ÚTIKRITIKA.HU / Aqaba (Akaba)


Aqaba (Akaba)

Aqaba dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Út a tenger felé - v.j. fotójaAqaba dióhéjban

95 ezres város (2021-es adat). Ez Jordánia legdélibb városa és egyetlen tengerparti városa. A város központi tere az Ayla Square. A város turistás része a South Beach.

Sok az orosz turista.

Februárban és márciusban a tenger itt túl hideg a fürdésre (20-21 fok). Június és október között kifejezetten meleg a tengervíz (26-27 fok). Áprilisban és májusban, november és január között a nem túl kényesek nyugodtan megmártózhatnak az Aqaba-i tengervízben (22-24 fok). 

ata fotója


Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jól lehet sznorkelezni

2. Totál biztonságos hely

3. Vannak jócskán építkezések, szóval fejlődés is észlelhető

4. A Read Sea Grill nevű étteremben a friss tonhal

5. Az éttermekben nagyon finomak a friss gyümölcslevek

Nem tetszett

1. Fél 1 és fél 3 között túl sok minden bezár

2. A zöld taxisok folytonos nyomulása dudálgatásokkal

3. Nem igazán szép város a sok uncsi betonépületével, amelyek egy része üres vagy lepukkant álllapotú

Vélemények

,, Strandolás: Februárban a tengervíz 23 fokos volt, a levegő 20-25 volt a legmelegebb pár órában, én simán fürödtem. A városi strandot ugyan nem ajánlotta senki, de mivel alig voltak, a köveken kívül nem tűnt vészesnek, de megfogadva a tanácsot, inkább magánstrandra mentem be. 25-35 JOD a napijegy ára és nem minden szálloda fogad (pl. Kempinski nem). Itt nyugágy, napernyő, zuhany, étterem stb. vár, na meg elsősegély (kipróbáltam!).

Nyelvtudás és emberek: angolul vakognak valamit, más nem jellemző. Arabul sokat 😃 De az emberek annyira kedvesek és vendégszeretőek, hogy abszolút rendben van minden J

Mit lehet megnézni Akabában? : erőd, kikötő, tengerparti sétány, üvegfenekű csónak/hajó, zászlórúd, ha kinyit, akkor majd a múzeum, mecset, piac, boltocskák.

Mi nincs? – Kimondottan akabai szuvenírek, azaz mondjuk falitányér, póló, sapka, ez még gyerekcipőben jár arrafelé. Na meg a szokásos: nyilvános wc.

És igen, van sok törmelék, van szemét is, de nem zavaró és szegények az emberek. Sok kóbor cica van, néhány kutya is akad, akiket lehet etetni. (t.á., 2022)


,, Két éjszakát Aqabában töltöttünk, pontosabban Tala Bayen ami egy kis üdülőfalu kb 10 km Aqabától. A Vörös-tenger kellően hideg volt ( 20 fokos ) 🙂, de ennek ellenére snorkeleztünk, fürödtünk. Mindenépp látogassatok el Aqabába ha Jordániában jártok már csak azért a szürreális érzésért is, mert egy újjal mutogathatsz Egyptomra, Izrealre és Szaud Arábiára, mert az összes országhatár ott van 15-20 kilométeres körzetben. Számomra ez tényleg nagy élmény volt 😊 (2021)


"Aqaba fura egy hely, arab városokhoz nem méltóan, meglepően nyugis. Csodálkoztunk, hogy mennyi kész lakóépület áll nagyjából üresen. Aqaba adómentes övezet, olcsón lehet vásárolni tartós fogyasztási cikkeket a tax-free boltokban. Aqaba fürdés szempontjából jó, de sok látnivaló nincs. Maximum 4 napot érdemes ott eltölteni, utána unalmassá válik." (Gegiék, 2015)

Út a tenger felé - v.j. fotója


"A városban sétálgatva többször tapasztaltuk, hogy néhány bazáros és fűszerárus pár szót beszél magyarul. Egy időben nagyon sok magyar járt ide, így ez nem is annyira meglepő, aztán egy eldugott mellékutcában az egyik árus miután meghallotta, hogy magyarok vagyunk, szinte hibátlan magyarsággal szinte teljesen magyar mondatokkal kezdett hozzánk beszélni. 1-2 szót, amit nem tudott magyarul, azt az angol megfelelőjével helyettesítette de így teljesen folyamatosan tudott beszélni. A legszürreálisabb rész mégis azt volt, amikor az egyhúros hangszerén elénekelte nekünk az "Az a szép"-et…(2016)" forrás

Időjárás

Odajutás

Vannak magyar utazók, akik az izraeli Eilatból látogatnak át Aqabába. Eilat és Aqaba között a távolság jelentéktelen.

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Arab Divers ,

4 csillagos: Hotel Beau Rivage ,

5 csillagos: Hotel Doubletree by Hilton ,

,, Érdemes olyan szállást foglalni, aminél a tisztaságot dicsérik, ahol ugyanis nem, az tényleg koszos lehet. Az én szállodám a Turquoise Hotel volt, nemrég nyílt, fantasztikus szobák, panoráma, reggeli és egy kis medence volt, nagyon meg voltam elégedve!" (2022)

Közlekedés

,, A taxik a városon belül olcsók, A-ból B-be 1 JOD-ért (kb. 440 HUF) vittek el. Reptéri fuvar a városba 10 JOD (kb. 4400 HUF). Úgy vezetnek, mint az állat, a pestiek elég szolidok hozzájuk képest, ámde mégsem törik össze magukat. Indexet nem használnak és bárhol mennek, ahol akarnak (pl. út közepén). Autóból csak automata váltósat lehet bérelni.

Kirándulás Petrába: egyedül vagy párban a JETT bus a leggazdaságosabb megoldás, oda-vissza 12 JOD/fő. Ha többen vagytok, megéri autót vagy taxit bérelni, aki elvisz. " (2022)

Étkezés

Az óvárosban sokkal olcsóbbak a vendéglők, min a turistás modern városrészben.

,, Rengeteg a kifőzde 2-5 JOD/étel árban kb., nekem nem voltak bizalomgerjesztők. A Days Inn hotelben ettem 10 JOD-ért svédasztalos (na jó, szolid!) ebédet, nem dohányzó, rendben volt. Vagy szendvics, gyümölcs és van Meki is, ha valaki nagyon standardizált kajára vágyik (2022)

grillezett hal - v.j. fotója

Vásárlás

Aqaba vámmentes övezet, szóval érdemes megfontolni a vásárolgatást. Van bazár is. 

Aqabában vásárolgatáskor tanácsos bemenni a mellékutcai boltokba, mert ott az árak alacsonyabbak. Lehet venni némi alkoholt tartalmazó sört is, igaz keresgélni kell azt a helyet, ahol ilyet árulnak. Segítőkészek a helyiek, nyugodtan lehet kérdezni, hogy hol mi kapható. Érdemes egy este néhány órát eltölteni a helyi bazárban. Ne lepődjünk meg, hogy néhány árus felismeri a magyar nyelvet és elkezd mondani ezt-azt magyarul. Viccesek.

Egyéb hasznos információk

A városban minden érdemleges helygyalogtávolságra van egymástól, szóval nincs szükség buszozásra, vagy taxizásra (az utóbbira legfeljebb a szálláshelyünkhöz). Ha mégi buszra szállunk, akkor érdemes előre tudni, hogy a férfiak és a nők külön ülnek.

Helyi ember vízipipázik - v.j. fotója

Strandok

Ne reméljünk por finomságú homokfövenyt.

Október végefelé, szeles időben kevés volt a strandoló -  v.j. fotói

Látnivalók

Mamluk erődítmény avagy vár

Programlehetőségek

Üveg fenekű hajós túra (Glass Bottom Boat our)

Olvasmányos linkek

,, Eegy kirakatot bámultunk, amikor valaki arabul kezdett hozzám beszélni. Jeleztem, hogy arabul nekem nem fog menni, amikor a pár hölgy tagja magyarul visszakérdezett, hogy “De ugye nem magyar vagy?” Kicsit elkerekedett a szemem 😀 Végül a nap csattanójaként még elfogyasztottunk pár pohár sört Irénnel és aqabai párjával egy tengerparthoz közeli teraszon. (2016)" forrás

Shisha - Ata fotója

Fotóegyveleg

Akabai közstrand helyi népekkel

ata fotója

v.j. fotója

Helyi tanga - v.j. fotó

Ez csak a szemeket szabadon hagyó niqab - valószínűleg más arab országból jött turista hölgy - v. jancsi fotója

Helyi büszke keresztény - v. jancsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon