ÚTIKRITIKA.HU / České Budějovice


hirdetes

útikritikák


České Budějovice

České Budějovicéről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés|Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Főtér|Zamek| Szép műemléképületek| Egyéb látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

České Budějovicéről dióhéjban

cseh kiejtés: cseszke bugyejovice

Lakosság (2024-ben): közel 93,600

České Budějovicé (németül és angolul: Budeiss) Csehország déli részén fekszik, a Moldva folyó egyik völgyének a közepén. 

České Budějovice ismert az élelmiszer- és sörlkultúrájáról is. A városban készítik a világhíres cseh sört, a Budweiser-t (Budvar).

Aki a városba látogat turistaként annak szinte kötelező innen eljutni a közeli Holašovice faluba, ami UNESCO világörökségi helyszín. 37 kilométerre van és 35-40 perces az utazás.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. "Senkinek nem szabadna kihagyni egy evezést a Vltaván. A Český Krumlov-Zlatá Koruna szakasz vízbeeséssel meg romantikus partokon való henyéléssel együtt felejthetetlen 4 órás program volt. "

2. A várban található egy barokk színház, amihez foghatót sehol máshol a világon nem találunk, hiszen nem csak az épület, hanem a berendezés nagy része is eredeti állapotában maradt, amibe a díszletek és a kosztümök is beletartoznak.

Nem tetszett

1.

Vélemények

,, Cesky Krumlov örök klasszikus. Közel van, megfizethető, és az egyszer volt hol nem volt meseváros hangulatban a kocsmatúra tetszés szerint megszakítható egy jó raftinggal is a Moldván.

A sör és knédli sellőporos mesevárosát mára már teljesen bevették a turista hadak, élükön a japánokkal, majd rögtön utánuk a magyarokkal. Az egész óváros bábeli nyelvi kozmoszban él, akit ugyanis Csehországba vet a jó sorsa az Prága mellett ide szinte biztosan eljön.

A teljes Disneyfication talán azért kerülte el Krumlovot mert a város magától is tényleg olyan, mintha rajzolták volna, mintha minden Disney meseváros ősmodellje lenne. Pont olyan színes, girbegurba, kanyargós, macskaköves, tornyocskás szűk utcácskás, folyóval és várral körbekeretezett ahogy a nagy mesekönyvekben meg van írva.

A turista tömegek ellenére Krumlovnak többé-kevésbé sikerült megtartania az autentikusság látszatát, noha ma már az ici-pici belvárosban helyiek alig laknak, minden átalakult szállássá, étteremmé és szuvenír bolttá, de szerencsére sok, évtizedek óta működő ódon söröző és hospoda/szálló is megmaradt. Érdekesen keveredik a szocailizmusból maradt retro a középkori mese hangulattal és néha már a minimál dizájnnal is." forrás


Český Krumlov a festői dél-csehországi hegyek és völgyek között a Vltava (Moldva) egy zseniálisan szűk kettős kanyarjára épült. A környéke is csodákat rejt, bármelyik irányban indul el az ember, 10-20 kilométeren belül bizonyosan talál valami várat vagy kastélyt.

A történelmi városrészbe érve ledöbbentünk a látványtól. Akár egy középkori kosztümös filmben. A házikók, mintha papírmaséból készültek volna, a hangulatos kis üzletek tele különböző csecsebecsékkel. A Moldva vidáman kanyarog a kis barokk házak között, hátán megannyi csónakost dobálva magával. Partján kiskocsmák hívogatnak egy korsó frissítő sörre. Zegzugos kis utcák, irreálisan egymás fölé magasodó házak közötti macskaköves sikátorok csábítanak sétára egy-egy bámészkodó macska tekintetének kíséretében." forrás

Odajutás

Budapesttől közúton 438 kilométerre fekszik (265 km autópályán), non-stop menetidő kb. 5 óra 40 perc.

Szállás

,, Szállás minden kategóriában van dögivel, természetesen ha már egy mesevárosról van szó, itt a legérdemesebb a Moldva kanyarulata által szinte körbevett óvárosban megszállni, ez a kocsmatúrázáshoz is rendkívül praktikus megfontolás. Airbnb mellett lehet vadászni a város saját weboldalán is. Gyakorlott Krumlov zarándok férjem végigaludta már az egész óvárost, rögtön sorolta is, mik az autentikus helyek: Szerinte például ezeket érdemes keresni: Pension Barbakan, Na Ostrove, Na Louzi, Mini Hotel Abraka, Hotel Zlaty Andel.

Magam is meglepődtem, hogy a last minute ellenére a krumlovi ősintézménynek számító Na Louzi Hospoda (hospoda/hotel) rögtön visszajelzett, hogy van helyük. Így esett, hogy megkaptuk a Hubert névre hallgató kedves szobát, ahol ugyan semmi luxus és rongyrázás, sőt még lapos tévé sincs, de wifi azért van ☺. Ódon bútoraival, régi fotóival és térre nyíló ablakával pont olyan, amiben az egész-napos sör-knédli-várnéző majd a másnapi gyalogtúra után szívesen tértünk nyugovóra. Szóval a Na Louzi 10 pontos hely, habár némileg levon az autentikus hangulat értékéből, hogy a legendás knédlijükhöz ezúttal nem sikerült hozzájutnunk. (2016)" forrás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel U Solné Brány , Pension Pegast ,

4 csillagos: Clarion Congress Hotel Ceske Budejovice ,

----------------

Nem ajánlottak: Hotel Savoy ,

A város éjszakai életének bizonyos részein zajos lehet, különösen azokon a területeken, ahol sok étterem és bár található. Az utazóknak érdemes figyelniük arra, hogy hol választanak szállást, és lehetőleg olyan szállodát vagy szálláshelyet válasszanak, amelyek nem túl közel vannak az éjszakai élet zajos területeihez.

Helyi közlekedés

Többféle parkolási lehetőség is rendelkezésre áll a városban.

Az első lehetőség a közterületi parkolás. A város központjában a parkolási zónák fizetősek, és az autósoknak parkolójegyet kell vásárolniuk. A parkolójegyek ára az időtartamtól függ, és általában óránként változik. A parkolási díjakat általában egy parkolóautomatánál lehet kifizetni, és az autósoknak a jegyeket jól látható helyre kell elhelyezniük az autóban.

Másik lehetőség a parkolóházak használata. Ceske Budejovice-ban több parkolóház is található, amelyek általában az óváros környékén találhatók. A parkolóházak általában óránként fizetendő díjat számolnak fel, és az árak általában a parkolóházaktól és a parkolási időtől függnek.

Vannak továbbá olyan parkolási lehetőségek is, amelyek csak az adott napszakban használhatóak. Például bizonyos területeken a parkolás éjszaka ingyenes lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a parkolási szabályok változhatnak a város különböző területein. Az autósoknak mindig érdemes megnézniük a parkolási táblákat és a jelzéseket, hogy megértsék, milyen szabályok vonatkoznak az adott területre.

A parkolási szabályok betartása fontos Ceske Budejovice-ban, és a parkolási szabályok megsértése esetén büntetéseket lehet kiszabni. A városban több parkolási ellenőr is dolgozik, akik figyelemmel kísérik a parkolási szabályok betartását.

A közlekedési dugók és a parkolóhelyek hiánya néha kellemetlenséget okozhat a városban. A turistáknak érdemes előre tájékozódniuk a közlekedési lehetőségekről, és megfelelő időt kell hagyniuk a közlekedési dugók miatt. A parkolóhelyek hiánya miatt is nehézségek merülhetnek fel a városban, különösen a főszezonban. Ezért érdemes előre tervezni a parkolási lehetőségeket, és lehetőleg olyan szálláshelyet választani, amely rendelkezik parkolóval.

Étkezés

,, Knédlire ne feltétlenül a legnagyobb, láthatóan csoportokra szakosodott hodály éttermekbe érdemes beülni, és ha sört kérünk nem árt mondani, hogy a helyi Eggenberget preferáljuk, mert maguktól inkább a kommerszebbet hozzák sok helyen.

A knédli szituáció ugyanis Krumlovban a turistahadak érkezése előtt is működő régi helyeken nem különösebben változott. Csinálnak valamennyit és akárhányan ennének még akkor sem csinálnak többet. Hogy miért? Csak mert ennyit szoktak. Így hát szállóvendégség ide vagy oda, nekünk érkezés estéjén 8-kor a Na Louziban nem jutott már knédli, így jobb híján ettünk egy egyébként nagyon finom pisztrángot, és gyorsan kárpótolt minket még egy pozitív élménnyel a közeli Café Schieleben élőben fellépő jazz-rock együttes. Másnap már kora este 6-ra hazaszaladtunk a Zamek (kastély) nézésből, de pechünkre a knédli megint elfogyott már. Azért nem sokáig lógott az orrunk, kemény 10 métert kellett megtennnünk a szemben levő Don Juliusig, ahol végre nemcsak elsőrangú knédlihez, hanem isteni házi szilvalekváros derelyéhez is sikerült jutnunk. A pincérek – a bolti eladókkal szöges ellentétben – mindenhol nagyon kedvesek. " forrás


,, A helyi sört Eggenbergnek hívják, a Korma a Medovina nevű mézbor és világos sör összekeverésével készül, a rövidek közül a Slivovicát és Becherovkát kötelező kóstolni, ezenkívül a káposzta-knédli párost, no meg a fokhagymalevest se szabad kihagyni." forrás

Vásárlás

,, A városban séta közben sok magyar szót hallani, rajtunk talán csak a japán csoportok tesznek túl, akiknek a szusin kívül már a betevő wagyu – vagy legalábbis annak mondott – marhaszeletüket sem kell Krumlovban nélkülözniük. Sajnos az obligát fehérneműboltok és más kevéssé fajsúlyos szuvenírrengeteg is ellepte az óvárost, de szerencsére egyelőre csak az elviselhető mértékben. Ha már szuvenír, van jópár igazi csehikum is. A több generációs kedvenc, Zdeněk Miler Kisvakondja (Krtek) minden formában kapható, a nem kevésbé híres cseh kristállyal egyetemben, melyből ugyan eléggé borsos áron, de korabeli pohár reprodukciókat is hazavihetünk. Papír-művész-dekor eszköz rajongóknak mindenképpen érdemes betérni a legendás Koh-I-Noor márkaboltjába.

Krémmániásoknak ellenállhatatlan a Botanicus, ami a trendeknek megfelelően natúr kozmetikumokkal szolgál tetőtől a talpig, s látványos illatorgiával is becsábít az üzletébe. Különösen jól esett az egész napos talpalás után egy kényeztető pacsmag csomag beszerzése.

Valószínűleg a szocializmusból privatizálták ki maguknak az itteni bolti eladókat, az otthonról is ismerős közönyös fásultáságot amivel a vevőkhöz hozzáállnak. Ha egyáltalán köszönnek, a legritkább esetben szólnak még hozzánk. Hogy segítsenek – például a Koh-I-Noor üzletben a gyerekeknek akvarell vagy pasztell ceruza szettet összeválogatni – az fel sem merül, de a Botanicus eladója rögvest mindenkivel közölte már belépéskor, hogy az üzlet hány perc múlva fog bezárni. Ha már fizettünk esetleg löknek egy köszönömöt. Szerencsére a vendéglátással már jobb a helyzet, ott csupa kedves, mosolygós és szolgálatkész emberrel találkoztunk." forrás

Szórakozás

,, Csehországban tökélyre fejlesztették a végtelenített sörellátás művészetét, ha knédli nem is mindig jut, sasszemmel figyelik mikor ürül ki a korsó és már kérdezik is, hogy jöhet-e a következő. Mi folyamatosan azt próbáltuk eltalálni hány másodperc telik el a korsó kiürülése és a hozhatja-e a következőt kérdés között. A csúcs Don Julius étteremben volt, ahol meg se várták míg kiürül a korsó, az utolsó 1-2 cm-nél már megjelent a mosolygó pincér, hogy akkor érkezhet-e a következő kör. Én ugyan inkább boros vagyok, de Krumlovban fel sem merül, hogy ne sört kérjek, mert annyira friss, és tényleg annyira finom. Érdekes módon valahogy nem fáj másnap a fejem, és eleve – ha nem mértéktelen mennyiségben fogyasztom – nem leszek másnapos. Kérjünk helyi Eggenberget, de persze a többiben sem fogunk csalódni!" forrás

Közbiztonság

A város központjában néhány területen a zsebtolvajlások előfordulhatnak.  Az utazóknak érdemes figyelniük az értékeikre, és gondoskodniuk kell róluk, hogy ne legyenek könnyű célpontok. A városban  jól működik a rendőrségi jelenlét, és a rendőrök rendszeresen járőröznek a közterületeken.

Egyéb hasznos információk

Főtér

Ceske Budejovice főtere a Přemysl Otakar II tér (Přemysla Otakara II náměstí) nevezetű központi tér. Ez a tér a város központjában található, és a város egyik legfontosabb és legforgalmasabb helye. A tér nagyjából kör alakú, és körülötte számos épület és látnivaló található.

A tér közepén egy szökőkút található, amelynek közepén egy aranybarna szobor áll, ami a város alapítóját, Přemysl Otakar II-t ábrázolja. A szobor szépen kiemelkedik a tér közepéről, és az egyik legismertebb jelképe a városnak.

A tér körül számos épület található, amelyek jellemzően reneszánsz, barokk és klasszicista stílusban épültek. Az épületek közül a legjelentősebbek a városháza, a katedrális és az egyetem épülete.

A tér számos szórakozási és kulturális lehetőséget kínál a turisták számára. A tér környékén számos üzlet, étterem, kávézó és bár található, ahol az utazók ellátogathatnak vásárolni, enni és inni. A tér környékén az év folyamán számos fesztivált és rendezvényt is tartanak, amelyek vonzzák a turistákat a városba.

A Přemysl Otakar II tér a város egyik legszebb és legfontosabb helye, és a városnézés alapvető részét képezi Ceske Budejovice-ban. A tér szépsége és sokszínűsége miatt nagyon népszerű az utazók körében, és érdemes időt szánni a látogatásra, ha a városban tartózkodnak.

Elter Karcsi fotói

Főtér by night - r. g. fotója

Zamek

,, Krumlov óriási szerencséje, hogy soha senki nem bombázta le ezt a várat, így a Zamek teljesen megmaradt az utókornak. Mindenféle urai, akik általában valamilyen Bergek voltak – úgy is mint Eggenberg, Rosenberg, Schwarzenberg – békében toldották-foldották, adták-vették, örökölték, gyarapították. Tíz perceként indítanak csoportokat, csak így lehet bemenni, érdemes egybe becsatlakozni. Kihagyhatatlan az 5 kastélyudvar megtekintése és a toronyba mászás, ahonnét saját krumlovi panoráma fotónkat érdemes elkészíteni. A várárokban a hagyományok szerint három medve él jelenleg is, egyikük épp unottan falatozott, a többiek a híd alatt bújtak el a kíváncsi szemek elől. Elég nagy területük van, így talán nem rosszabb a helyzetük mint egy állatkertben." forrás


"Krumlovban van egy olyan vár, ami konkrétan hitelesen hozza a fellegvár hangulatot. Megy az ember benne, aztán látja, hogy jé egy ajtó, „vajon mi van e mögött?”, kilép, egy erkélyen találja magát, és alatta van egy 250 méteres szakadék, meg egy felirat, hogy Pozor (Vigyázat)." forrás

Szép műemléképületek

Városháza: A városháza a Přemysl Otakar II tér közepén található, és a város egyik legismertebb épülete. A városháza 1555-ben épült, és a reneszánsz stílusjegyeit hordozza magán. Az épület nagyobb felújításon esett át az elmúlt években, és ma már számos kiállítást és rendezvényt tartanak itt.

Eggenberg-palota: Az Eggenberg-palota a város egyik legimpozánsabb épülete, és a városközponttól egy rövid sétára található. Az épület az 1700-as években épült barokk stílusban, és a család akkori hatalmát tükrözi.

Szamot-palota: A Szamot-palota a városközpontban található, és a reneszánsz stílusjegyeit hordozza magán. Az épület korábban egy középkori városfalat helyettesítette, és később a Szamot család tulajdonába került.

r. g. fotója

Egyébb látnivalók

Szent Vitus-templom

Szent Vitus-templom  gyönyörű barokk stílusú épület, amely a város egyik legjelentősebb műemléke. A templom a városközponttól rövid sétára található, és a 17. században épült.

Az épület külseje impozáns és lenyűgöző, a belső tér pedig díszes és művészi elemekkel van tele. Az egyik legkiemelkedőbb része a belső térnek a mennyezet, amely szépen díszített stukkókkal van ellátva, amelyeket általában fehér és arany színekben festettek. A templom oldalfalain számos festmény és szobor található, amelyek a barokk művészet jellegzetes stílusjegyeit hordozzák.

A Szent Vitus-templom belső részén található egy szép oltár, amelynek központi eleme a Szent Vitus-szobor. A szobor aranyozott, és egy nagyon díszes oltárrészben van elhelyezve. A templom további érdekességei közé tartozik egy orgona, amelynek hangja rendkívül tiszta és zenei.

Az épület kívül szintén szépen díszített, és az egyik leginkább figyelemre méltóbb része a templomnak a torony. A toronyban található egy óra, amely az órákat a város minden irányába mutatja. A toronyból lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező területekre.

A Szent Vitus-templom egy lenyűgöző műemléképület, és a város egyik legkedveltebb látványossága. Az épületnek nagy történelmi és kulturális jelentősége van, és az utazóknak érdemes időt szánniuk a látogatásra, ha Ceske Budejovicében járnak.

Sörgyár

,, A sörgyár látogatás volt az egyik legnagyobb élmény. Az Eggenberg sörgyár egy helyi kis sörgyár, mondhatni manufaktúra, ahol a gyártás minden folyamatát bemutató részletes idegenvezetést kaptunk, majd a gyárhoz tartozó sörözőben iszogattunk. Mindenki kapott sört is, többfélét. forrás

Egon Schiele Múzeum

A városkában található az Egon Schiele Művészeti Központ is, ahol az állandó Schiele kiállítás mellett a fiatal kortárs művészek alkotási is megtekinthetők. A festő szeretőjével pár évig Krumlovban élt, amíg a város lakói ki nem dobták őket nem túl erkölcsös életmódjuk miatt.

Régi Sóház

A Régi sóház (Stará sůjovna) történelmi épület, a város egyik legjelentősebb műemléke. Az épület a város központjában található, és a régi sókereskedők piacát adta.

Az épület 1579-ben épült, és a reneszánsz stílusjegyeit hordozza magán. Az épület külseje impozáns és lenyűgöző, és az utazók biztosan észreveszik, amikor a városban járnak.

Az épület belső része is szépen díszített, és a különböző szinteken számos kiállítás található. A kiállítások bemutatják a régi sókereskedelmet, és az épület történelmi jelentőségét a város gazdasági fejlődésében.

Az épület legérdekesebb része a sópiac, amelynek mennyezete szépen faragott, és az épület egyik legszebb része. Az épület többi részében számos kiállítás található, amelyek a sókereskedelmet és a történelmet bemutatják. A kiállítások többnyire interaktívak és érdekesek, így a látogatók egy kis időt eltölthetnek az épületben, és megismerhetik a város és a régió történelmét.

A Régi sóház egy szép és érdekes műemléképület Ceske Budejovicében, és a város egyik legfontosabb látványossága. Az épület történelmi jelentősége és a kiállítások miatt érdemes időt szánni a látogatásra, ha a városban járnak.

r. g. fotója

Közeli látnivalók

Holašovice falu

(cseh kiejtés hálásovice)

Holašovice egy festői falu a Dél-Csehországi régióban. A település az UNESCO Világörökség része. A falu a 19. században épült, és azon kevés települések közé tartozik, amelyek szinte érintetlenül megőrizték a hagyományos cseh vidéki építészetet és életmódot.

Elter Karcsi fotója

Holašovice kis mérete ellenére számos látnivalót és érdekességet kínál a látogatóknak. A középpontban található a Szent János Nepomuki templom, amely egy szép barokk épület, és a falu szimbóluma is egyben. A faluban számos hagyományos, fából épült ház található, amelyeket az eredeti tervek szerint helyreállítottak és újítottak fel. Ezek közé tartozik például a Gazda-ház, ahol a falu gazdálkodója élt, valamint a Kocúrková-ház, amely egy régi cselédlakás volt.

A faluban található a Holašovice Sörfőzde is, amely egy kis, de népszerű helyi sörfőzde, és érdemes meglátogatni, ha szeretné megkóstolni egy jó cseh sört.

Holašovice a környező vidékkel együtt is remek lehetőséget kínál a túrázásra és kerékpározásra, és a környékbeli erdők és mezők ideális helyek a kikapcsolódásra és pihenésre. Összességében Holašovice egy bájos és idilli falu, amelyet érdemes felkeresni, ha Csehországban járunk, és meg szeretnénk ismerni a hagyományos cseh vidéki életmódot.

R. Gyuri fotói

Hluboka kastély

Hluboka kastély Csehország egyik legismertebb és leggyönyörűbb kastélya, amely a Dél-Csehországi régióban, Ceske Budejovicétől mintegy 11 km-re északra található. Az épület a 19. században a Windsor család birtokába került, és aztán később a cseh királyi család részére is felújították.

Az épületet a Windsor-kastély ihlette, és az angol gótikus stílusjegyeit hordozza magán. Az épület impozáns és lenyűgöző, és az egyik legszebb épület Csehországban.

Az épület belső része is lenyűgöző. Az egyik legjelentősebb része a belső térnek a Nagy terem, amelynek mennyezete különösen lenyűgöző. A teremben számos művészeti alkotás található, beleértve a legismertebb alkotást, amely egy kép, amely a Habsburg-család tagjait ábrázolja.

Az épület környékén szép kertek és park található, ahol az utazók sétálhatnak és pihenhetnek. A kertekben számos szobor és szökőkút található, amelyek különösen szépek a tavasszal és a nyáron.

A kastélyban számos kiállítás található, amelyek a kastély történetét és a bútorokat mutatják be. Az egyik legérdekesebb kiállítás az aranyos terem, amely aranyból és drágakövekből készült díszekkel van tele.

A Hluboka kastély az egyik legszebb és legjelentősebb látványosság Csehországban, és érdemes időt szánni a látogatásra, ha a régióban járnak.

Elter Karcsi fotója

Olvasmányos linkek

,, Ez csak olyan nézelődjünk, és érezzük jól magunkat 4 nap volt, amiből természetesen jelentős részt kivett a SÖRÖZÜNK fejezet.

Napközben sokat sétáltunk, minden kis kanyargós utcát bejártunk, voltunk a várban, a Szent Vitus templomban, voltunk az Egon Schiele múzeumban, ami lenyűgöző és döbbenetes és taszító is volt egyben, na nem a Schiele művek miatt, hanem az egyéb "modern" művészek kiállításai miatt.
Olyannyira nyomasztó volt egyes része ennek a kiállításnak, hogy utána fellélegzésképp bementünk a tükörlabirintusba, ami irtóóóó jóóó volt. Annyit nevettünk. Bár az elején még hirtelen kis pánikszerűt is éreztem, ahogy elindultam és egy idő után teljesen megzavarodtak az érzékszerveim és semerre nem találtam kiutat. Onnantól csak közvetlenül Borsó mellett mertem haladni, persze a második körre már felbátorodtam.

A Prágából már jól ismert szuper cseh sörkorcsolyákról: Mindenhol, ahol csak lehetett, kértünk hermelint. Ezenkívül ettem több helyen is isteni cseh sült húst, knédlivel és dinsztelt káposztával, ahogy kell. És voltam óriás palacsintázóban és sok-sok kávézóban is a Borsóval, mert azért volt néhány lopott óránk kettesben is. Jókat kajáltunk, na. :-)
" forrás


,, Egy evezős naplójából: "... Kajakunkkal közeledünk a városhoz. Hrabali figurák a parton, recsegő cseh sanzonokat visszhangoz a völgy. Csitt! Valahol túl Pepin bácsi kurjongat. Továbbevezés. Egy papírgyár rémülete. Gustáv Husták szelleme a kéményfüstben. Néhány kanyar után Krumlov, díszcsomagolásban. Ha kajakkal érkezünk a városba, nem léghűtött Neoplannal, a város kedvesen megnyílik, feltárja magát, szemünk előtt nyújtózik, öreg mestergerendái ropognak bele."

Itt tényleg minden cseh férfi Svejkké alakul 50 fölött! Kicsi gombszem, turcsi orr, meghatározhatatlan állagú frizura. Mondom, mesekönyv a hely." forrás


Megismerhettük az egyetlen felújítatlan utca történetét, miszerint fiatal művészek próbálkozásai láthatóak itt. Láttuk a régi polgári sörgyárat, aztán felsétáltunk a várba.
A várat a várárok lakói, igazi medvék őrzik. 🙂

A macik jelképek, bár a hatvanas években volt egy szomorú 3+3 halálos áldozatot követelő történet.
Két barát érkezett egy itt szolgáló katonához látogatóba. Jól berúgtak a finom sörökből, a katona elaludt, a másik két fiú pedig az alkoholból bátorságot merítve bemászott a medvékhez. Nem jártak jól, egyiknek a karját tépte ki a medve, másiknak a hasában turkált. A rendőrség lelőtte a három medvét, hogy kiszabadíthassa a két fiút. Sajnos nem sikerült őket megmenteni.
A harmadik, mámorosan ébredve hallotta meg, hogy mi történt. Ő, felelősnek érezte magát a történtekért, ezért a szolgálati fegyverével lelőtte magát. Szomorú történet, és igaz. forrás

 

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon