ÚTIKRITIKA.HU / Prága


hirdetes

útikritikák


Prága

Közlekedés | Étkezés | Sörözés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos tanácsok | Fotóegyveleg

.

Sárközy Réka fotója

Közlekedés

Az összes közlekedési eszközre egységes díjszabású jegyek érvényesek. Jegyeket a metróállomásokon és egyes újságárusító kioszkokban, trafikokban lehet vásárolni. A jegy nélküli vagy érvénytelen jeggyel történő utazást szigorúan büntetik. A korábbi prágai utazáskor megmaradt régebbi jegyek felhasználása előtt érdeklődjünk a jegyárusító helyeken azok érvényességéről

Villamos

,, Prága ugyan kisebb, mint Budapest, de nem sokkal. Az, ami mégis barátságosabbá, illetve olyan megmagyarázhatatlanul romantikussá teszi, a városrendezésnek egy trükkje: a központi részeken nem nagyon vannak széles, többsávos utak vagy sugárutak. A kisebb utak miatt pedig a villamos a legélhetőbb közlekedési eszköz, mivel a buszok nem is nagyon férnének el, illetve valószínűleg ellehetetlenítenék az amúgy is kaotikus forgalmat. A végeredmény pedig egy szebb összkép.

A központi részeken elég jól lehet közlekedni a metró kiiktatásával is. Én mára már kikísérleteztem, hogyan tudok elvillamosozni olyan helyekre, ahová metróval könnyebb lenne eljutni, még úgy is, hogy így kicsit tovább utazom. Mivel egy vonalon általában több járat is megy, ráadásul elég sűrűn, így én mindenképpen szívesebben bambulok a föld felett, mint alatta. És ez éjszaka sincs másként. Minden éjszakai járat átlag 20 percenként jár. Van egy központi megállójuk (Lazarská), ahol minden fontosabb járat találkozik és kb. 10 percig várakozik, hogy az éjszakai figuráknak még legyen épp elég idejük felkelni a sörmámorból, körbenézni, feldolgozni a látottakat és átkúszni a hazatartó járatra.

A jolly joker városnéző villamos a 22-es, ami a fontosabb központi helyeken és turistalátványosságokon vagy áthalad vagy legalábbis megközelíti őket. Aki épp most készül kilátogatni egy prágai hétvégére, jegyezze fel egy post-itre: ha bárhol eltéved, elég megtalálnia a 22-es villamost és azzal egy ponton biztos, hogy vissza fog jutni a városközpontba.

Lényegében minden forgalmasabb megállóban van működő jegyautomata. De ha mégse lenne vagy nem működne vagy elfogyott volna az aprónk, akkor ott van az SMS-jegy.

Tegyük fel, hogy a kaland kedvéért mégis bliccelnénk egyet Prágában. Ehhez mondjuk először is kerítenünk kellene egy ellenőrt. A kamikaze bliccelők kedvéért mondom, hogy vagy ebédidőben kell villamosozni, amikor tudják, hogy sokan kiugranak valahová pár villamosmegállóra vagy egész nap a metróaluljárókban kell körözni, heti minimum öt napban és akkor talán havonta kétszer ki lehet fogni a szürkekabátosokat egy közös szelfi erejéig. Szépen meg kell becsülni ezeket a ritka pillanatokat, mert tényleg nem sokszor látni őket - Budapesthez hasonlítva semmiképp -, ráadásul a villamosokon előfordul, hogy csak néhány kiválasztotthoz lépnek oda.

A bünti egyébként 800 korona (kb. 9000 HUF) helyben, illetve ha 15 napon belül befizeted. Ha azon túl sikerül csak, akkor a 15. nap után 1500-ra ugrik.  (2015)" forrás

v.j.

Szabad a flört (Ajánlott link)

Metró

A prágai metró hatékony, nem drága, többé-kevésbé tiszta. A budapesti 3-as vonal csúfságaihoz képest ott gusztusosak a szerelvények.Ritka a zsúfoltság, pedig a prágaiak szeretnek metrózni. Jól jelzik a turisták számára, hogy mely metrómegállóhoz milyen nevezetességek vannak közel. 

Három vonal van: A (zöld), B (sárga), C (piros). Hajnali 5-től éjfélig közlekednek. Csúcsidőkben 2-3 perces gyakorisággal közlekednek.Este 7 óra után 4-9 perces a gyakoriság.

Nem árt tudni, hogy mely a 3 fő csomópontos állomás:  Muzeum (piros és zöld vonal találkozása), Můstek (sárga és zöld), Florenc (sárga és piros).Az állomások közti átlagos menetidő: 2 perc.

Érdemes 1 vagy 3 napos bérletet venni. Ne blicceljünk, mert vaskosak a büntetések és a mozgólépcsők táján gyakoriak az ellenőrök!

Az egynapos jegy 110 koronába kerül.

Busz

A turisták ritkán közlekednek busszal, mert a metró és a villamos praktikusabb, könnyebben áttekinthető. A buszközlekedést inkább a helyiek használják a külvárosoba közlekedésre. A két buszvonal, amit sok turista használ az a 119-es, amivel a repülőtérről utaznak a Nadrazi Veleslavin metrómegállóhoz. Valamint a 100-as busz, ami a reptér és a Zličín metrómegállóhoz megy.

Ezek az éjszakai buszjáratok: 502-514 és a 601-603.

Taxizás

Prága vonatkozásában nagyon gyakoriak a panaszok a taxisokra. A kellemetlenségek elkerülése érdekében célszerű előre tisztázni a viteldíj várható összegét. Ha a taxis nyilvánvalóan átvág minket, lehet panaszt tenni a hatóságoknál, de a jogtalanul kiszámlázott viteldíjat sem teljesen, sem annak egy részét úgysem térítik vissza.

,, Taxi: belvárosból, a pályaudvartól gyalog 5 percre lévő Hostel Elf-ig 500 korona. Az óra tovább ketyegett, de mivel elkezdtem balhézni igen ittas állapotban a sofőrrel, ezért közölte, hogy 500 és rendben vagyunk. Másnap józanul visszagondolva igen nagy rakpartos kerülőt tettünk. Inkább kifizettem, minthogy odarángasson 20 taxist. Egy másik taxis ugyanezen utat, amikor józan voltam előző napon 150 koronáért tette meg.
Többször voltam Prágában előtte, de 2007 környékén, mintha hiénák vették volna át a hatalmat a városon. Borzalmas lehúzás. Többet nem megyek, pedig visszajáró vendég voltam. (2016)" forrás

Parkolás

Prága központjában a parkolás megkezdése előtt érdemes meggyőződni arról, hogy ez milyen feltételek mellett lehetséges. A parkolóhelyek nagy részét a parkolóhely-bérlők, illetve a helyi lakosok részére tartják fenn. Ezt általában külön táblával, illetve az úttestre felfestett kék csíkkal jelzik. Nem szabad parkolni a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken sem. A parkolási feltételek be nem tartása kerékbilincs felhelyezésével vagy a gépjármű elvontatásával járhat. A kerékbilincs hatóság által történő eltávolításának díja, illetve az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége akár a 2 500 cseh korona is lehet.

"Az autó mindig a szálloda parkolójában pihen addig, amíg ott tartózkodom. Ez azért van, mert nehéz a belvárosban parkolni, és elég jó a tömegközlekedés. A villamosok a belvárostól a külvárosig behálózzák a várost, de igazság szerint a belvárosban nem is érdemes tömegközlekedni, hiszen egy kellemes sétával mindegyik látnivaló gyorsan elérhető. Bevallom, egyszer nagyon eltévedtünk egy föld alatti aluljáróban, és hiába kérdeztünk bárkit, nagyon barátságtalanok voltak és válaszra sem méltattak. Érdemes tehát előre tájékozódni az interneten a tömegközlekedési eszközökről, mert a helyiek sajnos nem mindig segítőkészek." (Bibi)


,, Nem szeretek fizetni parkolásért, ha ingyen is megoldható, de a MrParkit parkolói tényleg extrém olcsóak, és nagyon királyak. Ha Prágában jársz, csak ott parkolj. A honlapjukon kiválasztod a parkolót a térképen, megadod a telefonszámod és a rendszámod és paypal-lal fizetsz. SMS -ben kapsz egy telefonszámot amit ha megcsörgetsz kinyílik a garázskapu. 9 € ért parkoltam 2 napot, miközben az átlag parkolási díjak Prágában 24 órára 12-15 € környékén mozognak. Ez pedig egy őrzött és fedett garázs. (2018)" forrás


A tömegközlekedés kiváló, akár metróval akár villamosokkal is lehet kényelmesen utazni. A metrók általában tiszták és biztonságosak. Árak tekintetében az utazás költségei hasonlók a budapesti viszonylatokhoz. Autóval a belváros- főként a Stare Mestro- nehezen megközelíthető, sőt van, ahol nem is engedélyezik. Akik autóval érkeznek Prágába, azok válasszanak egy városkörnyéki vagy városszéli szállást az egyszerű parkolási és közlekedési lehetőségek miatt." (Bori)


"A tömegközlekedés fejlett, 3 metróvonal, számos villamos- és buszjárat. Célszerű napi-, vagy három napos jegyet venni, mert sokkal olcsóbb, mintha szimpla jegyekből próbálnánk operálni. Ha mégis sima jegyet veszünk, elég az olcsóbb jegyet venni. Annak annyi korlátja van, hogy nem mehetünk vele virágot szedni a Prága széli mezőkre (csak a belső zónákra jó) és maximum 30 percet tölthetünk az eszközön. A közlekedési eszközök tiszták és kulturáltak. Az utazásokat célszerű Google Maps-szel megtervezni, a járatok menetrendje is fel van töltve, és nagyon szépen lerajzolja, hol kell leszállni a kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű megállóknál." forrás


,, A cseh mentalitás, legalábbis számomra, sok tekintetben hasonlít a magyarhoz. Az emberek kissé zárkózottak, a saját problémáikkal vannak elfoglalva. Nekem is feltűnt, más itt élő külföldiektől is sokszor hallottam, és az éppen zajló választásokon való részvételi arányokból is szembetűnő, hogy a csehek nem politizálnak.

Ennek a begubózásnak vannak jó és rossz oldalai is, utóbbi például az alacsony civil és közösségi aktivitás. Csak egy példa: ősszel az ablakunk alatt ment el a Critical Mass felvonulás, ami a Pesten megszokott tömeghez képest egy viccnek tűnt, párszázan lehettek.

Bringások amúgy készüljenek fel rá, hogy Prágát nem nekik találták ki, a kevés bicikliút, ami van, szinte mind az autók között visz, a belvárosban pedig mindenhol macskakő és ahhoz hasonló díszburkolat van. Az autósok cserébe elég agresszívan vezetnek, és rengetegen vannak. Én emiatt otthon is hagytam a bringámat, ami nehéz döntés volt, helyette tavasztól őszig rollerrel jártam itt.

Nem elhanyagolható információ viszont, hogy a prágai tömegközlekedés hihetetlen jó: tiszta, megbízható, a belső zónákban szinte mindenhova 20-30 percen belül el lehet jutni." forrás

Reptérről a városba

,, A Václav Havelről, a cseh íróról és politikusról, a Cseh Köztársaság korábbi elnökéről elnevezett repülőtérre érkezésünk után azonnal a buszmegállók irányába indultunk, mert a 17 órás landolás még lehetővé tette, hogy aznap este is eltöltsük némi időt a városban. Előre megnéztük, hogy melyik buszok lesznek nekünk jók, hogy közelebb jussunk a városhoz. Könnyen megtaláltuk a megállót és hamar meg is érkezett a várt 119-es busz. Ez elvisz az "A" jelzésű metróvonalig, amivel már nagyon könnyen elérhető a belváros. A teljes út 45-50 percet vesz igénybe.

A 100-as busz is jó a belváros irányába, ez a "B" jelzésű metróig visz, de ez időben jóval hosszabb. Buszjegy a buszvezetőtől is vehető készpénzért (cseh korona), de ha nem túl korán vagy nem túl későn érkezel, akkor még a reptéren a jegyárusító bódékat is nyitva találod. Ha jól emlékszem a megállóban még jegyautomata is található. Szóval a jegy megvásárlása alapvetően nem probléma. (2018)" forrás

Étkezés

Több étteremben 15 óra után már drágább vacsora árak vannak.

Néhány ajánlott vendéglő: Restaurace u Jindřišské věže (sörözős étterem),

"Itt is jellemző, hogy a belvárosi és a vár környéki rész drágább minden tekintetben. Azonban a belvárosban is találni olyan kocsmát, ahova szinte csak a helyiek járnak. Ide érdemes betérni egy itókára, mert emberi árakon lehet fogyasztani. Ahogy távolodunk a kiemelt látnivalóktól, úgy csökkenek mind az éttermek, kocsmák, mind a boltok árai. Összességében azt mondanám, hogy budapesti árakkal kell kalkulálni kiutazás előtt.

Kolbász, mustár, finom pékáruval minden sarkon, ez igazi gyorsétel az igényeseknek. Kacsa, knédli...nem mindenhol csinálják meg jól, de ha sikerül kifogni egy jó szakácsot, akkor maradandó emlék. Az italokról nem is beszélve, téli estéken egy Becherovka, minden évszakban sör -igenis be kell térni egy sörfőzdébe, és meg kell kóstolni a helyi specialitásokat. Itt nem csak a világos-búza-barna variációkat találja az ember, hanem fehér, vörös, fekete söröket is, és egyik finomabb, mint a másik (ajánlom a Vár mögött levő St. Norbert főzdét, nekik is a vörös házi sörüket...maga az álom!).

A prágaiak egyértelműen verhetetlenek a sörkorcsolyák készítésében (is). Nagyon leleményes, ötletes és nem utolsó sorban elképesztően finom sörkorcsolyákat tudnak lerakni a -már a sörétől is elégedett- vendégek elé. Az élelmiszerboltok olcsóbbak, de az ember a prágai gasztronómiát nem tudja kiélvezni igazán az ábécék kínálatából. A szuvenírek sehol nem olcsók, és jellemző, hogy a nevezetességek mellett még egy árnyalattal drágább is minden." (Bibi)


"Az étkezés a főbb látnivalók környékén akár 2,5szerese is lehet az átlag áraknak. Aki nem akar fényűző helyre menni, de a helyi ételeket akarja megkóstolni, annak vannak kis utcácskákba eldugott fogadók, vendéglők jóval kedvezőbb áron. Ilyen pl. az Óvárosi tértől 5 percre található: Havelská Koruna étterem." (Bori, Vista Corvin, 2013)


         Azzal aligha mondok újat, ha szeretnénk magunkba szippantani tipikus prágai életérzést, a helyi ételeket, italokat is ki kell próbálni. Errefelé egy jó knédli sörrel igazán autentikus választás, akár délben akár vacsora időben. Első este mi a Lokál (Dlouhá) éttermet választottuk, utólag is remek döntésnek bizonyult. Második este az U Zajíce étterembe mentünk, hangulatos, csendes pince étterem volt. Mivel vasárnap volt nem maradhatott el a rántott hús burgonyapürével, savanyúsággal kombináció.  (2020) forrás


"Az ételrendelés nem egyszerű. A nagyobb vendéglők egy részében akad néhány idegen nyelvű étlap, de aki betéved egy igazi kiskocsmába, annak alaposan ismernie kell a cseh ételek neveit, vagy nemzetközi testbeszéddel, vagyis kézzel-lábbal elmutogatni a rendelést. Mert az idegen nyelvek ismerete egyelőre nem erőssége a helyi felszolgálóknak. A belvárosi éttermek nagy része napi menüket kínál, látszólag kedvező áron. Ne csodálkozzunk azonban, ha a pincér ennek rendelésekor kelletlenül fintorog, s azon se lepődjünk meg, ha a számla ezután majdnem kétszerese az előre kiszámoltnak. A meglepő különbözet köszönhető a felszámolt felszolgálási díjnak és a számlába kalkulált borravalónak." forrás


"A levesek általában nem szolgálnak egyedi specialitással. A húsok mellé viszont jellegzetes barna mártásokat szervíroznak, amelyek elnevezései lehet hogy különböznek, ízük viszont nagyon hasonló. A körítés rendszerint knédli, azaz könnyű, gőzben főtt gombóc, aminek önmagában nem sok íze van, de ha ráöntjük a barna "generálszószt", akkor már egészen ehető. A legsajátosabb nemzeti étel - sokszor a menük főszereplője - a "veprové knedlik zelí", azaz a sertéssült knédlivel és párolt káposztával. Csak délben lehet knédlis ételt rendelni, mert egyébként a vacsorához "elvből" nem készítenek ilyet." forrás


"Étkezések és a ser. Na igen, a ser, mert mit ér Prága sör nélkül? Mint egy tengerparti nyaralás fürdés nélkül, sanyarú, mint a citromos savanyú káposzta. Ha szállodában szállunk meg, akkor elég jó reggelit adnak általában, osztrák és német mintára. Ha nincsen reggelink, akkor már nehezebb dolgunk van, mert elég kevés reggelizőhely van Prága-szerte, vagy csak mi nem találtuk meg. Vannak a nagy nemzetközi kávézóláncok (Costa Cafe, Starbucks és Paul), ahol meg lehet reggelizni, de jót nem találunk nagyon sehol. Ha szombaton vagyunk a városban, érdemes felkeresni valamelyik termelői piacot, mert mindenféle szabadtéren sült, főtt finomságot árulnak, nagyon jó minőségben. Viszont 11-től van már mindenütt ser. Nagy hasú, pirospozsgás cégérek hirdetik mindenütt a nedűt. Prágát az ezer torony városának nevezik, de nevezhetnék az ezer sör városának is. Nagyon sok helyen saját sört mérnek és rengeteg gyártó van, amelynek legalább 6-8 féle saját söre van. Minő kihívás." forrás


R. A. fotója


"Az Óvárosi (Staroměstské náměstí) tér és az Orloj: Itt sem tudunk jó szívvel ajánlani egyetlen sörözőt sem. Pár száz méterre a főtértől azonban már akadnak jó vendéglők. (Lásd az Óváros menüpontot). A térre kitelepülő árusokkal érdemes vigyázni. Egyrészt mindent drágábban adnak, mit máshol, másrészt igen találékonyak. Egyik barátunk a múlt évben roppant gusztusos, szabad tűzön sütött füstölt sonkát szemelt ki magának kilencvennyolc koronáért. Utóbb kiderült, hogy a feltüntetett összeg tíz dekára vonatkozik, azt viszont előzőleg elfelejtette megemlíteni az árus, hogy minimum harminc dekát kell belőle megvásárolni. Kóstoló helyett így lett tulajdonosa egy háromszáz koronás ebédnek, amit papírzacskóból, állva fogyaszthatott el. Ráadásul a sonka nem is volt finom. Egy kis vendéglőben ebből az összegből két ember is kényelmesen megebédel, sörrel együtt." forrás


,, A prágai éttermek, kocsmák étlapja általában egy A4-es lap egyik oldalát jelenti, és az én szemszögemből nem túl változatos. Sok-sok hús, párolt káposzta, és knédli. Előételnek kolbász, és pácolt hermelin. Szóval kénytelenek voltunk néha beülni egy-egy turistásabb helyre, ahol kielégítettem a zöldségek és saláták iránti igényemet. Ezekkel természetesen nem volt semmi gond, csak mi hozzászoktunk, hogy ha elmegyünk valahova, igyekszünk olyan helyeken enni, ahol a helyiek is. Amúgy a vegetáriánusok se aggódjanak: Prágában határozottan sok vegetáriánus éttermet láttunk. (2012)" forrás


"A prágai vendéglők 40 százalékában még dohányoznak. A cseh kormány a közelmúltban jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely szerint 2016. január elsejétől mindenfajta vendéglőben teljes dohányzási tilalom lépne érvénybe. A kormány javaslatát még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami eddig néhány alkalommal nem sikerült. Csehországban évek óta éles viták tárgya a dohányzás korlátozása a közterületeken és a vendéglátó-ipari egységekben. A teljes tiltásra irányuló törvénymódosítás azonban eddig mindig megbukott." forrás,, Éttermekben, kávézókban alig találni édesítőt. Amikor kérem, sokszor nem is értik, hogy miről beszélek, amióta pedig magamnál hordok egy dobozzal, mindig feltűnést keltek. Döbbenten figyelik, hogy mi az a fehér izé, amit beledobok a kávémba. Az egyik cseh ismerősöm szerint ez az édesítő mánia egy tipikusan magyar dolog. Lehet, hogy igaza van…" forrás


Výtopna Railway Restaurant: Ezt bizonyára sokan ismeritek vagy hallottatok róla, de azért leírom. Ez egy olyan étterem ahol egy komplett makett vasút pincérkedik emberek helyett. Ide a harmadik napon este 8-ra volt foglalásunk és tele volt a hely. Mindenképp próbáljátok ki, igazán különleges élmény. Azt mondjuk meg kell hagyni, hogy elég drága. Mi négyen összesen több mint 2 ezer koronát fizettünk a sörökért, burgerekért és a desszertekért. A 4 fős társaságunkat nagyon megosztotta ez a hely, ugyanis két embernek bejött, két embernek pedig nagyon nem jött be a hely. Plusz pont viszont, hogy faszénen grillezik a húsokat. (2022) forrásSörözés

"Prágából senki nem mehet haza anélkül, hogy meg ne kóstolná a híres sörök valamelyikét. Hogy hol, az szinte mindegy. A leghíresebb az U Fleku söröző, ahol csak egy féle, 13 fokos sört főznek, - de azt legalább ötszáz éve - amelyet fél literes korsóban tesznek a vendég elé. Mert hogy kevesebbel nem is illik kezdeni. Talán még ennél is látogatottabb manapság az U kalicha (A Kehelyhez) söröző, Svejk kedvence, amelyet a „Ferenc Józsefi” idők szellemében rendeztek be. De ahhoz, hogy Prágában jó sört igyunk, nem kell feltétlenül a felkapott sörözőket keresnünk, hiszen a kevésbé ismert - akár külvárosi - italmérésekben hasonló hangulat vár, ráadásul a sör és a szóda egy árban van." (www.vista.hu)

Az ételrendelés nem egyszerű. A nagyobb vendéglők egy részében akad néhány idegen nyelvű étlap, de aki betéved egy igazi kiskocsmába, annak alaposan ismernie kell a cseh ételek neveit, vagy nemzetközi testbeszéddel, vagyis kézzel-lábbal elmutogatni a rendelést. Mert az idegen nyelvek ismerete egyelőre nem erőssége a helyi felszolgálóknak. A belvárosi éttermek nagy része napi menüket kínál, látszólag kedvező áron. Ne csodálkozzunk azonban, ha a pincér ennek rendelésekor kelletlenül fintorog, s azon se lepődjünk meg, ha a számla ezután majdnem kétszerese az előre kiszámoltnak. A meglepő különbözet köszönhető a felszámolt felszolgálási díjnak és a számlába kalkulált borravalónak.

"Más városoknak talajvize van, Prágának söre - ez a mondás Bohumil Hrabal világhíres cseh írótól származik. Hrabal kedvenc prágai sörözője az U Zlateho Tigra (az Aranytigrishez) baromi népszerű. Nappal még akad szabad hely, de este roppant nehéz bejutni. Aki szívesen kombinálná a sörözést a csajozással, annak a Hostinec U Cerneho Vola (Fekete ökör fogadó) ajánlható. Úgy tartják, hogy oda járnak a legvonzóbb prágai csajok. A legnépszerűbb prágai sörözők közé sorolják az apró U Hrocha-t (Víziló). Ez a zajos kocsma is szinte mindig tele van. Nagyon jó sört csapolnak az U Jelinku-ban. A Vencel tér közelében érdemes kipróbálni az U Dvonu Kocek (Két macska) műintézményt. Itt jókat lehet enni is, nyáron a kellemesen árnyékos kerthelyiség részében. Műemlék Prága legöregebb kocsmája az U Krále Brabantskeho. Már a 15. században működött."


"Prága és a sör elválaszthatatlan. Akár csak egy rövid hétvégére látogatod meg a cseh fővárost, az estét nem zárhatod söröző nélkül. Erre számtalan lehetőséget kínál a belváros. Minden ház földszintje söröző, kávézó, vagy étterem. Jó időben kapualj nem létezik legalább két asztal nélkül, ami mellett ott ülnek a bennszülöttek, kezükben egy-egy korsó jó sörrel. Egész napos városnéző programunk végén lábainkat mi is sörözőben szerettük volna megpihentetni. Utolsó prágai túránk 1977-ben volt, amikor is bohém tinédzserként véletlenül tévedtünk be az U Fleku-ba. A remek emlék megmaradt, hát döntésünk egyértelmű volt, most sem hagyjuk ki.

Belvárostól kissé távolabb Kremencova 11-ben hatalmas óra hirdeti a falon a sörözőt. Kis ácsorgás után rögtön lett helyünk. Az egyik pincér az asztalon az alátét papírokat tisztára cserélte és mire elfoglaltuk volna a helyünket, a másik pincér már ott is termett, vállán egy malomkerék méretű tálcával. Szinte a mi huppanásunkkal egy időben csapta elénk az indító korsó barna sört. Mellékelte a kis fehér cetlit, amin a két vonás jelezte a fogyasztott korsók számát. Nem kötelező a vacsora rendelés, de nem érdemes kihagyni. Az étlap több nyelvű, ragacsos, sűrűn forgatott. Megrendeltük a kihagyhatatlan sült disznóhúst knédlivel és a sült csülköt párolt káposztával.

A sör mellett a becherovkát kínálják erősen. Érdemes elfogadni, ha vacsorázunk, mert a gyomrot rendben tartja a vacsora végéig. A közönség nagyobb részben turistákból áll. Míg ott időztünk, megjelent az udvarias csöndes japán család, nyakukban az elengedhetetlen fél méteres objektívvel. Letelepedtek az orosz turisták nagy csapatban sok gyerekkel. Olaszok színesen vidáman, angol fiatalok nagy hanggal ami csak fokozódott a sör fogyasztás és az idő haladtával. A magyarok kis csoportokban, szerényebb pénztárcával.

A hangulatot egy öreg harmonikás fokozta. Szünet nélkül ontotta a slágereket. Nem volt neki gond, ki rendel tőle, ugyanazzal a lendülettel játszotta a Kalinkát az oroszoknak, mint a mellettünk könyökölő magyar házaspárnak az „az a szép az a szép” kezdetű nótát. Az angol fiatal csapat egy Beatles dalra körül táncolta, mire ő teátrális mozdulatokkal mutogatott lapos zsebeire. A vacsora remek volt és sok. Az első korsó sört követte a második és a sokadik. Az esténket vidám hangulatban töltöttük, még fáradt lábunk is lelkesen követte a harmonika ritmusát. Az árak elfogadhatóak és azt kapod érte, amit vársz. A mosdók tiszták, folyamatosan takarítottak. Régóta gyűjtöm a söralátéteket és távozáskor kellemes meglepetéskén ért, hogy a recepción kaptam rá emlékpecsétet. " forrás


,, Prágában olcsóbb a sör a legtöbb helyen mint a víz. Ez nem ilyen vicces-túlzós duma, hanem annyira igaz, hogy a cseh parlament idén hozni fog egy törvényt, hogy a vendéglátóhelyeknek legalább egy alkoholmentes italt olcsóbban kell adniuk mint a sört. Mert jelenleg teljesen normális, hogy 20 koronáért kapsz egy sört, míg egy víz 25-nél kezdődik… Persze jó lenne hinni, hogy legalább rossz a sör ennyiért, de ez nem így van, a Tescoban kapható 8 koronás (100 forintos) sör simán hozza az otthoni Soproni minőségét, sőt. Amúgy itt nagyon nem divat a dobozos kiszerelés, üvegben van minden. Gondolom egy virágzó üvegvisszaváltó gazdaság épül erre, 3%-al megdobva az éves GDP-t, minimum.

Szóval sör mindenhol, helyi márkák, globálisak, ihatod, eheted, fürödhetsz benne. Ez az utolsó sem hazugság, vannak sörfürdők, persze főleg turistáknak, de akkor is nagy élmény lehet, hogy megmártod magad ebben a szent matériában. Tele van vitaminnal, szóval tuti egészséges… Teljesen normális, hogy délben csapolt sör van az egyetem menzáján és issza a hallgató meg a prof is ebéd mellé. Este ehhez képest szabadul el a dolog, szóval nem érdemes a kicsinyítőképzős “sörözgetést” használni akkor. (2016)" forrás


,, Ha csak kicsit is szereted a söröket, akkor Prágában biztosan találsz néhány különlegességet. Nekem határozottan az volt a célom, hogy ne csak a belvárosban levő helyeken tapasztalhassam meg a cseh kocsmák hangulatát. Kifejezetten szeretem, ha sikerül egy-egy országban olyan éttermekbe, helyekre eljutni, ami nem a turistákra építve működik. Prágában ehhez a szállásunk irányába eső szimpatikus helyet választottunk a térképről. Kb. 10 percnyi villamosozás után meg is érkeztünk egy kieső kis utcába. A hely tele volt, külön asztalt nem is kaptunk, kiszorultunk két a hely lépcsőfordulójába kitett bárszékekre tudtunk leülni.

Senki nem beszélt angolul, az angol nyelvű itallapot is úgy láttuk, hogy csak szökőévente egyszer szokták elkérni. Kiváló, megérkeztünk - gondoltam. A hely tényleg hozta azt a hangulatot, amit Budapesten az autentikusnak számító helyeken megtapasztaltam, vagy amit élménybeszámolókban olvastam. Kiváló sörök, remek sörkorcsolyák. Utóbbiak közül a Hollumit próbáltam ki. Az ételek, az italok és az egész hangulata miatt még azoknak is érdemes betérniük egy cseh kocsmába, akik egyébként nincsenek oda a sörökért. (2018)" forrás

Vásárlás

Mi az, ami olcsóbb?

Röviden: kifli, sajt, joghurt, vöröshagyma, sonka, csirkecomb és kókuszgurt.

Sajtot olcsóbban vehetünk Csehországban. Miért? Magyarországon még továbbra is a trappista az egyik legnépszerűbb sajt – bár már korántsem olyan megfizethető, mint amilyen hónapokkal ezelőtt volt –, ami értelemszerűen a cseh szupermarketekben nem, vagy csak elvétve kapható. Ezzel szemben a sajtpultok roskadoznak a különböző sajtféléktől, míg itthon a trappista dominál, a többi fajtából jellemzően kisebb a választék.
A kenyérféléket nehéz összehasonlítani, a pékárukat jellemzően nagyobb kiszerelésben árulják a cseh üzletek, mint a magyarok. A táblázatban szereplő bagett kétszer akkora volt, mint amit az itthoni SPAR-ban árulnak, az ára viszont még így is kedvezőbb. A kifli ára helyenként eltérő, azokban a budapesti üzletekben, ahol kedd délelőtt jártam, szendvicskifli volt már csak polcokon.
A Barilla tészta áráról cikkek tucatjai szólnak, a cseh fővárosban akciósan feleannyiért lehet hozzájutni a fél kilogrammos kiszereléshez, mint Budapesten. De még teljes áron is olcsóbb a cseh üzletekben.
A csirkecomb kilóg a sorból, akciósan olcsóbb, teljes áron drágábban lehet megvásárolni, mint a magyar Sparokban.

A dobozos sör még úgy is drágább volt Csehországban, hogy helyi söröket vettünk alapul. Cserébe minden sarkon betérhet az ember csapolt sört fogyasztani, ami kedvezőbb árú és frissítőbb is.

(2024) forrás

Pénzváltás

Még most is előfordulnak a Vencel-téren illegális pénzváltásban mesterkedő alakok. Ne kockáztassunk, veszélyes, átvághatnak! Nagyon fifikásan csalnak. 

Prágában megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. Nem általános, hogy a pénzváltók magyar forintot váltanak, ezért tanácsoljuk, készpénzként cseh koronát vagy eurót hozzanak magukkal. A nemzetközi szokásoknak megfelelően a pénzváltók, de sokszor a szállodák valutaváltói is különböző mértékű kezelési költséget vonnak le. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet. Gyakori eset, hogy a hatalmas számokkal hirdetett árfolyam alatt nem a vételi, hanem az eladási árfolyam értendő. Ezért fokozott figyelemmel kell lenni a pénzváltásoknál, meg kell kérdezni minden esetben a váltási árfolyamot, és a felszámolásra kerülő kezelési költséget.

Külön figyelni kell arra az erősen elterjedt gyakorlatra, hogy a pénzváltók a hirdetéseiken azt az átváltási árfolyamot szerepeltetik, melyet csak nagyobb (például 1 000 eurót meghaladó) összegek esetén biztosítanak. Érdemes ezért külön is megkeresni a táblázaton, hogy kisebb összegek beváltásakor milyen árfolyamot használnak, a különbség ugyanis akár a 30%-ot is elérheti! A váltási feltételeknek az iroda munkatársával történő előzetes egyeztetésekor tehát arra is célszerű kitérni, hogy az éppen beváltani kívánt összeg esetében melyik árfolyamra lehet számítani.

"Árak egész Prágában a közlekedést, szállást és az étkezést tekintve is, hasonló a Budapesti árakhoz. Véleményem szerint, aki vásárlási céllal érkezik Prágába, azok csalódni fognak, mert nem olcsóbb- esetenként még drágább is- a jól ismert boltok ill. helyi Prágai boltok kínálata. Az étkezést tekintve az óvárosi részek többségénél az árak kissé elszálltak, így aki pénztárca kímélő áron akar étkezni, az ne a látnivalók közvetlen közelébe keressen éttermet, fogadók stb. Városszerte az árak nagyon változnak, akár a szuveníreket akár a ruhák és cipőket tekintve." (Bori, 2013)


"Az egész belváros egy nagy turista-áruház. Minden második üzlet szuvenírt árul. Az előbb említett piacokon ezer, a város jellegzetességeit bemutató apró-cikket, kacatot kaphatunk, de körültekintő keresgélés után sokféle, egész ízléses képet, festményt találhatunk a város nevezetességeiről. Az áruházakban ma már ugyanazokat az európai termékeket kapjuk, mint itthon, természetesen néhány cseh specialitással megspékelve. Érdemes betérni például a Bata áruházba a Vencel téren, ahol az itthoninál kedvezőbb áron, hat szinten válogathatunk a minőségi lábbelik között. Kicsit ugyan kiábrándító a híres cseh márka cipőin a "Made in Italy" felirat." (www.vista.hu)


"Ha vásárolni szeretnénk, készüljünk fel arra, hogy Prága drágább, mint Budapest. Viszont vannak olyan üzletek, amik otthon maximum online érhetőek el. Az élelmiszerboltok sokkal nívósabbak, mint otthon, beleértve a Tesco Expresst is, ahol a pékáru olyan minőségű, mint otthon a biopékségekben. Ha nem riadunk vissza az olyan galádságtól, hogy a frissen vett meleg kiflibe rögtön a fizetés után (vagy tetszés szerint előtt) beletuszkoljunk egy kis finom kecskesajtot és ott helyben bezabáljuk, akkor az is egy igen csudás élmény." forrás


,, Felfedeztünk kis pékségeket, a nagy márkák üzleteit a Pariskan, ahol a biztonsági emberek jól láthatóan már az ajtóban felmérik a belépők fizetőképességét, ajándékboltokat, csokoládé szaküzletet és Kisvakondok lelőhelyeket. Igen, Kisvakondok lelőhelyeket. Ez a cuki mesefigura lett vadászatunk fő célpontja. Megjegyzem azóta sokszor voltam már Prágában és nekem még mindig nincs Kisvakondokom. Mert egyszerűen nem tudok választani! Bár mostanra már leszűkítettem a sapis és a kertésznadrágosra a kört, de ez még mindig túl sok variációt jelent. Majd még visszamegyek egy párszor és meg fogom találni a nekem valót, ami csak rám vár. (2017) forrás

Szórakozás

Ajánljuk a jazz kedvelőknek: a Reduta jazz klubot, ahol a Bill Clinton is beállt zenélni (cím: Národní třída 20).

Javasolt bulihely: U Bukanýra houseboat music bar (reggel 8-ig nyitva!)

"Az éjszakai élet nagyon aktív, rengeteg szórakozóhely, koncert és szabadtéri program is várja a bulizni vágyókat." (Bibi)


"Este elmentünk egy helyi étterembe, a Cseh kaják amúgy szerintem teljesen rendben vannak és ahhoz képest, hogy milyen drágának mondják Prágát az árak meg sem közelítették egy váci utcai étterem árait. Nekik is van helyi pálinkájuk, ugyanolyan mint a mienk, ami természetes hisz tőlünk nyúlták… Utána a keménymag lement bulizni egy helyi táncolós krimóba, ahol kb. csak mi voltunk néhány helyi arc kivételével. Az árak itt is olcsóbbak voltak, mint Pest belvárosában, mondjuk kb. harapni lehetett a füstöt, mivel itt még lehet bent cigizni és mi egy pincében voltunk." forrás


,, Már az előző este feltűnt nekünk, a város rakpartján rengeteg fiatal időzik és feltűnően sok a party helyszín. Elhatároztuk, az estét itt kezdjük, amolyan laza iszogatással. Késő estére toltunk egy finom disco shitet, Prága egyik legcoolabb szórakozóhelyén, az Epicben.

Nem tagadom, jól esett az efféle szocializáció. Tele fiatalokkal, dübörgött a mai zene, mindenki önfeledten élvezte a megadatott pillanatot." (felvidéki csavargók, 2021) forrás

Közbiztonság

"Amennyiben lopás áldozataivá vállnak, javasoljuk, hogy azt jelentsék be a rendőrségen. Prága belvárosában a Jungmannovo téri (Jungmannovo náměstí 9.) rendőrőrsön éjjel-nappal angolul, németül, franciául is lehet bejelentést tenni. A bejelentő kérésére a rendőrség köteles magyar tolmács közreműködését biztosítani, de előfordulhat, hogy erre esetleg fél napot is várni kell. A nagykövetség konzuli hivatalának nincs lehetősége arra, hogy a magyar állampolgár érdekeit képviselve hasonló esetben közreműködjön, vagy fordítói feladatot lásson el." (Prágai magyar konzulátus)


"A közbiztonságot jónak mondanám a többi európai nagyvárossal összehasonlítva. Nem volt negatív élményünk a teljes kint tartózkodás miatt. Ugyanakkor a nagy tömegben érdemes figyelni az értékeinkre." (Bori, 2013)

Magyar külképviselet

 • Cím: Pod Hradbami 17, Praha 6, Střešovice
 • Munkaidő: 08.00 – 16.30 (hétfő-csütörtök), 08.00 – 14.00 (péntek)
 • Telefon: gépi hang tájékoztató: (+420)-233-324-454
 • Telefonkezelő: (+420)-220-317-200
 • E-mail: mission.prg@mfa.gov.hu
 • Ügyelet (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után): (+420)-220-317-222 (Kizárólag rendkívül sürgős esetekben!)

Konzulátus

 • Cím: Pod Hradbami 17, Praha 6, Střešovice
 • Hivatalos órák: 09.00 – 12.00 (hétfő-szerda, péntek)
 • Telefon: gépi hang tájékoztató: (+420)-233-324-454
 • telefonkezelő: (+420)-220-317-200
 • Fax: (+420)-233-322-103
 • E-mail: consulate.prg@mfa.gov.hu
 • Ügyelet (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után): (+420)-220-317-222 (Kizárólag rendkívül sürgős esetekben!)

Egyéb hasznos tanácsok

"Városszerte nagyon nagy különbségek lehetnek a pénzváltó helyek árfolyamai között. Többszöri Prágai városnézésem alkalmával a legtöbbször a Palladium Bevásárlóközpont - Náměstí Republiky metrómegállónál- a sarki váltóhely volt a legkedvezőbb. Egyébként nem érdemes itthon váltani koronát, mert az ember jobban legtöbbször jár a kinti árfolyamokkal." (Bori)

Telefonálás

Fontos eltérés a hazai rendszerhez képest, hogy Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi hívószámok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek, függetlenül attól, hogy városi, mobil- vagy kistelepülési előfizetőt hívjuk. Magyar mobil készülékről vagy Magyarországról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot tárcsázzuk. Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul vagy németül beszélő kezelőt. A korábban közismert Hungary Direct szolgáltatás megszűnt, így a hívott fél költségére történő telefonálás már nem lehetséges.

A prágai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Munkaszüneti napok Csehországban:

 • Január 1. (Újév)
 • Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep)
 • Május 1. (A munka ünnepe)
 • Május 8. (A győzelem napja)
 • Július 5. (Cirill és Metód napja)
 • Július 6. (Husz János máglyahalálának napja)
 • Szeptember 28. (A cseh államiság napja)
 • Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe)
 • November 17. (A "bársonyos forradalom" napja)
 • December 24-25-26. (Karácsony)

A Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap. Csehországban nem szokás a hétvégéhez közel eső ünnepek esetén a munkanapok előre történő ledolgozása.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése:

Az alábbi linken megköthető egyszerűen. Prágában a közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő.

Sürgősségi orvosi ellátás, egészség és balesetbiztosítás:

Csehországban az Európai Unióban használatos ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. Nagyon fontos tudni, hogy a cseh egészségügyi intézmények baleset vagy sürgősségi ellátás esetén kérik az EU egészségbiztosítási kártya vagy utasbiztosítás felmutatását. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást.

Csehországban orvosi ellátás esetén a magyar állampolgároknak – a cseh állampolgárokhoz hasonlóan – vizitdíjat (30 CZK), kórházi ellátási díjat (100 CZK/nap), illetve sürgősségi/ügyeleti díjat (90 CZK) kell – még az orvosi ellátás megkezdése előtt – fizetniük.

Fotóegyveleg

Telcs - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon