ÚTIKRITIKA.HU / Olomouc/Olmütz/Alamóc


hirdetes

útikritikák


Olomouc/Olmütz/Alamóc

Olmützről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás |Egyéb hasznos információk|Szentháromság-oszlop| Szent Vencel katedrális|Felső tér|Alsó tér| Más látnivalók| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

A Városháza - V. Jancsi fotója

Olmützről dióhéjban

Olomouc a cseh neve.

Lakosság (2024-ben): kb. 100,500

Olmütz Csehország keleti részén, ott is Morvaország középső részén fekszik, a Morva folyó mentén.

Magyarul Alamócnak is nevezik, csak nem tudom, hogy kik, mert még ezt így nem hallottam. 

Európai viszonylatban Csehországban a legnagyobb az ateisták aránya, de speciel Olmütz lakói - az erős katolikus történelmi hagyományok, és az egyház itteni erőssége miatt - vallásosabbak a cseh átlagnál. Ugyanakkor - lévén egyetemi város - bigott légkörről éppenséggel nem lehet beszélni, hisz a város tele van a sok templom közé ékelődött sörözőkkel, ahol erősen nagyvilági, laza a hangulat. A Palacký egyetem a második legnagobb cseh egyetem (a prágai Károly-egyetem után). Mindazonáltal a Palacky egyetemet a prágai értelmiségi elit és a fővárosi diákság hajlamos maradinak gondolni.

Olmützben helyi specialitásnak tekintett és közkedvelt a töltött káposzta (Olomoucké zeli), aminél a nálunk megszokotthoz képest markánsabban savanyított az ecetben érlelt káposzta, és ettől intenzíívebb az étel íze.  

Olmütz lokálpatriótái fölöttébb büszkék a Olomoucké tvarůžky nevű sajtjukra, mert az egész cseh konyha közkincsének is számít. Története a 15. századi Olmütz-ig nyúlik vissza. Sovány tehéntejből készül, markáns az íze, erős az aromája és bűzösségét hívei illatosságnak tekintik. Ami lényeges, hogy semmilyen vegyi adalékanyagot nem tartalmaz, márpedig a természetesség-központú cseh néplélek az ilyesmit nagyon díjazza. 

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A pompázatos barokk szökőkutak a tereken

2. ,,A kis Prágának" is titulált város szerecsére még nem terheli meg a tömegturizmus

3 A szecessziós épületek sokasága (pl. a Svobody sugárúton)

4. Ahogy a Felső-tér este megtelik a bulizásra hangolódó huszonévesekkel

5. A sok egyetemistának köszönhetően nem gond angolul beszélőtől kérni útbaigazítást.

6. Ez a kis utca

V. Jancsi fotója

Nem tetszett

1. Szép, kellemes város, de szenzációs turista nevezeteséggekkl azért nincs tele. A turista hálátlan fajta, preferálja a sztárolt városokat, ahol sok a híres (Insta-tuti) műemlék.

2. A boltok, vendéglátóhelyek egy kisebb hányada kinézetre és a szolgáltatás jellegét tekinve csaknem megragadt a kommunista évtizedek mogorvaságában.

3. A városháza csillagászati óráján a második világháborúban tönkrement figurákat a kommunista, vallásellenes ötvenes években szocialista realista stílusban alkották újra, és apostolokat, szenteket elég ízléstelenül proletárok és parasztok váltották fel, azaz ezek masíroznak óránként körbe-körbe. Tragikomikus, kiábrándító. Igazán helyreállíthatnák már az eredetieket.

v. j.

Vélemények

Olmütz turisztikaialg méltatlanul figyelmen kívül hagyott város Északkelet-Csehországban. Pedig roppant kellemes hely  nagyszerű városközponttal, tágas, lenyűgöző főtérrel, tele emlékművekkel, amelyek közül a barokk Szentháromság-obeliszk tán a legjelentősebb (UNESCO világörökségi). A nagy tér körül 5 fantasztikus templom is található, csaknem mindegyiket érdemes meglátogatni. A városnak több zöld parkja van, és kellemes ezekben sétálni. A város akár két napot is megérdemelt, de annyi biztos, hogy ideális megálló ha a régióban utazgatunk.

Bevallom a város neve eddig bennem csak a történelemórán tanult Olmützi alkotmánnyal ragadt meg.

Biró Ibi tanár néninek jelentem (a világhálóból puskázva): az Olmützi alkotmányt 1861-ben fogadta el a Habsburg birodalom koronázási városainak tanácsa. Azt már nem a tanár néninek mondom, mellesleg: ez az alkotmány elég híres lett ahhoz képest, hogy sosem lépett hatályba. Helyette,1867-ben az általános választójogot támogató alkotmányt fogadták el Ausztriában. A magyar területekkel kapcsolatos politikai kérdések azonban továbbra is megmaradtak, és végül a kiegyezéshez, az osztrák-magyar dualizmushoz vezettek. (aji, 2023)

Odajutás

Autóval

Budapestről gépkocsival kb. 3 óra 45 perc alatt lehet megtenni a 398 kilométeres utat (383 kilométeren az autópálya kényelmét élvezhetjük). A matrica vásárlásával együtt egy útra kb. 33 ezer forint utazási költséggel érdemes számolni.

Vonattal

Prágából keleti irányba kb. 2 és fél óra vonatozással lehet eljutni Olmützbe.

Főpályaudvar - v. j.

Szállás

Ajánlott hotelek (2023-ban):

3 csillagos: Clarion Coness Hotel Olomouc, Comfort Hotel Olomouc Centre

4 csillagos: Theresien Hotel&Spa, NH Collection Olomouc Congress


Pension Krivá - Ez egy szép és modern panzió a városközpontban, ahol kényelmes szobákat és lakosztályokat kínálnak. A szállás a főtérre néző,de csendes mellékutcában található.

Pension Royal - Ez a panzió egy történelmi épületben található a városközpontban, a főtértől mindössze néhány lépésre. A szobák elegánsak és kényelmesek, és ingyenes Wi-Fi áll rendelkezésre.

Penzion Bellis - Ez a panzió egy csendes kis utcában található, de mégis csak rövid sétára van a főtértől. Az épület szépen felújított és korszerűsített, a szobák tágasak és kényelmesek.


Helyi közlekedés

Parkolás

Hétköznap 8 és 18 óra között az utcai parkolás az A-övezetben 100 korona/óra, a B zónában csak 40 korona.

Hétvégeken ingyenes az utcai parkolás!

Átutazó turistaként hétköznapon érdemesebb tutira menni , és ebbe a 470 autó-férőhelyes, fedett parkolóházba (mélygarázs) vinni a járgányt:

CENTRAL PARKING OLOMOUC, s.r.o. - Cím: Hanáckého pluku 1153/4 - 30 korona/óránként (kb. 490 HUF) - olcsóbb mint az utcai!

Ha már eljutottunk a város központi részébe, akkor már minden lényeges látnivaló gyalogtávolságra van egymástól, szóval nincs szükség tömegközlekedési eszközök használatára.

Nosztalgia villamos - A villamosok többsége ennél sokkal modernebb -  cs. d. fotója

Étkezés

A helyi konyha nem alkalmas a fogyókúra betartására.  

Olmütz és a környező Haná régió hagyományos konyhája jól reprezentálja a cseh konyhát. De a tipikus cseh ételek mellett egyedi helyi specialitásokat is tartalmaz. A környék egyik legismertebb kulináris terméke a helyi Olomoucké tvarůžky (más néven Olomoucké syrečky) sajt. Ez egy (15. század óta) hagyományos, érlelt lágysajt, nagyon alacsony zsírtartalommal, csípős ízzel és erős illattal.

A sajt Olmütz városáról kapta a nevét, de a 30 km-re lévő kisvárosban, Lošticében állítják elő. A sajt széles körben megtalálható a Haná régió éttermeinek étlapján, ahol a Cordon Bleu helyi változatának töltelékeként, vagy sütve is tálalható. Az ezt a sajtot tartalmazó ételeket általában a nevükben szereplő Loštické szóról lehet felismerni. Az erős szag miatt ne lepődjön meg, ha mellé mentás édességet (Hašlerka) talál a tányérján.

Helyi ételspecialiitások:

Olmützi tészta - A tradicionális cseh ételek egyik jellegzetes példája. Ez a tészta kicsit vastagabb, mint a hagyományosak, és általában sertéshússal vagy gombával készül.

Svíčková na smetaně - Ez a híres cseh marhapörkölt, amit általában smetanás szósszal és kroketttel szolgálnak fel.

Házias halászlé - Az Ölmütz-i  halászlé hagyományosan többféle halból készül, és általában a helyi halászok által fogott fajták felhasználásával készül. A halászlében általában van ponty, amely a csehországi halászat egyik legnépszerűbb halfaja, valamint lehet benne süllő, harcsa, kárász és más folyóvízi halak is.

Náluk a halászlé hagyományosan erős, fűszeres és paprikás ízű, amelyet általában zöldségekkel, például hagymával, paprikával, paradicsommal és répával főznek, és többféle fűszerrel, például babérlevéllel, korianderrel és köménymaggal ízesítenek.

A halászlét általában a hideg téli hónapokban fogyasztják, és sűrű, fűszeres és tartalmas étel. Leginkább kenyérrel vagy krumplival szolgálják fel, és a helyiek szerint egy jó sör kíséretében a legjobb.

Olmützi pite - Ez egy tradicionális helyi édesség, egyfajta aprósütemény. Kerek és lapos formájú tészta gyümölcsös (cseresznye vagy meggy), diós vagy mákos töltelékkel.

Vásárlás

Az Olmütz történelmi központjában, a Szent Móric templom közelében lévő Galerie Moritz (8. května 24) egy nagy, négyemeletes bevásárlóközpont. Naponta 09:00 és 19:00 között van nyitva. (a Billa szupermarket pedig, 08:00 és 22:00 között).

Az Olmütz belvárosában található a fő sétálóutca, a Horní náměstí (Felső tér). Itt van a város központi tere és üzleti negyede. A Horní náměstí tele van boltokkal és az Olomoucba látogató turisták ide biztos eljönnek. Ezen kívül az alsó rész, a Dolní náměstí (Alsó tér) is tele van boltokkal. Könnyen át lehet ide sétálni a Felső térről. Az Alsó téren van a város központi piaca.

A folyadékbevitelünk turisztikai programjként vásároljanak Hanácká kyselka-t, ami a régió természetes ásványvize. Egészséges, frissítő és jó az íze.

A borisszáknak pedig javasoljuk a morvai (avagy moráviai) borok tesztelését. Ha nem drágán, vendéglőben, akkor  ott vannak lépten-nyomon a borokat árusító boltok (vinný sklep). Nem éppen méltóságteljes, de lehet venni bort műanyagpalackban is, azt mégis könnyebb cipelni, amíg nem végzünk improvizált ütemben anedűvel. Mind a fehér, mind a vörös boraik jók. E sorok írója kétszer is Morvai muskotályt (Muškát Moravský) tett magáévá. Tudomásul kell venni, hogy Prágában sört kell inni, de Olmützben a borra IS érdemes összpontosítani.

Szórakozás

Egyetemii városról van szó és ennek megfeleleőn sok a diákokkal teli szórakozóhely. Ezt a hangulatos azonban inkább áprilsiban, májusban, szeptemberben vagy októberben lehet jól megtapasztalni.

Egyéb hasznos információk

A turista információs iroda címe: Horní náměstí – radnice, 779 11 Olomouc

Nyitvatarás: hétfő-szombat: 9:00 – 19:00 - vasárnap 9:00 – 17:00

Szentháromság-oszlop

csehül "Sloup Nejsvětější Trojice" vagy "Morový sloup" (angolul: Holy Trinity Column" vagy "Plague Column" azaz pestis-oszlop)

Ez a városközponti barokk obeliszk a város jelképe, az egyik fő nevezetessége, UNESCO világörökségi helyszín. A Horní náměstí (Felső tér) nevű tér közepén áll. 

A 35 méter magasságú oszlop építése 1716-ban kezdődött és 1754-ben fejeződött be. A várost sújtó pestisjárvány elmúltát ünnepelték a létrehozásával. i. A járvány 1713-ban kezdődött és mintegy tízezer ember halálát okozta Olmützben és környékén. Az oszlop azért épült, hogy megköszönje a város az égeknek a járvány befejeződését és emlékeztesssen az áldozatokra. 

Este nagyon szép kivilágítva, nem annyira komoran sötét. Nappal a turisták alkotják meg itt a természetes testállást szigorúan mellőző Insta-fotókat (lányoknál a jobb láb kötelezően előre szorítva, behajlítva és manökenesen pipiskedve), avagy a szelfiket, amikről nem hajlandók tudomásul venni, hogy valójában béna szögben mutatnak, és már közhelyesek. (A deviánsak magukban röhögnek rajtuk.)  

Sikerült turistamentes fotót lőni - sz.z.

Szent Vencel katedrális

(csehül: Katedrála svatého Václava, angolul: Saint Wenceslas Cathedral)

Hol van?: Az óváros szélén, az ő Vencel-terükön, csehül: Václavské náměstí 3 - amúgy a városban szinte mindenhonnan észrevehető. Furcsa, hogy egy ilyen jelentőségű katedrális nem a város kellős közepén van. 

Ingyenes a belépés.

A Szent Vencel katedrális Olmütz egyik legjelentősebb műemléke és turisztikai látványossága. A katedrális a 12. században épült román stílusban, majd a 13. és 14. században átalakították gótikusra, sokkal később neogótikus elemekkel teljesedett ki.  

A kitűnő állapotban megmaradt templom hatalmas kupolája, csodálatos freskói, valamint a belső, sötétes tér gazdag, üdén színes díszítése miatt látványos. 100 méter magas a tornya, amelynek tetejéről lenyűgöző a kilátá a városra és a környező tájra. A főbejárat mellett van egy kevésbé feltűnő bejárat, ahol bemehetünk a körlépcsőzethez. A felmenetel ingyenes (ha közben ez nem változik meg...). Nem könnyű felmenni, de megéri.  

Az épületben látható az ország egyik legnagyobb orgonája is.  Valamint: Mozart 1767 táján részben itt ebben a templomban fejezte be a 6. szimfóniáját, ugyanis a család Bécsből Olmützbe menekült, hogy elkerülje a császárság fővárosában tomboló himlőjárványt. 

 

V. Jancsi fotói

Felső tér

(csehül: Horní náměstí , angolul Upper Square)

A Felső tér Olmütz (sőz ízlelgetem: Alamóc) központjában található és az egyik legjelentősebb történelmi és kulturális helyszín. A tér számos jelentős épületnek ad helyet, amelyek több mint 400 évnyi építészeti stílusban keverednek egymással. Az épületek között található a Városháza, a Szent Mór-templom, a Palacký Egyetem filozófiai karának épülete, a Husova utcai vár és más jelentős épületek. Itt van - ugyebár - az aduász Szentháromság-oszlop.

A tér közepén található a szökőkút, amely a 18. században épült és az egyik legnagyobb barokk szökőkút Csehországban. A szökőkút szobrokban és domborművekben gazdag. Ezek mind a város történelmi eseményeiről szólnak.

A tér fő ékessége az eredetileg a 15. században épült gótikus (majd reneszánsz és barokk beütéseket kapott), 2020 táján (tán túl tökéletesre) felújított  Városháza és annak csillagászati ​​órája, valamint 75 méter magas tornya.

A 18. században épült, 35 méter magas, barokk Szentháromság-oszlop - V. Jancsi fotója

A 15. századi városháza (Olomoucká radnice) egyik bejárata - V. Jancsi fotója

A városháza csillagászati órája (Orloj) - V. Jancsi fotója

A városháza a tornyával és Julius Caesar lovasszobra - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotója

Alsó tér

(csehül: Dolní Námӗsti, angolul: Lower Square)

Az Alsó tér Olmütz városának egyik jelentős történelmi helyszíne, a város központjában található. A tér számos jelentős, barokk és reneszánsz műemléképületnek ad helyet.Középen van a barokk Mária-oszlop, és két ugyancsak barokk kút, a Neptun- és a Jupiter. Az enyhén lejtős, macskaköves tér tele van bltokkal, kávézókkal, éttermekkel.  

.

V. Jancsi fotója

Neptun-kút - V. Jancsi fotója

Más látnivalók

Szent János-kápolna

(csehül: Kaple sv. Jana, angolul: The Chapel of St. John Sarkander

A Szent János-kápolna barokk épület, amit a 17. században építettek. A kápolnát Jan Sarkander katolikus papról (1576-1620) nevezték el. A a nagyobbrészt protestáns cseh nemesek és a katolikus Ausztria közötti  háború idején a csehek kémkedéssel vádolták meg. Olmützben állították protestáns vádlóiból álló bíróság elé. A gyónási titokra hivatkozva tagadott és ezért kegyetlenül megkínozták, amibe bele is halt. A katolikus egyház boldoggá avatta 1859-ben, majd szentté 1995-ben. A kápolna alagsorában kiállították a kínzóeszközöket. Kötve hiszem, hogy az eredetieket, de a lényeg, hogy kellőképpen szörnyülködjünk.

A kicsi épület homlokzata díszes faragásokkal van ékesítve, impozáns a kupola, és a bejárata. is. 

A kápolna egyik fő látványossága az sok színben pompázó üvegablakok, amiket már a 20. század elején alkottak meg.

V. Jancsi fotója

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

|

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon