ÚTIKRITIKA.HU / Csehország


hirdetes

útikritikák


Csehország

Utazás | Szállásválasztási tanácsok | Úti okmányok és vám | Fotóegyveleg

Utazás

Repülővel

Repülővel csak Prgága elérhető. Így annak, aki a vidéket, várakat, tájakat, embereket szeretne nézegetni ajánlott az autós, esetleg a vonatos, buszos  közlekedés.

Autóval

Könnyű, egyszerű, négy együtt uzatónál biztosan a legolcsóbb opció.

Vonaton

Érdemes vonattal utazni, de vonatjegyet illlik előre váltani.

Busszal

Is nagyon könnyen megközelíthető célpont. A lehetőségeket ezen a linken könnyen összehasonlíthatja.

Szállásválasztás

"Hónapokkal előre foglaljunk szállást! A cseh belföldi turizmus igen népszerű, így hiába van igen sok szálláshely egy-egy területen, a jobb minőségűek a nyári idényben hamar elkelnek. Bizony, aki az utolsó pillanatban akar szállást találni az rosszabb minőségű, vagy túl drága esetleg az adott céltól távol eső szállást talál!" forrás

Úti okmányok és vám

Köztudottan a magyar állampolgárok számára nem szükséges semmilyen vízum, még a 90 napot meghaladó tartózkodás, illetve a jövedelemszerző tevékenység esetében sem. Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges.

A Csehországba utazó EU-s állampolgárok, illetve az általuk (EU-s tagállamból) behozott áruk a határon nem esnek át vámellenőrzésen. (A fegyverek, kábítószerek és más tiltott áruk behozatalát azonban továbbra is ellenőrzik/ellenőrizhetik a cseh vámszervek.)

A gépkocsival Csehországba utazó magyar állampolgároknak (is) úgynevezett mélységi vámellenőrzéssel kell számolniuk. Ez nem a határon, hanem az ország belsejében bárhol történhet meg, jellemzően azonban a cseh határvonalaktól 60 kilométernél nem távolabb.

Csehországra is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon