ÚTIKRITIKA.HU / Prága


hirdetes

útikritikák


Prága

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Életszínvonal | Prágaikról | Kultúra | Gasztronómia

Földrajz

Régen sok író és tudós állította, hogy furcsa, zavaró remegéseket hallott Prága föld alatti rétegeiből. A sötét sikátorokról és elhagyatott terekről amúgy is tudott volt, hogy kísérteties hangokat hallattak. Ez bizony azt a képzetet keltette sok íróban (így Kafkában és barátaiban is), hogy kísértetek, akár vámpírok zajonganak ott lent Prága ,,alvilágában".

Időjárás és éghajlat

"Nekem már volt részem melegben-hidegben, napsütésben, zuhogó esőben hideg széllel kombinálva, havazásban és borult égboltban persze úgy, hogy majd megfagytam. Csehország ezen a téren kiszámíthatatlan, s bár én a legelfogultabb Prága-rajongónak vallom magam, ami igaz, az igaz: ez a város a legcsodásabb mégis csak a nap fényében." forrás

Prága időjárása

,, Szerintem az otthoni időjárásnál általában 5 fokkal kevesebb van, és az az érzésem, hogy szinte mindig fúj a szél. De ők ezt nem bánják, mert nem szeretik a meleget. Ha 20 fok felé megy a hőmérséklet már rosszul érzik magukat és elkezdenek izzadni, ezért bekapcsolják a légkondit, lehúzzák a redőnyöket. " forrás 

Történelem

Prágát nem érte jelentős kár a második világháborúban és ennek köszönheti, hogy eredeti állapotban lehet látni annyi középkori gyönyörű épületet. A német hadsereg nem rombolt Prágában, állítólag azért is, mert ez a város Hitler egyik kedvence volt. Azt tervezte, hogy a német birodalom kulturális és művészeti központja lesz Prága. Amikor a nácik már más városokat leromboltak, Hitler Prágát nem engedte tönkre tenni, a szövetségeseknek pedig, nem állt érdekében Prága bombázása.

Prága - 1968

Prága 1989

Sárközy Réka fotója

Manapság

"Prága vitán felüli turisztikai csábereje, noha a művelt közönség szemében épp manapság éli fénykorát, minekünk a komcsi időkre nyúlik vissza. Az akkori rajongásnak számos oka volt, melyek közül ma talán már csak a közelség áll fenn - a várost szerencsére az új világban sem vitték messzebbre, alig több mint ötszáz kilométer; végig sztráda van, ott vagy seperc alatt.

Prága ma gyönyörű, minden ragyog, a három turisztikailag (és e kiállításon szereplő) perdöntő negyedének, az "városnak, a Kis Oldalnak és a Várnak a felújítása minden igényt kielégítő, s bár a rendszerváltás óta folyamatosan tart, és most is lankadatlan, mégis befejezettnek tekinthető. A komcsiban oly átélhetőnek tűnő koszlottsággal és elhanyagoltsággal együtt azonban a meseszerű olcsóság is elszállt. Prága rég megszűnt a kispénzű turisták paradicsoma lenni, már a külső kerületekről egy ideig masszívan ápolt legendákat is jobb, ha elfelejtjük. Míg anno gond nélkül meg lehetett szállni a Vencel téri Arany Lúdban, ma már a sörárakat is érdemes megnézni a régi helyeken a belépés előtt. Nincs ezzel baj, mondhatnánk, hogy most került méltó helyére a város, de csak nekünk.

A németnek még mindig piszkosul olcsó, így hát nincsen holtszezon, évszakra, napszakra tekintet nélkül hemzsegnek az utcán a turisták, a Károly híd húsz éve beállt, s azóta nem mozdulnak rajta a népek (a városházán komoly formában felmerült a STAU feliratú tábla kihelyezése a Mostecká felől). Ezzel együtt csakis a mi bajunk, ha zavartatva érezzük magunkat a turistalét teljes élvezetében." forrás

Prágai street art - Sárközy Réka fotója

Életszínvonal

"Prágában hasonló a lakosság, mint Budapesten. Az utcán keverednek a népek, ugyanúgy látni a munkába rohanó, bágyadt tekintetű dolgozókat, mint a fiatal hippi közeget, akik ülnek egy téren és nevetgélnek, míg a tér mellett a kávézóban idős hölgyek pletykálnak a körülöttük keringő turistaforgatagról. Ehhez mérten az életszínvonal is változó, a Károly-híd tövében megfér egymás mellett az EU szabványoknak megfelelő, elkerített játszótér és a híd alá behúzódó hajléktalanok csoportja." (Bibi, 2013)


"Az életszínvonalat tekintve talán egy kissé jobb körülmények közt élnek, de ez csak az első benyomás alapján mondhatom. Nyilvánvaló, hogy Prágának is vannak szegény és kevésbé negyedei." (Bori, 2013)


,, Az árak sok tekintetben hasonlóak az otthoniakhoz, talán kicsit olcsóbb is sok minden (sör, kaja, tömegközlekedés). A lakásárak viszont kb. kétszer olyan magasak, mint Budapesten.

A fizetések, ha nem is a duplája az otthoninak, de érezhetően magasabbak. Nekem angoltanári diplomám van, amivel kifejezetten könnyű volt gyorsan állást találni, bár nem anyanyelvűként nemzetközi iskolákban, óvodákban (ahol először próbálkoztam) nem kellettem.

Ahogy látom - mondjuk ez sajnos nem meglepő - a tanárok itt jobban keresnek, mint Magyarországon: havi 18-20.000 koronát (180-200.000 forintot) simán haza lehet vinni kezdő gimnáziumi tanárként. (2013)" forrás

Prágaiakról

"Bevallom, egyszer nagyon eltévedtünk egy föld alatti aluljáróban, és hiába kérdeztünk bárkit, nagyon barátságtalanok voltak és válaszra sem méltattak. Érdemes tehát előre tájékozódni az interneten a tömegközlekedési eszközökről, mert a helyiek sajnos nem mindig segítőkészek." (Bibi, 2013)


"Az óvárosi részben nem sok helyi tűnik ki a tömegből, mert őket is elriasztja a turistatömeg. Ugyanakkor pár utcával az odébb a helyiekkel is lehet találkozni. Véleményem szerint a Nove Mestro részben kedvesebbek és inkább ráérősek az emberek, a Stare Mestro negyedben rohanósak és próbálnak elkerülni minden turistát." (Bori, 2013)


,, A csehekre jellemző, hogy mindig a kényelemre törekednek, nem szeretik túlbonyolítani az életet, így az öltözködésüket sem. Amióta kint vagyok jelentősen megváltozott a ruhatáram (is), mert mindig úgy éreztem, hogy túlöltözöm (a csehek szerint a magyarok egoisták, mert ennyit foglalkoznak a külsejükkel) A cseh nők sokkal sportosabban, egyszerűbben, szolidabban, számomra kevésbé nőiesen jelennek meg. Emiatt egy mélyebb dekoltázs megdöbbentően váratlanul éri a férfiakat, egyszerűen nem mernek odanézni. És a hajak… Külön szót érdemelnek a hajak. Mintha újra élném a gyerekkorom, amikor szembejön velem az óriás körkefével beszárított, tupírozott frufru, az élénk pirosaslilásvörös hajszín vagy a rövid szőke Roxette frizura. (de meg kell említenem, hogy jelen van a másik véglet, akiket mintha divatlapból húztak volna elő. Tökéletes smink és haj és legutolsó divat szerinti ruha. Középút szinte nincs vagy ha igen, arról a cseh nőről mindig kiderül, hogy szlovák.) " forrás

Kultúra

Elnézést, de Prágát nem a knédliért szeretem (engem a szósz is elborzasztott)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon