ÚTIKRITIKA.HU / Aqaba (Akaba)


hirdetes


útikritikák


Aqaba (Akaba)

Aqaba dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Út a tenger felé - v.j. fotója


Az Aqabai-i reptéren az útlevelet, a Jordanpasst és a regisztrációt kérik.

Amennyiben Aqabába érkeznek meg és egyből ott töltenek 2 éjszakát, akkor érvényes a díjmentes vízum.

Aqaba dióhéjban

81 ezres város (2023-es adat). Ez Jordánia legdélibb városa és egyetlen tengerparti városa. A város központi tere az Ayla Square. A város turistás része a South Beach.

Sok az orosz turista.

Februárban és márciusban a tenger itt túl hideg a fürdésre (20-21 fok). Június és október között kifejezetten meleg a tengervíz (26-27 fok). Áprilisban és májusban, november és január között a nem túl kényesek nyugodtan megmártózhatnak az Aqaba-i tengervízben (22-24 fok). 

Ata fotója

A jordániai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jól lehet sznorkelezni

2. Totál biztonságos hely

3. Vannak jócskán építkezések, szóval fejlődés is észlelhető

4. A Read Sea Grill nevű étteremben a friss tonhal

5. Az éttermekben nagyon finomak a friss gyümölcslevek

Nem tetszett

1. Fél 1 és fél 3 között túl sok minden bezár

2. A zöld taxisok folytonos nyomulása dudálgatásokkal

3. Nem igazán szép város a sok uncsi betonépületével, amelyek egy része üres vagy lepukkant állapotú

Vélemények

,, Strandolás: Februárban a tengervíz 23 fokos volt, a levegő 20-25 volt a legmelegebb pár órában, én simán fürödtem. A városi strandot ugyan nem ajánlotta senki, de mivel alig voltak, a köveken kívül nem tűnt vészesnek, de megfogadva a tanácsot, inkább magánstrandra mentem be. 25-35 JOD (13-17 ezer HUF) a napijegy ára és nem minden szálloda fogad (pl. Kempinski nem). Itt nyugágy, napernyő, zuhany, étterem stb. vár, na meg elsősegély (kipróbáltam!).

Nyelvtudás és emberek: angolul vakognak valamit, más nem jellemző. De az emberek annyira kedvesek és vendégszeretőek, hogy abszolút rendben van minden J

Mit lehet megnézni Akabában? : erőd, kikötő, tengerparti sétány, üvegfenekű csónak/hajó, zászlórúd, ha kinyit, akkor majd a múzeum, mecset, piac, boltocskák.

Mi nincs? – Kimondottan akabai szuvenírek, azaz mondjuk falitányér, póló, sapka. Na meg a szokásos: nincs nyilvános wc.

És igen, van sok törmelék, van szemét is, de nem zavaró. Szegények az emberek. Sok kóbor cica van, néhány kutya is akad. (t.á., 2022)


,, Két éjszakát Aqabában töltöttünk, pontosabban Tala Bayen ami egy kis üdülőfalu kb 10 km Aqabától. A Vörös-tenger kellően hideg volt (20 fokos ) de ennek ellenére sznorkeleztünk, fürödtünk. Mindenképp látogassatok el Aqabába ha Jordániában jártok, már csak azért a szürreális érzésért is, hogy egy újjal mutogathatsz Egyptomra, Izraelre és Szaud-Arábiára, mert az összes országhatár ott van 15-20 kilométeres körzetben. Számomra ez tényleg nagy élmény volt 😊 (2021)


"Aqaba fura egy hely, arab városokhoz nem méltóan, meglepően nyugis. Csodálkoztunk, hogy mennyi kész lakóépület áll nagyjából üresen. Aqaba adómentes övezet, olcsón lehet vásárolni tartós fogyasztási cikkeket a tax-free boltokban. Aqaba fürdés szempontjából jó, de sok látnivaló nincs. Maximum 4 napot érdemes ott eltölteni, utána unalmassá válik." (Gegiék, 2015)

Aji fotója

"A városban sétálgatva többször tapasztaltuk, hogy néhány bazáros és fűszerárus pár szót beszél magyarul. Egy időben nagyon sok magyar járt ide, így ez nem is annyira meglepő, aztán egy eldugott mellékutcában az egyik árus miután meghallotta, hogy magyarok vagyunk, szinte hibátlan magyarsággal szinte teljesen magyar mondatokkal kezdett hozzánk beszélni. 1-2 szót, amit nem tudott magyarul, azt az angol megfelelőjével helyettesítette de így teljesen folyamatosan tudott beszélni. A legszürreálisabb rész mégis azt volt, amikor az egyhúros hangszerén elénekelte nekünk az "Az a szép"-et…(2016)" forrás


Az elrejtett kis soukh-okban például belefuthat az ember olyan arabokba, akik egyszer csak olyanokat mondanak, hogy “Úristen magyarok”, “Ria-ria-Hungária” vagy csak egy helyi ősi hangszeren eljátszák az “Az a szép”-et. Nem kicsit nyílt kerekre a szemünk. (2022) forrás

Időjárás

Aqaba városa a Vörös-tenger déli partján fekszik, és a sivatagi klíma jellemzi. Az éghajlat meglehetősen forró és száraz, a nyár nagyon forró, a tél pedig enyhe. A legmelegebb hónapok június és szeptember között vannak, amikor az átlagos nappali hőmérséklet 35-40 Celsius fok között van. A legideálisabb időszak Aqaba látogatására általában a tavasz és az ősz, amikor az időjárás kellemesebb, az átlagos hőmérséklet pedig 20-30 Celsius fok között van.

Odajutás

Vannak magyar utazók, akik az izraeli Eilatból látogatnak át Aqabába. Eilat és Aqaba között a távolság jelentéktelen.

Petrából kb. négy óra körül jöttünk ki, innen egyenesen jöttünk Akabába.
Vezetés: a férjem gyakorlott vezető és sokszor nem volt egyszerű a vezetés, de azért az költői túlzás, hogy "úristen, ne béreljetek autót, nem lehet itt vezetni." Ezt most azért hozom elő, mert számomra ez a szakasz volt a legdurvább (azt hittem, Madabánál, Ammánnál nem lesz keményebb, de ott inkább csak a helyi vezetési stílus miatt), de itt életem legmeredekebb, legszűkebb szerpentinjei jöttek (volt, hogy megállított bennünket egy kedves japán srác, kiszállt az autójából és mondta, hogy most nagyon kössük fel a gatyát, kemény lesz a szakasz. (2022)

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Arab Divers ,

4 csillagos: Hotel Beau Rivage ,

5 csillagos: Hotel Doubletree by Hilton ,

,, Érdemes olyan szállást foglalni, aminél a tisztaságot dicsérik, ahol ugyanis nem, az tényleg koszos lehet. Az én szállodám a Turquoise Hotel volt, nemrég nyílt, fantasztikus szobák, panoráma, reggeli és egy kis medence volt, nagyon meg voltam elégedve!" (2022)

Közlekedés

,, A taxik a városon belül olcsók, A-ból B-be 1 JOD-ért (kb. 440 HUF) vittek el. Reptéri fuvar a városba 10 JOD (kb. 4400 HUF). Úgy vezetnek, mint az állat, a pestiek elég szolidok hozzájuk képest, ámde mégsem törik össze magukat. Indexet nem használnak és bárhol mennek, ahol akarnak (pl. út közepén). Autóból csak automata váltósat lehet bérelni.

Kirándulás Petrába: egyedül vagy párban a JETT bus a leggazdaságosabb megoldás, oda-vissza 12 JOD/fő. Ha többen vagytok, megéri autót vagy taxit bérelni, aki elvisz. " (2022)

Étkezés

Az óvárosban sokkal olcsóbbak a vendéglők, min a turistás modern városrészben.

,, Rengeteg a kifőzde 2-5 JOD/étel árban kb., nekem nem voltak bizalomgerjesztők. A Days Inn hotelben ettem 10 JOD-ért svédasztalos (na jó, szolid!) ebédet, nem dohányzó, rendben volt. Vagy szendvics, gyümölcs és van Meki is, ha valaki nagyon standardizált kajára vágyik (2022)

Grillezett hal - v.j. fotója

Vásárlás

Aqaba vámmentes övezet, szóval érdemes megfontolni a vásárolgatást. Van bazár is. 

Aqabában vásárolgatáskor tanácsos bemenni a mellékutcai boltokba, mert ott az árak alacsonyabbak. Lehet venni némi alkoholt tartalmazó sört is, igaz keresgélni kell azt a helyet, ahol ilyet árulnak. Segítőkészek a helyiek, nyugodtan lehet kérdezni, hogy hol mi kapható. Érdemes egy este néhány órát eltölteni a helyi bazárban. Ne lepődjünk meg, hogy néhány árus felismeri a magyar nyelvet és elkezd mondani ezt-azt magyarul. Viccesek.

Souk -látogass el egy helyi piacra:
A souk-on - azaz piacon mindig zajlik az élet. Mindenképp látogassunk el egyre. Pláne ha kezdünk megéhezni. A Hussein király mecsetje mellett kezdődő piacról szinte kiárad az aszalt gyümölcsök , szirupos édességek illata.
A helyiek is itt vásárolnak, gyönyörű zöldségek , gyümölcsök , illatos fűszerek, sajtok, édességek, kövér olivabogyók , sós magvak, és még sokféle finomság kapható itt. Mondanom sem kell, hogy persze jól bevásároltunk, meg is volt az ebéd. (2021) forrás

Egyéb hasznos információk

1. A városban minden érdemleges helygyalogtávolságra van egymástól, szóval nincs szükség buszozásra, vagy taxizásra (az utóbbira legfeljebb a szálláshelyünkhöz). Ha mégi buszra szállunk, akkor érdemes előre tudni, hogy a férfiak és a nők külön ülnek.

2. Ha a városban magyar idegenvezetőt szeretnénk, akkor a Facebookon keressék: Travel with Agi&Sameer Faroun (Ági)

e-mail: sameerfaroun1@gmail.com

Helyi ember vízipipázik - v.j. fotója

Strandok

Ne reméljünk por finomságú homokfövenyt.

,, Aqabában a helyiek által használt strandon a javasolt viselet teljes ruházat és nagykabát. :) Ők így strandolnak, így mi inkább csak bokáig mentünk a tengerbe. Van bikinis rész is (Berenice Beach Club), szállodák magánstrandja, de oda inkább nem mentünk. Rövid lett volna erre az Aqabában töltött 3 nap. (Renáta, 2023)


Strand: először a Japanese Gardennel lévő ingyenes strand, aztán másnap a másik véglet, a B12, (Ayla), 20 jod-ért. Ingyenesnél: részemről feszengés a helyi nők miatt, a parton kosz, de a víz kristálytiszta, minden állat, növény látható, de nagyon nehéz bemenni, még papucsban is, annyira köves. Az üvegaljú csónakot kihagytuk, mindenki azt mondta a helyiek közül, hogy parasztvakítás. B12: brutál tiszta, mindenhol gereblyézett homok, de semmi természetes nincs benne, így halak sem. Itt elmentünk az Eilati határig, kb. 5 perc gyalog.(2022)

Október végefelé, szeles időben kevés volt a strandoló -  v.j. fotói

Látnivalók

Mamluk erődítmény avagy vár

Az Aqaba-i Mamluk erődítmény, más néven Aqaba-i vár egy történelmi erődítmény az Aqaba-öböl partján, Aqaba városában, Jordániában. Az erődítmény a 14. században épült a mamluk uralkodók idején, és fontos szerepet játszott a térség védelmében az évszázadok során. Az erődítmény ma múzeumként üzemel, ahol a látogatók megtekinthetik a történelmi katonai felszereléseket, fegyvereket, valamint más fontos történelmi tárgyakat. A vár az Aqaba-i kikötőtől és a városközponttól rövid sétára található, és népszerű turisztikai látványosság Jordániában.


m. p. fotója

Programlehetőségek

Üveg fenekű hajós túra (Glass Bottom Boat Tour)

Az üveg fenekű hajós túra (Glass Bottom Boat tour) ára Aqabában különböző lehet a választott túra hosszától és az indulás helyétől függően. Általában az árak 10-20 dinárok körül mozognak egy felnőtt jegyért, ami kb. 15-30 USD-nak felel meg. Az üveg fenekű hajókon keresztül lehet látni az Aqaba-i tenger alatti élővilágot, ami igazi élmény lehet azoknak, akik nem merülnek le a víz alá vagy szárazon szeretnék látni a korallzátonyokat, halakat és más tengeri élőlényeket. A túrák általában egy órától három óráig tartanak, és a helyi hajózási cégeknél lehet foglalni őket.

b. s. fotója

Olvasmányos linkek

,, Eegy kirakatot bámultunk, amikor valaki arabul kezdett hozzám beszélni. Jeleztem, hogy arabul nekem nem fog menni, amikor a pár hölgy tagja magyarul visszakérdezett, hogy “De ugye nem magyar vagy?” Kicsit elkerekedett a szemem 😀 Végül a nap csattanójaként még elfogyasztottunk pár pohár sört Irénnel és aqabai párjával egy tengerparthoz közeli teraszon. (2016)" forrás

Shisha - Ata fotója

Fotóegyveleg

Akabai közstrand helyi népekkel

ata fotója

v.j. fotója

Helyi tanga - v.j. fotó

Ez csak a szemeket szabadon hagyó niqab - valószínűleg más arab országból jött turista hölgy - v. jancsi fotója

Helyi büszke keresztény - v. jancsi fotója

forrás


Kommentek

Karesz, 2022. 11. 24. 11:11
"Kirándulás Petrába: egyedül vagy párban a JETT bus a leggazdaságosabb megoldás, oda-vissza 12 JOD/fő. Ha többen vagytok, megéri autót vagy taxit bérelni, aki elvisz. " (2022)" ha megnyitom a linket, ott az van, hogy 15 JOD /fő / irány


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon