ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia

Jordánia

Általános tanácsok | Petra | Amman | Holt-tenger | Aqaba és Vörös-tengeri nyaralás | Wadi Rum | Kanyon túrák | Jerash (Dzseras)| Fotóegyveleg

.

.

Wadi Rum - V. Jancsi fotója

Általános tanácsok

  • Amman és Aqaba közötti utazást meg lehet és érdemes is megszakítani a labirintusos Karak várának meglátogatásával.
  • A kanyontúrák terén Jordánia szuper hely. Nem kell félni az ilyen túráktól, mert ki lehet ügyesen választani a bevállalható nehézségi fokot. Vannak keményebbek és nagyon light-osak is. Nagyon jónak mondják a Wadi Mujib kanyontúrát.
  • Több utazó lelkesen számolt be az Azraqi és a Shawrami nemzeti parkokról. Az Azraqi vizes élőhely, a Shawrami a védettséget élvező onyx antilopokok miatt érdekes.

"Utólag azt szervezném másképp, hogy a Holt-tengernél egy pár órás kis megálló vagy fél napos kitérő elegendő lett volna szerintem, és aztán előbb mennék tovább Wadi Musa felé, hogy ott egy picit több időm legyen." forrás


,, JORDAN PASS: A Jordan Pass egy remekül átgondolt és megalkotott konstrukció, ami a turisták számára egy nagyszerű költséghatékony módszer a látnivalók bejárásához, az országnak pedig egy leleményes eszköz a kevésbé ismert látnivalók népszerűsítéséhez. A Jordan Pass egy kedvezményes csomag, ami tartalmazza a vízumot, és belépést biztosít közel 40 látnivalóhoz országszerte. Online lehet igényelni, és névre állítják ki. Fontos, hogy az útlevélben szereplő névvel megegyezően kell megadni a nevünket. A kártyás kifizetés után azonnal küldik e-mailben a dokumentumot, és kinyomtatva végig magunknál kell tartani. A kibocsátástól számított 1 évig érvényes, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy az első látnivalónál történő érvényesítés után 2 hetünk van használni, tehát ennyi idő alatt kell megnézni az összes betervezett látnivalót, utána már nem érvényes. Három különböző csomag közül lehet választani, a csomagok tartalma a vízumot és a látnivalók mennyiségét tekintve megegyezik, az egyetlen különbség a Petra-belépőben rejlik. A legkisebb csomag 1 napos, a középső 2 napos, a legnagyobb és legdrágább csomag pedig 3 napos Petra-belépőt tartalmaz. Mindenképp érdemes kiváltani a Jordan Pass csomagot, sokat lehet vele spórolni még akkor is, ha nem nézünk meg minden látnivalót a listáról, hiszen már csak a két legfontosabb tétel, a vízum és a Petra-belépő összege is eleve több lenne, ha külön-külön vesszük meg őket, mint amennyibe az egész Jordan Pass kerül. (imr, 2020)


Ha van Jordan Pass akkor nem kell Petrába belépő.... Mert magában foglalja... Wadi rumba sem. A vízumot is és még sok egyéb mást is. Mi most voltunk márciusban. Vagy vízumot veszel és pluszban a jegyeket, vagy ha minimum 3éjszakát ott alszol akkor jordan passal kiváltasz mindent egybe! (2022)

Amman

Ammannal külön aloldalon foglalkozunk - itt


Holt-tenger

Fél napot el lehet itt tölteni, ha nem helyben van a szállás. A Holt-tengerben való fürdés azonban programként egy óra után már unalmas. A pihenéshez, strandoláshoz már fizetős strandra van szükség. Ilyen strand az Amman Beach, ahol 20 helyi pénz (gyerekeknek 10) a belépő (van öltöző, WC, zuhany). Van mellette egy másik hely, ahová a belépődíj drágább, viszont van medence és étterem. Az étteremben állítólag egy magyar pincér is dolgozik. Van egy szabadstrand is, amit főleg a jordániaiak szoktak használni, meg a nagyon takarékos külföldi turisták. Érdemes a Holt-tengeri kirándulást kombinálni a Nebo-hegy és a Madaba-i templomok meglátogatásával.

,, Van "városi" strand, de a külföldieknek a beugró az elmúlt pár évben 25 dínárra (10 ezer forint) nőtt. Persze ki lehet fizetni, de nagyon hangulatos megkeresni a helyiek által látogatott szabad strandokat. A fizetős Amman Beach után nyolc kilométerrel érdemes nézni az út mellett parkoló autókat. A kiválasztott strand egy hőforrás mellett volt, ami ideális, hiszen ezt a vizet muszáj lemosni, és mi lehetne jobb erre, mint a meleg víz. Itt a part nagyon meredek, így jobb cipőben és nem papucsban nekiindulni. A helyi fürdőzők rendszerint nevetve konstatálják, hogy turisták is csatlakoznak, és bár ők ruhában mennek be a vízbe, nem rökönyödnek meg a fürdőruha látványától. Kicsit árnyalja az idillt, hogy bőven van eldobált szemét a hegyoldalon, de nagyon hangulatos a vad vízi lebegés. (2019)" forrás


,, Az 5 csillagos luxus szállodák strandjaira durván 30 eurót kértek el. Egy csóró csavargó ezt nem engedheti meg magának, így leleményességünkre hagyatkozva tovább is kocsikáztunk. A következő megállónál már lejjebb adtak az árból ami 20 eurót jelentett, de ezt sem vállaltuk be. Nem sokkal később találtunk egy szabadstrandként működő partszakaszt. A helyieknek durván 2 eurót fizettünk fejenként, ráadásul zuhannyal.

Láss csodát és tényleg lebegtünk! A Holt-tenger másik oldalán Izrael kopár hegyei magasodtak. (felvidekicsavargok.eu, 2019)" forrás


,, JETT busz ide is szervez egy napos túrát. Reggel elvisz, különböző helyeken lehet leszállni, este pedig visszavisz Ammanba (vagy más kiinduló pont is van). A buszjegy mellé lehet venni Spa belépőt, amely tartalmazza az ebédet is. 2 szálloda közül lehet választani. Én a Dead Sea Spa hotelt választottam és ajánlom is. Mivel épp elég rossz idő volt, emiatt a Holt-tenger le volt zárva. Ennek a hotelnek viszont van egy beltéri medencéje, amibe holt-tengeri vizet szivattyúznak be, így fedett, rendezett körülmények között is meg lehet tapasztalni a vízben lebegés érzését . " (l.l., 2020)


,, A Holt-tengerhez ne strandon menjetek be. Mi valami 15 dínárért mentünk be egy kiépített strandra, egyáltalán nem érte meg, koszos volt és nagyon drága. A délebbi részeken az út mellett sok helyen be lehet menni ingyen, ráadásul sokkal szebb is a part, mint a fizetős strandon. (2022)

Aqaba és a Vörös-tengeri nyaralás

Erről külön aloldalt nyítottunk - itt

Wadi Rum

"A Wadi Rum-ban, kint a sivatagban érdemes egy éjszakát eltölteni, mert így lehet megcsodálni a csillagos eget. A szabad égen elképesztő mennyiségű a csillag, nagy élmény. Éjszaka lehet nyugodtan mászkálni a sivatagban elemlámpával. Eltévedni nem lehet és nincsenek egyáltalán veszélyes állatok. Napközben a dzsiptúrák is roppan élvezetesek." (R. L., 2012) forrás

A természet a mesterszobrász - v.j. fotója

,, Ha jól osztottad be az idődet, este 7 körül érhetsz Wadi Rumba. Bátran állíthatom, hogy a legcsodálatosabb hely ahol valaha jártam a világban. Ha láttad az itt forgatott Arábiai Lawrence, A vörös bolygó, vagy A sivatag rabjai című filmet, tudod miről beszélek.

Bárhol is szállj meg,az autódat a Wadi Rum látogató központnál kell hagynod, ahonnan előre egyeztetett időpontban dzsippel fognak tovább vinni.

v.j. fotója

Bár nem szoktam megosztani a szállásaimat, jelen esetben kivételt kell hogy tegyek, ugyanis szeretném, ha ti is megtapasztalnátok azt a vendégszeretet, ami itt várt ránk. A beduin tábor a sivatag kellős közepén található. Egy egyszerű, de csodás kilátással rendelkező sátorban alhatsz. A luxustól nagyon messze áll, közös a fürdő, és konnektort sem találsz, de pont ez adja meg a hely hangulatát. Van egy gyönyörű közös helyiség, ahol egy fárasztó nap után összeülnek a vendégek, a helyiek süteménnyel, vízzel és teával kínálnak. A vacsora egy helyi specialitás , az úgy nevezett földbe ásott kukta: mély gödör, melynek alján parázson készül a mennyei hús, rizs és zöldségek. Nincs más dolgod, csak élvezni az élő zenét, a jó hangulatot, és a csillagos égboltot. A reggeli is remek." (2019) forrás

v.j. fotója

,, sivatagi túra:
Egyedül nem lehet bolyongani a sivatagban, mindenképp egy túravezetőhöz kell csatlakozni. Különböző programok közül lehet választani. Sivatagi éjszakázással vagy anélkül. Velük voltam:
http://www.guidesofwadirum.com/one-day-and-overnight-stay.h…
Egy beduin család 8 gyerekkel, akik a sivatag bejárata mellett lévő faluban laknak és túravezetésből tartják fent magukat. A házuktól indult a túra, tehát az ember beleláthatott picit, hogy is élnek a helyiek. Van 2 tevéjük. Őket reggelente kiviszik a sivatagba a turistáknak, este viszont otthon pihennek a kertben. Kutyák helyett ők őrzik a házat :D. (l.l., 2020)


,, Reggel a sofőrünk jött értünk, és elmentünk Wadi Rumba.A sivatagban többféle szállás van a luxustól a nomád sátorig. Mind igényes, szép.
A dzsiptúrát is leszervezte nekünk Ági és Sameer, ami 3 órás volt. A szép fehér dzsip platóján ülve érezte az ember, milyen kicsi is ő ebben a nagy vörös sivatagban.
A sofőr kellemesen vezetett, egyszer megálltunk teázni, majd a hidig vitt minket. Ott tevegelni is lehetett. Este, homokban sütött isteni vacsorát kaptunk. (2022)

Kanyon túrák

Jerash (Dzseras)

k-t. gyuri fotója

,, Az ókori komplexum csodálatos. Természetesen itt is fizetned kell, ha csodákat akarsz látni. 15 euróért megkapod, de garantálom, nem bánod meg! Rengeteg képet készítettünk. (felvidekicsavargok.eu, 2019)" forrás


k.-t. gy fotója


,, Ha busszal mennél Ammanból, először menj el a North Terminál buszmegállójába (taxival, vagy Careemmel 2-3 JOD), majd onnan tovább busszal egészen a látogatóközpont bejáratáig. (1 JOD) (2019)" forrás

k.t. György fotói

Egyéb látnivalók&Programlehetőségek

Ha’in hot spring (melegvízű vízesés).

,, Az első benyomásom az volt hogy jó-jó de nem nagy szám. De amikor bele lazulsz és csak oda fekszel a vízesés alatt és átadod magad az érzésnek amint a forró levegő és a víz ahogy végig masszírozza a tested teljesen újjászületsz. Viszont érdekes nem sokan merték kipróbálni hogy oda fekszenek valószínű az erős vízsugár és a meleg gőz miatt. Engem ez nem bátortalanított el. Sőt! Itt még nincs vége később mikor már jól kiáztam beültem a barlangban ami egy kicsi szaunává alakították és ott teljesen eltudsz lazulni gyönyörű smaragd zöld színben pompázott és olyan békét árasztott magából. Mondtam is hogy ide fogok költözni. (2019)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon