ÚTIKRITIKA.HU / Prága


hirdetes


útikritikák


Prága

Prága dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

K.-T. Gyuri fotója

Prága dióhéjban

cseh neve: Praha, angol neve: Prague 

Lakosság: közel 1,3 millió (2024-es becslés)

 • Budapesttől autós távolságra 526 kilométerre (autópálya ebből 503 km) fekszik, megállás nélküli utazást feltételezve, ez 5 óra 12 perc időtartam. Üzemanyagköltség matricával: kb. 33 ezer HUF egy irányban.
 • Európai egyik legszebb városának mondják, igaz ezt csak az óvárosra vonatkoztatják.
 • Prágában a havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 653 ezer forintnak megfelelő cseh korona  - Budapest: 422 ezer forint
 • Prágában a fogyasztói árak kb. 13 százalékkal magasabbak, mint Budapesten (az éttermi árak Budapesten magasabbak kb. 7 százalékkal).

A prágai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Fő látnivalók:

 • Károly-híd
 • A prágai vár (Hradzsin) az Arany utcácskával
 • Régi városháza&Csillagászati óra
 • Óváros tér templomokkal
 • Szent Vitus székesegyház
 • Petrin torony (kilátó)
 • Vencel tér
 • Visegrád kastély
 • Malá strana
 • Zsidó negyed

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A műemlékek parádés felhozatala, szűk, hangulatos óvárosi utcák, több középkori feeling, mint Budapesten, tömény történelmi levegő
 2. A nem turistás sörözők, jobban mondva kocsmák, persze maga a sör
 3. A kelet-európaiság és az alakuló nyugat-európaiság magyar szemmel érdekes vegyülete
 4. Jó és olcsó a metróhálózatuk
 5. Hatalmas választék éttermekből
 6. Kellemesen visszafogottak, harsányságoktól mentesek, kulturáltak a prágaiak
 7. A Károly-híd semmi más helyhez nem hasonlítható hangulata
 8. A prágai lányok szépsége, kár, hogy sokuk keserű képet vág
 9. Viszonylag tiszta város, a közbiztonság sem rossz
 10. A kilátás a Vyšehrad vár felöl
 11. A Vršovice régi negyed (nem szabad csak a városközpontban császkálni)
 12. A 2. kerületben a Riegrovy Sady nevű sörkert, és a 7. kerületi Letna Park sörkert
 13. Hétköznapi olcsó ebédmenű nem messze a Vencel-tértől, azzal párhuzamos utcában: a nem turistás hely neve Bredovsky Dvur (címe: Politických vězňů 13)
 14. Trabant múzeum, imádom az ilyen helyeket
 15. Esőben a 22-es villamost használni városnézésre

Nem tetszett

 1. A knédli ízetlen, olyan semmilyen, a cseh konyha nem igazán egészséges
 2. A sok gazember, turisták becsapására szakosodott taxisofőr
 3. Az óvárosban a turistatömeg (főleg a csoportos hordák) sokszor (júliusban és augusztusban különösen) hervasztó, túl turistás, kettészakadt Prága: a turistás és a nem turistás rész, és ez kissé zavaró
 4. A túl sok beállványozott épület, túl sok a rendbehozatalra szoruló is
 5. Szinte iparágak épültek fel a turisták pénztárcájának minél hatékonyabb kiürítésére
 6. Sok a rossz arcú, más kelet-európai országokból idetelepedett import, "alja ember", "véletlenül" itt említem meg a zsebtolvajok nagy számát
 7. A prágaiak már-már az unalmasságig normálisak, és nincs bennük szívből jövő kedvesség, de lehet, hogy csak tele van a hócipőjük a turistákkal, nem szeretnek kommunikálni a külföldiekkel (néha a nyelvi nehézségek miatt)
 8. A járdákon a kutyaürülékek, az utcákon vizelő, embernek álcázott bunkók
 9. A kizárólag a piálás és bulizás kedvéért Prágába repülő partiarcok (élen a britek)
 10. Az óvárosi üzletek, szolgáltatások egyre magasabb árai
 11. A prágai éttermek közel felében engedik a cigizést
 12. A Karlova utca komersz ajándékboltjainak unalmas tömege
 13. Késő este a Vencel-tér a sok kurvával, stricivel, sztriptíz bárokba behivogató rosszarcú figurákkal
 14. Néhány étteremben az átverési próbálkozások (ébernek kell lenni: a számlát ellenőrizni!)
 15. Hétvégéken az utcákon nem látni helyi embereket, csak turistákat
 16. Hogy még mindig alkalmazza sok kereskedő és vendéglátós a kettős árazást, azaz többet fizettetnek a külföldi turistákkal . Disznóság! 
 17. Klementimum, a világ egyik legszebb könyvtára: apró kicsi csalódás lehet számunkra, hogy a könyvtárat az ajtóból és az abból nyíló kis folyosón lehet megtekinteni.

Vélemények

"Prága igazán varázslatos hely. Az érkezésemkor, a szállás elfoglalását követően mindig az az első dolgom, hogy teszek egy céltalan sétát az óvárosi részben. Ilyenkor pár perc alatt elfelejtem az összes problémám, és úgy érzem magam, mint Alíz Csodaországban. Számomra még mindig hihetetlen, hogy hozzánk ennyire közel, egy meglehetősen hasonló történelmi és kulturális háttérrel rendelkező helyen ilyen különleges, semmivel össze nem hasonlítható atmoszféra fogad. Olyan az egész, mintha egy film díszleteiben sétálnék, mégis annyira kézzelfoghatók a kis kacskaringós, macskaköves utcák, a kedves házikók, az utcai árusoknál sülő isteni kolbász illata, a csilingelő díszek, és természetesen a sok száz hangulatos étterem, söröző.

A kedvenc momentumaim egyike, amikor a kivilágított Károly-hídon ballagva, két oldalt mutatványosok, festők, zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt és az ember csak kapkodja a fejét a sok érdekesség között. Jártam már Prágában tavasszal, ősszel és télen is, minden évszakban nagy élményt jelent az idelátogatás. Voltam itt barátokkal bulizni, családdal kulturálódni és szerelmesen andalogni is, és minden alkalommal úgy gondoltam, hogy ennél már nem is lehetne tökéletesebb egy utazás.

Mi nem tetszik?

Nem nagyon találkoztam olyan dologgal, történéssel, ami kellemetlenséget okozott volna. Ugyanúgy mint a világon bárhol, Prágában is vannak kevésbé kedves emberek, vannak irreálisan drága vendéglátóhelyek és ami fura, hogy rengeteg utcai (drog)árus kering a főbb látnivalók közelében. Ezen lehet idegeskedni, vagy felháborodni, de szerintem teljesen felesleges, ez is Prága velejárója. A városkép csodálatos, a közbiztonság olyan, mint minden nagyvárosban, senki ne hagyja magára a táskáját sehol, soha nem lehet tudni, hogy mikor figyelik ki az embert. A kiszolgálás megfelelő mindenhol, viszont ha az ember többször visszatér egy helyre, akkor már a második alkalom során barátként, kedvezményekkel köszönti a tulajdonos.

Nekem az a tapasztalatom, hogy minél jobban megtervezek egy utazást, annál kevésbé szokott jól sikerülni. A Prágába utazóknak ajánlom, hogy a szállásfoglaláson kívül ne nagyon tervezzenek, mert ez a város vezeti a vendégeit. Hiába találjuk ki előre, hogy megtekintünk egy műemléket x órakor, ha közben elsétálunk a Sex Machine Museum mellett és nem bírjuk ki, hogy ne nézzünk be. Ezzel máris borul a programunk. Szóval érdemes a megérzésekre hagyatkozni, mert Prágában nem tud az ember rossz utcába térni, nem tud éhen, szomjan halni, és legfőképpen: a város alkalmatlan arra, hogy az ember itt unatkozzon!" (Bibi)

Kilátás a prágai várból - K.-T. Gyuri fotója

"Mi tetszett: A Károly híd, az épen megmaradt és jól karbantartott régi épületek, hangulatos kis utcák, a malomból lett modern múzeum a félszigeten a parkban (Kampa, ha jól emlékszem), előtte a világító pingvinek, folyóparton kacsa/sirály etetés. A szállodahajót érdemes kipróbálni.

Mi nem tetszett: Nehéz/lehetetlen volt parkolni a belvárosban (pedig pesti rutinunk van), október végén elég ködös-párás volt az idő.

Milyen az autós és a tömegközlekedés: A tömegközlekedés nagyon jó és nem drága, a belvárosban érdemes azt használni, a parkolásról már írtam. A városban vannak parkolóházak, elég sok megállóban lehet jegyet venni automatából. A járművek elég tiszták voltak, és egész sűrűn jártak.

Árak: Kicsit drágább talán, mint itthon. Milyen az életszínvonal: Hasonló/inkább jobb az életszínvonal, mint itthon.

A város elég tiszta, közbiztonság szerintem jó. Kiszolgálásnál nagyrészt kedvesek voltak. Belvárosban ajánlott a tömegközlekedés használata." (G. Eszter, 2015)


v.j. fotója


"Prága a közelsége miatt olyan úti cél a magyaroknak melyet legalább egyszer az életben látni kell. Csodás történelmi látnivalói miatt igen kedvelt! Prága kiválóan keveri a modern és a régi kori vonásokat, mely észrevehető leginkább az egész város építészetén is (a város két negyedének a neve is ezeknek az elhatárolódását jelzi Nove Mestro/Stare Mestro).

A nap bármelyik szakában érkezik meg a városba az ember,- akár reggel a főterek piacainak színessége, akár este a Károly híd és a Vencel tér környéki hegedűs, romantikus hangulat fogadja- , minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot, látnivalót. Bár részemről inkább a történelmi és kulturális látnivalók vonzottak, városszerte lehetőséget kap az ide látogató akár a kedvező vásárlásra, akár szórakozásra.
Prágában az a jó, hogy a legtöbb látnivaló közel van egymáshoz, így ha a szállás is belvárosi, akkor közlekedésre egyáltalán nem szükséges költeni.

Prága szépségét és hangulatát adja ugyan a macskaköves kisutcák sora, de azok a látogatók (főként nőket érintő kellemetlenség) akik kényelmetlen, esetleg magas sarkú cipővel akarják felfedezni a várost, azok számítsanak arra, hogy hamar kidőlnek a csoportból. Fontos, hogy kényelmes cipőt válasszunk, hogy zökkenőmentes legyen a Prágai látogatásunk. Esetenként nehézségnek számíthat, és pár nap után zavaró, hogy az Óvárosi tértől a Károly hídig nagy tömegeken kell keresztül vágni, hogy találjunk egy-egy nyugodtabb pontot, ahol a tájban és a látnivalókban gyönyörködhetünk!" (Bori, 2014)


"Prága még mindig egy jó hely! Jártam már ott korábban is, de még mindig tudott újat, szépet mutatni! A kávéházak, éttermek, pubok áraiban és szolgáltatás minőségében nagy különbséget tapasztaltam, de kellemetlen élményem nem volt. Az egyéb szolgáltatások árai (belépő díjak, részvételi díjak) megfizethetőek, az ár-érték arányt tekintve rendben vannak. A tömegközlekedés kitűnő és nem drága. Nagyon jól éreztük magunkat."


,, A Károly híd tele van mindenféle művészekkel, utcazenészekkel, és rengeteg emberrel. A túloldalt egyből felsétálhatsz a várba, ahogy tettük mi is, és a Lennon-Wall nevű faldarab is ott van, amelyet eleinte mindenféle igényes, hippi mozgalommal kapcsolatos Graffiti díszített, mára a sok odalátogató bolond mind ráfújt valami igénytelenséget így már nem olyan nagy szám.

Prágában nem lehúzósak annyira a turistás helyeken sem, bár alapvetően nem olcsó város, a budapesti árak felett van minden. Elfogadják mindenhol az eurót is.
A közbiztonság nagyon jó, az építészet a feeling, a buli negyedek Budapestre hasonlítanak. Nagyon jók a sörök, és nagyon jó kocsmák, éttermek és elég liberálisak a marihuána fogyasztással kapcsolatban. Nem egy alkalommal csapott meg minket a jellegzetes illat közterületen. Vásárolni sem nehéz elvileg, minket ugyan nem szólított le senki, de elvileg bárokban, klubokban viszonylag egyszerűen beszerezhető. (2018)" forrás


,, Van Prágának egy másik arca is: nemcsak a Károly híd - Főtér tengely. Monden turista sarkon fordul, ha átment a hídon. Holott a Mala Strana gyönyörű: van Velence része, van Kampa negyed, vannak a kis, tekergő barokk utcák, és vannak nyilvánosság számára megnyitott közparkok. A szenátus kertjében bagolyház, szerintem a parkkal egyidős (a bagoly benne talán nem), mindenhol szökőkutak aranyhalakka (akkorák mint egy busa), és szelíd, kézből etethető pávákkal. Akik egyszerre szeretnek rikoltozni, ettől kap frászt az egyszeri japán turista. De alapból nincs ott senki, az embernek megvan az az érzése, hogy felfedező úton jár. Mindenki más meg tolonghat a Károly hídon. 

Van egy csodás közpark közvetlenül a Károly híd mellett, ott a Liechtenstein palota és egy magán kortárs művészeti múzeum. Két felől víz határolja, gyakorlatilag sziget, kis hídon lehet átmenni. Csodás az is, igazi városi idill. (Sárközy Réka, 2018) "


,, A cseh fővárost számtalan pozitívuma ellenére kirakatvárosnak éreztem és csalódást keltett bennem. Prága egyértelműen a turisták legombolására rendezkedett be. Itt mindenki nagyon gyorsan nagyon sok pénzt szeretne keresni a turistákon. Ezta 2 nap alatt többször megtapasztaltuk, s ez a látványból ugyan nem, de az érzésből rengeteg levont. (2017) forrás

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,, Nem bántuk meg, hogy ősszel, sőt már kicsit télbe nyúlóan érkeztünk. Ez még éppen alkalmas volt városnézésre (tudjátok: sál, sapka, kesztyű). Összességében ez a két teljes nap, illetve a két fél nap elégnek tűnt ahhoz, hogy lássuk a legfontosabb látnivalókat, bele kóstoljunk a cseh gasztronómiába, megkóstoljak néhány kiváló cseh sört. Ennél több időre talán akkor van szükség, ha szeretsz múzeumokban hosszabb időt eltölteni, vagy nem csak Prágára, hanem annak környékére is kíváncsi vagy. (2018)" forrás


,, Csodaszép de mégis, sajnos csalódás. Nagyon koszos, a tömeg... először voltam, mondták , hogy tömegre készüljünk de ekkorára nem számítottam. Az egész óváros vizeletszagú. 

Meglepődtünk, hogy szinte sehol nem beszélnek nyelveket. Belvárosi éttermek, kürtőskalácsosok, pubok dolgozói maximum 3 szót ha tudtak inkább angolul. Ennek ellenére sikerült mindig elmutogatni, esetleg kicsit csehül megoldani a kommunikációt."(k.n., 2019)


Prága egyszerűen annyira emberléptékű város, hogy simán elég csak a sétálni a városban és gyalog mindent meg lehet közelíteni. A lakosságot tekintve lényegesen kisebb város mint Budapest, de arányaiban sokkal kevesebb az autó, és ezt el sem tudom mondani mennyire jó érzés volt tapasztalni. Sokkal szabadabb és élhetőbb így az egész központ. A legtöbb utcán macskaköves a járda, de sokszor a kocsiút is és ez nagyon jó stílust ad a városnak.

A prágaiak egész jó angolt beszélnek. Nem volt olyan, hogy ne tudtak volna angolul válaszolni vagy bármit elmagyarázni nekünk.

Összességében Prága egy nagyon király kis város. Nyugodtabb és könnyebben kezelhető mint Budapest. Kevesebb az autó, nincs tömegnyomor és drágának sem mondanám. Könnyen bejárható gyalog és tele van a város jobbnál jobb éttermekkel és sörözőkkel. (2022) forrás


Nem tudom, ki olyan elvetemült, hogy 5 napot áldozzon Prágára, legfeljebb, ha végig akarja inni az összes kocsmát (arra 5 év is kevés lenne 🙂 ). Leszállsz reggel a főpályaudvaron, balra el, Vencel tér (Vaclavski nam.), irány le (kolbászosig), Óváros (Stara Mesto), Tyn templom, jobbra a zsidó negyed, előre a Moldva (Vltava), Károly híd (Kárluvy Most), át a Kisoldalra (Mala Straná, a helyi Buda), vár (Hradcany), Szent Vitus, kisvakond plüss mindenhol, és még dél sincs. Vissza ugyanez, délután 4-kor már nézhetsz vonatot haza.

Az U Fleku nagyon lehúzós, az U Dve Kocek oké, Hasek, Svejk és Hrabal néven találsz kb. 25-öt, de a legjobb egy mellékutcában elvegyülni a helyiekkel, és olcsóbb is.

Ha eleged van a galambszaros giccsből, vonatozz el Usti nad Labem-be, Plzenbe, Brnóba, stb... Vendégszeretet: na, az ott nincs, csak a nagyon frekventált helyeken "kedvelik" a külföldit, főleg, ha az anyjamajma leperget 150 koronát egy olyan korsó világosért, amit 500 méterrel odébb megkapsz 25-ért (igaz, eléggé náci keretlegények dolgoznak a csapnál, de ez ne ijesszen el).

A fenti sorok tapasztalat alapján készültek (kb. 15-ször voltam ott), nem áll szándékomban megbántani szegény mafla cseh "barátainkat"! 🙂 (2022)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ajánlott prágai hotelek:

3 csillagos: Akcent , Old Town Terrace

4 csillagos: Jurys Inn Hotel Prague, pentahotel Prague

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Olvasmányos linkek

Bár csupán pár napunk volt rá, de igyekeztünk minél több mindent megnézni. Először a belvárosban, a Moldva folyó innenső felén sétálgattunk. Ugyanúgy mint Budapesten, itt is szűk utcácskák, nagy terek, impozáns épületek vettek körül bennünket. Nagyon tetszettek az ékszerboltok (rengeteg a gránát…), a játékáruházak (éljen a Kisvakond!) és a cukorka üzletek (house of sweets)! Prága sokkal tisztább, mint a mi fővárosunk, tetszettek pl. az idézetes padok, amik közül egy sem volt megrongálva. Bementünk a Sex múzeumba is, meglepően jól felszerelt és kulturált hely… A Fő térre érve természetesen beálltunk az Orloj-t csodálók tömegébe.. Nem semmi egy óra!

A régi városháza falán, az Óvárosban látható 1410 óta… és tökéletesen működik, még zenél is, és óránként bábjátékot ad. Majd a Moldván átkelve – a híres, középkorban épült Károly hídon - megnéztük a várat is. A várnegyed Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, sok-sok lépcsőn vezet fel hozzá gyalog az út. A kilátás gyönyörű, a vár is szép, a Szent Vitus székesegyház hatalmas, de természetesen rengeteg a turista. A Lőportornyot, az Aranyművesek utcáját az eleredő eső miatt csupán futtában vettük szemügyre…

Második nap ellátogattunk a Csokimúzeumba és a Panoptikumba – egymás mellett van a kettő. A Csokimúzeum bár érdekes, de tényleg csak kiállítás, nem gyár, nem kóstoló… A Panoptikum nagy, sok élethű viaszbábúval. Nagyon tetszett.

Továbbmentünk egy különleges célpontunkhoz: a sörfürdőbe. Prágában több ilyen hely is van, mi a SPABEERLAND-ot választottuk, szerencsére. Nagyon profik… Valahol még régebben olvastam, hogy a csehek sörben fürdenek... Rákerestem - ha már itt vagyunk épp Prágában... - hogy igaz-e. És kiderült, hogy az! A Sör-fürdő, mint szolgáltatás létezik... Elegáns kis épület, megérkezéskor sörrel kínálnak (itatnak), majd levezetnek a fürdő/spa részleghez, ahol egy zuhanyzó, öltöző és maga a sörfürdős szoba 1 órára csak a mienk... (Ha jól láttuk, 4 ilyen egység van, 4 csapat mehet párhuzamosan.) Gyakorlatilag egy nagy pezsgőfürdős jakuzzit megtöltenek komlós/sörös meleg vízzel, ebben fürdünk, állítólag nagyon egészséges; és mellette sörcsapok, amiből annyit lehet inni z egy óra alatt, amennyi belénk fér. Ha meguntuk a fürdőt, a szalmaágyon (...friss lepedőt adnak hozzá) lehet lazítani. Személyes véleményem: nem vagyunk nagy sörivók, de a fürdő jólesett, finom illatú, kellemesen pezseg és meleg. A felszolgált sör egész finom... A személyzet kedves, közvetlen. Megérte kipróbálni...(2023) forrás


"Először is a házak. Egy hétig róttam a prágai utcákat és kettő, azaz két darab olyan belvárosi épületet láttam, ahol csak a bolti szint lett kitatarozva. Félreértés ne essék, ez a város is szürke volt és piszkos. Nem vagyok városfejlesztési szakember, de még számomra is nyilvánvaló, hogy Prágában egy tudatos koncepció mentén dolgoztak. Először is nem akarták a várost állandóan kitalálni. Hozott anyagból dolgoztak és csupán rehabilitálták a városközpontot. Majd visszaadták a gyalogosoknak. Ugyanis a kis üzletekkel csak a gyalogos a kompatibilis, éppúgy, ahogy az autós a plázákkal. Az autós az "egy helyen mindent" keresi, a sétáló a színes kirakatokat, padokat, fagyizókat és az emberek társaságát. Sokszor hallom a kifogást, hogy Prága kisebb és koncentráltabb. De bocsánat, Budapest en bloc nem néz ki jól. Mert ha rendbetettük volna az 5-6-7. kerületet és utána kivárunk egy kicsit, mert elfogyott a szufla, az rendben lenne. De a mára már elfogadható 5. kerületben sem tudhatjuk, hogy mi vár ránk a sarkon túl. " forrás


"A főtéren van Prága talán második jelképe, az Óratorony. Ez egy nagy aranyszínű óra, aminek rengeteg mutatója a hold állásától kezdve a csillagjegyekig mindent mutat, épp csak a rendes időt nem találtam meg rajta. Óránként a tetején harangjáték kíséretében a 12 apostol egy ablakból kibukkanva megmutatja magát, majd a végén a toronyból egy trombitával a négy égtáj felé elfújnak egy nótát. Nem tudom, nyáron milyen tömeg lehet itt, de így szezonon kívül is óránként tele lett a tér az óratorony alatt. A téren van a Tyn templom is (jobbról), ami egy hatalmas, épület, kastélyokat idéző tornyokkal. Kívülről és belülről is érdemes megnézni. A térről indulnak a veterán taxik, akár 50-60 éves eredeti autókból lehet élvezni a városnézést. Elég lehúzós, tipikusan a német turistáknak való, egy kis körút kb. 15 000 Ft. Mondjuk az egyik sofőrtől megtudtuk, hogy a mostani autóknál az övé éppen 4-szer több üzemanyagot fogyaszt, úgyhogy talán az ára nem is akkora túlzás. " forrás


"Prága már nem ugyanaz, mint régen volt (persze ez sok mindenre igaz). A turisták által frekventált óváros, ahol annyit csatangoltunk sörözőről sörözőre, nagyon átalakult. Nem az épületekkel van baj, azok szebbek, mint valaha. De a tömeg néha már elviselhetetlen, a prágai kirándulások elengedhetetlen részét képező kocsmázás pedig egyre kevesebb örömöt szerez a turistagettóban. Először csak a tradicionális sörcsapolási technikát váltotta fel mind több helyen a szénsavas megoldás, aztán a régi, veretes helyek hangulata is kezdett szép lassan megkopni. A túlszámlázás, a trükközések, az ilyen-olyan díj, az elvárt borravaló és még ki tudja milyen sarcok kezdtek mindenhol általánossá válni. " forrás


"A tömegközlekedési eszköz Prágában tiszta. Nincs tele ellenőrrel, mégis mindenkinek van jegye vagy bérlete. Van hely a buszokon, nincs tömegnyomor. Az emberek kedvesek és segítőkészek." forrás


"Bárhova is üljünk be, a számlát mindig ellenőrizzük. A drágább, puccosabb, turistásabb helyeken megnő az esélye, hogy tíz százalékos szervizdíjat, zenés felárt, vagy egyéb extra költséget is felszámolnak. A legújabb divat a kenyereskosárért felszámolt plusz díj, amit akkor is a nyakunkba sóznak néhány pimasz helyen, ha csak sört ittunk. Aki igazi prágai hangulatot, olcsó árakat és jó kiszolgálást akar, inkább az egyszerűbb helyeket válassza, és térjen le a turistacsapásokról.

Parkolás: Azok számára, akik autóval érkeznek, azt javasoljuk, hogy olyan szállást foglaljanak, ahol van őrzött parkoló. Prága történelmi városrészeiben csak fizetős parkolóhelyeket tartanak fent a külföldiek számára. Egy óra akár ötven koronába is kerülhet. Aki tilos helyen várakozik, több mint háromezer koronás büntetésre, és autójának elszállítására számíthat. A taxizást is kerüljük. Használjuk inkább a prágai tömegközlekedést. Jegyet, vagy napi bérletet azonban mindig váltsunk, mert sok az ellenőr." forrás


"Aki régebben járt Prágában, azt meg fogja ijeszteni az a turistatömeg, ami a belvárosban pulzál. Prága szép lassan a világ harmadik legkedveltebb turista célpontjává vált, és nem érdemtelenül. Aki egy kicsit zavartalanabb városnézésre készül, annak október és március között kell a városba látogatnia, bár akkor meg fázni fog, mint a kivert kutya." forrás


"Prágában a turisták száma sokszorosa a Pestre érkezőknek. A tudjuk, hogy a mennyiség sosem csap át minőségbe. Persze mondhatnánk, hogy mindegy, csak pénzt hozzon az országba.

Két dolog miatt nem mindegy: Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor olyan turistákat kell az országba vonzanunk, akik a válságos időkben is kitartanak mellettünk. Tehát nem feltétlenül az olcsóság miatt választják az országot. Ugyanis a túl árérzékeny turista egy válság alatt már nem turista, hanem otthon maradó. A másik ok, hogy nem szerencsés, ha a turisták egy csoportja elidegeníti a turisták egy másik csoportját. Ez nem lehet nulla összegű játék.

Köztudott, hogy Prága a legénybúcsúk egyik Mekkája. Meg lehet kövezni, de én ezt a szegmenst speciel nem irigylem tőlük. Szakemberként én a problémamentes turistákra szavazok. Sokkal egyszerűbb egy japán csoport után kitakarítani egy szállodai szobát, akik még be is ágyaznak maguk után, mint kiganézni egy túl jól sikerült legénybuli után.

Akiket irigylek tőlük, azok a kultúrára éhező európai fiatalok, akik később egy-egy jó kiállításra, programra is visszatérnek, valamint a hónapokra Európába érkező amerikai diákok. Ez utóbbiak még az Amerikát nem komáló emberek számára is szimpatikusak, többnyire érdeklődők és kedvesek. Néhányan kanadaiaknak adják ki magukat, mert érzik az USA felé irányuló, sokszor megalapozott ellenszenvet.

Szintén irigylem Prágát az ott ejtőző, jómódú nyugdíjasok miatt. Kevesen tudják, hogy Magyarország 8 év alatt 1 millió német vendéget vesztett el, sokat az idősebb korosztályból. Az oka, az a tendencia, hogy mi egy fiatalabb, trendibb kört szeretnénk megnyerni. Az egyiknek nem kéne kizárnia a másikat. Először is a világ fejlett államai rohamosan öregednek, a ma trendi, a holnap öregje. A mostani idősebb generáció talán nyugaton is az első és az utolsó, akiknek elegendő szabadidejük, pénzük és igényük is van az utazásra, továbbá hűséges, turistanyelvre lefordítva, visszatérő vendégek." forrás


"A prágai rakpart aranykorát éli. A helyiek koncertekre, DJ-szettekre, sporteseményekre, kiállításokra, őstermelői piacra, sörfesztiválra, moziba járnak oda, vagy csak egyszerűen kiülnek egy italra a Moldva partjára. (2014)" forrás


,, Prága „sétálós”város. Nincsenek távolságok, de vannak meglepetések. Csak el kell tévedni, csak fölfelé kell nézni, hátha épp Freud akar ránk esni a magasból...

Elviselhető a tömeg. Különösebb erőfeszítés nélkül át lehet jutni a Károly hídon. Könyökharc nélkül be lehet kukucskálni az Arany utcácska házaiba.

Nagyszerűek a kocsmák, a cseh konyha és persze a sör. (2016)" forrás


,, Prága óvárosa tényleg csodálatos. Az ódon házak között megbújó sok szép kis üzlet és vendéglátó hely harmóniában van a környezettel, de dél körül a hömpölygő turistaáradat átlépte a kritikus tömeget. Mindenfelé fotózkodó külföldiek, a Károly-hídon alig lehet áthaladni. Muszáj volt beiktatnunk egy levegővételnyi (vagy inkább sörvételnyi) szünetet. Erre a célra a patinás U Glaubicu sörözőt választottuk, ahol nagy szerencsénkre találtunk ülőhelyet, pedig a pincérek folyamatosan trükköznek a foglalt táblákkal, hogy optimalizálják a leültethető vendégek számát. A csapos melletti asztaltól volt alkalmam megfigyelni néhány érdekességet. A legdurvább egy sör-fröccs volt, aminél csak reménykedni lehet, hogy a vendég kérte, hogy szódával hígítsák fel a Staroprament.

Fent a várban (Prazsky Hrad) a helyzet nem sokat változott az elmúlt tíz év alatt, csak a bejárat elé telepítettek egy biztonsági ellenőrző pontot, ahol éppen csak egy vállról indítható rakétát nem tudnánk bevinni. A Szent Vitus székesegyházba továbbra is be lehet menni ingyen, de csak a padokig, utána már kérik a jegyet. Elvileg ide van eltemetve Báthory Zsigmond, de mi nem találtuk a síremlékét. A kombinált jegyünk érvényes volt az öreg várba is, de a gótikus termek többnyire üresen állnak, gyorsan végig lehet rajtuk haladni feltéve, ha sikerül a teljes szélességben elterpeszkedő turistacsoportokon átvágni magunkat. Itt jegyezném meg, hogy ha enyém lenne egy múzeum, én kitiltanám az üvöltöző idegenvezetőket. Nagyon régi technológia, hogy a csoportot vezető halkan beszél egy mikrofonba és a csoport tagjai egy vevőkészüléken keresztül hallgatják az előadást. Ma már ez annyival egyszerűbb, hogy az idegenvezető a saját okos telefonjába beszél, és a többiek Bluetooth kapcsolaton keresztül hallgatják a saját telefonjukba dugott saját fülhallgatójukkal. Egy, nálunk harmadik világként aposztrofált, ázsiai ország hetven feletti látogatóinál láttam ezt. Ha ő náluk működik, akkor a „fejlett” Európában csak megoldható valahogy, hogy Erzsi néni is élvezhesse a technika eme fejlődését. (2018)" forrás

Fotóegyveleg


S. Réka fotója

K.-T. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

László, 2023. 10. 24. 20:24
Tetszett:
- tiszta, rendezett város, nem szemetes, kevés a graffiti
- alig láttunk hajléktalanokat
- gyönyörű épületek, rengeteg történelmi emlék (Károly-híd, Vencel-tér, Hradzsin, óvárosi utcák)
- szemet gyönyörködtető panoráma
- finom ételek bőséges választéka
- kulturált helyiek
- hangulatos sétálóutcák
- remek vásárlási lehetőségek
- kiváló a közbiztonság
- jól szervezett a város tömegközlekedése (a villamos nagyon gyakran jár)
- sok a zöldterület (hatalmas parkok, füves villamossínek)
- bankkártyával és euróval mindenhol boldogultunk
- A gumikacsa bolt a belvárosban

Nem tetszett:
- néhol tömegnyomor (pl. Károly-hídon, Vencel-téren)
- az árak ott sem alacsonyak


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon