ÚTIKRITIKA.HU / Brno (Brünn)

Brno (Brünn)

Brnoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros|Katedrális|Špilberk kastély és a Brno-i Városi múzeum |   Más látnivalók |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Zöld macska sör - V. Jancsi fotója

Brnoról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 379,000

Csehország második legnagyobb városa a gyümölcsösökkel, halastavakkal, szőlőhegyekkel ékesített morva táj központjában helyezkedik el.

Brno neve a kelta brynn-ből (“dombon lévő város) eredezhető. Németül Brünn, magyarul egykor Berén.

Két nap bőven elég a város felfedezéséhez.

v. j. fotója

Fő látnivalók:

A történelmi óváros
A Szent Péter és Szent Pál katedrális
Az üres Tugendhut villa (30-as évek)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A főtéri nyüzsgés

v. jancsi fotója

2. Az U Bláhkovy söröző csapmesterének rutinos mozdulatai

3. A trendi Pivovar Harry (söröző) (Postovská 68/3)

4. A Zelny Trh nevű tér, ami nem véletlenül jelent annyit, hogy zöld piac

5. Többszőr kimondva élvezni a zmrlina (fagylalt) szó akusztikai gyönyörét

v. j. fotója

Nem tetszett

1. Távolról, az autópályáról nézve nem sok jót ígér a komcsi évtizedekben épült lakótelepek, meg a gyárkémények .

v. j. fotója

Vélemények

"Senkit ne tévesszen meg, amikor Brünnről hall valahol és hiába keresi a világtérképen, mert bizony Csehország második legnagyobb városát így kell németesen és egyúttal magyarosan is ejteni. Először nem értettem, mit jelent a facebook-poszt alján a “Jihomoravský kraj” megnevezés a Brno mellett (mondjuk ez nem meglepő, hisz semmi kötődésem nincs a szláv nyelvekhez), de ma már tudom, hogy ez bizony a Dél-Morva kerületet jelenti, merthogy Brünn Morvaország legnagyobb városa.

Brno egy ízig-vérig cseh város, szép várral, sok templommal és sok-sok (számomra nagyobbrészt érthetetlen) cseh szóval. Bár még mindig több a szláv eredetű szavunk, mint a latin (pl. tulipán, sunka-sonka, posta). A városban 13 trolivonal és 11 villamosvonal található, állítólag buszok is vannak, de a belvárosban én eggyel sem találkoztam. A villamosból azonban láttam nagyon régit, régit és újat is, trolibuszokból szintén mindenféle jön-megy. Környezettudatos megoldás, az biztos Brno tehát megér egy misét, egy hétre való látnivaló nincs, de hétvégére tökéletes úti cél lehet." forrás

v. j. fotója

,, Érdemes Brnoba menni néhány napra, nincs nagy tömeg, olcsóbb, és a vendéglátósok sem olyan taplók mint Prágában. Ráadásul a város is nagyon szép." (tégé, 2019)


"Már az első este felsejtett, ami másnapra bizonyossággá vált: Brnóban jóval változatosabb a sörkultúra, mint a fővárosban. Míg Prágában alapvetően 4-5 fajta uralja a kocsmaképet, itt ezek mellett számtalan kisebb-nagyobb gyár termékébe botlottunk. A legismertebb helyi sört, a Starobrnót a gyár saját kerthelyiségében is kipróbáltuk, érdemes elmenni odáig, mert a szűretlen változat élményszámba megy. Az olyan kevésbé ismert márkák, mint a Cerna Hora vagy az Oslavany is elismerő hangokat csaltak elő belőlünk, de a dalesicei főzde söre a Zöld Macskában (lám, a macskák fontos névadók arrafelé) már túlzás nélkül plzeni magasságokat súrolt. Hozzá kell tenni, hogy minden sörgyárnak 3-4-féle termékéből lehet választani a csapoknál. " forrás


,, Amikor beértünk a belvárosba, tátva maradt a szánk. Gyönyörű épületek, minden nagyon szépen felújítva. A város nagyon szép, de nagyon pici. Az óváros gyönyörűen fel van újítva, azt hiszem nem is láttunk lepukkant épületet, viszont a város többi részén meg egy csomó modern épület van. Nem is akármilyenek! (2019)" forrás


,, Nagyváros, mégsem zsúfolt metropolisz, helyenként kisvárosias, de nem provincionális, bebarangolható belvárosa emberléptékű. Közép-európai szemnek ismerős település: néhány középkori templom emlékeztet rá, hogy a morvák régóta lakják e vidéket. A nagy terek az újkor idején alakultak ki, a városközpont nagy része a Monarchia idején épült." (Forbes.hu, 2022)

Odajutás

Brno 357 kilométerre van Budapesttől. Autóval ezt a távot 3 óra 45 perc alatt le lehet nyomni megállás nélkül, a sebességkorlátozások betartásával.

Érkezés repülővel:

,, Amikor kijöttünk a terminálból, jobban szembesültünk vele, hogy ez a Brno nem egy világ közepe.
Nagyon nem.
Brno, a reptér előtt. “Nyüzsgő forgalom”

Gondoltuk, becserkésszük a buszt.
Erre kiderült, hogy az majd egy fél óra múlva jön.
Mint következő ötlet, felmerült a taxi. Azt írta a taxis tábla, hogy 16 euró a város. Az még nem egy vészes összeg, gondoltuk, így hívtunk egy taxit.

A taxis csaj közölte, hogy 11-12 perc múlva tud jönni egy taxi.
Oké, rendben.
Leültünk várni.

Vártunk.

Vártunk.

De nem jött a taxi.

Majd begördült egy olyan taxi, mint amilyet mi hívtunk, erre a nagy semmiből előbukkant egy ázsiai koma, aki profi nindzsa módjára (fogggalmam sincs, honnan került elő a nagy semmiből!) előttem fél méterrel leintette a taxit.

Feltéptem a taxi ajtaját, mire közölte a sofőr egy szemmozdulattal, hogy az autó az ázsiai komáé mert ő már leintette.

Mi a f@szom?!

Erre mondom a taxisnak, hogy hívtunk egy taxit, de egyáltalán nem beszélt angolul.

Ok.

Eltelt laza 3 perc, begördült egy másik taxi is.

Kb. ugyanez ismétlődött, csak helyi csajokkal. Ők annyit mondtak angolul, hogy hívjunk egy taxit.

Köszib@zmeg…

Közben begördült a reptérbusz és látszott, hogy jól tettük, hogy a taxival próbálkozunk.

Nade, kisvártatva begördült egy újabb taxi!

Ez a taxi sem az volt, amit mi rendeltünk (az elveszett a brnoi 30 fokban, biztos szublimált a jármű) de akkor már úgy voltunk vele, hogy tök mindegy, egy taxi ne késsen már ennyit, így elmagyaráztuk az embernek, hogy a belvárosba mennénk.

A City center kifejezésre annyit válaszolt, hogy “centrum”.

Így gyorsan világossá vált, hogy nem ő lesz az a taxis, akivel sokat fogunk kommunikálni menet közben. 😀

Annyit válaszoltunk, hogy oké, bepattantunk a kocsiba és már rohantunk is a belváros felé.

Brno külső és Brno belváros között az út csak egy icipicit szebb, mint Lisztferihegyről befelé.
Vagyis lepukkant iparváros külső. (2019) forrás

Helyi közlekedés

V. Jancsi fotója

Parkolás

Három parkolási zóna van: piros, zöld és kék. A turistáknak midhárom övezetben fizetni kell. A prios övezet a legdrágább. Szombaton, vasárnap és az üneppnapkon nem kellfizetni a parkolásért.

Étkezés

3300-3800 HUF körül egy-egy főétel - v.j. fotója (2022)

A kenyérnek kinéző knédli - v.j. fotója

V. Jancsi fotója

mamlasovo prkno (?) - v. j. fotója

Vásárlás

Női divat - v. jancsi fotója

Szórakozás

Ajánlott szórakozóhely dzsessz kedvelőknek: Podobrazy (Zelny trh 250/14.

Az első gyors feltérképezés után a Pod Radničním kolem nevű helyen vacsoráztunk, egy szűk kis sikátorból jutottunk le ebbe a kellemes, hangulatos pince étterembe. Itt finom tradicionális cseh kajákkal fejeztük be a napot, és megkezdtük a három napos sörkóstolót.

Innen a SKOG nevű indusztriális kávézóba mentünk egy kávé-sör menüre, majd az estét a Caribic Cluban fejeztük be. Itt a magyar diszkóknak megfelelő alacsony minőségű, túlárazott piákkal vártak minket, de sem a hangulatra, sem a cseh lányokra nem volt panasz. Még egy balhénak tűnő dolgot is sikerült egy rögtönzött táncpárbajjal lerendezni, amiből továbbra is azt szűrtük le, a csehek jóarcok. (A párbajt természetesen a mi versenyzőnk nyerte.) forrás

Starobrno - V. Jancsi fotója

,, Este a Pegas Hotel éttermében pihentünk meg. Nem is tudtuk, de a hotel pincéjében található az egyik brnói sörfőzde, mely Morvaország elsőként, Csehország másodikként alapított sörfőzdéje. Hírnevét csak dicsőíteni tudjuk, egytől egyig hibátlan sörkülönlegességeket kaphatunk itt. (Figyelem! A Pegas Gold megkerülhetetlen sör, aki Brnoban jár annak kötelező megkóstolni. Nekünk olyan 12-szer sikerült megízlelni, majd másnap ismét ellenőriztük a minőségét.)" forrás

Közbiztonság

Brnoban alapvetően megnyugtató a közbiztonsági helyzet. A turisták által látogatott forgalmas helyeken elvétve ténykednek zsebtolvajok, szóval azért érdemes résen lenni.

Sötétedés után tanácsos kerülni a főpályaudvar környékét, mert sok rosszarcú alakot vonz. A szokásos óvatosság érvényes. Ügyelni kell akkor is, ha pénzkiadó automatát használunk, mert lehetnek éber szemlélők. Érdemes kerülni késő este, éjjel a Cejl utcát.

Egyéb hasznos információk

Óváros

V. Jancsi fotója

Katedrális

Szent Péter és Pál-katedrális (Katedrála svatých Petra a Pavla)

,, A templom nem olyan volt, mint “kellene” neki. Amilyen csodás gótikus kívülről, olyan barbár módon felújított belülről. Csak az oltár körüli rész maradt meg eredetiben, az összes többi gótikus formát és ívet eltakarták és lefestették.
Kár érte.
A toronyba fel lehetett volna menni, de ebben a hőségben valahogy nem volt hozzá kedvünk. (2019) " forrás

V. Jancsi fotói

Špilberk kastély és a Brno-i Városi múzeum

,, A Špilberk Castle egy, a 13. században épült királyi vár, majd az Osztrák–Magyar Monarchia idején börtönként szolgáló barokk erődítménnyé, később laktanyává vált. A várat kívül, belül körbe lehet járni, jegy ellenében az épületbe is benézhetünk. Hatalmas, gyönyörűen kialakított park veszi körbe, ahol szombaton rengeteg ráérős gyerek gyakorolta a free runningot. Ezután a vár lábánál lévő 80-as évek szocialista hangulatát idéző étteremben uzsonnáztunk, mondjuk ez a hely különösebben nem sok érdekességet tartogat." forrás

V. Jancsi fotói

Más látnivalók


Tugendhat Villa

A modern építészet remeke a Tugendhat villa, amely 2001-ben került az UNESCO kulturális világörökségi listára. A 20. század huszas éveiben épült villa tervezésénél és megépítésénél, olyan modern technikákat alkalmaztak, amelyekkel bőven meghaladták az akkori időket.  

o. l. fotója

Régi Városháza

Szent Tamás templom

(Kostel sv. Tomáše)

A vörös templom

v.j. fotója

Olvasmányos linkek

,, Brno nekem azt a benyomást keltette, hogy olyan, mint egy cseh Szeged. Prágától eltérően, sokkal erősebb közösségi hangulatot áraszt, a város fiatalosabb, és benne van az az erőteljes pezsgés, amit (szerencsére) nem a Prágára jellemző turista nyomor, hanem a nyüzsgő helyi közélet okoz. A központ telis-tele van jobbnál jobb tradicionális és modern éttermekkel és kocsmákkal, találni itt régi lepukkant kiskocsmákat, kulturált sörözőket, tradicionális sörfőzdéket, újhullámos romkocsmákat, exkluzívabb klubokat, kiváló kávézókat, egyszóval mindenki megtalálja a számára ideális vendéglátó helyet.

A harmadik nap inkább már csak lézengés volt, de este céltudatosan a Bar Mydlo felé indultunk. Erről a kocsmáról olvastam, hogy igazi kis unikum, apró, fénytől jól szigetelt családias kocsma, sűrű dohányszmoggal fedve, egy eldugott helyen, ahova többnyire egy szűkebb helyi mag jár. Maga a bejáratai kapu sem sejteti, hogy egy kocsma áll itt, inkább tűnik egy elhagyatott öreg pincebejáratnak, amit az arra járó idegen észre sem venne. Nos ezt sikerült annyira eldugni, hogy véletlen a szembe lévő Blues Bar nevű helyre tévedtünk. Igen, ide is csak tévedtünk, mert ennek a bejárata szintén egy semmitmondó 100 éves ütött, kopott ajtó.

Blues Bar

Percekig tanakodtunk, hogy nem kéne elhagyatott lépcsőházakba barangolni. Se fény, se zaj nem jelezte, a rejtett kincset. Végül mikor beléptünk a dupla fakapun át, megdöbbenésünkre egy picike kocsma volt a korhadó ajtó mögött, tele emberekkel. Ez a hely egy valódi romkocsma. Sötét, zord, már-már nyomasztó kisugárzása van a krimónak. Első (sőt sokadik) pillantásra is ijesztő, jóérzésű ember azonnal sarkon fordulva rohanna innen. Ezt csak fokozza a cigaretta és fű szagtól ködös levegő, de mégis volt egy bája az egésznek. Számomra nagy élmény volt, de szigorúan ivócimborákkal ajánlott csak a hely. 

Szintén egyedi hangulata miatt 3 napig üldöztem Bolek kocsmáját (Divadelni Klub Posledni Leč), amiről első nap azt hittük, hogy évek óta bezárt (a külső jegyek alapján nagyon úgy tűnt). A 3. nap éjszakáján egy újabb kísérletet tettünk, de újból csak azt láttuk, hogy zárva (talán örökre?). Se fény, se hívogató reklámtábla, se hangzavar, bejárat sehol... Indultunk volna haza aludni, amikor egy utolsó elkeseredett próbát tettem, bementem az épület melletti kapubejárón, és megpróbáltam benyitni az egyik lépcsőház ajtaján. Nos, ezt volt a Bolek bejárata. Egy bohém kocsma, a plafonról lógó makettel, a bejárata kissé eldugva, hogy csak az elszántak juthassanak be.

Itt nem kell meglepődni, ha egy ötvenes, keresztbeálló szemű férfi „rohan” a magyar szó felé, és nagy boldogan mutatja be magyar tudását hétfőn hajnali 2-kor. (Ez egyébként az alábbiakból állt: b@zd meg, kurv@, fekete f@asz. Ráadásként a fél aranycsapatot még felsorolta, majd büszkén továbbállt.)

(2019)" forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Az első itteni sörfőzde és sörcsarnok - V. Jancsi fotója

Sarki söröző - V. Jancsi fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon