ÚTIKRITIKA.HU / Csehország


hirdetes

útikritikák


Csehország

Árak | Pénzváltás | Egészség | Közlekedés | Autópálya díjak | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

.

Tipikus - t. s. fotója

Árak

Csehországban az élelmiszerárak hozzávetőleg azonos szinten vannak, mint nálunk. A turisták számára lényeges szolgáltatások persze Prága központi negyedeiben a legdrágábbak. Vidéken nincs nagy drágaság. Csehországban amúgy jóval magasabbak a fizetések, mint nálunk, 2024-ben kb. 67 százalékkal!

"Az üzletek kínálata lélegzetelállító. A nap egyetlen órájában sincsenek foghíjas polcok, rendkívüli az árubőség, a zöldség-gyümölcs mindig kiváló állapotban, a felvágottas pult tele a legfinomabb és legváltozatosabb, legszebben felszelt áruval, az eladók és pénztárosok kedvesek, udvariasak és rendkívül segítőkészek. Nagyon finomak a sajtok, kiváló a választék kekszekből, nápolyikból (isteni a horalky, már nálunk is kapható!), csokoládéból (mi nagyon megszerettük a Studentskát, különösen a meggyes és a körtés változatot tudom ajánlani). Buktákból nemcsak a megszokott változatot találjuk, van körtelekváros és mákos is. Ásványvizekből (az ízesítettek különlegesen finomak) és sörből természetesen óriási a kínálat, fel sem tudom itt sorolni, ki kell próbálni a helyszínen. A csehek a középkor óta termesztenek szőlőt, és így a borválaszték is bőséges. A sligovica, a sör és a bor mellett két különleges likőrt is vásárolhatunk (Fernet Stock, Becherovka). Őszintén szólva, néhány kilóval nehezebben térhetünk haza Csehországból, ha nem vigyázunk, és sokkoló lehet az itthoni élelmiszerboltok látványa is az ottani Billával és Alberttel szemben. Érdemes a finomságokból hazamenteni egy adagot." forrás

Pénzváltás

Csehországban megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. Nem általános, hogy a pénzváltók magyar forintot váltanak, ezért tanácsoljuk, készpénzként cseh koronát vagy eurót hozzanak magukkal.

A nemzetközi szokásoknak megfelelően a pénzváltók, de sokszor a szállodák valutaváltói is különböző mértékű kezelési költséget vonnak le. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet. Gyakori eset, hogy a hatalmas számokkal hirdetett árfolyam alatt nem a vételi, hanem az eladási árfolyam értendő. Ezért fokozott figyelemmel kell lenni a pénzváltásoknál, meg kell kérdezni minden esetben a váltási árfolyamot, és a felszámolásra kerülő kezelési költséget.

Külön figyelmet érdemel az az erősen elterjedt gyakorlat, hogy a pénzváltók a hirdetéseiken azt az átváltási árfolyamot szerepeltetik, melyet csak nagyobb (például 1 000 eurót meghaladó) összegek esetén biztosítanak. Érdemes ezért külön is megkeresni a táblázaton, hogy kisebb összegek beváltásakor milyen árfolyamot használnak, a különbség ugyanis akár a 30%-ot is elérheti! A váltási feltételeknek az iroda munkatársával történő előzetes egyeztetésekor tehát arra is célszerű kitérni, hogy az éppen beváltani kívánt összeg esetében melyik árfolyamra lehet számítani.

Csehországban még akadnak olyan helyek, ahol csak készpénzzel lehet fizetni. Láttunk ilyen éttermet, múzeumot és persze az összes utcai árusnál ez a helyzet. A kényelem és az átlátható váltás végett én ma már csak Revolutot használok, extra készpénz felvételre a Curve még meg van, a Wise pedig régóta a fiókban maradt.

Meglepődtem, hogy az ATM 155 korona (kb. 6 euró) fix díjjal terhelte meg a kp felvételt egy olyan üzenettel, miszerint „a cseh állam legújabb törvényei értelmében minden külföldi bankkártya esetén kötelező díjat felszámolni”. Az összes turista nevében köszönjük a cseh kormánynak! (2023) forrás

"Érdemes már itthon koronát váltani, mert a bankkártyát sok helyen (főként boltokban és éttermekben) elfogadják, főleg vidéken és kisvárosokban érhetnek meglepetések. Ha Csehországban szeretnénk pénzt váltani, akkor érdemes tudni, hogy a bankok többé-kevésbé azonos árfolyamot kínálnak, a pénzváltóknál viszont jelentős különbségek mutatkoznak.A szállodákban jellemzően rosszabb az árfolyam."

Egészség

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő. Az Európai Unió tagállamai közül Csehországban a legnagyobb az egy főre jutó kórházi ágyak száma.

Sürgősségi orvosi ellátás, egészség- és baleset-biztosítás: Csehországban az Európai Unióban használatos ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a cseh egészségügyi intézmények baleset vagy sürgősségi ellátás esetén kérik az EU egészségbiztosítási kártya vagy utasbiztosítás felmutatását. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást.

A csehországi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Csehországban 2008-ban bizony bevezették most is érvényesen, a vizitdíjat (alapesetben 30 CZK), a kórházi ellátás napi díját (ez most 100 CZK/nap), valamint az orvosi (sürgősségi) ügyelet igénybevételének díját (90 CZK). Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A cseheknél ez a világvége: elfogyott a sör...


,, Csehországban 2017 óta dohányzási tilalom érvényes a vendéglátóhelyeken, villamos- és buszmegállókban, a metróállomásokon, az összes egészségügyi intézményben, a koncerthelyszíneken, diszkókban, kiállítótermekben, és az iskolák kül- és belterületén.

200 euró büntetéssel kell számolnia Csehországban annak, aki akár csak egyszer is rágyújt az éttermekben, vendéglőkben, bárokban, kávézókban.

Sokan úgy vélik, hogy rengeteg vendéglőben folytatódni fog a dohányzás. A tilalom miatt ugyanakkor egyes közösségek attól tartanak, hogy az utcákra szorult dohányzók nagyobb csoportokba tömörülnek és zavarni fogják a környék lakóit. Prága első kerületében például, ahol mindig rengeteg a turista, speciális konfliktusellenes csoportokat küld az utcára az önkormányzat. (2017)" forrás


Nyilvános területen, tehát a városok utcáin, terein sehol sem szabad sört fogyasztani! Sörivás céljából mindenkinek be kell ülnie egy étterembe, sörözőbe. Aki a tilalmat megszegi, pénzbüntetésre számíthat, aminek felső határa ezer korona (=kb 42 €)! A rendőrség szigorúan ellenőrzi a rendelkezés betartását.

Közlekedés

Csehországban a váralkoholszint határ: ZÉRÓ TOLERANCIA! 

Csehországban igen gyakoriak a heves esőzések, jellemzően az ország keleti, morvaországi és sziléziai tájain az utak, illetve a vasútvonalak egy részén gyakran lehet számítani átmeneti fennakadásokra, esetenként forgalom-korlátozásokra, terelésekre. Az aktuális helyzetről tanácsos előre tájékozódni az interneten. Csehországban a gépkocsivezetőknek november 1-től március 31-ig valamennyi útszakaszon minden olyan esetben kötelező a téli gumiabroncs használata, amikor összefüggő hóréteg vagy jégtakaró borítja az úttestet, vagy le van fagyva az útburkolat, vagy ha az időjárás-előrejelzés szerint ilyen időjárás várható. Ez minden típusú útszakaszra vonatkozik.

A "Behajtás csak téli gumival" jelzőtáblával jelölt útszakaszokon (egyebek mellett ilyen a Brünnt (Brno) Prágával összekötő D1 jelű autópálya 66. és 162. km közötti szelvénye) november 1. és április 30. között vagy a kiegészítő táblán feltüntetett időszakban kizárólag téli gumiabronccsal szabad közlekedni. A mintázat mélysége személygépkocsiknál minden keréken minimum 4 mm, 3,5 tonnát meghaladó súlyú gépjárműveknél 6 mm. Az erre jogosult cseh hatóságok ellenőrizhetik a gépjárművet, és a nem megfelelő felszereltségű járművek vezetőit megbüntethetik. A táblával jelölt szakaszoknak nincs egységes listájuk, a helyi hatóságok belátásuk szerint jelölhetik ki az érintett útszakaszokat. (forrás: prágai magyar nagykövetség)

Sok magyar gépjárművezető kerül kellemetlen helyzetbe a közlekedési szabályok nem kellő ismerete miatt. Csehországban közlekedési ügyekben a cseh rendőrség (Policie ČR), a helyi rendőrség (městská policie), valamint a vám és pénzügyőrség (celní úřad) járhat el. Szigorúan büntetik a szabálysértőket, a büntetés mértéke nagyjából megfelel a nálunk érvényes büntetésekének.

A cseh hatóságok eljárási szabályai hasonlóak az itthon megszokottakhoz, azzal a különbséggel, hogy azokat következetesebben érvényesítik, valamint az eljáró hatóságnak rendkívül korlátozott lehetőségei vannak a büntetés mértékének helyszíni mérlegelésére, még kevésbé a büntetés elengedésére. Előfordulhat, hogy kisebb közlekedési baleseteknél, autófeltöréseknél több órát kell várni a rendőrség kiérkezésére.

Közlekedési szabálysértés esetén a nagykövetség konzuli hivatalának nincs lehetősége arra, hogy a magyar állampolgár érdekeit képviselve vitassa a szabálysértés tényét, illetve a büntetés mértékét.

Autópálya-díjak

Az autópályák és gyorsforgalmi autóutak használatáért Csehországban is fizetni kell. 10 napra, 1 hónapra (a matricán kijelölt naptól számított 1 hónap) és 1 évre érvényes matrica kapható. Az éves matrica a naptári évet megelőző év december 1-től a naptári évet követő év január 31. napjáig, vagyis 14 hónapig érvényes.

A matricát legpraktikusabb indulás előtt, a Magyar Autóklub (www.autoklub.hu) irodáiban megvásárolni. Vásárolhatunk matricát a határátkelőhelyeken, az autópályák mellett lévő benzinkutaknál és a cseh postahivatalokban is. A felragasztás előtt a matricára és annak ellenőrző szelvényére a vezetőnek kell ráírnia a gépjármű forgalmi rendszámát. Az aktuális matricaárak a www.ceskedalnice.cz/en/english.htm honlapon tekinthetők meg (cseh és angol nyelven). A kategória szerinti gépjárműtömegen annak össztömege, vagyis az önsúly és a maximális raksúly együtt értendő, függetlenül a pillanatnyi raksúly nagyságától.

Az esetleges büntetés elkerülése érdekében ajánlatos a matricát a határátlépést követően azonnal megvásárolni, arra (és az ellenőrző szelvényre) a gépkocsi rendszámát ráírni és felragasztani, mert ennek hiányát súlyosan büntetik.


,, Hiába a gondos felkészülés, mindjárt a cseh határon belefutottunk a legamatőrebb dologba. Nem vettem meg itthon az autópálya matricát, mert kicsit drágább volt (4400,-), mint a cseheknél. Ezért a határon félreálltam az első parkolóban, majd lerohantam az első konténert, amire ki volt írva, hogy útdíj. Csakhogy a kártyát nem fogadták el, koronám meg nem volt, de azt mondta, az eurót elfogadja. Jó, akkor hány euró? Mondott egy számot, én kifizettem, és már csak az autóban számoltam utána, hogy olyan gusztustalan árfolyamon váltotta az uniós valutát, aminek következtében sokkal drágábban (5500,-Ft.) sikerült megvennem a tíznapos matricát. És ezzel még nincs vége.

Első állomásunknál, a Lednice kastély parkolójában nem tudtam megetetni a parkoló órát, lévén hogy cseh koronám még mindig nem volt, ezért kerestem egy ATM-et és felvettem egy szabad szemmel is jól látható összeget, amire úgy gondoltam, elég lesz a pár napos itt tartózkodásunk idejére. Kisvártatva jött is az sms a bankomtól, mennyit vontak le forintban. Gyors fejszámolás, és hamar konstatáltam a bankok még nagyobb rablók a matricás kiscsajnál is. A cseh valutát 15-ös szorzóval váltották a 13-as helyett, ami majdnem húsz százalékos drágulást jelent számomra. Dühös voltam magamra, hogy lehetek ekkor pancser. Az érzés csak fokozódott, amikor láttam, hogy a nagyobb városokban mindenhol vannak pénzváltók, akik a középárfolyam közelében váltják a valutát. (2018)" forrás

Étkezés

2024: Középkategóriás étteremben két főnek 3 fogásos étkezés átlagára kb. 15,511 forntnak megfelelő korona. Olcsó étteremben egy főétel kb. 3200 HUF-nak mgefelelő cseh korániába kerül.

A cseh éttermekben a pincérek jellemzően azt feltételezik, hogy a vendég az étkezést követően fog csak italt rendelni. Szóval, ha étkezés előtt, vagy közben akarunk italt fogyasztani, akkor azt külön jelezzük a felszolgálónak.

Az úti kritikus kedvenc cseh szava: a magánhangókban szegény zmrzlina (fagylalt). Próbálgassa kiejteni kellő kéjjel. Az első z betű hangja alig hallatszik, azaz egy mássalhangzótól legalább lényegében megmenekülünk. 

"Étel rendelés "bármilyen eszközzel"! A legtöbb vidéki étteremben kizárólag cseh nyelvű étlapot adnak, Mivel a cseh vidéken még kevesen beszélnek angolul, németül, vagy más idegen nyelven így az étel rendelése már önmagában felér egy kalanddal. Jobb esetben a névből legalább az kiderül hogy miféle lehet pl: Biftek z pravé svíčkové se zelenými fazolkami a slaninou - azaz valamilyen bifsztek. Máskor azonban még ez sem segít rajtunk pl: Hovězí myslivecká směs. Ilyenkor nincs más hátra, mint a szótár szorgalmas használata, a kézzel-lábbal történő megértetés, esetleg a szomszéd asztalnál felszolgált ételre való mutatás! Minden eszközt vessünk be, mert különben igen nagy meglepetés érhet minket! Az é(t)e(l)ünk múlik rajta! :)" forrás

"Én most töredelmesen bocsánatot kérek minden kedves cseh barátomtól, amiért nem tudok a cseh konyhakultúráról lelkesen és nagy szenvedéllyel beszélni. Ennek oka bizonyára az, hogy nem vagyok knédli-rajongó, és a sört sem kedvelem. Továbbmegyek: a Kofolát sem bírom meginni, pedig az már legalább annyira nemzeti ital, mint a folyékony kenyér (alkoholmentes, kólaszerű ital). A gulyást is inkább levesformájában szeretem, nem pedig pörkölt formátumban (Český guláš), viszont elismerésem a halételekért (főként ponty és pisztráng), igazán kiválóak! Aki teheti, kóstolja meg nyugodtan a cseh tradicionális krumplilevest cipóban vagy a juhtúróval és töpörtyűvel bőségesen meghintett tésztaféleséget. Jobbára főtt vagy sült húst szoktam rendelni valamilyen szószban burgonyával és káposztával, nekem eddig mindig bejött. Mivel nem használnak erőteljes ízeket, számomra kissé jellegtelen a cseh konyha, de biztosan bennem van a hiba, mert nagyon szeretem az erős fűszerezést." forrás

k.n. fotója

,, A sok, tényleg csodálatos csehországi látnivaló felkeresése után (és közben), jól esik egy hangulatos, mogorva pincérekkel és abrosztalan, hosszú asztalokkal felszerelt sörözőben feldolgozni az addigi élményeket. A mogorvaság okára még nem jöttem rá, de már többször elméláztam azon, hogy arrafelé a pincérvizsgán visszazavarják-e a delikvenst a rajtvonalhoz, ha túlságosan kedves arccal közelít a vendégek felé. És külön tantárgy lehet, hogyan kell rádörrennie a népre, ha az egyébként közel sem intarziás asztalokon a söralátét használatát mellőzné. Mindezek ellenére boldogan repes a szívünk, amikor a megrendelt korsók nagyot koppannak az asztalon.

Ha megéheznénk, minden sörözőben kaphatunk valami harapnivalót, ami egyrészt gasztroélményként szolgál, másrészt elodázza a kiváló, de meglehetősen erős sörök bódító hatását. " forrás        

Közbiztonság

Talán az megállapítható általánosítva, hogy Csehországban nem jobb, nem rosszabb a közbiztonság, mint Magyarországon, vagy a közép-európai régió többi országában. A turistákra leselkedő legjellemzőbb közbiztonsági veszély a zsebtolvajlás és az autólopás. Főleg a nagyvárosokban, kiemelten Prágában kell vigyázni a turistákkal teli óvárosban és a tömegközlekedési eszközökön, mert a zsebtolvajok ezeken a helyeken a legaktívabbak. Gyakran lökdösődés előzi meg az akciójukat, próbálják valahogy a kiszemelt áldozat figyelmét elterelni. Az éttermekben vigyázni kell az asztalon lévő és a székre rakott értékeinkre. Ajánlatos nem az utazásra vitt összes készpénzünkkel mászkálni az utcán. Ha többen vagyunk, legalább ne legyen csak az egyikünknél az összes pénz. Magunkon valami biztonságosabb helyre rakjuk a pénzt és a személyes okmányokat, bankkártyát.

Étteremben kockázatos kiadni kezünkből a bankkártyát, mert ha a pincér elviszi, akkor machinálhatnak valamit vele és aztán leszednek pénzt a kártyánkról, mint az e sorok írójával bizony előfordult egy délszlávok által üzemeltetett prágai minőségi étteremben. Egy vonatkozásban biztosan rosszabb a közbiztonsági helyzet náluk, mint nálunk: ott több az autólopás! A prágai magyar nagykövetség szerint évente kb. 15 ezer autót lopnak el Csehországban és az áldozatok között vannak jócskán magyar autótulajdonosok is. Alapszabály, hogy semmilyen értéket, még csekély értékű dolgokat se hagyjunk az üléseken, vagy a szem elől el nem zárt csomagtartókban.

Autóvezetőként ne érjen minket váratlanul a cseh utakon, vagy utcákon, ha valami közlekedési szabályszegésünk alkalmával az intézkedő rendőr alkudozni kezd a pénzbüntetés mértékéről. Kevés a remény arra, hogy a rendőr az általunk helyben kifizetett pénzbüntetésről igazolást adjon. Bizony vannak cseh rendőrök, akik zsebre dolgoznak. Ha nagyon bosszant minket ilyesmi, akkor feljegyezhetjük az intézkedő azonosító számát, az eset időpontját és a pontos helyszínt, már ha bejelentést is akarunk tenni a nagykövetségünk konzuli részlege segítségével. Persze meg lehet kérdezni, a rendőrtől, hogy milyen szervhez fordulhatunk panaszért, na de hát megkérdőjelezhető egy ilyen igyekezet célszerűsége. Szerencsére a közlekedési rendőrök korruptsága Csehországban csökkenő tendenciát mutat.

A prágai magyar konzulátus felhívja a figyelmet arra, hogy a Csehországba látogató turisták gyakran esnek Prágában, a nemzetközi autóutak melletti benzinkutaknál, pihenőhelyeken és más idegenforgalmi központokban tevékenykedő tolvajok áldozatául. (Előfordul, hogy az autópályán egyedül utazók járművének gumiját parkolás vagy benzinkútnál történő fizetés közben leeresztik vagy megrongálják, és indulás után az utast a hibára figyelmeztetve leállítják, majd a helyzet ellenőrzése során a nyitott gépkocsiból az értékeket ellopják.) Értékeiket soha ne hagyják az autóban látható helyen. Lényegesen kisebb az autófeltörés esélye, amennyiben fizetős, őrzött parkolót használnak.

p. r. fotója

A személygépkocsival történő utazás esetén a cseh és a szlovák rendőrség esetleges közúti ellenőrzés során tudomásul veszi az úti-, a személyazonosító okmányok, illetve a vezetői engedély ellopását vagy elvesztését bejelentő rendőrségi igazolást, és nem akadályozza a hazautazó magyar állampolgár továbbhaladását. (Ugyanez az osztrák hatóságok részéről nem várható el.) Menetrend szerinti autóbuszjáratokon beszálláskor személyazonosító okmány felmutatását kérik. Az okmány(ok) elvesztése esetén jellemzően (mint pl. az OrangeWays) elfogadják a cseh rendőrség által kiadott jegyzőkönyvet.

Segély, vissza nem térítendő pénzösszeg nyújtására a magyar külképviseletnek nincs lehetősége. Az adók módjára behajtható, köztartozásnak minősülő konzuli kölcsön nyújtására is csak rendkívüli esetben van lehetőség. A konzuli kölcsön nem készpénz, hanem a legolcsóbb buszjegy és esetleg némi élelmiszer természetbeni juttatását jelenti. (forrás: prágai magyar konzulátus)

Amennyiben pénzünket ellopták vagy elveszítettük, és nincs bankkártyánk, leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik magyar partnerénél (Magyarországon bármelyik postahivatal, bankfiók, egyes magán-pénzváltók) fizetheti be. A bajbajutott magyar állampolgár a neki megfelelő bármelyik csehországi Western Union-irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa felmutatása ellenében, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez.

Egyéb hasznos információk

Telefonálás

Fontos eltérés a hazai rendszerhez képest, hogy Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi hívószámok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek, függetlenül attól, hogy városi, mobil- vagy kistelepülési előfizetőt hívjuk. Magyar mobil készülékről vagy Magyarországról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot tárcsázzuk. Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul vagy németül beszélő kezelőt. A korábban közismert Hungary Direct szolgáltatás megszűnt, így a hívott fél költségére történő telefonálás már nem lehetséges.

Munkaszüneti napok Csehországban

 • Január 1. (Újév)
 • Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep)
 • Május 1. (A munka ünnepe)
 • Május 8. (A győzelem napja)
 • Július 5. (Cirill és Metód napja)
 • Július 6. (Husz János máglyahalálának napja)
 • Szeptember 28. (A cseh államiság napja)
 • Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe)
 • November 17. (A „bársonyos forradalom” napja)
 • December 24-25-26. (Karácsony)
 • A Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap. Csehországban nem szokás a hétvégéhez közel eső ünnepek esetén a munkanapok előre történő ledolgozása.

Vásárlás

Magyar külképviselet

Prágai magyar nagykövetség:

 • Cím: Pod Hradbami 17, Praha 6, Střešovice
 • Félfogadás: H,CS 08:00-16:30; P 08:00-14:00
 • Telefon:
  • Gépi hang tájékoztató: (+420)-233-324-454
  • Telefonkezelő: (+420)-220-317-200
 • E-mail: mission.prg@mfa.gov.hu
 • Nagykövet: dr. Boros Miklós
 • Ügyelet (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után): (+420)-220-317-222 Kizárólag rendkívül sürgős esetekben!

Konzulátus

 • Cím: Pod Hradbami 17, Praha 6, Střešovice
 • Félfogadás: H,SZ,P 09:00-12:00
 • Telefon:
  • Gépi hang tájékoztató: (+420)-233-324-454
  • Telefonkezelő: (+420)-220-317-200
 • Fax: (+420)-233-322-103
 • E-mail: consulate.prg@mfa.gov.hu
 • Konzul: Balázs Bálint István
 • Ügyelet (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után): (+420)-220-317-222 Kizárólag rendkívül sürgős esetekben!

Fotóegyveleg

Tojásos knédli - V. Mari fotója

A. Sz. fotója

Cseh gulyás knédlivel - j. v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Borbély Erika, 2024. 06. 21. 10:57
Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van szüksége egy projekt megvalósításához, akár bármilyen más okból vagy bármi más miatt. Szívesen adunk kölcsönt annak, aki teljesíteni tudja a törlesztési feltételeket. Kérjük, adja meg kölcsönigényének összegét és futamidejét. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben:eborbely160@gmail.com


jan hock, 2022. 02. 18. 01:38
komoly hitelajánlat Sziasztok! Annak érdekében, hogy segítsek Önnek leküzdeni különféle pénzügyi érdekeit, és a jövőben nehézségek nélkül elérje céljait, hitelajánlatot nyújtok be minden nehéz helyzetben lévő embernek, vagy szeretnék segíteni pénzügyi problémáik megoldásában, vagy vállalkozást indítani. . , Összeg megválasztása 30 000-900 000 000 euor Törlesztési idő kiválasztása maximum 1-20 év között. Havi betét 4% kamattal. Ha érdekli egy hitelajánlat, forduljon hozzám e-mailben: janhock974@gmail.com
+36 30 879 5713


Sobotka Roman, 2022. 02. 04. 20:21
Sürgős pénzre van szüksége?
Mi segíthetünk neked. Jelenleg pénzügyi nehézségekkel küzd vagy eladósodott? Ezzel lehetőséget adunk új megoldások bemutatására. Ne várjon tovább, adja meg a felvenni kívánt kölcsön összegét, és bármikor visszakeresünk. lépjen kapcsolatba velünk még ma:
E-mail: romansobotka221@gmail.com


Tamás Bokor, 2022. 02. 04. 17:26
Üdvözlök mindenkit! Hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 € és 1 500 000 € közötti ésszeru 2%-os kamattal, nagyon egyszeru és problémamentes feltételekkel. Ha felkeltettük érdeklodését, kérjük, hagyja üzenetét e-mailben: tamasbokor469@gmail.com


Tamás Bokor, 2022. 01. 31. 14:28
Mi segíthetünk neked. Jelenleg pénzügyi nehézségekkel vagy adósságban vagy? Ily módon lehetoséget adunk Önnek új megoldások bemutatására. Ne várjon tovább, jelölje meg a kölcsön összegét, amelyet kölcsön szeretne kölcsönözni, és minden lehetoséggel kapcsolatba lépünk Önnel. vegye fel velünk a kapcsolatot ma:
E-mail: tamasbokor469@gmail.com


Klikova martina, 2022. 01. 13. 23:33
Helló, hogy minden hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 euró 1,500 000 euró, ésszerű mértékű 2%, nagyon egyszerű és problémamentes feltételek. Ha érdekel, kérjük, hagyja el az üzenetet, hogy ne posta:klikova768@gmail.com


Klikova martina, 2022. 01. 13. 23:32
Helló, hogy minden hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 euró 1,500 000 euró, ésszerű mértékű 2%, nagyon egyszerű és problémamentes feltételek. Ha érdekel, kérjük, hagyja el az üzenetet, hogy ne posta:klikova768@gmail.com


Tamás Bokor, 2022. 01. 13. 15:35
Szia.
Szüksége van pénzügyi segítségre? Ön vállalkozó? Nehéz pénzügyi helyzetben van? Szüksége van pénzre a saját cég alapításához? Vagy számlákat fizetni, vagy házat, autót fizetni? Érdekli az online helymeghatározás? Szüksége van egy másik, hiteles tapasztalattal rendelkező magánhitelezőre? Ha igen, lépjen kapcsolatba velem
E-mailben: tamasbokor469@gmail.com


Tamás Bokor, 2022. 01. 09. 19:32
Helló, hogy minden hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 euró 1,500 000 euró, ésszerű mértékű 2%, nagyon egyszerű és problémamentes feltételek. Ha érdekel, kérjük, hagyja el az üzenetet, hogy ne posta: tamasbokor469@gmail.com


ANDREA, 2022. 01. 04. 12:39
Finanszírozásra van szükségeFinanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, motorkerékpár vásárláshoz, saját vállalkozás létrehozásához, személyes

szükségleteihez, kétségtelenül. Személyi kölcsönöket nyújtok 5 000 € és 50 000 000 € között, 3%-os névleges kamattal, összegtől függetlenül. Kérjük, a

hiteligénylésben adja meg a kívánt összeget és annak törlesztési idejét.
További példákért forduljon hozzánk ezen az e-mail címen:


andreafrasca1@yahoo.comwhatsapp

+1 (954) 570-0766


ANDREA, 2022. 01. 04. 12:38
Finanszírozásra van szükségeFinanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, motorkerékpár vásárláshoz, saját vállalkozás létrehozásához, személyes

szükségleteihez, kétségtelenül. Személyi kölcsönöket nyújtok 5 000 € és 50 000 000 € között, 3%-os névleges kamattal, összegtől függetlenül. Kérjük, a

hiteligénylésben adja meg a kívánt összeget és annak törlesztési idejét.
További példákért forduljon hozzánk ezen az e-mail címen:


andreafrasca1@yahoo.comwhatsapp

+1 (954) 570-0766


ANDREA, 2022. 01. 04. 12:36
Finanszírozásra van szükségeFinanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, motorkerékpár vásárláshoz, saját vállalkozás létrehozásához, személyes

szükségleteihez, kétségtelenül. Személyi kölcsönöket nyújtok 5 000 € és 50 000 000 € között, 3%-os névleges kamattal, összegtől függetlenül. Kérjük, a

hiteligénylésben adja meg a kívánt összeget és annak törlesztési idejét.
További példákért forduljon hozzánk ezen az e-mail címen:


andreafrasca1@yahoo.comwhatsapp

+1 (954) 570-0766


robertne06, 2021. 12. 15. 15:50
Komoly hitelajánlat magánszemélyek közöttHelló, olyan személy vagyok, aki nemzetközi kölcsönöket kínál. Ha olyan tőkével rendelkezik, amelyet rövid és hosszú lejáratú hitelek nyújtására használnak fel az egyének között, 2,000 € - tól 19,500,000 € -ig minden valódi rászoruló komoly ember számára, a kamatláb évente 3%.Pénzügyi kölcsönöket, Ingatlanhiteleket, befektetési kölcsönt, autóhiteleket, személyi kölcsönt nyújtok. Én vagyok elérhető, hogy megfelel az ügyfelek legfeljebb 3 napon belül megkapta a kérési űrlapot. Senki sem tartózkodik. Lépjen kapcsolatba az E-mail címemmel: racz.robertne06@gmail.com


robertne06, 2021. 12. 15. 15:45
Hitel ajánlat különösen racz.robertne06@gmail.com

Helló,
Bemutatkozom Ràcz Robertné magyar lakos, anyagi támogatásra szoruló magánszemélyeknek ajánlom szolgáltatásaimat. Bármi legyen is az összeg, készséggel állok rendelkezésére. 2%-os kamattal Vannak tartozásai, számlái. Kifizetetlen, visszatérítés megtörtént, szükséged van rád. Vegyél egy saját autót. Otthon, vagy pénzre van szüksége egy projekt finanszírozásához, saját beépítéshez, a nulláról kezdéshez. Egyetlen cím: racz.robertne06@gmail.com

Bátran keressen


robertne06, 2021. 12. 13. 02:43
Hitel ajánlat különösen racz.robertne06@gmail.com

Helló,
Bemutatkozom Ràcz Robertné magyar lakos, anyagi támogatásra szoruló magánszemélyeknek ajánlom szolgáltatásaimat. Bármi legyen is az összeg, készséggel állok rendelkezésére. 2%-os kamattal Vannak tartozásai, számlái. Kifizetetlen, visszatérítés megtörtént, szükséged van rád. Vegyél egy saját autót. Otthon, vagy pénzre van szüksége egy projekt finanszírozásához, saját beépítéshez, a nulláról kezdéshez. Egyetlen cím: racz.robertne06@gmail.com

Bátran keressen


Tamás Bokor, 2021. 12. 03. 08:51
Itt igényelhet gyorskölcsönt
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy pénzügyi asszisztenst kínálunk évi 3%-os kamattal, amely 100%-ban biztosított és 100%-ban jóváhagyott. Ha gyors és megbízható cégre van szüksége, amelyben megbízhat, vegye fel velem a kapcsolatot még ma E-mail: tamasbokor469@gmail.com


Tamás Bokor, 2021. 10. 25. 19:31
A sürgős egyének közötti kölcsönkínálat Az egyén 5 000 € és 15 200 000 € közötti kölcsönöket kínál árfolyammal a kamatláb 2% -ban visszafizetendő 2–30 év alatt Az ésszerű feltételek, ha az ajánlatom érdekei leginkább kapcsolatba lépnek velem gyorsan megvitassák a módozatokat és dokumentumokat. E-mail: tamasbokor469@gmail.com


Tamás Bokor, 2021. 08. 24. 21:46
Az egyedi ajánlatok 5,000 € és 15,200,000 € közötti összegű kölcsön kölcsönöket tartalmaznak
a kamatláb 2% - ban visszafizetendő 2 és 30 év között
Ésszerű feltételek, ha az ajánlatom érdekli, hogy leginkább kapcsolatba lépjen velem
gyorsan beszélni a módozatokról és
dokumentumokat.
E-mail: tamasbokor469@gmail.com


mariakovac1, 2018. 10. 24. 13:23
Súlyos kölcsönök magánszemélyek között

Helló
Egy nemzetközi pénzügyi intézmény titkára vagyok. Minden pénzügyi szükségletedért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba. Kölcsönöket kínálunk az 5.000-től 10.000.000 euróig minden olyan komoly ember számára, aki időben visszafizethet. Ha érdekel, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk: mariakovac841@gmail.com


mariakovac1, 2018. 10. 23. 16:34
Hitel az egyes gyors és megbízható

Helló Mr / Mrs
Ez az üzenet magánszemélyek, vagy mindegyik
akiknek szüksége van egy adott kölcsön újjáépítésére
az életüket, akkor kölcsönt keres vagy feléled
vagy egy projekt megvalósításához vagy vásárolni
egy lakást, de betiltották a bankot vagy a rekordot
elutasítva a banknál.
Különös vagyok, aki kölcsönöket kölcsönöz az egyének között
kamatemelésem 2% lehet, hogy kapcsolatba léphet velem: mariakovac841@gmail.com


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon