kb. 46 ezer HUF) volt a belépő, amely svédasztalos ebédet is tartalmaz. Így utólag nem fizetnék ezért, hanem mennék a szabadstrandra és 3 üveg vízzel leöblítem a sót magunkról, mert az az ebéd nem érte meg azt a pénzt, a tenger meg tenger arrébb is (egyik is hol, meg a másik is). (Renáta, 2023)


,, Van "városi" strand, de a külföldieknek a beugró az elmúlt pár évben 25 dínárra (10 ezer forint) nőtt. Persze ki lehet fizetni, de nagyon hangulatos megkeresni a helyiek által látogatott szabad strandokat. A fizetős Amman Beach után nyolc kilométerrel érdemes nézni az út mellett parkoló autókat. A kiválasztott strand egy hőforrás mellett volt, ami ideális, hiszen ezt a vizet muszáj lemosni, és mi lehetne jobb erre, mint a meleg víz. Itt a part nagyon meredek, így jobb cipőben és nem papucsban nekiindulni. A helyi fürdőzők rendszerint nevetve konstatálják, hogy turisták is csatlakoznak, és bár ők ruhában mennek be a vízbe, nem rökönyödnek meg a fürdőruha látványától. Kicsit árnyalja az idillt, hogy bőven van eldobált szemét a hegyoldalon, de nagyon hangulatos a vad vízi lebegés. (2019)" forrás


,, Az 5 csillagos luxus szállodák strandjaira durván 30 eurót kértek el. Egy csóró csavargó ezt nem engedheti meg magának, így leleményességünkre hagyatkozva tovább is kocsikáztunk. A következő megállónál már lejjebb adtak az árból ami 20 eurót jelentett, de ezt sem vállaltuk be. Nem sokkal később találtunk egy szabadstrandként működő partszakaszt. A helyieknek durván 2 eurót fizettünk fejenként, ráadásul zuhannyal.

Láss csodát és tényleg lebegtünk! A Holt-tenger másik oldalán Izrael kopár hegyei magasodtak. (felvidekicsavargok.eu, 2019)" forrás


,, JETT busz ide is szervez egy napos túrát. Reggel elvisz, különböző helyeken lehet leszállni, este pedig visszavisz Ammanba (vagy más kiinduló pont is van). A buszjegy mellé lehet venni Spa belépőt, amely tartalmazza az ebédet is. 2 szálloda közül lehet választani. Én a Dead Sea Spa hotelt választottam és ajánlom is. Mivel épp elég rossz idő volt, emiatt a Holt-tenger le volt zárva. Ennek a hotelnek viszont van egy beltéri medencéje, amibe holt-tengeri vizet szivattyúznak be, így fedett, rendezett körülmények között is meg lehet tapasztalni a vízben lebegés érzését . " (l.l., 2020)


,, A Holt-tengerhez ne strandon menjetek be. Mi valami 15 dínárért mentünk be egy kiépített strandra, egyáltalán nem érte meg, koszos volt és nagyon drága. A délebbi részeken az út mellett sok helyen be lehet menni ingyen, ráadásul sokkal szebb is a part, mint a fizetős strandon. (2022)


Holt tengerben fürdőzés, iszappakolás, a környék felfedezése. A lebegés kifejezetten szórakoztató, ha valaki bármikor elgondolkodott azon, hogy a Balatonban vajon hogy érzik magukat a bóják, az választ talál minden kérdésére. Az iszappakolás kellemes wellness élmény, tényleg szebb lesz tőle az ember bőre. Arc környékén óvatosan, a víz és az iszap is mar mint a veszedelem. (a.r., 2022)


Ha jön egy kis hullám, az ember tehetetlenül a hátáról a hasára fordul; ha le akarja tenni a víz aljára a lábát, komolyan taposnia kell az ellenálló sórétegen át; ha pedig a szánk sarkára megy akár egy csepp is a vízből, percekig úgy érezzük, mintha egy fogorvosi érzéstelenítés zsibbasztott volna le. (2022) forrás

Aqaba és a Vörös-tengeri nyaralás

Erről külön aloldalt nyítottunk - itt

Wadi Rum

Wadi Rum: mindenképp menjen aki arra jár! Szívből ajánlom Ghanem-t én is. Itt ajánlotta őt korábban valaki, és abszolút szuper program volt! De vigyetek magatokkal dzsekit, mert este 7-kor nagyon hideg van a sivatagban! (Renáta, 2023)


"A Wadi Rum-ban, kint a sivatagban érdemes egy éjszakát eltölteni, mert így lehet megcsodálni a csillagos eget. A szabad égen elképesztő mennyiségű a csillag, nagy élmény. Éjszaka lehet nyugodtan mászkálni a sivatagban elemlámpával. Eltévedni nem lehet és nincsenek egyáltalán veszélyes állatok. Napközben a dzsiptúrák is roppan élvezetesek." (R. L., 2012) forrás


Wadi Rum. Azt kell mondjam, egész biztosan életem végéig emlékezetes marad. Egyfelől azért, mert sehol sem látott sziklaképződményeket és formációkat láttunk, teljesen egyedi és lenyűgöző. Másrészt mert a dzsip túrát máshogyan képzeltem, emiatt fel kellett dolgoznom, hogy lényegében egy pickup platójára erősített padon ültünk és zötykölődtünk néha olyan sebességgel, ami nekem kissé meghaladta a biztonságról alkotott fogalmamat. Úgy éreztem, 80-nal száguldunk, ettől persze még simán lehet, hogy nem mentünk még 50-nel sem. Aztán úgy vettük, hogy ez kaland, ez FUN! közös élmény a családdal és nevettünk rajta. Obeid tábora pedig minden igényt kielégítően kényelmes, ajánlom mindenkinek. Szóval ezt a kő- és homoksivatagot minden kényelmetlensége és furcsasága ellenére látni kell, mert egyébként nem tudod elképzelni, ez teljesen más, mint a csak homokdűnékből álló Szahara – abból pl. Tunéziában lehet ízelítőt kapni. (2022)

A természet a mesterszobrász - v.j. fotója

,, Ha jól osztottad be az idődet, este 7 körül érhetsz Wadi Rumba. Bátran állíthatom, hogy a legcsodálatosabb hely ahol valaha jártam a világban. Ha láttad az itt forgatott Arábiai Lawrence, A vörös bolygó, vagy A sivatag rabjai című filmet, tudod miről beszélek.

Bárhol is szállj meg,az autódat a Wadi Rum látogató központnál kell hagynod, ahonnan előre egyeztetett időpontban dzsippel fognak tovább vinni.

v.j. fotója

Bár nem szoktam megosztani a szállásaimat, jelen esetben kivételt kell hogy tegyek, ugyanis szeretném, ha ti is megtapasztalnátok azt a vendégszeretet, ami itt várt ránk. A beduin tábor a sivatag kellős közepén található. Egy egyszerű, de csodás kilátással rendelkező sátorban alhatsz. A luxustól nagyon messze áll, közös a fürdő, és konnektort sem találsz, de pont ez adja meg a hely hangulatát. Van egy gyönyörű közös helyiség, ahol egy fárasztó nap után összeülnek a vendégek, a helyiek süteménnyel, vízzel és teával kínálnak. A vacsora egy helyi specialitás , az úgy nevezett földbe ásott kukta: mély gödör, melynek alján parázson készül a mennyei hús, rizs és zöldségek. Nincs más dolgod, csak élvezni az élő zenét, a jó hangulatot, és a csillagos égboltot. A reggeli is remek." (2019) forrás

v.j. fotója

,, sivatagi túra:
Egyedül nem lehet bolyongani a sivatagban, mindenképp egy túravezetőhöz kell csatlakozni. Különböző programok közül lehet választani. Sivatagi éjszakázással vagy anélkül. Velük voltam:
http://www.guidesofwadirum.com/one-day-and-overnight-stay.h…
Egy beduin család 8 gyerekkel, akik a sivatag bejárata mellett lévő faluban laknak és túravezetésből tartják fent magukat. A házuktól indult a túra, tehát az ember beleláthatott picit, hogy is élnek a helyiek. Van 2 tevéjük. Őket reggelente kiviszik a sivatagba a turistáknak, este viszont otthon pihennek a kertben. Kutyák helyett ők őrzik a házat :D. (l.l., 2020)


,, Reggel a sofőrünk jött értünk, és elmentünk Wadi Rumba.A sivatagban többféle szállás van a luxustól a nomád sátorig. Mind igényes, szép.
A dzsiptúrát is leszervezte nekünk Ági és Sameer, ami 3 órás volt. A szép fehér dzsip platóján ülve érezte az ember, milyen kicsi is ő ebben a nagy vörös sivatagban.
A sofőr kellemesen vezetett, egyszer megálltunk teázni, majd a hidig vitt minket. Ott tevegelni is lehetett. Este, homokban sütött isteni vacsorát kaptunk. (2022)


A sivatagban csak terepjáróval lehet közlekedni (meglepetés), ezért a szállásadóval kell egyeztetni egy találkozó pontot, ahol autó lerak és ők visznek tovább terepjárós-platós megoldással. Ami minket váratlanul ért, hogy még ez előtt a visitor centerben regisztrálni kell a sivatag területén tartózkodás miatt (elviekben biztonsági okokból, ha valaki elkeveredik tudják, hogy hány embert kell keresni). Van egy kereszteződés ahol egy szimpatikus rendőr nem a sivatag, hanem a látogatóközpont felé irányít, ne lepődjön meg emiatt senki.
Egy eszméletlen szuper tábort sikerült kifognunk, bátran javasoljuk mindenkinek. Sátor saját fürdőszobával és légkondival. A homokban készült beduin vacsit ne hagyjátok ki. 🙂(a.r., 2022)


Vajon muszáj vagyok e szervezett túrához csatlakozni és befizetni egy Jeep-es túrára, netán táborban aludni vagy sem?
A rövid válasz a NEM, annak ellenére, hogy a konzuli szolgálat oldalán elég konkrétan leírják, hogy tilos.

Személy szerint én nem szeretem a szervezett utakat. Nem szeretem, ha nem én döntöm el, hogy hol álljak meg, mennyi időre és nincs elég magánszférám. Ez mindenkinél egyedi, így véletlenül sem akarom megmondani, hogy melyik a jobb, csak egy saját véleményt szeretnék megosztani, mivel úgy tapasztaltam, hogy az emberek 99%-a valamilyen szervezett túrán vesz részt, ha Wadi Rumba látogat, márpedig biztos vagyok abban, hogy sokan gondolkoznak hozzám hasonlóan.

Volt két indok a Jeep túrák, táborozás mellett/egyedül túrázás ellen, amikre reagálnék:

1., "Könnyű eltévedni a sivatagban"

Ezzel önmagában nehéz vitatkozni, azonban tapasztalatom szerint, kis tájékozódási képességgel és a Google maps használatával nehezebb eltévedni, mint nem. De ha még így is járna az ember véletlen, 500 méterenként van egy tábor, ahol útbaigazítást kérhet az ember, megszállhat, vagy kérhet egy fuvart.

2., "Nagyon nagy a sivatag nem látsz eleget belőle gyalog"

15-20 kilométert sétáltunk célirányosan, néha-néha letérve az alapból megtervezett útvonalról és úgy gondolom, hogy rengeteg mindent láttunk és rengeteg mindent nem. De biztos vagyok abban, hogy, ha részt vettem volna egy 6 órás túra helyett egy 4 órás Jeep túrán, ugyanezt gondolnám.

Egyedül túrázva olyan élményekkel gazdagodtunk, amit nem hiszem, hogy szervezett túra keretein belül tapasztaltunk volna: Helyi, nomád emberek látványa, ahogy a tevéiket terelgetik, a sivatag csöndje, úgy, hogy embereket nem láttunk hosszú percekig-órákig, nem beszélve a felfedezés élményéről.
Így csak a közlekedésre kellett költenünk, tehát körülbelül 8500 Ft/fő-be került a nap tokkal-vonóval

Aqabából Wadi Rumba egy nagyon rendes/jófej családhoz befurakodva érkeztünk autóval, visszafelé pedig taxiztunk. 2 főnek 25 JOD a reális ár egy irányba, 4-nek kb. 30 JOD.

A lényeges helyeket mind gyalog közelítettük meg. Ajánlom, hogy a látogatóközponthoz érkezve induljatok élesen balra a Seven Pillars nevű jellegzetes szikla felé, megkerülve a parkoló Jeepeket céltudatosan, szemkontaktust nem felvéve a csábításra kész arabokkal.:)) (n. t., 2023)

Kanyon túrák

Jerash (Dzseras)

Impozáns és lenyűgöző méretű romváros, csodásan épen maradt színházakkal, az oszlopos sétány és tér nagyon látványos. A templomok korinthoszi oszlopfői kitűnő állapotban megmaradtak, érdemes meglátogatni a területet, már ha valaki egyáltalán fogékony ezekre a romvárosokra. (Ugyebár számos ilyen van, akinek pl. Görögországban pl. Athén, Delphoi, Szicíliában a Valle dei Tempi, Agrigento, Olaszországban Pompei, Törökországban Ephesos /Efes/ bejött, ezt is szeretni fogja). (2022)

k-t. gyuri fotója

,, Az ókori komplexum csodálatos. Természetesen itt is fizetned kell, ha csodákat akarsz látni. 15 euróért megkapod, de garantálom, nem bánod meg! Rengeteg képet készítettünk. (felvidekicsavargok.eu, 2019)" forrás


k.-t. gy fotója


,, Ha busszal mennél Ammanból, először menj el a North Terminál buszmegállójába (taxival, vagy Careemmel 2-3 JOD), majd onnan tovább busszal egészen a látogatóközpont bejáratáig. (1 JOD) (2019)" forrás

k.t. György fotói

Egyéb látnivalók&Programlehetőségek

Wadi Mujib

A Holt-tengerbe folyó Wadi Mujib folyó Jordánia méltánytalanul alig ismert természeti kincse, ami valami egészen elképesztő élményt tartogat.

Egy kanyonról van szó, ahol a szikrázóan gyönyörű folyóban lehet túrázni: a folyó egyszer a bokádig, majd a nyakadig ér;

vízeséseken és emelkedőkön haladsz rajta kötelekbe kapaszkodva az óriási sziklahasadékok közt és egészen úgy érzed magad, mintha az Ezüst tó kincsében lennél vadnyugati statiszta.

Hihetetlenül gyönyörű, izgalmas és feltöltő háromórás élmény, amit kötelező megcsinálni, ha Jordániában jársz. forrás

Ha’in hot spring (melegvízű vízesés).

,, Az első benyomásom az volt hogy jó-jó de nem nagy szám. De amikor bele lazulsz és csak oda fekszel a vízesés alatt és átadod magad az érzésnek amint a forró levegő és a víz ahogy végig masszírozza a tested teljesen újjászületsz. Viszont érdekes nem sokan merték kipróbálni hogy oda fekszenek valószínű az erős vízsugár és a meleg gőz miatt. Engem ez nem bátortalanított el. Sőt! Itt még nincs vége később mikor már jól kiáztam beültem a barlangban ami egy kicsi szaunává alakították és ott teljesen eltudsz lazulni gyönyörű smaragd zöld színben pompázott és olyan békét árasztott magából. Mondtam is hogy ide fogok költözni. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon