ÚTIKRITIKA.HU / Plzeň


hirdetes

útikritikák


Plzeň

Plzeňről dióhéjban| Tetszett&nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Sörözés| Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros| Főtér| Katedrális|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

r. i. fotója

Plzeňről dióhéjban

Cseh kiejtése: plzeny (szóval nem pílzen)

Angolul, és németül: Pilsen

Nyugat-Bohémia legnagyobb városa. A ,,cseh sör fővárosa".

Lakosság (2024-ben): 175,200

Csehország negyedik legnagyobb városa, egy gazdaságilag jelentős város. Két vonatkozásban különösen közismert: a Skoda-gyár és a  Pilsner Urquell.

Fő látnivalók:

a 16 századi városháza, a katedrális (102 méteres tornyával)
történelmi földalatti pincehálózat
a nagy zsinagóga (Európa második legnagyobbja)
a Pilsner Urquelle sörfőzdéje
és az állatkert

Sok jó söröző van a városközpontban. Plzen külvárosaira a szürke lakótelepek a jellemzőek. Szerencsére a városmag szebb a reneszánsz és barokk műemléképületeivel. A városnézés részben akár villamosozással is megoldható. Plzen nem egy olyan város, amibe a turista első látásra bele tud szeretni. De az óváros alaposabb bejárása révén meg lehet kedvelni Plzent.

A csehországi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett&nem tetszett

Tetszett

1. A katedrális, lévén gótikus

2. A főtér mindhárom szökőkútja

Nem tetszett

1.

Vélemények

A belváros gyalog egy nap alatt kényelmesen bejárható, kellemes város, de csak városnézés miatt én nem ajánlanám, mert túl sok látnivaló nincs. (Bár az esős, hideg idő nem javította a látképünket.) Átutazás megállójának ideális vagy egy hétvégi kocsmatúrának. Mi ugye az utóbbi miatt utaztunk ide, és erre különösebb panaszunk nem volt. forrás

Odajutás

Plzen autópályán 616 kilométerre van Budapesttől (valójában 593 kilométeres részen van autópálya). Megállás nálküli vezetést modellezve 5 óra 45 perc ez az útszakasz.

A közel 600 kilométeres utat kocsival tettük meg, ami nagyjából 6 órát jelent. Alternatív megoldás elrepülni Prágába, onnan vonattal vagy Flixbusszal kevesebb, mint egy óra eljutni Plzenbe. A hosszabb menetidő végett 3 éjszakára mentünk, de egy korai indulással és egy fitt sofőrrel, ha csak Plzent akarjuk megnézni 2 éjszaka is elegendő. forrás

Szállás

r. d. fotója

A szokásos szálláskeresős „algoritmusom” bejárása után ismét a Booking lett a befutó. Ráadásul a Vividdel még 10% cashbacket is kaptam. A belváros szívében, a látnivalók szomszédságában egy igen tágas lakást találtunk, extravagáns névvel: „spacious luxury aparment in the city center”. Négyen mentünk, de akár öt vagy hat fő is elfér, ráadásul a nappalival számolva három külön helysége van. A konyha is egészen jól felszerelt. Ára: 22,5 euró/fő/éj.

Nagyjából 300 méterre a szállástól, van egy parkolóház, három napra kb 3500 forint a parkolás díja.

(2022)  forrás

Helyi közlekedés

Parkolás

Hétköznap neház parkolóhelyet taálni, mert sokan járnak be dolgozni közeli kisvárosokból és falvakból.

Az összes pilseni turisztikai látványosság Plzeň városközpontjának egy területén található. Így a történelmi nevezetességek gyalogosan is bejárhatók. Érdemes hát egy fizetős parkolóba vezetni az autót, és utána gyalogolni.

A belvárosban 3 fedett parkolóház található: ezek közül az első kettőt Pilsen önkormányzata, a harmadikat pedig, egy bevásárlóközpont üzemelteti:

1. Többemeletes, Rychtářka nevű parkolóház ezen a címen: Truhlářská Street 5. (49.7500153N, 13.3806414E)

2. Fedett parkoló Új színház: sady Pětatřicátníků 2972/35 (49.7497072N, 13.3728969E). Az Új Színház parkolóház egy mélygarázs, amely egy föld feletti parkolóval van kombinálva. A bejárat a Sady Pětatřicátníků felől és a Pobřežní utcából (egyirányú utca) van. Pilsen történelmi központja 5 perces sétával elérhető. Parkolási díj: 10 CZK/óra (max. 60 CZK/12 óra).

3. Parkoló épület a Plaza bevásárlóközpont előtt: Pobřežní 17, Plzeň (49.7491647N, 13.3707939E). Parkolási díjak: 3 óra ingyenes, majd 30,- CZK / óra.

Villamos

m. l. fotója

Busz

m. l. fotója

Étkezés

Parkan: ez a sörmúzeumhoz tartozó étterem az egyetlen hely a világon a sörfőzdén kívül, ahol szűretlen Pilsner Urquellt tudunk venni. Bár elég nagy a hely, borzasztó népszerű és esténként mindig tele van. Itt kérdés nincs, hogy mit kérsz, sört kapsz, azt! (Csak egyféle csapolt sörük van.) De mint a gép, úgy csapolnak! A rendelésünk öt másodpercen belül az asztalon volt, mind a négy korsó sör! Ha valami tipikus cseh ételt kóstolnál ár-érték arányban teljesen korrekt. Nagyjából 5000 forintból megvan egy főfogás két korsó sörrel. forrás

Sörözés

Pilsen ugyebár az a város, ahol a pilsner sört feltalálták. A Pilsner Urquell Pilsen híres sörmárkája. Néhány kocsmában (Senk Na Parkanu) és a sörfőzdében is beszerezhető a Pilsner Urquell szűretlen, pasztőrözött változata, ami még a közönséges szűrt változatnál is jobban ízlik. Egy másik, ugyanabban a sörfőzdében gyártott márka a Gambrinus. A Gambrinus Light (desitka) valószínűleg a leggyakoribb sör Csehországban, olcsóbb és gyengébb, mint a Pilsner Urquell.

Megittunk az első pilsnert a Lokál Pod Divadlemben. Egyik szokásuk a fél habos és a teljes hab csapolása, ez a „tejes”, azaz a Mliko. Ez a sörhab valóban finom, köze nincs ahhoz a borzalomhoz, amihez itthon szoktunk. Érdekes, de maximum a közepeset ajánlom kipróbálásra, mert azért továbbra is a sör „arany” része az igazi.

xxx

A kocsmalátogatás második helyszíne a Pivotečka volt. A modern kocsma 5-6 féle csapolt sörével kiemelkedik a többi közül mert, amint megtudtunk, túl sok választási lehetőség sehol sincs. Általában egy - esetleg kétféle csapolt sör van a legtöbb helyen. Nem mintha panaszkodnék a Pilsner Urquellre, mert a friss, eredeti pilsner valóban mennyei.
Üveges és kézműves sörök terén már igen nagy a választék, így aki szeretné a cseh kézművesek italait megkóstolni, annak szívesen ajánlom ezt a helyet. Másik különlegességük, hogy rengetegféle rumot árulnak.

(2022) forrás

Vásárlás

Természetesen egyes üzletek, éttermek és szállodák elfogadnak eurót, de előfordulhat, hogy az árfolyam nem túl jó.

Szórakozás

Sörfőzdék: Plzeň a világ egyik sörfőzési központja, így nem meglepő, hogy a sörfőzdékben való részvétel a helyi éjszakai élet egyik legnépszerűbb tevékenysége. A Plzeňi Prazdroj és a Gambrinus a város legnagyobb sörgyártói, de számos kisebb sörfőzde is található a városban.

Bárok és kocsmák: A város tele van bárokkal és kocsmákkal, ahol a helyiek és a turisták egyaránt élvezhetik a sört és a helyi ételeket. A város számos helyén megtalálhatók a hagyományos cseh sörözők, de vannak modern bárok és klubok is, amelyek különböző zenei stílusokat és italokat kínálnak.

Éjszakai klubok: Ha bulizni szeretnél egész éjjel, Plzeňben számos éjszakai klub vár rád. Ezek a klubok különböző zenei stílusokat kínálnak, beleértve a popot, a rockot, az elektronikus zenét és a hip-hopot is.

Koncertek és előadások: Plzeňben számos zenei és színházi előadás található, ahol élő zenével és helyi előadóművészekkel találkozhatsz. A város több helyén koncerteket és fesztiválokat is rendeznek, amelyek jó lehetőséget nyújtanak a helyi kultúra és zeneművészet megismerésére.

Kaszinók: Plzeňben néhány kaszinó is található, ahol élő játékokat és szerencsejátékokat lehet játszani.

Közbiztonság

Plzen még az amúgy jó csehországi átlagos közbiztonsághoz képest is biztonságosabb város.

Egyéb hasznos információk

1. Pilsenben két hivatalos turisztikai információs iroda működik. A főiroda a főtéren található. Itt tájékozódhatunk az aktuális eseményekről, és begyűjthetünk egy ingyenes várostérképet. Mindkét iroda naponta 9.00-18.00 (április és szeptember között 19.00-ig) tart nyitva.

Informační centrum města Plzně (a város fő turisztikai irodája), náměstí Republiky 41, 301 16 Plzeň (a reneszánsz városházától balra)

Informační centrum města Plzně Hlavní nádraží ČD (a kisebb városi turisztikai iroda), Nádražní 102, 301 10 Plzeň (a főpályaudvaron).

Óváros

Plzeň óvárosa gyönyörű, középkori hangulatot árasztó terület, tele történelmi épületekkel és nevezetességekkel. Az óváros főbb látnivalói közé tartoznak a következők:

A Náměstí Republiky (Köztársaság tér): Ez a központi tér Plzeň óvárosának szívében található. A tér középpontjában a híres Plzeňi Szűz Mária-szobor áll, körülötte pedig a város történelmi épületei sorakoznak.

A Szent Bertalan Katedrális: Az óváros északkeleti részén található, és a város egyik legismertebb épülete. Az eredeti gótikus templom az 1300-as években épült, de az évek során többször átalakították.

A Plzeňi Városháza: A városháza a Náměstí Republiky északi oldalán található, és egy gyönyörű, reneszánsz stílusú épület. A városháza tornya kilátást nyújt a városra.

A Jiráskovo náměstí: Ez a tér a Szent Bertalan Katedrális közelében található, és tele van szép, barokk stílusú épületekkel. Itt található az Egyetemi Egyházi Akadémia és a Piarista Gimnázium is.

A Patriciërshuis: Ez a reneszánsz stílusú épület a város egyik legérdekesebb múzeuma. A múzeum bemutatja, hogy milyen volt egy gazdag kereskedő család élete a 16. században.

m. l. fotója

Főtér

Köztársaság tér (námesti Republiky)

A főteret övező reneszánsz, barokk, empire és neogótikus épületek homlokzatán csodálatos sgrafitto díszítésekben lehet gyönyörködni. .

p. m. fotója

Katedrális

Szent Bertalan-katedrális

(Csehül: Katedrála svatého Bartoloměje)

Egy lenyűgöző gótikus épület a város központjában. Az épület a csehországi gótikus építészet egyik legszebb példája.

A katedrális építése a 13. században kezdődött és mintegy 200 évig tartott. Az épület stílusa általában a kora gótikus és a barokk közötti átmeneti stílusra utal. A katedrális nagy része a 16. században, az 1700-as években és a 19. században történt átalakítások során alakult ki.

A katedrális belső tere gazdag díszítéssel és műalkotásokkal rendelkezik, beleértve a főoltárt, amelyen a Szűz Mária és Szent Adalbert ábrázolása található. Az épület gazdag faragványokkal és festményekkel díszített fapadozatait a középkorban készítették.

A katedrális déli oldalán található a Szent Mihály-kápolna (St. Michael Chapel), amelynek díszítése magában foglalja a Szent Mihály arkangyal életét bemutató freskókat és faragott szobrokat.

A katedrális homlokzata nagyon lenyűgöző, különösen a főbejárat felett található, kör alakú ablakokkal és szobrokkal díszített rozetta. A katedrális tornya a városra néz és egy kilátóból is lehet élvezni a város szépségét.

V. Jancsi fotói

Nagyon érdemes felmenni a tornya tetejére. A belépő 50 CZK (kb. 2 euró), 300 lépcsőfok. A templomtorony tetejéről fantasztikus, 360 fokos kilátás nyílik a Köztársaság térre, magára Plzen városára és a környékre.

Más látnivalók

Plzeňský Prazdroj sörfőzde

A Pilsner Urquell sörfőzde messziről vonzza a tekintetét, mert hatalmas a területe. A sörgyárban különféle túrák foglalhatók. Abejárása során megtudhatjuk, hogy milyen komlófajtákat használnak, megtekinthetjük  a termelést és a túra végén,  katakombában kapunk sört egy speciális pohárban. A Pilsner Urquell sörfőzde belépője és körút körülbelül 10 euró (250 CZK).

r. i. fotója

Városháza

A pilseni városháza a Köztársaság téren található. A reneszánsz épület a homlokzatával kulturális csúcsémlény. A városháza a 16. században épült, azóta folyamatosan városházaként működik. Érdemes belátogatni a városházába is, ahol Pilsen városközpontjának makettjét találjuk. A városházára a belépés ingyenes. A nyitvatartási idő áprilistól szeptemberig naponta 9 és 19 óra között, októbertől márciusig pedig, naponta 9 és 18 óra között.

West Bohemian nemzeti múzeum

A Nyugat-cseh Nemzeti Múzeum Pilsenben található. A múzeum több mint 160 éve működik, és a régió történetének és kultúrájának bemutatására szakosodott.

A múzeum legnagyobb kiállítása a Nyugat-csehországi Regionális Múzeum, amelynek állandó kiállítása bemutatja a régió történelmét az őskortól a modern korig. A kiállításon számos tárgy található, például régészeti leletek, művészeti alkotások, történelmi dokumentumok, valamint néprajzi és természeti gyűjtemények.

A múzeum további részlegei közé tartozik a csehországi kerámiagyártás múzeuma, a Plzeňi sörmúzeum és a Regionális Könyvtár. A Plzeňi sörmúzeum a világ egyik legnépszerűbb sörmúzeuma, amelynek kiállítása bemutatja a Plzeňi sörfőzés történetét és folyamatát.


Loutek múzem (bábmúzeum)

A Loutek Múzeum, vagyis a Bábmúzeum a csehországi Plzenben található. A múzeum bemutatja a bábművészet és a bábjátékok történetét, valamint bemutatja a bábjátékok készítésének és működtetésének módját.

A múzeumban számos érdekes kiállítás található, többek között régi bábjátékok és bábkészítő eszközök, valamint egy interaktív kiállítás, ahol a látogatók kipróbálhatják, hogyan kell bábozni. A múzeumban a látogatók megtekinthetik a hagyományos európai bábjátékokat, például a marionett vagy a színházi bábok mellett a hagyományos ázsiai és afrikai bábokat is.

A múzeum fontos szerepet játszik a csehországi bábművészet és bábjáték hagyományainak megőrzésében, és az éves Nemzetközi Bábfesztivál egyik fő helyszíne Plzenben. A múzeum interaktív és szórakoztató élményt kínál a látogatóknak, és érdekes bepillantást nyújt a bábművészet történetébe és kultúrájába.

j. d.fotója

Zsinagóga

Az összesen öt pilseni zsinagógából ma már csak kettő maradt fenn, köztük a Régi Zsinagóga és a Nagy Zsinagóga Sady Pětatřicátníkůban, kb. 500 méterre a Köztársaság tértől. A Nagy zsinagóga 1888 és 1893 között épült, A Nagy zsinagóga Európa harmadik illetve a világ ötödik legnagyobb zsinagógája. 

A zsinagógát a nagyszerű akusztikának köszönhetően ma már nemcsak vallási hitéletre, hanem koncertekre és kiállításokra is használják. Ha nincs rendezvény, akkor be lehet menni a Nagy Zsinagógába. A belépő 2,20 eurónak (55 cseh koronának) felel meg, és készpénzben kell fizetni, ezért érdemes előre pénzt váltani vagy pénzt felvenni. Belül felújítási munkálatok folytak 2021-ben.

A Régi Zsinagóga néhány száz méterre található a Nagy Zsinagógától, kissé elrejtve, de a Smetanovy sady 80/5-nél ki van táblázva, és egy hátsó udvaron át közelíthető meg. Belépődíj kb. 2,20 euró körül. A zsinagógában van egy egy kis múzeum a judaizmus történetéről. A régi zsinagóga mellett 2002-ben a holokauszt áldozatai számára emlékművet állítottak fel.

Aji fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon