ÚTIKRITIKA.HU / Csehország


hirdetes

útikritikák


Csehország

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A csehekről | Turista etikett | Gasztronómia | A cseh sörről | Fotóegyveleg

Földrajz

 • Csehország kisebb, mint Magyarország a maga 78.900 négyzetkilométerével.
 • Ehhez képest a lakossága kb. ugyanannyi, 10,1 millió.
 • A lakosság 90,5 százaléka cseh nemzetiségű.
 • A fővárosnak, Prágának 1,3 millió lakosa van
 • Többi nagyváros:
  • Brno (380 ezer)
  • Ostrava (320 ezer)
  • Plsen (170 ezer)

Időjárás és éghajlat

Csehország klímája átmenetet képez az óceáni és a kontinentális klíma között, így a tőle keletre, hozzávetőleg azonos szélességi fokon fekvő, közeli európai területekhez képest a nyár hűvösebb, viszont a tél enyhébb. Május és szeptember között érdemes utazni, ha a programban tájakat is akarunk látogatni, városlátogatások szempontjából akár a november és február közötti időszak is megfelelő lehet.

Történelem

Csehszlovákia 1993 január eljején ketté vált: a Szlovákiára és a Cseh Köztársaságra. A Cseh Köztársaság első elnöke Vaclav Havel lett. Ez a derék ember a kommunista Csehszlovákia idején, ellenzéki értelmiségiként bátorságot tanusított a rendszer ellen. 2003-ban Vaclav Klaus követte őt az államfői tisztségben. 

Csehország 1999-ben lett NATO-tagállam és 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

Manapság

A közép-európai ex-kommunista országok közül Csehország Szlovénia után a legfejlettebbnek mondható, akár az életszínvonalat tekintve is. Igaz, hogy időnként gyülekeznek a felhők: jó esetlen stagnál a gazdaság és az ország politikai rendszerét példátlan méretű korrupciós botrány sújtja.

Azért még így is a régió eminenséről beszélünk, hiszen a 27 ezer dollár/fős GDP az uniós átlag 85 százalékán van. A cseh költségvetési hiány kb. 5 százalékos, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya csak 45 százalék, hát erről Magyarország csak álmodozhat. (Igaz 2010-ben ez az arány még csak 34 százalék volt.)

A csehországi átlagfizetések kb. 15 százalékkal magasabbak, mint a magyar. Érdekes módon a magyar felső vezetők viszont valamivel többet keresnek, mint a cseh megfelelőik.


A csehekről

"A külföldi látogató a kezdeti felületes benyomások alapján a cseheket eléggé félénk, száraz, visszafogott embereknek véli. A metrón, a villamoson a prágaiak faarccal merednek maguk elé, az étteremben, az üzletekben a szolgáltatók következetesen tiltakoznak mosolytalanságukkal a vendég, a vevő jelenléte ellen. Akik jobban ismerik a cseheket, azok tudják, hogy otthon, baráti társaságban, egymás közt a csehek humorosak, udvariasak, felszabadultak. Összességében és általánosságban a csehekre ezek a tulajdonságok a jellemzők: tartózkodók, szűkszavúak, öntudatosak, ironikusak, nyugisak (mindaddig, amíg nem kötnek ki egy sörözőben), szorgalmasak, agresszivitástól mentesek, indulataikat rejtők, veszekedésektől ódzkodók, a látszatra vonatkozó dolgokban igénytelenek, földhöz ragadtan realisták. Mélyen szkeptikusok, Európában a legkevésbé vallásos nép, hajlamosak a melankóliára, a csüggedtségre. A turisták érzékelik, hogy a csehek jellemzően közömbösek az idegenek iránt, nem tartják különösebben fontosnak, hogy jó benyomást keltsenek a turistákban. Mivel nem keresik a kontaktust a külföldi látogatóval, így aztán a turista nem is igen tud beható ismeretet szerezni a csehek mentalitásáról.

A csehek, különösen a férfiak többnyire nem adnak az öltözködés ízlésességére, eltekintve a 30-40 közötti menedzserekre.

A sok negatívnak tűnő tulajdonság mellett sorolhatunk csomó pozitívat: tisztességesek, igazságszeretők, dolgosak, puritánok, sznobságtól többnyire mentesek, nagyon kreatívak, pl. a művészeti területeken. Kiválóan anekdotáznak, képesek az élet apró részleteihez analitikusan viszonyulni. Nem döntenek elhamarkodottan, alaposak, jámborak, fanyar humoruk príma, szívesen dalra fakadnak, akár hamis hangon is. Szeretik a sportos életmódot, a kirándulásokat, az utazások folyamán akár a szerény körülmények vállalását. Takarékosak, de nem a zsugoriság mértékében. Jókat tudnak enni és főleg inni. A sör kultusza körülleng sok mindent. A csehek büszkék dolgosságukra és lenézik a lusta népeket. Könnyen tolerálják az enyhe másságot, az erőseket nem feltétlenül. Masszívak a rasszista érzületek, de nagyon leplezik, mert tudják, hogy azok ízléstelenek. A szex nem szokott központi téma lenni a társalgásokban. Imádják az autóval vagy motorral való száguldást, sokan átmennek Németországba, mert ott az autópályákon kiélvezheti a sebesség-korlátozástól mentes vezetést.

A csehek magukról képesek árnyaltabb bizonyítványt kiállítani, mint mások róluk. Sok cseh szerint náluk igenis sok a lusta, tehetetlen, passzív, unatkozva élő ember. A csehek azt gondolják magukról, hogy sok mindennel nem törődnek, közömbösek fontos dolgok iránt is. Szeretik a pénzt, de nem szívesen dolgoznak meg érte. A csehek szerint ők igenis barátságos emberek, és szeretik a külföldieket, újabban az oroszokat is, az országukban élő cigányokkal szemben tele vannak előítéletekkel ("azok csak élősködnek az államon")." (K. J., 2013)


"Hosszabb időt töltöttem Prágában és nekem úgy tűnt, hogy a csehek rendkívül nyugodtak és visszafogottak. Túlzottan is szerények és hajlamosak lebecsülni önmagukat, viszont nem olyan pesszimisták, mint a magyarok. Az idősebb csehek utálják az oroszokat, és akkor sem voltak hajlandók velem oroszul beszélni (pedig tudnak), ha tudták, hogy nem vagyok orosz." (Karcsi, 2013)


Hoki Ceske Budejovicében - h.p.


,, A cseh nő - egy másik férfi egy elég formás női testben, tehát a férfiak nagy százalékának álomnője. A következő pár sor amerikai, görög, horvát, spanyol és szerb hozzáadott értéket is tartalmaz, mivel a hitelesség kedvéért közvéleményt kutattam a barátaim között arról, hogy milyenek a cseh nők. Amiben egyet értettünk, hogy a cseh nők hihetetlenül függetlenek és határozottak. Ők biztosan kikérnék maguknak, hogy zsonglőrködnek a család és a munkahely között, mert számukra teljesen természetes, hogy 1000 dolgot csinálnak egyszerre, hiszen csak így jut idő a kis privát szférájukra és a szórakozásra. A gyerek ugyanis itt nem jelenti a"lánykori" éra végét, apa majd szépen megbüfizteti a kicsit, amíg anya elmegy sörözni a barátnőivel. Ez a lazaság arra is vonatkozik, hogy itt egy nő sem fél összesarazni magát egy hegyi kerékpártúrán vagy gombaszedés közben, és a korsó söröket is együtt kéri ki a párjával, így Pavelnek sem kell izgulnia, hogy mikor ér haza. Frusztrálóan sok a sportos, kidolgozott testű anyuka, de még mindig próbálom bemagyarázni magamnak, hogy ők mind főiskolás bébiszitterek. Létezik egy bizonyos kollektív egyetértés a cseh nők között, és ebben még egy helyi ismerősöm sem tért el: borzasztóan rossz véleménnyel vannak a cseh férfiakról, és ezt az egy dolgot valahogy megértem - az udvariasság és a gyengédség még ezeknek az amazonoknak is hiányzik." forrás,, A cseheket nem egyszerű mosolyra késztetni. A csehek akkor is kibírják mosolygás nélkül, ha valaki rájuk mosolyog. A legdurvább, hogy néha kisgyerekek is döbbenten néznek rám, amikor rájuk mosolygok, a szüleik pedig gyanakodva figyelik mögöttük, hogy vajon mit is akarok." forrás • Az uniós országok közül Magyarország után Csehországban a legmagasabb a rákhalálozási arány.
 • Csehország (Észtország, az észak-európai államok, Franciaország és Hollandia mellett) a világ legkevésbé vallásos lakosságú ország. Statisztikai felmérések szerint csupán a csehek 19 százaléka mondta magát istenhívőnek. Ez nem akadályozta meg a megkérdezettek 27 százalékát, hogy azért római katolikusnak nevezze magát (2,5 százalék pedig protestánsnak).
 • Egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint a világon a csehek a legdekadensebbek (pl. káros szenvedélyek). 
 • A csehek egyik nemzeti szenvedélye a gombaszedés. Nagyon komolyan veszik és nagyon ügyesek benne. Szeptember végén, Szent Vencel napján (aminek egy hétvégi napra kell esni) csehek ezrei indulnak el családostul az erdőkbe, hogy gombát szedjenek.
 • A cseheknek az a hagyományszerű szokása, hogy Húsvétkor lehetőleg új ruhát öltenek magukra.
 • A csehek fejenként, évente átlagosan 157 liter sört fogyasztanak el.
 • A leggyakoribb cseh vezetéknév: Novák

Turista etikett

 1. A 35-40 év feletti csehek, akiknek alaposabb emlékei vannak az 1990 előtti Csehszlovákiáról, a külföldi látogatóval folytatott beszélgetésekben nem kedvelik a kommunista időszak múltját érintő témákat. Jól látható, hogy legszívesebben kiradírozzák emlékezetükből, hogy volt az a ma szégyellhető múlt, amikor kelet-európai szerencsétlen ország voltak. Ne erőltessük tehát ezt a témát.
 2. Miként az nálunk is udvariassági szabály, a cseheknél is az épületekbe belépve a férfi előre engedi a nőt az ajtónál, kivételt képez, ha étterembe, sörözőbe, bárba történik a bemenetel

Gasztronómia

A csehek karácsonyi étkező asztaláról nem hiányozhat a ponty. A halat a sütés előtt néhány órával még a fürdőszobai kádban hagyják úszkálni. A csehek a salátákban nagymértékben raknak káposztát.

Történetek étkezési meglepetésekről: Kulináris meglepetések Csehországban

"És mi is az a knédli? Cseh és szlovák nemzeti eledel, gyakorlatilag párolt kenyér héj nélkül. Na jó, ez kicsit durva általánosítás. A lényeg, hogy kissé olajos a kenyértészta, amit vízben is ki lehet főzni, de legjobb gőzben szaunáztatni. Megkelve pihe-puha, szaftos ételekhez remek itatós. Rengeteg változata van. Gondolom ahány ház, annyi knédli. Apukám párszor csinált már, akkor is odavoltam érte. De a nyári cseh kirándulás óta különösen kedvelem." forrás

Ezt nem eszem

Ebből a kacsát igen

A cseh sörről

"A sörözés kultúrája az évszázadok folyamán olyan elterjedtté és megszokottá vált Csehországban, hogy a mindennapok természetes része lett. Annyi a különbség mindössze a nálunk divatozó sörözgetéssel szemben, hogy itt az emberek tudják, hol a határ. Mértékkel fogyasztanak belőle, a sörözők nem a hazai kocsmák színvonalán állnak (inkább az angol és ír pubokhoz tudnám hasonlítani ezeket a nagyon hangulatos, tiszta és kulturált helyeket). Közben nem hangoskodnak, hanem beszélgetnek, újságot olvasnak vagy sportközvetítéseket néznek." forrás

És sör mellé, elé, után:

,, Utopenec

A bizarr elnevezésű (utopenec = vízbe fúlt) étel jelen sorok írójának egyik személyes kedvence, de változz már ki megrökönyödést az asztaltársaság néhány tagjából. Ecetes, hagymás lében, pepperonival vagy cseresznyepaprikával érlelt špekáček kolbászokról van szó, melyet a hazai képzelet valahol a krinolin-debreceni-lecsókolbász háromszögben helyezhet el, ha legközelebb akar jutni a valósághoz. Ha ilyet rendelünk, általában a pulton álló nagy, ötliteres befőttesüvegből pecázzák ki az adagot, melyhez rozsos kenyeret adnak körítésül. (Szintem minden hideg fogáshoz azt adnak.)

Nakladny hermelín

Ehhez a fogáshoz nem az egykor bundájáért vadászott menyétféle szolgál alapanyagul, hanem egy camembert jellegű sajt, mely a külsejét borító fehér nemespenész bevonat miatt kapta ezt az elnevezést. A sajtot hagymával és fűszerekkel pácolják olajban az utopenechez hasonló üvegekben, és a szintén a pultról mérik.

Pivny syr

Azaz sörsajt, ami egy puha, meglehetősen karakteres illatú, vöröspenészes sajtféle. Amikor a rendelt sörsajtot villával összetörjük, hozzákeverve a mellé tálalt hagymát, szardellát, mustárt és borsot, a tökéletes végeredmény érdekében a korsónkból sem szabad sajnálni néhány kortynyi sört. Az így kapott krémet aztán kenyérszeletekre kenve fogyasztják. (Első randevún azért megfontolandó választás.) " forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon